28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 7 Μαΐου 1915: Η βύθιση του 'Lusitania', το πρώτο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Μαΐου 1915: Η βύθιση του ‘Lusitania’, το πρώτο βήμα για την είσοδο των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο

Το γερμανικό υποβρύχιο U-20 βυθίζει το βρετανικό επιβατηγό RMS Lusitania στον Ατλαντικό με αποτέλεσμα το θάνατο 1.198 ανθρώπων, ανάμεσα τους 128 Αμερικανούς. Η πράξη προκαλεί κατακραυγή και θα αποτελέσει αφορμή για τη σταδιακή μεταστροφή της πολιτικής απομονωτισμού στις ΗΠΑ και την είσοδο της τελικά στον A’ Παγκόσμιο πόλεμο κατά των Κεντρικών Αυτοκρατοριών.

Τί είχε συμβεί; Τον Ιούνιο του 1914 ο Αρχιδούκας της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, Φραγκίσκος-Φερδινάνδος και διάδοχος του θρόνου δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της επαρχίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Σεράγιεβο, μαζί με τη σύζυγό του, Σοφία, από Σέρβο “αναρχικό”, πράκτορα στην ουσία των μυστικών υπηρεσιών της Σερβίας.

Το γεγονός ώθησε τις δύο χώρες σε πόλεμο που ταχύτατα διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με την έναρξη του πολέμου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Γούντρωου Γουίλσον διακήρυξε την ουδετερότητα των ΗΠΑ, πιστός στο δημόσιο αίσθημα των πολιτών.

Ωστόσο πολλές αμερικανικές εταιρείες διατήρησαν τους εμπορικούς δεσμούς τους με τους Συμμάχους, φτάνοντας στο σημείο να εξάγουν προϊόντα κρίσιμα για την πολεμική προσπάθεια, όπως πυρομαχικά  και τρόφιμα. Οι Γερμανοί ναύαρχοι έθεσαν αρκετές φορές το ζήτημα να ανοίξουν πυρ κατά αμερικανικών πλοίων, τα οποία έκαναν τις μεταφορές αυτών των προϊόντων πλέοντας με καθεστώς ουδετέρου έθνους.

Στο μεταξύ, η υποβρυχιακή απειλή γινόταν όλο και πιο αισθητή στις θάλασσες.

Η συνέχεια στο Military History

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -