28.5 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 1 Φεβρουαρίου 1942: Επιδρομή στα νησιά Γκίλμπερτ και Μάρσαλ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Φεβρουαρίου 1942: Επιδρομή στα νησιά Γκίλμπερτ και Μάρσαλ

Λιγότερο από δύο μήνες μετά το Περλ Χάρμπορ, δύο ομάδες αεροπλανοφόρων του αμερικανικού ναυτικού εξαπολύουν τα αεροσκάφη τους κατά των ιαπωνικών φρουρών στα νησιά Μάρσαλ και Γκίλμπερτ στον Ειρηνικό. Η κίνηση είναι συμβολική καθώς η στρατηγική σημασία των επιθέσεων και οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν ελάχιστες.

Η απόγνωση από τον απόλυτο αιφνιδιασμό στο Περλ Χάρμπορ ήταν κυρίαρχη στις ΗΠΑ μετά την επίθεση της 7ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους και επιδεινωνόταν περισσότερο εξαιτίας της στρατηγικής αδυναμίας να ανταποδώσει, αφού το ενεργητικό σκέλος -ο στόλος του Ειρηνικού- βρισκόταν στον πάτο του ρηχού λιμένα της Χαβάης και δεν είχε ακόμα ανακάμψει πλήρως παρά τις πυρετώδεις προσπάθειες των συνεργείων ανέλκυσης.

Το αμερικανικό ναυτικό χρησιμοποίησε δύο χωριστές ομάδες αποστολής (Task Force – TF) για να καταφέρει ένα χτύπημα στα ιαπωνικά νησιά που βρίσκονταν εντός της ακτίνας δράσης του. Την TF-17 υπό τη διεύθυνση του υποναυάρχου Φλέτσερ και επίκεντρο το αεροπλανοφόρο USS Yorktown (CV-5) και την TF-8 υπό τον αντιναύαρχο Χάλσεϋ και το αεροπλανοφόρο USS Enterprise (CV-6). Επέλεξε για στόχο τα νησιωτικά συμπλέγματα Γκίλμπερτ και Μάρσαλ, ναυτικές κτήσεις των ΗΠΑ στον δυτικό Ειρηνικό που είχαν καταληφθεί τους προηγούμενους μήνες από τους Ιάπωνες και είχαν εγκαταστήσει φρουρές ενώ εξοπλίζονταν με αεροπλάνα και ελλιμένιζαν πολεμικά πλοία για να τα χρησιμοποιήσουν σαν βάσεις εναντίον της ναυτιλίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Οι επιθέσεις των Αμερικανικών δυνάμεων έγιναν από τον αέρα, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί αιφνιδιασμός αλλά και από ανάγκη, αφού τα βαρύτερα πλοία του στόλου ήταν στον πάτο του Περλ. Η επίθεση της TF-17 ήταν απογοητευτική. Με ελάχιστες εγκαταστάσεις και τρια ιαπωνικά αεροσκάφη που καταστράφηκαν στο έδαφος, οι επιτιθέμενοι έχασαν 8 συνολικά αεροσκάφη (4 TBD Devastator, 3 SBD Dauntlesse και το οργανικό υδροπλάνο του καταδρομικού USS Louisville). Η επιδρομή της TF-8 ήταν πιο επιτυχημένη με μερικά μικρά πολεμικά πλοία των Ιαπώνων να βυθίζονται και 15 ιαπωνικά αεροσκάφη να καταστρέφονται με αντίτιμο 5 βομβαρδιστικά SBD Dauntles, ένα καταδιωκτικό F4F Wildcat και μια αεράκατο από το καταδρομικό USS Salt Lake City να χάνονται ενώ το καταδρομικό USS Chester δέχτηκε μια ιαπωνική βόμβα υφιστάμενο μικρές ζημιές.

Η επιδρομή στα Γκίλμπερτ και Μάρσαλ είχε πενιχρά αποτελέσματα για να παρουσιάσει αλλά ήταν σημαντική από απόψεως ηθικού σε μια φάση του πολέμου που το αμερικανικό γόητρο “διψούσε” για να πάρει τη “ρεβάνς” από το ιαπωνικό ναυτικό. Οι Αμερικανοί εξασκούνταν στην υπομονή και ταπεινοφροσύνη. Οι επιδρομές στις νησιωτικές φρουρές θα συνεχίζονταν στις επόμενες εβδομάδες. Σύντομα, οι παραγωγικές ικανότητές τους θα τους επέτρεπαν να γίνουν πιο τολμηροί και να διεκδικήσουν -με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα- τη νίκη και υπεροχή από την Ιαπωνία.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το ΠΝ αντιμέτωπο παλαιότερων επιλογών: οι πλώρες δεν επαρκούν, θα “λιώσουμε” τις Kortenaer!

Η σελίδα μας και το περιοδικό έχουν γράψει πολλές φορές για το πρόβλημα, και αυτή τη φορά μπορούμε να γράψουμε πως πλέον έχει αρχίσει...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Πολεμικό Ναυτικό: “Ηλεκτρικές” οι κορβέτες FCx-30, ολοκληρωμένες οι Gowind, τι γίνεται με τις ΜΕΚΟ

Το πρόγραμμα των κορβετών έχει πλέον πάρει αναβολή για μετά τις εκλογές, άλλωστε, με την προκήρυξη τους δεν γίνονται συμβάσεις, ούτε θα ήταν σωστό...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -