28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 4 Ιουνίου 1942: Αεροναυμαχία του Μidway, η μάχη που...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Ιουνίου 1942: Αεροναυμαχία του Μidway, η μάχη που άλλαξε τις ισορροπίες στον Ειρηνικό

Σε μια κομβική σύγκρουση στο μέτωπο του Ειρηνικού ο αμερικανικός στόλος συντρίβει τον Ιαπωνικό στην ευρύτερη περιοχή της ατόλης Μίντγουεη.
Η προσπάθεια του ιαπωνικού στόλου να αιφνιδιάσει και να κατανικήσει τον αμερικανικό σε μια σύγκρουση που θα του στερούσε τα πολύτιμα αεροπλανοφόρα του, κινητοποίησε ένα νέο σχέδιο μάχης. Η ιαπωνική επίθεση θα χρησιμοποιούσε ένα νησί-βάση των Αμερικανών σαν δόλωμα που θα προσέλκυε τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, τα οποία γλύτωσαν από τύχη από το χτύπημα στο Περλ Χάρμπορ και θα τα κατέστρεφε, σπάζοντας το ηθικό των Αμερικανών εκβιάζοντας την Αμερική έξω από τον πόλεμο.

Η επίθεση στον μικρό και ασήμαντο σταθμό Midway ήταν το πρόσχημα του ιαπωνικού στόλου για να παρασύρει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και να τα καταστρέψει. Αντί για αυτό, ο ιαπωνικός αυτοκρατορικός στόλος έπεσε στην αμερικανική παγίδα

Ατυχώς, οι Αμερικανοί κατόρθωσαν να σπάσουν τον ιαπωνικό κώδικα επικοινωνιών και να προβλέψουν με ακρίβεια το μέρος και τον χρόνο της επίθεσης. Έτσι, οι Ιάπωνες έπεσαν στην παγίδα του αμερικανικού στόλου με αποτέλεσμα να υποστούν την πρώτη οδυνηρή ήττα τους στον πόλεμο και την πρώτη ήττα τους σε ναυμαχία από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Πρωτοφανής ήταν ακόμα γιατί αποτέλεσε την πρώτη ναυτική σύγκρουση που οι δύο αντίπαλοι στόλοι δεν πραγματοποίησαν οπτική επαφή αλλά η σύγκρουση διεξήχθη αποκλειστικά από τα αεροπλάνα αναδεικνύοντας μια νέα εποχή στις ναυτικές συγκρούσεις: Την εποχή της κυριαρχίας του αεροσκάφους και στη θάλασσα.

Και τα 4 Ιαπωνικά αεροπλανοφόρα (Akagi, Kaga, Sōryū και Hiryū) μαζί με το βαρύ καταδρομικό Mikuma βυθίστηκαν ακρωτηριάζοντας τον ιαπωνικό στόλο για το υπόλοιπο του πολέμου. Το καταδρομικό Mogami έπαθε σοβαρές ζημιές ενώ 250 αεροπλάνα χάθηκαν. Οι Αμερικανοί απώλεσαν το αεροπλανοφόρο USS Yorktown, ένα αντιτορπιλικό και 150 αεροπλάνα. Οι απώλειες σε ζωές ήταν 307 Αμερικανοί και 3.057 Ιάπωνες. Στο εξής, ο Αμερικανικός στόλος θα έχει το πλεονέκτημα ενώ το βαρόμετρο ηθικού και στις δύο πλευρές ανατράπηκε άρδην.

το ιαπωνικό αεροπλανοφόρο “Hiryū” μετά την επίθεση που προκάλεσε έκρηξη στο υπόστεγο των αεροσκαφών

(Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 4 Ιουνίου 2020 στην Πτήση)

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -