28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 4 Ιουνίου 1944: Τη μέρα που το Αμερικανικό Ναυτικό...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Ιουνίου 1944: Τη μέρα που το Αμερικανικό Ναυτικό συνέλαβε ένα γερμανικό υποβρύχιο και μια συσκευή Enigma

Σε μια σημαντική στιγμή στη μάχη του Ατλαντικού, το αμερικανικό ναυτικό (Task Force 22.3) προκαλεί ζημιές και κατορθώνει να επιβιβαστεί και να καταλάβει το γερμανικό υποβρύχιο U-505 συλλαμβάνοντας όλο το πλήρωμα πλην ενός και τους κωδικούς κρυπτογράφησης καθώς και τη συσκευή Enigma.

Στη συνέχεια, το υποβρύχιο ρυμουλκήθηκε στις Βερμούδες και το πλήρωμα φυλακίστηκε σε ειδικό στρατόπεδο απομονωμένο. Απόλυτη μυστικότητα επέβαλε την επίσημη ανακοίνωση πως το U-505 βυθίστηκε χωρίς επιζώντες, ενώ κάθε πληροφορία για το πλήρωμα και τους αρνήθηκαν κάθε πρόσβαση σε αλληλογραφία και επισκέψεις του Ερυθρού Σταυρού.

Αν και δεν πρόκειται για την πρώτη συσκευή και κώδικες που έπεσαν στα χέρια των Συμμάχων (άλλα δύο σκάφη είχαν υφαρπαγεί από το Βρετανικό Ναυτικό από το 1941), ήταν η πρώτη κατάληψη πλοίου του Αμερικανικού Ναυτικού από τον πόλεμο του 1812 και η πιο ολοκληρωμένη «συγκομιδή» σε κώδικες και νέα συσκευή. Οι συσκευές Enigma ήταν προηγμένες συσκευές κρυπτογράφισης επικοινωνιών των Γερμανικών Δυνάμεων και η τεχνολογία τους βελτιώθηκε με την πάροδο του πολέμου ώστε οι τελευταίες να είναι πιο πολύπλοκες και ακριβείς από τα πρώτα δείγματα. Τα στοιχεία που κατασχέθηκαν θα βοηθήσουν πολύ στην αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων στη συνέχεια.

(Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 4 Ιουνίου 2020 στην Πτήση)

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -