14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Μαΐου 1942: Επιχείρηση “Μο”, ο Γιαμαμότο φέρνει τον...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Μαΐου 1942: Επιχείρηση “Μο”, ο Γιαμαμότο φέρνει τον αυτοκρατορικό στόλο στο κατώφλι της Αυστραλίας

[Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος] – Ιαπωνικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη νήσο Τουλάγκι, στον Νότιο Ειρηνικό και εμπλέκονται με Αμερικανο-Αυστραλιανές δυνάμεις. Είναι η πρώτη ενέργεια στην ιαπωνική εισβολή του βρετανικού προτεκτοράτου των Νησιών του Σολομώντα (επιχείρηση “Mo”), που η συμμαχική διοίκηση θεωρούσε και ως ανάχωμα για την άμυνα της εν πολλοίς ανυπεράσπιστης Αυστραλίας.

Οι Ιάπωνες επιτελείς αφιέρωσαν μια μικρή δύναμη δύο αντιτορπιλικών, δύο ναρκοθέτιδων, 5 ναρκαλιευτικών, ενός επιβατηγού, δύο μικρότερων σκαφών και 6 αεροπλάνων καθώς και 500 άνδρες της Ειδικής Ναυτικής Δύναμης Αποβάσεων για το μικρό νησί (διαστάσεων 1 x 5,5 χλμ.). Η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους.

Στην κρίσιμη στιγμή της απόβασης, εμφανίστηκε ισχυρή δύναμη του αμερικανικού ναυτικού υπό τον ναύαρχο Fletcher, που κατευθυνόταν στην περιοχή (την επομένη θα συγκρουστούν με τον ιαπωνικό στόλο στην αεροναυμαχία της θάλασσας των Κοραλλιών). Οι Αμερικανοί θα εξαπολύσουν τα 40 αεροσκάφη TBD Devastator και SBD Dauntless του αεροπλανοφόρου “Yorktown”, που θα αφανίσουν την ιαπωνική ναυτική δύναμη σκοτώνοντας 87, βυθίζοντας ή καταστρέφοντας τα 8 από τα 12 πλοία και καταρρίπτοντας τα αεροσκάφη.

Η αποβατική δύναμη, πάντως, κατόρθωσε μέσα στους επόμενους μήνες να οργανώσει βάση ανεφοδιασμού και υδροπλάνων στην περιοχή και ξεκινώντας την κατασκευή αεροδρομίου, που θα προκαλέσει την ανησυχία των Συμμάχων και θα αποτελέσει επίκεντρο της εκστρατείας του Γκουανταλκανάλ.

Το ναυάγιο του ιαπωνικού αντιτορπιλικού Kikutsuki που καταστράφηκε στην απόβαση του Τουλάγκι (φωτογραφία: US National Archives)

(Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 3 Μαΐου 2020 στην Πτήση)

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -