Τέτοια ημέρα ξεκίνησε το 1943 η επιχείρηση «Ke» του Ιαπωνικού Στρατού για την εκκένωση του Γκουανταλκανάλ, ενός μικρού νησιού του συμπλέγματος των Νησιών Σολομώντα στον Ειρηνικό. Με την αμερικανική υπεροπλία στην περιοχή να ενδυναμώνεται, την αδυναμία εμπλοκής νέων δυνάμεων για την ανακατάληψή της και τους μαζικούς θανάτους των εκεί ιαπωνικών στρατευμάτων από έλλειψη τροφής και ασθένειες (από 36.000 η ιαπωνική φρουρά στις αρχές Ιανουαρίου είχε μειωθεί σε 11.000 περίπου), το ιαπωνικό επιτελείο πήρε την απόφαση εγκατάλειψης του Γκουανταλκανάλ και τη διάθεση μέσων και δυνάμεων σε πιο σημαντικά μέτωπα.
Έτσι τη νύχτα της 14ης Ιανουαρίου ένα νέο τάγμα πεζικού αποβιβάζεται για να καλύψει την ιαπωνική υποχώρηση. Η επιχείρηση θα διαρκέσει τρείς εβδομάδες με διαδοχικές διεισδύσεις αντιτορπιλικών, που θα εκκενώσουν σε τρεις φάσεις τη φρουρά. Τη διαδικασία κάλυπτε ένας ικανός αντιπερισπασμός, συνήθως μια καλά οργανωμένη αεροπορική επίθεση ή ναυτικού ελιγμοί. Στη διάρκεια αυτών, θα τορπιλιστεί από βομβαρδιστικά Mitsubishi G4 “Betty” το αμερικανικό βαρύ καταδρομικό USS Chicago και ένα αντιτορπιλικό.
Συνολικά πάνω από 10.600 Ιάπωνες στρατιώτες θα εκκενωθούν από το θύλακα την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με κόστος ένα αντιτορπιλικό, ένα υποβρύχιο και 56 αεροσκάφη. Η επιχείρηση έληξε με επιτυχία, δείχνοντας πως οι εκκενώσεις νήσων ήταν δυνατές καταρρίποντας τη θέση περί μαζικής αυτοθυσίας των ιαπωνικών νησιωτικών φρουρών.