14.2 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 18 Φεβρουαρίου 1946: Η Στάση του Ινδικού Ναυτικού, προάγγελος...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Φεβρουαρίου 1946: Η Στάση του Ινδικού Ναυτικού, προάγγελος της Ανεξαρτησίας

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, Ινδοί ναύτες κατεβαίνουν σε απεργία ως διαμαρτυρία προς την καταπίεση και άνιση μεταχείρηση των Ινδών από τις βρετανικές αρχές.

Το γεγονός ήταν ένα μόνο από μια σειρά παρομοίων στάσεων, που πατάχθηκαν άμεσα στο παρελθόν. Οι Βρετανοί, αφού έκαναν έκκληση στον πατριωτισμό των Ινδών κατά τη διάρκεια του πολέμου, τώρα τους αντιμετώπιζαν πάλι σαν ιθαγενείς.

Το πρωΐ της 18ης Φεβρουαρίου, 67 Ινδοί ναυτοδίοποι ξεκίνησαν πορεία από τους στρατώνες του κέντρου εκπαίδευσης στη Βομβάη προς το κυβερνείο. Μέσα σε λίγο διάστημα η κίνηση γνώρισε πρωτοφανή υποστήριξη από 20.000 ναύτες από 73 πλοία και υπηρεσίας ξηράς. Αρχικά τα αιτήματα των μαθητών ήταν η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και του φαγητού.

Σταδιακά, η διαμαρτυρία των ναυτών διευρύνθηκε και οργανώθηκε. Μέχρι το σούρουπο της 19ης Φεβρουαρίου περισσότεροι τάχθηκαν με το μέρος των απεργών και εξέλεξαν τα μέλη μιας Ναυτικής Κεντρικής Επιτροπής. Ο τοπικός πληθυσμός δειλά στην αρχή, πιο δυναμικά όσο περνούσε η ώρα, τάχθηκε με το μέρος τους, υποστηρίζοντας και πυκνώνοντας το κίνημα. Νέες τοπικές απεργίες οργανώθηκαν κατά της βρετανικής διοίκησης με δικά τους κοινωνικά ή συντεχνιακά αιτήματα. Η υποστήριξη εξελίχθηκε σε γενική απεργία που πάγωσε τα πάντα, ενώ συμπαθούντες βρέθηκαν και στην Ινδική Αεροπορία και Ινδική Αστυνομία, αφήνοντας τη διοίκηση ανίκανη να αντιδράσει.

Καθώς οι ώρες περνούσαν, το κίνημα διευρυνόταν και εκτός Βομβάης σε γειτονικές πόλεις αλλά και στα πλοία του στόλου. Οι Ινδοί ναύτες και υπαξιωματικοί άρχισαν να αποκαλούνται “το Ινδικό Εθνικό Ναυτικό”, να χαιρετούν με το αριστερό χέρι ακόμα και να αψηφούν διαταγές από Βρετανούς ανωτέρους τους. Η Στάση είχε αρχίσει πλέον να επηρεάζει την λειτουργία των υπηρεσιών στην Ινδία ενώ ακόμα και μονάδες του στρατού αντιμετώπιζαν προβλήματα απειθαρχίας. Σε πολιτικό επίπεδο, το Ινδικό Εθνικό Συμβούλιο (κύριος υποστηρικτής της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ινδίας) και η Μουσουλμανική Συμμαχία τάχθηκαν ενάντια στο κίνημα και μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδίας υποστήριξε την απεργία και στάση. Σε πολλά πολεμικά πλοία επιτροπές ναυτών ύψωσαν τις σημαίες των τριών πολιτικών σχηματισμών μαζί για να δείξουν πως οι Ινδοί ήταν ενωμένοι στη διαμαρτυρία ανεξάρτητα από την παράταξη που υποστήριζαν.

Η βρετανική διοίκηση αντιμετώπισε τη διαμαρτυρία σαν ανταρσία και την κατέστειλε με τη βία. 40 σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν μέσα στις επόμενες μέρες. Τελικά, με τη μεσολάβηση των επικεφαλής των ινδικών πολιτικών παρατάξεων με τη Ναυτική Κεντρική Επιτροπή, αποφασίστηκε η λήξη των κινητοποιήσεων μια εβδομάδα μετά το ξέσπασμά τους. Ακολούθησαν συλλήψεις και ναυτοδικεία. 480 περίπου Ινδοί πρωταίτιοι αποτάχθηκαν από το Ναυτικό οριστικά.

Ως προς τον αντίκτυπο της Στάσης, που συχνά αποκαλείται και ως ανταρσία της Βομβάης ή Στάση του Ινδικού Εθνικού Ναυτικού, υπάρχει μεγάλη διαμάχη μεταξύ Βρετανών και Ινδών ιστορικών. Οι Βρετανοί υποβαθμίζουν τη σημασία της, χρωματίζοντάς την ως μια απεργία και αναστάτωση υποκινούμενη από το Κομμουνιστικό Κόμμα, τονίζοντας την μικρή απήχηση που είχε σε άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και την ασυντόνιστη δράση του. Αντίθετα, Ινδοί ιστορικοί το θεωρούν προανάκρουσμα του αγώνα της ανεξαρτησίας που θα επέλθει τελικά ένα χρόνο αργότερα. Η αλήθεια βρίσκεται μάλλον κάπου στη μέση. Αν και ξεκίνησε σαν απλό κίνημα διαμαρτυρίας η επιτυχία και η μαζικότητά του εμφάνισαν το γενικότερο κλίμα απαξίωσης και δυσαρέσκειας της ινδικής κοινωνίας για τη βρετανική παρουσία στη χώρα. Θα χρειαζόταν να περάσουν αρκετά χρόνια για να παραδεχθούν επίσημα οι Βρετανοί ότι η Στάση του Ναυτικού στην Ινδία επέσπευσε την απόφασή τους να την εγκαταλείψουν, αφού με 2,5 εκατομμύρια Ινδούς να υπηρετούν στους τρεις κλάδους των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων και τα επίπεδα οργής στη χώρα τόσο εξημμένα η επανάληψη της “Ινδικής Ανταρσίας του 1857” ήταν ένας εφιάλτης που γινόταν πραγματικότητα.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -