27.6 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 23 Ιανουαρίου 1968: Το επεισόδιο του USS Pueblo

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Ιανουαρίου 1968: Το επεισόδιο του USS Pueblo

Σκάφη του Βορειοκορεατικού ναυτικού κυκλώνουν και καταλαμβάνουν το άοπλο σκάφος του Αμερικανικού ναυτικού USS Pueblo.

Το ‘Pueblo’ ήταν πρώην εμπορικό σκάφος, που αγοράστηκε και μετατράπηκε σε σκάφος ηλεκτρονικής παρακολούθησης στο πλαίσιο ενός σχεδίου του Ναυτικού των ΗΠΑ να αντικαταστήσει τα πλοία SIGINT κλάσης “Liberty” και “Robinson” που ήταν πολύ μεγάλα για να περνούν απαρατήρητα με μικρά πλοία. Επισήμως, το USS Pueblo ήταν πλοίο περιβαλλοντικών ερευνών, όπως και τα αδερφά του (Banner και Palm Beach) αλλά οι προφάσεις δεν έπειθαν και πολλούς.

Στις 23 Ιανουαρίου 1968, το USS Pueblo έπλεε 16 μίλια από τις βορειοκορεατικές ακτές έχοντας αποπλεύσει στις 5 Ιανουαρίου από τη Yokosuka. Αποστολή του “Pueblo” ήταν η παρακολούθηση των κινήσεων του Σοβιετικού Ναυτικού στα Στενά της Τσουσίμα και η συλλογή ηλεκτρονικών σημάτων από τη Βόρεια Κορέα. Η Βόρεια Κορέα, που είχε αυξήσει μονομερώς τα όρια των χωρικών υδάτων της, κατέλαβε το σκάφος, αφού άνοιξε πυρ εναντίον του, λέγοντας ότι είχε παραβιάσει τα χωρικά ύδατα της χώρας.

Το πλοίο διέκρινε ένα βορειοκορεταικό καταδιωκτικό υποβρυχίων κλάσης SO-1 (“Kronshtadt”) που το προσέγγισε και απαίτησε να μάθει την εθινικότητα και το σκοπό του. Το πλήρωμα του “Pueblo” επέδειξε την αμερικανική σημαία και είπε στο πολιτικό προσωπικό να ανέβει στο κατάστρωμα και να κάνει ότι συλλέγει δείγματα νερού. Ωστόσο, το βορειοκορεατικό πλοίο έγινε πιο επιθετικό. Τρεις τορπιλάκατοι εμφανίστηκαν σύντομα που μετά έγιναν τέσσερις ενώ ένα ακόμα καταδιωκτικό υποβρυχίων εμφανίστηκε. Ταυτόχρονα δύο MiG-21 πραγματοποιούσαν χαμηλές πτήσεις. Το SO-1 προπσάθησε να πλευρίσει και να επιβιβαστεί στο “Pueblo” αλλά το τελευταίο προσπάθησε να διαφύγει. Οι ταχύτητες, όμως, των δύο πλοίων δεν επέτρεπαν ηρωισμούς. Το “Pueblo” διέθετε πολυβόλα των 7,62 και 12,7 mm αλλά ήταν αποθηκευμένα ενώ τα πολυβόλα του καταστρώματος, κρυμμένα κάτω από καταβόπανα για να μην ερεθίζουν τους παρατηρητές του εχθρού, δεν θα χρησιμοποιούνταν καθώς κανένας ναύτης δεν ήξερε να τα χρησιμοποιεί (από ειρωνεία της τύχης μόνο ένας βρισκόταν που ήξερε να κάνει βολή με πολυβόλο κι αυτός ήταν πολίτης που είχε υπηρετήσει στο στρατό).

USS Pueblo: Ο κατάσκοπος που έμεινε στο κρύο… 50 χρόνια μετά

Σύντομα, όλα είχαν τελειώσει. Τα κορεατικά πλοία άνοιξαν πυρ κατά του πλοίου, τραυματίζοντας τον καπετάνιο και μερικά μέλη. Υπό πυκνό πυρ πολυβόλων κυρίως, το βραδυκίνητο “Pueblo” αναγκάστηκε να σταματήσει και να παραδοθεί. Εκκωφαντική ήταν η απουσία του 6ου Στόλου που αν και γνώριζε την θέση και την κατάσταση του πλοίου (βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία καθόλη τη διάρκεια του περιστατικού) δεν κατόρθωσε να επέμβει καθώς δεν είχε διαθέσιμα πλοία ή αεροσκάφη στην περιοχή και δεν έκανε καν υπερπτήσεις που θα έδειχναν την παρουσία του. Το πλήρωμα παρέμεινε αιχμάλωτο για ένα έτος εξαναγκαζόμενο να μελετήσει υλικό προπαγάνδας, να δώσει συνέντευξη για τις καλές συνθήκες κράτησης και να υπογράψει δηλώσεις μετανοίας. Τελικά, μετά από συμφωνία με το αμερικανικό ναυτικό οι 82 άνδρες του πληρώματος πέρασαν τη «γέφυρα χωρίς επιστροφή» στην ασφάλεια της Νότιας Κορέας.

Το USS Pueblo παρέμεινε αιχμάλωτο στην Πιον Γιάνγκ όπου αποτελεί (υποχρεωτικά) επισκέψιμο έκθεμα στο «Μουσείο του Θριαμβευτικού Πολέμου» ενώ παραμένει εγγεγραμμένο στους καταλόγους του αμερικανικού ναυτικού (μοναδικό ενεργό πλοίο σε αιχμαλωσία).

Lt. Cmdr. Lloyd Bucher, commander of the USS Pueblo, leads his surviving crew members as they arrive in North Korea following their capture on Jan. 23, 1968.
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -