22.8 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Φεβρουαρίου 1988: “Επεισόδιο της Μαύρης Θάλασσας”, επακουμβήσεις στα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Φεβρουαρίου 1988: “Επεισόδιο της Μαύρης Θάλασσας”, επακουμβήσεις στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου

Το αμερικανικό καταδρομικό USS Yorktown εμβολίζεται από τη σοβιετική φρεγάτα Bezzavetnyy, (κατά ΝΑΤΟ: Krivak I).

Το καταδρομικό κλάσης Ticonderoga εκτλούσε αβλαβή πλεύση μέσα από τα σοβιετικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα μαζί με άλλα ΝΑΤΟϊκά πλοία κατά τη διάρκεια γυμνασίων. Η ΕΣΣΔ αναγνώριζε το δικαίωμα στην αβλαβή διέλευση, όπως αναφέρεται από το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά μια παρεξήγηση στη μετάφραση μεταξύ αγγλικού και ρωσικού κειμένου ήταν αρκετή για να φέρει την κρίση. Η συγκεκριμένη σύμβαση στο αγγλικό κείμενο έδινε δικαίωμα διέλευσης σε κάθε περίπτωση αλλά η ρωσική μετάφραση άφηνε να εννοηθεί ότι η διέλευση επιτρέπεται από κάθε χώρα ανά περίπτωση.

Έτσι, η φρεγάτα Bezzavetnyy πλησίασε το Yorktown σημαίνοντάς του να απομακρυνθεί. Όταν ο Αμερικανός πλοίαρχος το αγνόησε, ο Σοβιετικός κυβερνήτης έστρεψε το πλοίο του και εμβόλισε το καταδρομικό στην πρύμνη, ως “παρότρυνση” να απομακρυνθεί προς τα διεθνή ύδατα.

Ανάλογη παρενόχληση δέχτηκε και το αντιτορπιλικό USS Caron, κλάσης Spruance που συνόδευε το USS Yorktown, από την κορβέτα SKR-6. Το καταδρομικό είχε μικρές ζημιές από την πρόσκρουση αλλά ο αντίκτυπος του επεισοδίου ήταν σημαντικός ωθώντας την αμερικανική πλευρά να είναι πιο προσεκτική και τη σοβιετική να υποσχεθεί να ευθυγραμμιστεί με τις διατάξεις του αγγλικού κειμένου.

«Επακουμβήσεις» και άλλες Στενές Επαφές Ναυτικού Τύπου: Περνώντας σαφές μήνυμα… χωρίς πολύ τακτ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Διπλός εκτοξευτής RAM στις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ

Όπως φαίνεται ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ βρίσκεται στα τελευταία στάδια για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, έχει γίνει...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -