Τις πρώτες πρωϊνές ώρες, Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη μικρή Ίμια, που έχει μείνει αφύλακτη και υψώνουν την τουρκική σημαία.
Στις 05:30 το οργανικό ελικόπτερο ΠΝ 21 της φρεγάτας «Ναυαρίνο» (F-461) απονηώθηκε για αναγνώριση αλλά κατέπεσε σκοτώνοντας το πλήρωμά του (υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό).
Τα αίτια της πτώσης παραμένουν αντικείμενο διχογνωμιών μέχρι σήμερα. Γεγονός είναι, ότι με καταλυτική παρέμβαση των ΗΠΑ οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο πλευρών αποσύρθηκαν αργότερα την ίδια μέρα, με την Ελλάδα να αισθάνεται το αίσθημα περηφάνειάς της τσαλακωμένο. Η Τουρκία, μετά το επεισόδιο πανηγύρισε την νίκη της στα σημεία, θέτοντας επίσημα ζήτημα «γκρίζων ζωνών», δηλαδή περιοχών αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Η Κρίση στα Ίμια απομάκρυνε το ενδιαφέρον της τουρκικής κοινής γνώμης από τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας ενώ ανέβασε το πρεστίζ της Τουρκίας και της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ προσωπικά σε διεθνές επίπεδο. Αντίθετα, σηματοδότησαν μια στροφή του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου σε μια πιο φοβική προσέγγιση της Τουρκίας.