26.7 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ1ο Συνέδριο Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων: Ξανά στην πρωτοπορία ο ναυπηγικός κλάδος -...

1ο Συνέδριο Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων: Ξανά στην πρωτοπορία ο ναυπηγικός κλάδος – Απαραίτητες οι συνεργασίες για την επόμενη ημέρα

“Στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση ενός κλάδου που δεν γίνεται να μην είναι πρωτοπόρος για την ελληνική οικονομία, όπως ήταν πριν από 20 και 30 χρόνια”, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ), κ. Πάνος Ξενοκώστας κατά τον εισαγωγικό χαιρετισμό του στο 1ο Συνέδριο της ΕΕΝ με τίτλο “Ελληνικά Ναυπηγεία – Ξυπνώντας τον Κοιμώμενο Γίγαντα” που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Περιγράφοντας τον στόχο της ΕΕΝ ο κ. Ξενοκώστας σημείωσε πως η ΕΕΝ ήταν μια επιτακτική ανάγκη για την αναγέννηση του ελληνικού ναυπηγικού τομέα. “Δεν είμαστε μια ένωση λόμπι, γιατί ο κλάδος μας δεν χρειάζεται λόμπι. Δεν είμαστε συνδικαλιστική ένωση. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση θέλουμε να αναγεννήσουμε έναν κλάδο που είχε ρημάξει τα τελευταία χρόνια”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

1o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ (ΕΕΝ) “ΞΥΠΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΙΜΩΜΕΝΟ ΓΙΓΑΝΤΑ” ( EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

“Τα ναυπηγεία”, συνέχισε ο κ. Ξενοκώστας, “τα χρησιμοποιούμε ως μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα  λύσεων που επεκτείνεται πέρα από την ναυτιλία και στην ενέργεια και την άμυνα”. Όπως ανέφερε η συγκεκριμένη βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει το 1% του ΑΕΠ.

Ο πρόεδρος της ΕΕΝ δήλωσε πως οι Έλληνες εφοπλιστές απέδειξαν ότι “η ναυτιλία μας είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο” και υπογράμμισε πως ο στόχος είναι το ίδιο να αποδείξουν και τα ναυπηγεία. “Προορισμός μας είναι οι πελάτες μας να είναι ικανοποιημένοι και να μας επιλέγουν ως επιλογή αριστείας και για αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να ενωθούμε όλοι οι Έλληνες ανεξαρτήτως συμφερόντων στον μεγαλύτερο κλάδο της χώρας, της ναυπηγικής, ώστε να μπορεί να ακολουθήσει την πρωτιά της ναυτιλίας”, τόνισε.

Β. Κορκίδης: Τεράστια τα οφέλη από την αναγέννηση των ναυπηγείων 

“Η ανανέωση του στόλου που πρέπει να προχωρήσει μέχρι το 2030 θα πρέπει να γίνει στο σπίτι μας”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), κ. Βασίλης Κορκίδης τονίζοντας πως μετά από τόσα χρόνια απαξίωσης των υποδομών των ναυπηγείων το ξύπνημα του κοιμώμενου γίγαντα φέρνει τεράστια οφέλη στην οικονομία της χώρας.

1o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ (ΕΕΝ) “ΞΥΠΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΙΜΩΜΕΝΟ ΓΙΓΑΝΤΑ” ( EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

“Με την ένωση σαν φορείς αλλά και για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά στόχος είναι αυτός ο γίγαντας να μην ξυπνήσει με πονοκέφαλο αλλά με δυναμική”, σημείωσε ακόμη ο κ. Κορκίδης, κάνοντας ειδική αναφορά στην ναυπηγική τρίαινα που δημιουργείται από τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας του ομίλου της ΟΝΕΧ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά από τον όμιλο Γ. Προκοπίου ώστε “να εδραιώσουν ξανά την Ελλάδα στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα”.

Γ. Κεφαλογιάννης: Ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία σημαίνει και ισχυρά αμυντική Ελλάδα

“Το συνέδριο της ΕΕΝ που πραγματοποιείται σήμερα έχει ιστορικό χαρακτήρα, γιατί έρχεται να επικυρώσει τον εμβληματικό κλάδο της ναυπηγικής βιομηχανίας”, σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης σημειώνοντας πως πρόκειται για επιχειρήσεις που με τη λειτουργία τους αιμοδοτούν ολόκληρες κοινωνίες και αποτελούν ατμομηχανή για την οικονομία μας.

“Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δε δημιουργούν μόνο νέες προκλήσεις, αλλά και την ευκαιρία να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε ένα ναυπηγικό hub”, τόνισε ακόμη ο κ. Κεφαλογιάννης προσθέτοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προσβλέπει σε υγιή συνεργασία με τις ναυπηγικές επιχειρήσεις. “Ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία σημαίνει και ισχυρά αμυντική Ελλάδα”, υπογράμμισε.

Γρ. Δημητριάδης: Μια από τις σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών

Στον σημαντικό ρόλο της ναυπηγικής βιομηχανίας στην μπλε οικονομία στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, τονίζοντας η ανάκαμψη αυτής της βιομηχανίας είναι μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ετών.

1o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ (ΕΕΝ) “ΞΥΠΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΙΜΩΜΕΝΟ ΓΙΓΑΝΤΑ” ( EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

“Η ανάκαμψη αυτή έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι ένας κλάδος που είχε βοηθήσει και στη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας”, σημείωσε ακόμη ο κ. Δημητριάδης εκφράζοντας τη βούλησή του να υπάρξουν συνεργασίες με τις εταιρείες του κλάδου. “Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να υποστηρίξουμε περισσότερο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, να βρούμε διάφορες συνέργειες”, τόνισε ο CEO του Υπερταμείου. “Θα είναι παραγωγικός ο διάλογος που θα ξεκινήσουμε μεταξύ μας”.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά το 1ο Συνέδριο της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ) με τίτλο “Ξυπνώντας τον Κοιμώμενο Γίγαντα” στον παρακάτω σύνδεσμο:

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -