32.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΕΞΕΛΙΞΗ: Το ΠΝ απέστειλε αίτημα ενεργοποίησης της προαίρεσης για 3 επιπλέον ελικόπτερα...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Το ΠΝ απέστειλε αίτημα ενεργοποίησης της προαίρεσης για 3 επιπλέον ελικόπτερα MH-60R, συνολικά 7!

 

Μετά την υπογραφή το περασμένο Ιούλιο της LoA για 4 ελικόπτερα MH-60R, σε μια εξαιρετικά προνομιακή τιμή όπως είχαμε γράψει, το ΠΝ έστειλε αίτημα τροποποίησης της σύμβασης με ενεργοποίηση της προαίρεσης για την αγορά άλλων 3 ελικοπτέρων MH-60R. Όταν απαντήσει το USN (η αγορά γίνεται μέσω FMS, συνεπώς η χώρα μας συνομιλεί με το USN και την Αμερικανική Κυβέρνηση κι όχι την εταιρεία), και αποδεχτεί το ΠΝ την τιμή, τότε ο συνολικός αριθμός που θα παραλάβει η Ελλάδα φτάνει τα 7 ελικόπτερα.

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

Τα 7 ελικόπτερα θα αντικαστήσουν πλήρως τα ΑΒ.212 σε αποστολές ASW κι όχι μόνο, ενώ μαζί με τα 11 εκσυγχρονισμένα S-70B6 θα αποτελέσουν το “μακρύ” χέρι του ΠΝ για αποστολές εναντίον υποβρυχίων, πλοίων, κι όχι μόνο, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τα ελικόπτερα, ειδικά τα MH-60R θα έχουν διευρυμένο ρόλο στις αποστολές του ΠΝ, αναλαμβάνοντας προστασία των πλοίων από ασύμμετρες απειλές, την διείσδυση της ΜΥΚ, την κρούση και την προστασία της ελληνικής ΑΟΖ.

Data Links και ελληνικά MH-60R (απαντώντας στην ερώτηση “γιατί δεν έχουν Link16 τα MH-60R”)

Το πλέον όμως ενδιαφέρον της νέας πρόσθετης παραγγελίας είναι η αναδιαπραγμάτευση που πέτυχε το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ στις συζητήσεις με το ΠΝ. Λόγω των εξαιρετικά πιεστικών αναγκών που υπάρχουν για μέσα ASW, όπως απέδειξαν οι πρόσφατες επιχειρήσεις του ΠΝ από το Μάρτιο ως και σήμερα, από τα 7 ελικόπτερα γίνονται προσπάθειες τα πρώτα 3 (από τη συνολική παραγγελία των 7) να παραδοθούν μέσα στο 2021 ή έστω στις αρχές του 2022. Το USN εξεταζει σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό και μαζί με την κατασκευάστρια εταιρεια εξετάζουν πιθανούς τρόπους να καλύψουν τις πιεστικές ανάγκες του ΠΝ.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στα 285 εκ. δολάρια το συμβόλαιο για την αγορά των ελληνικών MH-60R, τι περιλαμβάνει η σύμβαση

Θα πούμε για πολλοστή φορά πως το ΠΝ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, κι αυτός είναι ο λόγος που επιθυμεί ένα στόλο 18 σύγχρονων και ικανών ASW ελικοπτέρων. Όπως έχουμε ξαναπεί, τα ελληνικά MH-60R θα έρθουν με πλήρες “πακέτο” FOS, αλλά και οπλισμό. Έτσι θα δούμε περισσότερους Hellfire, κατευθυνόμενες ρουκέτες και σύγχρονες τορπίλες Mk.54. Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει συμπληρωματική παραγγελία όπλων για τα 3 επιπλέον MH-60R, αλλά το ΠΝ έχει χρόνο να αποκρυσταλλώσει τις απόψεις του για το θέμα μέχρι την υπογραφή της τελική LoA. Αυτό λογικά θα γίνει άμεσα μόλις έρθει, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να έρθουν ελικόπτερα εντός του 2021.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, Rafale, MH-60R, SPIKE NLOS, Rampage κα εντός του 2021

Καθώς πολλοί αναγνώστες μας έχουν ρωτήσει, το ΠΝ δεν έχει εγκαταλείψει την “ιδέα” ενός σύγχρονου αντιπλοϊκού πυραύλου όπως ο NSM για τα νέα του ελικόπτερα. Για την ώρα, τα MH-60R θα μοιραστούν το απόθεμα των πυραύλων Penguin Mk2 Mod7 που θα επαναπιστοποιηθούν, καθώς και τους Hellfire. Το θέμα των NSM έχει ακόμη “δρόμο” μπροστά του, καθώς μόνο θεωρητικά μπορούν να μεταφερθούν από το ελικόπτερο. Δηλαδή απαιτείται πιστοποίηση του όπλου, και ολοκλήρωσή του στο ΣΕΠ. Επίσης, όλα εξαρτώνται από τον πύραυλο που θα επιλέξει το ΠΝ για τις νέες φρεγάτες του. Αν για παράδειγμα επιλεγεί ο MM40Blk3c, RBS-15 MkIV Gungrir ή ο RGM-84L BlockII, τότε η πιθανότητα επιλογής του NSM απομακρύνεται. Αν όμως επιλεγεί ο NSM, τότε οι πιθανότητες αυξάνονται. Θα παρακαλούσαμε να μην αρχίσει η σεναριολογία “δεν μας δίνουν τον NSM” γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Απλά ελπίζουμε, αν επιλέξει το ΠΝ τον NSM, να κάνει το ίδιο και η ΠΑ.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -