19.8 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠαραδόθηκε το 3ο ινδικό υποβρύχιο Scorpène

Παραδόθηκε το 3ο ινδικό υποβρύχιο Scorpène

Το υποβρύχιο “Karanj”, το 3ο της κλάσης Scorpène, παραδόθηκε από τα ναυπηγεία Mazagon (Mazagon Dock Limited – MDL) στο ινδικό Πολεμικό Ναυτικό. Το επιθετικό υποβρύχιο είχε καθελκυστεί στις 31 Ιανουαρίου 2018 και αναμένεται να ενταχθεί στη δύναμη του ινδικού στόλου μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η Ινδία είχε παραγγείλει το 2005 έξι επιθετικά υποβρύχια συμβατικής πρόωσης από τη Γαλλία στο πλαίσιο του προγράμματος “Project 75”. Τα υποβρύχια ναυπηγούνται στα τοπικά ναυπηγεία της Mazagon Dock Limited στο Mumbai, με τη βοήθεια του Naval Group, σχεδιάστριας εταιρείας των υποβρυχίων. Τα δύο πρώτα υποβρύχια, τα ‘Kalvari’ και ‘Khanderi’, έχουν ήδη ενταχθεί στον ινδικό στόλο. Τα τέταρτο και πέμπτο υποβρύχια της κλάσης, το INS ‘Vela’ και το INS ‘Vagir’, βρίσκονται στη φάση των δοκιμών εν πλω, ενώ η ναυπήγηση του έκτου και τελευταίου υποβρυχίου, του ‘Vagsheer’, συνεχίζεται.

Το πρόγραμμα συμβατικών υποβρυχίων της Ινδίας

Πρώτη φάση– P-75

Έξι υποβρύχια κλάσης Scorpène (P-75) θα ναυπηγηθούν από τα ναυπηγεία Mazagon Dock Limited, στο Mumbai. Τα δύο πρώτα υποβρύχια (INS Kalvari και INS Khanderi) έχουν ήδη παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Σεπτέμβριο του 2019 αντίστοιχα με τα υπόλοιπα υποβρύχια να παραδίδονται με ρυθμό 9 μηνών το καθένα. Το τελευταίο αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2022.

Δεύτερη φάση

Δώδεκα υποβρύχια εγχωρίου σχεδιασμού προγραμματίζεται να ναυπηγηθούν στην Ινδία αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από την κατασκευή των υποβρυχίων της Πρώτης Φάσης.

Υποβρύχια της Ασίας το 2030: οι αριθμοί πέφτουν, η ποιότητα αυξάνεται

Περί των υποβρυχίων κλάσης Scorpène

Το Scorpène είναι ένα συμβατικής πρόωσης υποβρύχιο σχεδιασμένο από τον όμιλο Naval Group με στόχο τις εξαγωγές. Αντιπροσωπεύει τόσο την ικανότητα του Naval Group να παραδίδει τα καλύτερης ποιότητας υποβρύχια όσο και την προθυμία του να μοιράζεται την τεχνολογία κατυασκευής τους με πελάτες του εξωτερικού. 14 υποβρύχια Scorpène βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία ανά τον κόσμο ή ναυπηγούνται για λογαριασμό των ναυτικών της Χιλής (2 μονάδες), τη Μαλαισία (2 μονάδες), την Ινδία (6 μονάδες) και τη Βραζιλία (4 μονάδες).

Το σχέδιο των υποβρυχίων Scorpène είναι αρκετά ευέλικτο για να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε χρήστη. Για παράδειγμα, τα Scorpène της Βραζιλίας είναι ελαφρώς μεγαλύτερα για να μεταφέρουν μεγαλύτερο πλήρωμα, να έχουν σχεδόν διπλάσια εμβέλεια και να καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις.

Ινδία: νέα εξοπλιστικά προγράμματα με έμφαση στην εγχώρια ανάπτυξη

Το Scorpène είναι ιδανικά σχεδιασμένο για αποστολές δράσης και επιχειρησιακής απόδοσης. Με ισχυρό και ανθεκτικό κύτος, το υποβρύχιο αυτό έχει ικανότητα ωκεάνειας πλεύσης αλλά αποδίδει εξίσου καλά και στα αβαθή ύδατα του παράκτιου περιβάλλοντος. Με ικανότητες πολλαπλών αποστολών, μπορεί να εκτελέσει όλο το φάσμα δράσεων, όπως αντιμετώπιση πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων, υποστήριξη ειδικών επιχειρήσεων, απαγόρευση μέσω ανάπτυξης ναρκοπεδίων και συλλογή πληροφοριών. Ενσωματώνοντας βελτιώσεις από την γαλλική κλάση ταχέων επιθετικών υποβρυχίων Barracuda, η κλάση Scorpène διαθέτει ικανότητες στην ακμή της τεχνολογίας.

Τεχνικές πληροφορίες κλάσης Scorpène

Μήκος: 67,56 μέτρα
+10 μ. με το μελλοντικό τμήμα AIP

Αυτονομία: έως 52 ημέρες

Εκτόπισμα: 1615 τόνοι στην επιφάνεια
1775 τόνοι σε κατάδυση

Πλήρωμα: Έως 44 άτομα
-Ο υψηλός βαθμός αυτοματισμών επιτρέπει τη μείωση σε μόλις 25
-Στους παραπάνω δεν περιλαμβάνεται η ικανότητα μεταφοράς ομάδας δυτών ειδικών επιχειρήσεων

Οπλισμός: -6 x 533 mm τορπιλοσωλήνες
-Έως και 18 βλήματα βαρέως τύπου
-Πύραυλοι εναντίον πλοίων επιφανείας SM-39 Exocet (MBDA)
-Τορπίλες βαρέως τύπου SUT 266 Legacy (Atlas Elektronik)
-Νάρκες

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -