Συνήθως στη Χίο κατοπτεύουμε μέσω του φακού του AegeanHawk αλλά αυτή την φορά «κοιτάμε» από την άλλη πλευρά του λόφου.
Το μεγάλο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης της τουρκικής ακτοφυλακής TCSG 701 Dost (πρώτο της ομώνυμης κλάσης) σε περιπολία, φωτογραφημένο όμως από την τουρκική ακτή.
Μόνο σε εμένα προκαλείται ο γέλως μέχρι δακρύων όταν βλέπω τα σκάφη του τουρκικού ΛΣ?
ειδικά το συγκεκριμένο μοιάζει κάπως “ατυχής” σχεδίαση)τεράστια γέφυρα και ύψος,για αντιρτοπιλικό ,μεγάλο ελικοδρόμιο αλλά μικρό υπόστεγο,α, και ένα φουγάρο,από τη μια πλευρά ,στα δεξιά,και με κλίση σαν τις μέκο)μήπως κανιβαλήσανε διάφορα πλοία και τα κομμάτια τους τα συγκολλήσανε και φτιάξανε αυτό?))
Αν το έφτιαξαν έτσι ως «απομειωμένο αντιτορπιλικό», χάριν αποκόμισης εμπειρίας (σχεδιαστικής, κατασκευαστικής και χρηστικής) και εξοικονόμησης πόρων, ίσως δεν πρέπει να γελάμε τόσο πολύ.
Η σχεδίαση είναι ιταλική. Tα αγόρασαν από την Ιταλία.
Εχουμε καποιο καλυτερο απο αυτο, ας βρουμε πρωτα καυσιμα για τα δικα μας.
και τι δηλαδή,να μη κοροιδέψουμε τους Τούρκους, και να κλαίμε όλο τη μοίρα μας..?και σιγά το πλοίο,αν εσάς σας αρέσει……
Αλλά εγώ ξέρω για τους Σπαρτιάτες που όταν τους είπαν για τα βέλη που θα καλύψουν τον ήλιο,κοροιδέψανε και είπανε καλύτερα,θα πολεμήσουν στη σκιά…
Ξέρω για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας,ξέρω για τον Μέγα Αλεξανδρο ,ξέρω για την επανάσταση του 21,ξέρω για το έπος της Αλβανίας,σε καθε περίπτωση χειρότεροι εξοπλισμένη είμασταν από τώρα…αλλά είχαν καρδιά οι ΄Ελληνες
Εγκρίνουμε το σχόλιο σας για να απαντήσουμε εμείς. Οι Σπαρτιάτες που αναφέρατε είχαν κορυφαίας για την εποχή τους τεχνολογίας πανοπλία, ήταν επαγγελματίες στρατιώτες και εκπαιδεύονταν τόσο σκληρά που οι ιστορικοί αναφέρουν ότι προτιμούσαν τον πόλεμο από την εκπαίδευση γιατί ήταν ευκολότερος. Τόσο σκληρή εκπαίδευση είχαν.
Στην Σαλαμίνα οι Έλληνες είχαν τα κορυφαία πλοία της αρχαιότητας. Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε τον κορυφαίο σχηματισμό της εποχής, άριστα εκπαιδευμένους στρατιώτες, σάρισσες κοκ. Ο Αβέρωφ ήταν το καλύτερο πλοίο στο Αιγαίο, και στα χέρια ικανών και καλά εκπαιδευμένων ναυτικών το απελευθέρωσε. Συνεπώς το ότι είχαμε χειρότερο εξοπλισμό δεν ισχύει.
Στο ενδιάμεσο των συγκρούσεων που αναφέρατε, ο Ελληνισμός γνώρισε ασύγκριτες ήττες. Πάντα γιατί είχαμε χειρότερο εξοπλισμό. Σε όλες τις φάσεις που ηττηθήκαμε, πάντα πολεμήσαμε. Απλά κάποιοι θεωρούσαν πως κάτι το ανώτερο πάνω μας (άγνωστο τι) θα μας βοηθούσε να κερδίσουμε. Αλλά χάναμε. Και η ιστορία είναι γεμάτες από ήττες σίγουρων για την νίκη τους στρατών.
Η άποψή σας εσάς μπορεί να σας φαίνεται ηρωϊκή και πατριωτική. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι, καθώς δημιουργεί προβλήματα. Πρέπει να μάθουμε να αντιληφθούμε τι γίνεται τριγύρω μας και να προετοιμαστούμε. Ούτε το DNA μας θα μπορέσει να μας σώσει, ούτε ιερά κάστανα, τίποτε. Και η καρδιά μας δεν επαρκεί απέναντι σε έναν αντίπαλο που είναι υπέρτερος αριθμητικά και τεχνολογικά.
Για να λέτε ότι εγκρίνετε το σχόλιο μου,μάλλον έθιξα και είπα λόγια που δεν πρέπει,οπότε να ζητήσω συγνώμη.
Ο καθένας όμως έχει τη γνώμη του.. και αν πρέπει να ακολουθάμε όλοι κάποια συγκεκριμένη γραμμή ως προς τι λέμε,μάλλον δεν υπάρχει ελευθερία λόγου..και αν επίσης είναι κακό να είμαστε πατριώτες ,αλλά ανταυτού να γινόμαστε υπερασπιστές των γειτόνων μας εξ ανατολών,τότε μάλλον άδικα θυσιάστηκαν τόσοι και τόσοι προγόνοι μας(οι οποίοι απένταντι δεν έχουν αλλάξει καθόλου ως προς τις διαθέσεις τους,άλλα μάλλον υπάρχει πολύ άγνοια και καθησυχασμός…).
Δε θα μπορούσα να διαφωνίσω μαζί σας.Μακάρι να αποκτήσουμε καλύτερο εξοπλισμό.Μακάρι να υπάρχει καλύτερη εκπαίδευση….
Οι σπαρτιάτες ,παρά την εκπαίδευση τους,δεν ήταν αήτητοι ,ούτε θεοί (μάχη λευκτρών,σφακτηρίας),και ό,τι εξοπλισμό και να είχαν καλύτερο,δε νομίζω να βοηθούσε πολύ ,μπροστά στους χιλιάδες πέρσες που αντιμετωπίσανε και γνωρίζανε τι θα συμβεί.
Και θα ήθελα να αναρωτηθώ αν η τεχνολογική διαφορά ως προς τα όπλα των αρχαίων ήταν ικανή να χαρίζει τόσο θετικά αποτελέσματα σε συγκρούσεις εναντίων αριθμητικά πολλαπλάσιων εχθρών που να κάνουν τη διαφορά.Και μιλάμε για εποχές όπου η τεχνολογική πρόόδος δεν ήταν τόσο αξιοζήλευτη όσο σήμερα.
Για το 1821,ε ,δε νομίζω να ήταν τότε καλά εξοπλισμένοι οι Έλληνες,ούτε και στην Αλβανία με την εισβολή των Ιταλών…ναι το Αβέρωφ απελευθέρωσε το Αιγαίο,στο σύγχρονο όμως πεδίο μάχης,το ναυτικό και τα άρματα μάχης ξέρω ότι θεωρούνται δεινόσαυροι άλλης εποχής ,και δεν έχουν καμιά τύχη μπροστά σε μια καλή αεροπορία.
Καταλαβαίνω την ένσταση σας,λέτε να μην εναπαυόμαστε,να νομίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι.Ότι χρειάζεται εξοπλισμός ,εκπαίδευση,και ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση.Δε θα μπορούσα ποτέ να διαφωνήσω.
Χρειάζεται όμως και ηθικό.Και η δική μου διαφωνία βρίσκεται στο ακριβώς το αντίθετο από αυτό στο οποίο εσείς ενστάστε.Έσεις λέτε ότι δεν πρέπει να νομίζουμε ότι είμαστε ανώτεροι,είναι επικύνδινο ,και εγώ όμως λέω οτι επίσης δεν πρέπει να υπερεκθειάζουμε τους γειτόνους μας ,γιατί και αυτό είναι επικύνδινο,γιατί τότε δημιουργείτε αίσθημα ότι αυτοί είναι ανίκητοι..και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.
Δεν πρέπει να ζητήσετε συγνώμη. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι πολλοί επαναπαύονται στο “φιλότιμο και τον πατριωτισμό”, και ακούμε και για “λεβεντιά” κλπ. Όλα αυτά καλά είναι για το ηθικό, αλλά τα νούμερα είναι αμείλικτα. Όσο “λεβεντιά” κι αν έχει το πλήρωμα ενός Μ113, το τελευταίο παραμένει ένα αλουμινένιο τεθωρακισμένο. Δεν δημιουργούμε κανέναν αίσθημα ότι οι άλλοι είναι ανίκητοι, αλλά δεν πρέπει να δημιουργούμε και το αίσθημα πως “όλα είναι εύκολα”.
Δεν ειμαστε ουτε στο 480πΧ ουτε στο 1821…
Ο πολεμος που θα διεξαχθει στο Αιγαιο θα ειναι υψηλης τεχνολογιας.
Δεν μπορεις να αποκρουσεις εισβολη σε νησι με το θαρρος και την λεβεντια οταν ο Τουρκος θα σε βομβαρδιζει με εξυπνα οπλα…
https://www.youtube.com/watch?v=6M4tnLMMqP0
@ Προβοκάτωρ,
Μια παλιά ινδιάνικη παροιμία μιλάει για το σχοινί και το σπίτι του κρεμασμένου – την έχεις ακουστά; Όταν το δικό μας ΛΣ στέλνει ναυαγοσωστικό σκάφος να καταδιώξει το «παπόρι απ’ την Περσία» που οι εξ Αμερικής πληροφορίες πιστοποιούσαν πως ήταν «τόνους έντεκα γεμάτο με χασίσι μυρωδάτο» και όλα αυτά χωρίς καν στο ναυαγοσωστικό του ΛΣ να επιβαίνει πλήρης ομάδα ΜΥΑΛΣ… ε, είναι λίγο υπερβολικό να κρίνουμε τους απέναντι από το πώς μοιάζουν τα πλωτά τους…
…είμαι περίεργος να ξέρω αν στην προς της επιχείρησης ενημέρωση του πληρώματος, αναφέρθηκε από κάποιον «…κι αν δεν σταματήσουν, τι κάνουμε;…». Και επαναλαμβάνω, δεν ήταν μια συνηθισμένη καθημερινή υπόθεση ρουτίνας για έλεγχο άδειας αλιείας – ήταν τελειωμένη, δεμένη υπόθεση πολύ σοβαρής ποσότητας ναρκωτικών που προσφέρθηκε στο πιάτο κι εμείς πετούσαμε χαρταετό.
Ωραίες φωτογραφίες και πολύ καλή ανάρτηση.
Καλό σ/κ.
Σας ευχαριστούμε πολύ! Επίσης!
Νομίζω αν ζουμάρουμε πολύ την πρώτη φωτό φαίνεται ο AegeanHawk να χαιρετάει.
Εκτός ορύγματος?
Και ακομβιωτος παρακαλω.
Μπορεί το “Dost” να μήν είναι το κομψώτερο σκάφος,αλλά ἡ SG έκανε σωστή επιλογή κατηγορίας.
Το σκάφος αυτό είναι όντως ΠΑΘ,και όχι απομειωμένη πυραυλάκατος όπως τα Sa´ar του ΛΣ,βαφτισμένη ΠΑΘ.
Το δικό μου φετίχ σε ΠΑΘ είναι αυτό
http://2.bp.blogspot.com/-fx4U5IOUv8c/Vm3N_O6lh8I/AAAAAAAAGNQ/4zhMtSxtV5c/s1600/Legend%2Bclass.jpg
Πολυ στα ναυτικα μας το εχετε γυρισει τελευταια φιλτατε Αχεροντα!
Τωρα στα γεραματα το παιζει τζοβενο.(απωθημενα τι να πεις ).
Ναί,Μανώλη μου,φρύαξα από τότε που κωπηλάτησες εσύ στην τριήρη.
Αρε θηριο ιδια γουστα εχουμε.
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/06/03/article-2335134-1A1F6FED000005DC-207_634x500.jpg
Ἄν είχαν και λίγο ψαχνό παραπάνω,θα ήταν θεότητες-σάν τις Ουκρανέζες ένα πράγμα.
“Ουκ εν τω ψαχνο το ευ, αλλ’ εν τω ευ το ψαχνο”
Καλά,θα τσιμπήσω και από αυτές κανα-δυό μερίδες.
Το σχόλιο ήταν dual mode…οπότε στόχος επετεύχθη.