29.6 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΠερι ναυτικών εξοπλισμών….ο πόλεμος με τη βλακεία συνεχίζεται

Περι ναυτικών εξοπλισμών….ο πόλεμος με τη βλακεία συνεχίζεται

Τους τελευταίους μήνες έχει ξεσπάσει μια έντονη αντιπαράθεση στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αναφορικά με το πρόγραμμα καινούργιων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Ίσως θα ηταν λογικό να παραθέσουμε μερικές σκέψεις για να προστατέψουμε την λογική και ψυχική ηρεμία όλων μας.

Πρώτα από όλα, είναι αδύνατον να μεταφέρουμε καταστάσεις γηπέδου και οπαδισμού στο χώρο. Οι φρεγάτες και τα οπλικά συστήματα δεν γίνονται κάρτες σε παιχνίδι «υπερατού» για να συγκρίνουμε μηκος, πλάτος, βάρος και ποιος την έχει πιο μεγάλη σε εμβέλεια. Οι παράμετροι επιλογής ενός πλοίου είναι τόσες πολλές, που χρειάζεται εργασία επιπέδου διδακτορικών (πληθυντικός) για να αξιολογηθούν σωστά.

Η άμυνα της χώρας αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, τεχνικές και επιχειρησιακές όχι μόνο για το παρόν αλλά και σε βάθος χρόνο. Να νομίζουμε ότι από τον καναπέ μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις είναι τουλάχιστον προσβολή για τους Αξιωματικούς που έχουν φάει χρόνια στο αντικείμενο. Οι προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων και ειδικά για πολυσύνθετες αγορές όπως αυτή εμπεριέχουν σε μεγάλο βαθμό πολλαπλές παραμέτρους, οικονομοτεχνικές και επιχειρησιακές αναλύσεις όπως ακόμα αυτά που συνήθως ξεχνάμε εφοδιαστικές αλυσίδες, μελλοντικούς εκσυγχρονισμούς, διαθεσιμότητα συστημάτων με άλλους χρήστες, δοκιμασμένες λύσεις κλπ

Ένα πρόγραμμα σαν και αυτό πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε να εκσυγχρονιστούν όχι μόνο τα συστήματα αλλά και τα δόγματα και οι τακτικές. Δεν νοείται να αποζητάς τις τελευταίες τεχνολογίες και να τις εφαρμόζεις με τακτικές του 1980 ή ακόμα πιο πίσω. Οι απειλές έχουν εξελιχτεί, όπως και τα αντίμετρα και τα συστήματα εμπλοκής! Όπως επίσης να νομίζεις ότι κατεβάζεις ένα Στόλο μόνο του και πας να πυρπολήσεις των εχθρό. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην περιοχή και θα πρέπει να βλέπει και την στρατηγική τοποθέτηση της στον ευρύτερο χώρων συμμαχιών, συνεργασιών και σφαιρών επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο και ακόμα πιο μακρυά.

Οι τεχνολογίες εξελίσσονται και μαζί με αυτές οι απειλές. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Εάν πιστεύουν κάποιοι ότι ο Α/Υ πόλεμος γίνεται όπως στην ταινία «Κόκκινος Οκτώβρης» μάλλον είναι λίγο ξεπερασμένοι. Εάν περιμένουμε τα pings ενός σόναρ τροπίδας σε ένα περιβάλλον σαν το Αιγαίο (με θερμοκληνή στην επιφάνεια)…μάλλον είναι αργά για την μονάδα επιφανείας. Οι σύγχρονες απειλές είναι πλέον αθέατες σε τέτοιες τακτικές μέχρι να είναι αργά. Πλέον χρειάζονται δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις με διαφορετικές πλατφόρμες ώστε να υπάρξει έγκαιρος εντοπισμός και εμπλοκή από απόσταση.

Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούμε και με την παραφιλολογία με τα κελιά. Άλλο τα κελιά, άλλο ο αριθμός των πυραύλων, άλλο η δυνατότητα φόρτου με διαφορετικά βλήματα. Επίσης μην ξεχνάμε ότι στον Α/Α πόλεμο όπως και στο πόλεμο εναντίων στόχων επιφανείας ο σκοπός είναι να δημιουργήσεις ένα πλέγμα από άμυνες με διάφορα οπλικά συστήματα και να μπορείς να ανταπεξέλθεις σε επιθέσεις κορεσμού, χρησιμοποιώντας όχι μόνο στοιχεία της μονάδας σου αλλά και άλλες φίλιες μονάδες (κατανεμημένη εμπλοκή). Ακόμα είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και τα ολοκληρωμένα συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου αποτελούν σημαντικό παράγοντα, απορροφώντας μέρος των επιθέσεων χωρίς να χρησιμοποιείς βλήματα…αλλά δυστυχώς κάποιοι προτείνουν ακόμα και πλοία χωρίς αυτό. Και μετά φταίει η ΠΤΗΣΗ που το γράφει, ενώ οι υπόλοιποι «γνώστες» το «αγνοούν».

Κλείνοντας, ας γράψουμε αυτό που λέγεται συνέχεια… ας αφήσουμε τους Αξιωματικούς της Επιτροπής στο ΠΝ να κάνουν την δουλειά τους. Επιλεκτικές διαρροές στον τύπο σε χρόνους ρεκόρ από την παραλαβή ενός φακέλου με αλλοιωμένα στοιχεία, ή όπως συμφέρει τον καθένα για την δημιουργία εντυπώσεων και να προκαλέσουν την κοινή γνώμη είναι τακτικές σε άλλα κράτη.

Στο τραπέζι του Πολεμικού μας Ναυτικού, υπάρχουν εξαιρετικές προτάσεις. Όσες αξιολογούνται αυτή τη στιγμή, είναι πλοία που «μας κάνουν». Από τη ΜΕΚΟ Α200, μέχρι τη SIGMA 11515HN, όλα τα πλοία έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ισχυρά και ασθενή σημεία. Η ΠΤΗΣΗ παρουσιάζει όλα τα πλοία ΙΣΟΤΙΜΑ, και έχει δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις εταιρείες να πουν την άποψή τους.

Εάν κάποιοι θέλουν να παρέχουν αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση ας παραθέσουν στοιχεία για όλους, αλλά ίσως αυτό δημιουργήσει πρόβλημα στο αφήγημα καθώς θα φανεί ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός και ανίκανος. Όπως επίσης οι τακτικές να προσπαθούν να εκφοβίσουν ανώτερους αξιωματικούς διαρρέοντας ότι πρόκειται για «αντιρρησίες συνειδήσεις» εφαρμόζονταν σε πιο ακραία καθεστώτα εκτός και εάν κάποιο μεροληπτούν ιδεολογικά. Το ΠΝ αξίζει την καλύτερη λύση ολιστικά και ολοκληρωμένα με βάση ρεαλιστικών λύσεων και όχι μακετών και γυαλιστερών διαφανειών και υποσχέσεων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δεν αφορά τους αναγνώστες μας, όπως κάποιοι θα τρέξουν να «δηλώσουν» σε μια προσπάθεια να πείσουν μερικούς από τα 3,2 εκ επισκεπτών μας μηνιαίως να μην μας «μιλάνε». Τις απόψεις των αναγνωστών μας όχι απλά τις θέλουμε, τις αναζητάμε γιατί από αυτές κανονίζουμε την θεματολογία μας.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -