20.4 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΔυο φρεγάτες κλάσης Adelaide έμειναν για την Πολωνία - αν προλάβει...

Δυο φρεγάτες κλάσης Adelaide έμειναν για την Πολωνία – αν προλάβει…

Η φρεγάτα Darwin του αυστραλιανού Ναυτικού αποφασίστηκε τελικά να μην πουληθεί ως μεταχειρισμένη ή για παλιοσίδερα, αλλά να γίνει δωρεά στην Τασμανία προκειμένου να βυθιστεί σε μικρό βάθος και να μετατραπεί σε τεχνητό ύφαλο και να αξιοποιηθεί για τουριστικούς λόγους για καταδύσεις αναψυχής.

Οι υπόλοιπες φρεγάτες της κλάσης είχαν παρόμοια τύχη μέχρι στιγμής. Η Adelaide (FFG 01) βυθίστηκε ως τεχνητός ύφαλος τον Απρίλη του 2011, όπως κι η Canberra (FFG 02), δυο χρόνια νωρίτερα τον Οκτώβρη του 2009.

Η Sydney (FFG 03) πουλήθηκε για σκραπ το 2015. Η Darwin (FFG 04) όπως είδαμε θα βυθιστεί κι αυτή ως τεχνητός ύφαλος.

Απομένουν σε ενεργή υπηρεσία εν αναμονή απόσυρσης οι Melbourne (FFG 05) κι η Newcastle (FFG 06) που είναι και τα πιο πρόσφατα πλοία έχοντας μπει σε υπηρεσία το 1992 και 1993 αντίστοιχα.

Guided missile frigates (FFG) HMAS Melbourne (05) and HMAS Newcastle (06) sail in company off the south coast of New South Wales.

Η Πολωνία είχε εκφράσει εδώ και καιρό ενδιαφέρον για την απόκτηση δυο σκαφών της κλάσης εμφανιζόμενη πρόθυμη να αναλάβει το κόστος γενναίας γενικής συντήρησης κι αναβάθμισης.

Η Πολωνία θέλει τις αυστραλέζικες φρεγάτες O. H. Perry

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Σπύρος
Σπύρος
5 years ago

Τασμανία ή Τανζανία; 😀

Ranger
Ranger
5 years ago

Θεωρώ ότι θα τα πάρει η Πολωνία καθώς τα δυο τελευταία σκάφη της κλάσης έχουν ζωή ακόμα ενώ με την αντικατάσταση του παλαιού ραντάρ τους με ένα νεώτερο όπως έκαναν οι Τούρκοι με το smart s και την χρήση των ήδη πιστοποιημένων sm2 θα είναι πολύ αξιόμαχα πλοία. Κρίμα που δεν ενδιαφερθήκαμε και εμείς.

Ptisi θα ήθελα να ρωτήσω μήπως οι Αυστραλοί θα αφαιρέσουν τους εκ τοξευτές mk 41 για ν τους εγκαταστήσουν στα νέα hobart ;;

Sririt
Sririt
5 years ago
Reply to  Ranger

Το SMART-S Mk.2 δεν είναι ανώτερο σε εμβέλεια κοντά στα 500Km!!
Επίσης το ραντάρ τους είναι της τελευταίας έκδοσης AN/SPS-49A(V)1 και εκπέμπει στην μπάντα L. Το κακό είναι ότι δεν είναι 3D. νομίζω πάτως ότι μπορεί να την βγάλουν με το υπάρχον ραντάρ μέχρι το τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής.
Πιο σημαντικό είναι η ενσωμάτωση των SM-2IIIB με κάποιο ανώτερο ίσως καταυγαστήρα ή ενσωμάτωση και δεύτερου νεότερου…

Sririt
Sririt
5 years ago

Μια χαρά ειναι και έτσι σε σχέση με τα πλοία που έχουμε πάντως. Τα μπορούσαμε να καβατζώσουμε και τα ανταλλακτικά από την 04 πριν γίνει τεχνητός ύφαλος.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -