28.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΣΥΖΗΤΗΣΗ: Φρεγάτες MEKO 200 ANZAC για το ΠΝ. Ίσως η μόνη βιώσιμη...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Φρεγάτες MEKO 200 ANZAC για το ΠΝ. Ίσως η μόνη βιώσιμη και οικονομική λύση;

To άρθρο αυτό έχει γραφτεί και δημοσιευτεί για πρώτη φορά στις 15 Αυγούστου 2020. Συνεπώς, πολλά από τα όσα αναφέρει είναι “παλιά νέα”. Αλλά αν το καλοσκεφτούμε, είμαστε στο ίδιο σημείο που βρεθήκαμε πριν 3,5 χρόνια. 

Ίσως αυτή είναι μια ακόμη φορά που θα αναγκαστούμε να επαναλάβουμε τον ίδιο “βαρετό” πρόλογο που κάνουμε κάθε φορά που ασχολούμαστε με το θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού μας Ναυτικού. Το ΠΝ επιχειρεί σε μια πολύ δύσκολη περίοδο με πλοία τα οποία παλιώνουν, δεν εκσυγχρονίζονται, και αργά αλλά σταθερά φθείρονται, γιατί όπως είναι γνωστό τίποτα δεν αντέχει στον χρόνο. Να πούμε πάλι την λυπητερή ιστορία για τις φρεγάτες S του ΠΝ; Ας την πούμε… 6 που εκσυγχρονίστηκαν “επιδερμικά”, με στόχο ουσιαστικά την συντηρησιμότητά τους, κι ουχί την αύξηση της μαχητικής τους ικανότητας, και 3 που αφέθηκαν στην τύχη τους. Έτσι σήμερα, το ΠΝ έχει 4 φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ με εξοπλισμό εικοσαετίας, 6 φρεγάτες κλάσης S εκσυγχρονισμένες και 3 που πλέουν καταρρίπτοντας κάθε πρόβλεψη διάρκειας ζωής των σχεδιαστών και κατασκευαστών τους.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μεταχειρισμένες γερμανικές φρεγάτες F122 στο ΠΝ;

 

Τα χρόνια πέρασαν, η Ελλάδα ήταν δεν ήταν σε κρίση δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να συνεχίσει το πρόγραμμα των ΜΕΚΟ200ΗΝ με ένα νέο, και σήμερα, με την Τουρκία να λέει πως η υφαλοκρηπίδα της φτάνει στην Αίγινα, το ΠΝ έχει να αντιτάξει πλοία που κανονικά άλλα ναυτικά θα είχαν κάνει παλιοσίδερα εδώ και χρόνια.

Με μια σειρά άρθρων προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε λύσεις που αφορούσαν την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων από κάποια άλλα δυτικά ναυτικά ΑΜΕΣΑ. Έτσι, σαν “πρώτες” επιλογές φέραμε τις La Fayette και τις Adelaide, όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες μας. Τελικά οι πρώτες μάλλον θα μείνουν στο Γαλλικό ΠΝ περισσότερο από όσο θα έπρεπε, καθώς και οι Γάλλοι έχουν πρόβλημα με τις “οροφές”. Άλλωστε η “απώλεια” δυο FREMM δεν διευκολύνει τα πράγματα. Οι δε Adelaide ίσως έχουν μεγάλο κόστος εισαγωγής σε υπηρεσία (και το ΠΝ ίσως δεν τις θέλει), καθώς μόνο η αγορά SM-2 θα έκανε την κατάσταση πολύ δύσκολη οικονομικά. Οι δε F122 Bremen είναι αρκετά παλιές και ταλαιπωρημένες, που επίσης δεν αποτελούν μια λύση.

Αν λοιπόν τίποτε από τα παραπάνω δεν “παίξει”, τότε το ΠΝ είναι “καταδικασμένο” να μειώσει τις οροφές του τα επόμενα χρόνια. Μόνη ελπίδα, η πιθανότητα απόκτησης των Belh@rra με “έξυπνη” γαλλική χρηματοδότηση (ουσιαστικά ελληνική), που θα επιτρέψει στο ΠΝ να αποσύρει τις 3 Kortenaer. Βέβαια, ακόμη και σήμερα να “κλείσει” συμφωνία, (πράγμα δύσκολο γιατί εκλογές έχουμε, και τα χρήματα συνήθως πρέπει να πάνε αλλού…), το πρώτο πλοίο θα έφτανε το 2023. Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που ζητούσαμε μετ’επιτάσεως δυο μεταχειρισμένες FREMM.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το πρόβλημα του ΠΝ έχει “τελειώσει” με την προσθήκη απλά 2 ή 2+2 φρεγατών Belh@rra. Πρέπει να παραδεχτούμε, πως δυνατότητα για υλοποίηση ενός εγχώριου ναυπηγικού προγράμματος προς αντικατάσταση του Στόλου των Φρεγατών με νέες φρεγάτες ή κορβέτες, οικονομικά δεν υπάρχει. Δύσκολο, αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το “δάκτυλό μας”, ακόμη και λεφτά να βρεθούν, αυτά θα πάνε είτε σε ταχύτερη απομείωση του χρέους είτε στα “γνωστά” (αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις).

Καθώς λοιπόν κάπου στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, οι 6 φρεγάτες κλάσης S θα πλησιάζουν τα 45 χρόνια ευδοκίμου υπηρεσίας στην θάλασσα, ο όποιος εκσυγχρονισμός δεν θα έχει πλέον αξία και θα πρέπει κι αυτές να αντικατασταθούν. Αν μείνουν σε υπηρεσία, θα μείνουν για να λέμε ότι απλά έχουμε πλοία στην θάλασσα. Σταματάμε το σχόλιο εδώ. Συνεπώς, το 2023-2025 θα πρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε ίσως μαζικά νέα ή μεταχειρισμένα πλοία σε υπηρεσία. Νέα δεν έχουμε να αγοράσουμε, ας αρχίσουμε να βλέπουμε τα μεταχειρισμένα “εκείνης” της περιόδου.

Η πρώτη επιλογή για παρουσίαση από το site μας είναι η κλάση φρεγατών ANZAC, και ειδικά τα 8 αυστραλιανά πλοία (υπάρχουν και δυο νεοζηλανδικά, τα οποία όμως εκσυγχρονίζονται και προφανώς δεν θα είναι διαθέσιμα εκείνη την περίοδο). Αντίθετα, οι Αυστραλοί έχουν ήδη εκσυγχρονίσει τα δικά τους, και το 2024 (ή το 2027, οι απόψεις διίστανται) θα παραλάβουν τις πρώτες πανίσχυρες φρεγάτες κλάσης Hunter, που ουσιαστικά είναι η βρετανική κλάσης Type 26 με αμερικανικό/αυστραλιανό εξοπλισμό.

Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν πως οι Type 26 θα παραδοθούν το 2026, αλλά νέες πληροφορίες αναφέρουν πως η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2020, συνεπώς η πρώτη παράδοση δεν μπορεί να ξεπεράσει το 2024. Αυτό σημαίνει, πως ίσως ξεκινώντας από το 2023, η Αυστραλία θα αποσύρει, και προφανώς διαθέσει προς πώληση τις φρεγάτες κλάσης Anzac, ουσιαστικά την αυστραλιανή έκδοση της ΜΕΚΟ200! Οι φρεγάτες αυτές είναι νεώτερες από τις ελληνικές, και μπήκαν σε υπηρεσία μεταξύ 1996 και 2006.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;

 

Σημειώνουμε πως αν τα πλοία κλάσης Hunter/Type 26 μπουν σε υπηρεσία το 2027 όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, και πάλι οι Anzac θα πρέπει να αρχίσουν να αποσύρονται το 2025 το αργότερο. Οι φρεγάτες μπήκαν σε υπηρεσία ως εξής: η Anzac (FFH-150) Μάιο του 1996, η Arunta (FFH-151) Δεκέμβριο του 1998, η Warramunga (FFH-152) Μάρτιο του 2001, η Stuart (FFH-153) Αύγουστο του 2002, η Parramatta (FFH 154) Οκτώβριο του 2003, η Ballarat (FFH-155) Ιούνιο του 2004, η Toowoomba (FFH-156) Οκτώβριο του 2005 και η Perth (FFH-157) Αύγουστο του 2006.

Τα πλοία οπλίστηκαν από την πρώτη στιγμή με Harpoon, Mk41/RIM-7M, πυροβόλο Mk45 των 127mm, Mk32 εκτοξευτές τορπιλών, ελικόπτερο S-70B2. Δεν θα ασχοληθούμε με τον αρχικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθώς σύντομα οι Αυστραλοί τον ενίσχυσαν εξαιρετικά, κάνοντας τις αυστραλιανές MEKO200 τις καλύτερα εξοπλισμένες ΜΕΚΟ σήμερα.

Έτσι, το 1996 (!) ξεκίνησε το πρόγραμμα Warfighting Improvement Program (WIP). Έτσι μέσω του WIP οι φρεγάτες θα αποκτούσαν phased-array radar, και δεύτερο Mark 41. Το WIP ακυρώθηκε το 1999 αλλά οι ανάγκες παρέμειναν. Το 2004 οι εταιρείες Tenix, Saab, και το Υπουργείο Άμυνας, μέσω ΣΔΙΤ (!), αποφάσισαν να εκσυγχρονίσουν τις φρεγάτες, με την τοποθέτηση ενός προηγμένου ραντάρ, της εταιρείας CEA Technologies. Έτσι τοποθετήθηκαν τα ραντάρ CEAFAR και CEAMOUNT (phased array και τα δυο), το σύστημα IRST Vampir NG και το ραντάρ ναυτιλίας Sharpeye.

Τα νέα ηλεκτρονικά άλλαξαν την σταθερότητα του πλοίο, και έτσι τοποθετήθηκε έρμα που αύξησε το εκτόπισμα στους 3.810 τόνους. Το πρώτο σκάφος του εκσυγχρονισμού, Perth, ολοκλήρωσε τις δοκιμές τον Ιούλιο του 2011, και το συμβόλαιο ύψους 650 εκ δολαρίων Αυστραλίας υπεγράφη τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Και τα 8 πλοία των Αυστραλών ολοκλήρωσαν τον εκσυγχρονισμό τους μέχρι τον Μάρτιο του 2017 (πριν 1,5 έτη).

Μετά το Warramunga οι φρεγάτες μπορούν να φέρουν τον RIM-162 Evolved Sea Sparrow στον Mark 41, για 32 συνολικά πυραύλους. Επίσης, μετά το 2005 το Αυστραλιανό Ναυτικό εγκατέστησε στις Anzac και στις Adelaide πυραύλους Harpoon Block II. Επίσης τοποθετήθηκαν και δυο πολυβολα M2HB .50 σε πύργους Mini Typhoon και δυο κατευθυντήρες TopLite EO για τον χειρισμό των όπλων από απόσταση. Το πιο ενδιαφέρον όμως κομμάτι αφορά την αντικατάσταση των εκτοξευτών τορπιλών Mark 32 και των τορπιλών Mark 46 με τις MU90.

Το πλέον τεχνολογικά προηγμένο “κομμάτι” του εκσυγχρονισμού είναι τα ραντάρ της CEA Technologies, CEAFAR και φυσικά το CEAMOUNT, που είναι ένας καταυγαστήρας στόχων (για πυραύλους ημιενεργής καθοδήγησης). Το CEAFAR θεωρείται ανάλογο ή και ανώτερο του παλαιότερης τεχνολογίας SPY-1F, ένα μικρό AEGIS για πλοία μεγέθους Anzac.

Αν και δεν θα μπούμε σε βαθύτερη ανάλυση, το ραντάρ θεωρείται ανάλογο ή και ανώτερο επίσης του PAAMS και του APAR. Γενικά θεωρείται πως έχει θέση σε μια ισχυρή αντιαεροπορική φρεγάτα, και η τοποθέτησή του στις Anzac μάλλον είχε να κάνει με το γεγονός πως κατασκευάζεται στην Αυστραλία. Ο αντιαεροπορικός προσανατολισμός των Anzac γίνεται πιο εμφανής με την τοποθέτηση του 2D μεν, πανίσχυρου και μεγάλης εμβέλειας δε ραντάρ Raytheon SPS-49(V)8 ANZ, με ακτίνα δράσης άνω των 250 μιλίων. Είναι δε από τα “αγαπημένα” ραντάρ του Αμερικανικού Ναυτικού. Είναι το ίδιο ραντάρ που τοποθετείται και στα αεροπλανοφόρα του USN.

Λογικά οι Anzac θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με SM-2 ή άλλο ανάλογο όπλο, αφού έχουν όλα σχεδόν όσα χρειάζονται για αεράμυνα περιοχής. Πάντως ιδανικά τα πλοία μπορούν να εξοπλιστούν με 32 ESSM Block II, ίσως και με αριθμό ESSM Block I από παλαιότερα αποθέματα. Γενικά οι Anzac δεν στερούνται τεχνολογικών λύσεων, όπως το Saab Systems 9LV combat management system (βασισμένο σε επεξεργαστές Intel και Windows NT), το οποίο μάλιστα οι Αυστραλοί έχουν αναβαθμίσει στο επίπεδο 9LV Mk3E. Το πλοίο εξοπλίζεται με δυο Saab 9LV 453 Target Indication Radar (αντίστοιχα των STIR), το ένα για έρευνα αέρος και το δεύτερο για έλεγχο πυρός του πυροβόλου.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως οι αυστραλιανές Anzac είναι ίσως οι καλύτερα εξοπλισμένες MEKO200 αυτή την στιγμή παγκοσμίως. Οι Αυστραλοί όχι απλά τις εκσυγχρονίζουν, τις έχουν σε μια διαδικασία διαρκούς αναβάθμισης, προκειμένου τα πλοία τους να είναι πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας. Για του λόγου το αληθές, πέρσι υπέγραψαν νέο συμβόλαιο για την τοποθέτηση του CEAFAR2-L (του ίδιου ραντάρ που θα τοποθετηθεί και στις Hunter/Type 26). Το συμβόλαιο είναι ύψους 148 εκ δολαρίων, αλλά είναι μέρος μια νέας αναβάθμισης που θα κοστίσει 400 εκ. δολάρια Αυστραλίας.

Από τις Adelaide, που αποσύρθηκαν λίγο μετά την αναβάθμισή τους, καταλαβαίνουμε πως η Αυστραλία δεν λυπάται τα χρήματα προκειμένου τα πλοία της να είναι συνεχώς στην αιχμή της τεχνολογίας. Είχε γίνει γνωστό πως οι Anzac θα αποσύρονταν μόλις έκλειναν 30 έτη σε υπηρεσία (από το 2026), αλλά όπως γράψαμε παραπάνω αυτό μπορεί να γίνει γρηγορότερα, αφού η κλάση Hunter έρχεται … δυναμικά. Τα πλοία είναι ήδη ανώτερα από όσο θα γίνουν, αν γίνουν, οι ελληνικές MEKO200HN μετά τον εκσυγχρονισμό τους. Η δε σπουδή που δείχνουν οι Αυστραλοί προκειμένου να κρατήσουν τα πλοία σε άψογη κατάσταση, αποδεικνύει το αξιόμαχό τους.

Θεωρητικά πάντα μιλώντας, τα πλοία είναι μια ιδανική λύση σε μεταχειρισμένα πλοία για το ΠΝ. Οι Αυστραλοί έχουν το κακό συνήθειο (ή το καλό, όπως το δει κανείς) να κάνουν τα πολεμικά τους υφάλους. Μια συνολική συμφωνία με την Ελλάδα, που ίσως περιελάμβανε προσωρινά και τις δυο εν ενεργεία Adelaide (εντάξει, το παρατραβάμε αλλά έχει λογική αν θέλουμε άμεσα πλοία), θα μπορούσε να φέρει στην Ελλάδα το πρώτο πλοίο μέχρι το 2024 όπως επίσης γράψαμε. Πιστεύουμε πως τα πλοία, αν εξαιρέσουμε τα ηλεκτρονικά, είναι “πολύ ίδια” με τα ελληνικά, και η εισαγωγή σε υπηρεσία θα μπορούσε να γίνει άμεσα και χωρίς ιδιαίτερα κόστη σε χρήμα και χρόνο.

Το κόστος, επίσης πιστεύουμε ότι αν γίνει μια συνολική συμφωνία θα μπορούσε να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα, αν κρίνουμε από τα κόστη πώλησης των Type 23 στην Χιλή ή του HMS Ocean στην Βραζιλία. Άλλωστε πιστεύουμε πως δεν θα μεταβιβαστούν οι ESSM ή οι Harpoon, αλλά θα πρέπει να τοποθετήσουμε ESSM Blk2 και MM40 Block3C ή Harpoon μετά την παραλαβή τους.

Αν και η πιθανότητα παραλαβής τους χάνεται στο μέλλον, όταν μάλιστα τα πλοία θα είναι αρκετών ετών, είναι ίσως μια από τις καλύτερες λύσεις για ενίσχυση του ΠΝ με χαμηλό κόστος. Βέβαια υπάρχει το πρόβλημα του “τι κάνουμε” μέχρι τότε, καθώς οι μη εκσυγχρονισμένες S κάποια στιγμή θα μας αφήσουν χρόνους. Μπορούμε να κάνουμε δυο πράγματα. Το πρώτο είναι να κάνουμε το κορόιδο, και να μην προσέξουμε την “τυχαία” μείωση της οροφής των πλοίων. Το επόμενο είναι να δώσουμε μια λύση, έστω και με μεταχειρισμένα. Αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε. Η αδράνεια είναι πλέον εθνικό έγκλημα…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις κι άλλων λύσεων. Παρακαλούμε τους πολύ αγαπητούς μας αναγνώστες να μην έχουμε συμπτώματα LaFayette, δεν προωθούμε μεταχειρισμένα πλοία, απλά παρουσιάζουμε όσες λύσεις θεωρούμε πως είναι διαθέσιμες.

 

 

 

163 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
163 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Φίλιππος
Φίλιππος
5 years ago

Ειλικρινά…δε νομίζετε πως χαλάτε το μελάνι σας και τα byte σας άδικα; Διαβάζει άραγε κάποιος υπεύθυνος τις αναλύσεις σας ή ακόμα χειρότερα, τις αναλύσεις των ειδικών του ΠΝ; Νομίζω πως όπως έχει δείξει η ιστορία (βλέπε Γιάννος) οι πολιτικοί πετάνε τις αναλύσεις αυτές στο καλαθάκι με τα σκουπίδια. Πραγματικά εύχομαι η επιμονή σας στο θέμα να έχει βάσιμες υποψίες πως κάτι θα αποφασιστεί στο εγγύς μέλλον…

Μιχαλης
Μιχαλης
5 years ago

Nα περιμένουμε μέχρι το 24 για να παρουμε πλοια 25ετιας?
Μαλλον εχουμε ξεμείνει απο επιλογες.

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago
Reply to  Μιχαλης

Όχι απλά έχουμε ξεμείνει, είμαστε πλέον σε καθεστώς mayday δυστυχώς. Λοιπόν προτείνω αγορά και των 8 ANZAC, as it is σε hot transfer και πακέτο όλες οι φρεγάτες μας (σύνολο 13 [!!!] =πολλές) scrapάρισμα (όχι εκσυγχρονισμός οι ΜΕΚΟ που έχουμε, αλλά πέταμα, να γλιτώσουμε και, πολλά ομολογουμένως γιούρος) +4 (σε 2+2) FTI=12 φρεγάτες πάλι αλλά πλέον που βλέπουν και μάχονται με νέες τεχνολογίες στα 500χλμ!!!!!!!! περιμετρικά, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Άμα θέλουμε παραπάνω πλοία, τσιμπάμε και μερικές Gowind ή μετά το 2030 (ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μέχρι τότε…) αγοράζουμε και μερικές ακόμα FTI για ομοιοτυπία.

Stmts
Stmts
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Ομοιοτυπια και οικονομιες κλιμακας.Συμφωνω μαζι σου.

FOX3
FOX3
3 years ago
Reply to  Μιχαλης

Όνειρα θερινής νυκτός το 2024.

Γιώργος Γιολδάσης
Γιώργος Γιολδάσης
5 years ago

Συμφωνώ με τον Φίλιππο. Αν έχετε καμιά πληροφορία ότι ενδιαφέρεται πραγματικά η πολιτική ηγεσία για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων έχει καλώς… Ας γίνεται συζήτηση.
Τώρα όσον αφορά τις ANZAC μήπως χρειάζονται CIWS;

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago

Μπαίνει εύκολα CIWS π.χ. τα Phalanx των υπό απόσυρση S.

Αλέξανδρος
Αλέξανδρος
5 years ago

Βρε ας έρθουν αυτες και τους βάζουμε και Αρτεμις 30

Faethon
Faethon
5 years ago

Μη βάζεις ιδέες..

ΒΑΓΓΕΛΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΑΣ
5 years ago

Δεν νομίζω ότι τίθεται ζήτημα σκοπιμότητας για την απόκτηση σκαφών της κλάσης απο το ΠΝ. Ομοιοτυπια, ηλεκτρονικά άγνωστα στους απέναντι, εξαιρετική κατάσταση των πλοίων…τα πλεονεκτήματα πολλά. Ο παράγοντας χρόνος φοβάμαι ότι δεν μας ευνοεί. Μπορει το ΠΝ να περιμένει 5-6 χρόνια ακόμη? Η κούρσα των αεροναυτικών εξοπλισμών στον Ειρηνικό θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια με την Αυστραλία να αποτελεί έναν απο τους πιο πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ και δεν θα απέκλεια την προς τα πάνω αναθεώρηση της οροφής του Αυστραλιανού Ναυτικού. Ακόμα και αν μια σχετική συμφωνία έκλεινε αύριο, το ΠΝ θα ήταν δέσμιο πιθανών προβλημάτων και καθυστερήσεων των Hunter. Συμπερασματικά πιστεύω πολυ καλα πλοία, κακό το timing!!! Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

sotbak
sotbak
5 years ago

και γω συμφωνώ ότι δύσκολα θα τις δούμε στο ΠΝ. Εξάλλου κι αυτές παλιές είναι. Χρειαζόμαστε ή Μπελαραά ή Α/Β.

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  sotbak

+1 για τα ΑΒ αν και γνωρίζω ότι είναι όνειρο απατηλό 😉

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Thras

+1

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago

Εκτιμώ δε μας παίρνει να περιμένουμε κι άλλο. Ήδη πολύ περιμέναμε, κανονικά η Υπόθεση Ναυτικό θα έπρεπε να είχε κλείσει κατά με αν όχι από το 2010, από το 2015 το πολύ, όχι να κοντεύουμε 2020. Πλέον δε μπορούμε καν να περιμένουμε να ναυπηγηθεί το πλοίο και ψάχνουμε για μεταχειρισμένες λύσεις τύπου fast track.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago

Αγαπάμε ANZAC… Οι πρώτες 2 της κλάσης, δεν φέρουν τώρα ή δεν μπορούν να φέρουν γενικότερα, ESSM; Σαφώς καλύτερη λύση, από οποιαδήποτε F-123/M. Απλά αργούν(όπως και οι τελευταίες) και ανησυχώ σφόδρα για το τι μπορούμε να υποστούμε στη θάλασσα μέχρι να γίνουν διαθέσιμες. Σχετικά με τις lafayette, ας μη τις ξεγράφουμε ακόμη… Οι πολιτικοί καθορίζουν τις αποφάσεις και δεν θα μου έκανε εντύπωση, αν προχωρούσαμε με τις belharra, να δινόταν εντολή για αποδέσμευση των 2 lafayette. Άλλωστε, η όλη ‘τρύπα’, μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί(αν σώνει και καλά απαιτείται), με τη διατήρηση των 2 τελευταίων F-70. Άλλωστε οι 3 τελευταίες(του ’86,’88,’90), είναι σε ικανοποιητική κατάσταση, έχοντας υποστεί και τροποποιήσεις σε σχέση με τις πρώτες της κλάσης. Επίσης, δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των ξαδερφιών τους(στον ίδιο βαθμό τουλάχιστον).

Babis_UK
Babis_UK
5 years ago

Ποσα Mk41 ειπαμε εχει η καθε ANZAC?

Οσο αναφορα το κοστος αν μια συγχρονη Φρεγατα “γυμνη οπλων” κοστιζει 600 εκατομυρια δεν πρεπει να δωσουμε πανω απο 150 εκατομυρια το κομματι στους Αυστραλους δεδομενου οτι θα ελθουν χωρις πυραυλους και τα πλοια στην παραλαβη θα ειναι 25+ ετων.

Κατα η γνωμη η αμεση προτεραιότητα για το ΠΝ ειναι η αναβαθμιση των 4ων ΜΕΚΟ που μπεπει να γινουν τουμπανο για αντιεροπορικη αμυνα περιοχης εως τα 100 μιλια.

ptisidiastimawp
ptisidiastimawp
5 years ago
Reply to  Babis_UK

Ελπίζουμε για λιγότερα χρήματα, πολύ λιγότερα από όσα αναφέρετε…

sotbak
sotbak
5 years ago

φυσικά, γιατί αλλιώς δεν τίθεται καν θέμα να τις πάρουμε.

nik.13
nik.13
5 years ago
Reply to  Babis_UK

50 το κομματι κ πολλα ειναι…δεν δινεις παραπανω για πλοια 30 χρονων

Μπαμπης v.02
Μπαμπης v.02
5 years ago

Καλες φαινονται αλλα εχω την αισθηση οτι θα πονανε στο θεμα μηχανες (ταχυτητα-εμβελεια) με συνεπακολουθη μειωση αξιοπιστιας μετα την αυξηση του τοναζ.Εκτος κι αν εκαναν ρεφιτ.

George
George
5 years ago

Η σωστή σειρά είναι οι 2 Adelaide δωρεάν (για άμεση αντικατάσταση των 3 S και α/α περιοχής) και πακέτο o εκσυγχρονισμός των MEKO του ΠΝ σύμφωνα με το πρότυπο του RAN.
Μετά η αγορά μεταχειρισμένων που θα είναι ίδιες με τις δικές μας.
Το δέλεαρ είναι ότι η Αυστραλία θέλει να γίνει εξαγωγέας προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών.
Γι αυτό και οι αγορές super προηγμένων & custom λύσεων από το εξωτερικό με υλοποίηση τους όμως στην Αυστραλία έναντι μεγάλων ποσών (ουσιαστικά αγοράζουν know how)
Το άλλο καλό είναι ότι η Αυστραλία μπορεί άνετα να φροντίσει το χρηματοδοτικό για την αναβάθμιση των 4 ΜΕΚΟ με δάνεια.
CEAFAR & CEAMOUNT όπως λέει το άρθρο είναι top of the pops.
Δεν υπάρχει καλύτερη MEKO από αυτές του RAN.
Αυτοί για την Κίνα (η Ρωσία πια δεν τους απασχολεί απλά την αντιπαθούν από κεκτημένη ταχύτητα) χρειάζονται κάτι καλύτερο. Για εμάς είναι state of the art!

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  George

Πολύ σωστές σκέψεις! Μία συνολική συμφωνία που θα περιλάμβανε:
1) μεταβίβαση των Adelaide το 2019 με προοπτική να αντικαταστήσουν τις 3 μη εκσυγχρονισμένες S άμεσα
2) υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των ΜΕΚΟ του RAN στις δικές μας μέχρι το 2022-23
3) μεταβίβαση με τη σειρά (hot transfer) των αυστραλιανών MEKO από 2024-2028 για 6 έως 8 πλοία.

Θα ήταν ιδανική λύση και θα παρείχε στο ΠΝ την μεγαλύτερη δυνατή ομοιογένεια και αρκετό χρόνο ώστε να λάβει αποφάσεις για τη μελλοντική του δομή με καλύτερους οικονομικούς όρους.

Μία τέτοια συμφωνία θα πρέπει οικονομικά να είνια ιδιαίτερα συμφέρουσα, δηλαδή:
– Adelaide με συμβολικό τίμημα έως 20 εκ ανά σκάφος
– εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ του ΠΝ με 100 εκ ανά σκάφος
– ΜΕΚΟ του RAN με 50 έως 80 εκ η καθεμία (για πχ 6 μονάδες)

Έτσι το σύνολο θα είναι περίπου 1 με 1,1 δις σε βάθος δεκαετίας γαι την συνολική ανανέωση του στόλου. Δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερη πρόταση στο τραπέζι (αναλογικά και με τια δυνατότητες που αποκτά το ΠΝ. Έτσι γύρω στο 2025 μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει απρόσκοπτα σχέδιο προμήθειας νέων φρεγατών με παραδόσεις 2030 έως 2038 που θα αφορά 8 μονάδες με όλες τις έως τότε τεχνολογικές αναβαθμίσεις!

George
George
5 years ago
Reply to  Thras

Οι Adelaide θα δινόντουσαν τζάμπα (υφαλους θέλουν να τις κάνουν), το πιθανότερο και εξοπλισμένες (SM-2) ως αντισταθμιστικό σε πρόγραμμα upgrade των δικών μας.
Προφανώς, σε ένα τέτοιο σενάριο, θα ήταν οι τελευταίες που θα αντικαθιστούσαμε με τις ANZAC και αφού είχαν αντικατασταθεί όλες οι εκσυγχρονισμένες S. (αρχές της μεθεπόμενης δεκαετίας)
Οι ΜΕΚΟ του RAN θα είχαν μεγαλύτερη τιμή το 2025 και θα κατέβαινε για κάθε σκάφος ανάλογα με τη χρονιά που θα γινόταν dicommissioned από το RAN.

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  George

Υπερβολικό να αναβαθμιστουν οι δικές μας ΜΕΚΟ σε επίπεδο των πλοίων της Αυστραλίας, το κόστος προς όφελος είναι μικρό.
Οι Αυστραλοί είχαν χρήμα, εμείς όχι…

George
George
5 years ago
Reply to  FOX

650 εκ A$ για 7 σκάφη το 2012….λογικό μοιάζει κάπου 60 εκ Ευρώ το σκάφος.
Ισως κάπου 100 εκ τώρα (2018).
Προφανώς μπορεί να γίνει μόνο με δάνειο γι’αυτό είπα ότι η Αυστραλία μπορεί (αν θέλει) να βρει τρόπο χρηματοδότησης του προγράμματος.
Το θέμα είναι κυρίως τα ρανταρ, το CMS και οι MU90.
Πέρα από το ότι είναι κορυφαίος (για ΜΕΚΟ) ο συνδυασμός θα είχε και νόημα αν βλέπαμε να αγοράζουμε τις του RAN (μελλοντική ομοιοτυπία)

Spirit
Spirit
5 years ago

Στην Αυστραλιανή φρεγάτα HMAS Arunta τοποθετήθηκε αυτές τις μέρες αν δεν κάνω λάθος ο νέος αναβαθμισμένος ιστός της, και αυτά τα πλοία τα αποσυρθούν από το 2025? Προσωπικά δεν το πιστεύω, αλλά αν δούμε κάτι τέτοιο, είναι αναμφίβολα μια καλή λύση δεν το συζητάμε, είναι τα πλέον σύγχρονα πλοία ΜΕΚΟ, αλλά μια υπερβολή κατα την γνώμη μου η ιστορία Ceafar/Ceamount

Η αγορά των Belharra δεν κατανοώ από που θα βρεθούν χρήματα, και αν αυτά τα χρήματα που δοθούν ας πούμε με FMS από τους Γάλλους αφορούν μόνο την αγορά Belharra και όχι Gowind.

Τα πλοία του ΠΝ ειναι υπέργηρα και το ένα τους βρωμάει το άλλο τους ξινίζει. Adelaide είναι ακριβοί οι SM-2, οι F-122 ειναι παλιές, οι Type-23 είναι ξένες προς τα υποσυστήματα του ΠΝ κλπ κλπ.

Ειλικρινά ειμαι πολύ περίεργος να δω που θα καταλήξει τα επόμενα χρόνια ο στόλος.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Spirit

Spirit, αν αρχίσουν να αποσύρονται το 2024/25(να αρχίσουν, δεν θα αποσυρθούν όλα μονομιάς…), το πρώτο σκάφος, θα είναι 28-29 ετών. Δεν το λες και πρόωρη συνταξιοδότηση… Δεν έχουν όλα τα ναυτικά, τα δικά μας βίτσια. Ειδικά, όταν υπάρχει και χρήμα…
Σχετικά με τις 2 τελευταίες παραγράφους σου, συμφωνώ απόλυτα. Σε οποιαδήποτε σχεδόν περίπτωση, όλο και κάτι θα πληρώσουμε. Τζάμπα, δεν υπάρχει(ακόμη και αν δοθούν κάποια σκάφη τζάμπα, πρέπει να αγοράσεις όπλα ή να κάνεις εκσυγχρονισμό). Με πορδές άλλωστε, δεν βάφονται αυγά… Δεν ξέρω τι στα κομμάτια αναμένουν στο ΠΝ, ώστε να κινηθούν.
Υ.Γ Χωρίς να απευθύνομαι σε εσένα, θέλω να γράψω ότι η καραμέλα με τη προτεραιότητα εκσυγχρονισμού των μεκο, έχει τουλάχιστον, κουράσει. Ο εκσυγχρονισμός τους, ούτε θα αυξήσει τον αριθμό τους, ούτε θα τις κάνει νεώτερες, Θα μας επιτρέψει απλά, να τις διατηρήσουμε σε υπηρεσία μέχρι το 2030(ή και 35, αναλόγως τα τότε βλήματα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας). Αν λοιπόν, δεν θέλουμε να συντριβούμε στη θάλασσα, πρέπει να κόψουμε το λαρύγγι μας, να βρούμε χρήματα ταυτόχρονα για εκσυγχρονισμό των μεκο, μαζί με αγορά μτχ + αρχική χρηματοδότηση καινούριων. Ειδάλλως, παύουμε να έχουμε ναυτικό. Τόσο απλά!

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Μα για αυτο λέω ότι πρέπει να καταφύγουμε σε νέο δανεισμό για την αγορά κυριων πλοίων επιφανειας πολλαπλών ρολων άμεσα, οποίος δανείσει παίρνει και το συμβόλαιο.

Sozon LEVENTOPOULOS
Sozon LEVENTOPOULOS
5 years ago

Καλησπέρα. Ενδεχομένως από πλευράς ηλεκτρονικών να είναι οι καλύτερα εξοπλισμένες ΜΕΚΟ200, όμως εντύπωση μου κάνει η απουσία κάποιου CIWS (εκτός και αν διάβασα λάθος), ειδικά αν λάβουμε υπόψη την απειλή (βλπ. Κίνα). Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω το συνδυασμό των δυο ραντάρ διαφορετικής τεχνολογίας και φιλοσοφίας… Μήπως το ένα καλύπτει κάποιο “κενό” του άλλου? Γενικά είμαι υπέρ μιας καθαρά ελληνικής λύσης….όπως φαίνεται μιλάμε για μια καθαρά “αυστραλιανή” εκδοχή που δεν ξέρω αν κουμπώνει στο ελληνικό δόγμα και σύνολο απειλών…

CK
CK
5 years ago

Τα CEAFAR / CEAMOUNT eχουν διαφορετικό ρολο
Δες εδώ
https://www.naval-technology.com/projects/anzac/

CEAFAR 3D E/F band, fixed active phased array radar for improved fire control against anti-ship missiles which replaces the Saab Sea Giraffe; and CEA Technologies CEAMOUNT active phased array radar system to provide mid-course guidance and terminal illumination for the evolved Sea Sparrow missile.

Με τέτοια radar μαζί με ESSM θεωρούν πως δεν χρειάζεται CIWS
Μην ξεχνάμε πως επιχειρούν σε ωκεανούς και όχι σε παράκτια περιβάλλον αλλα Αιγαίο

ivychris
ivychris
5 years ago
Reply to  CK

εξάλλου δεν θα χρειάζεται να αγοράσεις CIWS, αρκεί μια αναβάθμιση στο Block 1B, αυτών που θα αποσυρθούν από τις “S” (4 CIWS από τις Ελλη & Λημνος + 7 CIWS από τις υπόλοιπες 7 “S”).
Η τοποθέτηση του ιστού για τα ρανταρ CEAMOUNT/CEAFAR δημιούργησε ένα θέμα με τη μεταφορά των αντιπλοϊκών HARPOON από το Deck 02, στη πλώρη στην υπερκατασκευή μπροστά από την γέφυρα στο Deck 01, εκεί που έχουν το CIWS οι ΥΔΡΑ και μάλιστα στις εκσυγχρονισμένες φαίνονται μόνο 2 θέσεις σε κάθε πλευρά…για συνολικά μόνο 4 Harpoons (2X2).
Μάλλον θα απαιτείτο ενίσχυση του Deck και είτε οι Αυστραλοί δεν ήθελαν να μπουν σε περιπέτειες, είτε ο χώρος και οι εγκαταστάσεις κάτω από το Deck δεν επιτρέπουν τροποποιήσεις.
Πιθανώς ο χώρος του υποστέγου του Ε/Π να ήταν καλύτερη επιλογή για τους Harpoons με τη κατάλληλη ενίσχυση, υπό τον όρο ότι δεν επηρεάζει την ευστάθεια του πλοίου.
Το σημαντικό πάντως είναι ότι έχουν πρόβλεψη για ένα επιπλέον 8-module MK-41 VLS, χωρίς να γνωρίζω αν το ήδη υπάρχον είναι το block Strike για τους SM-2, με ότι όμως το επιπλέον βάρος συνεπάγεται, για το ήδη υπερφορτωμένο σκαρί.

CK
CK
5 years ago

Το 2024 μάλλον εξαιρετικά αισιόδοξο φαίνεται δεδομένου της επένδυσης που έχουν κάνει και τα προβλήματα που πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν με τις HUNTER/TYPE26 ως νέου τύπου.

Οποτε μας βλέπω πρακτικά μια δεκαετία στο περίμενε .

Τότε όμως θα είναι διαθέσιμες οι F123 και οι M που διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό commonality με τον υπάρχοντα στόλο

(a και να μην δυσαρεστήσω τον Αντώνη κάπου εκεί θα είναι διαθέσιμες και οι Lafayette -tough choise !!!)

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  CK

Οι Type-26, με τις όποιες διαφοροποιήσεις, έχουν ήδη παραγγελθεί από Καναδά, Αυστραλία και προφανώς Η.Β. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα αντιμετωπίσουν κάτι ιδιαιτέρως σοβαρό; Αν υπήρχε τέτοιο ρίσκο, θα την επέλεγαν;
Πάμε στις F-123/M… Ξέρεις κάτι; Η ομοιοτυπία μας έχει φάει… Να θυμίσω την ηλιθιότητα με τις S, λόγο… ομοιοτυπίας(τότε που πετάγαμε αετό όταν υπήρχαν διαθέσιμες M)… Τι να τη κάνεις την ομοιοτυπία, όταν αυτή αφορά απαρχαιωμένα συστήματα; Γιατί, τέτοια ομοιοτυπία θα εξασφαλίσουμε με τις παραπάνω κλάσεις… Επίσης, αυτές οι κλάσεις, θα χρειαστούν (σοβαρό)εκσυγχρονισμό. Οι ANZAC είναι έτοιμες. Όπως έγραψε και ο George, κάνουμε και έναν εκσυγχρονισμό των δικών μας meko με κάποια αυστραλιανά υποσυστήματα και είμαστε jet(με Adelaide ως bonus). Τέλος, για όσους ανησυχούν για ciws, θα έχουμε αρκετά, όταν αποσύρουμε το σαπακαριο… Υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση στις ANZAC…

CK
CK
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Καινούργια συστήματα σημαίνουν νέες υποδομές νέα ανταλλακτικά νέα εργαλεία νέα βιβλιογραφία νέα εκπαίδευση και πάει λέγοντας
Και αυτά κοστίζουν

Και εδώ δεν έχουμε πανταλόνι να αλλάξουμε αν δεν το χεις καταλάβει

Μας χρωστάν και οι Αυστραλοί από ομόλογα μήπως?

Περί TYPE 26: Κάθε καινούργιος τύπος αντιμετωπίζει προβλήματα οποτε έχει ρίσκο.
(teething problems0
Κοίτα τι πάθαμε εμείς και οι Ισπανοί ας πούμε με τα υποβρύχια

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  CK

Καλά, μείνετε εσείς με την ομοιοτυπία και τους sparrow ή τα ηλεκτρονικά του ’90… Δηλαδή, πότε θα κατανοήσετε, ότι κυνηγάμε χίμαιρες; Μήπως όταν το 2030, θα ξαναθέλουμε αντικατάσταση 10 μονάδων; Ή μήπως όταν θα μιλάμε για ΕΜΖ των Μ, όταν θα είναι 30+ ετών; Πάει το θέμα με την ομοιοτυπία. Ψόφησε!

CK
CK
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Ακριβώς
Τα έχω ξαναγράψει
Πως με τα οικονομικά μας στα χαλια που είναι το θέμα των μεγάλων στόχων sorry μονάδων επιφανειας έχει ψοφήσει
Υποβρύχια και σύχρονες τορπίλες για ανατολική μεσόγειο
αιγαίο; fac επάκτιες πυροβολικό και κλείσαμε
Αλλα τι θα σημαιοστολίζουμε μετά θα μου πεις

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago
Reply to  CK

CK με βρίσκεις δογματικά αντίθετο στους στόχους sorry επάκτιες συστοιχίες εάν δεν υπάρχει ικανός αριθμός αντιαεροπορικών να τις προστατεύει από τυχόν Atmaca, Fırtına και ΑΤΑΚ ή καμία τυχαία διάβαση κάποιας MILGEM που θα μας τα κάνει γης μαδιάμ. Θεωρητικά πρέπει να μετατρέψουμε, με αυτή τη λογική, κάθε νησί πρακτικά σε πλοίο, με δικά του ραντάρ, ηλεκτροπτικά, θερμικά, πολλά CIWS για να φτάσουμε στους Exocet (οι οποίοι, κανείς δε μας είπε, πού θα βρουν τα δεδομένα για τη στοχοποίηση τους;;;), να τα τιγκάρουμε κυριολεκτικά, κάθε βαν και Link-16, κάθε Link-16 και βαν με κάτι άλλο. Επιπλέον πολλά βαν Ηλεκτρονικού Πολέμου συν ικανή αντιαεροπορική και ειδικά αντιβαλλιστική ομπρέλα παραδίπλα. Όλα αυτά, για να γίνουν και για να οργανωθούν σωστά θα σου στοιχίσουν όσο ππενήνταα Gowind και εκατονταπλάσιο, μη πω χιλιαπλάσιο προσωπικό σε περιόδους έντασης, που μία χώρα δέκα εκατομμυρίων δεν μπορεί να διαθέσει, γιατί όλα αυτά χρειάζονται και κάλυψη πεζικού από δίπλα και σε κάθε νησί. ενώ με τη φιλοσοφία μου αγοράζεις δέκα Gowind, τούμπανα όμως αλλά Ισραήλ, που τα έχουν όλα πάνω και όταν λέω όλα να τα έχουν όλα αλλά GReek Special Edition, μόνιμα state of the art, για δέκα πλοία νομίζω το χρήμα, όσο άσχημα και να είσαι οικονομικά, μπορεί να ρέει, ας αφήσουμε τις Super Vita, ας αποσύρουμε τις Combattante, ας περάσουμε αντιπλοϊκούς σε όλα τα υπόλοιπα που δεν έχουμε και στα υποβρύχια ας μην ασχοληθούμε άλλο με αυτή την, αποτυχία για μένα υπερπανάκριβα τα 214 και ας βάλουμε απλώς AIP στα υπόλοιπα έξι 209 μας όπως μπήκε στο S118 μας. Με τα ρέστα μας, ας πάρουμε αποβατικά. Έτσι θα μπορούμε και να προστατεύουμε μόνιμα το Αιγαίο με ραντάρ τετρακοσίων με πεντακοσίων χιλιομέτρων εμβέλεια και scalp να ρίχνουμε από εκεί που δεν το περιμένουν και σε κρίση να έχουμε άδεια τα νησιά μας ώστε με την πρώτη ντουφεκιά να πάμε για τα Ασιατικά παράλια. Ίδιο αποτέλεσμα βλέπω, απλά προτείνω ένα πιο επιθετικό δόγμα.

CK
CK
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Για να σοβαρευτούμε λίγο:

50 gowind που γραφεις είναι 50*0.6 = min 30 billion
Οι 10 είναι min 6-7 billion που δεν υπάρχουν
Τι προτείνω;
Μερικές ακόμα επάκτιες συστοιχίες για να αντικαταστήσουν αυτές που έχουν MM38 και έχουν λήξει.

Αυτοκινούμενες με μέγεθος φορτηγού είναι εκsαιρετικα δύσκολοι στόχοι .

Λήμνος και Σκύρος έχουν ήδη antiaeroprkh προστασία και κλείνουν το βόρειο αιγαίο.

Για το νότιο ανατολικό αιγαίο;
Ρόδος/καρπaτhος είναι μεγάλα νησιά εύκολο να καμουφλαριστούν κάπου

Επιπλέον έχουμε δεκάδες m109 των 155 mm

Κανε κυκλάκια με ακτίνα 20-30 km στα κυκλάδες – δωδεκάνησα
να δεις πως με σύχρονα πυρομαχικά δεν θα περνάει τίποτα

Ναυτικά παρατηρητήρια υπάρχουν ήδη στα νησιά. Με μερικές προσθήκες ηλεκτροοοπτικων sensors και radar δεν περνάει κουνούπι αστοχοποιιητο.

Εκσυχρονισμό της αλυσίδας sensor to shooter χρειάζεται και σύχρονα πυρομαχικά

Δεν αναφέρω βεβαια τα MLRS καιRM70 που με κατάλληλα πυρομαχικά μπορούν να πλήξουν και ναυτικούς στόχους

Τα παραπάνω σίγουρα δεν κοστίζουν όσο …50 GOWIND

Περί 209: Τα παλιότερα 50ρίζουν τα νεωτερα 40ρίζουν δεν γίνετε πλέον τέτοιος εκσυχρονισμός που προτείνεις.

Σίγουρα θα προτιμούσα επιπλέον νέα υποβρύχια με σύχρονες τορπίλες παρα belhares
Το 1 scalp έχει 6+ milli
με 8 που φέρουν τι θα prvtoktipiseis με 2 πλοία?
Πλακα κάνουμε?

Αποβατικά?
Τι να τα κάνουμε ?
Αποβάσεις 2ου παγκοσμιου πολεμου όπως στο σούργελο του παρμενίωνα?
Διάβασε το σχόλιο του lesalaud παρακάτω

MisCo
MisCo
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Γιώργο, οι επάκτιες… ειδικα δε αν μιλαμε για NSM, ειναι δύσκολος στοχος, έως αδύνατος να χτυπηθει. Το γεγονος οτι έχουν 170χλμ εμβέλεια, περίπου επιτρέπει να τοποθετηθουν…. στην Ευβοια και να βάλουν απο εκει αφου λάβουν στοιχεία στόχου. Οι Exocet σύστημα αρκετα παλιότερο, δεν έχει τέτοια εμβέλεια, κατα συνέπεια πρεπει να γειτνιάζει με την απειλη.

MisCo
MisCo
5 years ago
Reply to  Γιώργος

@ CK: Τα ναυτικα παρατηρητηρια ειναι δομή που λειτουργεί σε καιρο ειρήνης. Σε πολεμικες επιχειρησεις θα ειναι απο τα πρώτα που θα χτυπηθουν. Ακομα και αν δεν χτυπηθουν, δεν έχουν εξοπλισμό που θα μπορουσε να διαβιβάσει στοχο σε όπλο. Δινουν συντεταγμενες στο Εθνικο Συστημα Επιτηρησης, ολων των ιχνών που βλέπουν αλλα ως εκει. Επισης μιλάμε για πολιτικων προδιαγραφων ρανταρ (που βαζει ο καθενας στο σκάφος του), και αμφιβάλλω για την λειτουργία σε περιβάλλον ηλεκτρονικου πολέμου.

Απλά τα διευκρηνίζω για να μην υπαρχει καποια παρανοηση για τις δυνατοτητες τους (πρωην Ρ/Ε σε αυτα)

CK
CK
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Προς MisCo:
Μου είναι γνωστη η κατάσταση που επικρατεί και για αυτό γράφω πως θέλουμε εκσυχρονισμό.
ήμασταν πιο οργανωμένοι όλη η επιτήρηση έπρεπε να γίνετε από κινητούς σταθμούς και να είχε περάσει στο Λιμενικό.
Θα μπορούσαν έτσι να χρησιμοποηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για τον εκσυχρονισμό του συστήματος επιτήρησης.
Δεδομένα στοχοποίησης θα μπορούσαν να δοθούν και από UAV.
Οι γείτονες αφώς προηγούνται και σε αυτό τον τομέα
Και σαφώς τα UAV έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από τα P3
που διαλέξαμε να εκσυχρονίσουμε

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Αντώνης

η ομοιοτυπία ειναι πολύ σημαντική σε ένα στόλο, ιδιως στην περίπτωση μας που χρήματα υπάρχουν με το σταγονόμετρο και οι Μ εξυπηρετούσαν αυτή την συνθήκη.

Στην περίπτωση μας θα επέλεγα και εγώ F123 ή M…

ΤΟ θέμα να υπάρχει ένας προγραμματισμός να τα βάλουμε κάτω, να δούμε πως μπορεί να ενισχυθεί το ΠΝ γιατί η ιστορία με τις S, δεν μπορει να πάει πολύ μακριά, ακόμα.

Δεν ξέρω τι γίνεται στο παρασκήνιο, αλλά έχουμε κολλήσει στις πανάκριβές Belharra και αν στο τέλος δεν μπορέσουμε να τις αγοράσουμε και χαθούν πάλι αξιόλογες περιπτώσεις πλοίων, θα είμαστε να μας κλαίνε οι ρέγγες.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Spirit

Η ομοιοτυπία είναι σημαντική, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Οι F-123/M χωρίς εκσυγχρονισμό, είναι μετριότητες. Ο μόνος λόγος που μας γυαλίζουν, είναι τα μαύρα μας τα χάλια. Οι ANZAC από την άλλη, έχουν ήδη εκσυγχρονιστεί, σε επίπεδο καλύτερο και από αυτό που θα έπρεπε(και θα μπορούσαμε) να εκσυγχρονίσουμε τις F-123/M όταν τις πάρουμε…

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago

ειμαι πληρως απαισιοδοξος οτι το πν θα εχει περα απο 4μεκο αλλα πλοια.το μονο αισιοδοξο ειναι να παρει μπρος το ευρωπλοιο αλλα σε ποσα χρονια κι αν.οσο και να λεμε για συνταξεις μισθους επιδοματα λεφτα δεν υπαρχουν κ δεν υπαρχει κ δανειο ειτε απο ελλαδα η απο εξωτερικο δυστηχως ειμεθα στο μεταιχμιο της ναυτικης μας ιστοριας . τωρα τα aznac πραγματι ειναι τα καλυτερα που κυκλοφορουν δεν νομιζω ομως να πουληθουν κατω απο 100-150μυρια,οποτε χλωμο εδω δε δινουμε 150 για καθε υδρα να αναβαθμιστει θα δωσουμε για αζνακ?απιθανο,

Digenis
Digenis
5 years ago

Αυτό που θα καταφέρουμε αν πάρουμε αυτά τα πλοία είναι το θα πρέπει μετά να αντικαταστήσουμε περισσότερα και να τα χώσουμε (χρήματα) διπλά .

1 .Επειδή ακριβός είναι καλά πλοία δεν θα είναι φθηνά όπως ήταν οι μεταχειρισμένες S που πήραμε απο την ολλανδια .
2. Θα εχουν 30 χρονια στην θαλασσα του ειρηνικού και ινδικου .οποτε σε 5 χρονακια θα πρεπει παλι να ψάχνουμε αντικαταστατες για τις ”Anzac”+ τις 4 δικές μας .

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι άμεσο ναυπηγικό πρόγραμμα με τις 4(οχι 2+2) μπελαχαρα και καπάκι νεο μαζικο ναυπηγικό πρόγραμμα για 10 φρεγατες τύπου sigma ή κατι αναλογο των ~350-400εκ

Εν κατακλείδι η Anzac το 2024 θα είναι για ναυτικά χαμηλής έντασης όπως της Λατινικής Αμερικης(χιλή-περου) ή Φιλιππίνες που δεν καίγονται και ιδιαίτερα αν τα πλοία τους είναι 50 ετών ακριβούτσικα μεταχειρισμένα

George
George
5 years ago
Reply to  Digenis

Προφανώς είναι καλύτερη η ναυπήγηση φρεγατών από την αγορά μεταχειρισμένων.
Η πρόταση έχει νόημα μόνο στη περίπτωση που συνεχίζουμε να μην θέλουμε να δώσουμε χρήματα για εξοπλισμούς και τα επόμενα 10 χρόνια όπως κάναμε τα 15 προηγούμενα. Που είναι όμως και η πιο πιθανή.
Το upgrade των δικών μας MEKO στο αυστραλέζικο πρότυπο και η σταδιακή αγορά των MEKO του RAN εξασφαλίζουν ένα ομοιογενή, σχετικά σύγχρονο στόλο, για την επόμενη δεκαετία και μεταθέτουν το πρόβλημα για τη μεθεπόμενη.
Τα χρήματα που θα απαιτηθούν δεν θα είναι μεν όσα των S αλλά δεν θα φτάνουν καν στο κόστος ναυπήγησης λίγων FAC

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  George

Οταν σήμερα υπολογίζουν 100 εκ. για εκσυγχρονισμό όλων των ΜΕΚΟ, να μιλάμε για εκτεταμένο εκσυγχρονισμό τύπου Αυσταλίας είναι παντελώς εκτός πραγματικότητας, τα δικά μας πλοία να θυμίσω ότι έχουν μόνο 16 ESSM!
Εμείς έχουμε ανάγκη από αλλαγή αισθητήρων όπως ένα νέο 3D/4D ραντάρ, νέο VDS, αναβάθμιση Phalanx, πυροβόλου, ιδανικά θα ήταν πολύ καλή λύση και η αγορά ESSM block 2, με έναν Mk.41, αλλά μιλάμε για όνειρα θερινής νυκτός.

George
George
5 years ago
Reply to  Spirit

Ναι δεν λέω….αν θες μόνο βούτυρο δεν θα έχεις κανόνια…..
Δεν ξέρω για πόσο θα έχεις βούτυρο μετά αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Πάνω στο σενάριο που παρουσίασε η Πτήση τοποθετήθηκα που προβλέπει κάποια δαπάνη για ένα ΠΝ που παρακολουθεί μεν τις εξελίξεις χωρίς όμως και φιλοδοξίες για νέες ναυπηγήσεις που είναι ακριβότερες.

Παυλος
Παυλος
5 years ago

Eτσι οπως πανε τα πραγματα με τον Ακαρ να απειλει αμεσα την Ελλαδα με πολεμο, χρειαζομαστε ετοιμοπαραδοτες λυσεις αμεσα, ασχετα με τον μεσο-μακροπροθεσμο σχεδιασμο.
ΠΧ τι θα βυθιζε αμεσα τον Τουρκικο στολο ? Εναεριες λυσεις ? πυραυλικα συστηματα ? τορπιλες κλπ
Ας δουμε πως μπορουμε να κανουμε με τον καλυτερο αποτελεσματικο αμεσα τροπο την αποτροπη μας ισχυροτερη, με τα καταλληλοτερα και καλυτερα οπλικα ετοιμοπαραδοτα συστηματα.
Διοτι εμεις δεν σχεδιαζουμε να επιτεθουμε, αλλα να αμυνθουμε σε αυτους που διεκδικουν το χωρο μας.

Για αυτα ειναι καταλληλοτερο το Πν (και το ΥΕΘΑ) να απαντησει, αλλα ακομη και αν υπηρχαν καποιες προτασεις αξιολογες, δεν ξερω ποσο συνετο θα ηταν να ανακοινωνονται.
Πολυ καλα κανει η Πτηση και δινει τις διαθεσιμες λυσεις που υπαρχουν.
Προσπαθω ομως να βλεπω τη γενικοτερη εικονα και να μην εστιαζω στο γεγονος της αναγκαστικης προμηθειας πλοιων, αλλα στο θεμα της καταστροφης αυτων που δηλωνουν δημοσια και επισημα οτι θελουν να συγκρουστουν με τη χωρα μας, αμεσα.

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago

Μια option αλλαγή των Harpoon με Exocet και είναι έτοιμες από μένα.

TGD
TGD
5 years ago

Πάντα έχω μια απορία όταν μιλάμε για μεγάλα πλοία και “οροφές”. Η Ελλάδα θα έχει πληρώματα μεσοπρόθεσμα για να υποστηρίξει αυτά τα πλοία;

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
5 years ago

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΕΔΩ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΠΛΟΙΑ ”ΣΑΠΑΚΙΑ”Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΟΝ ”ΑΒΕΡΩΦ”ΣΑΒΟΥΡΑ,ΝΟΜΙΖΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ..ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΝΖΑΚ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ?ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΩΣΟΥΝ?ΧΡΟΝΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ,ΝΟΜΙΖΩ Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΕΡΙΕΡΓΟ,ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΙΚΡΑ ΠΛΟΙΑ ΤΠΚ ΤΥΠΟΥ ΡΟΥΣΣΕΝ Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ ΑΛΣ100,ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΙΟ ΦΘΗΝΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΣΕ ΡΑΝΤΑΡ ΣΟΝΑΡ ΚΛΠ,ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ Α/Α ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ Α/Τ ΜΠΑΡΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ?ΚΑΛΑ..

Κωστας
Κωστας
5 years ago

Από ότι καταλαβαίνω και από ότι λέει η συνήθεια των πραγμάτων και ας μην το φωνάζουν θα πάνε στις Μ κάποια στιγμή πάντα με καθυστέρηση όπως πάντα,εκτός και αν λέγω τους έχουν πει από το αμερικανικό ότι τα παίρνω όλα τζάμπα με το να σε φυλάω εκ Τουρκίας κίνδυνο με δικά μου πλοία και κάνε εσύ την πάπια,μην αγοράζεις τίποτα και όσο έχω εγώ μεταχειρισμένο θα σου δίνω κομμάτι κομμάτι κάθε λίγο,και τις συντάξεις δεν θα κοψεις

aias
aias
5 years ago

Πλέον είναι ματαιοδοξία να συζητάμε για φρεγάτες στο ΠΝΓ. Γαλλικές ή μη.
Σκάφη σε ύφος OPV.
Εξοπλισμός τυπικός φόρτος ,ελικόπτερο, χαρπουν; σοναρ/τορπιλες, ram.

angel
5 years ago
Reply to  aias

Περιγραφεις την κορβετα Damen Sigma 8310
+76αρι +2 30αρια RWS + υποστεγο
Μια Ρουσσεν με υποστεγο και ελικοπτερο + σοναρ και τορπιλες

Αίας
Αίας
5 years ago
Reply to  angel

Είναι μέσα στα πλαίσια, ναι φίλε μου.

Nidikos
Nidikos
5 years ago

Έχω μια απορία και θα θελα οποίος μπορεί να βοηθήσει.
Γιατί νομίζω ότι έχουμε εμμονή με τις αντιαεροπορικές φρεγάτες;
Οι Αυστραλοί λογικό είναι να έχουν αφού μακριά από τις ακτές της θα έχουν πρόβλημα τα σκάφη.
Εμείς πάλι με τόσα νησιά τριγύρω που θα μπορούσαν να σκεπάσουν το Αιγαίο με αντιαεροπορικά γιατί;
Πιο λογικό το βρίσκω να επενδύσουν σε περισσότερα ciws, από τη στιγμή που έχει τόσα πολλά τυφλά σημεία το Αιγαίο. Και σε αντιsub που βλέπω το έχουμε ψιλο αμελήσει.
Και κάτι ακόμα. Βλέπω η Τουρκία επενδύει σε όπλα ηλεκτρομαγνητικής τεχνολογίας, τί άμυνα υπάρχει σε τέτοιου είδους βλήμα; Γιατί νομίζω ότι τα φαλανξ ούτε να το δουν δε θα προλαβαίνουν.
Ευχαριστώ.

chikichiki
chikichiki
5 years ago
Reply to  Nidikos

Είναι δύσκολο για το στόλο να καλυφθεί από αντιαεροπορικά σε νησιά. Όσα νησιά έχουν ήδη SAMs τους έχουν για προστασία σημαντικών εγκαταστάσεων και όχι για να καλύπτουν το στόλο. Επιπλέον η εδαφική τους μάζα παρεμβάλλεται μεταξύ των πυραύλων και των πλοίων, άρα η κάλυψη που δύναται να παρασχεθεί στην πράξη είναι ακόμα πιο περιορισμένη εκτός αν οι πύραυλοι είναι τοποθετημένοι στην ακτή. Υπάρχει και το πρόβλημα της θεωρητικής vs πρακτικής εμβέλειας, που σε συνδυασμό με τα παραπάνω κάνει το να βασιστεί ο στόλος σε νησιά για ΑΑ προστασία μάλλον αδύνατο. Ας μη ξεχνάμε ότι τα πλοία έχουν και το πλεονέκτημα ότι κινούνται, και άρα παρέχουν κατ’απαίτηση κάλυψη/άρνηση περιοχής/ενίσχυση όπου χρειαστεί, ενώ έχουν και υψηλότερη επιβιωσιμότητα από τις εν πολλοίς στατικές δομές στα νησιά.

Για τα ηλεκτρομαγνητικά μην ανησυχείτε…

antonios
antonios
5 years ago

Ο spirit εχει δικιο μολις τον περασμενο Σεπτεβριο αρχισε δοκιμες η πρωτη αναβαθμισμενη φρεγατα. Ακομη και εαν ομως η Αυστραλια αποφασιζε να διαθεσει αυτα τα πλοια , σαν Αυστραλος και με συγγενεις ακομα στην Αυστραλια , γνωριζοντας πως λειτουργει αυτο το κρατος , σας πληροφορω οτι το τιμημα αποκτησησης τους θα ειναι υψηλο σε σχεση με αλλα μεταχειρισμενα σκαφη. Δεν λειτουργουν για παραδειγμα οπως οι ΗΠΑ που για γεωπολιτικους λογους αρκετες φορες δεινουν σχεδον τζαμπα πλοια και μετα τσεκουρωνουν στα ανταλακτικα. Η Αυστραλια μη εχοντας τετοιους πολιτικους ορισμους δεν κανει τετοια χατηρια γι’αυτο στο τελος κανει τα πλοια της υφαλους αφου το τιμημα που ζηταει στα μεταχηρισμενα της ειναι υψηλο. Περισσοτερες πιθανοτητες -λογω πετρελαιου- εχουμε να δουμε “δωρεαν” Arleigh Burge στο ΠΝ παρα αυτες τις φρεγατες. Αλωστε οι Αυστραλοι ειναι σε παρατεταμενη κοντρα με την Ινδια.Μεχρι ολες οι type 26 να παραδωθουν οι Anzac θα παραμεινουν σε εφεδρεια.

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  antonios

Προσωπικά εκτιμώ για μετά το 2030 θα ειναι διαθέσιμες οι MEKO τις Αυστραλίας. Αλλά μιας και έχεις σχέση με Αυστραλία για τις φρεγάτες Adelaide τι ακούγεται;

antonios
antonios
5 years ago
Reply to  Spirit

Ποιο πιθανο να καταλοιξουν -εαν πωληθουν- στην Τουρκια λογω της “αμοιβαιας” συμπαθειας των τελευταιων 10 ετων μεταξυ των 2 χωρων. Επιστεγασμα αυτης τησ λυκοφιλιας ηταν η επιδοτουμενη απο την Ομοσπανδιακη Κυβερνηση της Αυστραλιας της ταινιας εκτρωμα του Ρασελ Κρου “Καλιπολλη” που λιγο πολυ εδειχνε ΗΡΩΕΣ τους Τουρκους και εγκληματιες τους Ελληνες με αποτελεσμα τον “ξεσηκωμο{” των λιγων επιζωντων Αυστραλων της μαχης της Καλλιπολης και αλλων Βετερανων για την ΣΥΜΑΧΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ την φροντιδα που εδειχναν οι Ελληνες στους Αυστραλους στρατιωτες. Αλλα ουτε απο τον ηλιθιο Ρασελ Κροου ουτε απο την Ομασπονδη κυβερνηση ηρθε καποια “συγνωμη”.

γκρούεζας
γκρούεζας
5 years ago

ο έλληνας απέκτησε το νέο φετίχ του με τις μπελχάρα , ξαφνικά ανακαλύψαμε τους αστέρ και την Μεσόγειο και την ώρα που το σύνολο των φρεγατών είναι ήδη ή βαίνουν ταχέως προς τεχνολογική και επιχειρησιακή απαξίωση ασχολούμαστε με την απόκτηση 2 φρεγατών πανάκριβων και χαμένων στο μέλλον που υπάρχουν σε μακέτες

η Ελλάδα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο ναυπηγικό πρόγραμμα το μέγεθος του οποίου θα δίνει την δυνατότητα και για αντικατάσταση όλων των S σε βάθος χρόνου αλλά και να υπάρχουν πραγματικές διαπραγματεύσεις για το οικονομικό αλλά και το επιχειρησιακό κομμάτι δηλ 4+4 φρεγάτες με ταυτόχρονη ναυπήγηση στην Ελλάδα και στην χώρα-προμηθευτή … αυτές μπορεί να είναι Α-200 είτε μια έκδοση της λαφαγιέτ είτε κάτι άλλο (με διαγωνισμό και όχι απευθείας ανάθεση) ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οπλικά συστήματα από τα σκάφη που θα αποσυρθούν όπως φάλανξ χαρπούν και ΟΤΟ , το να εξαντλούμαστε με τι μεταχειρισμένο σε κάθε άκρη της Γης υπάρχει και να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε 2 φρεγάτες που θα γίνουν επιχειρησιακές σε μια δεκαετία όταν οι υπόλοιπες φρεγάτες θα είναι μόνο για να τις σημαιοστολίζουμε για τις εθνικές επετείους είναι καθαρή ανοησία και εθνική αυτοκτονία , δυστυχώς οι εμμονές μεγαλείων του Έλληνα και η νοοτροπία των εκάστοτε κυβερνώντων ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι για να “δωροδοκία” άλλων κυβερνώντων ανάλογα τα γλυκόλογα που μας λένε είναι που μας οδήγησαν σε αδιέξοδο

αν προχωρήσει η απόκτηση των 2 μπελχάρα χωρίς να δοθεί η παραμικρή σημασία για το σύνολο που απλώς θα απαξιωθεί θεωρώ ότι θα είναι υπόθεση για ένα μελλοντικό ειδικό δικαστήριο και σίγουρα το τέλος του ΠΝ επιχειρησιακά …

Μάγειρας
Μάγειρας
5 years ago

Ο τρόπος να αποκτήσουμε ομοιοτυπια δεν ειναι να παρουμε αρχαία πλοία για να ταιριάζουν με τις δικές μας αρχαιολογιες…δεν είναι οι αριθμοί αυτή την στιγμή το πρόβλημά μας αλλά η τεχνολογική και επιχειρησιακή υστέρηση…

Αν ήμασταν σοβαροί σαν κράτος πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα ειχε στρώσει τον απαυτό της και θα είχε επιλέξει ένα @@νο σχέδιο (ιδανικά κάποιο που ξεκιναει απο κορβέτα και φτανει ως μεγαλουτσικη φρεγάτα) απο τα τόσα αξιόλογα που κυκλοφορούν,θα ειχε επιλέξει (στρατηγικά σκεπτόμενοι, καθώς αυτό ειναι το πιο δύσκολο κομμάτι) τα όπλα και τα ηλεκτρονικά τους αναλογα και τον ρόλο τους και θα ξεκινούσε ναυπηγικό πρόγραμμα για σκάφος ανά διετία…Δεν έχεις πολλά χρήματα για αρχή? Ξεκινας με ASW κορβέτα να αντικαταστήσεις S.
Εχεις πιεστικές ανάγκες σε αλλους κλάδους των ΕΔ? Συνεχιζεις με Κορβέτα.
Αφου πήρες ανάσα σε αλλους τομείς και γνωρίζοντας εκ των προτερων τι πρέπει να προυπολογισεις ναυπηγεις φρεγάτα AAW.Ματωσες απο το κόστος? Κορβέτα πάλι την επόμενη διετία ακομα και υποεξοπλισμενη σε ρολο κανονιοφόρου που κι εκεί θα χρειαστείς κάποια στιγμή αντικαταστάτες χωρια που αργότερα μπορείς να τις κάνεις κανονικές στον ΕΜΖ…

Σε εξι χρόνια έχεις αντικαταστήσει τρεις S με τρία ολοκαίνουργια σκάφη,το ενα AAW με κόστος περιπου 1,6 – 2,1 δις (αναλογα τον εξοπλισμό και τι θα βάλεις απο τις αποσυρομενες για να ρίξεις το κόστος) ή 300-350 μύρια το χρόνο και συνεχιζεις το πρόγραμμά σου…ετσι πετυχαινεις ομοιοτυπία,μειωνεις λειτουργικά κόστη (πλήρωμα,καύσιμα,συντηρήσεις κλπ), κατασκευαστικά κόστη με τις μαζικες παραγγελίες κ.α…

Ακόμα και τώρα να γινει αυτό θα αποδώσει πλοία οταν περίπου θα ερχόταν και τα περισσότερα απο τα (άξια λόγου) μεταχειρισμένα που προτείνονται εδώ ή οι καινούργιες μπελχαρες…

Μάγειρας
Μάγειρας
5 years ago

Επίσης αν το πρόγραμμα ναυπήγησης ακολουθησει ένα μοτίβο τύπου:Κορβέτα ASW γενικής χρήσης (350 μύρια), Κορβέτα ASW τούμπανο σαν τις saa’r Ισραήλ (600 μύρια), Φρεγάτα AAW τούμπανο (900 μύρια), εκσυγχρονισμός μιας ΜΕΚΟ (100 μύρια) και προμήθεια υπερσύγχρονων τορπιλών (100 μύρια) μέσα σε έξι χρόνια το 25-26 έχουμε μια εξαιρετική ομάδα μάχης για Αν.Μεσόγειο με:

• Μία φρεγάτα AAW για αεράμυνα περιοχής, situation awareness, μοίρασμα στόχων στα υπόλοιπα πλοία μέσω Link-16…
• Μία εκσυγχρονισμένη φρεγάτα ΜΕΚΟ για Α/Υ προστασία, Α/Α μέσης εμβέλειας και κατά στόχων επιφανείας…
• Δύο Κορβετες με ρόλους όμοιους με την ΜΕΚΟ συν Α/Α σημείου…
• Ένα ως δύο υποβρύχια με υπερσύγχρονες τορπίλες…
• Έξι ώς οκτώ F-16 μετασταθμευμένα στο Ισραήλ με το πρόσχημα ασκήσεων…

Ολα αυτά με 2 δις € ή 370 μύρια τον χρόνο και ίσως έχω τσιμπήσει και τα νούμερα…

Για το Αιγαίο μένει ολος ο υπόλοιπος στόλος τον οποίο θεωρώ υπεραρκετό μέχρι να αρχίσει στην δεύτερη εξαετία να χτίζεται η επόμενη ομάδα μάχης που θα αντικαταστήσει τις επόμενες 3 S και η επιλογή των μεταχειρισμένων πλοίων (τότε θα υπάρχουν και περισσότερες επιλογές) που θα.αντικαταστήσουν τις υπόλοιπες S και θα πλαισιώσουν τις ΜΕΚΟ που ΔΕΝ θα εκσυγχρονιστούν…

Ζαπ
Ζαπ
5 years ago

Τα ειπαμε και τα ξαναλέμε.
Η απαξιωση των Ελληνικων ενοπλων δυναμεων μας εφερε σε αυτή την θεση την χειροτερη δυνατη στιγμη παγκοσμια.

Θα αναφερω ακομα μια φορα ότι η μοναδικη πηγή που εχει λιπος να κοψει αμεσα είναι η Αμερικη. Ναι ξερουμε τον σχεδιασμο τους και ότι δεν περισσευει τιποτα από εκει, αλλα είναι η μονη χωρα που μια πολιτικη αποφαση μπορει να παρθει και τελος συν του ότι κοβουν δικο τους χρημα. Ένα 40ετες πρόγραμμα χρηματοδότησης καμια 10 δις από Αμερικη είναι αστειο για αυτους.

Εχουν ηδη παροπλισει καποια Tico, θελουμε και κατι να πεταει.. εχουν από όλα. Απλα πρεπει επιτελους να ….ζητήσουμε..

Stmts
Stmts
5 years ago
Reply to  Ζαπ

Σωστος.Ζηταμε εμεις αλλα θελουν να δουν που θα παει ο Ταγιπ.Αν τους κουνησει μαντηλι νομιζω θα ειναι πιο γενναιοδωροι…

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago

Δεν είμαι βαθύς γνώστης του αντικειμένου, γι αυτό και ερωτώ το εξής:

Εάν υποθέσουμε πως ΔΕΝ υφίσταται οικονομικό πρόβλημα, ποιες θα ήταν οι 3 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ (σε όλα τα επίπεδα) επιλογές φρεγατών για την χώρα μας και ΠΟΣΕΣ?

Εννοείται, βέβαια, ότι λαμβάνουμε υπόψη:

α΄) Τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, οι οποίες ιδεατά θα πρέπει να παραμείνουν ίδιες (άρα όχι επιπλέον έξοδα) ή έστω να τροποποιηθούν ελαφρώς.
β΄) Τον “περιορισμό” στην διαθεσιμότητα οπλικών συστημάτων, που δύναται να υπάρξει από την εκάστοτε χώρα – κατασκευαστή.

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Μην λες “δεν υφίσταται οικονομικό πρόβλημα”
γιατί θα σου πώ 4 ΑΒ και δεύτερος ναύσταθμος στην Κρήτη!

και κάπως έτσι θα αρχίσουν τα όργανα πάλι 🙂

angel
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Πολυ δυσκολη η απαντηση φιλε μου
Ιδανικα καμια δεν ειναι απολυτως καταλληλη για εμαs ( οπως και καμια γυναικα δεν ειναι αξια για τον γιο της συμφωνα με την ηρωικη ελληνιδα μανα )
Θα επρεπε να την σχεδιασουμε εξαρχης , custom made
125 με 130 μετρα μηκος , στους 4500 με 5.000τν εκτοπισμα , στελθ , 30+ κομβους , 2 νησιδες μαχης , 2 διαφορετικα ρανταρ – ενα σταθερης διαταξης ΑΕSΑ και ενα μικροτερο περιστρεφομενο PESA – , IRS-T , 2 κεντρα μαχης , σοναρ γαστρας και συρομενο VDS , 16 αντιπλοικους NSM , 48 VLS ( για 24 longrangeSAM αστερ30 η sm6 , 32 – 8 quad packed – middle range SAM για essm2 η μιca ng αν βγουν σε τετραδες , 8 ΑSROC , 8 land attack σκαλπ ναβαλ ) , 1RAM SHORAD , 127αρι κανονι , 2 CIWS πυροβολα , 2 RWS , 2 ε/π , 2 3πλους τ/λ σωληνες
Ξεχασα τιποτα ?
Ουφ τα ειπα και βγηκαν απο μεσα μου , και μετα ξυπνησα

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  angel

Αυτό που περιράφεις κοιτάει στα ίσα και AB!!!

ΕΥΓΕ

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago
Reply to  angel

Γενικά προτιμώ Next Generation όπλα, επηρεασμένα από Next Generation Φρεγάτες τύπου FTI με SeaMaster πάνω για AAW, Sonar για ταυτόχρονο ASW και προτιμώ Crotale, λόγω πυραύλων, για 1η γραμμή αεράμυνας ή Αεράμυνα Σημείου ή έστω GoalKeeeper σαν CIWS. Επίσης και εδώ έγκειται η διαφοροποίησή μου, προτιμώ ολοκλήρωση των Meteor VL, στη θέση των Aster 30 για 3η και Μεγάλη Γραμμή Αεράμυνας και των Mica ER σε VL, που πλέον μπαίνουν ξανά σαν Μέση ή 2η Γραμμή Αεράμυνας και Quad Pack διαμόρφωσή τους. Θα πρότεινα τροποποιημένο σχέδιο της Gowind, από 75 έως 100 μέτρα, μία κλασική φρεγατοκορβέτα που λέγαμε κάποτε, με 24 κυψέλες Sylver αλλά χωρίς ελικοδρόμιο, για να δικαιολογήσω και το κορβέτα δηλαδή. Ακόμα χωρίς αντιπλοϊκούς, όσο περίεργο και εάν αυτό φαντάζει και χωρίς απαίτηση για υποστήριξη Storm Shadow/Scalp αλλά με προεγκατεστημένα όλα τα συστήματα, εσωτερικά του πλοίου για τους υπό ανάπτυξη Perseus ώστε το σκάφος να είναι as stealthy as possible με αναφορές στο Zumwalt και ηλεκτρική υποστήριξη για ηλεκτρομαγνητικό, πολυηχητικό πρόσθιο κανόνι, στη θέση του Leonardo που πιθανά θα επιλεγεί.
Στα μηχανολογικά τώρα όπου πιθανόν να κάνω λάθη, διορθώστε με, δε θέλω το πλοίο να έχει προπέλες, που ακούγονται στα σόναρ των υποβρυχίων, αλλά να χρησιμοποιούν ElectroJets, όπως το Narke GT45 που βγαίνει στην αγορά του χρόνου και για ηλεκτρική ισχύ να έχει π.χ. τέσσερις στροβιλοκινητήρες της Safran ή της General Electric και στα Diesel ΜΤU. Νομίζω θα παράγουν αρκετή ισχύ ώστε το πλοίο να πάει μέγιστη ισχύ και να βαράει με δύο ηλεκτρομαγνητικά κανόνια ταυτόχρονα, ένα μπρος και ένα πίσω.

ritis75
ritis75
5 years ago
Reply to  angel

@angel. Τα δύο ελικόπτερα… υπερβολή!! Βάλε ένα NH90 μαζί με ένα RUAV πχ VSR700 ή AWHERO…

antonios
antonios
5 years ago
Reply to  angel

Αυτο το πλοιο λεει οτι σχεδιαστηκε με υποδηξεις του ΠΝ
Main characteristics:
Type : General purpose frigate
Full load displacement : 5038 t
Length overall : 128,12 m
Breadth max : 18,30 m
Draft : 4,95 m
Propulsion : CODAG (COmbined Diesel And Gas turbine)
Total Power 38,4 MW or 43,2 MW
Speed : max. 30 knots
Range : ~ 6000 n.m. at 15 knots
Complement : Up to 160 personscomment image?_nc_cat=110&_nc_ht=scontent.fskg1-1.fna&oh=ab4812e99bfa8d039f4d9db01b5c4407&oe=5C7D09C6
Ακριβως οπως την περιγραφης….ΤΥΧΑΙΟ ? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ …

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  antonios

κουκλί είναι!

Παναγιωτης Καρατασιος
Παναγιωτης Καρατασιος
5 years ago

Δεν εχουμε χρονο για να περιμενουμε τισ anzac. Δεδομενου του οτι οι μπελχαρα οτι και να γινει θα αργησουν δεν βλεπω αλλη λυση παρα την παραγγελια 2 gowind 3100 αν τελικα οι λαφαγιετ δεν ειναι διαθεσιμες.Και φυσικα τον εκσυγχρονισμο των μεκο.

angel
5 years ago

Οι αυστραλοι τις εχουν αναβαθμιση σε σημειο που εμεις δεν μπορουμε να σκεφτουμε να παμε τις δικες μας
Ειναι φοβεροι
Τα καραβια ειναι πολυ καλα , αλλα εχω σοβαρες αμφιβολιες και επιφυλαξεις
Πρωτον αργουνε πολυ , παρα πολυ , πως θα πορευτουμε εως τοτε ? σε 5-6 χρονια θα ερθει η πρωτη … ζησε μαη μου
Δευτερον , επειδη ακριβως τα πλοια ειναι σουπερ , δεν θα βρεθει ενας μουστερης με πακετο , που θα του γυαλισουν ?
Τριτον αν αυτος ειναι η Τουρκια ( εχουν και αυτοι ΜΕΚΟ ξερετε … ) πως θα μας φανει ?

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago
Reply to  angel

Οι Τούρκοι χτίζουν από πέρσι την εθνική κλάση, εγχώριας σχεδίασης, TF-100 φρεγάτα τους, δεν έχουν ώρα να ασχοληθούν με ΜΕΚΟ και ΑΝΖΑC πλέον.

angel
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Και με φ 35B ασχολουνται , αλλα και χαρριερ ζητησαν για τα LPD ξερετε …

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  angel

Τα ζητησαν γιατι θα στοιχισουν 40% πιο ακριβα τα φ35 και γιατι κρυβονται πισω απο το εμπαρκο της Αμερικης (που τους βολευει προς το παρον)…
Το οτι τα ζητησαν βεβαια δεν σημαινει και οτι θα τα παρουν…
Ασε που μπορει και να αντιγραψουν ολο και κατι…
Με την κατασταση στην Ελλαδα και τα ανυπαρκτα εξοπλιστικα δεν εχουν κανενα λογω να βιαζονται…
Οι ΑΝΖΑC αν στοιχιζουν 2δις, λογω ισοτιμιας ομοιως θα φυγουν στα 3+ για αυτους… Οταν μια MILGEM τους στοιχιζει 250 εσεις θα τα δινατε?

angel
5 years ago
Reply to  Shadowfax

Εσεις αμα ησασταν η Τουρκια , θα θελατε να παρουν οι γκιαουρηδες γιουνανηδες μτχ φρεγατες σε ομοιοτυπια ?
Προσωπικα ,αμα ημουνα ο Ακαρ ακομα και αν δεν τις ηθελα για μενα , θα εκανα τα παντα για να μην καταληξουν απεναντι …
Διαφωνειτε ?

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  Shadowfax

Φιλε μου δεν ξερω αν το εχεις καταλαβει, αλλα η Τουρκια αδιαφορει παντελως για τα δικα μας τσιρκα…
Εχει το δικο της προγραμμα και το εφαρμοζει με ευλαβια…
Δεν ειμαστε ξερετε το κεντρο του κοσμου…
Εδω μιλαμε για κρατος Medrano (τσιρκο μεγιστο δηλαδη)…
Ξαφνικα θυμηθήκαμε τα C130 αφου τους πεταξαμε τα πεταλα σε ανοησιες, και δεν μας εκαναν τα 19χρονα βρετανικα (το ξεχασαν μαλλον)… Θελουμε να παρουμε μπελχαρα να υπηρετουν με 40χρονα πλοια… Φαινετε δεν μας φτανει ο συνδυασμός Μ113-Λεο2, λεμε να το κανουμε και στο ΠΝ…
Για ποια ομοιομορφια να μιλησουμε και πιο προγραμματισμο…
Οτι θελουμε λεμε… Δεν περιγραφω αλλο κατασταση ειμαστε, και οχι μονο στους εξοπλισμους…

lesalaud
lesalaud
5 years ago

Η κρούση κατά σκαφών επιφανείας μπορεί να αναληφθεί από ΤΠΚ, Υ/Β και εναέρια μέσα, η δε προβολή σημαίας από Κ/Φ και μεγάλα περιπολικά. Τα μεγάλα σκάφη επιφανείας χρειάζονται για την προστασία -απο θαλάσσης και αέρος- της σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτή η σύνδεση μπορεί να προστατευτεί με άλλα μέσα. Υποθέτω ότι αυτό είναι το θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί.

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago
Reply to  lesalaud

Επίσης θα μπορούσαν τα μεγάλα σκάφη επιφανείας να χρησιμοποιούν παράλληλα με τα αντιαεροπορικά τους όπλα τα οποία φωτογραφίζετε και τα αντιπλοϊκά τους, ώστε να μη δεσμεύονται τα υπερπολίτιμα υποβρύχια για αυτό το λόγο. Όσο για τα εναέρια μέσα η κύρια δουλειά τους είναι να δουλεύουν πιο προκεχωρημένα των πλοίων. Όταν λέμε με άλλα μέσα πώς ακριβώς φαντάζεστε να κλείνει η Αντιαεροπορική Ομπρέλα μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, πέραν των AAW πλοίων;

Γ.Μ.
Γ.Μ.
5 years ago

Για την ιστορία, μια εν πολλοίς άγνωστη, αλλά κρίσιμη από επιχειρησιακής πλευράς διαφορά των ANZAC με τις ελληνικές ΜΕΚΟ είναι το ότι οι πρώτες έχουν μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων (πιθανότατα μειώθηκε περαιτέρω κατά 1-2 κόμβους με άνοδο του εκτοπίσματός τους μετά την αναβάθμιση) ενώ οι δεύτερες, 31-32 κόμβων. Αυτό οφείλεται αφενός στο μεγαλύτερο εκτόπισμα των ANZAC, κυρίως όμως στο διαφορετικό προωστήριο σκεύος. Συγκεκριμένα, οι ANZAC φέρουν πετρελαιοκινητήρες της MTU μοντέλου μικρότερης ιπποδύναμης (και χαμηλότερης κατανάλωσης) από των ελληνικών, όπως επίσης και μόνον 1 αεριοστρόβιλο (αντί δύο των ελληνικών) καθώς στη θέση που συνήθως τοποθετείται ο δεύτερος, τα αυστραλιανά πλοία φέρουν μια επιπλέον δεξαμενή καυσίμων για επίτευξη μεγαλύτερης αυτονομίας (κατόπιν σχετικής απαίτησης που είχε εξαρχής διατυπώσει το RAN).
Επίσης, τα αυστραλιανά πλοία στερούνται συρόμενου sonar.
Δεδομένων παραπάνω, αλλά και όλες τις άλλες προσθήκες/διαφοροποιήσεις στα οπλικά συστήματα και στον πάσης φύσεως ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μάλλον οι ANZAC δεν έχουν και ιδιαίτερες ομοιότητες με τις ελληνικές ΜΕΚΟ, πέραν από το …σκαρί!

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Γ.Μ.

Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σας, εύγε γιατί δεν αναφέρθηκαν από κανέναν άλλο. Τα πλοία αυτα θα έλεγε κανείς οτι έχουν μια έμφαση στο AAW κομμάτι. Συνεπώς κατά την γνώμη μου δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τέτοια επιλογή εκσυγχρονισμού και μάλιστα με σημαντικό κόστος για 16XESSM.

Γ.Μ.
Γ.Μ.
5 years ago
Reply to  Spirit

Θα έλεγα καλύτερα ότι στο αυστραλιανό πρόγραμμα δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στην καλύτερη δυνατή βελτίωση της επίγνωσης τακτικής κατάστασης (προηγμένοι, πολλαπλοί και πλήρως ολοκληρωμένοι μεταξύ τους αισθητήρες, σε συνδυασμό με εξίσου προηγμένο ΚΠΜ). Και όχι στην AAW καθώς τα εν λόγω πλοία δεν έχουν ούτε το είδος ούτε και τον αριθμό των κατάλληλων όπλων για να εκτελέσουν Α/Α περιοχής, ενώ στερούνται και τα μέσα ενεργής αυτοπροστασίας (CIWS) που είναι απαραίτητα για μια μονάδα που εκτελεί τέτοια καθήκοντα και άρα αποτελεί στόχο προτεραιότητας για τον εχθρό.

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago
Reply to  Γ.Μ.

Mία διευκρίνηση για το προηγούμενο σχόλιο σου,το συρόμενο σόναρ/VDS,φέρεται από τις ANZAC που δέν έχουν ενσωματώσει το CEAFAR/CEAMOUNT,αλλά αφαιρείται από τα σκάφη που το ενσωματώνουν.
Ο λόγος είναι ότι το πρόσθετο βάρος έχει αυξήσει το εκτόπισμα και αναπόφευκτα και το βύθισμα,και αυτό έχει συνέπειες στην συμπεριφορά του σκάφους σε ορισμένες συνθήκες.
Έτσι,κρίθηκε ότι τα ανοιχτά έξαλλα στον χώρο του VDS αντιπροσώπευαν δυνητική επισφάλεια.
Η λύση ήταν «πονάει συρόμενο,κόψει συρόμενο».
Το θέμα είχε σχολιαστεί παλαιώτερα στην e-Amyna.
Στις φωτό του άρθρου,στα πρωραία στιγμιότυπα,φαίνεται ότι οι φρεγάτες της αρχικής διαμορφώσεως έχουν τις πρώρες διαμπερείς,ενώ στις αναβαθμισμένες οι πρώρες είναι φραγμένες.

nas
nas
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

μάλλον θες να πεις πρύμνη ,επίσης το σωστό είναι πλώρη η πρόστεγο όχι πρωρη.

Γ.Μ.
Γ.Μ.
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

Οι πρύμνες των ANZAC όντως ήταν “ημιανοιχτές” αρχικά και είχαν υποδομή για να δεχτούν VDS, όμως ποτέ δεν απέκτησαν τέτοιο τελικά (ήταν δηλαδή “fitted for but not with”).
Αν κάνω κάποιο λάθος διόρθωσέ με, αλλά ούτως ή άλλως δεν έχει καμιά σημασία πλέον, καθώς μετά την αναβάθμισή τους οι πρύμνες όντως σφραγίστηκαν

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

nas,όντως τα έκανα σαλάτα.
Αντέστρεψα την ανατομία των πλοίων,φέρνοντας τα μπρός-πίσω…
Πρύμνα είναι ο σωστός όρος,(πρύμνη),και πρώρα (όχι πρώρη) είναι η πλώρη.
Επισημαίνω ότι χρησιμοποίησα πληθυντικό,και όχι ενικό.
Ερώτημα,γνωρίζει κάποιος πώς αποκαλείται στο ΠΝ ο χώρος όπου βρίσκεται ο μηχανισμός του συρόμενου ηχοβολιστήρα (σόναρ);

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

@ΓΜ
Τώρα που το ανέφερες,δέν είμαι βέβαιος άν είχαν vds,αλλά άν θυμάμαι σωστά,ο κατασκευαστής ή το RAN είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι θα έφεραν ένα Phalanx και vds.
Τελικά,ίσως ήταν διαθέσιμη η υποδομή,αλλά όχι τα συστήματα.

lesalaud
lesalaud
5 years ago

Η κρούση κατά σκαφών επιφανείας μπορεί να αναληφθεί από ΤΠΚ, Υ/Β και εναέρια μέσα, η δε επίδειξη σημαίας από Κ/Φ και μεγάλα περιπολικά. Τα μεγάλα σκάφη επιφανείας χρειάζονται για την προστασία -απο θαλάσσης και αέρος- της σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτή η σύνδεση μπορεί να προστατευτεί με άλλα μέσα; Υποθέτω ότι αυτό είναι το θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί.
Με άλλα λόγια, με πόσα παραπάνω υποβρύχια, αεροπλάνα, ελικόπτερα, συστοιχίες Πατριοτ κοκ μπορούμε να απαλλαγούμε από τα μεγάλα σκάφη επιφανείας;

dimitrov
dimitrov
5 years ago

Χαμός γίνεται πάλι με τα σχόλια. Μην το κουράζουμε. Τούμπες κάνουμε για τις ANZAC. Ωστόσο μέχρι τότε ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι. Τα χρόνια, οι 10ετίες, οι αιώνες κλπ,κλπ,κλπ περνούν και η Ελλάς συρρικνώνεται. Το 2025 θα είμαι(ελπίζω ζωντανός) 50 ετών. Κι ακόμα αυτά θα λέμε. Δλδ θα έχουμε προπεράσει τις ANZAC και θα κοιτάμε τα Τ45 που θα αποσυρθούν το 2035.

Ανδρεας
Ανδρεας
5 years ago

Σύμφωνα με αναφορά ΥΕΘΑ το μέσο ετήσιο κόστος λειτουργίας Πολεμικών Πλοίων έχει ως εξής (Στοιχεία 2010):
α. Μία φρεγάτα τύπου “S” : 10.200.000 €
β. Μία φρεγάτα τύπου “ΜΕΚΟ 200” : 11.200.000 €
γ. Μία ΤΠΚ τύπου “VOSPER” : 2.700.000 €
δ. Μία ΤΠΚ τύπου “Combattante” (ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ) : 3.000.000 €
ε. Μία ΤΠΚ Τύπου “ Combattante ” (ΛΑΣΚΟΣ) : 2.600.000 €
στ. Ενός ΠΤΜ τύπου “Zubr” : 2.300.000 €
Για τις φρεγάτες , λοιπόν, πληρώνουμε 136.600.000,00 € ανά έτος και 683.000.000,00 € σε μια πενταετία για κόστη λειτουργίας. Άραγε, μήπως πρέπει να μειώσουμε τα κόστη προμηθευόμενοι κάποια μικρότερα νέα πλοία για το περιβάλλον του Αιγαίου; Κοινώς αν παραλάβουμε 4 κορβέτες υπολογίζω ότι σε βάθος πενταετίας θα έχει όφελος σε λειτουργικά κόστη για το ΠΝ ύψους 41 εκ €. (αντικατάσταση μιας S με μία κορβέτα ανά έτος και κόστος λειτουργίας κορβέτας στο 60% μιας S). Πρέπει να λάβουμε και αυτόν τον παράγοντα υπόψη. Δύσκολη εξίσωση βέβαια για τους γνωστούς λόγους που αφορούν την ανάγκη παρουσίας μεγαλύτερων πλοίων ιδιαίτερα το περιβάλλον της Αν. Μεσογείου.

antonios
antonios
5 years ago
Reply to  Ανδρεας

Φιλε Ανδρεα…Πολλες φορες το “φτηνο” αποδυκνειεται ακριβοτερου του “ακριβου” ιδιως οταν το “φτηνο” δεν κανει για την δουλεια για την οποια το αγορασαμε. Το ξαναγραψα και θα το ξαναγραψω. Οι πλεον ειδικοι στο θεμα ειναι οι επιτελεις, αξιωματικοι και οι ναυτες του ΠΝ. Αυτοι βολοδερνονται στο Αιγαιο με 9 και 10 μποφορ οταν ολοι οι αλλοι δενου τα πλοια τους για να μην βουλιαξουν. Αυτοι εφτιαξαν ενα ΟΝΟΜΑ αξιοπιστιας ΔΙΕΘΝΩΣ με τις επιλογες τους. Αυτοι λοιπον ΖΗΤΑΝΕ πλοια τουλαχιστον 120-130 μ μηκος με ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 32 πυραυλους αεραμυνας 100κμ εμβελειας , ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 16 πυραυλους αμυνας σημειου με αντιπυραυλικες ιδιοτητες και ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 αντιπυραυλικα συστηματα. Για να επιμενουν οι ΕΙΔΙΚΟΙ κατι θα ξερουν απο εμας που το παιζουμε παντογνωστες. Θυμηθητε οτι στις FREMM ζητησε το ΠΝ 24 MICA VL εκτος των 32 ASTER-30! Μετα απο εγωϊσμους πολλους απο τους Γαλλους , ειδαμε με εκπληξη την κοινη υποψηφιοτητα των Γαλλο-Ιταλων που ηταν κομμενη και ραμενη στις απαιτησεις του ΠΝ 8 χρονια ΝΩΡΙΤΕΡΑ (40 ASTER-30, 24 24 MICA VL και 2 RAM)…Σου λεει κατι αυτο?

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
5 years ago
Reply to  antonios

Να προσθέσω ότι οι απαιτήσεις του ΠΝ που πάρα πολύ σωστά υπενθυμίζεις (“FREMM HN”) ήταν ήδη προϊόν συμβιβασμού, όταν του υποδείχθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο. Έτσι, για το αρχείο να προσθέσω πως και το Millenium το είχε απορρίψει και προτίμησε το OtoMelara Strales (όταν είδε ότι δεν δέχονταν το RAM).

angel
5 years ago
Reply to  antonios

Που προσεφεραν οι ιταλογαλλοι τετοιας διαμορφωσης FREMM ?
Ουτε οι τωρινες της γαλλιας , ουτε της ιταλιας , ουτε οι μελλουσες FREDA ειναι τετοιες
Η υποψηφιοτητα για την FFGX του USN δεν εχει ακομα σχηματοποιηθει …
Στον Καναδα που αποσυρθηκαν ? Στην Αυστραλια που και εκει αποσυρθηκαν ?
Επισης νομιζω RAM δεν εχει καμια τους σε κανενα πλοιο …

antonios
antonios
5 years ago
Reply to  angel

Η κοινη εκδωση των Γαλλων-Ιταλων ηταν για τον διαγωνισμο του Καναδα που απορηφτηκε ως εκπροθεσμη. https://www.ptisidiastima.com/fremm-for-canada/

angel
5 years ago
Reply to  antonios

Δεν ειχα δει το καλοκαιρινο αρθρο … απολογουμαι…
Λουκουμακι μακετο αξιας και αυτο 1+ δις εκαστο

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  antonios

Εδω που έχουμε φτάσει πλοία Sigma 900 τόνων να ειναι καλύτερα εξοπλισμένα από τις φρεγάτες μας, δεν ξέρω ειλικρινά προς τα που πρέπει να κινηθούμε.
Το εκτόπισμα είναι σίγουρο αναντικατάστατο, αλλά αν είναι να σέρνεις παρωχημένα πλοία, δεν ξέρω αν έφτασε η ώρα πια να κινηθούμε ανορθόδοξα, προκειμένου να αυξήσουμε την ισχύ του ΠΝ.

angel
5 years ago
Reply to  Spirit

Το Σιγμα Δαμεν 7310 ειναι οντως φοβερο FAC με τορπιλες και ESSM 2 και NSM
Ετσι οπως ειναι στην μπροσουρα στην σελιδα της εταιρειας , , θα ηθελα ιδανικα επιπροσθετα ενα σοναρ γαστρας στην περιοχη αναμεσα στο VLS και την γεφυρα , ενα RΑΜ στην πρυμνη αντι για RHIB , αντι torpedo decoys και millenium για CIWS
Θα ηταν εξοχη επιθετικη ναυτικη πλατφορμα

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  angel

Αν ειναι εφικτό να τοποθετηθεί Mk.41 μπορεί να μοιραστούν τα κελιά μεταξύ ESSM bl.2 και RAM bl.2 (16+16), επίσης εφικτο ειναι να τοποθετηθεί και ένα VDS captas nano, αν κρίνεται απαραίτητο.

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Ανδρεας

Πως γίνεται να βγαίνει οικονομικότερη στη χρήση μια S, από μια Ύδρα; Ειδικά όταν στις S, περιλαμβάνονται και μη εκσυγχρονισμένες; Μήπως εκείνη τη περίοδο, υπήρχαν αρκετές S σε ακινησία; Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των S, έληξε το 2009, πάντως…

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago

Βλέπουμε τότε για κανα δυο πλοια.Αν θα ειναι διαθέσιμες, τιμή, κατάσταση κτλπ
Τώρα να αρχίσουμε κάποιο πλάνο για κορβέτες-opv με ανθυποβρυχιακες δυνατότητες.

angel
5 years ago
Reply to  Μπαμπης

Δεν θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο …

Βκ
Βκ
5 years ago

Τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα στους διαδρόμους του ΥΠΕΘΑ για ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΠΝ. Οι συζητήσεις γίνονται για τριήρεις ή γαλερες… Απορώ πως η Πτήση δεν είχε τέτοια πληροφόρηση!!

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
5 years ago
Reply to  Βκ

Άμα λάχει είναι και stealth τα ξύλινα… 🙂 Κουπί θα κάνουν οι “αντιδραστικοί”…

andreasmp412c
andreasmp412c
5 years ago

Αυτο που βλεπω ειναι οτι θελουμε φρεγατες τωρα κ φρεγατες που να καλυπτουν τις απαιτησεις μας διαθεσιμες δε βρισκουμε παρα μονο σε μερικα χρονια, ενω ηδη η ανατολικη μεσογειος αρχιζει να βραζει. Κ αυτες που ΘΑ βρουμε ΑΝ βρουμε θα ειναι οχι αυτο που θελουμε, δεδομενου οτι κακα τα ψεματα θελουμε πλοια αα περιοχης, αλλα ενα μπαλωμα στις συνεχως μειουμενες δυνατοτητες του ΠΝ.
Μια σκεψη που μου περναει απ το μυαλο κ θα θελα τη γνωμη σας ειναι η εξης. Παιρνοντας μτχ πλοια 25ετιας κ βαλε θα ειναι μια προσκαιρη μεν λυση αλλα με την ενταξη τους παλι θα εχουμε τον πονοκεφαλο της αντικαταστασης τους σε 10 15 20 χρονια; Αυτο που φαινεται απο τις εξελιξεις ειναι οτι αν οι μεγαλες δυναμεις θελουν να μη κουνηθει τπτ στο αιγαιο κ στην ανατολικη μεσογειο δε θα κουνηθει τιποτα. Αυτο που θα πω ισως ειναι μεγαλη βλακεια αλλα μηπως να επενδυσουμε στην οσο αργη κ αν ειναι εισαγωγη νεων πλοιων οπως η μπελαρα ή να συνεργαστουμε με μια ξενη χωρα στην αναπτυξη ενος νεου πλοιου (η αμερικη θελει ενα νεο σχεδιο φρεγατας πχ) το οποιο θα εχει σχεδιαστει κ με τις δικες μας απαιτησεις κ να στηριχτουμε καποια χρονια στη προστασια των συμμαχων; Θα μου πειτε τεραστιο ρισκο κ θα συμφωνησω αλλα αν βγει θα χουμε ενα ναυτικο με συγχρονες μοναδες χωρις αγχος αντικαταστασης για αρκετα χρονια. Γιατι αν η τουρκια αρχισει να βγαζει τις ΤF στο αιγαιο κ μεις παλευουμε με τις anzac ή τις 123 η ποιοτικη ισορροπια κ παλι θα χει παει περιπατο
Το ξαναλεω ειναι απλα μια σκεψη που εκανα κ σιγουρα ισως μια κακη επιλογη αλλα με την οικονομικη μας κατασταση καλες κ ευκολες επιλογες νομιζω δεν υπαρχουν

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  andreasmp412c

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μακροπρόθεσμα τα νέα πλοία ιδίως σε ικανοποιητικό αριθμό (οχι αποσπασματικές αγορές) είναι η φθηνοτερη λύση, μιας και φτάνει τα 40 χρόνια υπηρεσίας με ΕΜΖ στα 20 χρόνια.
Αν υπάρχουν όμως και αξιόλογα μεταχειρισμένα πλοία όπως οι ολλανδικές φρεγάτες “Μ” δεν μπορεί κανείς να κλείσει τα μάτια. Δυστυχώς χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία για το ΠΝ.

Chris
Chris
5 years ago
Reply to  andreasmp412c

Στους συμμάχους σου δεν μπορείς να στηριχτείς, γιατί από όλα όσα έχεις τραβήξεις ιστορικά τα περισσότερα σου τα έκαναν οι σύμμαχοι σου (Αγγλία, Γερμανία, Αμερική, Γαλλία κλπ). Οι οποίοι είναι τόσο σύμμαχοι σου όσο είναι και οι Τούρκοι.

Stave
Stave
5 years ago

Poli kales i ANZAC, Bravo tous Australous! Etsi prepi na exeis ton oplismo soun, oxi na ton afinis, afinis, afinis, kai na les einai akoma aksiomaxo!
Bebeos kaliteri epilogi me simerina gegononta. Se 2 xronia omos, ta pragmata 8a einai diaforetika. Molis arxisoun kai mpoun sta Tamia ta prota kerdi apo to Aerio kai Petreleo, sigoura 8a alaksoun ta dedomena, kai totes sigoura 8a mporesoume me taxeous ri8mous na piasoume tous gallous i germanous ap ta auti kai na tous trawiksoume skaramangka i elefsina kai na arxisoume naupigisi kai se ola ta alla ta naupigia, oste ka8ena apo auto na bgalei 1 Fregatta ana 2 Xronia to poli. Mexri totes, prepi kapoios na mas dosi se Leasing. Germani 8a einai, Galli 8a einai, allios den ginete, 8a mas fan gia laxano!

Neorion stin Siro, ONYX, Mi epandromena kai epandromena akoma tachea Skafi… 8a mas pite tipota gia auta? Ta brisko para poli endiaferon!!!
Kamia 20ria apo auta, tilekateu8inomena me episis tetoious piravlous sta xeria tou HN, 8a apoteli tromo apenanti!

Stin rompotiki kai mi epandromenon oplon ine to mellon, tria parapano gia emas!

greg
5 years ago

Αλήθεια, πιστεύει κανείς μας εδώ μέσα ότι η ενίσχυση τής άμυνας βρίσκεται (έστω κάπου χαμηλά) στίς προτεραιότητες πολιτών ή πολιτικών; Ή ότι ιδρώνει κανενός τό αφτί γιά τό αύριο καί τήν εξωτερική ασφάλεια τής χώρας; Ούτε κάν γιά τήν εσωτερική.
Τό μόνο πού καίει τούς πολιτικούς είναι η επανεκλογή τους καί τούς πολίτες τά αναδρομικά καί τά επιδόματα.
Κατά τά άλλα, καλές καί ενδιαφέρουσες οί μεταξύ μας συζητήσεις, αλλά η χώρα είναι στόν αυτόματο καί τελειώνουν καί τά καύσιμα.

τεο
τεο
5 years ago

ετσι για σκεψη.. μηπως η λύση για αντικατασταση των S θα ηταν κορβετες σαν την Combattante BR70; Η εκδοση που εχουν τα ΗΑΕ (baynunah) φαινεται πολύ καλή… με καποιες προσθηκες για την Ελλαδα ισως;

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  τεο

Δεν έχει τις δυνατότητες αυτό το πλοίο να αντικαταστήσει φρεγάτα. Ασε που ήδη η Damen με τις Sigma έχει κάνει μεγαλύτερα βήματα σε αυτά τα μεγέθη πλοίων…

angel
5 years ago
Reply to  Spirit

Παντως αυτο ειναι πρεπει να ειναι το σχεδιο , σαν μεγεθος και ικανοτητες για την χωρα για ενα εθνικο σκαφος , αυτες ειναι οι οικονομικες μας δυνατοτητες , εως 200 εκ εκαστη πληρης
Κορβετες στους 1200 τν , με ανθυποβρυχιακες ικανοτητες και αντιαεροπορικες σε επιπεδο αυτοαμυνας , VSHORAD και CIWS

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago
Reply to  τεο

Φυσικα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν μια μη εκσυχρονισμενη S οπως και μια σούπερ βιτα μπορει.Αλλα για τις εκσυχονισμενες θελουμε ενα πλοίο με εκτόπισμα.
Ομως σαν συνέχεια του προγράμματος των σούπερ βιτα πλοία εκτοπίσματος 800-900 τόνων οπως Sa’ar 72 η sigma 8310-13 η 7310-12 έχουν θέση ως πυραυλακατοι.

Vertigo
Vertigo
5 years ago

Για πλοία που μόλις ξεκινάνε νέο εκσυγχρονισμό, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 για το σύνολό τους (αν όλα πάνε καλά), θεωρώ πως είναι ευσεβείς πόθοι οι σκέψεις πως πρόκειται να είναι διαθέσιμα προς πώληση με χαμηλό τίμημα μόλις 3-4 χρόνια (ή και λιγότερο) μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/195894/third-anazac-frigate-arrives-at-dockyard-for-upgrade.html

angel
5 years ago
Reply to  Vertigo

2 αναβαθμισεις !!! , τα προβληματα στην προωση ( ταχυτητα και καταναλωση λογω επιπλεον βαρους ρανταρ ) που εφερε η πρωτη , λυθηκαν με την δευτερη συν εξτρα αισθητηρες
Εμεις ουτε μια ακομα , θλιψη

chikichiki
chikichiki
5 years ago

Τα πλοία έχουν πράγματι καλές βασικές προδιαγραφές ως προς αυτά που αναζητούμε εμείς, αλλά δεν είναι…λειψά σε πολλά συστήματα; Πχ συρόμενο σόναρ; Σχετικά με αυτού του είδους τις ελλείψεις, τι γίνεται;

Γιώργος
Γιώργος
5 years ago
Reply to  chikichiki

Μπαίνει εύκολα το συρόμενο σόναρ, όπως και το CIWS που τόσος λόγος γίνεται.

Γ.Μ.
Γ.Μ.
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά φίλτατε. Δεν τοποθετείς απλά ένα (οποιοδήποτε) σύστημα σε ένα πλοίο επειδή απλά το έχεις στα αποθέματά σου. Πρέπει να υπολογιστούν πρώτα με μεγάλη ακρίβεια ζητήματα ευστάθειας/κέντρου βάρους του ίδιου του πλοίου (πόσο δε μάλλον εάν μιλάμε για ένα ήδη “υπερφορτωμένο” και “υπέρβαρο” πλοίο, όπως οι ANZAC), αλλά και αλληλοπαρεμβολής με άλλα ήδη υφιστάμενα συστήματα.
Το σκεπτικό “θα βγάλουμε τα Phallanx από τις S και θα μπορούμε να τα κοτσάρουμε κατά το δοκούν σε ότι πλοίο αποκτήσουμε” είναι πέρα για πέρα ανυπόστατο.

chikichiki
chikichiki
5 years ago
Reply to  Γιώργος

Δεκτό ότι μπαίνουν “εύκολα” και συρόμενο σόναρ και CIWS (ειδικά το 2ο, αφού είναι πρακτικά bolt-on/plug and play συστήματα συνήθως, και για το πρώτο απ’όσα έχω δει υπάρχει σχεδιαστική πρόβλεψη) αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες, κι επιπλέον δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυτά τα συστήματα επί του παρόντος…δεν υπάρχουν. Δηλαδή γεννάται το ερώτημα, που θα βρούμε (στοιχειωδώς σύγχρονο) τύπο towed array να βάλουμε στα πλοία, και πόσο θα κοστίσει η αγορά/εγκατάστασή του σε αυτά;

MisCo
MisCo
5 years ago

Τελικά, απο οπου και να το πιάσει κανεις, το ζήτημα υπάρχει πρόβλημα. Τις ANZAC θα ειχε νοημα αν τις περναμε ΤΩΡΑ. Οχι το 2024. ΤΩΡΑ. Το 2024, θα εχουμε ANZAC που θα θελουν αποσυρση σε 5 χρονια. ΚΑΝΕΙΣ δεν δίνει αυτη την στιγμη πλοια κάτω απο 28-30 έτη και δεν εχει νοημα και για μας να πάρουμε πλοια που εχουν ωφέλιμο ζωης 5-7 χρονια ακομα.

Η αναγκη για σοβαρο μακροπροθεσμο προγραμματισμό ειναι μεγαλυτερη απο ποτε. Εχουμε το σχέδιο των Super Vita πανω στο οποιο μπορουμε να δουλεψουμε και να αποδωσουμε γρήγορα καποιες λύσεις, έχουμε και μια θεωρητικη μελέτη για ALS… ή τελος πάντων σε συνεργασία με καποιο σχεδιαστη εξωχωριο (Damen) να καταλήξουμε κάπου και να βάλουμε μπροστά ενα πρόγραμμα που θα μας αποδωσει 10-12 πλοια.
Αυτα τα 2 θα πρεπε να ξεκινησουν να δουλευονται ΑΜΕΣΑ.

Στα μεταχειρα υπάρχουν πολλα ημιμετρα, τελειωμενοι χρονοι ζωης, και πολλα εξοδα εισαγωγης-επενδυσης σε νεο τυπο που δεν θα αποδωσει για πολυ. Δεν αντιμετωπίζονται υπερσυγχρονες φρεγάτες – υποβρυχια των γειτόνων με τεχνολογιες 10-15 ετων πισω και σίγουρα δεν αντιμετωπιζονται με μολις 2 ή 4 μπελχαρες.

Chris
Chris
5 years ago
Reply to  MisCo

Ίσως αυτό που λέτε να γίνει όταν ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ελληνικών ναυπηγείων. Τουλάχιστον εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι από τα σχόλια αναγνωστών σε άρθρα τα σχετικά με το ΠΝ. Ότι δηλαδή στην εταιρία που θα αγοράσει τα ναυπηγεία (π.χ. από Αμερική) θα ανατεθεί η κατασκευή του νέου ελληνικού πολεμικού πλοίου. Κάτι που μου φαίνεται λογικό χωρίς να μπορούμε να αξιολογήσουμε αν αυτή η άποψη βασίζεται σε πραγματικές πληροφορίες.
Κατά τα άλλα οι μεταχειρισμένες ANZAC, δεδομένω όλων των μειονεκτημάτων που αναφέρονται, θα μπορούν να επιτελέσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο αν αποκτηθούν. Η Τουρκία ποτέ δεν επιτείθεται αν δεν έχει δέσει από 100 μεριές τη νίκη. Και η αναβάθμιση των δυνατοτήτων που θα προσφέρουν σε σχέση με τα υπάρχοντα πλοία είναι από ότι καταλαβαίνω σημαντική. Άν λοιπόν η έλευση τους κάνει απρόβλεπτη την έκβαση μιας μελλοντικής σύγκρουσης στη θάλασσα τότε είναι καλές. Το κακό για μένα είναι ότι η μελλοντική σύγκρουση το 2025 που θα αρχίσουμε να τις παραλαμβάνουμε μπορεί να έχει γίνει παρελθοντική. Αυτός είναι προσωπικά ο μεγάλος μου φόβος. Ότι μέσα στην επόμενη πενταετία, αν την ευνοήσουν (π.χ. κύρηξη επίσημης χρεοκοπίας της Ελλάδας) ή την εξεναγκάσουν οι συνθήκες (π.χ. αρνητικές εξελίξεις σε Συρία/Κουρδικό/σχέσεις με Αμερική και Ρωσία) η Τουρκία μπορεί να δοκιμάσει την τύχη της με μας. Σε αυτή την περίπτωση ο βραχυπρόθεσμος εξοπλιστικός σχεδιασμός (επαναπιστοποίηση όπλων, επάρκεια ανταλλακτικών, πυρομαχικών, καυσίμων, διαθεσιμότητες μέσων κλπ.) ίσως αποδειχτεί πιό σημαντικός.

Μάγειρας
Μάγειρας
5 years ago
Reply to  MisCo

Έτσι ακριβώς…

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  MisCo

Το 2024 λες ότι οι ANZAC θα θέλουν απόσυρση σε 5 χρόνια. Μήπως να το δεις καλύτερα; Ακόμη και το πρώτο πλοίο της κλάσης, είναι του ’96… Όσο δηλαδή η δεύτερη δικιά μας ΜΕΚΟ… Η πρώτη, είναι του ’92… Επίσης, αυτά τα πλοία έχουν εκσυγχρονιστεί… Με λίγα λόγια, αν οι ANZAC θα θέλουν απόσυρση το 2029, οι Ύδρα τι ακριβώς θα θέλουν; Επίσης, το πιθανότερο, μέχρι το 2029, μάλλον θα έχουμε ακόμη S(ελπίζω τις εκσυγχρονισμένες…), δηλαδή πλοία που θα βρίσκονται πέριξ των 50 ετών… Last but not least, οι άλλες κλάσεις που αναφέρθηκαν εδώ μέσα(F-123/M), είναι και αυτές λίγο παλαιότερες των ANZAC και μη (σοβαρά) εκσυγχρονισμένες…

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Υπαρχει και αλλο Last but not least…
Δεν υπαρχει καμια ενδειξη οτι τα πλοια αυτα θα τα δωσουν φθηνα…
Σε σχολιο που ειχα κανει πριν 2-3 εβδομαδες το ειπα μεταξυ σοβαρου και αστειου…
Φυσικα και “τρολλαρει” η ΠΤΗΣΗ μια και ξερει πως 2 30χρονες Περρυ τις εδιναν στους Πολωνους μισο δις… 8 ΑΝΖΑC θα φυγουν πανω απο 2δις οταν το αποφασισουν οι Αυστραλοι…

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Shadowfax

Δεν γνωρίζω αν τρολλάρει η ΠΤΗΣΗ, αλλά σίγουρα οι ανάγκες μας είναι υπαρκτές και δεν πρόκειται να καλυφθούν άνευ τιμήματος. Αυτό με τις Adelaide, διαψεύστηκε. Χωρίς οπλισμό, δεν είναι και λογικό να δίνονται 0.5 δις 2 πλοία. Τέλος, σχετικά με τη πιθανή τιμή των ANZAC το 2024, τα πάνω από 2 δις που γράφεις, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Σημαίνει πάνω από 250 εκ ευρώ/σκάφος. Φυσικά, εκτιμήσεις κάνουμε όλοι, απλά οι δικές σου, δεν προκύπτουν από κάπου. Μπορεί φυσικά να κάνω και λάθος, αλλά ποιος θα έπαιρνε σκάφη των 250 εκ ευρώ χωρίς όπλα, όταν μπορεί να ναυπηγήσει καινούρια αντίστοιχα με 350-400 εκ. χωρίς όπλα(κάτι ελαφρώς οικονομικότερο των Α-200); Οι τιμές στα μτχ, διαμορφώνονται με βάση τη προσφορά και τη ζήτηση…

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Ας το παμε αναποδα…
Με 350-400εκ αντιστοιχες φρεγατες δεν ναυπηγεις…
Πιο πολυ κοντα στα 200εκ ειναι η προσωπικη μου εκτιμηση αν προτιμας…
Η συμφωνια για τις 2 περρυ ηταν μια προταση απο τους μεταναστες Πολωνους, και τα 500εκ ηταν εκτιμηση που εγινε για την συμφωνια… Ο Πολωνος υπουργος ανεφερε οτι δεν γινετε να δωθουν τετοια ποσα για 2 30αρες φρεγατες… Στην συμφωνια τα 500 περιλαμβαναν ολο το πακετο απο φημες, που ειναι και λογικο παλι κατα την γνωμη μου….
Παραπανω ο antonios πριγραφει επ’ακριβως πως λειτουργουν οι Αυστραλοι, ριξτε μια ματια…
Μονο μην αρχισουμε παλι σαν τις μπελαρα που αρνουμασταν κατηγορηματικα να αποδεχτουμε το 1δις ανα πλοιο…

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Shadowfax

Με 500 εκ./σκάφος, αγοράζεις Α-200, με μάλιστα κατασκευή 1 σκάφους από τα 4, σε δικά σου ναυπηγεία. Η Α-200, μπορεί να είναι διάδοχος των μεκο, αλλά επειδή η τεχνολογία προχωρά, μπορείς να έχεις 1 mk-41 σε οικονομικότερα πλοία. Παράδειγμα η gowind 3100 που έχει πρόβλεψη για 32 πυραύλους ΑΑ, άσχετα αν βάζουν 16. Ξέρεις πόσο πάνε αυτές; Ταβάνι 2.8 δις δολάρια οι 6, με ναυπήγηση εγχωρίως… Όπως και να έχει, όταν με 400 εκ. παίρνεις ολοκαίνουριο σκάφος ή έστω 500(αλλά ικανότερο), δεν γίνεται το μτχ 28 ετών το 2024, να έχει ούτε και τα 200 που τώρα λες(έλεγες 250…). Φυσικά, ο καθένας μπορεί να ζητήσει όσο θέλει, αλλά αν βρεθεί πολιτικός να υπογράψει τέτοια αγορά, θα βρεθεί αργά ή γρήγορα στη φυλακή.
Τέλος, για τις belharra, το 1 δις το πλοίο δεν προκύπτει από πουθενά. Αυτό που έχει γραφτεί, είναι 650 εκ το σκάφος (για 2), χωρίς αναφορά στο αν αφορά και όπλα ή όχι. Προφανώς βέβαια, αν δεν σαλαμοποιείς τις παραγγελίες σου και πηγαίνεις εξαρχής πχ για 4 ή 6 πλοία, παίρνεις και καλύτερες τιμές. Αν όχι, παίρνεις περισσότερες μίζες…

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Αντώνης

Σε αυτές τις τιμές οι Belharra προφανώς χωρίς όπλα και σε γαλλική διαμόρφωση είναι η τιμή. Όπλα και οποιαδήποτε αλλαγή χρεώνεται έξτρα.

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  Shadowfax

Με 500εκ αγοραζεις ΜΕΚΟ χωρις οπλα… Αν δεν σου κανει η αγορα της Αλγεριας που εφυγε πανω απο 2δις για 2 φρεγατες με πληρες πακετο, υπαρχει και η περιπτωση της Αιγυπτου με 500εκ αοπλες συν οτι αλλο απουσιαζει απο την συμφωνια (εκπαιδευση, υποστηριξη κλπ δεν ακουστηκε κατι)… Φυσικα γιατι κατι μου λεει οτι αν εκανε διαμορφωση το ΠΝ και αυτο το πλοιο θα εφευγε στο 1δις (ρητορικο ερωτημα) ?
Τις κορβετες τις εβγαλα πιο οικονομικες παρακατω… 🙂
200 εκτιμω, αλλα θα ξεπερασουν τα 250 φοβαμαι (πληρες πακετο με τα οπλα)… Τα πλοια ειναι φορτωμενα και οι Αυστραλοι δεν θα τα δωσουν φθηνα (οπως ειπα εκτιμηση μου)…
Στην Ελλαδα δεν θα βρεθει κανενας να υπογραψει, αυτο ειναι σιγουρο… Για το εξωτερικο θα δειξει… Τα συστηματα και τα οπλα μονο, ειναι πανω απο 150εκ στο καθε πλοιο…
Για το κοστος των μπελαρα τα ειπαμε πολλες φορες, μην τα ξαναπουμε…

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Shadowfax

Δουλευόμαστε τώρα; Ή θα συγκρίνουμε γυμνές A-200, με γυμνές ANZAC ή αλλιώς κομπλέ και τις 2. Δεν γίνεται από τη μία να φουσκώνεις τη τιμή για μια καινούρια Α-200, υποθέτοντας ότι κομπλέ θα φτάσει το 1 δις και μετά να κάνεις εκτίμηση ότι οι ANZAC θα πάνε στα 200 εκ/σκάφος γυμνές. Όσο θα χρειαστεί πακέτο υποστήριξης, εκπαίδευση, υποδομές και οπλισμός για νέα πλοία, άλλο τόσο θα χρειαστεί και για τα μτχ. Βαριά-βαριά, οι ANZAC να φτάσουν στα 200 που λές, μόνο αν περιλαμβάνουν τα πάντα(δηλαδή και τα πυραυλάκια που… κοστίζουν και εξοπλισμό υποστήριξης και εκπαίδευση). Όλα αυτά, όχι επειδή δεν είναι άξια σκάφη ή ότι ο ηλ. εξοπλισμός τους και τα όπλα τους, ΤΩΡΑ δεν κοστίζουν 150 εκ που λες μόνα τους. Το 2024, η αξία αυτή, θα έχει κατρακυλήσει, αφού όλα αυτά τα ‘καλούδια'(που essm block1 δεν θα το λες κάτι φοβερό το 2024…), εκτός από μτχ, θα βρίσκονται και σε ένα σκαρί 28 ετών. Απλά τα πράγματα. Αν οι Αυστραλοί, είναι βλάκες ως έμποροι, απλά θα στείλουν τις ANZAC για υφάλους. Αν έχουν πραγματικά πρόθεση να τις πουλήσουν, θα τις βγάλουν στην αγορά με μια ανταγωνιστική τιμή.
@Spirit Υπάρχει και η πιθανότητα, το 1,32 δις τα 2 πλοία, να αφορά τιμή γαλλικής διαμόρφωσης μαζί με όπλα. Φυσικά, με τις όποιες τροποποιήσεις μας(καθώς και αύξηση αριθμού/αξίας πυραύλων), το κόστος θα ανέβει, αλλά όχι πάνω από τα 700-750 εκ max. Ας περιμένουμε λίγο…

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  Shadowfax

Αντωνη μου, διαβαζεις και δεν ξερεις τι διαβαζεις μου φαινεται…
Σου λεω λοιπον πως με 500εκ ΔΕΝ αγοραζεις φρεγατα, και μου λες για τις Α200… Σου λεω οτι 500 κανουν γυμνες… Κομπλε οι Αλγερινοι τις πηραν 1δις το κοματι…
Οι ΑΝΖΑC σου ειπα οτι ειναι εκτιμηση μου ειναι 200 αλλα μπορει να φυγουν και πανω απο 250εκ το κομματι ΠΛΗΡΗΣ (οπλα, υλικα κλπ)… 150εκ ΕΚΤΙΜΩ οτι κανουν ολα οσα ειναι φορτωμενα επανω του… Σε 6 χρονια θα το αποσυρουν, και την αναβαθμιση την τελειωσαν φετος…
Τι εννοεις για τον ΕSSM? Μεχρι τo 2020 αυτος ειναι… Ο Block2 μετα το 2020…
Δεν μπορω να σε καταλαβω… Σου λεμε κατι που ισχυει και δεν το δεχεσαι… Οι Αυστραλοι δεν πουλανε φτηνα τα μτχ τους, τα κανουν υφαλους… Δεν τους ενδιαφερει… Αυτα ειναι αν τα θες…
Σου ειπα απο την αρχη οτι δεν θα τα παρουμε γιατι δεν εχουμε τα λεφτα, και ισως και να μην αξιζει κιολας…

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Shadowfax

Θα αποσύρουν το πρώτο πλοίο της κλάσης (’96) σε 6 χρόνια. Βολικά, παραλείπεις να αναφέρεις, ότι το τελευταίο σκάφος της κλάσης που αναβαθμίστηκε το 2017, είναι του 2006… Όταν λοιπόν θα αρχίσουν να αποσύρονται το 2024, το πρώτο σκάφος που θα αποσυρθεί και πρώτο λογικά, θα είναι 28 ετών. Το 2030+(περίπου 2032, που θα αποσυρθεί η τελευταία), αυτή θα είναι περίπου 26 ετών και θα έχει εκσυγχρονιστεί πριν 15 χρόνια… Αν οι Αυστραλοί έχουν κίνητρο να τα πουλήσουν σταδιακά (κίνητρο αποτελεί και ένα συμβόλαιο για αυστραλιανές εταιρείες…), θα τα βγάλουν στο σφυρί, σε τιμές ανταγωνιστικές έως ελκυστικές. Ανταγωνιστική τιμή για εκσυγχρονισμένο πλοίο 28 ετών, με όπλα (που δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν άλλου πχ essm), δεν είναι τα 200-250 εκ. Επίσης, ναι μεν θα δωθεί στοκ ανταλλακτικών, αλλά ο πελάτης, θα χρειαστεί να στήσει υποδομές (δεν θα ξηλώσει τις αυστραλιανές και θα τις μεταφέρει στη πλάτη…) και να εκπαιδεύσει το προσωπικό. Άρα, όταν εσύ υπολογίζεις δημιουργία υποδομών, υποστήριξη, εκπαίδευση και όπλα στα 500 εκ για ένα νέο σκάφος, τότε η δημιουργία υποδομών και η εκπαίδευση, είναι χαλαρά 200 εκ. Μένουν 300 εκ δηλαδή να προστεθούν σε ένα νέο σκάφος (800 σύνολο) για να λέμε για το ίδιο πακέτο με το μτχ. Αν λοιπόν με αυτά που γράφεις, υπάρχει ζήτημα απόκτησης νέου πλοίου (και ικανοτερου καθώς η τεχνολογία προχωρά) με 800 εκ και πλοίου 28 ετών(με τυπικό υπολειπόμενο ζωής 12 χρόνια σε φυσιολογικές χώρες) με 250, υπάρχει περίπτωση να επιλεγεί το μτχ; Αν το μτχ πουληθεί 150 εκ κομπλέ, θα πρέπει να στηθεί πάρτυ σε όλη την Αυστραλία… Τέλος, όταν κοπανας τη σύμβαση της Αλγερίας κομπλέ, δείχνει ότι σου αρέσει να περιπλέκεις τα πράγματα. Εκτός και αν τα 6 super lynx που συμπεριλαμβάνονται στο ποσό, είναι όπλα της φρεγάτας (3 κιόλας ανά φρεγάτα…)…

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  Shadowfax

Αντωνη μου απευθυνομαι σε ανθρωπο που ξερει απο αυτα, και δεν καθομαι να τα υπεραναλυω…
Προφανος και θα γινει σταδιακη αποσυρση των πλοιων, και σαφως θα κλεισουν 26-28 χρονια τα πλοια… Η αναβαθμιση ειναι ιδια σε ολα… Τα ιδια ηλεκτονικα-οπλα φορανε…
Η ιστορια εχει δειξει οτι δεν τα δεινουν φθηνα για κανεναν λογω… Τα ξηλωνουν ολα και τα κανουν υφαλους…
Σε 6-10 χρονια που θα τα αποσυρουν ακομα αιχμης θα ειναι οσα φορανε οι ΑΝΖΑC… Η εκπαιδευση πανω στο πλοιο και οι υποδομες θα ειναι υπο διαπραγματευση μεταξυ πελατη-αυστραλων… Και οχι η Ελλαδα δεν θα το συζητησει καν πιστευω για τα πλοια… Το τι θα κανουν οι Ινδονησιοι θα σε γελασω…
Και εγω αυτο που λες πιστευω για τα 150εκ. (παρτυ δηλαδη) αλλα το θεμα δεν ειναι τι πιστευω εγω, αλλα πως λειτουργουν οι Αυστραλοι…

Δεν περιπλεκω τα πραγματα ποτε… Τα κραταω απλα παντα…
Στα 2δις κολλησες σε 4 επιπλεον λινξ που πηραν?
Στην φρεγατα που θα παρεις δεν θα βαλεις ελικοπτερο?
Τζαμπα θα στο δωσουν?
Ποσο κανει 1 λινξ και ποσο τα Agean Hawk?
Mην κανουμε τις ανοησιες του παρελθοντος σε παρακαλω οταν μιλαμε για τετοια θεματα, με ξεχασμενους ΦΠΑδες, κινητηρες σε Φ16, τορπιλες και πυρομαχικα αρματων και δεκαδες ηλιθιοτητες του παρελθοντος… Ή τα παιρνεις κομπλε ή τρεχεις μετα με επιμερους συμβασεις και σου βγαινει ο κουκος αηδονι…
Εκτος και αν θες Μπελαρες παρκαρισμενες για εθνικες εορτες…

Αντώνης
Αντώνης
5 years ago
Reply to  Shadowfax

Τα ελικόπτερα όμως ήταν 6(και δεν είναι κανένα αμελητέο κόστος…) http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/year-2015-news/july-2015-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/2918-powerful-german-built-meko-a-200-an-frigate-for-algerian-navy-to-start-sea-trials.html, ενώ παράλληλα, αυτό που λες ότι θέλουμε ελικόπτερα για τις φρεγάτες, δεν αληθεύει. Ίσως μακροπρόθεσμα να θέλουμε συμπλήρωμα, αλλά έχουμε ήδη Α/Υ ελικόπτερα. Τα 11 S-70(+τις παλιατζούρες)… Όταν με το καλό(ή με το κακό, αν είμαστε άτυχοι), τα AB-212 μας αφήσουν χρόνους, ίσως να χρειαστούμε 1-3 επιπλέον S-70(που ως γνήσιοι τσίπηδες, θα κοιτάξουμε να πάρουμε μτχ από τους φίλους και σύμμαχους, κοψοχρονιά). Λέω ίσως, επειδή δεν θα έχουμε ίδιες οροφές όπως πριν κάποια λίγα χρόνια, με 14 κύριες μονάδες επιφανείας με οργανικό ελικόπτερο. Αν είμαστε τυχεροί θα πέσουμε στις 12, όπου ελπίζω να μην είναι μουσειακής αξίας… Τώρα, στο προκείμενο, το ΠΝ και το ΥΕΘΑ, είναι υποχρεωμένα, να κόψουν το λαρύγγι τους και να καλύψουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο(εντός προφανώς συγκεκριμένου budget), τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Το να διερευνήσουν τη περίπτωση των ANZAC/lafayette/Adelaide και δεν ξέρω ποιων άλλων, είναι υποχρέωση τους. Αν λοιπόν, δεν συζητήσουμε καν, για τα πλοία όταν έρθει η ώρα, θα έχω κάθε δικαίωμα να υποστηρίξω ότι ζημιώνουν τη πατρίδα -ειδικά για την ηγεσία του ΠΝ-, ότι διαπράττουν προδοσία. Δεν χωρούν ούτε συμπάθειες, ούτε προτιμήσεις, όταν έχουμε να κάνουμε με την άμυνα της χώρας. Αν τώρα οι Αυστραλοί, δεν συναινέσουν σε μια λογική δοσοληψία(έστω και με κάποια ανάθεση στον EMZ των Ύδρα), μπορούν να πάνε στο καλό και ακόμη… παραπέρα, για να το πω κομψά. Εμείς όμως, θα έχουμε κάνει το καθήκον μας. Καλό σου βράδυ.
υ.γ Αντίστοιχα, καθήκον είναι, οι εκάστοτε επιτελείς, να μη κάνουν σαν ντίβες και να εξετάζουν και κατιτίς εκτός comfort zone τους(που να εκπαιδευόμαστε σε κάτι καινούριο, αυτά ξέρουμε μη πάμε παρακάτω ή για να το χοντρύνω, γιατί να προτείνουμε το τάδε οπλικό σύστημα, κόντρα στον διαχρονικό προμηθευτή μας που μας ταΐζει πλουσιοπάροχα…).

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  Shadowfax

Δεν θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο…
Καποιες παρατηρησεις απλες ειναι πως θα μπορουσαν να δημιουργησουν μια υπηρεσια να ασχολειτε αποκλειστικα με τα μεταχειρησμενα… Τοσες αχρηστες επιτροπες υπαρχουν…
Και οχι μονο στο να βρισκουν και να εξεταζουν υλικο που αποσυρεται αλλα να εχουν και την διαχειρηση αυτων που αποσυρει και η Ελλαδα (ανταλλακτικα, μακροχρονια αποθηκευση κλπ)… Οπως ειναι αυτονοητη η εξεταση ολων των πλοιων οταν αποσυρθουν (ποτε δεν ξερεις, ακομα και με τους τρελο-αυστραλους)…
Για μενα στα πτητικα μεσα δεν πρεπει να υπαρχουν οροφες…
Αν αποτυχει η ΠΑ ολα θα πανε στον βυθο… Και φυσικα S-70 επρεπε να υπαρχουν περισσοτερα, ασχετως οργανικων των πλοιων, ποσο μαλλον σε ενα περιβαλλον σαν το Αιγαιο…
Το εγκλημα εγινε στην χρεοκοπια της χωρας (οι εξοπλισμοι ειναι απορροια αυτου) και ολοι επρεπε να ειναι φυλακη… Οπως επρεπε να ειναι υπολογοι και οσοι μετα απο 8 χρονια τα εχουν κανει μουσκεμα…

Jean luke
5 years ago

Εγώ θα πρότεινα μακριά από κάθε ενδιάμεση λύση με μεταχειρισμένα πλοία.Να τους φώτιση όλους τους εμπλεκόμενους σχετικά με τα εξοπλιστικά να βρούνε μια λύση με επενδυτή για τα ναυπηγεία που θα αναλάβουν την ναυπήγηση μεγάλου αριθμού πλοίων έστω και κατώτερων δυνατοτήτων όπως πχ η belhara . Είναι πολύ πιο σημαντικό να υπάρχουν πλοία στη θάλασσα και να τα βλέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος……

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
5 years ago

Η ηγεσία του ΓΕΝ λέει ότι όποια πλοία αποκτήσουμε πρέπει να έχουν διαστάσεις και οπλισμό φρεγάτας.
Σε ότι αφορά την επιλογή των νέων πλοίων, με την προυπόθεση ότι υπάρχουν λεφτά, εγώ θα επέλεγα την ΜΕΚΟ Α-200 με οπλισμό πυροβόλο των 127 χλστ, 8 πυραύλους εναντίον πλοίων, 32 πυραύλους ESSM, 2 RAM ή στην χειρότερη περίπτωση 2 Phalanx, α/υ τορπίλες και ελικόπτερο S-70.
Από τι φαίνεται για νέα πλοία η αρχική επιλογή θα είναι 2 φρεγάτες Μπελαρά. Για μετά το θεωρώ πολύ δύσκολο οικονομικά να πάμε για άλλες 2. Αλλά ακόμη και αν αγοραστούν θα έχουμε τελικά 8 φρεγάτες και θα απομένει η αγορά ακόμη 4 πλοίων για να υλοποιηθεί η ανάγκη για οροφή 12 πλοίων. Εκεί θεωρώ πολύ πιθανό να επιλεγούν οι πιο οικονομικές κορβέτες. Για να καταφέρουμε να αγοράσουμε 8 νέες φρεγάτες το θεωρώ απίθανο.
Κάτι που θα έκανα άμεσα θα ήταν η απόσυρση πλοίων μεγάλης ηλικίας, (π.χ τα 3 υποβρύχια 209/110 των 47 χρονών) ασχέτως τις όποιες μας ανάγκες, και θα προσπαθούσα να ανανεώσω τον στόλο με την αγορά μεταχειρισμένων πλοίων μικρότερης ηλικίας. Για να μειώσω έτσι και τον μέσο όρο ηλικίας των πλοίων του στόλου.
Θα προσπαθούσα να πιέσω τους ευρωπαίους για να αποσύρουν πρόωρα μεταχειρισμένα πλοία τους πουλώντας μας κάποια κάνοντας το εξής. Θα έλεγα ,,γερμανέ θα σου παραγγείλω 4 κορβέτες Κ-130 αλλά με την εξής προυπόθεση. Επειδή έχω άμεσες ανάγκες και δεν μπορώ να τις περιμένω να τις παραλάβω μετά από χ χρόνια πούλα μου τώρα τις 4 F-123 σου,,. Στο ίδιο στυλ με πιο πάνω, ,,ιταλέ θα αγοράσω 4 χ νέα πλοία από εσένα αλλά επειδή τα παλαιά υποβρύχια μου είναι 47 χρονών πούλα μου τώρα τα 4 Sauro σου,,. (έχουν ηλικία 23-30 χρονών) Αν πει μα μου σου του θα του ανταπαντήσω αφού έχεις και τα νέα U-212 σου τι θα θες και τα Sauro ? Περιμένεις πόλεμο ?

FOX
FOX
5 years ago

Να πας σε ακριβό πλοίο σήμερα ενώ έχεις ανάγκη για οροφές και αντικατάσταση γηρασμένων πλοιων, είναι παραλογισμός.

Shadowfax
Shadowfax
5 years ago
Reply to  FOX

H σκεψη του Γιαννη εχει λογικη…
Προσπαθει να μεγιστοποιησει με την αγορα νεων φρεγατων την καλυψη οσο μεγαλυτερων αναγκων…
Εδω θελουμε να παρουμε φρεγατες του 1 δις…
Αυτο που περιγραφει λεγετε πιο απλα διαγωνισμος…
Πηγαινεις σε διαγωνισμο 2.5δις για 6 κορβετες ή 4 φρεγατες… Και επειδη δεν εχεις ναυπηγεια και το αντισταθμισμα φτανει μεχρι και 60%, το ζητας σε μεταχειρισμενα και αναβαθμιση ΜΕΚΟ πχ… Αποκτας αμεσα 4 Μ, ή 4 Sauro, ή 4 F-123 κλπ συν τις 6 κορβετες ή 4 φρεγατες εν καιρο…

Spirit
Spirit
5 years ago
Reply to  Shadowfax

Διαγωνισμός δεν μπορεί να γίνει, γιατί χρήματα δεν υπάρχουν για την άμυνα (όσα βρίσκονται υπάρχουν πάνε προς άγρα ψήφων).
Αυτό που πρέπει να γίνει όπως εχουν πει και άλλη φίλοι είναι να διερευνηθεί πια κράτη δίνουν FMS (ή απλή δανειοδότηση) ώστε να κατατεθούν και σχετικές προσφορές σύμφωνα με τις ανάγκες.
Αν τα παραπάνω δεν τελεσφορήσουν τα παραπάνω η λύση των μεταχειρισμένων είναι μονόδρομος.
Από ότι βλέπω όμως δεν κινείται τίποτα, ούτε βολιδοσκόπηση για μεταχειρισμένες μονάδες δεν γίνεται.

darede
darede
5 years ago

Η καλύτερη λύση και μία που θα μπορούσε να υλοποιηθεί και άμεσα και με μικρό χρηματικό αντίτιμο είναι η κατασκευή 4 opv με υποδομές για οπλικά συστήματα αλλά χωρίς αυτά. Μια καλή λύση θα ήταν σαν αυτα που προμηθεύεται το πακιστάαν.

https://worldnavalnews.com/2017/06/13/pakistan-awarded-opv-contract-to-damen/

Με ένα κόστος μέχρι τα 250 εκ και παράδοση ανά έτος θα μπορούσαμε να αποσύρουμε τις S και να μειώσουμε το κόστος.

Αλήθεια @ Flight and Space γνωρίζω οτι δεν είναι αυτή η δουλειά σας αλλά μήπως θα μπορούσατε να διερευνήσετε την διαδικασία για έναν έρανο υπερ ενός ναυπηγικού προγράμματος, που θα ενίσχυε το Π.Ν. Γιατί έχουμε βαρεθεί να περιμένουμε την πολιτική ηγεσία να κάνει κάτι τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση του Π.Ν

BZ
BZ
5 years ago

Γιατι δεν ξεκινουμε ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑΥΠΗΓΗΣΗΣ με Ισραηλ για τις τουμπανιασμενες κορβετες ΜΕΚΟ που θα αποκτησει; Μια χαρα στεκονται για αντικατασταση των S, εκσυγχρονισμενων και μη. Το σχετικα συγχρονο ηλεκτρονικο υλικο δε, μπορει να μεταμοσχευθει στις Φ/Γ ΜΕΚΟ.

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  BZ

Γιατί κάπου πρέπει να βρεθούν χρήματα.

Νικόλας
Νικόλας
5 years ago

Kαλημέρα,πίστευω ότι σε μεταχειρισμένα συστήματα υπάρχουν αρκετές επιλογές όπως τα Υ/Β Ula class των Νορβηγών,επίσης τα Cyclone class των Αμερικάνων θα ήταν σημαντική προσθήκη στην άμυνα των νησιών.Η βέλτιστη(ε επιλογή σε τυχόν παραχώρηση φρεγατών θα ήταν η F-123 μετά η class M,επίσης και η type 23 θα γινόταν στα χέρια του ΠΝ πολυεργαλείο.

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  Νικόλας

Τα ιταλικά υποβρύχια sauro που αποσύρονται, έχουν ένα μεγαλυτερο ενδιαφέρον… Ιδιως αν συνδυαστούν με blackshark, το σύστημα διαχείρισης μάχης πρέπει να είναι κοντά με τα δικά μας

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago
Reply to  Νικόλας

Πολυ καλο εκτόπισμα τα ula για Αιγαίο.
Έχουν εκσυχρονιστεί προ 10 ετιας

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  Μπαμπης

Το θέμα είναι αν αποσύρονται, τα ιταλικά έχει αποφασιστεί να αποσυρθούνκαι και είναι σε ανεκτή ηλικία και μερικώς εκσυγχρονισμένα με isus-90-20

darede
darede
5 years ago

Μπορεί να φανεί σκληρό αλλά πλέον εμένα πλέον μου φαίνεται σαν αδιάφορο το τι θέλει το Π.Ν, το θέμα είναι τι μπορεί να του δώσει η ελληνική πολιτεία. Πανάκριβα πλοία μπορεί να πάρει το πολύ 4 μετά απο μια δεκαετία αλλά με τον υπόλοιπο στόλο τι θα γίνει. Όπως αναφέρει και ο Γιαννης1 θα πρέπει να αποσυρθούν χτες φρεγάτες, ΤΠΚ, υποβρύχια κ.α. Πως πιστεύουν εκεί στο ΓΕΝ πως θα τα καταφέρουν με τα όποια λίγα κονδύλια να πηγαίνουν στα 4 πανάκριβα πλοία του;

Η λύση είναι απλή και απόσυρση και πλοία φθηνότερα απο belharra, fremm,meko-200 κ.α Εκτός εάν ο μακρόν για να μην πάρουμε αμερικανικά όπλα , μας κάνει τρομερή προσφορά !!!

FOX
FOX
5 years ago
Reply to  darede

Προσφορές δεν υπάρχουν, μόνο με δανεισμό αν βρούμε χρηματοδότη.

Southpaw
Southpaw
5 years ago

Κανουμε ενα σχεδιασμο (τι λεω τωρα) για 8 gowind 3100 και 4 bellhara με παραδοση 2020-2030. Περίπου 8 δις συνολο. Λεφτα μια χαρα υπαρχουν, δυο δις αυξηθηκε η μισθοδοσια του δημοσιου τα τελευταια χρονια και ενα δις μοιραζουν στις “ευπαθεις” ομάδες. Αυτα καθε χρόνο. Η θέλουμε αμυνα η δε θέλουμε. Ειδικα τωρα που εχουμε να προστατεψουμε και τα κοιτασματα της ανατολικής μεσογειου. Α και καλα θα κάνει να βάλει και η κυπρος λιγο το χερι στην τσεπη αν θελει να υπαρχει ελληνικος στολος (αλλα και αεροπορια) να την προστατευει…

antonios
antonios
5 years ago

Τελικα το ΠΝ ειναι πολυ σοφο -εαν πιστεψουμε την σχεδιαστικη ομαδα Als. comment image?_nc_cat=110&_nc_ht=scontent.fskg1-1.fna&oh=ab4812e99bfa8d039f4d9db01b5c4407&oe=5C7D09C6 .
” Als NSD Naval Ship Designs Αγαπητέ Αντώνη θα επιθυμούσα να σε πληροφορήσω ως ακολούθως:
Από τα τέλη του 2009, οπότε ξεκίνησε και η προσπάθειά μας μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες επαφές, παρουσιάσεις και συζητήσεις με το Π.Ν. και το ΥΠΕΘΑ. Την προσπάθειά μας έχουν συνδράμει το Ε.Μ.Π. η σχολή Ναυτικών Δοκίμων καθώς επίσης και εξειδικευμένοι οίκοι του εξωτερικού και του εσωτερικού στους διάφορους τομείς. Την ίδια χρονική περίοδο έχουν επίσης πραγματοποιηθεί δεκάδες παρουσιάσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο καθώς επίσης και σε κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα και παρά τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις δεν έχουμε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Βλέπεις οι πολιτικοί ασχολούνται πολύ περισσότερο με την επιβίωσή τους παρά ως θα έπρεπε με την ανάπτυξη και επιβίωση της χώρας μας.
Τώρα όσο αναφορά με τη προώθηση του εθνικού πλοίου (Έτσι έχει ονομαστεί η Als Class 125 Frigate από τους ιθύνοντες) στους συλλόγους των αποδήμων δεν νομίζω ότι είναι κακή ιδέα.”
Main characteristics:
Type : General purpose frigate
Full load displacement : 5038 t
Length overall : 128,12 m
Breadth max : 18,30 m
Draft : 4,95 m
Propulsion : CODAG (COmbined Diesel And Gas turbine)
Total Power 38,4 MW or 43,2 MW
Speed : max. 30 knots
Range : ~ 6000 n.m. at 15 knots
Complement : Up to 160 persons
Οπλισμος:
48 κυψελες ΑΑ βληματων
2 RAM
1×5″ Gun
2x25mm gun
2×0.5″ machine guns
1x 15 tons Helicopter

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
5 years ago
Reply to  antonios

Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν γίνεται να υλοποιηθούν τέτοια προγράμματα ανάπτυξης κι εφαρμογής σκαφών και συναφών συστημάτων στο Ελλαδιστάν.

Πρέπει να υπάρχει
-προσήλωση σειράς πολιτικών ηγεσιών στο πρόγραμμα,
-πρέπει να υπάρχει βαρβάτο project/contract management και δεν εννοώ το στυλ της «συντρόφισσας Αγγελοπούλου» (…),
-να υπάρχει (…) σοβαρό procurement να εκτελέσει έναν ατέλειωτο κατάλογο προμηθειών
-να υπάρχουν φυσικά ναυπηγεία (να βγάλουν καμιά εγγυητική…, να βρούμε κανένα έμπειρο συγκολλητή),
-να υπάρχει έστω κάποια βασική δυνατότητα ολοκλήρωσης μεταξύ τους αισθητήρων και οπλικών συστημάτων και βέβαια
-α ναι, και χρήματα.

Όταν το «βιογραφικό» μας γράφει projects «για το Δελφινάριο», Άρτεμις-30, IFV Κένταυρος (εδώ γελάμε) και RWS Soukos (αυτό που το «τέλειωσαν» στο άψε-σβήσε), πώς να περιμένουμε τώρα υπό τις παρούσες συνθήκες και με το γνωστό πολιτικό προσωπικό να υλοποιηθούν τέτοια προγράμματα; Θεωρώ ότι οι γκέλες μας θα καταστήσουν τις αντίστοιχες των Άγγλων και των Αυστραλών αστείες…

aris32
aris32
5 years ago

επειδη απο οτι βλεπω και για το ΠΝ θα πρεπει να γίνει μια λυση οπως στην ΠΑ δηλαδη εκσυχρονισμος των 4 μεκο και όχι με 100 εκατομυρια και οι τεσσερης φρεγατες αλλα τουλαχιστον 100 εκατομυρια η καθε μια . με σκοπο το νεο ρανταρ . εγκατασταση λινκ16 . αυξηση του αριθμου των ΑΑ βληματων απο 16 σε 32 , αναβαθμιση των φαλανξ , αναβαθμιση των ηλεκτρονικων συστηματων αυτοαμυνας και φυσικα η καθε φρεγατα να μπορει να λειτουργει και drone εκτος απο ελικοπτερο . απο εκει και περα η αγορα των μπελαρα ειναι το μονο που μπορουμε να κανουμε αυτην την στιγμη απο νεες ναυπηγησεις 2+2 αλλα με την προυποθεση να μπουν και 24 mica vl . εκτος των αστερ30 . δεν νομιζω πως μπορουμε γιατι απλα δεν υπαρχουν μεταχειρισμενες φρεγατες οπως το 1998 . ειναι σπαταλη χρηματων . καλυτερα να αναβαθμισουμε τις μεκο αγορα των μπελαρα για αντικατασταση αρχικα των μη εκσυχρονισμενων S και αργοτερα αν ναυπηγηθουν αλλα 2 μπελαρα να ναυπηγησουμε αλλες 4+1 φρεγατες γενικων καθηκοντων οταν και τα οικονομικα θα εχουν στρωσει . ισως τοτε να μπουμε και σε καποιο ευρωπαικο προγραμμα με αλλες 2-3 χωρες για να μειωσουμε το κοστος ναυπηγησεις .

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να πάμε τώρα σε Ευρωκορβέτες αντί για Gowind/FCX-30!

Όταν έγινε η αγορά των 3 φρεγατών FDI HN στο Πολεμικό Ναυτικό (αντί 4 συν "ενδιάμεση λύση" μεταχειρισμένων σκαφών συν τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -