35.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠοια πλοία θα αποσύρει το Αμερικανικό Ναυτικό - τι γίνεται με τις...

Ποια πλοία θα αποσύρει το Αμερικανικό Ναυτικό – τι γίνεται με τις LCS για την Ελλάδα;

Μάλλον μπερδεύει η εικόνα για την πιθανή παραχώρηση πλοίων τύπου LCS Freedom από το Αμερικανικό Ναυτικό στην Ελλάδα, καθώς όπως φαίνεται τα σκάφη LCS 13, 15, 17 και 19, που είχαν μπει στο στόχαστρο του δικού μας Πολεμικού Ναυτικού, παραμένουν σε υπηρεσία στις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον αυτή είναι η πρώτη εικόνα από τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό για το 2025, που το προσχέδιο του ανακοινώθηκε χθες, καθώς προβλέπονται μεν αποσύρσεις πλοίων, συνολικά 10, αλλά ανάμεσα τους δεν υπάρχουν LCS τύπου Freedom. Αντίθετα προτείνονται για απόσυρση 2 LCS, αλλά του άλλου τύπου, του Independence: τα USS Jackson (LCS 6) και USS Montgomery (LCS 8). To πρώτο είναι καθέλκυσης του 2013 και το δεύτερο του 2014.

Αν ισχύσουν τα παραπάνω, παραμένουν ακόμη 4 LCS τύπου Freedom για παραχώρηση, αλλά αυτά είναι παλαιότερης ναυπήγησης, τα USS Milwaukee (LCS 5), USS Detroit (LCS 7) USS Little Rock (LCS 9) και USS Sioux City (LCS 11). Όλα αποσύρθηκαν εντός του 2023.

Δεν μπορούμε πάντως να αποκλείσουμε την πιθανότητα, μιας και η παραχώρηση 4 σκαφών έχει αναφερθεί στην επιστολή Μπλίνκεν και έχει ανακοινωθεί και από τον Έλληνα πρωθυπουργό, να παραμένει το σενάριο περί hot transfer σκαφών και μάλιστα των 13, 15, 17, 19, που έχουν ζητηθεί. Δηλαδή αυτά κατευθείαν από αμερικανική υπηρεσία να περάσουν σε ελληνική, χωρίς να επιβαρυνθεί καμμία πλευρά με έξοδα, είτε απόσυρσης, είτε επαναφοράς σε λειτουργία. Προφανώς όλα θα κριθούν στο επόμενο διάστημα, όπου βέβαια στις ΗΠΑ είναι προεκλογική περίοδος, άρα “μειώνονται” τα περιθώρια κυβερνητικών κινήσεων, ειδικά αν χρειάζεται και έγκριση Κογκρέσου.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ποια είναι τα LCS Freedom που θα αποκτήσει το ΠΝ και τι όπλα θα πάρουν

Συνολικά το Αμερικανικό Ναυτικό φαίνεται να έχει το 2025 ως μια από τις πιο “φτωχές” χρονιές του, καθώς προγραμματίζονται μόλις 6 νέες ναυπηγήσεις: ένα επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Virginia, μια φρεγάτα κλάσης Constellation, ένα υποστήριξης αποβάσεων κλάσης San Antonio, δύο αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke και ένα ελαφρύ αποβατικό κλάσης LSM (πρώτο του τύπου).

Oι αποσύρσεις τώρα περιλαμβάνουν τα εξής πλοία: Δύο κλάσης Ticonderoga, τα USS Shiloh (CG-67) και USS Lake Erie (CG-70), 4 ταχέα μεταφοράς κλάσης Spearheard, τα USNS Spearhead (EPF-1), USNS Choctaw County (EPF-2), USNS Millinocket (EPF-3) και USNS Fall River (EPF-4), το υποστήριξης αποβάσεων USS Germantown (LSD-42), το μεγάλο μεταγωγικό USNS John Glenn (ESD-2) και τα δύο κλάσης Independence όπως αναφέραμε.

Να πούμε βέβαια -για άλλη μια φορά- πως όλα τα παραπάνω είναι προτεινόμενα. Η τελική ψήφιση του προϋπολογισμού θα γίνει πολλούς μήνες αργότερα και προβλέπονται μεγάλες αλλαγές, λόγω και προεκλογικής έντασης αλλά και λόγω “παράδοσης” του Κογκρέσου να παρεμβαίνει στις ναυπηγήσεις/αποσύρσεις που προτείνει το Αμερικανικό Ναυτικό. Έτσι δεν είναι απίθανο να δούμε νομοθετική εντολή για πιο πολλά σκάφη να κατασκευαστούν, ώστε να διατηρηθεί ψηλά η οροφή του Ναυτικού, που για το 2025 εμφανίζεται, αρχικά πάντα, αρνητική σε ισολογισμό (με 10 αποσύρσεις έναντι 6 νέων ναυπηγήσεων).

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: “Γαλλικός” εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ και αγορά κορβετών Gowind!

Κινδυνεύουμε να καταντήσουμε κουραστικοί, αλλά από το 2016 η σελίδα μας κάνει μια έντονη προσπάθεια να εξηγήσει την ανάγκη για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού....
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο η πρώτη γαλλική Belh@arra, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -