29.3 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΤο υπουργείο Αμύνης της Αυστραλίας σκεφτόταν να αποχωρήσει από τη συμφωνία 50...

Το υπουργείο Αμύνης της Αυστραλίας σκεφτόταν να αποχωρήσει από τη συμφωνία 50 δις για γαλλικά υποβρύχια

Το αυστραλιανό υπουργείο Αμύνης σκεφτόταν μυστικά να εγκαταλείψει τις συνομιλίες για 12 υποβρύχια έναντι 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων ύστερα από κοπιώδεις και συχνά δύσκολες διαπραγματεύσεις με τη γαλλική αντιπροσωπεία έχοντας ξεκινήσει να εξετάζει εναλλακτικά σχέδια.

Οι αποκαλύψεις αυτές εμπεριέχονται σε μια αναφορά που συνέταξε ο οικονομικός επιθεωρητής που επίσης αναφέρει πως το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει κατά εννέα μήνες και είναι αμφίβολο αν τα 396 εκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανηθεί ως τώρα “απέδωσαν πλήρως”.

Η κλάση υποβρυχίων Collins είναι η μοναδική στο πολεμικό ναυτικό της Αυστραλίας και ποτέ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η αντικατάστασή τους αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα της Αυστραλίας (φωτογραφία: Australian Broadcasting Corporation-ABC)

Σύμφωνα με την αναφορά η ειδικά επιλεγμένη επιτροπή συμβούλευσε το Υπ.Αμ. το 2018 να “εξετάσει εναλλακτικές” καθώς οι διαπραγματεύσεις με την Naval Group έδειχναν να καταρρέουν. Η τελευταία είχε ήδη επιλεγεί για την πρότασή της να ναυπηγήσει τα υποβρύχια του αυστραλιανού ναυτικού αλλά οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των λεπτομερειών έδειχναν κοπιώδεις.

Το Υπ.Αμ. της Αυστραλίας κατέστρωσε σχέδιο αναβάθμισης των υποβρυχίων Collins ώστε να παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι την επίλυση των ζητημάτων με την Naval Group ή την “κατάρτιση νέας στρατηγικής απόκτησης για το Μελλοντικό Υποβρύχιο αν χρειαζόταν”.

Η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας της Αυστραλίας με τη Γαλλία αναμενόταν με μεγάλη ανυπομονησία για την επιλογή της υποψηφιότητας και δρομολόγησης των διαδικασιών του προγράμματος “Μελλοντικό Υποβρύχιο” (φωτογραφία: Υπουργείο Αμύνης της Αυστραλίας)

Το Υπ.Αμ. εξέφραζε κεκλεισμένων των θυρών την “ανησυχία του για έναν αριθμό ζητημάτων” που προέκυψαν φτάνοντας στο σημείο να αναρωτηθεί κατά πόσον “το ρίσκο που παρουσιάζει το πρόγραμμα υπερβαίνει τα πλεονεκτήματα” διερωτώμενο κατά πόσον ήταν προς το εθνικό συμφέρον να προχωρήσει η διαδικασία.

Τελικώς, η επιτροπή αξιολόγησε θετικά το πρόγραμμα και η συμφωνία υπεγράφη με μεγάλη επισημότητα στις αρχές του 2019 αλλά το εξαιρετικά ακριβό πρόγραμμα υποβρυχίων της Αυστραλίας έφτασε μια ανάσα από την ακύρωση.

Η δημοσιοποίηση της αναφοράς τώρα ξεσήκωσε αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο. Ο εκπρόσωπος Αμύνης της αντιπολίτευσης Richard Marles την χαρακτήρισε “εξαιρετικά ανησυχητική”.

“Τρία σημεία αναφοράς, ο χρόνος παράδοσης, το κόστος και η αυστραλιανή βιομηχανική συμμετοχή, δείχνουν πολύ αρνητικά στην αναφορά”, δήλωσε στο δίκτυο ΑBC. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν κι άλλα μέλη της αντιπολίτευσης στηλιτεύοντας την έλλειψη “σχεδίου Β” από την κυβέρνηση.

Η ίδια η υπουργός Αμύνης, Linda Reynolds, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την τελική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την εμπιστοσύνη που είχε στη συμμετοχή του “Εθνικού Γραφείου Οικονομικού Ελέγχου” για την σωστή διευθέτηση των διαδικασιών και την ύπαρξη κατάλληλων μελετών επικινδυνότητας στο πρόγραμμα. Διαβεβαίωσε τέλος πως παρά τις καθυστερήσεις το πρώτο επιθετικό υποβρύχιο θα παραδοθεί κανονικά το 2032.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
nigozs
nigozs
4 years ago

Τα υποβρύχια δεν τους πάνε τους Αυστραλούς !
Αν δείτε παλαιότερα με τα προηγούμενα υποβρύχια πάλι αντιμετώπισαν θέματα…..τί να πω ?
Ανεξάρτητα από αυτό, να σημειώσω πως όταν διαπραγματευοντουσαν την αγορά ΜΕΚΟ είχαν έρθει μαζί με Νέο Ζηλανδους αξιωματικους και είχαν επιβει σε δίκη μας ΜΕΚΟ πάνω σε άσκηση για αξιολόγηση.
Οι Γερμανοί τους έστειλαν σε εμάς και όχι στους Τούρκους.

palios
palios
4 years ago

Australian Dollars?

chriss8
chriss8
4 years ago
Reply to  palios

Ίσως! 6 δις ανά υποβρύχιο είναι εξωφρενικό!!!!! και παράδοση το 2032!!!!! Δηλαδή εξοπλιστικός σχεδιασμός σε ορίζοντα 15ετίας!

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  chriss8

Τα 6 δις είναι για τον συνολικό κύκλο ζωής του υποβρυχίου αν θυμάμαι καλά, αν είναι ή όχι εξωφρενικό το κόστος (κτήσης+χρήσης) δεν ξέρουμε βέβαια , αλλά σαν νούμερο ακούγεται τρομακτικό..

Ο ασχετος
Ο ασχετος
4 years ago
Reply to  palios

Ναι

evaggelos
evaggelos
4 years ago

2 scorpene με scalp naval k f21 και ειμαστε καλα.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -