Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι από την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 προγραμματίζεται να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης στο Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», στα ύφαλα και στα εξωτερικά καταστρώματά του καθώς και στοχευμένες αναβαθμίσεις εσωτερικών χώρων, με εκτιμώμενη διάρκεια των εργασιών τους δύο μήνες.
Για την εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών έχουν εξασφαλισθεί χορηγίες που θα καλύψουν μέρος των αναγκών προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών.
Ο δεξαμενισμός του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» είναι επιτακτικός καθώς και η εκτέλεση εργασιών συντήρησης για την ασφαλή πλευστότητά του, προκειμένου να διατηρηθεί ο ρόλος του, ως πλωτό μνημείο της Ελληνικής Ναυτικής Ιστορίας.
Το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», το Θωρηκτό της νίκης, είναι το «ζωντανό» Ιερό μας Κειμήλιο που από την παραλαβή του έως σήμερα δεν υπέστειλε από τον ιστό του την Ελληνική Σημαία, αποτελώντας έτσι το μοναδικό κομμάτι Ελληνικής επικράτειας που παραμένει ελεύθερο αδιαλείπτως τα τελευταία 106 χρόνια, διδάσκοντας Ελληνική Ναυτική Ιστορία, εθνική υπερηφάνεια, ακάθεκτη ορμητικότητα και αξιοπρέπεια. Το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» ενσαρκώνει μια ακατάλυτη πορεία στους αιώνες, μια συνεχή πάλη με τους εχθρούς της πατρίδας και το υγρό στοιχείο.
Η απόκτηση του πραγματοποιήθηκε με δωρεά του εθνικού Ευεργέτη Γεώργιου ΑΒΕΡΩΦ κατά το 1/3 του συνολικού κόστους του, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το Ταμείο Εθνικού Στόλου και από έρανο των απανταχού Ελλήνων, εντός και εκτός Ελλάδας.
Είναι το πλοίο που αποτέλεσε τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του και συνετέλεσε καταλυτικά στη νίκη των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, καταναυμαχώντας τον Οθωμανικό Στόλο στις ναυμαχίες της ΕΛΛΗΣ (03 Δεκεμβρίου 1912) και της ΛΗΜΝΟΥ (05 Ιανουαρίου 1913), υπό την χαρισματική ηγεσία και την επιδέξια ναυτοσύνη του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.
Είναι το μοναδικό, «εν ζωή», πολεμικό πλοίο που συμμετείχε ενεργά στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους και ολοκλήρωσε την αποστολή που ανέλαβε το 1912 στο Αιγαίο, συμμετέχοντας πανηγυρικά το 1945 στους πρώτους εορτασμούς της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.
Το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» δέχεται ετησίως 60.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, εκ των οποίων οι 25.000 είναι μαθητές, αριθμός που βαίνει συνεχώς αυξανόμενος.
Αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ
φωτογραφία: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού
Αυτο που δε λεει η ανακοινωση, ειναι οτι το επειγον τω εργασιων δεν αφορα το ιδιο τον Αβρωφ , αλλα το ναυπηγειο που τελειωσε πρακτικα το προγραμμα των υποβρυχιων και δεν εχουν δουλεια οι εργαζομενοι.
Το Αβέρωφ έπρεπε να είχε πάει για συντήρηση πριν χρόνια αλλά δεν υπήρχαν λεφτά. Είχα συζητήσει το θέμα με αξιωματικό του σε επίσκεψη μου στο Αβέρωφ τον Φεβρουάριο του 2010. Τώρα βρήκαν τα λεφτά και αυτά από δωρεά γνωστού εφοπλιστή. Από τι κατάλαβα το θέμα της συντήρησης του δεν έπαιρνε άλλη καθυστέρηση…
Πέρα τα υποβρύχια που τελείωσε το πρόγραμμα τους το ναυπηγείο συντηρεί πλοία του πολεμικού ναυτικού.
Mετα θα παρει σειρα η τριηρης,εκεινα τα κουπια απο το χτυπα-χτυπα τα ελιωσες.
Ως γνωστό η τρίηρης ήταν για χρόνια έξω από το νερό. Όταν την έβαλαν σε αυτό έμπαζε νερά από παντού.
Το πλήρωμα της είναι 5 άτομα που βασικά ασχολούνται με την συντήρηση της. Ο ένας υπαξιωματικός που μίλησα σε επίσκεψη μου στην τρίηρη μου είπε ότι έχει ειδικότητα ξυλουργού. Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι το ναυτικό έχει στελέχη που έχουν την ειδικότητα του ξυλουργού…
Ενταξει , εσπασε ενα. Ζηλευεις εεε?
Tι να ζηλεψω μωρε την κωπη, εγω περπατησα στο Aurora!
Κι εγω στο μπαλκονακι του Αβερωφ.