38.6 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΟι δυο "τάσεις" για τον οπλισμό των ελληνικών Belh@rra, "υπερφρεγάτες" ή "απλές"...

Οι δυο “τάσεις” για τον οπλισμό των ελληνικών Belh@rra, “υπερφρεγάτες” ή “απλές” FDI; Πότε θα υπογραφεί η σύμβαση;

 

Καθώς το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο τέλος του, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το ταξίδι στο Παρίσι, όπου θα συναντήσει το Γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Φυσικά η ατζέντα θα περιλαμβάνει πολλά και διάφορα θέματα, τα περισσότερα από τα οποία ξεφεύγουν από το σκοπό της ιστοσελίδας μας. Ανάμεσα φυσικά σε αυτά, θα συζητηθούν θέματα γεωπολιτικής, άμυνας και στρατιωτικής συνεργασίας.

Κορωνίδα όλων των θεμάτων είναι φυσικά η από πολύ καιρό αναμενόμενη προμήθεια των 2 φρεγατών Belh@rra, που αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ ελληνικής και γαλλικής πλευράς εδώ και σχεδόν δυο χρόνια. Καθώς η γαλλική πλευρά οριστικοποίησε το σχέδιο, η ελληνική πλευρά “κοντεύει” να κλείσει τις δικές της “απαιτήσεις” από τα πλοία.

Φάκελος Belh@rra: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε στο τεύχος Δεκεμβρίου της Π&Δ

Ξαναλέμε, πως το γαλλικό πλοίο είναι το μοναδικό παγκοσμίως με τέτοιες δυνατότητες σε αυτό το εκτόπισμα. Θυμίζουμε ότι μεγαλύτερα πλοία, όπως οι FREMM, Iver Huitfeld, AB κοκ δεν μπορούν να ελλιμενιστούν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, τουλάχιστον χωρίς σοβαρά και κοστοβόρα έργα υποδομής.

Επίσης, οι Γάλλοι είναι οι μόνοι που πραγματικά έχουν -προσπαθήσει τουλάχιστον να- φέρει ικανοποιητικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που ταιριάζει στις ανάγκες του ΠΝ και τις -αναμφίβολα σκληρές- απαιτήσεις του ΥΠΟΙΚ. Κάπου εδώ μια μικρή παρατήρηση, κάνει εντύπωση που δεν έχουν εμφανιστεί με αντίστοιχες λύσεις οι Ιταλοί και οι Γερμανοί. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

CAMM-ER, ποιος είναι ο πύραυλος που εξετάζει το ΠΝ για τις Belh@rra Helleniques;

Τώρα, ο βασικός λόγος που η όλη συμφωνία έχει καθυστερήσει αρκετά, είναι οι όποιες απαιτήσεις που έχει το ΠΝ από το πλοίο, αλλά και οι καθυστερήσεις των Γάλλων, πρώτον να επιβεβαιώσουν πως όσο θέλουμε, μπορούν να γίνουν, και δεύτερον, να κοστολογήσουν τις αλλαγές. Έτσι λοιπόν, αυτή τη στιγμή που μιλάμε το ΠΝ έχει στα χέρια του λεπτομερή κοστολόγηση για τα όσα επιθυμεί από τα δυο πλοία.

Για να μην μακρυγορούμε, στους επιτελείς του ΠΝ εμφανίζονται δυο διαφορετικές “τάσεις”. Η πρώτη, που γνωρίζει πως οι FDI αγοράζονται κυρίως για Α/Α περιοχής κι όχι σαν φρεγάτα πολλαπλών ρόλων, επιθυμούν το πλοίο να έχει αλλεπάλληλα στρώματα αεράμυνας. Έτσι, θα ξεκινάμε με ASTER 30, θα “πέφτουμε” σε CAMM-ER, μετά RAM και τέλος πυροβόλο 76mm/STRALES.

ΑΠΟΨΗ: Οι λόγοι που το ΠΝ συνεχίζει να προτιμά τις Belh@rra από πολλές άλλες λύσεις (πχ Gowind, Iver Huifeld ή … Adelaide)

Οι Γάλλοι, επιβεβαίωσαν πως όλα αυτά μπορούν να γίνουν, απλά το κόστος που παρέδωσαν στο ΠΝ μάλλον δεν ικανοποίησε. Ο λόγος είναι πως το κόστος έχει πραγματικά ξεφύγει! Κι όλα αυτά, χωρίς να υπολογίσουμε κόστος για τους mdcN (SCALP NAVAL).

Η άλλη “τάση” στους κόλπους του ΠΝ, έχει μια λίγο διαφορετική προσέγγιση. Η τάση αυτή προτιμά μια λύση πολύ κοντά στη γαλλική διαμόρφωση (που δεν έχει επιπλέον κόστη), ίσως με έναν ή δυο επιπλέον Sylver A50. Η αντιαεροπορική άμυνα θα βασίζεται αποκλειστικά στους ASTER, και μετά η επόμενη γραμμή θα είναι το STRALES. Τέλος, στη θέση του RAM θα τοποθετηθεί ένα Phalanx, που θα έχει αποσυρθεί από κάποια παλιά φρεγάτα S. To θέμα των mdCN παραμένει ανοιχτό.

Χρειάζεται πραγματικά το ΠΝ φρεγάτες με SCALP Naval ή αυτό είναι αποστολή της ΠΑ και των υποβρύχιων;

Φυσικά το κόστος της τελευταίας λύσης, ακόμη και με τους “έξτρα” εκτοξευτές, είναι πολύ χαμηλότερο της πρώτης, κι τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν θα κατευθυνθούν στη συνέχεια του ναυπηγικού προγράμματος που επιθυμεί το ΠΝ. Οι ανάγκες είναι δεδομένες, και η ΑΟΖ απαιτεί μεγάλο αριθμό ισχυρών μονάδων επιφανείας, καθώς οι απειλές θα είναι πολύπλευρες.

Έτσι λοιπόν, σε περίπτωση που πάρουμε την 2η “λύση”, το κόστος θα μείνει σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στα 1,5 δις ευρώ και για τα δυο πλοία. Σε διαφορετική περίπτωση, οι Γάλλοι έχουν ζητήσει ποσά όχι μόνο για τα επιπλέον όπλα (RAM, CAMM-ER) αλλά και για την ενσωμάτωσή τους στα πλοία. Καθώς το Γαλλικό Ναυτικό δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες λύσεις, συνεπώς δεν τις πληρώνει, πρέπει να τις πληρώσει ο πελάτης (εμείς).

Belh@rra στο Αιγαίο. Θα φτάσουν έγκαιρα;

Ακόμη βέβαια και με ένα φόρτο 24-32 ASTER 30, και Α/Α που θα συμπληρώνεται από το πυροβόλο των 76 mm και το Phalanx, οι φρεγάτες είναι εξαιρετικά ισχυρές, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις θα δρουν σαν μέρος κάποιας δύναμη κρούσης μαζί με ΜΕΚΟ200ΗΝ ή κάποια άλλη μονάδα επιφανείας.

Βέβαια, στην περίπτωση που το ΠΝ επιμείνει στα παραπάνω “καλούδια”, το κόστος θα ξεφύγει σε επίπεδα που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε εδώ. Δεν θέλουμε να πούμε κάτι περισσότερο, γιατί θα κατηγορηθούμε πως είτε είμαστε υπέρ είτε κατά των πλοίων. Σε περίπτωση που η ελληνική διαμόρφωση είναι κοντά στη γαλλική, τότε το κόστος θα είναι ανεκτό. Και θα περισσέψουν χρήματα για το ναυπηγικό πρόγραμμα των 6 κορβετών που θα ακολουθήσουν.

Το ΠΝ εξετάζει τη συνέχεια της αγοράς 2 Belh@rra με ναυπηγικό πρόγραμμα 6 Gowind σε ελληνικά ναυπηγεία

Σε ότι αφορά το χρόνο υπογραφής της σύμβασης, θεωρητικά μιλώντας, το ΠΝ θεωρεί πως η “ενδιάμεση λύση” είναι οι φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΗΝ και ο εκσυγχρονισμός τους (λες και θα τις μετατρέψουμε σε τίποτα αντιτορπιλικά, αλλά ας το ξεπεράσουμε αυτό). Συνεπώς, δεν υπάρχει “πίεση” για άμεση παραγγελία των πλοίων.

Αυτό σημαίνει πως κάποιοι υποστηρίζουν πως η παραγγελία μπορεί να γίνει προς το τέλος του 2020, με την λογική του “όποιος βιάζεται σκοντάφτει”. Και φυσικά, επιθυμούν να “κολλήσουν” και το ναυπηγικό πρόγραμμα των 6 κορβετών (Gowind 3100) αμέσως μετά. Το τελευταίο, δεν έχει φυσικά ωριμάσει ακόμη.

ΑΠΟΨΗ: Μπορούν δυο “κούκοι” από τη Γαλλία (Belh@rra) να φέρουν την Άνοιξη στο ΠΝ;

Η άλλη άποψη μάλλον είναι οι υπογραφές να “πέσουν” στο ταξίδι του πρωθυπουργού, καθώς οι όποιες συζητήσεις έχουν γίνει, η ελληνική πλευρά γνωρίζει τα πάντα για τα κόστη και τις χρηματοδοτήσεις, και το μόνο που πρέπει να αποφασίσει είναι η …κουρτίνα Α ή Β (όπως περιγράψαμε παραπάνω).

Για το τι θα γίνει, σύντομα θα ξέρουμε. Αν δηλαδή οι υπογραφές “πέσουν” στο τέλος του μήνα (το πιθανότερο), τότε θα ξέρουμε και την τελική διαμόρφωση της Belh@rra Helleniques. Αν καθυστερήσουν κι άλλο, τότε θα προσπαθήσουμε να σας κρατήσουμε ενήμερους.

Oι ΗΠΑ παραχωρούν άμεσα 2 αντιτορπιλικά Arleigh Burke, πιθανή ημερομηνία άφιξης, Μάιος 2020

Να σημειώσουμε κάτι. Ξαναγράφουμε πως το πρόγραμμα των Belh@rra είναι, από όσο ξέρουμε μέχρι σήμερα, ανεξάρτητο από οποιαδήποτε λύση μας έρθει από τις ΗΠΑ, είτε αυτό λέγεται Arleigh Burke, Ticonderoga ή κάτι άλλο. Συνεπώς, ακόμη κι αν αύριο μας χαριστεί το μισό Νόρφολκ, πάλι θα πάμε σε γαλλικές φρεγάτες. Οι όποιες συζητήσεις που θα γίνουν στα σχόλια, ας έχουν αυτό σαν βάση.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fingolfin
Fingolfin
4 years ago

Λογικοί οι προβληματισμοί του ΠΝ αλλά αν επιλέξουμε την “απλή” Belharra (32 vls), τότε γιατί να πάμε σε +6 Gowind και να μην πάμε σε +4 Bel (με ναυπήγηση στην Ελλάδα);;; Όσες περισσότερες Bel τόσο θα πέφτει και το μοναδιαίο κόστος.
Εξίσου σημαντικός είναι και ο βαθμός συμμετοχής ελληνικών εταιρειών, ώστε τυχόν εμπορική επιτυχία της Belharra να αποφέρει επιπρόσθετα οφέλη.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  Fingolfin

πολύ σωστή η σκέψη , συν τις αναβαθμισμένες δυνατότητες των bel στον αντιαεροπορικό πόλεμο!!

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  Kimon

συμφωνώ με fingofin μιας και θεωρώ οτι οι κορβέτες έχουν περισσότερες δυσκολίες στις φουρτούνες της θάλασσας και επισης επειδή εχουν μειωμένη επιβιωσιμοτητα μετά απο πλήγμα που θα δεχτούν. Μη πεσετε να με φάτε η γνώμη μου ειναι δεν ξερω και πολλά.

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  ShadowMan

Δεν είναι αυτό το θέμα παιδια… Τα έχουμε πει εκατό φορές ότι αν είχαμε σκοπό να κάνουμε ένα σοβαρό ναυπηγικό προγραμμα θα συνέφερε να πάμε σε ένα συνολο περίπου 9-10 Belharra με high-low mix…
Οι άνθρωποι δεν θέλουν! Αν ήθελαν θα φαινόταν από την παραγγελία. Θα μπορούσαμε να πάρουμε μία AAW κι μία γενικής χρήσης για αρχή ώστε να κρατηθεί χαμηλά το κόστος αλλά δεν υπάρχει περίπτωση το πρόγραμμα να συνεχιστεί γι’αυτό πανε να το κλείσουν όπως όπως…
Πάνε για σμίκρυνση του Ναυτικού κι ακολουθεί η Αεροπορία. Μακάρι να βγω ψεύτης…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4 years ago
Reply to  Mageiras

Δε βγαίνεις ψεύτης αλλά ούτος ή άλλος το ναυτικό πρέπει να πάει σε σμίκρυνση εδώ που φτάσαμε!

Fingolfin
Fingolfin
4 years ago
Reply to  Kimon

Πάντως επειδή παλιότερα η Πτήση είχε αναφέρει το παρακάτω, ίσως για αυτό το λόγο να σκέφτονται μια Gowind 3100. Άρα εύκολη λύση δεν υπάρχει.

“Κανονικά, οι συζητήσεις αφορούσαν το ενδεχόμενο μιας παραγγελίας 2+2 πλοίων(Belharra), με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να κατασκευάσει τα πλοία σε ελληνικό ναυπηγείο. Η πολυπλοκότητα όμως του πλοίου, απαιτούσε, και φυσικά συνεχίζει να απαιτεί, υψηλές επενδύσεις που θα εκτόξευαν τα κόστη για τα πλοίο Νο3 και 4.”

https://www.ptisidiastima.com/greek-navy-interested-in-6-gowind-class-frigates/

Eναλλακτικη σκεψη
Eναλλακτικη σκεψη
4 years ago
Reply to  Fingolfin

Γιατι να μην αναβαθμισουμε τις 4 ΜΕΚΟ με Αστηρ 30 και Σκαλπ Ναβαλ και να παμε μονο για ποσοτητα σε 4 Gowind? Και τα οποια δις να πανε σε F35 και οπλα για την ΠΑ? Κατα τη γνωμη δεν πρεπει να γινει συγκεντρωση δυναμης πυρος σε 2 πλοια που θα ειναι στοχος. Πρεπει να γινει διασπορα δυναμεων με συγχρονα οπλα σε ολο το Αιγαιο.

godg
godg
4 years ago
Reply to  Fingolfin

Υποθέτω γιατί θα αποσυρθούν πολλά πλοία. Κάπου είδα ότι θα ήθελαν ένα ελάχιστο 12 πλοίων.

Γιαννης
Γιαννης
4 years ago
Reply to  godg

ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ 12 ΠΛΟΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΘΕΛΕΙ ΜΥΑΛΟ ΣΗΜΕΡΟΝ ΗΜΕΡΑ. ΟΧΙ ΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΝΕ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΛΕΩ ΕΓΩ ΚΑΜΙΑ 100ΡΙΑ EXOCET MM40 BLOCKIIIC KAI ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ 10 ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΗΣΙ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΛΟΙΑ. ΣΕ 5 ΝΗΣΙΑ ΕΧΟΥΜΕ 50 ΠΑΡΑΚΤΙΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ. ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΕ ΠΛΟΙΑ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΟΠΩΣ ΣΤΙΣ SUPER VΙΤΑ ( ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΛΛΕΣ 2 ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝ) ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΚΟ. ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 4 GOWIND ΜΕ 1 ΔΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.

evaggelos
evaggelos
4 years ago
Reply to  Fingolfin

συμφωνοι αλλα δεν εχουμε ναυπηγειο κ δεν νομιζω οι γαλλοι να πληρωσουν κ αγορα ναυπηγειου για μια 5ετια δεν βγαινουν ετσι τα ναυπηγεια.

alexmark
alexmark
4 years ago
Reply to  evaggelos

Aυτό τα αναφέρω συχνά, αλλά κάποιοι συνεχίζουν να θέλουν ναυπηγήσεις λες και υπάρχει η Fincantieri στην Ελλάδα. Τα ελληνικά ναυπηγεία έχουν περάσει στην ανυπαρξία. Για να υπάρξουν ναυπηγήσεις τόσων σκαφών πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές. Ας μου πει κάποιος, ποιός θα βάλει τόσα λεφτά; Για να διατηρηθούν τα ναυπηγεία πρέπει επίσης να υπάρχουν και πολιτικά προγράμματα γιατί μόνο για μερικά πολεμικά πλοία κανείς δε θα επενδύσει στην Ελλάδα. Η καλύτερη λύση είναι αυτή των Ισραηλινών, κατασκευή του σκάφους στο εξωτερικό (αποφεύγουμε και τις καθυστερήσεις που συνηθίζονται εδώ) kαι εφοδιασμός του με κατά το δυνατόν περισσότερα ελληνικά συστήματα και κατασκευές (ακόμα και με το χρώμα που θα βαφτεί-αν υπάρχει).

kostask22
kostask22
4 years ago
Reply to  Fingolfin

Μια παράμετρος που δεν ξέρουμε είναι κατά πόσο συμφέρει να αγοράσουμε beast mode Βel, ή Βel με διασυνδεδεμένες gowind που θα ελέγχονται από το seafire και εξηγώ: Αφού οι aster θα έρθουν έτσι και αλλιώς, και ως land based συστήματα, θα έχουμε νησιωτικές συστοιχίες aster 30/15, που θα ελέγχουν από μεγάλες αποστάσεις οι bell με το seafire (φθηνή έκδοση) για αεράμυνα περιοχής χωρίς να γίνονται στόχος. Είναι τεχνολογίες που οι Γάλλοι δοκιμάζουν τώρα και αλλάζουν το παιχνίδι με το σκάφος ως κέντρο ελέγχου με εμβέλεια όση και το ραντάρ του ( https://bit.ly/2FI3XEN )

kafes_filtrou
kafes_filtrou
4 years ago

θέλω να ακούσω την ιστορία για το που χάθηκαν οι άλλες εταιρείες

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  kafes_filtrou

Νομιζω το ειπε το αρθρο στο σημειο
¨Επίσης, οι Γάλλοι είναι οι μόνοι που πραγματικά έχουν -προσπαθήσει τουλάχιστον να- φέρει ικανοποιητικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που ταιριάζει στις ανάγκες του ΠΝ και τις -αναμφίβολα σκληρές- απαιτήσεις του ΥΠΟΙΚ. Κάπου εδώ μια μικρή παρατήρηση, κάνει εντύπωση που δεν έχουν εμφανιστεί με αντίστοιχες λύσεις οι Ιταλοί και οι Γερμανοί.¨

εαν δεν το καταλαβα καλά θα ηθελα να με βοηθησετε παντως.

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  ShadowMan

JΠου το είδατε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ????
Για δώστε κάνα reference/link!!
Εγώ δεν έχω δει τίποτα περί αυτού
Μας έχουν στο σκοτάδι και μας ταΐζουν camm,mica, aster,strahles…
Το βαφτίσανε και ικανοποιητικό χωρίς καν να το ξέρουνε
Για να προσγειωθούμε λίγο

Mavi70
Mavi70
4 years ago
Reply to  kafes_filtrou

Δεν υπάρχει τέτοια ιστορία.Και οι Γερμανοί είναι εδώ και οι Αμερικάνοι!

Thomas
Thomas
4 years ago
Reply to  kafes_filtrou

Η αγορά των φρεγατών από την Γαλλία είναι πρωτίστως πολιτική απόφαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πλοία δεν είναι καλά απλά για πολλούς λόγους έχει παρθεί πολιτική απόφαση όποτε αυτό δεν αλλάζει.

Οι Γάλλοι είναι οι μόνοι που μας κάνουν ευκολίες πληρωμής και διακρατική συμφωνία πράγμα που σημαίνει ότι το Γαλλικό Δημόσιο εγγυάται τα χρήματα του προγράμματος. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να μας “δανείσουν” χωρίς σοβαρή επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και όλοι οι άλλοι που φωνάζουν στο Eurogroup για μείωση και αποπληρωμή του Ελληνικού χρέους δεν μπορούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο καθώς θα τους δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Άρα οι μοναδική μας επιλογή για ναυπήγηση νέων πλοίων με όρους που αντέχει ο προϋπολογισμός είναι οι Γάλλοι.

stepa
4 years ago

Δεν βιαζομαστε….με το πασο σας παιδια, οι Τουρκοι δεν ξερω, μου φαινονται βιαστικοι τελευταια….

Panagiotis El Sisi
Panagiotis El Sisi
4 years ago
Reply to  stepa

50 χρόνια τώρα βιάζονται οι Τούρκοι.

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago

Με 24 Aster για να συνοδεύουν Tico ή ΑΒ καλές είναι.

sotbak
sotbak
4 years ago

έχουν ανάγκη τα Α/Β και τα ΤΙΚΟ να συνοδεύονται;;;;;……….χαχαχαχαχ καλό!!!

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago
Reply to  sotbak

Από μια καλή σύνοδο δεν έχασε κανένας!

Thras
Thras
4 years ago

Έτσι το σκεφτόμουν και εγώ. Αν πάρουμε αντιτορρπιλικά ή καταδρομικά, χρειαζόμαστε απλά μια φρεγάτα γενικών καθηκόντων. Αν όχι οπωσδήποτε πολυστρωματική αεράμυνα και ας έρθει ακριβότερα.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να μείνουμε σε 2 μόνο πλοία. Αν πρόκειται για bell@rra πρέπει να αποκτηθούν 4+2, ενω για Gowind 3100 καλό θα ήταν να πάμε σε 6+3. Δεν βλέπω κανένα λόγο να πάμε ταυτόχρονα και στα δύο σχέδια…

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago
Reply to  Thras

Συμφωνώ.
Όπως έγραψα σε προηγούμενο άρθρο δεν είναι λογικό να πας σε δύο τύπους πλοίων. Αν θες να κρατήσεις το κόστος χαμηλό, πας σε ένα σχέδιο στον μέγιστο αριθμό μονάδων που θες, μειώνοντας έτσι το κόστος ανά μονάδα και την λογιστική υποστήριξη.
Οι δύο πρώτες μονάδες μπορούν να έχουν την μέγιστη δύναμη πυρός που θέλει το ΠΝ ή μπορεί να αντέξει η οικονομία μας και οι υπόλοιπες μειωμένων δυνατοτήτων, οι οποίες όμως στον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής μπορούν ανάλογα με την υπάρχουσα οικονομική δυνατότητα να αναβαθμιστούν.
Το μακρύ κονταίνει, το κοντό δεν μακραίνει.

Nick
Nick
4 years ago

Η αναφορά πως στο ΠΝ δεν βιάζονται, μπορεί να διαβαστεί διπλά. Είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται (που θέλω να πιστεύω πως δεν ισχύει), είτε ο θείος Σαμ, βάζει την κορδελίτσα σε κάτι καραβάκια που χωράνε άνετα στην Σούδα.

Εφόσον -και εύχομαι- ισχύει αυτό, θα προτιμούσα την άμεση υπογραφή σε διαμόρφωση God mode. Το κόστος για εξοπλισμό της χώρας είναι “μικρό” σε σχέση με την ζημιά που θα γίνει αν οι καλοί μας γείτονες κάνουν την κουτσουκέλα τους.

Η διαμόρφωση FDI μπορεί βραχυπρόθεσμα να φαίνεται “φτηνή” αλλά σε βάθος χρόνου θα μας αφήσει με ένα σχετικά αδύναμο πλοίο. Τι να κάνει το Phalanx απέναντι σε μελλοντικές απειλές κορεσμού. Εδώ πλέον η μια μετά την άλλη -οι μεγάλες δυνάμεις- δοκιμάζουν υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους. Το Phalanx ούτε να λοκάρει δεν θα προλάβει.

Τώρα αν δεν έρθει τίποτα από τον θείο, αναγκαστικά πάμε σε όσα περισσότερα πλοία μπορούμε, με το λιγότερο κόστος.

Φανταστείτε όμως ομάδα μάχης με ένα 214, ένα AB ή Tico, μια Belhara (σε God mode) και μια εκσυγχρονισμένη MEKO200HN……

kouk21
kouk21
4 years ago
Reply to  Nick

Σου διεφυγε ο συνδυασμος να μην ξερουν τι τους γινεται,να μην υπαρχουν λεφτα,να μην παρουμε τιποτα απολυτως και ο θειος Σαμ αντι για πλοια να σου δωσει την ευχη του να πας να κανεις μια ωραια συνεκμετάλλευση με τα μεμετια.Και ολα αυτα χωρις κορδελιστα…..

Κωστας22
Κωστας22
4 years ago
Reply to  kouk21

Συνεκμετάλλευση που; Νότια Κρήτης η στο Ιόνιο; Τους Γάλλους τους ρωτησαν;

kouk21
kouk21
4 years ago
Reply to  Κωστας22

Κωστας22 Αν βασιζεσαι στους Γαλλους η στους Αμερικανους η στους ΜΑΟ-ΜΑΟ για να υπερασπιστουν τα ΔΙΚΑ ΣΟΥ συμφεροντα στο Αιγαιο η στο Ιονιο η νοτια της Κρητης τοτε καλυτερα να αφησουμε τις Belh@rra,τα F-35 και τους εξοπλισμους γενικα και να παμε να ανοιξουμε κανα πατσατζιδικο.Εκει τουλαχιστον θα ειμαστε αφεντικα του εαυτου μας…..

kostask22
kostask22
4 years ago
Reply to  kouk21

Η επιθετικότητα της Τουρκίας είναι αντίδραση στις στρατηγικές κινήσεις από μεριά μας, και είναι κρίμα γιατί θα κέρδιζε πολλά αν έπαιζε στο παιχνίδι μας, και εμείς θα είχαμε την ευκαιρία να λύσουμε τα χρονίζοντα θέματα (Κύπρος, σύνορα, κτλ). Τα Κράτη αυτά θέλουν αυτό ακριβώς από την Τουρκία, και ξέρουν ότι θα εμπλακούν σε πόλεμο με τα Μεχμέτια, αν συνεχίσουν τον χαβά τους, και δεν θέλουν, τουλάχιστον πριν ολοκληρωθεί η από-επένδυση στην Τουρκική οικονομία, από τις τράπεζες τους. Σκέψου ότι οι εταιρίες ΤΟΥΣ μας διάλεξαν για συνέταιρο, επενδύουν δις ευρώ για ανάπτυξη κοιτασμάτων στην Μεσόγειο, όταν δεν ξέραμε ακόμα τι είναι ΑΟΖ ( και ακόμα δεν έχουμε ανακηρύξει!) και θα μπορούσαν να κάνουν συνετεριλίκι με την Rosneft και εμείς να μην έχουμε κανένα θέμα με τους Τούρκους. Γιατί, χωρίς Γάλλους, ΗΠΑ και Ιταλούς δεν θα μοιράζαμε τίποτα, θα τα είχαν όλα οι Τουρκο -Ρώσοι. Θα μπορούσαμε να ελέγξουμε την μισή μεσόγειο (ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου) με ή χωρίς belhares?

kouk21
kouk21
4 years ago
Reply to  kostask22

Πρωτον,τουρκικη επιθετικοτητα ειχες και οταν δεν εκανες στρατηγικες κινησεις(σεπτεμβριανα 1955 κωνσταντινουπολη,ανακινηση κυπριακου παλι την δεκαετια του 50,πολεμικα επεισοδια στην Κυπρο τη δεκαετια του 60κ.α.)Δευτερον, η Τουρκια σε θεωρει περιπου υποτελη της οποτε πως ακριβως θα παιξει το παιχνιδι μας???Τριτον,η Τουρκια ειχε,εχει και θα συνεχισει να εχει αναθεωρητικη εξωτερικη πολιτικη-στρατηγικη στις σχεσεις της με την Ελλαδα,και δεν θα την αλλαξει για κανενα κοιτασμα και καμια οικονομικη συμφωνια.Η μονη αποδεκτη λυση γι αυτους στις διμερεις διαφορες μας ειναι να υποχωρουμε και να παραχωρουμε εμεις και μονο εμεις.Τεταρτον,ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ χωρα δεν προκειται να κανει πολεμο με την Τουρκια για κανενα κοιτασμα,για κανενα αγωγο,για κανενα δανειο,για καμια τραπεζα και για κανενα λογο.Η Τουρκια αυτο που κανει ειναι να πιεζει τον αδυναμο κρικο της περιοχης(ναι το βρηκες,εμεις ειμαστε αυτοι)και οχι να θιγει αμεσα τα συμφεροντα της Γαλλιας,της Ιταλιας,του Ισραηλ και των ΗΠΑ. Καπου εκει ολοι αυτοι σε βαζουν να κατσεις σε ενα μεγαλο τραπεζι γιατι εισαι πολυ μικρος και πολυ δειλος για να χαλασεις μια τοσο μεγαλη δουλεια και η σεμνη τελετη λαμβανει τελος.Πεμπτον,που τα ειδες τα συνεταιριλικια και τα δισεκατομμυρια επενδυσεων ειλικρινα δεν ξερω….Εκτον,η Ελλαδα θα ανακυρηξει ΑΟΖ οταν πεσει μαυρο χιονι και βγει ο ηλιος το πρωι απο τη δυση.Και εβδομον,η ολη φασαρια με τα κοιτασματα και τους αγωγους της ανατολικης Μεσογειου γινεται για να απεξαρτηθει η Ευρωπη σταδιακα απο το ρωσικο φυσικο αεριο.Οποτε οι πιθανοτητες να εκαναν δουλειες οι δυτικοι με τους ρωσους η να επετρεπαν ρωσοτουρκικη συνεκμετάλλευση των κοιτασματων της ανατολικης Μεσογειου ειναι τοσες οσες και η πιθανοτητα να δεις την Ελλαδα περιφερειακη υπερδυναμη…..

kostask22
kostask22
4 years ago
Reply to  kouk21

Δεν νομίζω ότι είμαστε δειλοί, απλά δεν έχει έρθει η ώρα.. Τα κοιτάσματα τα φυλάει ο νοικιάρης, έχουν το DeGaul στην Μάλτα και στην Σούδα τα πάντα όλα, εμείς ότι μπορούμε θα κάνουμε. Αλήθεια μας πιέζουν από δεξιά και αριστερά, ότι και να γίνει εμείς δεν φεύγουμε από την μέση, που να πάμε; Δες σε παρακαλώ τα οικόπεδα της Τοταλ και της Εxxon δεν έχει πλησιάζει τούρκικο πλοίο, ειδικά όταν πάει το ερευνητικό τους, επίσης τι στέλνουν για συνοδεία οι χώρες αυτές και γιατί άραγε; Τα δις είναι όσα έχουν ρίξει οι εταιρίες για ανάπτυξη κοιτασμάτων στην Αν μεσόγειο, για υποδομές, 400 χιλιάρικα /ημέρα /πλοίο για έρευνες. Και επειδή βιάζεσαι η Ελλάδα θα ανακηρύξει ΑΟΖ αφού οριοθετήσει σύνορα με Κύπρο-Αίγυπτο και Ιταλία (και τότε μόνο θα έχει νόημα) και αυτό θα το δεις να γίνεται σε λίγους μήνες, υπομονή. Η Ελλάδα δεν θέλει να γίνει και δεν θα γίνει περιφερική δύναμη, όπως δεν είναι η Νορβηγία, η Δανία, κτλ. Θέλουμε όμως τον ζωτικό μας χώρο και αυτός θέλει συμμαχίες.

Nick
Nick
4 years ago
Reply to  kouk21

Θέλω να ελπίζω πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο….

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  Nick

χρειαζεται το ΤΙΚΟ συνοδεια απο μπελχαρα ομως??

Παῦλος Πιτσελᾶς
Παῦλος Πιτσελᾶς
4 years ago

Καλο θα ηταν η Πτηση να μας εδινε και στοιχεια εξοπλισμου της Gowind που εχουν επιλεγει απο την Ελληνικη πλευρα, εφοσον ειναι ανακοινωσιμα & εφοσον εχει γινει προεπιλογη τους (εκτος αν το ‘δεν εχει φυσικα ωριμασει’ , στο κειμενο, εννοει οτι δεν εχει κατασταλλαξει το ΠΝ, στο τι θελουμε για τις Gowind).

Θεωρω μεγαλο ρισκο, να ταυτιζομε την κατασκευη Gowind οι οποιες συντομοτερα μπορουν να κατασκευαστουν, με το κοστος των Belh@rra. Το κατανοω ως προς τον τελικο αριθμο πλοιων,(αναλογα κοστους) αλλα ηδη θα επρεπε να κατασκευαζονται (2 τουλαχιστον) πλοια που τα εχουμε αναγκη αμεσα.
Οι Belh@rra θα αργησουν, ενω οι Gowind (εφοσον εχουν επιλεγει απο το ΠΝ)επειγουν.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Παῦλος Πιτσελᾶς
4 years ago

Ευχαριστω.
Τοτε σε αυτη την περιπτωση πρεπει να παμε σε στολο μονο με Belh@rra, οπως αναφερει ο συνσχολιαστης , και για τον λογο ομοιοτυπιας, του κοστους, της ισχυος και της αντοχης στις καιρικες συνθηκες.

Υποθετω οτι βραχυπροθεσμα θα καλυφτουμε απο Αμερικανικα μεταχειρισμενα, και ο Θεος βοηθος.

Mavi70
Mavi70
4 years ago

Δεν έχουν επιλεγεί διότι υπάρχουν και ΜΕΚΟ Α-200.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Παῦλος Πιτσελᾶς
4 years ago

Εφοσον δεν εχει επιλεγει κατι ακομη, ταυτιζομαι με την εδω αποψη του συνσχολιαστη , και που παλαιοτερα ειχα εκφρασει, να παμε σε στολο Belh@rra, ωστε να μειωθει το τελικο κοστος απο την ποσοτητα πλοιων.

——

Υπαρχουν βεβαιως 2 ερωτηματα Αν χρειαζομαστε μεγαλυτερα σε μηκος πλοια απο αυτα πχ που η Γαλλια εξαγγελει, υπαρχει πιθανοτητα αυτο να γινει, και με τι κοστος ? (διοτι εδω συζηταμε μονο για διαφοροποιηση οπλισμου, και παντα η ερωτηση με την προυποθεση οτι θα παρουμε μεγαλο αριθμο πλοιων)

Ποσες φρεγατες θα μπορουσαμε να κατασκευασουμε σε βαθος χρονου στην Ελλαδα ωστε να συμφερει η εγχωρια κατασκευη τους?

———

Τελος, ολα τα παραπανω δεν δινουν λυσεις στο αμεσο βραχυπροθεσμο διαστημα, το οποιο χρειαζεται ειτε ενισχυση απο μεταχειρισμενα πλοια και αεροσκαφη και αλλα συστηματα, αμεσα.

υγ (Αν υπηρχε χρηματοδοτηση[εγράφη ξανα στον τυπο για επιστροφες] ισως να επρεπε να τρεχουμε 2 υποβρυχια αμεσα) https://www.makthes.gr/to-eurogroup-enekrine-tin-epistrofi-stin-ellada-ton-kerdon-apo-ta-ellinika-omologa-245013

Spirit
Spirit
4 years ago

Η πλάκα ειναι ότι οι Gowind 3100 πιθανότατα μπορούν να πάρουν και 4 Α50 sylver!!!

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Spirit

Βάζεις ένα 8PLO MK41 VLS και έχεις 32 ESSM BII στη μιση τιμή από τους 32 ASTER!!

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  CKfurious

Ειναι μια λύση και αυτή όπως πιθανότατα των ΗΑΕ, ίσως η πιο ενδεδειγμένη ώστε να ξεκινήσουμε και άμεσα ναυπηγικό πρόγραμμα και ΜΕΚΟ up με αντίστοιχο εξοπλισμό.
Αλλα το αναφέρω για άλλο λόγο.
Πρώτον οι FTI εχουν αντίστοιχο αριθμό, και δεύτερο η λύση του ASTER-30 μπορεί να έρθει και από φθηνότερη λύση, έρτω και περιστρεφόμενη διάταξη SeaFire 500, ή ένα ραντάρ Heracles ER που θα φέρουν οι FREMM AAW.

Animades
Animades
4 years ago
Reply to  CKfurious

Aν Όχι οι τετράδες Camm λογο κόστους τότε τετράδες ΕSSM που είμαστε είδη πελάτες του.
Αρα ” Φθηνές ” BELHARES με :
3× 8 ASTER 30 = 24
+ 1×8 X4.essm = 32

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Animades

Οι Γάλλοι έχουνε αποκλείσει και το mk41 και το essm
Δεν θέλουν ξένα weapons/systems στα πλοία τους

είχε γράψει τοmetmarine του WOLF περί αυτού
Προφανώς ζητάνε ένα τεράστιο ποσο για να βάλουν οποτε ουσιαστικά το αρνούνται

Επιπλέον πάμε για πλοίο ίδια με τα δικά τους οποτε ξεχνάμε τέτοιες μετατροπές

Aʼντε να κοτσάρουν κάνα Phalanx στη πρύμνη

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  Spirit

Ναι θα συζητάμε όπως και για τις μπελ δυο χρόνια, θα τους βάλουμε μέχρι και πυρηνικά απάνω και μετά θα βγει το ναυτικό να πει ότι λόγω κόστους θα πάει για 16 Μίκα…

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Mageiras

2 χρονια??
Δεν τα μαθές?
27 η 29 Ιανουαρίου συναντιέται ο Μητσοτάκης με τον Makron
Δεν γίνετε να πάει με άδεια χερια
Θα υπογράψει ότι του δώσουνε
Και άσε τον άλλον να λέει πως είμαστε Ακόμα στα αρχικά στάδια συζητήσεων και θα πάρουμε πλοίο όπως θέλουμε!!

Steve
Steve
4 years ago

Για αυτούς της δεύτερης “τάσης” στο ΠΝ…. Δε χρειάζονται τόσα Α50 μην κάνετε υπερβολές
Ένα Α50 βάλτε… φτάνουν 8 Aster…. και βάλτε μπόλικα 50αρια γύρω γύρω…

Εάν επικρατήσει η δεύτερη “τάση” αυτοί που την ψήφισαν και την αποφάσισαν να επανδρώσουν αυτοί τα πλοία στο αιγαίο…

Τουλάχιστον μέση λύση… 32 Aster + Ram + Strales

casual learner
casual learner
4 years ago

Καλησπέρα σας.
Γνωρίζουμε γιατί δεν προχωράει το θέμα με την αναβάθμιση των MEKO?
έχουν γίνει παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας από τους γείτονες για να μην παίρνουμε νέα όπλα η αναβαθμίσεις???

Digenis
Digenis
4 years ago

Κουρτινα Α με τα ταμπουνια …

Ακόμα δεν έχει κανείς αιτιολογήσει της θεωρία ότι οι τα ” μεγαλύτερα πλοία, όπως οι FREMM, Iver Huitfeld, AB κοκ δεν μπορούν να ελλιμενιστούν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας ” .

Spyros
Spyros
4 years ago
Reply to  Digenis

Βύθισμα;

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Spyros

Μπα .Κατα καιρους εχουν υπάρξει μεγαλύτερα πλοια με μεγαλύτερο βύθισμα στο στολο. Πχ ο προμηθεας εχει σχεδον διπλασιο βυθισμα απο την Γαλλικη Fremm .

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CF%8D%CF%82_%CE%91-374_(%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CF%8C_%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85)

Christos Tziafetas
Christos Tziafetas
4 years ago

Οι άλλες εταιρείες δεν εμφανίστηκαν γιατί δεν έχει γίνει κανένας διεθνής διαγωνισμός για απόκτηση φρεγατών επίσης όταν πας παρακαλώντας θα σου δώσουν ότι έχουν στην ακριβότερη τιμή όσο αναφορά τον ελλιμενισμό τον τόσο τεράστιον άλλων φρεγατών απλά λέω ότι ελλιμενιζοταν το Ναυκρατουσα πολύ μεγαλύτερη όλων των άλλων υποψηφίων σε 6 διαφορετικές θέσεις στο ναύσταθμο……το μόνο που θέλω να πιστεύω είναι επιτέλους να ζητήσουν να πάρουν αυτό που θα τους πει το ναυτικό και όχι ο Κούλης ο Μακρόν και το για ακόμη μια φορά οικονομικό επιτελείο

evaggelos
evaggelos
4 years ago

σωστο κι αυτο με το ναυκρατουσα,δυστυχως κανενα ναυτικο στον κοσμο δεν αποφασιζει μονο του ολα παιρνουν απο το οικονομικο επιτελειο απλα στην ελλαδα χωρα καθαρα εξαρτημενη απο αλλες δυναμεις παιρνει κ με βαση την πολιτικη.

Mageiras
Mageiras
4 years ago

Μάλιστα… 2 φρεγάτες με μέγιστο 24 αστερ30 και 6 κορβετες με 16 μικα… Σε 15 χρόνια θα είναι ανεπαρκείς και θα έχουμε δώσει ότι έχουμε και δεν έχουμε για να γλυτώσουμε συνολο ποσο? 1 δις? Αστεία πράγματα…δεν νομίζω ότι αξίζει να ασχολουμαστε πλεον.

βασιλης
βασιλης
4 years ago
Reply to  Mageiras

1° διαφωνια…. η gowind δεν περνουν μόνο 16 mica , τα ΗΑΕ τα έχουν μετατρέψει σε καλύτερες φρεγατες γενικών καθηκόντων από τις ειδη υπάρχων hellenik meko με 32 ESSM Block2 σου υπενθυμίζω.Το μόνο πρόβλημα του είναι ότι είναι κατά 5 μέτρα μικρότερο από ότι μια φρεγάτα γενικών καθηκόντων,αλλά με λίγα μαρουλοφιλα διορθωνεται ….
2° Οι Hellenic belharra ,εάν σκευτεις ότι θα πάρουμε μόνο 4 ,Καλό είναι να είναι τούμπανο διότι τις θέλουμε με ενισχυμένο αεροναυτική αγώνα και όχι για αεραμινα που λέτε εσείς….και πες ότι επιλέξουν την light επιλογή belharas και εξοικονομούμε 150 εκατομμύρια ανά σκαρί ειδι δεν θα πιστοποιησουμε τους camm-er..δηλαδι 600 εκατομμύρια.Αυτο το ποσό δεν επαρκεί ούτε για μια belharra ….. Αρα αυτήν η αποφαση μας κάνει μηδέν εις στο τετράγωνο
3° Εάν μπει camm-er σε 8 κελιά × 4 βλήματα το κελί × 4 φρεγατες μας κάνει 128 βλήματα….εαν φορά κάνεις 8 κελια × 1 aster 30 ανά κελι × 4 φρεγατες μας κάνουν 32 βλήματα .η διαφορά των πυραύλων 96, δηλαδή οσα βλήματα essn θα φέρνουν 3 κορβετες των ΗΑΕ!!!!!Δεν νομίζω οτι ότι τα 600 εκατομμύρια εξοικονόμησης να φτανου ν για τρεις gowind. Το κατάλαβες γιατί τώρα
Είναι ποιό συμφέρουσα η θεση του πολεμικού ναυτικού.ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ να σου υπενθυμίζω ότι η belharra θα είναι το επόμενο όπλο υπέροχης στην Ανατολική Μεσόγειο που θα πρέπει να τα βάλει με τα μελλοντικά mini αντιτορπιλικό των τουρκων TF-2000 ,των 7000 τόνων το καθενα, θα φέρουν 40 VLS το καθενα,και εμείς η κάθε belharra θα φέρει μονο 32 vls…..το εμπεδωσαι το κεφάλι σου….η θες να πω και Αλλά…….

Τάσος
Τάσος
4 years ago
Reply to  βασιλης

Είσαι αγενής και προσβάλλεις τον ανωτέρω σχολιαστή μόνο και μόνο για να κάνεις τον εξυπνάκια….Αν αυτός είναι ο τρόπος που έχεις μάθει να σχολιάζεις και δεν επιθυμείς να τον διορθώσεις, ΜΑΘΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ!

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  Τάσος

Αν έμπαινε στον κόπο να διαβάσει ποιές είναι οι απόψεις μου για το αν είναι καλές οι μπελ και τι θα ήθελα να έχουν επανω δεν θα τα έλεγε αυτά…

Ted
Ted
4 years ago

Φαντάζομαι ότι η μία ή η άλλη λύση θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της πολυαναμενόμενης παραχώρησης AB / Tinco. Εάν εξασφαλιστούν 2 πλοία από αυτά, τότε θα πάμε στις light εκδόσεις, αφού το ρόλο του Α/Α θα τον παίξουν τα αμερικάνικα.

Berserker
Berserker
4 years ago
Reply to  Ted

Η απολύτως προφανής αιτία. Και έτσι πρέπει να γίνει.
Όταν προχωρήσουμε σε μελλοντικές ναυπηγήσεις στην Ελλάδα θα μπορούμε να αλλάξουμε διαμορφώσεις. Αλλά οι δύο πρώτες, οι “Γαλλικής κατασκευής και προελεύσεως” θα διαμορφωθούν αναλόγως των κινήσεων του Θείου (Σαμ).

MisCo
MisCo
4 years ago
Reply to  Ted

για καμια 5ετια, θα τον παιξουν τον ρολο. Μετα τι θα εχεις?
Δεν ακουμπαω καν το θεμα της χαοτικης τεχνολογικης διαφορας καποιων δεκαετιων με οτι σημαινει αυτό.

Spirit
Spirit
4 years ago

Πάλι για για greek salad πάμε…

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago

Αν τελικα τα πάρουμε ας βάλουμε ενα sea ram που ειναι αυτόνομο και δεν χρειάζεται ενσωμάτωση στο setis……έλεος δηλαδή μεταχειρισμένο phalanx απο S……!

Sarouman21
Sarouman21
4 years ago
Reply to  MPAMPIS

Το RAM απαιτεί οπωσδήποτε ενσωμάτωση στο SETIS (ή σε οποιοδήποτε άλλο ΣΔΜ) για να λαμβάνει δεδομένα στόχου από τους αισθητήρες του σκάφους. Το Phalanx μπορεί να τοποθετηθεί αυτόνομα (όπως συμβαίνει ήδη στις φρεγάτες του ΠΝ), εφόσον διαθέτει δικά του ραντάρ έρευνας/ιχνηλάτησης στόχου.

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago
Reply to  Sarouman21

Ισχύει, δες ομως τι ειναι και το sea ram….

Sarouman21
Sarouman21
4 years ago
Reply to  MPAMPIS

Ισχύει. Στην πραγματικότητα όμως είναι διαφορετικό σύστημα, που δεν το έχει το ΠΝ. Το Phalanx θα προέλθει από τις αποσυρόμενες φρεγάτες τύπου S, αναβαθμισμένο (ελπίζω) στην έκδοση Block 1B.

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  Sarouman21

Δεν εχει RAM το ΠΝ?
Τι εννοεις?

Sarouman21
Sarouman21
4 years ago
Reply to  ETS

SEARAM δεν έχει. Στην πραγματικότητα είναι διαφορετικό σύστημα, παρότι συνδυάζει υποσυστήματα τόσο από το Phalanx όσο και από το RAM.

ETS
ETS
4 years ago
Reply to  Sarouman21

Οι απεικονισεις της Μπελ σε εκθεσεις δειχνουν απλο RAM κι οχι το SEARAM .Οπως και να εχει οι Γαλλοι ελεγαν δεν βαζουν Phalanx τοσο καιρο επειδη χαλαει η στελθ υπογραφη και αυτο ειχε γραφτει και εδω.
Τωρα ξαφνικα καποιοι λενε θα βαλουν Phalanx .Eνω οι Γαλλοι προεκριναν RAM η Millenium ..Οτι ναναι.Αυτο που πρεπει οπωσδηποτε να εχει ειναι Strales.

Koulis
Koulis
4 years ago

Η κουρτίνα Γ έχει Ζονγκ;

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  Koulis

φανταζομαι ειναι αυτή στην οποια κανουμε απλά ελαφρια αναβαθμιση των ΜΕΚΟ και δεν αγοράζουμε τιποτα για 5 χρόνια ακόμη….!!

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago

….επιπλέον αν πάρουμε mdcn να ζητήσουμε και για τα 214····· οπως και την διάθεση του A70 για ενε δεχόμενο μελλοντικό σχέδιο……αν τελικα βάλουμε aster 30 να γινει ταυτόχρονη διαπραγμάτευση για samp/t…….

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago

Αν και είμαι σίγουρος ότι δεν έχει κάποια σκοπιμότητα, το άρθρο μοιάζει λίγο προπαγανδιστικό για αγορά Γαλλικών πλοίων προσπαθώντας να μας πείσει να επιλέξουμε είτε μια μισο-οπλισμένη φρεγάτα σε τιμη φρεγάτας φρούριο, ή να πάρουμε μια φραγάτα φρούριο σε τιμή αεροπλανοφόρου. Το πλοίο είναι καλό σε όποια του έκδοση, ΔΕΝ είναι value for money και αυτό είναι που πρέπει να φτιάξουν, την τιμή. Κανονικά οι αλλαγές που ζητάμε δεν θα έπρεπε να είναι ακριβές

Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί μια I.H. δεν χωράει στους δικούς μας ναύσταθμους?

Η μόνη περίπτωση να πάρουμε μισο-οπλισμένες είναι να πάρουμε 2 ΑΒ νωρίτερα, οι οποίες θα κλείσουν το κεφάλαιο Α/Α, οπότε οι άλλες θα γίνουν γενικής χρήσης και σε σωστή τιμή και να τελειώνουμε να βγούμε από την υποχρέωση. Μετά να πάρουμε πλοία των 350-400 εκατ, τις ιδιες φρεγάτες με τους Άγγλους (περίπου η I.H.), γιατί με τα ίδια λεφτά με μια φρεγάτα να πάρουμε κορβέτα? (εκτός και αν μας την δώσουν φτηνά.

Για τα πολλά κομμάτια θέλει διαγωνισμό, η Ρουμανία λίγες πήρε και σκοτώθηκαν όλοι οι διεκδικητές μεταξύ τους και πήραν και τα ναυπηγεία τους, εμείς που ψάχνουμε για 6-9 πλοία τι θα γίνει?

DimitrisXr
DimitrisXr
4 years ago

Δυστυχως οπως το ειπες, ” να βγει η υποχρεωση να τελειωνουμε” μοιαζει αυτη η συμφωνια. Ακομη και η πτηση φαινεται να παραδεχεται πως σε ελληνικη διαμορφωση το κοστος ανεβαινει, πιθανοτατα σε υψη Type26. Σαφως και οι εξοπλισμοι εξυπηρετουν και πολιτικους σκοπους, αλλα στην περιπτωση μας αυτο μας στοιχιζει τρομερα σε στρατιωτικη ισχυ. Κριμα γιατι δεδομενης της επικειμενης ανασυστασης (λεμε τωρα…) ηταν μια καλη ευκαιρια να διορθωσουμε τα λαθη του παρελθοντος.

sotbak
sotbak
4 years ago

+1 από μένα. Την υποχρέωση μπορούμε να τη βγάλουμε με αναβάθμιση όλων των Μ-2000 ή με την αντικατάστασή τους με ραφάλ φ-4.

Spirit
Spirit
4 years ago

Η υποχρέωση βγαίνει και με άλλους τρόπους, άμεσα με Gowind 3100, να αντικατασταθούν περισσότερες αντιπαραγωγικές παλιατζούρες, τώρα γιατί έχουν κολλήσει οι φωστήρες στις FTI, άγνωστο.
Υπάρχει και η λύση των Rafale, υποβρυχίων κλπ…
Αν και κατανοητό το νταραβέρι των εξοπλισμών για πολιτικούς λόγους, δυστυχώς γίνεται αποσπασματικά και με λάθος τρόπο κάθε φορά.

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago

Εγώ πάντως νιώθω άσχημα γιατί όταν κάποιος έχει μια υποχρέωση σε έναν φίλο και την ξεπληρώνει, νιώθει και λίγο χαρούμενος, γιατί έχει πάρει την χάρη και πληρώνει ένα φίλο. Εάν όμως ο φίλος στην έχει τιμολογήσει την υποχρέωση τα μαλλιά της κεφαλής μας, αρχίζει να γίνεται ξυνή η υποχρέωση που δηλητηριάζει κα την φιλία.
Όσον αφορά την υπερφρεγάτα!):
Στο thread αυτό υπάρχουν δεκάδες αρνητικά σχόλια, για τον οπλισμό της για την ταχύτητά της κτλ κτλ. Αν η Γαλλία έλεγε οι φτηνές φρεγάτες παγκοσμίως πουλιούνται από 350-500 εκατ, εγώ θα σας δωσω μια καλύτερη με 600 και αν ην θέλετε ντούκι, θα είναι 700, θα υπήρχε έστω μια γκρίνια εδώ? Ούτε μία! Και θα λέγαμε πάρε 2 ντούκι, 2 απλές και 4 Gowind (με αντίστοιχα καλή τιμή). Και φιλοι και win win. Τώρα νιώθουμε ξυνίλα γιατί για να δικαιολογηθεί μια διαστημική τιμή, φτάσαμε να την λέμε υπερφρεγάτα (την άνω του δις version) και όσοι σκέφτονται κριτικά (και καλά κάνουν) σκέφτονται ποια υπερφρεγάτα, εδώ ακόμη και αυτή η version έχει λιγότερα όπλα από τις Saar που είναι ΚΟΡΒΕΤΕΣ και στο ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ της τιμής της Μπελάρα (αλήθεια γιατί να πάρουμε Gowind αντί αυτές αν πάμε σε κορβέτα?)

Stavrogin1
Stavrogin1
4 years ago

Συμφωνω με το πνευμα του σχολίου σου, εχω καποιες ενστάσεις για το γραμμα. Καθε φρεγατα παρόμοια θα εφτανε σε αναλογο κόστος +_50-100 εκ. λογω παρελκομενων και υπηρεσιών και έλειψη συμπαραγωγής. Δεν μπορω να συγκρινωψκοστη οταν δεν μπορω να γνωρίζω τι ακριβως περιλαμβάνουν. Ανεξαρτητα του ποσο καλο ειναι το πλοίο, κολησαμε στους γάλλους. Ως προς το ναυσταθμο, αφου δε χωρανε τα μεγαλήτερα σκαριά, γιατι δεν τον βαθαίνουν να τελειώσουνε με αυτο το θέμα? Εδω δινουν τοσα δις για 2 πλοια δε μπορουν να βρουν λιγα εκκατομύρια για να το σκαψουν; δεν ειναι και κανενα τεραστιο εργο. Και τωρα που το σκέφτομαι, υπάρχει μια βυθοκόρος στην Αλεξανδρούπολη που με λιγο μαζουτ θα μπορουσε να κάνει την δουλειά. Ετσι θα χουμε πολλαπλα οφέλη απο την ελληνοαμερικανική συμφωνία.

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago
Reply to  Stavrogin1

🙂 και εγώ συμφωνώ με το δικό σου σχόλιο, σχετικά με το ότι δυστυχώς δεν εχουμε όλα τα δεδομένα που θα μας βοηθούν να κάνουμε συγκρίσεις, όπως και με εσένα και όλους τους αναγνώστες που αναφέρουν ότι αυτή η καραμέλα του ότι δεν χωράει ή δεν ταιριάζει με τον ναύσταθμο πρέπει να τελειώσει.

1) Εκεί στο παρελθόν ελλιμενιζόταν και μεγαλύτερα πλοία, στο παρελθόν το ναυτικό μέχρι και καταδρομικά είχε.

2) Αν δεν χωράν ας κάνουμε και μια επενδυσούλα να τα φτιάξουμε, δεν μπορούμε να αποφασίζουμε αν θα κάνουμε την Α ή Β προμήθεια ναυτικών μονάδων στις οποίες μπορεί να επενδυθούν 2-3 δις, και από την επιλογή να αποκλείονται μερικές (που μπορεί να είναι πολύ καλές), μόνο και μόνο γιατί δεν ταιριάζουν στον ναύσταθμο, που μπορεί να τον φτιάξουμε με μερικά εκατομύρια. Ας αναλάβει ο πωλητής να τον φτιάξει.

3) Τέλος νιώθω ότι βαρέθηκα την συζήτηση για τον ναύσταθμο Σαλαμίνας, όλα εκεί μαζεύονται, αν κάνουν ένα ντου εκεί, σαν το Περλ Χάρμπορ θα γίνουμε, ενώ είναι και μακριά από τις πιθανές εστίες φωτιάς. Γιατί να μην είναι στην Σούδα ή σε άλλα μέρη διασκορπισμένα?

Μιχάλης Κ.
Μιχάλης Κ.
4 years ago

Η Bellhara εφόσον θα είναι το επόμενο μεγάλο πλοίο μας πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένα. Πρέπει να σταματήσουμε τις μιζέριες. Η τεχνολογία προχωρά και δεν γίνεται το επόμενο μεγάλο πλοίο επιφάνειας να μείνει πίσω σε 15-20 χρόνια ενώ θα είναι σίγουρα σε υπηρεσία 40! Τώρα για τις 6 gowind 3100 είναι μια καλή λύση αλλά με μία ποιο δικιά μας διαμόρφωση, καλή τιμή λόγω αριθμού και ναυπήγηση στην Ελλάδα. Θα ήταν επίσης ωραίο όμως να πάμε σε ναυτικό με bellhara που θα ήταν οι υπόλοιπες πιο απλές. Μακάρι να γίνει το δώρο από Αμερική πλευρά θα ήταν ιδανικό σενάριο αν σκεφτούμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ξαφνικά μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια και καλό κόστος ολοκαίνουργιο δυνατό ναυτικό.
Υ.Γ Πρέπει να σταματήσουμε τη μιζέρια και να παίρνουμε το καλύτερο με κάθε κόστος μιλάμε για το καλό της πατρίδας που είναι υπεράνω όλων.

evaggelos
evaggelos
4 years ago

ok αν ειναι οντως να παρουμε κ 6 γκοουιντ ας παει το παλιαμπελο στα 32 αστερ,αλλα φαλανξ σε πλοιο του 2030? ελεος απλα

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago
Reply to  evaggelos

Καταλαβαίνω αυτό που λες, αλλά σε περιβάλλοντα που μπορεί να είναι κορεσμένα όπως στο Αιγαίο όπου θα έρχονται απειλές από Τουρκικά αεροπλάνα, πλοία και ηπειρωτική Τουρκία (κα όχι να πλέει στο κέντρο της Μεσογείου μακριά από όλα όπως θα την έχουν οι Γάλλοι) όπου υπάρχει πιθανότητα όλα τα πυραυλικά αντίμετρα να τελειώσουν, οπότε είναι χρήσιμο και κάτι μη πυραυλικό. Οι Αμερικανοί, σε όποιο πλοίο είναι φτιαγμένο να πολεμήσει ακόμη και σήμερα βάζουν τέτοια.

Η μόνη ένσταση είναι α) για τυχόν upgrade του Phalanx και β) επειδή κάποια θα τα πάρουμε το 2030, καλό είναι να έχουν πρόνοια για λέηζερ τα οποία είναι αυτά που θα αντικαταστήσουν τα Phalanx

evaggelos
evaggelos
4 years ago

προνοια κ ελλαδα ειναι αντιθετες ενοιες 😉

Γιώργος70
Γιώργος70
4 years ago

α) Το γαλλικό πρόγραμμα των 5 fdi χωρίς όπλα ,σύστημα αυτοπροστασίας ,fos,Nh90 είναι ύψους 4.2 δις με φπα.
β) H ελληνική διαμόρφωση δεν είναι ρεαλιστική για μόνο 2 fdi.
γ) Για το ΠΝ 2 fdi γαλλικής διαμόρφωσης είναι 2 δις -χοντρικά 250 εκ/έτος.
δ) Η fdi δεν έχει το escape option.Αυτό που λέμε στο χωριό μου σε μια δύσκολη κατάσταση να γίνει …πουλόπουλος.

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago

μπορεις να εξηγήσεις το Δ) γιατι δεν το εχω ξαναακουσει?

Γιώργος70
Γιώργος70
4 years ago
Reply to  ShadowMan

Αναγκαίο χαρακτηριστικό ενός οπλικού συστήματος σε σύγκρουση υψηλής έντασης είναι το escape option.
Παραδείγματα
F-15 απειλείται από f-16 ανεβαίνει στα 18km και με 2 mach γίνεται πουλόπουλος.
Πυρηνικό υποβρύχιο στην άβυσσο με 35 knots.
F-35 για να αποφύγει merge με mirage /mica ir στα 30 nm αλλάζει πορεία αόρατο.
ΑΒ/Tico στη σινική θάλασσα σε λάθος τόπο και χρόνο απομακρύνονται εκτοξεύοντας δεκάδες sm2-sm6.

Χωρίς escape optiοn
F-16 στην καρδιά του misiile envelope των βλημάτων του s-400
MEKO στο ανατ αιγαίο χωρίς αεροπορική κάλυψη
Αγκιστρωμένη ΤΠΚ εντοπίζεται από ελικόπτερο/ucav.

Τα οπλικά συστήματα της Α κατηγορίας είναι υποχρεωτικά πολύ ακριβά.
Ενώ της Β οικονομικά.
Δεν γίνεται να έχουμε την απαίτηση από το F-16 να επιβιώσει των s-400.
Ούτε μια ΜΕΚΟ να επιβιώσει σε ταυτόχρονη επίθεση από 5 Som, 5 SLAM-ER,3 Ηarm κτλπ.

H fdi στο 1 δις κοστίζει για Α κατηγορία αλλά είναι Β.
Το ζητούμενο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό θα είναι να προλάβει να ρίξει.Και τα στελέχη του ΠΝ θα λένε για πολιτικούς και κανόνες εμπλοκής.

Εάν κόστιζε τα μισά δεν θα υπήρχε θέμα με escape optiοn.Και δεν θα ήταν παράλογο στο αμυντικό δόγμα αποτροπής να εκτελέσει μια αποστολή.

CKfurious
CKfurious
4 years ago

a)Για δώσε κάνα reference / link για το κόστος των4,2 billion euros? που γραφεις!

Εγώ στα 3.8 billion έχω μείνει

https://www.janes.com/images/assets/552/84552/Innovation_by_design_The_French_Navys_FTI_frigate_programme.pdf

Το αρχικό γαλλικο σχεδιο είχε μονο 2 A50 vls
Εάν δεχθούν 3 A50 και έναν A70που όπως φημολογείται προτείνεται τότε το κόστος θα ανεβεί

agnostosependytis
agnostosependytis
4 years ago

Το Γαλλικό πρόγραμμα αναφέρει ξεκάθαρα επίσης δυο πράγματα,
α) ότι το κόστος των 4,2 δις είναι με όλα τα έξοδα έρευνας και ανάπτυξης το οποίο ήταν περίπου το 1/3 με 1/4 του κόστους τους και
β) ότι η εντολή ανάπτυξης της Μπελάρα από το κράτος της Γαλλίας ήταν γιατί ήθελε ένα πλοίο πιο φτηνό από τις Fremm και θα τοποθετούνταν μεταξύ Gowind (350 μύρια) και Fremm (700 μύρια). Οπότε να ξέρουμε που θα έπρεπε να είναι η τιμή…

flashg
flashg
4 years ago

Σήμερα είχατε φωτογραφία από πυραυλάκατο στο Καστελόριζο που είχε μόνο δύο πυραύλους harpoon. Αυτό δείχνει την κατάσταση που είναι ο στόλος. Κάποιοι ακόμα περιμένουν ότι θα γεμίσουμε 122 κελιά στα tico(δηλ. 400 εκ. ευρώ ανά πλοίο) ? Ή ότι θα αγοράσουμε Μπελλαρά.Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας είπε ότι θα τις πάρουμε στο μέλλον. Δηλαδή ζήσε Μάι μου να φας τριφύλλι.Έτσι όπως είναι ο προϋπολογισμός πρώτα η Τουρκία θα αποκτήσει κανένα όπλο λέιζερ και μετά εμείς θα πάρουμε Μπελλαρά. Ακόμα συζητάμε για τις τορπίλες και να βάψουμε (κάποιοι το λένε εκσυγχρωνισμό) τις meko. Γράψτε κανένα άλλο θέμα για καμιά άλλη χώρα γιατί στο τέλος θα σας βαρεθεί ο κόσμος.

σκύλος
σκύλος
4 years ago

“οι FREMM, Iver Huitfeld, AB κοκ δεν μπορούν να ελλιμενιστούν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, τουλάχιστον χωρίς σοβαρά και κοστοβόρα έργα υποδομής.”
Πόσο σανό θα φάμε ακόμη…δηλαδή πες οτι βρίσκουμε λεφτά για τα αναφερθέντα πλέούμενα ή πες μας τα χαρίζουν, και το πρόβλημα είναι το κόστος ελλημενισμού…ΑΡΑ..πάμε δια αυτό το λόγο στις μπλελχάρες..Αιδώς Αργείοι

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
4 years ago
Reply to  flashg

Είναι σύνηθες να μη βάζουν πλήρη φόρτο πυραύλων στις ΤΠΚ (ο κυματισμός τα κουράζει 😛 ). Το ίδιο κάνουν και οι τούρκοι

Berserker
Berserker
4 years ago
Reply to  flashg

Επειδή ήμουν το καλοκαίρι στο Καστελόριζο εν όσω ο Δανιόλος μας φύλαγε θα τονίσω ότι το πλοίο και το πλήρωμα του ήταν διαφήμιση για το ΠΝ και τις ΕΕΔ. Και επειδή ήμουν όλη μέρα στο φουσκωτό ξέρω ότι οι απέναντι ήσαν άφαντοι.
Το γιατί το ΠΝ επιλέγει τώρα να έχει στη Μεγίστη Combattante 3 με δύο Harpoon είναι δικός του λογαριασμός. Αλλά επ’ ουδενί δεν δείχνει κακή κατάσταση στόλου.

evaggelos
evaggelos
4 years ago
Reply to  flashg

η πυραυλακατος βρισκεται για φυλαξη κ αν χρειαστει κατι παραπανω εχει κ 2 χαρπουν δεν παει σε ναυμαχια για να χει πληρη φορτο,το ιδιο κ το τικο αν ειναι να πολεμησει θα παει τουμπανο(αν εχουμε πυραυλους) αν απλα κανει βολτα δεν χρειαζεται.

Digenis
Digenis
4 years ago

1. Οτι πλοίο αγοράσει από δω και πέρα το ΠΝ πρέπει να ειναι βαριά οπλισμένο ,είτε μιλάμε για Bel ειτε για Gowind… Μετρια σε οπλισμο πλοια δεν μπορουν να ενταχθουν στο ΠΝ εκτος πχ αν ειναι κανονιοφόρος … Και ολο αυτο γιατι ο αριθμος κορεσμου άμυνας πρέπει να ειναι μεγάλος και η επιθετικη ανταποδοση να πόνεση πολύ !!!

2. Αν ολοκληρωθούν οι Camm-ER ,Ram στις bel θα ‘κληρονομηθούν’ και στις επόμενες ναυπηγήσεις ,οπότε το κοστος αυτό δεν θα υπάρχει στις επόμενες ναυπηγήσεις ,και τα πλοια θα ειναι ”αστακος” και ας ειναι μικροτερα …

3. Υπάρχουν κάτι σχέδια Gowind φρεγάτας 3000τ με καινούργιο ρανταρ που αγκιζουν σε σύγκριση τις τελευταίες Γαλλικές Fremm εννοείτε οτι ξεπερνάν τα 500εκ έκαστο .

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
4 years ago

Μπορεί κάποιοι να αρνούνται να κοιτάξουν την πραγματικότητα στα ματια, η αλήθεια όμως είναι ότι η FTI (και όχι FDI : Frégates de Taille Intermédiaire) είναι μια low end φρεγάτα. Ένα υβρίδιο φρεγάτας κορβέτας, μια κορβετοφρεγάτα στην τιμή μιας κανονικής φρεγάτας όπως η αμερικανική ffg(x) και πολλαπλάσια της Ι. Huitfeldt. Όταν την τραβάς από τα μαλλιά για να γίνει μια τραβεστί high end φρεγάτα, στα όρια των δυνατοτήτων της και χωρίς περιθώρια μελλοντικής αναβάθμισης, τότε το κόστος για μια belhara hell με γεμάτα τα 32 της κελιά, πάει στο 1-1,25 δις €. Την ίδια ώρα το κόστος ενός A. Burke , με γεμάτα τα 96 του κελιά είναι 1,82 δις $ (1,64 δις €).
Κατανοητό ότι υπάρχει”πολιτική απόφαση” ή όπως λένε στο νησί μου φόρος υποτέλειας ή νταβατζηλίκι, που πρέπει να πληρωθεί μιας και δεν αρκεί, το ότι η total παίρνει όλα τα οικόπεδα σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά ας πληρωθεί κάπου αλλού και όχι σε ένα τόσο κρίσιμο οπλικό σύστημα.

npo
npo
4 years ago

Νομίζω πως επείγει η αγορά τορπιλών, ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ, η παράδοση των δύο εναπομεινασών πυραυλακάτων, προσωπικά θα ήθελα να προχωρά η αγορά των ΜΗ-60 (θα ήθελα τουλάχιστον για 8 και να μετατρέψουμε τα AB-212 σε medevac) και την ναυπήγηση δύο ακόμα Τ 214.

Για τις φρεγάτες θα περίμενα κανα έτος να δω που πάνε τα οικονομικά καθώς και που θα παει το πρόγραμμα FFG(X) μπάς και μπορώ να μπορέσω να χωθώ σε κάποιο πρόγραμμα μαζικά, ~ 10 φρεγατών. Θα στοιχίσει λιγότερα ανα μονάδα. Επίσης έχουμε 9 φρεγάτες S που αργά ή γρήγορα θα αποσυρθούν συν την F-463 Μπουμπουλίνα που παροπλίστηκε το ’13

George
George
4 years ago

Ποιος ήταν ο λόγος που θέλαμε φρεγάτες? Η αεράμυνα περιοχής.
Τι παίρνουμε με τη κουρτίνα Β? φρεγάτα γενικών καθηκόντων
Πόσες πρέπει να αντικαταστήσουμε? 9
Πόσες παίρνουμε? 2
Πότε τις παίρνουμε? το 2025 φεύγα
Εχει ρίσκο? Ναι μια και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει προβλήματα όπως με τα 214 ή με τις γερμανικές φρεγάτες μια και ακόμη η Bel είναι ένα σχέδιο σε κάποιο υπολογιστή

Από την άλλη πρέπει να είναι Γαλλική η λύση που λέει και η Πτήση. (γι αυτό και δεν έρχεται κανένας άλλος που δεν έχει ανάλογο leverage στην Ελλάδα, άρα μόνο ΗΠΑ)

Μια λύση Gowind 3100 με ESSM (και ίσως TACTICOS αντί για SETIS προχωρώντας το λίγο περισσότερο από τα ΗΑΕ) δίνει μια φρεγάτα 28 κόμβων που μπορεί να ναυπηγηθεί σε τοπικά ναυπηγεία (σε λύση πακέτο) με το πρώτο σκάφος Γαλλία, πολύ πιο σύντομα από το 2025 σε μεγαλύτερους αριθμούς και με μικρότερο ρίσκο
Ως φρεγάτες γενικών καθηκόντων δεν έχουν και μεγάλες διαφορές οι Bel βασικής διαμόρφωσης και μια πιο beef up Gowind 3100 από των ΗΑΕ

Τέλος είναι συμβατές με τα υπάρχοντα όπλα/συστήματα του ΠΝ αλλά και πιο συμβατές με τυχόν TICO (από ότι η Bel) που είναι η μόνη λύση που προσφέρει αεράμυνα περιοχής
(Η κουρτίνα Α είναι ένα σκάφος κατά παραγγελία όπου το ΠΝ θα πλήρωνε R&D και οι Γάλλοι θα πουλούσαν!)

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  George

Ποιος ειπε ότι θέλουμε μόνο φρεγάτες για αεράμυνα περιοχής;
Οι νεότεροι βασικοί αισθητήρες στο ΠΝ αυτή την στιγμή ειναι με 30 χρόνια στην πλάτη, σε έναν υπέργηρο στόλο.

George
George
4 years ago
Reply to  Spirit

Δεν το διετυπωσα καλά. Ο λόγος να πάμε σε μεγάλες φρεγάτες ήταν το A/A περιοχής αλλιώς όλες οι φρεγάτες γενικών καθηκόντων έχουν τα απαραίτητα και σύγχρονα. Η Gowind πχ έρχεται με SMART-S/Kingklip/Captas
Σε κάθε περίπτωση εγώ ακόμη δεν καταλαβαίνω γιατί θέλουμε A/A περιοχής τώρα που μόλις βγαίνουμε από κρίση και όχι όλα αυτά τα χρόνια πριν την κρίση που δανειζόμασταν σα να μην υπάρχει αύριο.
Ακόμη πιο περίεργο η εμμονή για 8 SCALP όταν η ΠΑ έχει 100!
Αλλά μιλάμε για ένα ΠΝ που έχει πάθει μετάλλαξη και έχει γίνει ακραία εκκεντρικό.
Εκεί που ήταν στη πρωτοπορία διεθνώς τις περασμένες δεκαετίες τώρα αποφασίζει σε mode full of nostalgia να κάνει upgrade τα P-3 της εποχής του Elvis Presley αντί να αγοράσει τορπίλες για τα 214 ή να κάνει upgrade τις MEKO!
Να αγοράσει 2 ακριβές φρεγάτες γενικών καθηκόντων ενώ έχει να βγάλει εκτός 9!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
4 years ago

1. Άντε και οι FREMM δεν χωράνε στο ΝΣ λόγω βάθους (δεν ξέρω αν το παραπάνω 1,5 μ κάνει την διαφορά). Οι Iver Huitfeld που έχουν μικρότερο βάθος από τις δικές μας γιατί δεν χωράνε; Επειδή είναι 8 μ μεγαλύτερες από τις “S”;

2. Οι Γάλλοι ζητάνε τ’ αντερά τους για να ενσωματώσουν το RAM στο CIC. Το Phalanx δεν χρειάζεται ενσωμάτωση στο CIC; Θα το αφήσουν να παίζει μόνο του; Όχι καλή ιδέα. Ή οι Γάλλοι μας δουλεύουν.

3. Αν πάρουμε Arleigh Burke ή Ticonderoga και σκάσουμε 1 δις σύμφωνα με τους υπολογισμούς σας (2 δις θα έλεγα εγώ, αλλά δεν βαριέσαι…αν τα πάρουμε άοπλα θα είναι φτηνά), πάλι θα περισσέψουν χρήματα για τις Belharra; Και τα F-35; Και 6 κορβέτες (!); Ανακαλύψαμε λεφτόδεντρο;

4. Οι Belharra θα κοστίσουν 1,5 δις στην γαλλική διαμόρφωση; Το σκεφτήκατε καλά που το γράψατε αυτό; Τώρα που θα το διαβάσει o CK θα χρειαστούμε τα χάπια μας 😆

Σοβαρά τώρα, αν μείνουμε μόνο με Aster, ας πάρουν 12 Aster 15 και 20 Aster 30 και ας αφήσουν τους Scalp Naval για μιαν άλλη φορά

Christos "choris" A
Christos "choris" A
4 years ago

Εντάξει οι δύο τύποι Α/Α πυραύλων είναι εξαιρετικά κοστοβόροι ( και Aster-30 και CAMM-ER ). Αλλά στο αντιπυραυλικό RAM δεν πρέπει να γίνει καμμία εκπτωση! Το λογικό είναι να αφαιρεθούν από τις πυραυλακάτους της κλάσης Roussen στις οποίες θα αντικατασταθεί από Phalanx που θα προέλθουν από παροπλιζόμενες φρεγάτες Kortenaer. Όσο για τους SCALP-Naval καλύτερα να λείπουν. Ας αυξηθεί καλύτερα το απόθεμα των SCALP-EG της Π.Α. κατά 50%. Φυσικά εάν συνδυαστούν οι Belhara με 2 Αμερικανικά Tico τότε ας ξεχάσουμε τις ναυπηγήσεις τύπου κορβέτας Gowind 3100 και ” εθνικό πλοίο ‘ Als-115. Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας θα τα ‘χουμε παίξει τα λεφτά μας. Οι Αυστραλιανές Meko 200 και ο εκτενής εκσυγχρονισμός των εγχώριων Meko που θα περιλαμβάνει και σύγχρονο sonar επί πλέον του πακέτου που πρόκειται να ανέλθει στα 150 εκατομμύρια θα είναι πιθανότατα το μοναδικό συμπλήρωμα στο ” μενού “. Ή μήπως κανείς έχει ανακαλύψει το λεφτόδεντρο;

NIK-13
NIK-13
4 years ago

Οι 2 τυποι Α/Α πυραυλων ειναι το ελαχιστο για να μην πω το αυτονοητο για ενα τετοιο πλοιο.
Ο αστερ30 εχει ακτινα 120 χιλιομετρα κ κοστιζει αρκετα….Απ τα 120 χιλιομετρα θα πας κατω απο 10 που εχει ακτινα το ραμ;;;
Αυτο δεν υπαρχει σε κανενα πλοιο στον κοσμο,,,,αντε να το κανουμε εμεις που ειμαστε εξυπνοι.
Ο σωστος οπλισμος θα ητανε 16-24 αστερ 30….κ 16-24 CAMM-ER …1 ραμ….

-Οσο για τις Gowind 3100////να πω την αληθεια…δεν μου γεμιζει το ματι…κ αυτες λιγα κελια εχουν κ αν παμε να κανουμε αλλαγες θα μας φτασει οσο η μπελαρα….

===Θα συμφωνησω απολυτα για τους SCALP-EG ////το να χαλασεις ενα πλοιο για να φερει 4-6 SCALP-EG ….ειναι βλακεια….

Thomas
Thomas
4 years ago

Με βάση όσα λέει το άρθρο αποδεικνύεται ότι ο CK είχε δίκιο σε όλα του τα σχόλια τους τελευταίους μήνες.

Οι φρεγάτες για να αγοραστούν όπως τις επιθυμούμε και τις χρειαζόμαστε θα απαιτήσουν ποσά τα οποία δεν μπορούμε να διαθέσουμε (γιατί απλά δεν υπάρχουν). Άρα ή παίρνουμε μια φρεγάτα “βασικής έκδοσης” ή ψάχνουμε να βρούμε τα χρήματα που απαιτούνται με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μελλοντικές προοπτικές των ενόπλων δυνάμεων και τον προϋπολογισμό.

Δύσκολη εξίσωση που δεν έχει εύκολες λύσεις. Όπως και να έχει πάντως το ΠΝ θα πρέπει να διαλέξει τι θέλει καθώς super φρεγάτες, εκσυγχρονισμός των Meko, ναυπήγηση νέων κορβετων και αγορά νέων όπλων συγχρόνως απλά δεν γίνεται.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Thomas

O CK μας έλεγε οτι η ”Απλη” θα έκανε 1 δις .. προφανώς η ”απλή” δεν κάνει 1 δις ανά σκαφος και παλι προφανως ο CK έπεσε έξω …

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Ξαναδιάβασε τα σχόλια μου διότι μάλλον δεν σκαμπάζεις η κανεις πως δεν σκαμπάζεις!

Εσύ όπως και το άρθρο ξεχνάς τα όπλα!!!

Είπαμε το γαλλικό ήταν στα 760 mi ΧΩΡΊΣ όπλα και με 2 μονο A50 VLS εκτοξευτές

Τώρα μιλάμε για 3 A50 εκτοξευτές και έναν A70

Ποσο παραπάνω θα πάει τώρα κάθε πλοίο? Καμια min 50-70MIL?

Επιπλέον λες πως εμείς θα γλιτώσουμε το φπα

Ποσο είναι ο φπα στη γαλλία Κάνα 20%

Οποτε πάμε στα 0.8*(760+60?) = 720 το πλοίο ΧΩΡΊΣ όπλα/FOS/training/financial cost/

Μετά θες κάνα παραπάνω RAM? θες 40MIL?
PHLANXS? 10MIL>

Τις ίδιες τιμές που βγάζω έδινε και το defence review
https://defencereview.gr/fregates-belhrra-i-en-dynamei-diamorfosi-gi/
https://defencereview.gr/fregates-belhrra-gia-to-pn-apokleistika-ta-k/

Για 2 πλοία βάλε min 500 mil για όπλα

Οποτε ΜΕ τα όπλα ξεπερνάει το 1bill πλοίο!!

ΤΟ ΑΠΛΌ!!

ΧωρίςCAMM/MICAVLS/ESSM MK41 επιμηκύνσεις νέες μηχανές klpes φαντασιώσεις που εγγραφες!!

Τώρα δεν ξέρουμε το χρηματοδοτικό πακέτο εάν υπάρχει

Κατά ένα σενάριο που κυκλοφορεί τα πλοία θα τα παραγγείλει το Γαλλικό ναυτικό οποτε ξεχνάμε τη μείωση φπα και τις οποιεσδήποτε διαφορες στη διαμόρφωση και θα τα πάρουμε εμείς με Leasing

Οποτε φυσικό να μας περάσουν και το φπα

Το πακέτο πάει πάνω από 2-2.5 bill με τα όπλα

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Το άρθρο μιλάει 750 για την ”απλή” εκδοση με 4 Sylver και 2 απλά Ciws . Ειναι ακριβός η έκδοση που συζητούσαμε πριν 3-4-5 μήνες ως τιμή 750 και ειχε βάλει στο αρθρο της η Πτηση . Η τότε ”Γαλλική” διαμόρφωση ειναι φθηνότερη απο 750 για εμας !!! .

Απο που προκύπτει οτι θα πάρουμε με ενοικιαση τις Bel ? Πλάθεις ιστορίες πάλι και βάζεις κόστη απο το πουθενά .Όλα τα άρθρα μιλάν και μιλήσουν για κανονικό δάνειο με εγγυητή το Γαλλικό δημόσιο .

Προφανώς η έκδοση με τα Ram και τα Camm (υπερφρεγατα) ειναι ακριβότερη,αλλά δεν είχε συζητηθεί τότε (πριν 3-4-5 μηνες) ως επιλογη για να δούμε πιθανές τιμές !!! Απλά υπήρχαν υποψίες του 1 δις αν βάζαμε γενικά και αόριστα παραπάνω οπλισμό .

Σε καθε περίπτωση οι περισσότεροι εδω μέσα καλόκοιταν την ”υπερφρεγατα” .Ναι ειναι πολυ ανάλογη ενος burke ή ενος type45. Το θελουμε και ας κανει 1,2 δις η κάθε μια.

Με αυτο το αρθρο ξεκαθαρίστηκαν πολλά .Μπράβο στην πτηση γιατι η πληροφορία ηταν συγκεχυμένη .

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Πάλι ξεχνάς τα όπλα+FOS+finacial costs+training+infrastructure+++!!
+ 500MIL minimum for wapons reeeeee !!!

Τα κόστη που βγάζω τα ίδια ανέφερε και το dr με ποιο πολλές λεπτομέρειες πχ πως οι φίλοι μας οι Γάλλοι δεν μας χαρίζουν το r&d cost που μας αναλογεί

Που την είδες τη χρηματοδοτικη συμφωνία?
Που είναι το δάνειο που είναι οι οροι του δανείου???

Έχει ανακοινωθεί τίποτα??

Για δώσε κανε reference/link!!

Το σενάριο περί παραγγελίας και παραλαβής των πλοίων από το Γαλλικό ναυτικό και κατόπιν ενοικίαση σε μας το είχε γράψει νομίζω το ΠΡΏΤΟ ΘΈΜΑ
τη προηγουμενη βδομάδα

Επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχει ουδεμία επίσημη ενημέρωση για το χρηματοδοτικό

Όλα αυτά τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα περί εξοπλισμών δεν στέκουν άμα βάλεις τα νούμερα κάτω

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  CKfurious

Η τιμή 750 για την ”απλή” είναι ”με το κλειδι στο χέρι ,χωρις fos .
Δεν διαβαζεις τα αρθρα ? Ολα μιλάνε για Γαλλικά FMS .

CKfurious
CKfurious
4 years ago
Reply to  Digenis

Μιλάς πάλι για τιμές χωρίς όπλα και υποστήριξη εκπαίδευση και ένα σωρό αλλα κόστη που ενέχει η εισαγωγή νέου πλοίου και οπλων

Στα γραφει και το dr
Το πακέτο θα πάει πάνω από 5-2.5 billion

Εκτος εάν επαναληφθεί η λαμάκια με τα Leo2 τα 214 klpa και παραγγελθούν τα πλοία με τα όπλα στο βλέπουμε

Για τη χρμαοτοδοτισh τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει βγει
προκαταβολή?
δάνειο?
αποπληρωμή
επιτόκιο
leasing?

έχεις συγκεκριμένα νούμερα για τα παραπάνω??

φτάνει η “σανολογια”

Antonis Loukas
Antonis Loukas
4 years ago

Θα προσανατολιζόμουν προς τη Β εκδοχή(ίσως με RAM), αλλά σε συνδυασμό όχι με 6 gowind 3100, αλλά με 4(ίσως 5, λόγω και ομοιοτυπίας) Belh@rra General Purpose, με απλούστερο περιστρεφόμενο ραντάρ, μικρότερης εμβέλειας ΑΑ πυραύλους, ίσως 127mm όπλο ή/και MdCN. Δεν μπορώ να μη σχολιάσω όμως κάτι πολύ αρνητικό… Από τη στιγμή που τυχόν ενσωμάτωση CAMM/-ER κοστίζει απ’ότι καταλαβαίνω, τα μαλλιοκέφαλα μας, γιατί δεν πιστοποιείται ένας mk-41/ExLS με ESSM block 2; Η ενσωμάτωση ESSM στο SETIS θα πληρωθεί από άλλον, οπότε μένει μόνο η διασύνδεση με το SF-500. Δεν βλέπω να κερδίζουμε τίποτα με τη προτίμηση CAMM/-ER, όταν αυτό θέλει διασύνδεση τόσο με το SETIS όσο και με το SF-500. Αν συμβεί αυτό, θα μπορούμε να έχουμε 2 belh@rra για AAW με 24 aster-30 + 32 ESSM block 2 ή 16 aster-30 + 32 ESSM block 2 + 8 MdCN(ή 8 aster-30 block 2 BMD ή PERSEUS) και τουλάχιστον 4 GP, με απλοποιημένο ραντάρ, απουσία aster-30, αλλά ύπαρξη 127mm, ESSM block 2 και ίσως MdCN/perseus αν κριθεί απαραίτητο. Επίσης, σε όλα τα σκάφη, θα πρέπει να επιδιωχθεί η ενσωμάτωση RAM. Αν ντε και καλά θέλουμε phalanx, υπάρχει και η δυνατότητα, να αποτελέσουν δευτερεύοντα οπλισμό, αντί 20/30mm RWS.

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
4 years ago

Απο το κακο στο χειροτερο…

1)Τελικα ολοι οι οικονομικοι υπολογισμοι των “πληροφορημενων” ηταν για τα Greek statistics.Επιβεβαιωνεται οτι τα πλοια ειναι πανακριβα και οι Γαλλοι δεν βαζουν τιποτα χωρις επιπλεον χρεωση.
2)Η ΣΩΣΤΑ εξοπλισμενη version που εχει οτι εχει ενα σωστα εξοπλισμενο πλοιο της εποχης…οικονομικα προσεγγιζει ενα Arleigh Burke….καινουργιο….Ισως και με μερικα οπλα…Στο δευτερο.Επισης τωρα χαρακτηριζεται βολικα….υπερφρεγατα.
3)Η γελοια Γαλλικη version με ενα Πλας(+) που ειναι ενα πλοιο που ΔΕΝ μπορει να σταθει ουτε στο Αιγαιο…οχι στην ανατολοικη Μεσογειο…εκτος απο την γελοια τιμη…τωρα χαρακτηριζεται γελειωδως ως….”φρεγάτα εξαιρετικά ισχυρη”
4)Αν παρουμε και Gowind 3100 τρομαζω στην σκεψη του πως θα χαρακτηριζονται και αυτα τα πλοια δεδομενου οτι θα ειναι…τσιτσιδα.

Δεν το περιμενα απο την Πτηση να χαρακτηρισει την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Γαλλικη 2η λυση ισχυρο πλοιο.Εδω περιμενα σφοδρη κριτικη.Αλλωστε και εσεις οι ιδιοι εχετε γραψει οτι σε αυτην την εκδοση το πλοιο ειναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ακαταλληλο ειδικα οταν υπαρχουν σχεδιασεις με ΠΟΛΥ μικροτερο κοστος και σχεδον τριπλασια ισχυ πυρος.

Georgios
Georgios
4 years ago

@kaizeramstelvonlagers άλλο ότι το πλοίο είναι “απαράδεκτο” και άλλο να μη παραθέσει τα στοιχεία που έχει. Όταν και άμα έρθει στο προσκήνιο η 3100 θα την κριτικάρει ανάλογα με τα όπλα και τους αισθητήρες που μπορεί να πάρει και άμα συμφαίρει καλύτερα να προμηθευτούμε μία βασική και με απλό ραντάρ δηλαδή όχι το Sea Fire 500 αλλά με ένα π.χ. Apar Belh@ra για να μην έχουμε πολυτυπία.

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
4 years ago
Reply to  Georgios

Φιλε μου.Το πλοιο στην Γαλλικη διαμορφωση με τα ψιλα εξτρα που βαζουν ΚΑΙ θα τα πληρωσουμε κουκος αηδονι ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.Νετα σκετα..Ακομα και το Apar…θα το πληρωσουμε να ξερεις..αφου οι Γαλλοι ΔΕΝ εχουν “ερευνησει” αναλογη διαμορφωση.

Μακαρι να μην ερθει στο προσκηνιο η 3100 γιατι με την τιμη που θα μας την φορτωσουν οι Γαλλοι αγοραζουμε Sa’ar 6 που θα κανουν τις Belh@ra και Gowind σμπαραλια για πλακα.Μην λεμε οτι θελουμε πια.

Digenis
Digenis
4 years ago

Υπερβολες ..είπαμε να είναι καλά εξοπλισμένα αλλά εσύ ξεφεύγεις !!!

bill971
bill971
4 years ago

Καλησπέρα!
Αν επιτεθούν εναντίον τους 40-50 οπλισμένα drones, πως αντιδρά το πλοίο;
Με το 76άρι, με ηλεκτρονικές παρεμβολές;
Γιατί αν ξεκινά & ρίχνει η φρεγάτα aster καήκαμε.
Ευχαριστώ.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  bill971

Θα εχουμε διπλα ενα πλοιο με οπλισμενες πετρες να πεταει ..εεεε σορι mica …τουλαχιστον αυτο λενε οι υποστηρικτες τις δευτερης λυσης !!!

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  bill971

@bill971 με ηλεκτρονικές παρεμβολές σημείου και σε λίγα χρόνια με λέιζερ CIWS που θα αντικαταστήσει τα όποια Sea RAM.

MisCo
MisCo
4 years ago
Reply to  Georgios

Οι παρεμβολές πιθανα να μην λειτουργησουν αν τα drone διαθετουν καποια αυτονομηση μεσω AI και δυνανται να αναγνωρισουν τον στοχο μονα τους.

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  MisCo

Τότε @misco θα πρέπει τέσσερα αυτόματα πλάγια Oerlikons των 25mm να δράσουν σαν miniCiws και να είναι σε θέση να τα καταρρίψουν αυτά τα Uavs.

MisCo
MisCo
4 years ago
Reply to  bill971

ενα ερωτημα εξαιρετικό, μιας και λιγοι σκέφτονται ακομα τετοιες επιθεσεις κορεσμου, αλλα ειναι το μελλον. Παρεμβολες σιγουρα και απο εκει και περα βοηθα να εχεις Strales-Dart και ακομα καλυτερα Rheimentall Millenium.
Αν αρχισει κανεις να ριχνει Aster-Mica-RIM116, περαν οτι θα φαληρισει οικονομικά, θα ξεμεινει και απο πυρομαχικα. Εκει βοηθαει να εχεις πυροβολα με fused πυρομαχικα.

SAAB
SAAB
4 years ago

Έχουμε μπερδέψει το γρήγορα με το βιαστικά και την διπλωματία με τον εξοπλισμό των ΕΔ.
Φάγαμε την φάπα από την επίσκεψη στις ΗΠΑ για αγορά του F-35 και ίσως εθνικό πλοίο με εξοπλισμό από LM και τρέχουμε να μαζέψουμε χρήματα.
Θα εκτεθούμε πάλι στην ευρώπη (Γαλλία στην προκειμένη) και μετά θα λέμε δεν μας στηρίζουν.
Λάθος δεν είναι ούτε οι Γάλλοι ούτε οι Αμερικάνοι.
Λάθος είμαστε εμείς που δεν αγοράζουμε πλοίο με προοπτικές διαμόρφωσης για να βάλουμε αυτά που θέλουμε.
SAAB Visby corvette: 73 μ. μήκος, 43 άτομα πλήρωμα, 35+ ταχύτης, ASuW, ASW, MCM, patrol and much more.
SAAB Next generation corvette: μέχρι 110 μ. μήκος, 80 άτομα πλήρωμα, 26 κόμβοι ταχύτης, AAW, ASuW, ASW, Land Attack, Mine Laying, Protect Sea Lines of Communication (SLOC), Intelligence gathering, International operations, National Support.
Δεν το παίζω αγγλομαθής, απλά είναι σχεδιασμένες για να παίρνουν ότι διαμόρφωση θέλει ο “πελάτης”. Μέχρι και μηχανές τους αλλάζουμε για να πιάνουν τους 30 κόμβους.
Επιπλέον στα αντισταθμιστικά η SAAB έχει ως προϋπόθεση την ανάπτυξη πολεμικής βιομηχανίας της εκάστοτε χώρας.

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  SAAB

@guest_184995 πρέπει όμως εκ προοιμίου να έχει σχεδιαστεί το μηχανοστάσιο να μπει μία συγκεκριμένη εναλλακτική μηχανή, δε λες καλημέρα σας δε μου αρέσει η Rolls Royce, βάλτε μου General Electric ή WaterJets στο ξαφνικό. Δεν μπορείς να πάρεις ένα αμάξι 1.000 κυβικά και ξαφνικά να θες να του βάλεις πάνω 5.000 κυβικά! Το λιγότερο που θα χρειαστεί είναι μετατροπές=$ και ενισχύσεις=$ καθώς και ένα κάρο κοψίματα=$.

SAAB
SAAB
4 years ago
Reply to  Georgios

Είναι πολιτική της SAAB οι εξοπλισμοί που κατασκευάζουν να είναι πάντα υπό διαμόρφωση από τον πελάτη ανεξάρτητα με το τι προτείνει η εταιρεία. Σίγουρα όμως θα είναι φθηνότερο ένα πλοίο που κατασκευαστικά είναι υπό διαμόρφωση από ένα που έχει κτιστεί με αυστηρές προδιαγραφές.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Παῦλος Πιτσελᾶς
4 years ago
Reply to  SAAB

Δεν γνωριζω αν συμφερει μια αναβαθμιση των meko απο τη saab (για τις s δεν θα αναφερω διοτι τις εχουν ξεγραψει> προσωπικα θα εβαζα και τις s διοτι με αυτα που εχουμε πορευομαστε)αν ειναι εφικτη και ποσα κοστιζει, επισης αν υποστηριζει ολα τα πυραυλικα συστηματα των παραπανω πλοιων (,eko + s)

SAAB
SAAB
4 years ago

Αυτό που χρειάζεται το ΠΝ είναι γνώση στην συντήρηση των πλοίων.
Είναι τραγικό να βλέπεις ναύτες να κάνουν αποσκωριασμό (ματσακόνι) σε λαμαρίνες που δεν έχουν σκουριά εξαιτίας της καραβανίστικης νοοτροπίας του “να μην κάθονται”.
Το μόνο που πετυχαίνεις με αυτόν τον τρόπο είναι να κάνεις την λαμαρίνα να γεννά σκουριά.
Τα πλοία χρειάζονται μελέτη από ναυπηγό προκειμένου να αλλαχθούν οι λαμαρίνες που είναι σκουριασμένες και να γίνουν καινούρια αλλά και να διαμορφωθούν σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις.
Ο εξοπλισμός τους είναι παλιός και χρειάζεται αλλαγή.
Οι σύγχρονοι εξοπλισμοί είναι μικρότεροι σε όγκο και χωράνε σίγουρα.
Εάν δεν πάμε σε πλοία με σχεδίαση stealth είναι οικονομικότερο να ανανεώσουμε τα υπάρχοντα με τις όποιες διαμορφώσεις.
Και μηχανή να αλλαχθεί φθηνότερα θα βγει.

Thanos74
Thanos74
4 years ago

Το ΠΝ αγοραζε παντα οτι καλυτερο το ιδιο πιστευω οτι θα κανει και τωρα. Ελαφρα οπλισνενο πλοιο απλα δεν θα παρει και επειδη αριθμητικο πλεονεκτημα δεν θα αποκτησουμε το βαρος θα πεσει στο ποιοτικο πλεονεκτημα και αυτο χωρις βαρυ οπλισμο δεν γινεται αρα μην το ψαχνεται οι φρεγατες θα ειναι beast mode,Οσο για το θεμα της τιμης το ΠΝ εχει καλο ονομα και η επιλογη της belhara θα φερει και αλλους πελατες και η Group Naval το ξερει αυτο. Αν περναμε και τα 2 ΑΒ θα ειμασταν μια χαρα μεχρι να ερθουν οι belhara, Ως γνοστον το Aegis δεν αστειευεται,,,,,

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Thanos74

Οι αριθμοί ειναι ποιότητα από μόνη της.Δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε !!! Προφανώς το αρθρο μιλαει για σχεδιο 12(μαλλος και plus) πλοίων 2Bel+6 Gowind 3100+4 Meko + οτι ερθει αν έρθει απο αμερικη μεταχειρισμένο .

Mavi70
Mavi70
4 years ago
Reply to  Digenis

Φίλε Digenis,
Οι αριθμοί έχουν να κάνουν μόνο για την Ναυτική παρουσία και αν δεν υπάρχει ποιοτικό πλεονέκτημα είναι για να κάνουν τους στόχους τα πλοία.

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  Mavi70

Κάθε πλοίο έχει ένα Χ εξοπλισμό, δεν είναι μόνο η παρουσία. Ένα καταδρομικό έχει ένα σόναρ. Πολλαπλάσιες, φρεγατοκορβέτες έχουν αντίστοιχα από ένα σόναρ, κανόνι, ραντάρ, seahawk, 8 exocet, κλπ.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Mavi70

Σε συνθηκες μαχης οι αριθμοι αποροφουν και διασκορπιζουν την επιθετικη ικανοτητα του αντιπαλου ,ουσιαστικα τους κανουν να χασουν την μαχη .

Mparmpoutieris
Mparmpoutieris
4 years ago

Τις 8 τορπίλες που θα διαθέτει θα τις κάνει άφεση την πρώτη μισή ώρα και μετά θα πρέπει να επιστρέψει στη σαλαμινα

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  Mparmpoutieris

Μιλάμε λες και δεν υπάρχουν υποβρύχια που μπορούν να κάνουν εκτόξευση αντί για αυτήν ούτε links που να τη συνοδεύουν, 8 τουλάχιστον τορπίλες το κάθε ένα με L μπάντας υποβρύχιο ραντάρ τύπου Primoss 250 για αυτόνομη στοχοποίηση. Έχουν γνώση οι φύλακες.

Giorgos
Giorgos
4 years ago

Επιλογή Α ή καθόλου. Και σε μακρόπνοο επιτελικό σχεδιασμό 4 BEL 4 GOWIND 2500 (με προσθήκη RAM).

Μιχάλης
Μιχάλης
4 years ago

Στην περίπτωση που έχει εξασφαλιστεί η παραχώρηση των δύο Arleigh Burke θα μπορούσε να γίνει ένας συμβιβασμός και να πάμε στην απλή FDI με 32 κελιά ένα Ciws από την S κτλ.
Σε διαφορετική περίπτωση θα προτιμούσα την υπερφρεγάτα.
Πάντως ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγούνε αν δεν έχουμε οικονομικά στοιχεία και για της δύο προτάσεις.
Λέτε σε κάποιο σημείο πως το κόστος για την απλή FDI δεν θα έχει μεγάλη διαφορά από τη Γαλλική έκδοση ακόμα και αν προστεθούν δύο Sylver Α50 άρα 16+16 κελιά = 32.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως εκτοξεύεται το κόστος σε σχέση με την απλή FDI αφού τα κελιά είναι ίδια απλά στη μια περίπτωση θα έχουν τους ακριβούς Aster-30 ενώ στη δεύτερη περίπτωση (της υπερφρεγάτας) θα υπάρχουν και οι φθηνότεροι CAMM ER;
Δηλαδή αυτό που εκτοξεύει το κόστος στην”υπερφρεγάτα” είναι η ενσωμάτωση των CAMM ER και ένα RAM;
Υ.Σ.1) Και τέλος το καρφάκι της Π&Δ πως τα Arleigh Burke δεν μπορούν να ελλιμενιστούν στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας χωρίς κοστοβόρα έργα εύχομαι να μην είναι το καινούργιο εφεύρημα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ώστε να μην παραλειφθούν τα πλοία εφευρίσκοντας διάφορες προφάσεις!
Υ.Σ. 2) Αν το ΠΝ θεωρεί πως δεν χρειάζεται νέα πλοία άμεσα και πως η ενδιάμεση λύση θα είναι οι ΜΕΚΟ τότε καλά κρασιά.

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  Μιχάλης

Από ότι με πληροφορησε σχολιαστής που του έχω εμπιστοσύνη, 15 εκ $ ήταν το κόστος πιστοποίησης των camm στις βραζιλιανικες (αν θυμάμαι καλά) ΜΕΚΟ…
Είναι φανερό ότι παιζονται άλλα παιχνιδια που εμάς τους απλους σχολιαστές μας ξεπερνάνε…

Μιχάλης
Μιχάλης
4 years ago
Reply to  Mageiras

Αυτό αρχίζω να καταλαβαίνω κι εγώ άλλο παιχνίδι παίζεται.
Δεν μπορεί η πιστοποίηση των CAMM ER και ένας RAM να εκτοξεύουν το κόστος.
Είτε θέλουν να κάψουν την αγορά με επιλεγμένες διαρροές που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα για αβάντα σε ανταγωνιστική εταιρία είτε ξαφνικά γίναμε τόσο μπατήρηδες που το κόστος ενός RAM και πιστοποίησης των CAMM ER φαντάζει εξωπραγματικό.
Δηλαδή οι πυραυλάκατοι Ρουσσέν θα έχουν RAM και οι νέες φρεγάτες Ciws από της S;
Αν είναι έτσι να βγάλουμε της RAM από της Ρουσσέν να της βάλουμε στις Belharra και στις Ρουσσέν να βάλουμε τα Ciws από τις S !
Πλήρη συσκότιση και παραπληροφόρηση αυτό βλέπω εγώ και βρώμικο παιχνίδι.

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  Μιχάλης

@Μιχάλης το θέμα με τους Camm είναι ότι μπαίνουν τέσσερις μαζί σε ένα κελί και έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τους Γαλλικούς “μαμά” Mica που μπαίνουν δύο ανά κελί γιατί δεν έχουν βρει τη φόρμουλα και αν ποτέ τη βρουν να μπαίνουν τέσσερις μαζί και ότι είναι κρίσιμος παράγοντας γιατί μετά τα Aster 30 (σε λίγα χρόνια Meteor VL αλλά είναι άλλη ιστορία) θα ρίχνεις Camm και μέσα σε μόλις τέσσερα κελιά χωράς δεκάξι από αυτούς και περισσεύει και χώρος για Scalp.

Μιχάλης
Μιχάλης
4 years ago
Reply to  Georgios

Νομίζω πως παίζεται άλλο παιχνίδι όπως εξηγώ και λίγο παραπάνω.

Digenis
Digenis
4 years ago
Reply to  Georgios

Από την στιγμή που οι Mica VL δεν υπάρχουν σαν λύση στις απαιτήσεις που εξέφρασε το ΠΝ ολα τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ .Ο Camm ειναι ο καλύτερος σε χαρακτηριστικά πύραυλος μέση ακτίνας που υπάρχει στον Πλανήτη … Ο Mica ειναι καλος αλλά εχει μικροτερη εμβελια ,ευκινησια,και χωρητικότητα ανα κελι απο οτι ο Camm .

AtenRa
AtenRa
4 years ago

Θα προτείνω ενδιάμεση λύση,

Αγοράζουμε τώρα την φτηνή διαμόρφωση αλλά στην σχεδίαση και κατασκευή του σκάφους να υπάρχει η δυνατότητα να εγκατασταθεί το πλήρες πακέτο όπως το θέλει το ΠΝ σε μελλοντική αναβάθμιση ύστερα από 5-10 χρόνια μετά την παραλαβή. Έτσι μπορούμε να πάμε πλέον σε 2+2 Belhara για να πέσει το αρχικό κόστος ανά μονάδα ακόμα παραπάνω και σε 5-10 χρόνια μετά τις παραδόσεις που θα έχουμε και καλυτέρα οικονομικά στη χώρα (ευελπιστούμε) να πάμε σε ένα πακέτο αναβαθμίσεις και για τις 4 για να έχουμε και εκεί καλύτερες τιμές.

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  AtenRa

@guest_185003 και στο ενδιάμεσο θα σου δώσουν αίτηση οι απέναντι ότι δε θα κάνουν το αδιανόητο; Άμα τους παρατάξεις καινούριες μεν αλλά αδύναμες φρεγάτες περίμενε να σου παρατάξουν τις Istanbul-class, που χτίζονται από το 2017 άρα ολοκληρώνονται και που είναι να αντικαταστήσουν τις G-class δηλαδή τις Αμερικανικές Oliver Hazard Perry και ας ανάβουμε κάθε μέρα κερί στη Μεγαλόχαρη μη μας κάνουν πόλεμο. Με τι θα γεμίσουμε τα VLS? Με πέτρες;;;

Δnμnτpns
4 years ago

Θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις-απορίες σχετικά με τις Belh@rra . . .
1. Το πυροβόλο των 76χιλ δεν είναι λίγο για μια Φ/Γ αυτού του επιπέδου ;
2. Στην αντιαεροπορική άμυνα η μετάβαση από τους ASTER 30 στο RAM δεν αφήνει μεγάλο κενό; Μήπως θα ήταν καλύτερα να “θυσιαστούν” οι mdCN και στην θέση τους να τοποθετηθούν CAMM-ER ή ΕSSM ;
3. Δεν θα ήταν καλό να συνδυάσουμε την επικείμενη αγορά με την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ200ΗΝ;
4.Αναφορικά με τις Gowind 3100, δεν καταλαβαίνω γιατί πάμε (ξανά ) σε απευθείας ανάθεση και όχι σε διαγωνισμό;
5.Πολλάκις έχει γραφτεί (και από την Π@Δ) ότι θα έπρεπε να συνδυαστεί η αγορά των Belh@rra με παραχώρηση αριθμού Mirage2000-5F δωρεάν ή έναντι κάποιου συμβολικού ποσού σαν αντισταθμιστικά. Τώρα που πλέον φτάσαμε στις υπογραφές για τις Belh@rra, το ερώτημα είναι ετέθη το θέμα των Mirage2000-5F ή όχι και αν ναι ποια ήταν η γαλλική απάντηση;

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  Δnμnτpns

και 5 μιραζ να μας εδιναν παλι θα ειχαμε κερδος παντως. αρκει να ριχνουν σκαλπ.

Δnμnτpns
4 years ago
Reply to  ShadowMan

και χωρίς την δυνατότητα να βάλουν scalp εγώ θα έλεγα ευχαριστώ αν μας παραχωρούσαν δωρεάν 5 Mirage2000-5F . . . ! ! !

NIK-13
NIK-13
4 years ago
Reply to  Δnμnτpns

Φιλε Δημητρη…..

1—το 76χιλ..ειναι μικρο…οι μεκο που ειναι 25 χρονων πλοια εχουν το 127 αρι [αν θυμαμαι καλα]///Αλλα το μεγεθος κ ο σχεδιασμος του πλοιου ειναι τετοιος που αν βαλεις 127αρι θα μειωθουνε ακομα περισσοτερο τα κελια για α/α πυραυλους.

2–Απολυτα σωστο ειναι αυτο που λες…Πουθενα στον κοσμο δεν υπαρχει τετοια τρυπα απο 120 χιλιομετρα στα 10….που εχει ακτινα το ραμ…
Οσο για τους SCALP… εγω δεν εχω καταλαβει την σημασια του να εχεις 4-6 τετοιους πυραυλους σ ενα πλοιο…οταν εχεις 90 στα Μ2000-5

3–Το προγραμμα αναβαθισης των μεκο επρεπε ειδη να τρεχει…Τα πλοια οπως ειναι δεν μπορουν να κανουν αποστολες…Καλα για τις S δεν χρειαζεται να πουμε πολλα…

4–Κ δεν ειναι μονο αυτο…αλλα εμενα προσωπικα δεν μου γεμιζει το ματι αυτο το πλοιο,,,,Υπαρχουν ακομα καλυτερα/

5–Αυτο δεν πιστευω να γινει με τπτ

Δnμnτpns
4 years ago
Reply to  NIK-13

Ευχαριστώ για την απάντηση . . .και εμένα δεν μου αρέσουν οι Gowind. Ίσως γιατί μου αρέσουν πιο πολύ οι Ι.Η. ! ! ! Για τα δε Mirage2000-5F και εγώ αυτό πιστεύω . . .! ! !

βασιλης
βασιλης
4 years ago
Reply to  Δnμnτpns

ρε παιδιά άμα είχαμε χρήματα δεν θα περνάμε belharra……θα κάναμε διαγωνισμό και το πολεμικό ναυτικό θα επερναι ένα πλοίο όπως το ηθελε(έχω μια τάση να πιστεύω ότι και πάλι ολλανδικά πλοία θα παίρναμε )…αλλα όταν δεν έχεις λεφτά αγοράζεις μόνο από αυτούς που σε πιστώνουν.Δηλαδι τους Αμερικανούς , οι οποίοι δεν έχουν σχεδιάσει φρεγατες και ούτε πρόκειται(ακόμα και η καινούρια που θα φτιάξουν θα έχουν το δικαίωμα κατασκευής για τον εαυτό τους και όχι μεταπολισης) ,και μην ακουσω για αμερικανικες lcs διοτι ειναι υπερανεπαρκες (μια gowind ειναι ποιο καλητερη απο αυτην)άρα μόνο μεταχειρισμένα Tico διότι τα arlaigh burke δεν πρόκειται να αποσυρθεί ούτε ένα για τα επόμενα 15 χρόνια λογο της απίλης των πολλαπλων ναυπιγησεων της Κίνας που εχει τομαξει τους αμερικανούς ….. Και η δεύτερη χωρα που μπορεί να μας δανείσει είναι η Γαλλία η οποία προσφέρει τις πραγματικά εκπλικτηκες belhara με ένα υπερσινχρονο ραντάρ που θέλουν να μας πουν ότι μετά από 32 aster 30 θα ρίξουμε με σφεντονες και πέτρες ,και με τόξα και βελι ,ααα και με ένα κανόνι το ξέχασα αυτό ,στους παμπολους εισερχομενους αντιπλοϊκους πυραύλους και drone των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο.Εαν είχαμε λεφτά επαναλαμβανο η παντιπαντοτινή επιθυμία του πολεμικού ναυτικού είναι οι ΟΛΛΑΝΔΙΚΈΣ LCF ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟMEGA ΠΆΛΙ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΊΑΣ.Αυτα είναι πλοία για το ναυτικο μας…but no money no frigate,έτσι μας απαντούν όλοι.Και Αφού ο αλλος σε βρίσκει στην ανάγκη θα σε πατισει κατω

Christos "choris" A
Christos "choris" A
4 years ago
Reply to  Δnμnτpns

Το κενό στην αντιαεροπορική άμυνα από τους ASTER-30 στο RAM θα το καλύπτουν ESSM block II ή III των Meko στην εκσυχρονισμένη τους έκδοση. Ποτέ ένα τέτοιο πλοίο δεν θα πλέει μόνο του. Εξ άλλου θα προσφέρει αντιαεροπορική άμυνα περιοχή σε ολόκληρο στολίσκο ή ακόμη και σε ολόκληρη μοίρα του στόλου.

Δnμnτpns
4 years ago

Και αν χτυπηθεί πρώτη η ΜΕΚΟ;

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  Δnμnτpns

@Δημητρης δεν θα το αφήσουν τα υπόλοιπα πλοία π.χ. S να χτυπηθεί, στην τελική θα τραβήξουν το πύραυλο αυτές και θα πούμε θυσιάστηκαν οι τάδε, πάνω σε μια μαρμάρινη πλάκα, υπέρ πατρίδος. Εάν δεν τις παροπλίσουμε τις S σε λίγο θα αυτοβυθιστούνε από μόνες τους, κοντά μισού αιώνα πλοία.

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  Δnμnτpns

@Δημητρης

1. Είναι και παραείναι και κανονικά θέλει το 127/64 αλλά βλέπετε πρέπει ή να βγουν μερικά κελιά πράγμα χλωμό ή να γίνει επιμήκυνση του σκάφους πράγμα χλωμότερο λόγω κόστους, όχι ότι δεν υπάρχουν τα σχέδια.
2. Ναι.
3. Εννοείται.
4. Λόγω κοινών συστημάτων με τις Belh@ra π.χ. Setis και Aster.
5. Το μόνο θέμα που ακούγεται μονότονα από τους Γάλλους είναι το Rafale.

Δnμnτpns
4 years ago
Reply to  Georgios

Ευχαριστώ για την απάντηση . . . Νο Mirage2000-5F – Νο Rafale . . . ! ! !

kouk21
kouk21
4 years ago

Αν το ναυτικο μας δεν ειχε τα χαλια που εχει και υπηρχαν εστω 4 σχετικως συγχρονες μεγαλες μοναδες επιφανειας θα θεωρουσα τις Belh@rra κατι σαν κερασακι στην τουρτα.Εδω ομως η τουρτα ειναι 30-40 ετων.Μπαγιατεψε πλεον και θελει γενικο φρεσκαρισμα για να μπορεσει να δεσει γλυκο.Το ιδιο και η αεροπορια.Ειλικρινα θεωρω τη Belh@rra θαλασσιο F-35 και το F-35 εναερια Belh@rra.Αντι να κανουμε προσεκτικα βηματα(εκσυγχρονισμοι,αναπτυξη UAV,αυξηση θητειαςκ.α.) και να διορθωσουμε τα λαθη των προηγουμενων ετων κανουμε αλματα,και πολυ φοβαμαι πως για μια ακομη φορα θα φαμε τα μουτρα μας.Μακαρι να ισχυει αυτο που λετε για τις Gowind.Χρειαζομαστε πολλα και πολυ καλα πλοια και αεροπλανα και οχι λιγα και super ουαααουυ για να καλυψουμε αξιοπρεπως το μετωπο απο τον Εβρο μεχρι την Κυπρο.Ειμαστε με το πιστολι στον κροταφο και χρειαζομαστε αμεσες λυσεις και οχι βεβιασμενα και θολα σχεδια.Το καναμε καποτε και βλεπουμε τωρα τα αποτελεσματα. Υ.Γ.1 Αν οι Γερμανοι κανουν κινηση θα ειναι σαν αυτες του Δον Κορλεονε,”θα του κανω μια προσφορα που δεν μπορει να αρνηθει”………… Υ.Γ.2 Αυτο το “δεν υπάρχει “πίεση” για άμεση παραγγελία των πλοίων.” ειλικρινα με εστειλε…. 😉

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  kouk21

@guest_184984 χρειαζόμαστε άμεση απόσυρση όλων των S, άμεση αναβάθμιση και των τεσσάρων ΜΕΚΟ με Apar και Essm 2, παραγγελία δύο Beast Mode Belh@ras και έξι προος συμπλήρωση αριθμών Gowind π.χ. τρεις 2500 και άλλες τρεις 1.000 για να μας έρθουν πιο φθηνά. Για τα πρώτα έξι δεν το συζητώ καν, για τις υπόλοιπες ας πάρουμε και Karel Doorman άμα θέλετε ή και Freedom class εάν επιθυμείτε αλλά με σόναρ τροπίδας μπροστά, άκου φρεγάτα κάναν οι άνθρωποι και για οικονομία κόψανε το σόναρ, εδώ κορβέτες έχουν, τι σχεδιάζαν, ΤΠΚ;;;

CKfurious
CKfurious
4 years ago

ΤΟ άρθρο αυτό μπάζει από παντού να το γράψω ευγενικά :envy:
μην σας προσβάλω much 😡

1) Που το είδατε το χρηματοδοτικό πακέτο από τους Γάλλους??

Γράφετε πως είναι και ικανοποιητικό!! Που είναι οι λεπτομέρειες??

Διότι για αυτό δεν ξέρουμε τίποτα!! Πως γράφετε ότι είναι ικανοποιητικό??

Είναι σοβαρά αυτά?

2)Έχουμε να κάνουμε με πολιτκή επιλογή 100%

Για αυτό δεν έχουν κινηθεί οι άλλοι κατασκευαστές

Η άλλη άποψη είναι πως δεν υπάρχει η χρηματοδοτική ικανότητα από μέρους μας το γνωρίζουν και δεν ασχολούνται

3)Πάλι γράφετε για τις 6 κορβέτες GOWIND και αυτό χωρίς καμια ανακοίνωση

Πάλι υποθέσεις κάνετε και τις πασάρετε ως γεγονότα!

4)Από την αρχή έγγαφα πως πάμε για πλοίο όμοιο των Γάλλων για λόγους κόστους και χρόνου παράδοσης

Οποτε τη πρώτη τάση με camm κλπες φαντασιώσεις ξεχάστε τη

Και το κόστος για τη δεύτερη λύση είναι 1.5 BILLION ΧΩΡΊΣ τα όπλα

Πιθανόν να μην πάρουμε και τους SCALPγια λόγους κόστους

5) Που είναι τα AB που γράφατε ?? Τα βύθισαν τα F35?

andreasmp412c
andreasmp412c
4 years ago

Μιλαμε για την ελλαδα οπου οποιο πλοιο αποκτηθει καινουργιο θα κληθει να υπηρετησει για 40+ χρονια. Θεωρω οτι με αυτο σα δεδομενο η πρωτη λυση ειναι μονοδρομος αλλα απ τη στιγμη που θα πληρωσουμε επιπλεον κοστη, ειναι απαραδεκτο να παμε μονο σε δυο πλοια, συν οτι για οποια μπελαρα πωληθει σε τριτη χωρα σε ελληνικη διαμορφωση θα πρεπει να προβλεψουμε επιστροφη μερος του ποσου που διαθεσαμε.
Για τα ΑΒ η τα τικο γιατι τοση σιγουρια; Με τον ερωτα του τραμπ για τον ερντογαν ,μονο σε μενα φαινεται δυσκολη τετοια ανατροπη του ναυτικου ισοζυγιου;
Κ δυο ερωτησεις. 1) μονο σε μενα φαινεται επικινδυνη η συγκεντρωση του στολου σε ενα μερος; 2) Τοσο δυσκολη ειναι μια αναδιοργανωση προσωπικου υλικου κ αχρηστων στρατοπεδων ωστε να εξοικονομηθει χρημα;

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
4 years ago

ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ,ΘΕΛΟΥΜΕ ΦΡΕΓΑΤΕΣ?ΘΕΛΟΥΜΕ,ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΤΙΣ ΜΠΕΛ?ΝΑΙ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ,ΠΟΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΑΝΕΚΤΟ ΚΟΣΤΟΣ?8?10?ΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΣΕΣ ΜΠΕΛ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΡΑΝΤΑΡ ΤΟ SEAFIRE ΟΙ 2 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΕΣ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ,ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑAPO TO 3 ΣΚΑΦΟΣ KAI META,ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΑΙ ΓΙΑ 2 ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ 8-10.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΒ Η ΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 100?ΤΟ ΠΝ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ…ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ,ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΠΟΤΕ,Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΨΥΧΟ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΟ ΥΛΙΚΟ.Υ.Γ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΙ ΣΕ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΟΦΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ Υ/Β ΟΠΩΣ ΤΟ SMX 31 ΠΑΡΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΩΡΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ,ΓΙΑΤΙ?ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ UCAVS,ΠΛΟΙΑ Α/Φ Ε/Π Υ/Β ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΣΥΣΤΟΙΧΙΕΣ ΚΛΠ…ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΘΑ ΗΤΑΝ, ΝΑΙ ΜΕΝ ΣΤΙΣ 2 ΜΠΕΛ ΑΛΛΑ ΚΑΙ 6 SMX31

Nikos
Nikos
4 years ago

Τα πλοια που θα παρουμε θα πρεπει να ειναι σωστα..θα πρεπει να εχουν πολυεπιπεδη α/α αμυνα,δεν πρεπει να κανουμε τσιγγουνιες,και αστερ30 πρεπει να εχουνε και camm er και ram..

TwoHourstoDoom
TwoHourstoDoom
4 years ago

Εχω μερικες αποριες,

1. Ο περιορισμος με το Ναυσταθμο δε μπορει να ειναι αλλος απο το βαθος
Οι Huitfeld εχουν το ιδιο βυθισμα με τις FDI.
Οι FREMM εχουν 1.5/2μ περισσοτερο.
Ενας χριστιανος του Ναυτικου διαβαζει να πει τι προβλημα υπαρχει επιτελους;
Τοσο οριακο ειναι το βαθος;
Επισης τα AB δεν θα μας πειραζε να πανε στη Σουδα, μονο για τις FDI μας πειραζει;

2. Δυο τασεις στις ταξεις του Ναυτικου δεν μπορει να υπαρχουν. Ποιος θα διαλεγε το υποεξοπλισμενο;
Υπαρχει το θελω του ΠΝ και το δεν πληρωνω του ΥΠΟΙΚ

3. Δε βιαζονται λεει γιατι υπαρχει ενδιαμεση λυση, ο εκσ. ΜΕΚΟ. Που’ντος;
Συζηταμε για προγραμματα του 2025-2030 αλλα για το σημερα τιποτα.

4. Γιατι, αν μας χαριζαν το μισο Νορφολκ, θα παιρναμε και Γαλλικες φρεγατες;
Ειναι πολιτικη αποφαση για να “αγορασουμε στηριξη”, και αν ναι δε θα μας εφτανε η Αμερικανικη στηριξη η οποια θα μας χαριζε το μισο Νορφολκ οπως και το ιδιο το μισο Νορφολκ αλλωστε;

Τοση υπερδραστηριοτητα δημοσιευματων, και δεν το λεω μονο για την Πτηση, αλλα παρολα αυτα χωρις να φαινεται ενα καποιο πλανο, ειλικρινα δεν μπορω να το καταλαβω.
Ειναι υπερβαλλων ζηλος δημοσιογραφικος, τρικυμια στο κρανιο, ή καποιοι κανουν ασχετες διαρροες για λογο που παρολα αυτα δεν μπορω να φανταστω;

ShadowMan
ShadowMan
4 years ago
Reply to  TwoHourstoDoom

Μέσα στην εβδομάδα θα ρωτήσω 2 κολλητούς στον ναυσταθμο να μου πουν επιτέλους για το βύθισμα και αν μου πουν ότι δεν είναι ευαίσθητο δεδομένα θα το γράψω εδώ να δούμε τι ισχύει επιτέλους

TwoHourstoDoom
TwoHourstoDoom
4 years ago
Reply to  ShadowMan

Το βρηκε ο Digenis, το ΠΓΥ Προμηθευς εχει διπλο βυθισμα απο μια FREMM (σχεδον ιδιες οι αλλες διαστασεις) . Αστικος μυθος;

Chris
Chris
4 years ago

– Μετά από υπερδεκαετή πλέον οικονομική, εθνική και κοινωνική καταστροφή συνεχίζουν οι απ΄ ευθείας αναθέσεις όπλων με ξεκάθαρη οικονομική ζημία.
– Η διπλωματία των εξοπλισμών θα πρέπει να αναθεωρηθεί γιατί δε φαίνεται και τόσο επιτυχημένη.
– Ο αριθμός 2 από μόνος του κάνει και τις δύο διαμορφώσεις ακατάλληλες σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό κόστος.
– Οι μαξιμαλιστικές λογικές πρέπει να εκλείψουν και να αναζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις γα το πρόβλημα μας.
– Πραγματική και πλήρη αναβάθμιση και των 4 ΜΕΚΟ.
– Σουλούπωμα και μερική αναβάθμιση στις δυνατότητες του υπάρχοντα στόλου αν και όπου αυτό είναι δυνατόν (αλλού διαβάζουμε ότι ανατέθηκε ήδη η αναβάθμιση των SUT).
– Ελπίζω να μην ήρθε η ώρα που θα κλάψουμε για την απώλεια των Adelaide.

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  Chris

Τα σπάσαμε εντελώς με τη Ρωσία πλέον και με το Ιράν για χάρη των ΗΠΑ. Αντάλλαγμα δεν είδαμε ακόμα και ούτε θα δούμε. Ελπίζω να μην το πληρώσουμε ακριβά.

Spirit
Spirit
4 years ago
Reply to  Chris

Η ρωσία επέλεξε οθωμανικό εταίρο να κάνει δουλειές. Συνεπώς δεν αντιλαμβάνομαι τι θα πρέπει να κάνουμε για μην πάρουμε τουλάχιστον αποστάσεις.

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  Spirit

Δε διαφωνώ σε αυτό που λες ούτε χρειάζεται να είμαστε κολλητοί με τους Ρώσους.
Αλλά εδώ κρατάμε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία που διεκδικεί το μισό Αιγαίο, τη Θράκη και τη μισή ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Και δηλώνουμε σε κάθε ευκαιρία ότι είμαστε ανοικτοί στο διάλογο κλπ. Δε βλέπω το λόγο γιατί να μην υπάρχει αντίστοιχα ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας και διάλογος με τη Ρωσία.
Εμείς δεν πήραμε απλώς αποστάσεις αλλά συμμετείχαμε σε οικονομικές κυρώσεις, είχαμε διπλωματικό επεισόδιο και οι σχέσεις μας τώρα είναι μηδενικές. Η Ρωσία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλίας του ΟΗΕ και πυρηνική δύναμη. Μπορούμε και πρέπει να συζητάμε μαζί τους και με όλες τις χώρες φυσικά.
Τα αναφέρω συνδυαστικά με το Ιράν γιατί και με το Ιράν έχει προκύψει διπλωματικό επεισόδιο από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη δολοφονία Σουλειμανί. Το Ιράν για δικούς του λόγους επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και μας στήριξε τη διάρκεια της κρίσης με παροχή καυσίμων επί πιστώσει. Ίσως ως αντίβαρο με την Τουρκία με την οποία παρά τη συνεργασία έχουν και ανταγωνισμούς. Υπάρχει λόγος να έχουμε κάκιστες σχέσεις; ΤΙ πλεονέκτημα μας δίνει αυτό; Αν είχαμε διπλωματικές σχέσεις και συνεργασία μόνο με όσους γουστάρουμε μάλλον θα είχαμε διπλωματικές σχέσεις μόνο με την Κύπρο.
Τελικά αυτές οι δύο κινήσεις έγιναν όχι για να εξυπηρετήσουμε τα δικά μας συμφέροντα αλλά “τοις ΗΠΑ ρήμασι πειθόμενοι”. Τα ανταλάγματα που πήραμε για αυτή την στάση μας ήταν φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Όλοι ζητάνε ανταλλάγματα και εμείς καλά λογάκια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ
4 years ago

Σοβαρά αγαπητή “Π”, εσείς πιστεύετε ότι
φρεγάτα με ΕΝΑ (ίσον κάλυψη 180ο και για το υπόλοιπο τόξο άν προλάβουμε να στρίψουμε) και μεταχειρισμένο (!!) Φαλανξ είναι σύγχρονο πλοίο;Για τα υπόλοιπα να το δεχτώ το κόστος, αλλά όταν στις πυραυλακάτους έχουμε RAΜ και στις ΜΕΚΟ 25 ετιας δύο φάλανξ, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά.. Αλλιώς με μάθατε 28 χρονιά που σας διαβάζω.Δεν θα πρέπει καν να συζητάμε για το Ραμ.Εκεί σκέφτονται να κάνουν οικονομία;Καλή μας τύχη με τους άπειρους εγχώριους Som,ATMAKA αλλά και τους UMTAS των πολυπληθών τουρκικών UAV.Θα περιμένω την οριστική επιλογή του ΠΝ κάνοντας την προσευχή μου να μη γίνουν γκάφες που θα το υπονομεύσουν για δεκαετίες.Και φυσικά τη δική σας τελική κριτική επί του θέματος.Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
4 years ago

Από κει που λέγαμε πως βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο τώρα επίκειται κι υπογραφή αλλά χωρίς να έχουμε επιλέξει ακόμη διαμόρφωση… Δεν βγαίνει πολύ νόημα. Μήπως πάμε πάλι σε πολιτική απόφαση σε βάρος των ΕΔ;

Ο αριθμός είναι δεδομένος, είναι δυνατόν το ΠΝ να μην είναι σίγουρο ποιά διαμόρφωση θέλει;

Για 6 κορβέτες-φρεγάτες που ούτως ή άλλως θα αποκτηθούν στο μέλλον, διαγωνισμός δεν μπορεί να γίνει, μιλάμε σοβαρά;

tagg
tagg
4 years ago

Διαφωνώ με το δίλλημα του άρθου, “τούμπανο η υποβαθμισμένες”.
Η υποτιθέμενη υποβαθμισμένη έκδοση που μας ενδιαφέρει δεν θα έχει καμία σχέση με τη γαλλική διαμόρφωση (16 κελιά) αφου τα κελιά θα είναι 32 (αφου θα βαλουμε σιγουρα 24 δεν θα κολλησουμε να δωσουμε αλλα 30 εκ/ρια για την 4η οκταδα κελιων) ο χωρος υπαρχει και δεν χρειαζετε και κανενα επιπλεον κοστος εξελιξης.
Το προβλημα ηταν και ειναι απο την αρχη οι σκαλπ και η εμμονη μας να τους χωρεσουμε σε μικρομεσαια φρεγατα.
Οσο και αν τους θελω, εκτοξευουν το κοστος και μειωνουν και τις θεσεις για Aster 30
Η κρουση ας παει με οπλα μακρου πληγματος στην αεροπορια και το πυροβολικο.
Οπότε με 32 κελιά Α50 (ξεχναμε τους σκαλπ) εχουμε η 32 Aster 30 η βάζουμε και μερικους Aster 15, για μεσαιες αποστασεις.
Ενας φορτος με 26 Aster 30, και 6 Aster 15, είναι μια χαρά και το πλοίο είναι ΚΑΙ αντιαεροπορική φρεγάτα έτσι, αφού και η Fremm-da αντιστοιχο φόρτο έχει και χαρακτηριζετε αντιαεροπορικη.
Και επιπλέον έχουμε και 2 Ciws, ενα Strales και ενα Phalanx.
Καθόλου δε με χαλάει το Phalanx αρκεί να ειναι Καινουργιο, αυτες οι διαρροες του πενταγωνου στα σαιτ οτι θα βάλουμε απο τις αποσυρμένες κορτεναερ του 1979 είναι αστείες.
Πάντως ελπίζω για Millenium 35 αντι για Phalanx, εδω οι ινδονησιοι “κοτσάρανε” κατοπιν εορτης στις πολύ καλες ολλανδικες κορβέτες που αγορασαν.
https://www.youtube.com/watch?v=Vu_rHK-BLy0

Nick Koliopoulos
4 years ago

Με βάσει τις πληροφορίες σας τον Μάιο έρχονται στην Ελλάδα 2 AB. Ας δούμε λοιπόν μέχρι τότε τι θα γίνει και παράλληλα να προχωρήσουμε τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Αν έρθουν τα ΑΒ θα δούμε τι λεφτά θα περισσέψουν αφού τα αξιοποιήσουμε και τα οποία θα μπορούν να διατεθούν για το πρόγραμμα των FDI. Αν δεν έρθουν τελικά αυτά τα πλοία ή τα διάσημα Tico είναι προφανές ότι θα χρειαστούμε πλοία FDI με ενισχυμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες που θα μπορούν να σταθούν στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. Τα πλοία αυτά θα πρέπει να έχουν πολλαπλά στρώματα αντιμετώπισης απειλών και δη ασύμμετρων.

sotbak
sotbak
4 years ago

Το ένστικτό μου λέει ότι και Μπελ και gowind σημαίνει το ΠΝ “γαλλοποιείται”. Αυτό δεν νομίζω οι Αμερικανοί με τόσο διπλωματικό marketing να το αποδεχθούν (το θέτω κομψά). Πιστεύω ότι το σκηνικό παραπέμπει σε αμερικανοποίηση ουσιαστικά του στόλου με συνδυασμό μτχ ΤΙΚΟ (το πιθανότερο) και κάποιας νέας σχεδίασης καλυμμένης με ναυπήγηση στην Ελλάδα, δηλαδή αυτό που σε άλλη ανάρτηση περιγράφει ο ATHAN. Απλώς στην περίπτωση αυτή αναρωτιέμαι τί τις θέλουμε τις Μπέλ…..anyway κάνω μία πρόβλεψη: 2 Μπελ (Β’ σεναρίου για να βγει υποχρέωση…..) + 4 ΜΕΚΟ ΗΝ αναβαθμισμένες από LM + 2 ΤΙΚΟ με λίγα ΣΜ-2 (δώρο τα σκάφη αγοράζουμε τα ΣΜ-2) + 4 LCS (διαμόρφωση Saudi) made in Greece, δλδ σε ελληνικό ναυπηγείο = 12 τεμάχια αν και για μένα χρειαζόμαστε 14 κύριες μονάδες επιφανείας. Άρα gowind yok…….

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  sotbak

Θα συμφωνήσω… Όλα αυτό δείχνουν

Μιχάλης
Μιχάλης
4 years ago
Reply to  sotbak

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και συσκότιση και ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του φίλε sotbak.

Thras
Thras
4 years ago
Reply to  sotbak

Πολλοί διαφορετικοί τύποι μαζεύονται όμως και με μόνο 2 μονάδες θα έχουμε ασύμφορη υποστήριξη…

Mageiras
Mageiras
4 years ago
Reply to  Thras

Μόνο εμάς τους σχολιαστές απασχολούν τέτοιες λεπτομέρειες φίλε Θράκα…

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  sotbak

Φϊλε sotbak αυτό μοιάζει περισσότερο με συλλογή πλοίων και όχι με στόλο.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Chris

το ξέρω, αλλά αν βάλουμε το σενάριο επί τάπητος τα νούμερα αυτό βγάζουν. Εγώ προσωπικά θα ήθελα ουσιαστική αναβάθμιση των ΜΕΚΟ + 10 ΑΛΣ εκ των οποίων οι 4 Α/Α, αλλά οι γεωπολιτικές εξαρτήσεις της χώρας αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα το επιτρέψουν.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσο κοστίζει ένα νέο υποβρύχιο – η κρίσιμη ελληνική αγορά που καθυστερεί

Υψηλής επένδυσης είναι κάθε αγορά σύγχρονου συμβατικού υποβρυχίου, μεσαίου μεγέθους, και όσο περνάνε τα χρόνια, μάλλον θα γίνεται και ακριβότερη. Και αυτό αναζητούμε να...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας "Κίμων", που δείχνει το...
- Advertisment -