26.5 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΑυτή θα είναι η διαμόρφωση της Belh@rra Hellenique, στην τελική ευθεία η...

Αυτή θα είναι η διαμόρφωση της Belh@rra Hellenique, στην τελική ευθεία η υπογραφή της συμφωνίας με τους Γάλλους

 
Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού ΠΤΗΣΗ, το ΠΝ έχει ολοκληρώσει πλέον την τεχνική διαπραγμάτευση με την γαλλική εταιρεία Naval Group, και έχει ουσιαστικά “κλείσει” η όποια διαπραγμάτευση που γινόταν πάνω στη διαμόρφωση των πλοίων.

Καλοκαίρι 2020, ή θα “απογειώσουμε το ΠΝ, ή θα το καταργήσουμε, δεν έχει κάτι “ενδιάμεσο”. Όλες οι εξελίξεις για Belh@rra, LCS, Arleigh Burke, MEKO200HN, MH-60R, τορπίλες κοκ


Όπως έχει γραφτεί πολλές φορές στο παρελθόν, το ΠΝ, αν και ήταν υπέρ της αγοράς των γαλλικών φρεγατών FDI, εντούτοις δεν συμφωνούσε καθόλου με τον οπλισμό της “γαλλικής” έκδοσης. Καθώς τα πλοία σε γαλλική υπηρεσία θα είχαν μια τελείως διαφορετική αποστολή, είναι, χωρίς υπερβολή, υποεξοπλισμένα, με μόλις δυο εκτοξευτές Sylver A50, και μέχρι 16 πυραύλους ASTER 15/30.

Belh@rra ή/και LCS Freedom (MMSC frigate), τι είναι καλύτερο για το ΠΝ;


H λογική των Γάλλων δεν είναι… παράλογη, καθώς τα πλοία θα δράσουν σε περιβάλλοντα χαμηλής έντασης, και ακόμη και σε αυτή τη διαμόρφωση, τα γαλλικά πλοία είναι εξαιρετικές φρεγάτες πολλαπλών ρόλων. Έτσι, σε αποστολές επίδειξης “σημαίας”, ή σε αποστολές επιτήρησης ΑΟΖ, θαλασσίων συνόρων, καταπολέμησης του εγκλήματος και της πειρατείας, οι FDI είναι… υπερεξοπλισμένες. Επίσης, μην ξεχνάμε πως φρεγάτα πολλαπλών ρόλων σημαίνει… ανθυποβρυχιακή, άρα για την αποστολή της, είναι εξαιρετική.

Naval Group: Το πολύ σε έναν μήνα οι υπογραφές για τις ελληνικές Belh@rra – Προαπαιτούμενο ο εξοπλισμός με βλήματα cruise MdCN


Σε περίπτωση που τα πλοία απαιτηθεί να δράσουν σε πιο απαιτητικά περιβάλλοντα, τότε οι γαλλικές FDI θα δράσουν όχι μόνες τους, αλλά σε συνεργασία με τα άλλα πλοία του Γαλλικού ΠΝ, και συγκεκριμένα στην ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου τους. Εκεί, θα έχουν ένα μεγάλο αριθμό Rafale να προστατεύει την Task Force, συνεπώς, οι FDI θα αντιμετωπίσουν όποιες απειλές “περάσουν” από τα παντοδύναμα Rafale.

Στα €2 δις το κόστος του προγράμματος των δύο ελληνικών Belh@rra


Δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει και με τις ελληνικές FDI, ή, επί το ελληνικότερον, Belh@rra. Τα πλοία αυτά θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες του ΠΝ στην ανοιχτή θάλασσα, θα πρέπει να μπορούν όχι απλά να αυτοπροστατευθούν, αλλά και να προστατεύσουν με προηγμένες ικανότητες AAW και τον υπόλοιπο Στόλο. Άρα, σε κάθε περίπτωση, τα 16 βλήματα ASTER των γαλλικών FDI δεν φτάνουν. Από τη στιγμή μάλιστα που τα πλοία δεν έχουν κάποιο σύστημα CIWS με αποτέλεσμα οι ASTER να πρέπει να χρησιμοποιηθούν για κάθε “νόσο”.

Οι δυο “τάσεις” για τον οπλισμό των ελληνικών Belh@rra, “υπερφρεγάτες” ή “απλές” FDI; Πότε θα υπογραφεί η σύμβαση;


Σε αυτά, πρέπει να προσθέσουμε και την “απαίτηση” για την δυνατότητα μεταφοράς και 8 πυραύλων SCALP Naval, κάτι που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το πλοίο, και δεσμεύει μια “θέση” στο κατάστρωμα για έναν Sylver A70. Βέβαια, παρά τα όσα έχουν γραφτεί, ο Sylver A70 μπορεί να εξαπολύσει ASTER 30, αν και σε αυτή τη φάση, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί στο ΚΠΜ του πλοίου.
Για να μην μακρυγορούμε, τα “επιπλέον” που θα φέρει η “ελληνική” Belh@rra, είναι τα εξής:

 1. Πυροβόλο Leonardo Strales, ολοκληρωμένο στο SeaFire 500, με δυνατότητα αντιμετώπισης πλήθων εναέριων απειλών, από εισερχόμενα βλήματα εναντίον πλοίων ή αντιραντάρ, μέχρι αεροσκάφη, UAV ή UAV αυτοκτονίας. Το πυροβόλο θα έχει διπλή τροφοδοσία, και θα μπορεί να επιλέγεται το στάνταρ βλήμα ή το OTO DART, τo ειδικό πυρομαχικό
 2. Θα διαθέτει 4 εκτοξευτές Sylver, οι τρεις θα είναι οι γνωστοί Α50, και ο τέταρτος θα είναι το Α70. Αυτό σημαίνει πως θεωρητικά το πλοίο θα έχει έτοιμους προς χρήση 24 πυραύλους ASTER 30 (αυτός θα αγοραστεί μαζί με τα πλοία), και 8 πυραύλους SCALP Naval. Οι SCALP δεν θα αγοραστούν άμεσα, αλλά θα τοποθετηθούν σε δεύτερη φάση. Εναλλακτικά, το πλοίο θα μπορεί να εξοπλιστεί με 32 ASTER 30.
 3. Θα έχει τοποθετημένο σύστημα CIWS τύπου RAM Block 2 από την πρώτη στιγμή. O εκτοξευτής θα έχει 21 βλήματα έτοιμα προς χρήση, ενώ φυσικά μπορεί να υπάρξει αναχορηγία αν χρειαστεί.
 4. Θα υπάρξει σύστημα ECM, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Φάκελος Belh@rra: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε στο τεύχος Δεκεμβρίου της Π&Δ


O οπλισμός των πλοίων θα συμπληρώνεται από 8 πυραύλους ΜΜ40 BlockIIIc Exocet, τορπίλες (δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα είναι αμερικανικές ή MU90), 2 πυροβόλα των 20mm, αλλά κι ένα ελικόπτερο MH-60R.
Το ενδιαφέρον είναι πως το ΠΝ έχει κάνει αρκετές παρατηρήσεις στο γαλλικό σχέδιο, και τις αλλαγές τις υιοθέτησαν αμέσως οι Γάλλοι. Όταν λέμε υιοθέτησαν, εννοούμε πως τις υιοθέτησαν ΚΑΙ για τα γαλλικά πλοία.

ΑΓΕΝ: Αξιολογούνται οι πύραυλοι CAMM ER για τις ελληνικές Belh@rra!


Τώρα, τα πλοία, αν και εφόσον υπογραφεί η συμφωνία άμεσα, τότε μπορούμε να ελπίζουμε πως θα έχουμε το πρώτο στο τέλος του 2024 ή αρχές 2025. Κάτι που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για το ΠΝ είναι το πολύ χαμηλό κόστος χρήσης που θα έχουν τα πλοία, χάρη στο συνδυασμό GODAD. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η πρόωση θα είναι αρκετά αθόρυβη για επιτυχημένη ανθυποβρυχιακή δράση. Ταυτόχρονα, το πλοίο θα έχει εξαιρετικά περιορισμένες ανάγκες σε πλήρωμα, λόγω των προηγμένων συστημάτων αυτοματισμού.

CEO Naval Group: Οι Αμερικανοί προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες να αγοράσουν LCS και να αφήσουν τις Belh@rra!


Το κόστος των δυο πλοίων, μαζί με πλήρη οπλισμό και FOS για τουλάχιστον μια δεκαετία θα πλησιάσει τα 3 δις ευρώ, “σπάζοντας” κάθε παλαιότερο υπολογισμό που είχε γίνει. Τα πλοία σαν μονάδες σε κόστος δεν ξεπερνούν τα μισά, αλλά τα “παρελκόμενα”, ο οπλισμός, οι υποδομές και η εκπαίδευση, φέρνουν το κόστος σε αυτά τα επίπεδα.

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Οι ελληνικές Belh@rra πρέπει να αγοραστούν με ESSM Block2, προμήθεια των ASTER 15/30, CAMM-ER ίσως φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει


Η γαλλική πλευρά φυσικά έχει προσφέρει ένα αρκετά “γενναιόδωρο” πακέτο συμμετοχής ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα κατασκευής, αν και από αυτή τη λίστα απουσιάζουν μεγάλες ελληνικές εταιρείες που θα αναμέναμε να ήταν “μέσα”. Το χρηματοδοτικό σχήμα έχει επίσης επιλυθεί,  αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες. Η ελληνική πλευρά απαιτεί μια G2G συμφωνία, κάτι που όμως ενέχει τον κίνδυνο να αυξηθεί το κόστος, λόγω χρέωσης του γαλλικού ΦΠΑ. Θεωρείται όμως πως όλες αυτές οι οικονομοτεχνικές λεπτομέρειες θα λυθούν σε πολύ υψηλό επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων.

ΑΠΟΨΗ: Πως θα αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Belh@rra πυραύλους εναντίον πλοίων χωρίς συστήματα RAM ή Phalanx;

339 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
339 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
F-117
F-117
3 years ago

2+2 τετοιες.
+2 Τicco ή Αβ
+1 type 214 της option
+2 super vita που ειπαν προικα στα ναυπηγεια
+μεσαια αναβαθμιση στις 4 ΜΕΚΟ
και ετοιμος ποιος στολος θα κανει κουμαντο στο Αιγαιο.
Και πριν σχολιασει κανεις αρνητικα, ολο το παραπανω δεν ξεπερναει τα 10 δις σε 10+ χρονια.

Ikarus
Ikarus
3 years ago
Reply to  F-117

Super Vita είναι παλιό σχέδιο και καλύτερα θα ήταν να κοιτάξουμε για κορβέτα (π.χ. Saar 72 ή EPC). Η επέκταση +2 Belharra με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, αν και έχω σοβαρούς ενδοιασμούς για τους Scalp. ΑΒ καλοδεχούμενα. Για υποβρύχια ίσως θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε τι έχουν να προσφέρουν και οι Γάλλοι.

christos_choris_a
christos_choris_a
3 years ago
Reply to  F-117

Τις +2 τέτοιες δεν τις βλέπει ούτε ο Εμμανουέλ Μακρόν στα καλύτερά του όνειρα. Τώρα που πήραμε Belh@rra γιατί οι Αμερικάνοι να μας δώσουν Tico; ( Arleih Burke δεν πρόκειται να αποδεσμεύσουν λόγω έντασης με την Κίνα ). Οι υπόλοιποι στόχοι για αναβάθμιση των Meko για +1 Type 214 και + 3 Super Vita είναι εφικτοί. Αν παίρναμε και τις μεταχειρισμένες φρεγάτες Μ από την Ολλανδία και το Βέλγιο θα ήμασταν ευτυχισμένοι. Την ευρωκορβέτα θα πρέπει να την ξεχάσουμε.

F-117
F-117
3 years ago

Έχει αναφερθεί παλιότερα εδώ ότι η απαίτηση ήταν για 4 φρεγάτες. Επίσης τα τικο τα ανέφερε η πτήση και δε θεωρώ πως θα πέσουν έξω. Οι super vita τέλος ναι μεν παλιό σχέδιο αλλά με μεγάλη ικανότητα και έχουμε δυνατότητα για άμεση κατασκευή.

GK21
GK21
3 years ago
Reply to  F-117

Mε 500 εκατομμυρια ετησιο μπατζετ για ΟΛΟΥΣ τους κλαδους των ενοπλων δυναμεων,δηλαδη 5δις euro σε βαθος δεκαετιας,που ακριβως θα τα βρεις τα 10δις μονο για το ναυτικο???????

gdmast
gdmast
3 years ago
Reply to  GK21

Υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης και με άλλους τρόπους και με έκτακτα κονδύλια του προϋπολογισμού. Αν θέλουν βέβαια.

Thomas
Thomas
3 years ago
Reply to  gdmast

Δεν νομίζω ότι είναι τόσο εύκολο όσο το παρουσιάζετε. Ειδικά τώρα με τις παραπάνω δαπάνες λόγο της πανδημίας η οικονομία θα χρειαστεί να γίνει ακόμα πιο σφιχτή. Χωρίς μεταρρυθμίσεις και εξωτερικές επενδύσεις (δηλαδή μνημόνιο) δεν μπορούν να βρεθούν αυτά τα χρήματα από δικούς μας πόρους

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Thomas

Ίσως τώρα λόγο πανδημίας είναι ευκαιρία, θα πέσει χρήμα για αναστύλωση της οικονομίας. Ναυπήγηση πλοίων είναι ένας τομέας που μπορεί να εξελιχθεί σε πυλώνα στήριξης της οικονομίας. Τα πλοία δίνουν μεγάλο υποκατασκευαστικό έργο συγκρινόμενα με άλλα όπλα.

Gunner
Gunner
3 years ago
Reply to  F-117

Θα έχουμε και ASTER30 και SM-2. Μα καλά ποιοι είμαστε, η Σαουδική Αραβία να μας τρέχουν από τα παντζάκια;

andand
andand
3 years ago
Reply to  F-117

Νομίζω ότι τα Tico χωρίς να πάρουμε MMSC ,, δέν παίζει.
Καί για τις super vita συμφωνώ με τον ikarus , καλύτερα με τα ίδια λεφτά να πάμε σε κάτι σαν τίς Saar 72 για αντικατάσταση των combattante.

x-m
x-m
3 years ago

Παρασκευή βράδυ αντί για Κυριακή; Θα είναι ενδιαφέρουσα η βραδιά.
Αν είναι όπως τα λέτε, με το καλό. Από το τίποτα…….

Nestoras
Nestoras
3 years ago

Αν έχει τους πυραύλους και RAM και ECM στην τιμή και FOS δεκαετίας, η τιμή των 3 δισεκατομμυρίων φαντάζει πολύ λογικότερη!
Ανάσες για το γεγονός ότι περιλαμβάνονται τα αυτονόητα ΚΑΙ για την αυτοπροστασία του πλοίου και δεν είναι γυμνό σε περίπτωση πυραυλικών επιθέσεων!
Τα πλοία έχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά και ελπίζω πλέον να προχωρήσει άμεσα η προμήθειά τους. Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο!

ShadowMan
ShadowMan
3 years ago
Reply to  Nestoras

και απο ενα ελικόπτερο αν κατάλαβα καλά? τελευταία φορά που πηγα να αγοράσω ελικόπτερο δεν ηταν φτηνα….

Ted
Ted
3 years ago

Άντε με το καλό, αν και το 2024 ακούγεται πολύ κοντινό

Animades
Animades
3 years ago

Οι μπελάρες με την διαμόρφωση αυτή (24 aster 30 , stales , 21 Ram ,8 scalp ), με ECM , και πλήρης ανθυποβρυχιακές δυνατότητες,
Είναι εξαιρετικές!!
Αν δε στο μέλλον οι Ιταλοί πιστοποιήσουν βλήματα Camm ER σε τετράδες, τότε μπορεί σε Β χρόνο να το ενσωματώσει και το Π.Ν.
Ανησυχώ μόνο γιατί βλέπω πως δύσκολα θα βρεθούν χρήματα ,
Και γιατί χρειαζόμαστε περισσότερες από δύο ,που φαίνεται να αποκτά το Π.Ν…..

Last edited 3 years ago by linetterawlings
zap
zap
3 years ago
Reply to  Animades

Εξαιρετικές μπορεί να είναι, αντιαεροπορικές ΔΕΝ είναι και ούτε μπορούν να καλύψουν τον υπόλοιπο πραγματικά άοπλο στόλο.

Koulis
Koulis
3 years ago
Reply to  zap

Όταν διαμορφωθεί ο υπόλοιπος στόλος θα δούμε πόσο άοπλος θα είναι.

zap
zap
3 years ago
Reply to  Koulis

Εννοείς το 2035; Τότε θα είναι όχι απλά αργά αλλά κωμικά ηλιθιο.

Koulis
Koulis
3 years ago
Reply to  zap

Κόψε κάνα χρόνο.

zap
zap
3 years ago
Reply to  Koulis

Βαλε κατω τον αριθμο των σκαφων επι μηνες ναυπηγηση + μηνες απο παραδοση μεχρι αποδοχη για υπηρεσια και πες μου εσυ μετα αν δεν βγαινει το 2035

adpanos
adpanos
3 years ago
Reply to  zap

Με το που παρουσιαστεί ο CAMM-ER NAVAL και γίνει εμπορικός, το πλοίο θα μπορεί να φέρει έως και 128 CAMM-ER με 21 RAM, αν θελήσουμε να το οπλίσουμε έτσι.
Μια χαρά A/A είναι το πλοίο. Απλά αρχικά θα φοράει όπλα ΜΑΚΡΟΥ πλήγματος ενώ μελλοντικά πιστεύω πως τα μισά από αυτά θα πάνε στις αποθήκες και στην θέση τους θα μπουν Camm-er.

zap
zap
3 years ago
Reply to  adpanos

Και οι Τούρκοι που θα έχουν πλοία με 64 κελιά θα φτάσουν στα 256 βλήματα ανα σκάφος, σωστά;

adpanos
adpanos
3 years ago
Reply to  zap

Δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε αριθμούς πυραύλων.
Πρέπει να συγκρίνουμε radar, πόσους στόχους το σύστημα εμπλέκει ταυτόχρονα και πόσους πυραύλους χρειάζεται ένας στόχος για να καταρριφθεί.

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  zap

Zap είπαμε καφενιακή συζήτηση κάνουμε εδω μέσα αλλα μη το χσουμε…
και οι τουρκοι ειναι 80 εκατομυρια και εμεις 10 να μην πάμε να πολεμήσουμε?? ή να υποχρεώσουμε όλες τις ελληνίδες να κάνουν απο 10 παιδια???
Οι αμερικάνοι δε μας δινουν ΑΒ τι να κάνουμε να παραδοθούμε?????

zap
zap
3 years ago
Reply to  Steve

Οχι, αλλα επιλογες 3δις για 2 σκαφη υποεξοπλισμενα μας οδηγουν εκει ακριβως. Εφοσον δεν μπορουσαν να δεχθουν 64 κελια (απο σχεδιασμου) το να φουσκωσουμε εμεις τον λογαριασμο με Scalp και ονειρα δεν μου λεει τιποτα. Και στο κατω κατω, ωραια φιλε μου, μια χαρα, τοσο κοστιζουν τα σκαφη θα μου πεις, μια χαρα, τοσο βγαινει και μας κανανε και σκοντο. Εγινε.
Τις πραγματικες αναγκες του στολου τωρα (ΑΑ σκαφη με τουλαχιστον 64 βληματα διαθεσιμα μεγαλου βεληνεκους Αστερ/Στανταρντ), ποτε θα τις καλυψουμε; Εκτος αν νομιζεις οτι οι 2 FDI φτανουν..

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  zap

3 δις για 2 σκάφη με όπλα που δεν σου δίνει κανείς, 10 χρόνια fos, ελληνικες ιδιωτικες εταιρίες στο suply chain της navalgroup και παράλληλα υπογραφή διακρατικής αμυντικής συμφωνίας…
τα σκάφη θα είναι τα πιο καλά εξοπλισμένα που έχουμε και εμεις και οι γείτονες…
2 fdi δε φτάνουν… και το ξέρει και το ΠΝ είναι όμως η αρχή…
άν είναι μάγκες ας κλείσουν και άλλες 2… μην ακούω για 64/128/512 essm σε τουρκικα πλοία…
Έχουν και 100 μαχητικά παραπάνω να πάρουμε καμια 150αρια και εμεις για να τους περνάμε??? δεν πάει έτσι…
Πύραυλος σαν τον Aster30 δεν υπάρχει στο αιγαίο…
και εγω θα ήθελα 4 bel με 48 κελια και και και…. αλλά τωρα αυτό είναι το πιο συντομο και αρκετά καλό…

aris32
aris32
3 years ago
Reply to  Animades

Οι πληροφοριες λενε ο camm σε τετραδες και ο camm-er σε δυαδες ανα κελι. παντως θα ειναι λαθος να επιλεξουμε τον camm ενω εχουμε επενδυσει σε mica irist essm. εναν απο τους παραπανω πρεπει να επιλεξουμε. παντως τα βληματα του ram block 2 εχουν επιδοσεις και εμβελεια παρομοια του camm και nssm. γνωμη μου οτι τα 21 βληματα του ram μαζι με το strales που μπορει να εμπλεξει ταυτοχρονα 4 στοχους στα περιπου 6χλμ δεν ειναι κακο. Το πλοιο με 32αστερ30 και 21ramblock 2 ειναι ιδανικο για αυτο που το θελουμε. εξαλλου διπλα του θα εχει και μια μεκο.

panos
panos
3 years ago

Κατά πασά πιθανότητα του ΠΝ ζήτησε πλήρεις δυνατότητες / υποδομές συντήρησης και επισκευών όλων των συστημάτων και οπλών,  για να έχει το κεφάλι του ήσυχο με τους Γάλους.
Επίσης επειδή πρόκειται για καινούρια κλάση με καινούργια συστήματα η σύμβαση FOS προφανώς είναι και λίγο υπερκοστολογημένη από τους προμηθευτές για να καλυφθούν για κάθε απρόοπτο.
Η επόμενες 2 θα έχουν αρκετά χαμηλότερο κόστος ως πρόγραμμα.

epampapas
epampapas
3 years ago
Reply to  panos

Συνεπώς και εμείς για να κάνουμε πραγματική απόσβεση πρέπει να πάρουμε περισσότερες από 2 μονάδες σε βάθος χρόνου.

panos
panos
3 years ago
Reply to  epampapas

Παρόλο που δεν υπάρχουν πουθενά επίσημες αναφορές για opion επιπλέον 2 μονάδων, προσωπικά θεωρώ δεδομένο ότι θα αγοράσουμε τουλάχιστον  4 μονάδες σε βάθος χρόνου.
 
Είναι τεχνικοοικονομικά και ίσως και λειτουργικά μη βιώσιμο αγορά και διατήρηση υποδομών για δυο μόνο φρεγάτες και μια χούφτα ASTER 30.
 
Ήδη η κοινή γνώμη έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα ιδικά για το ΠΝ.

Thankgod4thebomb
Thankgod4thebomb
3 years ago

Αν είχαν και 8 τετράδες CAMMER θα άγγιζαν την τέλεια διαμόρφωση!
Ελπίζω τουλάχιστον να υπάρχει πρόβλεψη…

gdmast
gdmast
3 years ago

ESSM

adpanos
adpanos
3 years ago

Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή Camm-ER.
Δεν έχει κοστολογηθεί το όπλα και δεν είναι εμπορικά διαθέσιμο.
Όταν γίνει θα μπορείς να βάλεις και 128 Camm-ER στην Bella αν γουστάρεις.
Το καλό είναι πως επιτέλους αγοράζουμε πλοίο αιχμής .
Το αρνητικό είναι πως αγοράζουμε μόνο 2 ενώ θα έπρεπε 4 + 2 .
Ελπίζω να επεκταθεί η αγορά σε δεύτερο χρόνο.

Thankgod4thebomb
Thankgod4thebomb
3 years ago
Reply to  adpanos

Ούτε Belh@rra υπάρχει αυτη τη στιγμή, ούτε πολλά απο τα υποσυστήματα…
Δεν ειπαμε να αγορασεις αυριο CAMMER αλλα οταν ειναι διαθέσιμοι να υπαρχει η δυνατοτητα τοποθετησης χωρις εκ νεου κοστη πιστοποίησης.

poupol
poupol
3 years ago

Θεωρώ ότι με αποδέσμευση SCALP μέσω της αγοράς 2 Belh@rra (και αργότερα άλλων 2) η Ελλάδα θα τοποθετήσει αυτούς τόσο στις 6 Ευρωκορβέτες (8 SCALP + 32 CAMΜ–ΕR) όσο και στα υποβρύχια!! Έτσι με πιστοποίηση CAMΜ–ER, οι Belh@rra θα έχουν καθαρά AAW έκδοση με 24 Aster 30 + 32 CAMΜ–ER (μια πραγματική απειλή καταστροφής για την Τουρκική ΠΑ) ενώ την δυνατότητα κρούσης θα την αναλάβουν στο ΠΝ οι Ευρωκορβέτες και τα υποβρύχια

JetFuel
JetFuel
3 years ago
Reply to  poupol

Η «Ευρωκορβέτα» δεν μπορει ούτε εκ σχεδιασμού ούτε εκ μετατροπής να μεταφέρει SCALP. Οσο για το Υ/Β, αυτό μπορει να μεταφέρει SCALP μόνον εαν εχει εξ αρχής σχεδιαστει για SCALP αλλίως δεν μπορει με τίποτα. Στην αισιόδοξη άποψη: Η Γαλλία έχει έτοιμη σχεδίαση και υπηρεσιακά Υ/Β απο 2.000 τν εως 3.500 τν που εξοπλίζονται με Missile de Cruisere Naval ( ο γνωστός ως Ναυτικός SCALP) . Η Γερμανία σχεδιάζει την επόμενη σειρα των «214» στο ίδιο εκτόπισμα με τα Γαλλικά Scorpene να εξοπλίζονται είτε με MdCN είτε με Tomahawk. Η Σουηδία έχει έτοιμη σχεδίαση Υ/Β στην σειρά Gotland εξοπλισμένη ειτε με Tomahawk είτε με MdCN.

gdmast
gdmast
3 years ago
Reply to  JetFuel

Scalp στην Ευρωκορβέτα? Δεν υπάρχει περίπτωση.

aris32
aris32
3 years ago
Reply to  poupol

γνωμη μου το ΠΝ παει για 2+2belhara 4Meko και 6-8 ελαφριες φρεγατες του προγραμματος ευρωκορβετας. οι belhara θα εχουν τον ρολο του ΑΑW και της διοικησης οι μεκο των φρεγατων γενικης χρησης (αργοτερα θα αντικατασταθουν ισως απο μια αλλη εκδοση της fdi πιθανων) και 6-8 ελαφριες φρεγατες με κυρια δραση το asw. εκει πιθανως να δουμε ξανα και asroc βληματα. δηλαδη ενα otomelara(strales) 1-2phalanx 2Xmk41 για essm και asroc state of the art sonar και ανθυποβρυχιακες τορπιλες.

andand
andand
3 years ago
Reply to  aris32

Καί από τόν θείο Σαμ εάν πάρει και τα ναυπηγεία Σαλαμίνας δέν θα πάρουμε τίποτα???

Tazos
Tazos
3 years ago

Απο ότι φαίνεται το χέρι τελικά θα μπεί βαθιά στην τσέπη, τουλάχιστον η διαμόρφωση που αναφέρει η Π&Δ δείχνει οτι το ΠΝ “τερματίζει” το πλοίο με συστήματα και έρχεται σε μια διαμόρφωση που πραγματικά χρειάζεται για να κυριαρχεί τα επόμενα 20 χρόνια. Βέβαια το ερώτημα που πλανάται είναι ” βρέθηκαν τα 3δις έστω και με χρηματοδότηση, με τον υπόλοιπο στόλο τι γίνεται;”

zap
zap
3 years ago
Reply to  Tazos

Τα τουρκικά θα έχουν 16 αντιπλοικους και 64 αντιαεροπορικούς…και θα κυριαρχεί η Μπελαρα; Μ´αρέσει που λέτε όλοι με CAMM-ER θα γίνει φόβητρο!! Λες και οι Τούρκοι δεν θα βάλουν CAMM στα 64 κελιά τους. Θέλετε να κάνετε εσείς τον πολλαπλασιασμό ;
Πάλι καλά τα καταφέραμε….

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
3 years ago
Reply to  zap

Αν όλα πάνε κατά ευχή, οι Τούρκοι θα εξοπλίσουν τις φρεγάτες τους με εγχώριους ΑΑ πυραύλους.
Θυμίζω πως οι Γάλλοι εκτιμούν πως αρκεί ένας πύραυλος ανά στόχο, οι Αμερικανοί θέλουν δύο ανά στόχο.
Πόσους θα θέλουν οι Τούρκοι ανά στόχο;

Dimitris_jp
Dimitris_jp
3 years ago

Αν ειναι και το ρανταρ τουρκικο, μαλλον κανενα. Θα εχουν βυθιστει προ πολλου.

zap
zap
3 years ago
Reply to  Dimitris_jp

Τουλάχιστον αυτοί ξέρουν να φτιάχνουν από όλα. Τι να πω… την αισιοδοξία σας όχι απλά δεν την συμμερίζομαι αλλα με ανησυχεί παρά πολύ οι ελαφρότητα σας.

Koulis
Koulis
3 years ago
Reply to  zap

Η ελαφρότητα!!! (ενικός)

zap
zap
3 years ago
Reply to  Koulis

Ξεκαθαρα απο το autocorrect του κινητου ρε Koulis που βαζει οτι χρησιμοποιεις πιο συχνα… Απο ολα οσα θα μπορουσες να πεις αυτο διαλαξες για να μου την πεις … σοβαρεψου

Mageiras
Mageiras
3 years ago

Τα νέα ειναι εξαιρετικά!

x-m
x-m
3 years ago

Δηλαδή αγοράζουμε κάτι με την ελπίδα ότι αυτό που θα φτιάξουν οι απέναντι ως αντίπαλο δέος θα είναι της πλάκας;
Δεν το λες και λογική κίνηση;
Και αν δεν πάνε όλα κατ’ευχήν ;

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
3 years ago
Reply to  x-m

Aν!
Αν δεν…
Ποιες οι πιθανότητες να είναι ανώτεροι οι πύραυλοι που θα κατασκευάσουν από πχ τους Αμερικάνικους;
Νομίζω φίλε @x-m πως ελπίδα αγοράζουν οι γείτονες, όχι εμείς.
Εμείς αν είμαστε άτυχοι θα πληρώσουμε άλλα λάθη που έχουμε κάνει.
Οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται να παράξουν το καλύτερο, αλλά θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από τρίτες χώρες. Την κρίσιμη στιγμή όμως δεν θα αναμετρηθούν οι προθέσεις αλλά τα hard facts, που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι…

x-m
x-m
3 years ago

Δεν είναι δεδομένο ότι θα βάλουν εγχώριους.Και γενικά δεν είναι χαζοί να ρισκάρουν με ότι βάλουν επάνω. Σε κάθε περίπτωση το μέλλον θα δείξει.

Gunner
Gunner
3 years ago

Έχουν πολύ πράγμα να ρίξουν ανά στόχο, από την στιγμή που οι νέες φρεγάτες τους εξοπλίζονται με 16 πυραύλους εναντίον πλοίων, η ΤΑ είναι δεδομένο ότι θα εξοπλιστεί με το όπλο, όπως επίσης ο υπόλοιπος στόλος. Οι μόλις 2 FDI θα είναι στόχος προτεραιότητας για την Τουρκία. Ενδεχομένως να καταστραφούν πρώτες και όχι απαραίτητα με πυραύλους εναντίον πλοίων.

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  Gunner

Gunner ε να μην τις πάρουμε τότε… να πάρουμε καμιά μεταχειρισμένη φρεγάτα με 16/32 essm για να μην είναι στόχος προτεραιότητας…

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Gunner

Πώς θα τη στοχοποιήσουν δε μας έχεις πει ακόμα, αν δεν πετάει τίποτα στα 120 χλμ.
Τα δικά μας τα υποβρύχια για καφέ θα είναι;
Η ΠΑ;
Πόσο ξύλο θα φάνε για να βουλιάξουν 2 πλοία;
Θα έχει η ΤΑ επόμενη μέρα;
Εγώ θυσιάζω άνετα 2 μπελάρες για να κερδίσω έναν πόλεμο..

aris32
aris32
3 years ago
Reply to  zap

οι τουρκοι εξοπλιζουν τις μεσαιες φρεγατες τους φουλ γιατι ξερουν οτι δεν θα αποκτησουν τελικα το πλοιο AAW που ονειρευονται. επισης η Ελλαδα θα εχει viper φ16 εχει τα μ2000-5 και συντομα θα εχει και φ35 αρα ο κινδυνος ειναι πολλαπλος. 214 υποβρυχια(τα αντιστοιχα τουρκικα δεν θα ειναι στο ιδιο επιπεδο) exocet blockIII μεγαλυτερη εμβελεια απο χαρπουν και atmaca fdi( αστερ30 αρα και αρνηση περιοχης) φ35 …. αρα η τουρκια ενισχυει θεαματικα την αμυνα σημειου . να τονισω οτι οι φρεγατες G οσο αναβαθμισμενες και αν ειναι το sm1mr δειχει τα σημαδια της γηρανσης. και αυτες με τους essm θα πολεμησουν. επισης η τουρκια δεν εχει ram παρα μονο στις κορβετες. τα αλλα πλοια εχουν phalanx και τα εγχωρια κατασκευης ciws που βασιζονται στο gdf και τα βληματα ahead. δεν ειναι τοσο τραγικα τα πραγματα.

zap
zap
3 years ago
Reply to  aris32

Κάθε εκτίμηση σου σε αυτό το σχόλιο είναι λάθος

Tazos
Tazos
3 years ago
Reply to  zap

Οι Τούρκοι πάνε για πλοία 7000++τόνων, δηλαδή σχεδόν 40% μεγαλύτερα απο τις FDI. Εμείς προφανώς δεν μπορούμε να αγοράσουμε τετοια πλοία και δεν τα χρειαζόμαστε αφου ο χώρος δράσης είναι η ΑΟΖ μας και όχι η επίδειξη ισχύος σε μακρινές περιοχές. Τους CAMM τους χρειαζόμαστε για εγγύης άμυνα οπου θές μεγάλο αριθμό πυράυλων, οι μαζικές επιθέσεις απο αυτόνομα drones σε αριθμούς 20-30 drones θα είναι υπαρκτός κίνδυνος σε 5-10 χρόνια.

Eman202
Eman202
3 years ago
Reply to  zap

Κάτσε ρε αδερφέ ξέρεις πιο vls θα χρησιμοποιηθεί στα Τουρκικά πλοία;;
Ξέρεις τι Α/Α βλήματα θα επιλέξουν οι Τούρκοι;;
Ξέρεις αν σε αυτόν τον vls εκτοξεύτη θα μπορεί να μπαίνει CAMM-er;
Γιατί δεν νομίζω να μπορεί να μπει σε κάποιον άλλον εκτός από sylver.
Ξέρεις αν μπορεί να πιστοποιηθεί τόσο στον εκτοξευτή όσο , στο ΚΠΜ αλλά κ να συνεργαστεί με το ραντάρ που έχουν επιλέξει οι Τούρκοι;;
Άλλο Το πόσα βλήματα μπορει να κουβαλάει(αριθμός κελιών) κ άλλο ποσά μπορεί να βάλει κ να διαχειριστεί ένα πλοίο.

zap
zap
3 years ago
Reply to  Eman202

Ενα πραγμα ξερω, οτι οι μπουνταλαδες ειναι απο την δωθε μερια του Αιγαιου.

Gunner
Gunner
3 years ago
Reply to  Eman202

Αναπτύσσουν δικό τους VLS, κατά πάσα πιθανότητα κάποιο από τα υπάρχοντα μοντέλα στην αγορά κατασκευασμένο κατόπιν αδείας.
H νέα κλάσης φρεγατών θα εξοπλιστεί με ΜΚ41 και 64 ESSM!!!
https://www.defenceturk.net/milgem-i-sinifi-firkateyn
Αν δεν καταφέρουν να φτιάξουν δικό τους VLS, θα πάνε σε ΜΚ41.

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  Gunner

πληροφόρηση απο τα έγκριτα τουρκικά site…. μάλιστα… τα σαλάχια τα υπερόπλα δεν μας είπες που είναι…
Δηλαδή θα φοβηθούμε τους ατμακα τους essm και το phalanx και όλα τα made in turkey συστηματα σε φρεγάτα του 2020???

Last edited 3 years ago by ole98ptdst
Mirage
Mirage
3 years ago

Με το καλό !!! Όλα πάνε κατ’ ευχήν

Ccd
Ccd
3 years ago

Πανάκριβο αλλά τουλάχιστον εξασφαλίζει το ποιοτικό πλεονέκτημα ακόμα και μετά την έλευση των τουρκικών φρεγατών αεράμυνας (αν και όταν έρθουν). Ίσως είμαι πολύ αισιόδοξος αλλά ελπίζω η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών να αφορά και μελλοντικά προγράμματα αιχμής όπως ο ναυτικός Meteor ή τα βλήματα Perseus. Όπως και να έχει ελπίζω η θετική αυτή εξέλιξη να έχει και συνέχεια και να έχουμε εξελίξεις τόσο στο ΠΝ όσο και στους άλλους κλαδους

Andreas1812
Andreas1812
3 years ago

Μακάρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Πρόκειται για τεχνολογία που οι Τούρκοι δεν θα αποκτήσουν ούτε το 2040 στα πλοία τους. Κάποιες παρατηρήσεις.

 1. Οι Aster 30 NT θα φέρουν επανάσταση στο Αιγαίο.
 2. Τι εννοείται θα αγοραστούν μετά οι Scalp; Θα έρθουν το 2025 τα πλοία χωρίς αυτούς; Γιατι αν είναι έτσι είμαι σίγουρος πως θα έχουν την τύχη των τορπίλων. Και αν δεν έρθουν και δεν υπάρξει ενσωμάτωση Aster 30 στους sylver 70 θα έχουμε 8 κελιά κενά ; Περίεργα πράγματα.
 3. Μετά τις Belhara χρειαζόμαστε πλοία με ESSM 2. Θα μπορούν να λειτουργήσουν εκπληκτικά μετις γαλλικές φρεγάτες. Μία ομάδα μάχης στην ανατολική μεσόγειο πχ με 2 μπελαρά και 2 MMSC HN θα έχει 48 Aster 30, 64 ESSM 2, ( 16 SM-2 ?), 16 scalp naval, 4 ram. Μας κάνουν και οι Gowind 3100 με 32 ESSM 2 η καθεμία.
 4. Ο συνδυασμός μπελαρά και Ρόμεο θα είναι ανίκητος στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.
 5. Πυροβόλο Leonardo Strales και  RAM Block 2 είναι απίστευτα νέα.
 6. Χρειαζόμαστε πλοία ενδιάμεσης λύσης.
 7. Σε 3 μήνες με ότι έχουμε θα πρέπει να υπερασπιστούμε ότι έχουμε. Αυτό δεν μειώνει τις προμήθειες. Και μετα το επεισόδιο θα χρειαστούμε ναυτικό. Ας ελπίσουμε να υπερασπίζεται τις ίδιες θάλασσες με τώρα.
ACHERON
ACHERON
3 years ago
Reply to  Andreas1812

Οἱ MdCN (SCALP-NAVAL) ήταν το κερασάκι στην τούρτα,για να παρουσιαστούν οἱ Belhara ελκυστικές και εκτός συναγωνισμού.
Μόλις «πέσει» το ΠΝ,θα μπορέσουν να αποσυρθούν διακριτικά.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  ACHERON

Μακάρι
αλλιώς μιλάμε για τελείως ξεβράκωμα μας στους Γάλλους 
Αλλα ξέχασα θα μας βοηθήσουν με την AOZ :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: 

Andreas1812
Andreas1812
3 years ago
Reply to  Andreas1812

Και κατι ακόμα. Λένε πολλα άτομα μία άποψη πως με τα 3 δις θα μπορούσαμε να αγοράσουμε αυτο ή εκείνο. Δεν έχουμε 3 δις. Τις φρεγάτες θα τις αγοράσουμε με χρηματοδότηση. Δεν έχω ακούσει να μας προτείνουν άλλες χώρες πχ 2 omega class με χρηματοδότηση. Παίρνουμε ένα πλοίο που είναι στα όρια μεταξύ φρεγάτας aaw και φρεγάτας γενικών καθηκόντων επειδή μας δίνουν χρηματοδότηση. Αν δεν είχε χρηματοδότηση ΤΙΠΟΤΑ δεν θα παίρναμε. Και με τις MMSC , αν τις πάρουμε θα τις πάρουμε με μακροχρόνιο δάνειο. Το παράδειγμα με τις μπελαρά είναι θετικό. Παίρνεις ένα πλοίο με χρηματοδότηση και προσπαθείς να το φέρεις στα μέτρα σου όσο είναι δυνατό. Φαντάζομαι και πως με τις MMSC μπορεί να γίνει αυτό ( Σόναρ, Αλουμίνιο, προσθήκη SM2 η 64 ESSM, ram). Αν είχαμε οικονομία και εγώ θα ήθελα 4 horizon, 4 belhara και 8 Gowind 3100. Επίσης για να φέρεις εις πέρας ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να το ξεκινήσεις πριν τα πλοία σου φτάσουν την ηλικία των 30 χρόνων για να μην δώσεις όλα τα χρήματα την ίδια ώρα. Εμείς ειμαστε χρεωκοπημένοι , με πλοία σχεδόν 50 ετών! Φυσικά ο επανεξοπλισμός του ΠΝ είναι εξαιρετικά δύσκολος. Και αν δεν πάρουμε μπελαρά η MMSC με χρηματοδότηση μην γελιέστε. Δεν θα πάρουμε Horizon, Omega class, Iver, AB, gowind, rafale, f35. Απλά δεν θα πάρουμε τίποτα !

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Andreas1812

Χρηματοδότηση που την είδες?
Τίποτα συγκεκριμένο!
αέρας κοπανιστός 
επικοινωνιακά πυροτεχνήματα να δείξουν ότι κάτι κάνουν!

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  CKfurious

Την είδε εκεί που την είδαμε όλοι μας. Εσύ δε την είδες αλλά εσύ πολλά δε βλέπεις. Υπάρχουν λίστες ολόκληρες στα σχόλια..
Εσύ γιατί τόση λύσσα; θες αμερικανιά οπωσδήποτε;

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Costas6

Δεν μασάω τον επικοινωνιακό sano που πετάνε για να καλύψουν την ανικανότητα αδιαφορία τους να παράγουν έργο
Που την είδες τη γαλλική χρηματοδότηση?
Γαλλικό δάνειο?
Επιτόκιο=?
Περίοδος χάριτος=?
Περίοδος εξόφλησης=?
Χρηματοδοτικό κόστος?
DEPOSIT?
Για γράψα μας τα παραπάνω
ΑΈΡΑΣ ΚΟΠΑΝΙΣΤΌΣ

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  CKfurious

Γιατί κάτι μου λέει πως μόλις ανακοινωθεί συμφωνία και απαντηθούν αυτά που ρωτάς θα αρχίσεις να γκρινιάζεις για “δυσμενείς αποικιοκρατικού όρους”;

chikichiki
chikichiki
3 years ago
Reply to  Andreas1812

Κι εγώ έτσι πίστευα. Ότι η γαλλική χρηματοδότηση είναι που κάνει τη διαφορά. Τελικά μάλλον απλά κάνει τη διαΦθορά δίνοντας τέλος στο σίριαλ δεκαετίας και βάλε των FREMM. http://ivan-2-google.blogspot.com/2015/09/fremm-freda.html όταν προχωρούν προγράμματα 3δισ. αλλά όχι…τορπίλες, δεν μένουν πολλές εναλλακτικές εξηγήσεις.

Last edited 3 years ago by ExpertTouKanape
adpanos
adpanos
3 years ago
Reply to  Andreas1812

Ετσι είχαν έρθει και τα Mirage 2000-5 MK2.
Αφού τα παραλάβαμε ήρθαν οι SCALP και αναβαθμίστηκε σε SEG2 το λογισμικό των αεροσκαφών για να τους υποστηρίζει.

massey-ferguson-65
massey-ferguson-65
3 years ago
Reply to  Andreas1812

Για του scalp ,από ότι φένεται θα γίνει ένας αρχικός συμβιβασμός όπως και για τους camm-er…Το πολεμικό ναυτικό προσπαθει να πάρει το πρώτο πλοίο το 2024,όμως με τις τροποποιήσεις που ζήτησε οι Γάλλοι του λένε καλό 2026,και γι’αυτό επειδή ο χρόνος πιέζει λένε θα υπογράψουμε συμβολεο που θα περιλαμβάνει τo κόστος πιστοποίησης και αγοράς scalp και camm-er,το πλοίο θα πέσει στην θάλασσα το 2024 με 32 aster 30 για την κάλυψη αεραμυνας ώστε να μπορούμε με 32 ΑΣΤΕΡ να βγούμε ανατολική Μεσόγειο και καθώς θα ενταχθεί το δεύτερο πλοίο θα του πιστοποιηθει scalp και camm-er και θα τοποθετηθούν το 2026….αυτό έχω καταλάβει ότι πάμε να κάνουμε για να έχουμε κάνα δυο χρόνια νωρίτερα την πρώτη και δεύτερη belharra σε υπηρεσία

ShadowMan
ShadowMan
3 years ago

ακούγεται πολύ λογικό

massey-ferguson-65
massey-ferguson-65
3 years ago

Ευχάριστα τα νέα,το μόνο που με χαλάει είναι πως γίνετε στα τρία δις να μην επαρκούν για πιστοποίηση camm-er,είναι το μόνο πράγμα που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα 100%,και άντε να πιέσουμε και τους Ιταλούς μπας και ξεκινήσει νωρίτερα το πρόγραμμα pesco και να ξεκινήσει και εκεί η κατασκευή φρεγατών ….γιατί 2 ή 4 ….με κόστος περίπου 5,5 δις ….δεν επαρκούν,χριαζομαστε αλλά 6 πλοίακαι 6 υποβρύχια μέχρι το 2034….εκεί να δω τι θα κάνουν

adpanos
adpanos
3 years ago

Δεν υπάρχει κοστολογημένος αυτή την στιγμή Camm-ER στην ναυτική έκδοση.
Δεν είναι εμπορεύσιμος ένας τέτοιος πύραυλος.
Όταν γίνει θα δούμε τι θα κάνει το ΠΝ.
Ίσως να υπάρχει ρήτρα στο συμβόλαιο για να μπει αργόρερα.

Astrachan
Astrachan
3 years ago

Πολύ καλό νέο.
Μπήκαμε στην τελική ευθεία λοιπόν.
Άντε με το καλό να αποκτήσουμε και Rafale.
Τώρα είναι η σειρά του θείου Σαμ να ενισχύσει το ΠΝ.
Τί θα μας προσφέρουν οι Γιανκηδες, για να δούμε…

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
3 years ago

comment imagecomment imagecomment image

LAMBROS
LAMBROS
3 years ago

Αυτός ο τελευταίος χάρτης με τους SCALP να φθάνουν στα βάθη της Ανατολιας με ερεθίζει αφάνταστα ! Στα Σαράι τού Σουλτάνου να πέφτουν κατά 8αδες !!!

Last edited 3 years ago by antonis.
VasiliosKaimakis
VasiliosKaimakis
3 years ago
Reply to  LAMBROS

Κάτσε να τους πάρουμε πρώτα…
“Οι SCALP δεν θα αγοραστούν άμεσα, αλλά θα τοποθετηθούν σε δεύτερη φάση.”.
Κάτι μου λέει πως τα όνειρα σου δεν θα γίνουν πραγματικότητα.

Sousourada
Sousourada
3 years ago
Reply to  LAMBROS

Το σαράι το θέλω για λάφυρο.
Αεροδρόμια, αποθήκες, γέφυρες και φράγματα να γκρεμίζουν οι SCALP…

CKfurious
CKfurious
3 years ago

Για να αρχίσω από το τελευταίο γράφημα εάν διάβασες το άρθρο τα πλοία δεν θα έρθουν με MdCN ….αρχικά
Δηλαδή καλά κρασιά ούτε καν το τυράκι δεν έχει η φάκα
Ο CAMM-ER είναι Ακόμα υπό συζήτηση άν θα αναπτυχθεί ιδιαιτερα για ναυτικές εφαρμογές
Ο CAMM δεν είναι πιστοποιημένος στο πλοίο ούτε γίνετε αναφορά πως τα πλοία θα τον φέρουν έστω και μελλοντικά
Και όλα αυτά στα 3 BILLIONS!!
Να δούμε ποιος θα υπογράψει τη ταφόπλακα του Ναυτικού

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
3 years ago
Reply to  CKfurious

Τα γραφικά οπτικοποιούν πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο και δεν είναι σχόλιο πάνω στα άρθρο.
Όπως υποθέτω θα κατάλαβες οι πύραυλοι που δεν αναφέρονται στο άρθρο εμφανίζονται στα infographics γιατί είχαν αναφερθεί από σχολιαστές σε παλιότερα άρθρα και ως μέτρο σύγκρισης για τις επιλογές του ΠΝ.
ΥΓ
Δηλαδή αν πρόσθετα και αυτόν τον πύραυλο θα σε χάλαγε;comment image
Ναι το διάβασα το άρθρο…

Last edited 3 years ago by test13695522
Scalp_eg
Scalp_eg
3 years ago

Οδυσσέα μην σταματησεις ποτε να ανεβαζεις τα γραφικα σου, ομορφαινουν το σαιτ.

Last edited 3 years ago by Scalp_eg
Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  CKfurious

Για μόστρα τους βάζουν τους Α70 λες;
3δις είναι λογικό κόστος αν περιλαμβάνει όπλα, υποδομές, 10ετες fos.
Το επόμενο ζευγάρι μπορεί να είναι στα μισά ή λίγο παραπάνω.
Την ταφόπλακα δεν την αντιλαμβάνομαι. Είναι αστέρι τώρα το ΠΝ και θα το χαλάσουν τα 2 νέα πλοία;
Το προτιμάς ως έχει ή με +2 μπελάρες δλδ;
Μη μου πεις το προτιμώ με ….. . Για κάτι που υπάρχει πραγματικά σαν επιλογή μιλάω.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Costas6

Να στην εξηγήσω τη ταφόπλακα:
Τα διατιθέμενα για εksοπλσιμους κάθε χρόνο είναι γύρω στα 530 mo 
Από αυτά τα μισά πάνε για τα F16V
Βγάλε αλλα 40 για τη FOS των2000 
Τι μένει?
Εάν οι BEL κοστίζουν 3billion  και οι Γάλλοι ΔΕΝ δέχονται μακρόχρονη χhρματοδοτισh αλλα εξόφληση με τη παράδοση το ποσα πρέπει να τους δίνουμε το χρόνο?
Για κανε τη διαίρεση!
Το Ναυτικό μέχρι το2030 πρέπει να αντικαταστήσει 9S,6 209/1100/1200,6 combatand
 
Πάνω από το70% του στόλου
Με τι και πως θα αντικατασταθούν όλα αυτά?
με 2 belh@des?
τι στόλο θα χούμε το 2030?
4 meko, 2 bel@des, 7sv 4 214, 1?okeanos?/!!! , 4 osprey 55
Αυτό θέλετε ??
Όπως τα p-3 ρούφηξαν όλες τις πιστώσεις του Ναυτικού από το 015 μέχρι σήμερα το ίδιο θα γίνει και με τις bel@des αλλα για καμια δεκαετία !
Και σκέψου πως και οι άλλοι κλάδοι έχουν ανάγκες εκσυχρονισμού
Από που θα βρεθούνε τα χρήματα?
Θα αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες/
Εάν ναι τότε ποίες αλλα δαπάνες θα κοπούν ?
Μισθοί δημοσιων και συντάξεις?
Παιδεία Υγεία?
Εξυπηρέτηση χρέους?

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  CKfurious

Τα ίδια αναμασάς σε μια στείρα αντίδραση. Κουραστικός γίνεσαι.
Τα 3δις είναι άσχετα με τα τακτικά κονδύλια του προϋπολογισμού.
Όλα αυτά τα προβλήματα με τα πλοία που πρέπει να αντικατασταθούν τα έχουμε έτσι κι αλλιώς. Πρέπει να γίνει ναυπηγικό πρόγραμμα. Δεν αλλάζει αυτό, απλά έχουμε ΚΑΙ δύο καινούργια πλοία.
Όλα τα υπόλοιπα είναι δικές σου μαντεψιές. Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι ξέρεις εσύ τι πιστώσεις θα ρουφήξουν.
Λες και το “υπερπλοίο” φρεμμ με seafire και 40 κελιά που “θα κλαίμε μόλις το βγάλουν” δεν θα τραβούσε κονδύλια.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Costas6

Όλες οι δαπάνες εγγράφονται στον προϋπολογισμό στον πραγματικό κόσμο
Εκτος εάν νομίζεις πως θα τα πληρώσει ο Σώρρας :wpds_eek: 

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  CKfurious

Όχι ρε. Οι Αμερικάνοι κάνουν μάγια και σου βγαίνουν τσάμπα τα πλοία.
Και ο συνδυασμός seafire-fremm κι αυτός χωρίς λεφτά γίνεται. ΘΑ γίνεται μάλλον, αν υπάρξει. Και με +8 κελιά ΘΑ κατακτούσαμε τον κόσμο..
Άσε, κορόιδο πιαστήκαμε, πήγαμε και πληρώσαμε για δύο υπερσύγχρονα πλοία που μας βάζουν στον 21ο αιώνα..
Ααααχ άτιμε ντουνιά, πόσο ξύδι να πιείς δλδ.

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  Costas6

Τα 3 δις είναι άσχετα με τον προϋπολογισμό σήμερα. Γιατί θα αγοραστούν με δάνειο, το οποίο θα πρέπει βέβαια προϊόντος του χρόνου να αποπληρωθεί. Από τον προϋπολογισμό ποιου υπουργείου θα πληρώνονται; Αυτονόητο.
Συν τοις άλλοις , τη μέρα που θα παραληφθούν θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος ισόποσα.

Last edited 3 years ago by kristeensteinber
Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  x-m

Προφανώς θα εγγραφεί δαπάνη στον προϋπολογισμό. Τον εθνικό όμως, όχι αυτόν των 530εκ.
Αυτονόητο είναι πως ΔΕΝ θα πληρώνονται από το υπ. Αμ. (εκτός κι αν ανέβει το κονδύλι του) γιατί ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ το Αμύνης να δαπανήσει τέτοιο κονδύλι.
Ναι, προφανώς θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος. Εσύ τι φανταζόσουν δλδ αφού αγοράζεις οπλικά συστήματα 3δις χωρίς να τα έχεις;
Και τι προτείνεις, να μη τις πάρουμε;
Η πρόταση είναι αυτές ή τίποτα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καλύτερα να περιμένουμε τη συμφωνία για να τα ξέρουμε όλα αυτά;

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  Costas6

Όχι , δεν λέω να μην τις πάρουμε. Το πρόβλημα όμως είναι ακριβώς το ότι είμαστε στο “ή αυτές ή τίποτα”. Δυστυχώς.
Όμως ας μην πανηγυρίζουμε για το αυτονόητο , ότι δηλαδή θα ενισχυθεί το ΠΝ και κυρίως μην θεωρούμε ότι αγοράζουμε την καλύτερη σχέση κόστους/απόδοσης.
Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ θα πρέπει να ανέβει αν δεν μειωθούν οι δαπάνες για τους άλλους κλάδους. Εκτός και αν τραβήξουν χρήμα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που σημαίνει απώλεια για την οικονομία.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  x-m

Εδώ συμφωνώ, έχουμε περιέλθει σε μια κατάσταση που δεν μπορούμε να επιβάλουμε την επιλογή ΜΑΣ γιατί δεν ψωνίζουμε με τα λεφτά ΜΑΣ.
Σε αυτό όμως μας φταίνε επιλογές 40ετίας, όχι η κίνηση αγοράς των δύο πλοίων.
Προσωπικά πανυγηρίζω (όχι ακόμα – να δούμε τη συμφωνία) όχι μόνο γιατί ο στόλος ενισχύεται σημαντικά αλλά γιατί αποκτάει πρωτόγνωρη τεχνολογία.
Η σχέση κόστους απόδοσης είναι κακή αν μείνουμε στα δύο πλοία. Με +2 βελτιώνεται σημαντικά. Από 1δις θα πάνε οπλισμένα. Αυτό ισχύει τελικά για όλα τα πλοία. Πόσο νομίζεις θα κόστιζαν 2 Iver ή δύο fremm; Μόνο για τους 40 sm2 θες 120εκ. Βάλε και 3 καταυγαστήρες, βγάλε strales, βγάλε σουίτα ηλεκτρονικών, τα ίδια λεφτά θες για ένα πλοίο σχεδόν διπλάσιο, που τελικά δεν θα είναι καλύτερο.
Και επειδή το πρόβλημα του παλιού στόλου δεν λύνεται με δύο πλοία, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε ναυπηγικό πρόγραμμα.
Προσωπικά δε βλέπω πρόβλημα να τραβηχτούν χρήματα από το ταμείο δημοσίων επενδύσεων. Ανάσταση των ναυπηγείων με πελάτη το ΠΝ θα είναι, γιατί πλοία των 3,2κ τόννων μπορούμε να φτιάξουμε εγχώρια.

kv11
kv11
3 years ago
Reply to  CKfurious

Πως γνωριζεις τι χρηματοδοτηση αποδεχονται οι Γαλλοι?

viper3000ad
viper3000ad
3 years ago

Το τέλειο infographic. Μπράβο όμορφο, στυλιστικο και ενημερωτικό. Να αφήσετε τα στοιχεία σας στην πτήση!

Aleko
Aleko
3 years ago

To maximum firing range του dart στα 5 χιλιομετρα με πηγη την wikipedia ειναι αναξιόπιστη. Η ιδια η κατασκευαστρια εταιρία Leonardo αναφέρει Effective operating range >8Km. Μaximum firing range δεν το αναγραφει καν και φυσικα ειναι πολυ παραπανω αλλα δεν ειναι αυτο το σημαντικο στοιχειο σε τετοιο σύστημα. Το σημαντικό ειναι να πετυχαίνει το στοχο του με ακρίβεια και συνέπεια συστηματικά. Εξου και effective range εναντι του maximum range.
https://www.leonardocompany.com/documents/20142/3150920/BROCHURE_2016_OTO+STRALES+-+OTO+DART+HQ+%28mm08726%29.pdf?t=1553002078948

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
3 years ago
Reply to  Aleko

Φίλε @aleko
Η εταιρεία αλλού αναφέρει 8χμ και αλλού 5χμ.
https://www.leonardocompany.com/en/press-release-detail/-/detail/dart-strales-76mm.
Στην σελίδα που σου παραθέτω μιλάει για εμβέλεια (range) πάνω από 5κμ.
Αποφάσισα λοιπόν να βάλω την μικρότερη που βρήκα στις αναφορές της εταιρείας και όχι της Wikipedia.

Aleko
Aleko
3 years ago

Εντάξει φίλε μου. Απλά να το έχεις υπόψιν διότι σε αυτο που έβαλα εγώ ειναι πιο σαφές (effective range) και όλο το έντυπο ειναι πιο αναλυτικό.
Επι την ευκαιρία, μπράβο σου για τα σχόλια που γράφεις συχνά και τις φώτο. Πάντα μου φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα.

Steve
Steve
3 years ago

Πάντως πρέπει να παραδεχτούμε όλοι αν αληθεύουν τα παραπάνω ότι έπεσε σε όλα μέσα ο CΚ!!!!!
http://prntscr.com/t2y2y1
http://prntscr.com/t2y357
Τι να πρωτοθυμηθούμε.. για τα 16 κελιά? για το χωρίς CIWS και για τα sadral?? Για τους MDCN? Για τα ECM? Για το ελικόπτερο?? Για τους Γάλλους που δεν δέχονται και δεν υιοθετούν τίποτα από ότι ζητάμε? Για το ότι δεν μπαίνουν αμερικανικά όπλα σε γαλλικά πλοία? Για το χρηματοδοτικό πλάνο? Για τα G2G που δεν κάνουν οι Γάλλοι ? Για τα ντουκου ντουκου κα τα πιου πιου??

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Steve

3 billions…………………
3000000000 Euros!!!
kardiako imminent

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  CKfurious

1+ δις κάνει και η αγαπημένη σου άοπλη mmsc χωρίς όπλα και fos 10ετιας…
μάντεψε πόσο θα κόστιζε το πακετάκι με οπλα και fos εκπαιδευσεις υποδομές και πότε θα παραλαμβάναμε…
Αλλά το θέμα δεν είναι το οικονομικό… έλεγες όλα τα παραπάνω ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ!!!!!!!!!!!! ΠΕΤΟΥΣΕΣ άρθρα απο οτι @@@ blog έβρισκες.. και επεσες σε όλα έξω…
παράλληλα χαρακτήριζες άσχετους και με άλλα κοσμητικά επίθετα όλους τους άλλους που είχαν αντίθετη άποψη…
Καλοχώνευτες…
http://prntscr.com/t2zhbj
http://prntscr.com/t2zhtj

Aleko
Aleko
3 years ago
Reply to  CKfurious

Δεν θα στα πάρουν απ το λογαριασμό σου ρε Σώρρα. Πάρε ενα υπογλώσσιο…

kv11
kv11
3 years ago
Reply to  CKfurious

Γιατι ειναι τοσο δυσκολο να παραδεχτεις οτι εκανες λαθος?

Koulis
Koulis
3 years ago
Reply to  kv11

Να έκανε μόνο ένα καλά θα ήταν. Το ωραίο είναι ότι το συνεχίζει κιόλας.

Eman202
Eman202
3 years ago
Reply to  CKfurious

Ρε αδερφέ τι κόλλημα είναι αυτό;;
Ναι 3δις για 2 πλοία 3000-3500 τόνων ,με ένα κορυφαίων επιδόσεων Ραντάρ με 30% μικρότερο ίχνος στα ραντάρ σε σχέση με πλοία αντίστοιχου εκτοπίσματος λόγο της stealthy σχεδίασης τιυς με 10χρονια FOS κ όλες τις υποδομές που πρέπει να φτιάχνουν στον ναύσταθμο κ με οπλισμό:
1 OTO-76 με STRALES κ διπλή παροχή πυρομαχικών.
2 πυροβόλα των 20mm
2×3 τορπίλες
2×4 exocet MM40 block 3C.
1 RAM Block 2 με 21 βλήματα για CIWS επιπλέον του STRALES στο OTO-76.
3 sylver A50 για 24 ASTER30 k έχει ζητηθεί από το Π.Ν κ όπως ακούγεται τελικά θα πιστοποιηθουν κ οι CAMM σε 4αδες στον A50 κάτι που ανεβάζει τρομακτικά τις δυνατότητες AAWτου σκάφους.
1sylver A70 είτε για 8 MdCN (έστω κ αν έρθουν αργότερα όπως οι scalp eg) είτε για επιπλέον 8 Aster30.
Κ με σύστημα ECM όπως θέλουμε κ δυνατότητα να φέρουν το ελικόπτερο που θέλουμε.
Τη ίδια στιγμή οι Γερμανοί πληρώνουν 5,5 δις για 4φρεγατες MKS-180, πλοία 9000 τόνων που ο κύριος οπλισμός τους θα περιλαμβάνει
1 πυροβόλο των 127mm
4-8 πυραύλους NSM κατά πλοίων,
16 Α/Α πυραύλους ESSM block 2
2 RAM Block II
2 πυροβόλα των 20mm
Κ θέσεις για πυροβόλα των 12,7mm

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Steve

Ακόμα δεν έχει κλείσει οριστικά η υπογραφει ΤΊΠΟΤΑ
Πληροφορίες διαρρέουν για να δείξουν ότι κάτι κινείται
Το κόστος είναι θεότρελο 
Για3 BILLION σαφώς οι γάλλοι μπορεί να επιδείξουν ευελιξία στο σχεδιασμό του πλοίου
Ούτε εγώ δεν το bgaza τόσο ψιλό
να δούμε ποιος θα υπογράψει τη ταφόπλακα του ναυτικού για τα επόμενα χρονια
Πάνε και οι MdCN
ΤΡΑΓΩΔΊΑ

MPAMPIS
MPAMPIS
3 years ago
Reply to  CKfurious

Δεν πρόκειται να υπογράψουν…..ενα πλεονέκτημα υπάρχει στην γαλλική πρόταση, η ειδοποιός διαφορά…..ένας στρατηγικός πύραυλος 1000km (που στα χαρτιά θα ήταν 300km)…..χωρίς αυτό κανείς δεν βάζει την υπογραφή του……
Αλλοιώς οπως εχουμε πει κάποιοι απο εμάς ο δρόμος ειναι καθορισμένος…….

Sousourada
Sousourada
3 years ago
Reply to  MPAMPIS

Μα δεν είπαν ότι δεν τους αποδεσμεύουν… Οι δικοί μας απλώς δεν τους αγοράζουν ακόμα (αυτό το “ακόμα” μπορεί να διαρκέσει μια αιωνιότητα) ελλείψει ρευστού.

Fingolfin
Fingolfin
3 years ago
Reply to  Steve

ECM δε γινόταν να μην έχει ένα πλοίο, το θέμα είναι πιο; Επίσης είχε αναφέρει και η Πτήση παλαιότερα αλλά και άλλα site πως η Bel θα έχουν χαμηλό ακουστικό ίχνος και θα είναι όσο αθόρυβες πρέπει (λόγω σχεδίασης) ώστε να πραγματοποιούν ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

aris32
aris32
3 years ago
Reply to  Steve

εχεις δικιο steve o ck εκτεθηκε. αλλα οκ δεν πειραζει αυτα συμβαινουν …. σε ολους μας.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  aris32

Εκτέθηκα! το παραδέχομαι! :wpds_cry: 
έπεσα σχεδόν μισό δισεκατομμύριο έξω στην τιμή :wpds_cool: 
Μήπως το ελληνικό πλοίο είναι επιμηκυμένο με ισχυρότερες μηχανές ? ΌΧΙ
Έχει επιπλέον VLS για MICA,ESSM ? ΌΧΙ
Έχει CAMM?  ΌΧΙ
ECM? OXI
Χάσαμε και τους SCALP NAVAL!
 
Το ποιος εκτίθεται με μια τέτοια καταστροφική συμφωνία για το Ναυτικό είναι προφανές
Ποιος θα υπογράψει τέτοιο λάθος ??? :wpds_mad: :wpds_mad: :wpds_mad: 

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  CKfurious

Παραλήρημα.
Φίλε πληρώνεσαι από κάποιον για τέτοια σχόλια;
Παρεπιπτόντως, δεν έχω ακούσει ποτέ απάιτηση του ΠΝ για καμ, μίκα, εσσμ (που δεν ταιριάζουν και στο σύστημα μάχης) . Αλλά ναι, έχει επιπλέον εκτοξευτές. Και δεν έχει καμ γιατί δεν θέλουμε να έχει. Και ναι έχει ECM και παίρνουμε τους σκαλπ σε β φάση.
Άλλο άρθρο διάβασες εσύ;

Koulis
Koulis
3 years ago
Reply to  Costas6

Και δεν έχει αποφασίσει σε ποια στάση θα κατέβει.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Costas6

Αυτά τα γράφανε οι belharites του forum
Όχι εγώ
Εάν είχες παρακολουθήσει τις συζητήσεις του forum!
 
Ακόμα τίποτα δεν έχει κλείσει και υπογραφει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα
Περί camm είχε κάνει λόγο ο αρχηγός του Ναυτικού αλλα μάλλον ούτε και αυτό το είχε διαβάσει1
ECM δεν τhάxουν τα Γαλλικά και θα έχουν τα ελληνικά
Θες να σου δώσω references να το δεις?

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  CKfurious

Στο φόρουμ έχει γραφτεί κάθε πιθανός και απίθανος συνδυασμός όπλου και πυρομαχικού.
Εσύ βγάζεις το πλοίο σκάρτο επειδή δεν έχει αυτά που έχουν γραφτεί στα φόρουμ;
Αυτό ακριβώς. Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί τπτ και ξεκίνησες επικοινωνιακό πόλεμο. Τι για υποεξοπλισμένο πλοίο μας είπες, τι θα φάει τα κονδύλια, που αποσκοπείς τελικά;
Από το “κάνω λόγο” μέχρι το “είναι απαίτηση του ΠΝ” είναι μεγάλη απόσταση. Παραπληροφόρηση κάνεις.
Ναι, σύμφωνα με το άρθρο θα έχουν. Αν έχεις references για τα ελληνικά δώσε τις να δούμε λοιπόν.

kv11
kv11
3 years ago
Reply to  CKfurious

Αν δεν εχει κλεισει τιποτα για την διαμορφωση δεν εχει κλεισει τιποτα και για την τιμη. Αλλα εσυ αποδεχεσαι την πληροφορια του αρθρου για την τιμη ως πραγματικη αλλα για την διαμορφωση λες οτι ακομα δεν ειναι σιγουρη. Δυο μετρα και δυο σταθμα

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  Costas6

Έχετε ακούσει, γενικά, απαίτηση του του ΠΝ για οτιδήποτε; Μίλησε ποτέ το Ναυτικό ποτέ δημόσια για το τι θέλει ; Επί υποθέσεων και πληροφοριών ή…..”πληροφοριών” γίνεται η κουβέντα.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  x-m

Ναι φυσικά έχω ακούσει.
Υπάρχει πάγια απαίτηση για ικανότητα α/α περιοχής.
Υπήρχε (υπάρχει) απαίτηση για ταχύτητα 30+ kn.
Υπάρχει απαίτηση για σόναρ τροπίδας.
Υπάρχει απαίτηση για ικανότητα μεταφοράς ελικοπτέρου συγκεκριμένου τονάζ.
Εκτός τις πάγιες, επί των συγκεκριμένων πλοίων υπήρχε απαίτηση για περισσότερους εκτοξευτές, για ECM, για ολοκλήρωση των αστερ στους Α70.
Αυτά είναι τα χοντρά μόνο.
Εσύ δλδ δε τα έχεις ακούσει; είναι δυνατόν;
Στο συγκεκριμένο άρθρο που σχολιάζουμε, μιλάει για σειρά αλλαγών που ζητήσαμε και υιοθέτησαν οι γάλλοι. Ούτε αυτό το διάβασες;

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  Costas6

Εγώ έχω ακούσει για προδιαγραφές που κόβονταν και ράβονταν ανάλογα με το τι μπορούσε να αγοραστεί από Γαλλία.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  x-m

Ε τότε λοιπόν είσαι ενήμερος και για τις απαιτήσεις του ΠΝ και για την πολιτική πίεση και για τις υποχωρήσεις που αναγκάστηκε το ΠΝ να κάνει μπροστά στο δίλλημα “ή τίποτα”.
Αν συγκρίνω με όσα αναφέρονται στο άρθρο, δεν έχει κάνει χαοτικές παραχωρήσεις το ΠΝ. Στην ταχύτητα υπαναχώρησε, χάνει και 8 κελιά. Όλα τα άλλα τα παίρνει και μπόνους δώρο τεχνολογία στην οποία ο Τούρκος δεν έχει πρόσβαση.
Αυτό είναι δλδ το πρόβλημα μας; τα 8 κελιά; αυτά μας λείπουν για να γίνει αδιαπέραστη η άμυνα μας;
Έλεος δλδ, 4κ τόννους είναι το πλοίο.
Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουμε πως ένα πλοίο 7κ τόννων με ίδιο ραντάρ-ηλεκτρονικά, περισσότερους εκτοξευτές, 2× 5″ κανόνια, 2×ελικόπτερα θα είναι και αντίστοιχα ακριβότερο στην κατασκευή και εξοπλισμό του;

Eman202
Eman202
3 years ago
Reply to  CKfurious

Ναι Ρε φίλε έχεις εκτεθεί.
Μιλούσες για πλοία στην γαλλική διαμόρφωση με 2,5 δις, βλέπεις κάτι τέτοιο;;;
Έλεγες για πλοία με 16 aster30 κ τα πλοία θα μπορούν να έχουν ως 32 aster30 χωρίς να χρειάζεται επιμήκυνση κ ισχυρότερες μηχανές.
Έλεγες για πλοία χωρίς ECM κ τα πλοία θα έχουν σύστημα ECM.
Έλεγες για πλοία χωρίς ciws κ τα πλοία τελικά θα έχουν 2συστηματα ciws. 1 RAM Block 2 κ STRALES στο OTO-76.
Έλεγες για πλοία χωρίς MdCN κ τα πλοία θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν MdCN λόγο του sylver A70.
Το αν θα αγοραστούν άμεσα οι MdCN ή όχι είναι θέμα προτεραιοτήτων.
Κ το Π.Ν προτιμά αρχικά να έχει 32 aster30 που μαζί με τους 21 rim116 κ το STRALES δίνουν δυνατότητες τόσο για AA άμυνα περιοχής όσο κ για αυτοπροστασία.
Κ όπως γράφει το άρθρο οι CAMM εχουν ζητηθεί κ οι Γάλλοι είναι θετικοί.

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Eman202

https://www.enikos.gr/politics/725389/kleidosan-me-3-dis-oi-fregates-belharra-kai-exoplismo-sta-metra-t
Όπως διαβάζεις άλλες πHγeς αναφέρουν πως το πλοίο θα είναι όπως των Γάλλων
ʼντε να μας κοτσάρουν κάνα RAM
Ο A70 θα είναι ΑΝΕΝΕΡΓΌΣ..αρχικά κατά το ΔΟΎΡΕΙΟΣ 
Οι Γάλλοι δεν ενδιαφέρονται για δαύτον και δεν πληρώνουν
Και τώρα σκάει η πληροφορία από τη ΠΤΉΣΗ πως μας κόβουν και τους SCALP NACAL
Και οι πληροφορείς συγκλίνουν στα κόστος 3 billions
Και αυτό με500mil διαθέσιμα για εξοπλισμούς το χρόνο
Και αντί να πάρουμε πούπουλα και πίσσα για οποιον τολμήσει και υπογράψει κάποιοι εξακολουθούν να προσπαθούν αν δικαιολογήσουν τα ΑΔΙΚΑΙΟΛΌΓΗΤΑ

Last edited 3 years ago by nickolasmakutz
Steve
Steve
3 years ago
Reply to  CKfurious

Στην πηγή που ανέβασες λέει και αυτό
Στα θετικά είναι ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού σε υψηλό επίπεδο έχει βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης των Belharra από τους Γάλλους, μέσω συμφωνίας που θα προσομοιάζει με διακρατική, χωρίς όμως την καταβολή ΦΠΑ, που απαιτείται. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δεσμευθούν πόροι του ΠΝ, που προορίζονται για άλλες ανάγκες.”
Πέρα απο την προκατάλυψη όμως έχεις και πρόβλημα αντίληψης…
Πού ειναι οι νέες πηγές που λένε για ιδιο πλοίο με των γάλλων???
φρέσκες θέλω… που να είναι μετλά την συναντηση που κάναμε με τους γάλλους!!!!
Το “αρχικά” ξέρεις τι σημαίνει???/

Koulis
Koulis
3 years ago
Reply to  Steve

Θα πρέπει και αυτός να δώσει θετική ψήφο!!!!

PanPan
PanPan
3 years ago

Εξαιρετικά νέα! Μερικές απορίες προκύπτουν από το κείμενο : οι scalp και οι τορπίλες συμπεριλαμβάνονται στη τιμή ; Ο aster 15 δεν αναφέρεται καθόλου.

Gunner
Gunner
3 years ago
Reply to  PanPan

Δεν υπάρχουν scalp. Υπήρχαν μόνο στην φαντασία ορισμένων.

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  Gunner

ε δε πειράζει…. αφου εσυ ο zap και ο ck δε τους θέλετε τους mdcn…. κουραστήκαν να σας διαβάζουν εκει στο ΠΝ και ειπαν να μην τους βάλλουν….
Για μόστρα τον έβαλαν τον Α70…
Δε πειράζει… θα βάλουμε κανεναν aster block 2
Μήπως και στα mirage στην φαντασία μας είναι και εκείνοι οι scalp ?

Last edited 3 years ago by ole98ptdst
zap
zap
3 years ago
Reply to  Steve

Ξεχνας ισως οτι εχουμε 214 και ακομα δεν εχουμε τορπιλες. Γιατι εσυ πιστευεις οτι θα εχουμε πυραυλους κρουζ (16 ολους και ολους λες και αλλαξουν τιποτα 16 βληματα) οταν εχουμε αρματα χωρις πυρομαχικα και υποβρυχια χωρις τορπιλες;
Επειδη εχουμε τοσο καλο ιστορικο να τελειωνουμε δουλειες ;

ShadowMan
ShadowMan
3 years ago
Reply to  zap

16 Πύραυλοι απο 2 σε κάθε κέντρο διοίκησης δηλαδή 8 πες 6 συντηρητικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου κατεστραμμένα ειναι μεγάλη ζημια για μια χώρα…. και αυτά τα στοχοποιεις εύκολα γιατι και ξέρεις που ειναι τόσα χρόνια και δεν μετακινουνται!

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  zap

Η αγορα mdcn δεν σχετίζεται με τις τορπίλες…. το θέμα δεν είναι χρημάτων… 20-40 μύρια έδωσαν στα κανάλια για τον ιο….
Άμα θέλουν βρίσκουν… δηλαδή δεν μπορούσαν να πουν 3,2 δις με τορπίλες F21 για το ΠΝ στα 200εκ κόλλησαν???
Πάω σε υπηρεσίες και δεν έχουν χαρτί Α4 και εκτύπωσης και ταυτόχρονα βγαίνει κονδύλι 30,000 ευρω για κοπή πίτας…
Η πιτα είναι το πρόβλημα ή αυτός που βγάζει τα κονδύλια?

flashg
flashg
3 years ago

Ο οπλισμός καλός ακούγεται. Ο Α70 βέβαια είναι εντελώς αχρείαστος. Απλώς χρησιμεύει για να πείσει τον λαό ότι αποκτούμε στρατηγικά όπλα. Ελπίζω να μην είναι απλώς όνειρα των δημοσιογράφων. Από εκεί και πέρα τα 2 σκάφη θα τραβήξουν με το κόστος τους ότι λεφτά υπάρχουν για το ΠΝ. Πάμε για στόλο 2 σύγχρονων σκαφών και 10 απαρχαιωμένων. Με 3 δισ. πάντως θα μπορούσαμε να έχουμε τουλάχιστον 6 κορβέτες που ταιριάζουν καλύτερα στο Αιγαίο.

Vas
Vas
3 years ago
Reply to  flashg

Οι βλέψεις της Ελλάδας δεν είναι μόνο το Αιγαίο αλλά η Αν.Μεσόγειος και εκεί θες πλοία ικανά να παραμείνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα με σοβαρή αντιαεροπορική ικανότητα που να προστατεύουν συνάμα και τα υπόλοιπα σκάφη του ναυτικού από αεροπορικές απειλές, καλές οι κορβέτες αλλά δεν μπορείς να βασιστείς μόνο σε μικρά σκάφη.

Last edited 3 years ago by Vas
x-m
x-m
3 years ago
Reply to  Vas

Καταρχάς η εν λόγω φρεγάτα θα έχει max 32 όπλα. Λίγα. Είναι γενικής χρήσης. Δεύτερον, μέχρι τώρα δεν προκύπτει από πουθενά ότι έχουμε βλέψεις στην Αν.Μεσόγειο.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  x-m

Είναι η καλύτερη μεσαία φρεγάτα γενικής χρήσης που υπάρχει, με δυνατότητες α/α αγώνα και άμυνας περιοχής. Λόγω ραντάρ και αστερ30.
Όχι, α/α φρεγάτα δεν είναι. Ούτε θα μπορούσε να γίνει με τέτοιο εκτόπισμα.
Με δεδομένο όμως α) την ικανότητα υποστήριξης δικτύου πληροφοριών από τα πλοία (σαν θαλάσσιο f35)
και β) πως κανένα πλοίο δε θα δράσει μόνο του έτσι κι αλλιώς
μπορείς να λύσεις το θέμα “φόρτος πυραυλων” με παραπλέοντα σκάφη και να στήσεις αξιοπρεπέστατη αεράμυνα περιοχής.
Και δε χρειάζεται να είναι στη Μεσόγειο, οι Τούρκοι έχουν δυνατότητα εκτόξευσης εκατοντάδων πυραύλων από αέρα και έδαφος πάνω από το Αιγαίο.

flashg
flashg
3 years ago
Reply to  Costas6

Δίκτυο πληροφοριών με τις S ή με τις μη εκσυγχρονισμένες Meko? Καλύτερο δίκτυο πληροφοριών δεν θα είχαμε αν αντί για 2 bel πέρναμε 6-8 κορβέτες? Άλλωστε στο Αιγαίο το ραντάρ υποβαθμίζετε σημαντικά λόγω της γεωγραφίας (πολλές νεκρές περιοχές λόγω νησιών). Ακόμα και τα AWACS που έχουμε θέλουν εκσυγχρωνισμό για να φτιάξουμε ένα βασικό δίκτυο πληροφοριών. Γενικά στον δικτυοκεντρικό πόλεμο αυτήν την στιγμή είμαστε να μας κλαίνε οι ρέγκες.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  flashg

Όχι βέβαια. Δύο πλοία παίρνουμε, δε λύνεται με αυτά το πρόβλημα των 9 απαρχαιωμένων που έχουμε.
Οι 6-8 κορβέτες χωρίς την μπελάρα δε μπορούν να στήσουν δίκτυο γιατί δεν έχουν τη σουίτα ηλεκτρονικών και δεν έχουν την ίδια ικανότητα συλλογής πληροφοριών και σύνθεσης τους σε μια ρεαλιστική απεικόνιση του πεδίου μάχης.
Δλδ 3-4 f16 σου κάνουν τη δουλειά που κάνει ένα f35;
Θέλουμε λοιπόν τις 2 (+2 καλύτερα) μπελάρες ΚΑΙ 6-8 κορβέτες.
Αυτό ακριβώς, έχουμε μείνει στο 1985. Και μόλις ανακοινώνεται απόκτηση οπλικού συστήματος που μας εισάγει στον 21ο αιώνα και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηθεί ένα δίκτυο, αρχίζετε να αναρωτιέστε μήπως ήταν καλύτερα να περνάμε καμμιά κορβέτα.
Ε να όμως, τα αυγά δε βάφονται με στομαχικά αέρια.

zap
zap
3 years ago
Reply to  Costas6

Θελω να δω εξομοιωση αμυνας εναντιον 16 αντιπλοικων (απο παραπανω απο 1 σκαφος ετσι) και 12 αεροσκαφων με 2 βληματα ή stand off weapons το καθενα + UAV με βληματα.
Πραγματι …

ShadowMan
ShadowMan
3 years ago
Reply to  zap

ετσι καναμε επιθέσεις στο starcraft! Ο καθένας δεν σκέφτεται μόνο τι πλήγμα θα καταφέρει στον αντίπαλο αλλά και το τι θα χάσει για να επιτύχει αυτό το πλήγμα. Επίσης οι μπελάρα δεν θα ειναι μόνες τους. Μια μπελάρα με μια μεκο και μια S με τα phallax τους νομιζω μπορουν να σταθουν πολύ καλα στην επιθεση που ανεφερες. το πόσα απο τα 12 τουρκικα F16 θα γυρίσουν πισω για να πουν την ιστορία ειναι αλλο θέμα.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  ShadowMan

Να δεις τι καλά που στέκεται μια μπελάρα με δύο κορβέτες, που έχουν 4×8 α/α πυραύλους η καθεμία!

ShadowMan
ShadowMan
3 years ago
Reply to  Costas6

το ιδιο λέμε στην ουσία!

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  zap

α) Εσύ αν ήσουν ναύτης του στολίσκου που πρέπει να αμυνθεί σε αυτήν την επίθεση, θα ήθελες να πλέει μια μπελάρα στο μισό μίλι ή σε καλύπτει ο στόλος όπως έχει σήμερα;
β) αυτά τα πλοία και αεροπλάνα που βάλλουν εναντίον του στολίσκου, εμείς τα κοιτάμε μόνο; Δε συμμετέχει η ΠΑ;
Πόσο παραπάνω θα ματώσει η ΤΑ αν η απεικόνιση του πεδίου μάχης και των απειλών έρχεται από τη σύνθεση πληροφοριών του seafire;
γ) Αν δεν έχουμε μπελάρα, θα έβγαζε καν η ΤΑ τέτοια αποστολή; Ή θα χρησιμοποιούσε τα μέσα της για να χτυπήσει υποδομές;
δ) Έχεις την εντύπωση πως σε πολεμική αναμέτρηση τα μέσα μας θα μείνουν ανέγγιχτα; Αν ξέρεις να ονομάσεις δύο πλοία τα οποία μπορούμε να αποκτήσουμε και “δε μασάνε” σε επιθέσεις όπως αυτή που περιέγραψες, να μα τα πεις. Γιατί και 2 ΑΒ να ήταν θα περνούσε πλήγμα με τόσους πυραύλους.
Οπότε ποιά είναι ακριβώς η μομφή σου; Ότι οι δύο μπελάρα δε μας δίνουν ικανότητα να κατανικήσουμε τον διαγαλαξιακό στόλο;

zap
zap
3 years ago
Reply to  Costas6

Εδω και καιρο ‘φωναζω’ στα σχολια οτι ο στολος οπως εχει σημερα δεν ειναι τιποτα αλλο απο επιπλεοντες στοχοι. Αυτο δεν σημαινει οτι οι FDI πρεπει να κοστισουν 3δις επειδη καποιοι παθαινουν ονειρωξεις με βαρυγδουπες λεξεις οπως ASTER και SeaFire..

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  zap

Τις βαρύγδουπες λέξεις φοβάται ο απέναντι… Patriot,S300,Mirage+scalp,F16V, 214, τωρα προσθέσαμε 3-4 ακόμα… Seafire,aster30,MDCN,M60 Romeo

zap
zap
3 years ago
Reply to  Steve

Ποιους S300; Αυτους που ειναι ‘πληρως’ ενταγμενοι στην αεραμυνα μας; Ποια mirage; αυτα που μεινανε δεκατιες χωρις υποστηριξη και αναβαθμιση με τα μισα να μη μπορουν καν να φερουν τα οπλα που αγοραστηκαν μαζι τους; Αυτα που ειναι καθηλωμενα και στελεχη παραιτουνται γιατι δεν πετουν; Ποια F-16V αυτα που ΘΑ γινουν και πιθανως μετα το πατιρντι; Ποια 214 αυτα που εχει και ο γειτονας αλλα εκεινος εχει τορπιλες; Μονο για τους Πατριοτ δεν εχω τιποτα να πω, απλα και μονο οτι ισως αποτελουν στοχο μιας και δεν ειμαι σιγουρος οτι θα τα βγαλουν περα με τα πολλαπλα UAV της γειτονος.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  zap

Δε φωνάζεις, γκρινιάζεις.
Τόσο κοστίζουν, τι να κάνουμε. Να τις ζητήσουμε με smarts και essm;
Μήπως με sm2;
6εκ. ο στόχος σου βγαίνουνε και τα κελιά διά δύο.
Περιμένουμε να μας πεις την επιλογή σου, που θα έκανε λιγότερο από 3δις και θα στεκόταν καλύτερα στην άνω επίθεση..
Οι Γερμανοί πάντως θα πληρώσουν 5,5 για τέσσερα πλοία. Και ακριβότερα και χαμηλότερων δυνατοτήτων.

chikichiki
chikichiki
3 years ago
Reply to  x-m

Αν η κατάσταση τα τελευταία 2 χρόνια δεν πείθει, ίσως πείσει το ΠΝ: https://www.kathimerini.gr/1066002/article/epikairothta/politikh/ellhnikh-dynamh-monima-sth-soyda σε κάθε περίπτωση, η επιθυμία απόκτησης πλοίου AAW υπήρχε ήδη από την εποχή απόκτησης-απόσυρσης των Adams. Βλ. δυνητική προμήθεια Kidd DDG τέλη δεκαετίας ’90.

zap
zap
3 years ago
Reply to  Vas

Ποιο πραγμα; οι ‘βλεψεις’ ;; Τωρα μας κουφανατε πληρως αγαπητε.

adpanos
adpanos
3 years ago
Reply to  flashg

Κανονικά θα έπρεπε να έχει 2 X SYLVER A-70. Είναι λάθος του ΠΝ που δεν το ζήτησε.
Γιατί στον A-70 θα μπορούν να τοποθετηθούν όλοι οι νέας γενιάς Α/Α ενώ τον Α-50 όχι.
Ο ASTER BLOCK 1 NΤ κ.λ.π. θέλει Α70. Για αυτό τον έβαλαν. Έτσι θα μπορούν να βάλουν έως 8 από αυτούς ή Scalp.
Κανονικά έπρεπε να ζητήσουν 2 Χ Α70 για να τοποθετήσουν 16 .

flashg
flashg
3 years ago
Reply to  adpanos

Ο NT δεν χρειάζεται Α70. Είναι ένας Aster 30 με καινούριο ραντάρ. Ο block 2 χρειάζεται αν ποτέ αναπτυχθεί που είναι ανάλογος του sm3.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  flashg

Αχρείαστος ο Α70; γιατί;
Πύραυλοι δεν μπαίνουν κι εκεί μέσα;
Και μάλιστα έχει το ΠΝ επιλογή τι είδος. Μακάρι να ήταν όλοι 70αρηδες.
2ον και σημαντικότερο. Το πρόγραμμα δεν τραβάει λεφτά από τον προϋπολογισμό του ΠΝ, είναι χρηματοδοτούμενο. 100κ φορές το έχουμε πει, εσείς κάνετε όνειρα για καλύτερη χρήση των 3δις που δεν υπάρχουν.
Οι επιλογές είναι 2 μπελάρες ή τίποτα.
Τις θες ή δεν τις θες;

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  Costas6

Από ότι διαφαίνεται και από τα παραπάνω περί μη διάθεσης MdCN αλλα και από το δημοσίευμα του ΔΟΎΡΕΙΟΥ προ καμιας βδομάδας ο A70 δεν είναι έτοιμος για να φέρει ASTER30
Είχαν αναφερθεί κάποιαreferences για αυτό
Οποτε αρχικά θα είναι ʼAΧΡΗΣΤΟΣ χωρίς ASTER30 και χωρίς SCALP NAVAL!
Τώρα το αρχικά για τα ελληνικά δεδομένα ξέρεις σε τι μεταφράζεται
Μιλάμε για ένα πολύ ακριβό Φιάσκο
Περί χρηματοδότησης::
Μην γραφεις αρλούμπες
Και εάν θα σου δώσουν Δάνειο οι Γάλλοι πρέπει να αποπληρώνεται κάθε έτος
Από ποιον προυπολογιμσο θα πληρώνεται το δάνειο αυτό?
Του υπουργείου Παιδείας? του Υπουργείου Εξωτερικών ας πούμε?
Για σκέψου το λιγουλάκι
Και τα αμερικανικα FMS δάνεια είναι αλλα αποπληρώνονται κανονικότατα από το budget του υπουργείου άμυνας και με υψηλό επιτόκιο και κόστος 
Επιπλέον το χρέος της χώρας έχει ταβάνι το 180%του gdp
Μπορεί αυτά τα να εγγραφουν στο χρέος της χώρας όταν παραληφθούν τα πλοία η θα έχουμε πρόβλημα και εκεί?

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  CKfurious

Κουραστικός γίνεσαι.
Το σκέφτηκες εσύ και το επιτελείο ολόκληρο δεν έχει πάρει χαμπάρι..
Μέχρι τέλος του 24 δε θα έχει ολοκληρωθεί λες;
Το “αρχικά” δούλεψε περίφημα με τους γάλλους για το ίδιο όπλο σε αεροπορική έκδοση και αν είναι μέρος της συμφωνίας το ίδιο θα γίνει και τώρα. Το φιάσκο είναι η φαντασίωση σου μάλλον. Θες να μας δεις να βασανιζόμαστε επειδή δεν πήραμε αμερικανιά;
Περί χρηματοδότησης. Δεν είμαι μάντης. Ούτε εσύ. Όταν ανακοινωθεί ΣΥΜΦΩΝΙΑ θα τα μάθεις όλα. Το ότι το πρόγραμμα θα γίνει με γαλλική ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ σημαίνει κάτι, φαίνεται δεν καταλαβαίνουμε όλοι όμως.

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  CKfurious

το οτι δεν φέρνει τώρα ο Α70 aster30 ή mdcn σημαίνει ότι δεν θα φέρει ποτέ??? σε 4 χρόνια θα έρθει η πρωτη φρεγάτα…
Ούτε ο essm έμπαινε σε τετράδες αλλά μπήκε…

flashg
flashg
3 years ago
Reply to  Costas6

Θα έπρεπε να πληρώσουμε το κόστος πιστοποίησης του Aster 30 για να εκτοξεύεται από Α70. Και κυρίως τρύπας περισσότερα καταστρώματα και αδυνατίζεις δομικά το πλοίο. Είναι ένα πλοίο παρόμοιου μεγέθους με τις S δηλαδή σχετικός μικρό.

christos_choris_a
christos_choris_a
3 years ago

Καλές αλλά λίγες. Να μην μπούν καθόλου Scalp Naval. Με 32 Aster-30 καλύπτουν οριακά τις ανάγκες για αεράμυνα περιοχής μιας μοίρας του στόλου ( ναι η κάθε Belh@rra θα επιχειρεί με Meko και άλλες μεταχειρισμένες λύσεις μόνη της και οχι σε ζεύγος με την άλλη ). Τα κακά νέα είναι οτι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ευρωκορβέτα ( χρειαζόμασταν τουλάχιστον 6) γιατί “τα παίξαμε τα λεφτά μας”. Καλό είναι το οτι τα πλοία θα είναι συμβατά με R.A.M. απ’ οτι κατάλαβα θα είναι ένα στην οροφή του ελικοδρομίου. Για μπροστά στην πλώρη δεν προβλέπεται κανένα Phalanx; Εκεί θα υπάρχει κενό αν πράγματι δεν έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο.

aris32
aris32
3 years ago

στην πλωρη θα ειναι το strales. το ram προσφερει 360μοιρες καλυψη.

Firefox
Firefox
3 years ago

επιτελους…..
αντε τωρα για ΑΒ η Τιcco

CKfurious
CKfurious
3 years ago

3 billions FOR 2 k**o ploia
No Mdcn
TA XAPIA MOU… :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: 

chikichiki
chikichiki
3 years ago
Reply to  CKfurious

Πάντα δίπλα στο συνάνθρωπό μας για ό,τι χρειαστεί!comment image

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  chikichiki

 :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: 

CKfurious
CKfurious
3 years ago
Reply to  chikichiki

 :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: :wpds_lol: 
3 billions. Euros….
Μα τι ανησυχώ 
αυτά δεν θα είναι από τον προϋπολογισμό
θα πέσουν από τον ουρανό
θα τα πληρώσει ο Σώρρας
θα βγούν στα “λεφτοδενδρα”
θα τα βγάλουμε στο φωτοτυπικό
δεν mpor άλλοτα χάπια μου
και μια blh@rra να φύγω
 :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: :wpds_envy: 

My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
3 years ago
Reply to  chikichiki

@chikichiki


Πες μου που το πουλάνε.
Το θέλω…

Last edited 3 years ago by test13695522
Vassilis13
Vassilis13
3 years ago

Μακάρι!!! Με κάθε τρόπο πρέπει να τις αποκτήσουμε. Κ Επίσης 2 γαλλικής διαμόρφωσης. Μόνο ετσι γίνεται δουλειά. Εφόσον γράφετε πως οι απλές Μπελχ@ρρα ειναι εξαιρετικές για ανθυποβροχιακή πρέπει να αποκτήσουμε κ 2 απλες που θα έχουν πολύ χαμηλότερη τιμή. Πως βλέπετε την δυνατότητα για 2+2;

Angelo
Angelo
3 years ago

Καταρχάς, καλοτάξιδες να είναι και να μη χρειαστεί ποτέ να πολεμήσουν.
Επειδή όμως ποτέ δεν συμπάθησα τα συγκεκριμένα πλοία, μερικές παρατηρήσεις :
Παραμένουν πανάκριβες
Για πολλά χρόνια δε θα ξαναπάρει τίποτα το ΠΝ
Παραμένουν ASW με στοιχειώδη δυνατότητες AAW
Εγώ καταλαβαίνω ότι ο scalp δεν αποδεσμεύεται
Οι Γάλλοι, όπως και οι Ρώσοι, πελαγοδρομούν με τους διαφορετικούς εκτοξευτες. Προβλήματα που οι Αμερικανοί με τους Mk-41 και οι Κινέζοι έχουν λύσει.
Aster 15 γιατί δεν αγοράζουμε;
Το τυρί της χρηματοδότησης, το βλέπουμε. Τη φάκα του “δεν κάνουμε διαγωνισμό” την είδαμε

stepa
stepa
3 years ago

2025….και βλεπουμε η κατα το λαικον ,καλα κρασια τον Αυγουστο.Τον θειο Παιατ τον ρωτησε κανεις?

Stavrogin1
Stavrogin1
3 years ago

Εφόσον πάμε στα γαλλικά πλοία και στους aster30 και exoset, νομίζω ότι δεν πρέπει να εισαχθεί ο Sm2, harpoon και Nsm αντιστοιχα, ουτε οι παλτφόρμες που τον φέρουν, AB, Tico ή άλλο Oι ευρωπαϊκές κορβέτες θα ταν καλό να κάνουν χρήση essm2 εφόσον οι cammer δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τετράδες, και exoset αντίστοιχα. Καλά θα κάνουν οι επιτελείς να παλέψουν για την ομοιογένεια όπλων και συστημάτων όπου ειναι δυνατόν ωστε να υπάρξει οικονομία, λιγότερες διαπραγματεύσεις σε συμβάσεις σε fos. Αυτά τα χρηματα ας καλυψουν κάποια άλλη αναγκη απο τις τόσες. Το ίδιο ισχύει για τις τορπίλλες. ότι αγοραστει για τα Type214 ας αγοραστεί για τις FDI. Tα 3δις είναι τεράστιο νούμερο αλλά για να κριθεί θα πρέπει να κατανοήσουμε τι αφορά και τι πραγματικά θα κερδίζαμε με κάποια άλλη προμήθεια. Οι δανικές φρεγάτες πχ. έχουν μονο φτηνότερη πλατφόρμα όπου οπως φαίνεται στις Fdi αφορά το μόνο 43% του κόστους της συμβασης (βάσει τιμης μονάδας 650εκ.). Η αγορά “πολιτικής στήριξης” είναι μπούρδες και δεν αποτελεί δικαιολογία για τίποτα όπως και κανένα άλλο αγαθό που δεν μπορεί να τιμολογιθεί, κάνει τις δοσοληψίες μυστικοπαθείς και ύποπτες.
H αγορά επιπλέον μονάδων οφείλουν να ειναι fdi, πάλι για ομοιογένεια και οικονομία στην εκπαίδευση και συντήρηση, το να αγοραστεί και η Lcs ειναι απαράδεκτο. Για να χαιδευουμε τους ξένους να φτιάξουμε ένα ναυτικό frankestain. Η ευρωπαική κορβέτα ή κάποιο μεταχειρισμένο θα πρέπει να ειναι η επομενη προμηθεια σε οριζοντα 5ετίας ελπίζω
Οι καιροί έχουν αλλάξει, οι ναυτες δεν θα μπορουν για πολυ ακόμα να συντηρουν τα πλοια ουτε να κάνουνε “πατέντες”. Η τεχνολογία καλπάζει, η επαγγελματική υποστήριξη θα ειναι αναγκαία ας μειώσουμε λοιπόν τους προμηθευτές κι ας αναπτύξουμε βιομηχανία ώστε οι “πατεντες” να προέρχονται απο ικανή σχεδιαστική και κατασκευαστική υποδομή
Αν η αγορά ειναι τελειωμένη, η διαφωνία είναι περιττή, χρησιμότερο το πως θα αντληθεί το μέγιστο όφελος από την τετελεσμένη συμφωνία.

Last edited 3 years ago by Stavrogin1
ANDREW
ANDREW
3 years ago
Reply to  Stavrogin1

Αυτο ακριβως υποστηριζω και εγω. Θα ειναι λαθος να δωσουμε 3 δις μονο για να εχουμε 2 γαλλικα πλοια. Στις συντηρησεις δεν συμφερει. Πρεπει να στραφουμε σε γαλλικα στο ναυτικο μιας και αυτοι θα μας αποδεσμευουν πιο ευκολα οπλα. Επομενως οι belharra πρεπει να ειναι 4+2 και μετα να σκεφτουμε εαν θα ηταν καλό να πάμε σε 2 γαλλικες fremm με sea fire ως καθαρα aaw φρεγατες και ταυτοχρονα αγορά οσο πιο τουμπανο gowind γινεται. Δλδ 2 vls α50 για camm er σε τετραδες και εναν α70 για scalp ή αστερ 30 και 1 ram στην καθε μια. Θελει γυρω στα 10 δις λογικα ένα τετοιο εργο αλλα τα οφέλη θα ειναι πολλαπλασια και σιγουρα θα μπουν πιο βαθεια στο παιχνιδι οι ελληνικες βιομηχανιες, συν οτι θα μας αποδεσμευτουν γνωσεις για ρανταρ και πυραυλους λογικα. Να παν να γαμηθουν και οι essm. Ok, δεν μπορω να πω βγαζουμε λεφτα απο τη συμμετοχη μας στους essm, αλλά λογικα θα βγαζουν και οι τουρκοι. Επομενως καλυτερα ενα οπλο που δεν θα το ξερουν (camm er) και ευχομαι να μπαινει σε quad pack.

Stavrogin1
Stavrogin1
3 years ago
Reply to  ANDREW

Αν οι 2 fdi ειναι στα 3δις, οι άλλες 4fdi και 2 fremm θα πάνε άλλα 8δις, μην ξεχνας ότι οι mdcn δεν αγοράστηκαν ακόμα, 4ευροκορβέτες με fos και πολλά όπλα άλλα 4δις. Συνολο 16δις μονο για τις μεγάλες μοναδες του ναυτικού. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να καλύψουμε τέτοια ποσά. πιθανότερο μόνο ευροκορβέτες κορβέτες και κανένα μεταχειρισμένο. Αν επιλέξουμε μονο ευρωπαικά πλοια απομακρίνει το ενδεχόμενο αποκτησης μεταχειρισμένων πλοίων απο τα αμερκανικά αποθέματα που θα είναι τα μόνα σε αυθονία κι αυτό ειναι ένα πολυ μεγάλο μειονεκτημα του αρχικού σχολίου μου. Ο essm2 ειναι πυραυλος σε χρήση σε πολυ περισσότερα πλοια και μπαινει σε μεταχειρισμένα με mk41 κι αυτο τον κάνει πολυ ελκυστικότερο απο τον camm er

Fingolfin
Fingolfin
3 years ago
Reply to  Stavrogin1

Κάθε νέα FDI θα είναι φθηνότερη μιάς και θα έχεις ήδη πληρώσει υποδομές και εκπαίδευση. Συνεπώς πρέπει να πάμε σε +4.

adpanos
adpanos
3 years ago
Reply to  Stavrogin1

Τα πλοία είναι περίπου το 40% της σύμβασης.
Μεγάλο μέρος των χρημάτων πάνε σε εκπαίδευση και υποδομές.
Άρα αν πάμε σε μελλοντική αγορά περισσοτέρων Belharra αυτές θα είναι πολύ φτηνότερες από τις πρώτες.
Ναι θέλουμε άλλες 4 Belharra φουλ εξοπλισμένες για το ΠΝ και πιστοποίηση Camm-er σε τετράδες !

Nestoras
Nestoras
3 years ago
Reply to  Stavrogin1

Τα υποβρύχια φέρουν άλλης διαμέτρου τορπίλες. Συγκεκριμένα τα υποβρύχια φέρουν τορπίλες διαμέτρου 533mm “βαρέως τύπου κατά πλοίων” και τα πλοία φέρουν εδώ και πολύ καιρό τις “ελαφρού τύπου κατά υποβρυχίων”, των 324mm, προφανώς διότι στο σύγχρονο πεδίο της μάχης δεν θα πλησιάσεις ποτέ άλλο πλοίο τόσο κοντά με μονάδα επιφανείας που να του εξαπολύσεις τορπίλη.
Συμφωνώ 100% με το συλλογισμό σας περί ομοιοτυπίας, αλλά και τις “απευθείας αναθέσεις” ειδικά για πρώτη αγορά. Η πρώτη αγορά σε κάθε πολιτισμένη χώρα πρέπει να γίνεται με βάση το σχεδιασμό για τις επόμενες, συνεπώς αν πρόκειται να κάνεις διαγωνισμό, αυτός θα πρέπει να γίνεται για την αρχική αγορά, και μέσα στις προσφορές να υπάρχουν δεσμευτικές ρήτρες για συμπληρωματικές παραγγελίες σε βάθος 10ετίας τουλάχιστον, που θα συνεκτιμηθούν από τους αξιολογητές. Η χώρα όμως είναι σε μια περίεργη συγκυρία, με την πίεση του εχθρού να κορυφώνεται, ακριβώς τη στιγμή που είμαστε σε αδυναμία αγορών (κάτι που φυσικά θα έπρεπε επίσης να περιμένουμε, ότι ο Τούρκος θα περίμενε τη στιγμή αδυναμίας για να απειλήσει πραγματικά). Έτσι ο διαγωνισμός έγινε σχεδόν πολυτέλεια, αφού αγοράζουμε κάτι με χρήματα άλλου, και τον πληρώνουμε με ρύθμιση στο μέλλον, και αυτός ο άλλος τα δίνει μόνο για να αγοράσεις από τις βιομηχανίες του.
Η επιλογή πλοίου προηγμένης τεχνολογίας όμως, και όχι πλοίου με τα βασικά συστήματα που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά, είναι στρατηγική επιλογή. Και για τις επιλογές αυτές, παρόλο και δική μου άποψη είναι ότι πρέπει και να βγαίνουν οι αριθμοί πλοίων, θα έλεγα να αφήσουμε το ΠΝ (ελπίζοντας πως δεν καπελώνεται από πολιτικούς), να κάνει την επιλογή.

Gilan
Gilan
3 years ago

Βλέπω ότι οι CAMM ER δεν περιλαμβάνονται στο άρθρο σας, ζητήθηκαν από το ΠΝ και το αρνήθηκαν οι Γάλοι ή δεν ζητήθηκαν ποτέ;

Raptor001
Raptor001
3 years ago

Με 3 δις παίρνουμε 25 (στην χειρότερη) 36 (στη καλύτερη) F-35A αν κρίνουν ότι αξίζουν 2 FDI, αντί 25 F-35A, καλόριζικες. Αλλά επείγει ενίσχυση τουλάχιστον με 2 Tico η 2 ΑΒ για να υπάρχει αποτέλεσμα. Αλλιώς ΔΕΝ φτάνουν για όλο το Αίγαιο και την Μεσόγειο 2 μόνο νέα πλοία…
ΥΓ.. 2024… Πολύ χλωμό… Μάλλον κατά την Ολυμπιάδα του Los Angeles..
Φιλικά..

Takis78
Takis78
3 years ago
Reply to  Raptor001

Δεν υπάρχουν αυτά τα νούμερα. Οι Πολωνοί Θα πληρώσουν 4,6 δις για 32 F-35 χωρίς να ξέρουμε τί FOS και τί όπλα θα περιλαμβάνει. https://www.ptisidiastima.com/polish-f-35-pricetag-unveiled/

Last edited 3 years ago by Takis78
Raptor001
Raptor001
3 years ago
Reply to  Takis78

Μάλλον έβαλαν πολύ πράμα οι Πολωνοι.. Οι Δανοί για 27 …$3,1bil.. Σαφώς δεν ξέρεις τι περιλαμβάνει του καθενός.. Γιαυτό μίλησα για 25-36.
https://www.defensenews.com/air/2017/11/13/danish-audit-agency-questions-data-for-f-35-purchase/
Τα Rafale στους καταριανους για 36 έφτασαν 6.3δις… Ευρώ….
https://www.defensenews.com/industry/2018/03/30/qatar-makes-down-payment-to-dassault-for-12-more-rafale-jets/

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Raptor001

Τα 3,1 των Δανών αφορούν 27 αεροπλάνα και τίποτα άλλο.
Οι καταριανοί αγόρασαν πολύ μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών, αλλά το ραφαλ δεν είναι φθηνότερο του φ35.

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Raptor001

Δεν έχουμε 3δις.
Μας τα δανείζουν οι γάλλοι για να πάρουμε 2 μπελάρα.
Για να πάρουμε φ35 δε μας τα δανείζουν.
Τι θες ή δεν τις θες;
ΥΓ Όπλα, ανταλλακτικά, υποδομές, εκπαίδευση, fos χρειάζονται και τα φ35, όχι μόνο οι μπελάρες. Με 3δις μια δωδεκάδα φ35 παίρνεις.

Eman202
Eman202
3 years ago
Reply to  Raptor001

Με 3δις δεν παίρνεις ούτε μισή μοίρα f-35 .
Δεν ξέρω πως τα έβγαλες τα 25-36 αεροπλάνα αλλά ξέρεις όταν αγοράζεις έναν νέο τύπο αεροσκάφους δεν πληρώνεις μόνο το αεροπλάνο.
Πρέπει στην τιμή του αεροσκάφους (85-90 εκατ κάνει το f35Α) να βάλεις κ τα κόστη για εκπαίδευση πιλότων κ μηχανικών,την αγορά εργαλείων για την συντήρηση, την αγορά προσομοιωτή πτήσης,την αγορά όπλων,την κατασκευή των υποδομών για την συντήρηση κ την προστασία(υπόστεγα) των αεροσκαφών εκτός κ αν θες να έχουμε ευαίσθητο αεροσκάφος 85-90 εκατ κάτω από τέντες όπως έκαναν οι Νορβηγοί στην αρχή.

Iomar
Iomar
3 years ago

Καλησπέρα,
“Το ενδιαφέρον είναι πως το ΠΝ έχει κάνει αρκετές παρατηρήσεις στο γαλλικό σχέδιο, και τις αλλαγές τις υιοθέτησαν αμέσως οι Γάλλοι. Όταν λέμε υιοθέτησαν, εννοούμε πως τις υιοθέτησαν ΚΑΙ για τα γαλλικά πλοία.”
Το αυτονόητο δηλαδή.

Last edited 3 years ago by ole98wpfqr
Voltron
Voltron
3 years ago

Εχω εναν προβληματισμο οσον αφορα τις μηχανες. Γιατι diesel-diesel και οχι diesel-στροβιλους; Οι πρωτες τουρκικες ΜΕΚΟ diesel-diesel δεν ειναι, και ειχαν αρκετα θεματα; Και στην Yavuz αν δεν κανω λαθος της ειχε πεταξει τα καπακια…;

Iomar
Iomar
3 years ago
Reply to  Voltron

Καλησπέρα,
Από τότε που λέτε κύλησε πολύ νερό κάτω από το αυλάκι. Η τελευταία γενιά μηχανών diesel είναι ιδιαίτερα αποδοτική και αξιόπιστη, και με αρκετά μεγαλύτερη απόδοση (9+MW).

Last edited 3 years ago by ole98wpfqr
OptimusPrime
OptimusPrime
3 years ago

Ωραια ολα αυτα αλλα τα λεφτα που θα βρεθούν???

Stug
Stug
3 years ago
Reply to  OptimusPrime

Μήν αφήνεις την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία..

x-m
x-m
3 years ago
Reply to  OptimusPrime

Δάνειο, τι άλλο ;

extb2b
extb2b
3 years ago

έχω κάποιες πρακτικές ανησυχίες για το πλοίο .
εντάξει εξοπλισμός πλούσιος ειδικά για το μέγεθος του άλλα με τον μικρο αριθμό προσωπικού δεν ξέρω αν πρέπει να μιλάμε για ναύτες αινσταιν.
πως θα χωρέσουν όλα αυτά σε αυτό το σκαρί και να μπορεί να γίνει διαχείριση ανεφοδιασμός κ.τ.λ
και σαν εμφάνιση μάλλον είναι περισσότερο όμορφη από ότι περιμένεις από ένα πολεμικό πλοίο αν και πιστεύω οτι τα χαρίσματα της γρήγορα θα της δώσουν σοβαρή αποτρεπτική εικόνα.
το σχέδιο της δείχνει οτι μιλάμε για φρεγάτα με πολύ μικρο ίχνος ίσος η ποιο στελθ φρεγάτα με τέτοιες δυνατότητες και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό αμυντικό όπλο
πέρα από τα πυρομαχικά που φέρει
αλλο σοβαρό πλεονέκτημα που βλέπω είναι τα φευγάτα ηλεκτρονικά της που θα δώσουν μια συνολική αναβάθμιση στις ΕΔ οχι μόνο στο ναυτικό στην συλλογή πληροφοριών για πιθανές απειλές ,περίεργες κινήσεις, αναγνώριση στόχων κτλ
αυτα τα γράφω βασικά γιατί εδώ και μήνες έχουμε κάνει την τρίχα τριχιά για τους ASTER λες και και είναι το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή ενός πολεμικού πλοίου αν ειναι ετσι να πάρουμε μια πλωτή πλατφόρμα με ένα ρυμουλκό και να βάλουμε όσους Αστερ χωράνε και όλα εντάξει
μιλάμε για φρεγάτα του 2020 με τεχνολογία κορυφής μακάρι γρήγορα να έρθει σπίτι της στο αιγαίο και να υπηρετήσει την πατρίδα μας

Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  extb2b

Είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην κατηγορία.
Ρυμουλκούμενη πυραυλαποθήκη, χαχαχαχα!
Δεν ξέρω κατά πόσο ωφελεί η στελθ σχεδίαση όταν πρέπει να εκπέμπει ένα ισχυρό ραντάρ για να λειτουργεί α/α το πλοίο…

Jason
Jason
3 years ago

Προκειται για κακιστη επιλογη ενος πανακριβου και υποεξοπλισμενου πλοιου που δεν προσφερει κατι ιδιαιτερο για το Π.Ν, ενω θα δεσμευσει μεγαλα κεφαλαια για πολλα χρονια. Τα Scalp Naval δεν χρειαζονται, θελουμε πλοια αεροαμυνας και οχι πλοια για βομβαρδισμους.
Υπαρχουν πολυ καλυτερα πλοια στη διεθνη αγορα με το 1/3 του κοστους, δηλαδη θα μπορουσαμε να αγορασουμε τα τριπλασια πλοια με τα ιδια χρηματα (δηλαδη 6 φρεγατες), και να τα κατασκευασουμε στην Ελλαδα.
Οπως εγραφα πριν απο μια εβδομαδα εδω ,
“Το Γαλλικο δογμα επιχειρησεων ειναι εντελως διαφορετικο απο το δικο μας, καθως οι Γαλλοι διαθετουν αεροπλανοφορο. Ετσι σε περιπτωση ενοπλης συγκρουσης θα εχουν μαχητικα Rafale να απογειωνονται απο το αεροπλανοφορο Charles De Gaule και να “καθαριζουν” την περιοχη σε ακτινα 500-600 χιλιομετρων απο εχθρικα πλοια και αεροσκαφη. Επομενως ο κινδυνος να δεχθουν εχθρικα βληματα κατα πλοιων ειναι εξαιρετικα μικρος, επομενως δεν χρειαζονται CIWS, μονο μερικοι Aster ειναι αρκετοι για αυτες τις περιπτωσεις. Αυτος ειναι και ο λογος που τα πλοια τους εχουν εξοπλισμο κορβετας. Επομενως ενα τετοιο υποεξοπλισμενο πλοιο δεν ειναι για το Π.Ν.”
Εαν οι Αμερικανοι προσφερουν ΜΜSC και ταυτοχρονη αμεση αποδεσμευση 2 Arleigh Burke σε μερικους μηνες, θα ηταν μια πολυ καλυτερη επιλογη, η οποια θα μπορουσε να ενισχυσει αμεσα το Π.Ν. με τεραστιες δυνατοτητες.
Εαν θελουμε να αγορασουμε Γαλλικα οπλα, τοτε ας γινει προμηθεια Rafale. Mονο 2 φρεγατες Δεν μπορουν να κανουν τη διαφορα πουθενα, ενω αντιθετως 16-20 μαχητικα Rafale θα μπορουν να εκτελεσουν πολλαπλες αποστολες και να καλυψουν μεγαλες αποστασεις.

Last edited 3 years ago by Jason
Costas6
Costas6
3 years ago
Reply to  Jason

Δλδ θα μας κάνουν G2G οι γάλλοι θα μας δώσουν τα λεφτά για να βγούμε στη διεθνή αγορά να πάρουμε πλοία;
Ή για να πάρουμε με ανάθεση αμερικάνικα;
Πώς το σκέφτεσαι;
ΥΓ Με 3 δις κατασκευάζεις όντως 6 φρεγάτες. Και θες άλλα τόσα για αισθητήρες όπλα υποδομές ανταλλακτικά συντήρηση.

Steve
Steve
3 years ago
Reply to  Jason

Αυτό το δόγμα των γάλλων είναι όταν τα πλοία είναι μακριά από την γαλλία…
Εμάς τα βάσεις των αεροπλάνων είναι δίπλα μας για να καθαρίσουν την περιοχη… και θα έχουν και παραπάνω aster και 2 ciws… άρα καταρέει όλο το πρωτο επιχείρημα…
Τώρα για τα AB τα ακούμε 20 χρόνια τώρα… μετά τις μπίζνες και τα κολλητηλίκια
τραμπ-ερντυ περιμένεις ΑΒ στο αιγαίο????
http://prntscr.com/t3skx6
Λες να μπορουσε το ΠΝ να πάρει ΑΒ και να έπαιρνε bel??????????
Τα περι συνεκμετάλευσης τα έχεις ακούσει???
Τα στοιχεία που βγαζει στην φόρα ο μπόλτον για σχεσεις τραμπ- ερντυ????
Τι παραπάνω πρέπει να δείτε για τις σχέσεις εξωτερικής πολιτικής???
Ιταλια-τουρκία, Γερμανία τουρκία, USA- τουρκία, Russia – τουρκία…
Ενας Γάλλος βρέθηκε με τα συμφέροντά μας και σηκώσατε μπαιράκι…

G...
G...
3 years ago

Αν τα δυο πλοια κοστίζουν 1,5 δις πως γίνεται να κοστιζουν τα οπλα και η συντήρηση άλλο 1,5?σαν πολυ υπερκοστολογιση δεν εχει πεσει?

Νικολαος Παπαδόπουλος
Νικολαος Παπαδόπουλος
3 years ago

Μπλα,μπλα,μπλα. Άντε πάλι τα ίδια. Με τις s θα την βγάλουμε καμία δεκαριά ακόμα χρόνια. Μετά έχει ο Θεός.

Νικολαος Παπαδόπουλος
Νικολαος Παπαδόπουλος
3 years ago

Γιατί σβήστηκε το σχόλιο μου;

Aleko
Aleko
3 years ago