30 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedBIG SHIPS AT BAY: Η κλάση αποβατικών 'Wasp'

BIG SHIPS AT BAY: Η κλάση αποβατικών ‘Wasp’

Η κλάση “Wasp” βασίστηκε στην κλάση ελικοπτεροφόρων αποβατικών δεξαμενής (Landing Helicopter Dock-LHD) “Tarawa”, που προηγήθηκε και αποτελεί πλέον τον κορμό αποβατικών πλοίων του Αμερικανικού Σώματος Πεζοναυτών.

Σύγκριση της κλάσης LHD “Wasp” (αριστερά) με την προηγούμενη κλάση LHA “Tarawa” (δεξιά)

Τα Wasp έλκουν την καταγωγή τους από τα μέσου εκτοπίσματος αεροπλανοφόρα συνοδείας του Β΄ΠΠ (κλάση “Essex”) που εξελικτικά (κλάσεις “Iwo Jima” και “Tarawa”) μετατράπηκαν για να μεταφέρουν μια δύναμη τάγματος πεζοναυτών με τις υπηρεσίες επιμελητείας και την αεροπορική πτέρυγα μεταγωγών και υποστήριξης. Ενώ η κλάση “Tarawa” της δεκαετίας του 1970 έφερε τα CH-46 Sea Knight και την πρώτη γενιά “αμερικανικών” Harrier VTOL, τα “Wasp” σχεδιάστηκαν ειδικά για να εξαπολύουν τα νέας γενιάς AV-8B Harrier II και τα αερόστρωμνα αποβατικά LCAC, όντας τα πρώτα πλοία που έφεραν αυτόν τον συνδυασμό. Σχεδιαστικά, σε σχέση με την κλάση “Tarawa”, η “Wasp” έχει σημαντικά χαμηλότερη νησίδα διακυβέρνησης -αποτέλεσμα της μετακίνησης του Κέντρου Πληροφοριών Μάχης στο εσωτερικό του κύτους, η αφαίρεση των πυροβόλων των 5″ από τον οπλισμό του πλοίου και η επέκταση του κύτους κατά 7,3 μέτρα για να μεγεθυνθεί ο χώρος της δεξαμενής αρκετά ώστε να φιλοξενεί άνετα τρία ελαφρά αερόστρωμνα-αποβατικά (LCAC) αντί για μηχανοκίνητα αποβατικά LCU/LCM.

Κλάση Wasp
Εκτόπισμα: 40,500 τόνοι
Μήκος: 257 μέτρα
Πλάτος: 31,8 μ.
Βύθισμα: 8,1 μ.
Πλήρωμα: 1.070
Μεταφορική ικανότητα:
– 1.687 πεζοναύτες (+184 νοσοκομειακό απόσπασμα)
– 6 αεροσκάφη V/TOL AV-8B Harrier II ή F-35B Lightening II, 4 AH-1W Super Cobra, 12 MV-22B Osprey, 4 CH-53E Sea Stallion και 3-4 UH-1Y Venom.

Διαμόρφωση Εφόδου: 22-24 MV-22 Osprey
Διαμόρφωση Προβολής Ναυτικής Ισχύος: 20 AV-8B ή F-35B και 6 SH-60F ASW

Οι επιδόσεις τους φτάνουν την ταχύτητα των 22 κόμβων με οικονομική τους 18 κ. που τους εξασφαλίζουν 9.500 ναυτικά μίλια πλου χωρίς ανεφοδιασμό.

Ο οπλισμός αυτοπροστασίας τους είναι τυπικός για πλοία αυτής της κατηγορίας:
– 2×21 RIM-116 RAM
– 3x Phalanx CIWS 20mm
– 2×8 RIM-7 Sea Sparrow
– 4x Mk38 των 25 mm
– 4x 12,7 mm

Το πρώτο της κλάσης LHD “Wasp” ξεκίνησε να ναυπηγείται το 1985 και παραδόθηκε στο Αμερικανικό Ναυτικό από τα ναυπηγεία Ingalls Shipbuilding το 1989. Ακολούθησαν άλλα 7 σκάφη με μικρές διαφορές στην διαμόρφωση του εσωτερικού με τελευταίο το USS Makin Island LHD-8 το 2009. Το ίδιο έτος τέθηκε η τρόπιδα του νέου ‘Landing Helicopter Assault’ USS America που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο στοιχείο αεροπορικής εφόδου. Η κλάση “America” αντικαθιστά σιγά σιγά την προηγούμενη κλάση “Tarawa”.

Οκτώ συνολικά LHD κλάσης “Wasp” ναυπηγήθηκαν και παραδόθηκαν. Στις 12 Ιουλίου 2020 πυρκαγιά που ξέσπασε εν όρμω στο USS Bonhomme Richard (LHD-6) κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης, οδήγησε σε καταστροφή του πλοίου και τη διαγραφή του από τον κατάλογο ενεργών πλοίων του Αμερικανικού Ναυτικού.

Η φωτιά ξέσπασε μετά από έκρηξη, όπως αναφέρθηκε, στον χώρο του καταστρώματος στάθμευσης των φορτηγών αυτοκινήτων των πεζοναυτών, όταν το πλοίο μετέχει σε επιχειρήσεις, αλλά για τις εργασίες συντήρησης οι εργάτες φαίνεται πως άφησαν εύφλεκτα υλικά εκεί που προκάλεσαν την φωτιά. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος είχε αποβιβαστεί και δεν υπήρχε άγημα κατάσβεσης πυρκαγιάς φαίνεται πως οδήγησε στην αποτυχία να εντοπιστεί η εστία της φωτιάς και να κατασβεστεί έγκαιρα μέσα στην πρώτη κρίσιμη ώρα με αποτέλεσμα αυτή να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του πλοίου και να καίει για πέντε μέρες. Οι ζημιές υπολογίστηκαν πως θα απαιτήσουν 2,5 με 3,2 δις δολάρια για να επισκευαστούν οδηγώντας στην απόφαση του πρόωρου παροπλισμού του πλοίου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
manos_oikonomou
manos_oikonomou
3 years ago

Long shot αλλά μακάρι να δούμε μια μέρα έστω ένα Mistral class ή Wasp με ελληνική σημαία. με μια 12αδα F-35B.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -