28 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΟ επιθεωρητής των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων ζητά προσέγγιση "IKEA" στις προμήθειες του...

Ο επιθεωρητής των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων ζητά προσέγγιση "IKEA" στις προμήθειες του υπουργείου Αμύνης

Ο πολιτικός επιθεωρητής που το γερμανικό Κοινοβούλιο διόρισε για τον έλεγχο των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων (Bundeswehr) προκρίνει την αντιγραφή του συστήματος “επιλογή-πληρωμή-παραλαβή” που εφαρμόζει ο σουηδικός “κολοσσός” επίπλων ΙΚΕΑ για τις μελλοντικές προμήθειες του Στρατού. Ο τελευταίος έχει γνωρίσει τραγικές ελλείψεις στο πρόσφατο παρελθόν σε υλικό και ανταλλακτικά, ακόμα και τα πιο κρίσιμα.

Πνέει τα λοίσθια η Bundeswehr σύμφωνα με το γερμανικό Tύπο


Με την “αρχή ΙΚΕΑ” ο γερμανικός στρατός θα μπορούσε να καλύψει εύκολα τις ελλείψεις στον εξοπλισμό και στα αποθέματά του, αναφέρει ο επιθεωρητής Hans-Peter Bartels, στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων για την κατάσταση στην Bundeswehr που κατατέθηκε την Τρίτη. Ο Bartels ξεκαθάρισε πως το σύστημα “επιλογή-πληρωμή-παραλαβή” από αποθέματα που είναι ήδη διαθέσιμα αντί να αναμένει για δεκαετίες πριν το υλικό κατασκευαστεί εξαρχής βασισμένο σε ασαφείς “απαιτήσεις επιχειρησιακής ικανότητας” που απαιτούν να “επανεφεύρουν, ολοκληρώσουν, δοκιμάσουν και να πιστοποιήσουν ήδη υπάρχοντα συστήματα μέσω των διαδικασιών του στρατού μετά από πάροδο 15 ετών”. Η μέθοδος είναι προτιμότερη και θα επιλύσει πολλά προβλήματα.
Οι Γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις υποφέρουν εδώ και χρόνια από ελλέιψεις εξοπλισμού από αρβύλες και ατομική θωράκιση πεζών στρατιωτών μέχρι ανταλλακτικά για τεθωρακισμένα και ελικόπτερα, εξαναγκαζόμενες να συντηρούν σε υπηρεσία παλιά οπλικά συστήματα που υπομένουν συχνές βλάβες και χρόνιες καθυστερήσεις. Την ίδια στιγμή, η πολεμική βιομηχανία της χώρας κατασκευάζει τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό που εξάγει σε ξένους στρατούς.

Τα σεβάσμια Bell UH-1D της Bundeswehr παραμένουν σε υπηρεσία


“Γιατί χρειάζονται 7 χρόνια για να εκσυγχρονιστούν 100 παλιά άρματα μάχης ενώ παίρνει μόλις 2 για να κατασκευάσουν 50 από το ίδιο σύγχρονο άρμα από την αρχή για ξένους πελάτες;”, συνεχίζει στην αναφορά του ο Bartels. Και συνεχίζει λέγοντας πως από τα 53 σύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα Tiger που παρήγγειλαν οι γερμανικές ΕΔ, ελάχιστα έχουν παραδοθεί με το πρόγραμμα να είναι πίσω 134 μήνες και 1.3 δις Ευρώ. Αλλά και στο ναυτικό, “από τα 15 κύρια πολεμικά πλοία που θα έπρεπε να υπάρχουν στα χαρτιά, μόνον 9 υπηρετούν και σχέδια για την παραλαβή νέων δεν προβλέπονται στο άμεσο μέλλον”.
“Γιγάντιες” οι ελλείψεις σε προσωπικό
Στην αναφορά του ο Bartels στηλιτεύει και την τρομακτική έλλειψη σε προσωπικό που παρατηρείται στη σύγχρονη Bundeswehr. Δύο σημαντικοί παράγοντες, αφενός η απουσία αίγλης γύρω από το επάγγελμα του στρατιωτικού και η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας το 2011 απομάκρυναν την γερμανική κοινωνία από το στράτευμα που έκτοτε ταλανίζεται από την αδυναμία να καλύψει τις -ούτως ή άλλως- μειωμένες θέσεις προσωπικού.
Σήμερα, περίπου 21,000 θέσεις προσωπικού παραμένουν κενές χωρίς προοπτική να καλυφθούν σύντομα. Σε κάποιες κατηγορίες ειδικοτήτων οι ελλείψεις είναι τραγικές, όπως για παράδειγμα οι τεχνικοί υπόλογοι της πολεμικής αεροπορίας, που στελεχώνονται μόλις κατά 47% ή το πυροβολικό που έχει μόνο το 70% των απαραίτητων αξιωματικών και υπαξιωματικών που όφειλε να έχει. Στο ναυτικό τα πράγματα είναι χειρότερα, αφού, όπως σημειώνει η αναφορά, η μακρά απουσία από το σπίτι, οι υψηλές απαιτήσεις τεχνικής και σωματικής φύσεως και η ασάφεια σε ό,τι αφορά στις αμοιβές και τα προνόμια όσων επιλέξουν μια καριέρα στο πολεμικό ναυτικό, σπρώχνουν τους περισσότερους σε πιο εύκολα και καλύτερα αμειβόμενα επαγγέλματα.

Προσλήψεις ξένων στον γερμανικό Στρατό: Ο «Δούρειος Ίππος» της Βundeswehr;


Το ίδιο ισχύει και στις ειδικότητες όλων των κλάδων που ασχολούνται με τον κυβερνοχώρο αφού καλύτερες αμοιβές, προνόμια και πιο ήρεμη ζωή ωθούν τα ικανά στελέχη στον ιδιωτικό τομέα. Μόνο το 75% των θέσεων του στρατού είναι καλυμμένο αυτή τη στιγμή.
Ο Bartles σημειώνει πως, όντως έγινε πρόοδος τα τελευταία χρόνια αλλά πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα στους τομείς της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο των ΕΔ, της παροχής υποστήριξης στους βετεράνους που υποφέρουν από Μετατραυματικό Στρες (PTSD) και την αντιμετώπιση των ακροδεξιών τάσεων σε στελέχη των ΕΔ.

Οι «κακές παρέες» των επιλέκτων Kommando της Bundeswehr


Πηγή: Defensetalk.com

4 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
KEKW
KEKW
4 years ago

Μπορουν απλα να αυξησουν τους μισθους.
Σιγα το προβλημα. Δεν απειλουνται οποτε δεν τους ενδιαφερει και πολυ.

Δnμnτpns
4 years ago

” …εξαναγκαζόμενες να συντηρούν σε υπηρεσία παλιά οπλικά συστήματα…” :Ποια είναι αυτά τα παλια οπλικά συστήματα ; ; ;

A Greek from abroad
A Greek from abroad
4 years ago

The Bundeswehr is a joke . Even Poland which is smaller and a lot
poorer than Germany has a much better trained and equipped
army .

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: “Γαλλικός” εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ και αγορά κορβετών Gowind!

Κινδυνεύουμε να καταντήσουμε κουραστικοί, αλλά από το 2016 η σελίδα μας κάνει μια έντονη προσπάθεια να εξηγήσει την ανάγκη για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού....
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -