15.4 C
Athens
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΚίνα: Στο νερό το τρίτο ελικοπτεροφόρο-αποβατικό Type 075 του Κινεζικού Στόλου

Κίνα: Στο νερό το τρίτο ελικοπτεροφόρο-αποβατικό Type 075 του Κινεζικού Στόλου

Την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου η Κίνα καθέλκυσε το τρίτο κατά σειρά αποβατικό αμφιβίας εφόδου Type 075, ένα πλοίο που συχνά αναφέρεται και ως ελικοπτεροφόρο με ικανότητα αμφιβίων αποβάσεων. Με τη βοήθεια αρκετών ρυμουλκών, το μεγάλο αποβατικό πλοίο έπεσε στο νερό στα ναυπηγεία Hudong-Zhonghua στη Σανγκάη.

Το πλοίο αμφιβίας εφόδου κλάσης Type 075 σχεδιάστηκε και ναυπηγήθηκε με σαφή έμπνευση από τη σειρά επικοπτεροφόρων-αποβατικών του ναυτικού των ΗΠΑ, όπως η κλάση ‘Wasp’ (ή οι ευρωπαϊκές ‘Mistral’ και ‘Juan Carlos’ αν και το κινεζικό πλοίο ομοιάζει περισσότερο στα αμερικανικά πλοία). Πρόκειται για πλοία εκτοπίσματος 35-40.000 τόνων και διαστάσεις 237×36 μέτρα. Το πρώτο πλοίο της κλάσης καθελκύστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 ενώ οκτώ συνολικά πλοία αναμένται να ναυπηγηθούν. (Picture souce: Global Times/Yang Hui)

Κίνα: πρωτοφανείς επιδόσεις στις ναυπηγήσεις πολεμικών μέσα στο 2019

Η Κίνα έχει κατορθώσει να “ρίξει στο νερό” ήδη τρία πλοία της κλάσης μέσα σε διάστημα 16 μηνών, μια εντυπωσιακή επίδοση από κάθε άποψη, ενώ η κινεζική στρατιωτική ηγεσία λέει πως τα ναυπηγεία τους έχουν ξεπεράσει ήδη τις τεχνικές δυσκολίες που προέκυψαν κατά την αρμολόγηση των πρώτων πλοίων. Η κλάση Type 075 συνδυάζει ένα μεγάλο κατάστρωμα απονηώσεων με ικανότητα μεταφοράς μέχρι και 30 ελικοπτέρων μέσης κατηγορίας, καθώς και πλημμυριζόμενη δεξαμενή για την εξαπόλυση τεσσάρων ελαφρών αεροστρώμνων αποβατικών για τη μεταφορά αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων και προσωπικού.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Wei Dongxu, που έχει την έδρα του στο Πεκίνο ο ακριβής αριθμός των αποβατικών κλάσης Type 075 που θα ναυπηγηθεί τελικά πρόκειται να εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των αναγκών που θα έχει το Κινεζικό Λαϊκό Πολεμικό Ναυτικό. Πηγές στην ιεραρχία του Στρατού έχουν δηλώσει πως η Κίνα έχει πιεστικές ανάγκες να αναπτύξει τις ικανότητες στρατηγικής και τακτικής ανάπτυξης στρατευμάτων στις ανοιχτές θάλασσες και η θέση των αποβατικών πλοίων αμφιβίας εφόδου είναι κομβική σε αυτόν τον σχεδιασμό.

Ξεκινά η ναυπήγηση του πρώτου εγχώριου Αποβατικού Πλοίου Δεξαμενής από την Ταϊβάν

Τόσο κινεζικά όσο και διεθνή μέσα ανέφεραν πρόσφατα πως το πρώτο αποβατικό Type 075 εκτελεί ήδη δοκιμές εν πλω στη Νότια Κινεζική Θάλασσα από τα τέλη του 2020 και βρίσκεται πολύ κοντά στην ένταξή του στη δύναμη του Ναυτικού. Το δεύτερο πλοίο έχει ήδη ολοκληρωθεί και ξεκίνησε τις δοκιμές του εν πλω τον Δεκέμβριο. Οι σχεδιασμοί του Κινεζικού Ναυτικού ίσως αναθεωρηθούν, καθώς, όπως ανέφεραν ξένα μέσα ενημέρωσης, η Κίνα σχεδιάζει ήδη τον αντικαταστάτη της κλάσης 075 στη μορφή του Type 076. Αναφορές ισχυρίζονται πως το νέο αποβατικό πλοίο αμφιβίας εφόδου θα φέρει ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες, αεροσκάφη σταθερών πτερύγων (περιλαμβανομένων και drones) και νέας γενιάς ηλεκτροκίνητα συστήματα πρόωσης.

Θυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2020, αναφορές στο διαδίκτυο έδειξαν πως στο πρώτο αποβατικό Type 075 εκδηλώθηκε φωτιά που γρήγορα όμως έσβησε ενώ το πλοίο βρισκόταν στη φάση εγκατάστασης οπλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μαθήματα από τη Χιλή: Πως φτιάχνεται ένα ικανότατο Ναυτικό με ελάχιστα κονδύλια!

Το Πολεμικό μας Ναυτικό θα λέγαμε ότι προϋπήρχε της νεότερης Ελλάδας, από τα οπλισμένα εμπορικά σκάφη των ελληνικών νησιών επι Τουρκοκρατίας, που αμύνονταν έτσι...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -