16.2 C
Athens
Κυριακή, 23 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήMEDIAΗ νέα γενιά CIWS είναι εδώ: MAD-FIRES της Rayethon / DARPA

Η νέα γενιά CIWS είναι εδώ: MAD-FIRES της Rayethon / DARPA

Την δευτέρα, η Raytheon Co. έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο που επιδεικνύει τις δυνατότητες τις ικανότητες νέων συστημάτων αυτοπροστασίας απέναντι σε αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Το διαφημιστικό βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα, φέρνει στο φως το νέο κατευθυνόμενο πυρομαχικό ανάσχεσης, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον κρατική Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA), και επιδεικνύει τις ικανότητες του πυρομαχικού να εξουδετερώνει πολλαπλά κύματα αντιπλοϊκων πυραύλων, πυραύλων κρουζ, UAV άλλα και άλλων απειλών, ταυτόχρονα.

Το κατευθυνόμενο πυρομαχικό ονομάζεται MAD-FIRES που είναι ακρωνύμιο του Multi-Azimuth Defence Fast Intercept Round Engagement System και είναι πυρομαχικο απορριπτόμενου κελύφους (Discarding Sabot).  Έχει διαμέτρημα 57 χιλιοστών που σημαίνει πως το βλήμα είναι αρκετά μικρότερο από το ανάλογο Ιταλικο Oto Melara DART (76 χιλ). Παρόλα αυτά το αμερικάνικο πυρομαχικό υποβοηθείται από πυραυλοκινήτηρα κάτι που του δίνει πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές. Επίσης το μικρότερο διαμέτρημα δίνει καλύτερο χρόνο ανταπόκρισης του συστήματος καθώς και μεγαλύτερη ταχυβολία. Τέλος οι αισθητήρες που διαθέτει, σε συνδυασμό με τα συστήματα του πλοίου, του επιτρέπουν να κάνει συνεχώς διορθώσεις τροχιάς και να εμπλέκει στόχους κατά το δοκούν.

To σύστημα αλλά και το πυρομαχικό θα μετατρέψει κάθε πυροβόλο bofors 57/L60 Mk.III σε σύγχρονο CIWS, που είναι ικανό να αναχαιτίζει σε μεγάλες αποστάσεις, με μεγάλη ακρίβεια και με το ένα δέκατο του κόστους που θα είχε ένα πυραυλικό CIWS.

Ο πυραυλοκινήτηρας του βλήματος έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία.

“Το Ναυτικό ζητά τεχνολογία αιχμής με ικανότητες που θα μπορούν να εξουδετερώσουν στόχους που θα πλησιάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Το ανασχετικό βλήμα της Raytheon για το MAD-FIRES προσφέρει ακριβός αυτό” Δήλωσε ο Dr. Thomas Bussing, αντιπρόεδρος της Rayethon Advanced Missile Systems. “Η δοκιμή αποδεικνύει ότι η Raytheon είναι στον σωστό δρόμο γα να παρέχει στο στόλο ένα σύστημα τεχνολογίας αιχμής που είναι προσιτό.

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε από τον λογαριασμό Twitter της Raytheon δείχνει ένα τέτοιο σενάριο.

Ο Γιώργος Μαραγκόπουλος είναι Μηχανικός Μέλος του ΤΕΕ, Απόφοιτος του Coventry University, M.Sc In Competitive Manufacturing, B.Eng (Hons) Manufacturing With Management και εξειδικεύεται στα συστήματα λιτής Παραγωγής

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Κωνσταντίνος
Κωνσταντίνος
5 years ago

διαβάζω με σκεπτικισμό σχόλια που θεωρουν το 76άρι πάντα ανωτερο απο το 57άρι και το 127άρι ανωτερο απο το 76άρι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η ταχυβολία και το κόστος του μικρότερου βλήματος καθώς και ο αριθμός των διαθέσιμων πυρομαχικών ευνοεί το μικρότερο διαμέτρημα και δεν καθιστά παράλογη την επιλογή ενός τέτοιου πυροβόλου ως πρωτεύων πυροβολικό για μικρότερα σκάφη και ως δευτερεύων για φρεγάτες και μεγαλύτερα πλοία. Το βεληνεκές φαίνεται πως αρκεί.

Κώστας
Κώστας
5 years ago

Καλησπέρα, υποθέτω έχει να κάνει με το στόχο. Απέναντι σε ένα υπερηχητικό αντιπλοικό βλήμα προφανώς σε βολεύει κάτι μικρό γρήγορο που φτάνει μακρυά και ρίχνεις πολλά. Αν σημαδεύει μια φρεγάτα όμως, το 127αρι παίζει σε άλλο γήπεδο, δε συμφωνείς;
Επιπλέον, μια φαρδιά κάνη θα μπορούσε να ρίξει στενότερο κατευθυνόμενο πυρομαχικό με κέλυφος. Το αντίθετο, με τίποτα.

Κωνσταντίνος
Κωνσταντίνος
5 years ago
Reply to  Κώστας

Ναι θα συμφωνήσω!

chikichiki
chikichiki
5 years ago

Πάντως οι ΗΠΑ ως τώρα το 57χλστ μόνο ως πρωτεύων το έχουν αξιοποιήσει, σε μεγαλούτσικα σκάφη. Πιθανότατα λόγω της γνωστής μανίας με τα ιρανικά ταχύπλοα.

GK_
GK_
5 years ago

Πρεπει να λαβεις υποψη οτι ο γνωμονας και το κριτηριο αξιολογησης αλλαζει σημαντικα με βαση το ποιος θα ειναι ο «στοχος». Εαν ο στοχος ειναι ενα χαρακωμα σε μια ακτη αποβασης, ειναι καλυτερο να εχεις ενα 127-αρι απο οτιδηποτε αλλο. Εαν απο την αλλη κανεις σκοποβολη σε «φουσκωτά» το ποιο οικονομικο στην χρηση ειναι το 57-αρι. Το 76-αρι «πεφτει» περιπου στην μεση.

Nestoras
Nestoras
5 years ago

Αυτό το σύστημα δείχνουν να το πιστεύουν οι Αμερικανοί.
Φαίνεται πως δεν είναι τυχαίο ότι διαλέγουν 57άρι κανόνι ως κύριο όπλο για τις νέες φρεγάτες τους, που μάλλον θα ξεπερνούν σε εκτόπισμα τους 6.000 τόνους, μετά τα LCS που ήδη το χρησιμοποιούν. Φαντάζει αστείο αυτό το κανονάκι στο κατάστρωμα της Fincantieri Fremm, αλλά μάλλον τελικά υπάρχει σχέδιο!

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
5 years ago
Κωνσταντίνος
Κωνσταντίνος
5 years ago

Ωχ! βλεπω το μέλλον να’ ρχεται με πυροβόλο σε μαχητικά, κι όχι μονο, 40αρι ή κ μικρότερο με παρόμοια βλήματα εναντίον μαχητικών αλλα και με αντιπυραυλικές ικανότητες εναντίον BVR και πυραυλων αντιαεροπορίας. και αντίο ο κύνδινος απο S400

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis
5 years ago

Το mhtk θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από αφη με κάποιο φορέα σαν αυτόν για τις hydra 70

Δημήτρης
Δημήτρης
5 years ago

Σε θεωρητικο επιπεδο, στη μορφη απλων σχεδιων το ειδα πριν 10 χρονια. Ειναι η βελτιστη λυση αφου πολλα σκαφη μπορουν να φερουν τετοιου διαμετρηματος πυροβολα. Ακομη ειναι ιδανικο σε επιθεσεις κορεσμου.

GK_
GK_
5 years ago

Θα μου επιτραπει να παρατηρησω οτι η αναφορα σε διαφορετικα διαμετρηματα χρησιμοποιουνται απο τα ναυτικα πυροβολα διεθνως, ειναι κατι που εχει να κανει και με τις (διαφορετικες) αποστολες που αυτα θα κλειθουν να πραξουν. Το να βαζουμε στο ιδιο καλαθι ενα πυροβολο των 127χλς, με ενα των 76χλς και ενα των 57χλς, αδικοι ολα τα οπλα, και αυτο γιατι συνηθως καλυπτουν διαφορετικες επιχειρησιακες απαιτησεις. Απο εκει και περα η ενσωματωση ενος βληματος με παραπλησια χαρακτηριστικα των ιταλικων ή και ελαφρα ανωτερα, καλυπτει περισσοτερο -οπως και με την περιπτωση του ιταλικου βληματος- μια απαιτηση για μια «φτηνη» λυση του προβληματος της αντιπυραυλικης αμυνας σε σχεση με την χρηση των (ακριβων) πυραυλων κατηγοριας SHORADS και MRADS που αποτελουν και την σπονδυλικη στηλη των ΑΑ δυνατοτητων των εθνικων στολων.

MPAMPIS
MPAMPIS
5 years ago

57mm το καλύτερο διαμέτρημα για ΤΟΜΑ…..τώρα και με αντιαεροπορικές και αντιπυραυλικές δυνατότητες….,

bill971
bill971
5 years ago
Reply to  MPAMPIS

Καλησπέρα!
Απορία άσχετου: Στο “μύλο” του πυροβόλου υπάρχουν βλήματα άλλου τύπου για βολές σε πλοία ή προσβολή στόχων πχ εδάφους.
Πώς γίνεται η αλλαγή με βλήματα εναντίων πυραύλων, όπως αυτά του άρθρου, όταν εντοπιστούν αυτοί να πλησιάζουν το πλοίο;
Έχω την εντύπωση ότι στα γαλλικά ΤΠΚ αυτό γίνεται χειροκίνητα.
Παρακαλώ τα φώτα σας!

Gunner
Gunner
5 years ago
Reply to  bill971
Spirit
Spirit
5 years ago

Ακόμα πάντως όσο δεν είναι επιχειρησιακό, έχει δρόμο…
To 57άρι πάντως με πολύ φθηνότερα πυρομαχικά 3P είναι ικανότατο και σήμετα κατά εναέριων στόχων.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Μπορεί η Γαλλία να κάνει ρελάνς με φρεγάτες FREMM-FR/FDI αντί για τις ιταλικές Bergamini;

Η τρέχουσα συζήτηση με την Ιταλία για την απόκτηση από το δικό μας Πολεμικό Ναυτικό, των δύο πρώτων φρεγατών κλάσης Bergamini, της υποκλάσης General...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

BINTEO: Η Belharra από μέσα! Ξενάγηση εν πλω στην πρώτη γαλλική φρεγάτα

Βίντεο μεγάλης διαρκείας δημοσίευσε το Naval News από τις δοκιμές της πρώτης γαλλικής φρεγάτας FDI, της Amiral Ronarc'h. Όπου γίνεται ξενάγηση στα διάφορα διαμερίσματα...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -