Την έγκρισή του να εκκενώσει το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματό του στο νησί του Γκουάμ, όπου ναυλοχεί, έδωσε η ηγεσία του Αμερικανικού Ναυτικού στο αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt (CVN 71). Ο κυβερνήτης του Brett E. Crozier έιχε στείλει μια δραματική επιστολή τέσσερις μέρες πριν παρακαλώντας το Ναυτικό να επιτρέψει την διακοπή της αποστολής του πλοίου και να περιθάλψει το πλήρωμα σε κατάλληλες εγκαταστάσεις καθώς τα περιστατικά του κορωνοϊού αυξάνονταν αλματωδώς. Το γράμμα διέρρευσε με κάποιον τρόπο στον Τύπο.
3 μέλη του πληρώματος του αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt θετικά στον κορωνοϊό
Τελικά, το Ναυτικό, αφού επέτρεψε στο πλοίο να δέσει στο νησί του Γκουάμ, αποφάσισε την εκκένωση του μεγαλύτερου μέρους του πληρώματος. Προς το παρόν, 1,000 από τους 4,800 άνδρες και γυναίκες του πληρώματος έχουν εκκενωθεί, εξετάζονται και προωθούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις. Μέχρι στιγμής αναφέρθηκε πως έχουν εντοπιστεί 93 περιπτώσεις νοσούντων από τον Covid-19. Το μέτρο θα συνεχιστεί εκκενώνοντας άλλα 2,700 μέλη του πληρώματος αλλά θα διατηρήσει ένα προσωπικό ασφαλείας 1,000 υγιών ατόμων περίπου για τη φύλαξη και συντήρηση του πλοίου.
Το Ναυτικό έχει ήδη αρχίσει να ναυλώνει ξενοδοχειακές μονάδες για να φιλοξενήσει τα μέλη του πληρώματος και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για τους νοσούντες. Μεταξύ αυτών έχει καθησυχάσει και τις αρχές και τους κατοίκους του Γκουάμ πως οι ναύτες του USS T.Roosevelt δεν θα περιφέρονται στην πόλη που ήδη καταγράφει 77 κρούσματα και 3 νεκρούς.
Το USS Theodore Roosevelt αποσύρεται εκτάκτως από την πρώτη γραμμή λόγω κορωνοϊού!
Ταυτόχρονα, όπως ανακοινώθηκε στον Τύπο, ο κυβερνήτης Brett Crozier απαλλάχθηκε των καθηκόντων του “για άσκηση εξαιρετικά κακής κρίσης” κατά την διαχείριση της επιδημίας στο πλοίο του. Αυτή τη στιγμή σε πολλά πλοία έχουν παρατηρηθεί περιστατικά κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά η πράξη του κυβερνήτη Crozier έλαβε άσχημη κριτική σε ναυτικούς και κοινοβουλευτικούς κύκλους για παράκαμψη της ιεραρχίας του ναυτικού και κοινοποίηση ευαίσθητων θεμάτων για την κατάσταση πλοίο στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ.
Προφανώς, οι κύκλοι αυτοί θεωρούν πως ο κυβερνήτης είναι η αιτία της διαρροής του εγγράφου στον Τύπο και το εξαιρετικά δραματικό ύφος του στην επιστολή δεν βοηθά τα πράγματα υπέρ του. Σε κάθε περίπτωση, το USS T. Roosevelτ θα παραμείνει εν ενεργεία κατά τη διάρκεια διαχείρισης του περιστατικού λόγω του ευαίσθητου φορτίου του: “έχουμε όπλα, έχουμε πανάκριβα αεροσκάφη πάνω στο πλοίο και ένα ενεργό πυρηνικό αντιδραστήρα και πρέπει να τα φροντίσουμε”, καταλήγει πηγή του Ναυτικού.
Λάθος κίνηση η απαλλαγή καθηκόντων του κυβερνήτη.
Προφανώς χάλασε την πιάτσα, βάζοντας το προσωπικό του πάνω από το παραμύθι των προϊσταμένων του, ότι όλα πάνε περίφημα…
Δεν είναι προσωπικό του, ούτε πλοίο του. Ανήκουν στις ΗΠΑ, όλοι τους. Αν περιπολούσε στην Μεσόγειο θα έδενε στην Σούδα; Δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο μετάδωσης του ιού στο υπόλοιπο προσωπικό της βάσης ή στους κατοίκους μιας μικρής κοινότητας; Εδώ σε κρουαζιερόπλοια τους κρατάνε εν πλω που είναι τουρίστες και μάλιστα μεγάλης ηλικίας, και στο Thio με μ.ο. ηλικίας κάτω από τα 30 έτη και κανένα μέλος του πληρώματος με βαρύ ιατρικό ιστορικό έδεσαν σαν τις κότες σε βάση που δεν προβλέπετε για ένα αεροπλανοφόρο να μπαίνει σε κατάσταση αδράνειας.
Εκ φύσεως κανένας γραφειοκράτης δεν θέλει να βγαίνει προς το κοινό η ποιότητα της εργασίας του. Αντίστοιχα και ο στρατιωτικός γραφειοκράτης, γαλουχημένος με ακόμα πιο απόλυτα πρότυπα, δεν θέλει να τον βλέπουν σαν κάτι κατώτερο του ημίθεου.
Όπως το προσωπικό δεν είναι του κυβερνήτη, έτσι δεν είναι ούτε και του κάθε ναυάρχου, που απλά ήθελε στο τέλος της επιδημίας να προσθέσει αγόγγυστα άλλη μια λωρίδα στο μανίκι του. Στο τέλος θα κότσαρε και στο βιογραφικό του ότι διαχειρίστηκε άριστα την επιδημία στον στόλο. Άσχετα φυσικά εάν έμεναν 3-4 χιλιάδες ναύτες και αξιωματικοί με αναπνευστικά προβλήματα εφόρου ζωής.
Το κρουαζιερόπλοιο που αναφέρεις, προφανώς και δεν έκανε περιπολίες στα βάθη του ειρηνικού, χιλιάδες μίλια από το πλησιέστερο νοσοκομείο. Για να μην μετατραπεί λοιπόν το αεροπλανοφόρο σε πλωτό νοσοκομείο, έπρεπε να μείνει στην άκρη.
Λεπτομέρειες για την αντίδραση δεν μπορώ να σχολιάσω. Δεν είμαι ειδικός σε ιατρικά θέματα και δεν μπορώ να ξέρω αν θα έπρεπε απλά να “δέσει” στα ανοιχτά ή αν καλά κάνανε και κατεβήκανε εγκαίρως κτλ…
Σε κατάσταση πολέμου, πολεμάς και με έναν πνεύμονα και με ένα χέρι, αν χρειαστεί. Αλλά κατά την διάρκεια μιας τυπικής περιπολίας – βόλτας, χωρίς κανέναν αντίπαλο, γιατί να ρισκάρεις το προσωπικό που σου ανέθεσε η χώρα σου?
Ο πλοίαρχος ήταν στρατιωτικός ηγέτης. Οι προϊστάμενοι του απλοί γραφειοκράτες. Ο “ναύαρχος” θα έλεγε ότι “έβγαλε χαρτί” που έλεγε να παρθούν μέτρα. Καθάρισε. Ο πλοίαρχος όμως θα κυβερνούσε τις ζωές του προσωπικό που του έδωσε η πατρίδα του, χωρίς δικαιοσύνη, καθώς θα έβλεπε και θα επέτρεπε ανούσιες απώλειες.
Δεν υπάρχει τυπική περιπολία η βόλτα για ένα αεροπλανοφόρο, όπως και για ένα υποβρύχιο. Τι δεν καταλαβένετε; Με την κίνηση αυτή δεν μπορεί να επιστρέψει σε μάχιμη κατάσταση για τουλάχιστον 2 μήνες, και αν το πουν θα λένε ψέματα. Δεν μπορεί να έρθει καθαρό πλήρωμα 5000 ανδρών. Φοβήθηκαν το πλοίο και ήταν ο ένας πάνω στον άλλο για να χειροκροτήσουν τον πλοιαρχάρα τους που αχρήστεψε ένα πυρηνικό αεροπλανοφόρο και όλο τον στόλο μάχης του. Σε ότι αφορά την σύγκριση με το κρουαζιερόπλοιο δεν θα σχολιάσω καθόλου μιας και το ένα στερείτε νοσοκομείου, χειρουργείων, και ιπτάμενων μέσων που μπορούν να προσεγγίσουν παντού, το ένα δε είναι γεμάτο τουρίστες μεγάλης ηλικίας και το άλλο με ελίτ στρατιωτικό πλήρωμα.
Αλήθεια ο πλοιαρχάρας τους γιατί δεν αρνήθηκε την προσέγγιση στο βιετνάμ μιας και ήταν χώρα υψηλού κινδύνου, και όπως αποδείχτηκε από εκεί μολύνθηκε το προσωπικό; Εκεί γιατί άκουσε τις διαταγές; Που ήταν η ευθύνη του για το πλήρωμα και την δύναμη πυρός που διαχειρίζετε; Δεν γνώριζε τους κινδύνους;
Όταν το αεροπλανοφόρο έπιασε στο Βιετνάμ, η χώρα είχε πολύ λίγα κρούσματα, όλα μακριά από το λιμάνι που έπιασε.
Επειδή ειρωνεύεσαι και μιλάς για πλοιαρχάρα και για πειθαρχεία, σου λέω οτι στο Βιετνάμ πήγε κατόπιν εντολής. Πολιτική απόφαση ήταν. Προσπάθεια των ΗΠΑ για απομόνωση της Κίνας. Από κει και πέρα τα πληρώματα σε καιρό ειρήνης δεν είναι αναλώσιμα εκτός αν πιστεύεις το επίθετο. Ο κυβερνήτης αντί για την καριέρα του σε καιρό ειρήνης προτίμησε την υγεία των υφισταμένων του. Και το πλήρωμα από ότι φαίνεται το εκτίμησε. Από ότι διαβασα στο νετ φαίνεται ότι οι έχοντες τον ιό είναι περισσότεροι από 100. Δεν αναφέρω νούμερα γιατί δεν μπορώ να το διασταυρώσω,
Εχτές διάβαζα στο CNN πως ψάχνουν και του το καταλογίζουν και αυτό σε μικρό βαθμό αλλά ψάχνουν να βρουν και αυτόν από το επιτελείο που έδωσε την εντολή να προσσεγγίσουν στο Βιετνάμ αυτή την περίοδο.
Σωστή η κίνηση του Ναυτικού, οκ υπάρχει πρόβλημα στο προσωπικό αλλά δεν μπορείς να διαρρέεις προς τον τύπο του τι συμβαίνει με το πλήρωμα σου, φέρνοντας το ναυτικό προ τετελεσμένων. Ας έκανε την διαδικασία σωστά όπως ορίζουν οι νόμοι και οι κανονισμοί του ναυτικού και αν δεν είχε τα αποτελέσματα τότε ας έκανε τα υπόλοιπα, αλλά δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να παρακάμπτει την ιεραρχία. Σε όλες τις χώρες οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ιεραρχία και δεν μπορεί ο κάθε ένας να φέρεται με τέτοιο τρόπο!!
Προφανώς θα είχε ενημερώσει πιο πάνω και μόλις δεν θα είδε ανταπόκριση προτίμησε να το διαρρεύσει από το να πεταει τους νεκρούς στο νερό όπως λέει και φίλος πιο κάτω… η πολιτική των ΗΠΑ φαίνεται άλλωστε και απο τον Τραμπ…
https://www.thedrive.com/the-war-zone/32871/navy-sacks-carrier-captain-pulls-another-carrier-off-station-over-covid-19-concerns
Προφανώς και καλά έκανε το ναυτικό , δείτε λίγο το παραπάνω άρθρο και μετά βγάλτε τα συμπεράσματά σας..
Πέρα από την παράκαμψη της ιεραρχίας ο κυβερνήτης έβγαλε προς πολλούς παραλήπτες μαζί με το αρχηγείο του στόλου, κρισιμες λεπτομέρειες για ένα στρατηγικό πλοιο όπως ένα αεροπλανοφόρο και τις διαθεσιμότητες του. Δεν πρόκειται απλά για ένα αντιτορπιλικό αλλά μια πλωτή βάση ..
Από το άρθρο δεν προκύπτει ότι ευθύνεται για την διαρροή, ούτε για παράκαμψη ιεραρχίας. Αυθαίρετα του καταλογίζεται. Από την στιγμή που έλαβε αρνητική απάντηση προταρχικά, λόγω του επείγοντως αιτήθηκε από όλους τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να αποφευχθεί η τραγωδία. Η βόμβα έσκασε στα χέρια του και ότι και να γινόταν θα την “πλήρωνε”. Προτίμησε να σώσει το πλήρωμά του από το να δεχθεί το συνωμοσιολογικό πνεύμα των δηλώσεων Τραμπ περί κορονοϊού (ο οποίος τα μάζεψε μετά).
Αυτό που θα γράψω είναι βαρή αλλά δυστυχώς συμβαίνει.
Αυθαίρετα με το γνωστό ένστολο κομπλεξικό στιλ (παντού το ίδιο δυστυχώς), οι ανώτεροί του κάνουν κατάχρηση εξουσίας λέγοντάς του ότι εμείς έτσι το καταλαβαίνουμε άρα έτσι είναι και το λοιπόν φάτην.
Είναι άγραφος νόμος της ανθρώπινης ιστορίας, όταν υποχρεώνεις κάποιον να σου δώσει το δίκιο σου, εάν δεν το θέλει μετά σε μισεί.
Προφανώς το όλο θέμα διέρρευσε από το πλήρωμα μέσω ίντερνετ και με αρνητικά σχόλια για την έλλειψη διοικητικής μέριμνας. Οι καρέκλες που έτριξαν τον εκδικήθηκαν.
Λαϊκίστικο πνεύμα διοίκησης αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κατ’ εμέ πρέπει να το ξανασκεφτούν. Είναι λάθος.
https://www.poetryfoundation.org/poems/45319/the-charge-of-the-light-brigade
Υπακούς ακόμα και στο λάθος.
Όχι. Ο αξιωματικός είναι για να παίρνει πρωτοβουλίες. Αυτή είναι η βασική του διαφορά από τον υπαξιωματικό, που πρέπει να οργανώνει τους άντρες του και να εκτελεί εντολές.
Το charge of the light brigade είναι είναι από τα χειρότερα παραδείγματα παγκοσμίως της απολύτως άσκοπης κατασπατάλησης ζωής, λόγω της αποτυχίας των αξιωματικών να αντικρούσουν μια καταφανώς λανθασμένη εντολή. Το ότι το έκαναν στην κεφαλή της εφόδου τους τιμά, αλλά δεν αλλάζει το ότι έκαναν λάθος.
Υπάκουσε εσύ στο λάθος και άσε τους άλλους να ζήσουν με καθαρή συνείδηση και με τις επιπτώσεις που τους αναλογούν!
Αυτός που πήρε την απόφαση για το πλήρωμα του, κάτι μου λέει ότι σαν μάγκας και ασίκης δέχτηκε και τις επιπτώσεις.
Και μπράβο του μεγάλο.
Θεωρείτε πλήγμα για κάθε οργανισμό, ειδικά στρατιωτικό, όταν βγαίνουν τα άπλυτα του στην φόρα. Εφόσον εδώ δεν έπαιζε κανένα θέμα μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας, έπρεπε ένας ηγέτης να πολεμήσει τον μ*…. με κάθε μέσο που του δίνεται. Ο σκοπός ήταν ιερός. Με βάση τις στατιστικές θα είχε “μόνο” 4-5 νεκρούς, λόγω ηλικίας του πληρώματος. Αλλά θα είχε και άλλους 200 που για να ζήσουν θα έπρεπε να διασωληνωθούν. Με άγνωστα κουσούρια για την μελλοντική τους υγεία. Και άγνωστο αν θα προλαβαίνανε να σωθούνε εάν το πλησιέστερο νοσοκομείο ήταν 1000 ΝΜ μακρυά.
Συνειδητά λοιπόν ο τύπος διάλεξε να χάσει την καριέρα του για να σώσει το προσωπικό του. Στην τελική για αυτό έπαιρνε 10.000 μισθό και 10.000 επίδομα διοίκησης. Για να παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις.
Οποίο και είναι το πρόβλημα με τα άπλυτα ( στο οποίο θα συμφωνήσω εν μέρει) , το βασικότερο είναι ότι δεν είναι ένα απλό πλοίο πολεμικό που απλά το έβγαλε ανορθόδοξα εκτός μάχης ο κυβερνήτης του, είναι μια πλωτή βάση χρήσιμη για την πολεμική ικανότητα του ναυτικού και δεν δύναται κανένας να παίρνει αποφάσεις τέτοιες με όποια μέσα πιστεύει καλύτερα. Και όλοι οι αξιωματικοί/υπαξιωματικοί/ναύτες που κατατάσσονται στο αμερικάνικο ναυτικό και δη σε ένα αεροπλανοφόρο γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό!
Δεν το έβγαλε εκτός μάχης γιατί δεν είναι καν σε περίοδο κρίσης. Επίσης αν δοθεί κανένας συναγερμός, την άλλη μέρα απλά θα καταπλέει σε πλήρη ετοιμότητα.
Και δεν το έβγαλε αυτός. Το έβγαλαν οι πολλοί παραλήπτες. Απλά αυτό δεν άρεσε στους άμεσα προϊστάμενους του!
Σίγουρα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο να βγει σε μια μέρα ένα αεροπλανοφόρο σε επιχειρήσεις, καθώς απαιτείται επίπονη προετοιμασία ώστε να είναι ετοιμοπόλεμο μετά από πολλές ετοιμασίες και ασκήσεις ώστε να δεθεί το πλήρωμα και να λειτουργεί ως ομάδα και σίγουρα δεν βγαίνει σε επιχειρήσεις την επόμενη της έκδοσης της διαταγής.
Συμφωνώ κι εγώ ότι δεν την έβγαλε ο κυβερνήτης την επιστολή προς τα έξω αλλά με το να την αποστείλει σε τόσους έβγαλε προς τα έξω, έστω και έμμεσα, κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με τις διαθεσιμότητες σε αεροσκάφη και μέσα.
Από εκεί και πέρα οφείλω κι εγώ να υιοθετήσω την άποψη του @yiorgos και να πάρω ότι εξέφρασα σχετικά με τον κυβερνήτη (δεν έθιξα τον κυβερνήτη αλλά την απόφαση του) πίσω αφού δεν ξέρουμε όλες τις λεπτομέρειες και με εικασίες δεν γίνεται να θίγεται ένας άνθρωπος και ούτε όμως και η απόφαση του ναυτικού!
@kimon Δεν χρειάζονται αυτά που λες. Το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου είναι στο νησί, κοντά στο πλοίο. Το ίδιο πλήρωμα που υπηρετούσε και ασκούνταν έως προχθές. Δεν αποστρατεύτηκαν ούτε μετατέθηκαν. Μπήκαν σε περιορισμό στο νησί, αντί στο πλοίο, όπου η υγεία τους κινδύνευε πολύ περισσότερο. Μόνο ο κυβερνήτης άλλαξε
Το ναυτικό πρώτα θα έπρεπε να ερευνούσε την αλήθεια και να ψάξει για το βαθύ λαρύγγι. Αλλά η ηγεσία ποτέ δεν κάνει λάθος. Η εμφάνισή της αναφοράς στον τύπο δεν σημαίνει πως το έκανε ο κυβερνήτης.
Επειδή χρησιμοποίησα τον όρο βαθύ λαρύγγι ξεκαθαρίζω πως δεν έχει καμιά σχέση με την γνωστή ταινία. Η έκφραση «βαθύ λαρύγγι» καθιερώθηκε το 1972, όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Τότε κάποιος βαθύς γνώστης του σκανδάλου τα είπε όλα στους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» Γούντγουορντ και Μπερνστάιν, προκαλώντας σάλο και οδηγώντας σε πτώση τον τότε πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον. Εκείνο το «βαθύ λαρύγγι» έμεινε άγνωστο για 30 ολόκληρα χρόνια. Αποκαλύφθηκε λίγο πριν πεθάνει ότι ήταν ο υποδιευθυντής του FBI Μαρκ Φελτ. Ποιος θέλει να διαβάσει περισσότερα:
https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/4530120/o-praktoras-poy-emeine-stin-istoria-os-to-vathy-la
Ο Άνθρωπος είναι ΗΡΩΑΣ έβαλε το καλό του πληρώματος πάνω απο την καριέρα του .
το πλοίο είναι σε αποστολή ρουτίνας και όχι σε κάποια πολεμική αποστολή .
σε μια εβδομάδα θα είχε το 80% του πληρώματος θετικούς στον ιό και θα πετούσε στην θάλασσα κάθε μέρα καμιά 20 ναύτες νεκρούς. Τότε θα έπαιρνε και παράσημο ανδρείας για την σωστή άσκηση τον καθηκόντων του .
Το μόνο πρόβλημα θα το είχε το πρωί όταν θα έπλενε το πρόσωπο του και θα κοιτούσε στον καθρέπτη
Αποστολή ρουτίνας σε αεροπλανοφόρο δεν υπάρχει. Είναι ανά πάσα στιγμή εκτός Norfolk σε κατάσταση πολέμου. Αν αύριο πρωί με 2 αεροπλανοφόρα εκτός κάνει ένα μπραφ ο Κιμ στην Νότια Κορέα τι θα του πουν συγνώμη είμαστε σε αποστολή ρουτίνας; Που ζείτε; Αναλογιστείτε για τι πλοίο μιλάμε και τι δύναμη πυρός έχει;
Εάν κάνει ντου ο Κιμ, χωρίς να τον πάρουν χαμπάρι από πριν (σχεδόν αδύνατο), το αεροπλανοφόρο το πολύ να αργήσει 2-3 παραπάνω μέρες να εμπλακεί. Για αυτό έχουν οι Αμερικάνοι κανονική παρουσία σε Κορέα και Ιαπωνία. Δεν τους καίει απόλυτα το αεροπλανοφόρο. Αυτό κάνει προβολή ισχύος στην περιοχή. Υπενθυμίζει σε κάθε τρελό δικτάτορα ότι οι ΗΠΑ μπορούν να τον βομβαρδίσουν σχεδόν αμέσως.
Να σου επισημάνω απλά πως με τις παρούσες συνθήκες και την παραδοχή της ανεξέλεγκτης επιδημίας, δεν μπορεί να καταστεί επιχειρησιακό ούτε σε 2 μήνες. Δεν μπορεί να βρεθεί καθαρό πλήρωμα 5000. Οπότε είναι άχρηστο και με όλα τα αεροσκάφη επάνω του, η λεγόμενη sitting duck και με συντεταγμένες. Τι έγινε οι ΗΠΑ εμπιστεύονται τους εχθρούς τους τόσο πολύ;
Οι ΗΠΑ δεν απειλούνται άμεσα από κανέναν. Έχουν 40:1 τον δεύτερο σε ισχύ. Αν κάποιος πει να χτυπήσει ένα ακίνητο αεροπλανοφόρο θα βρει άλλα 20 διαθέσιμα να εξαφανίσουν τον πολιτισμό του.
Τέλος λες. «Δεν μπορεί να βρεθεί καθαρό πλήρωμα 5000.»
Τα 3/4 του πληρώματος είναι σε καραντίνα στο νησί. Δίπλα. Το 1/4 το κρατάει σε λειτουργία. Εάν πιστεύεις ότι αυτά τα 3/4 είναι άχρηστα γιατί μπορεί να αρρωστήσει ένα τμήμα στην καραντίνα, πώς θα ήταν πιο χρήσιμα εάν αρρώσταιναν πάνω στο πλοίο, κολλώντας ακόμα μεγαλύτερο τμήμα του πληρώματος;
https://imgur.com/a/kNJ6Kb8
Η στατιστική μέχρι σήμερα δεν επιβεβαιώνει σε καμιά περίπτωση τα νούμερα που αναφέρετε ως πιθανά θύματα.
https://imgur.com/a/kNJ6Kb8
Πως προκύπτει το 20 νεκροί τη μέρα;
γιατι 2 πχ την ημέρα θα ηταν αποδεκτό νουμερο σε περιοδο μη εντονης πολεμικής δραστηριοτητας?
Αποδεκτό νούμερο είναι το μηδέν (0). Διαφωνώ με το 20 νεκροί τη μέρα , την ώρα που, στατιστικά, αν νοσούσε όλο το πλήρωμα τα συνολικά θύματα δεν θα ήταν 20.
Η ιστορία του κυβερνήτη μου θυμίζει την ιστορία του ταξίαρχου, και πιλότου Μπίλι Μίτσελ. Σε ασκήσεις το 1921 απέδειξε την τρωτότητα των θωρηκτών απέναντι στα αεροπλάνο. Πέρασε από στρατοδικείο. Η αιτία της δικής ήταν ότι αμφισβήτησε την υπάρχουσα άποψη της τότε στρατηγικής. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι η αλήθεια ή το λάθος των κατηγοριών του Mitchell είναι άσχετες με την κατηγορία και στις 17 Δεκεμβρίου 1925 τον βρήκε «ένοχο όλων των προδιαγραφών και της κατηγορίας». Το δικαστήριο τον ανέστειλε από ενεργό καθήκον για πέντε χρόνια χωρίς αμοιβή, την οποία ο πρόεδρος Coolidge τροποποίησε αργότερα στο μισό. Η απόφαση των στρατηγών στην υπόθεση έγραψε: “Το Δικαστήριο είναι έτσι επιεικής λόγω των στρατιωτικών αρχείων του κατηγορούμενου κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου”. Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει. Πέθανε το 1936 και αποκαταστάθηκε μετά θάνατο με την μετά θάνατο απόδοση του μεταλλίου της τιμής. . Το ναυτικό πρώτα θα έπρεπε να ερευνούσε την αλήθεια και να ψάξει για το βαθύ λαρύγγι. Αλλα η ηγεσία δεν μπορεί πότε να αμφισβητηθεί. Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει την ιστορία του στην wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Billy_Mitchell
Ακριβώς το ίδιο αλλά σε μικρότερη κλίμακα.
Εξαιρετική ιστορία. Δεν την ήξερα. Ευχαριστώ Skywalker. Ελπίζω να μην είσαι η Ray….
Δεν έχω καμιά σχέση με την Ray. Οι δυο ιστορίες έχουν το εξής κοινό. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την σοφία της ηγεσίας. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητεί. Είδα σε βίντεο χθες πόσο τον τίμησε το πλήρωμα του κατά την αποχώρηση. Ηλεκτρονικός μηχανικός με αρκετές γνώσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων που παραδόξως μου αρέσει και η ιστορία. Καμιά φορά γράφω εδώ γιατί βλέπω απόψεις που από ευγένεια δεν τις χαρακτηρίζω
Διυκρίνηση. Πολεμικών ποίων.
Ο θεμελιωτής της στρατηγικής αεροπορίας … Ένας άνθρωπος που στην στρατιωτική σκέψη έχει μια θέση δίπλα στους Douhet, Liddell-Hart, Guderian, Boyd … Είναι η μοίρα των πρωτοπόρων να διώκονται. Είναι οι άνδρες με την ακλόνητη θέληση να κάνουν το σωστό. Αξίζει να διαβάσει κάποιος τη βιογραφία του Boyd, τις διώξεις που υπέστη εντός της USAF, τις συνθήκες υπό τις οποίες ζούσε η οικογένεια του, το εύρος των προσωπικοτήτων με τις οποίες αλληλογραφούσε … Κρίμα που δεν ζει, να καμαρώσει το πνευματικό του τέκνο, το F-16, να πλησιάζει τις 5000 μονάδες παραγωγής, και να παραμένει σε παραγωγή 46 χρόνια μετά την πρωτη πτήση του (το Φάντομ: 21 χρόνια …) …
@nikolaos Νόμιζα ότι το πνευματικό τέκνο του Boyd ήταν το F-15 😮 ή θεωρούσε περιττό βάρος το ρανταρ διαμέτρου 1μ. και τους Sparrow;
Και το F-15, αναμφίβολα. Αλλά αλλού χτυπούσε η καρδιά της Μαφίας 🙂 …
Ο Sun Tzu εγραψε καποτε:Regard your soldiers as your children, and they will follow you into the deepest valleys; look on them as your own beloved sons, and they will stand by you even unto death.
Επιεικώς απαράδεκτη η στάση του κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου και όχι μόνο απόταξη λόγω ανικανότητας αλλά και φυλάκιση σε ΣΦ λόγω των άλλων κατηγοριών θα έπρεπε να του επιβληθεί.
Ήταν ανίκανος να διαχειριστεί μία επιδημία στο καράβι του και να επιβάλει καραντίνα. Τζάμπα τόσα μαθήματα στη σχολή ανωτέρων και ανωτάτων.
Και πριν αρχίσετε τα περι ασφάλειας προσωπικού του και άλλες τέτοιες δακρύβρεχτες ιστορίες.
Πρώτον μιλάμε για αεροπλανοφόρο και όχι για κουφή στο Αιγαίο. Με 30 κρεββάτια νοσηλείας και 5 κρεββάτια εντατικής (στην Αθήνα έχουμε λιγότερα ανα 10.000 κατοίκους). Τί παραπάνω θα του προσέφερε ο ελλιμενισμός;
Δεύτερον θα λέγατε το ίδιο αν ο Ταξίαρχος διοιηκητής της ταξιαρχίας στην Ορεστιάδα ( συγνώμη δεν θυμάμαι τα νούμερα) έκανε τα ίδια καραγκοζιλίκια και απαιτούσε επιστροφή στο σπίτι τους όλων των στρατιωτών, γιατί έχει κρούσματα κορονοιού στην ταξιαρχία του; Αυτός είναι λιγότερο ανθρωπιστής;
Στην Ορεστιάδα όχι. Στο Άργος Ορεστικό ίσως
Συγγνώμη, αλλά η κρίση σας που περιέχεται στη φράση
“Πρώτον μιλάμε για αεροπλανοφόρο και όχι για κουφή στο Αιγαίο. Με 30 κρεββάτια νοσηλείας και 5 κρεββάτια εντατικής (στην Αθήνα έχουμε λιγότερα ανα 10.000 κατοίκους). Τί παραπάνω θα του προσέφερε ο ελλιμενισμός;”
πώς ακριβώς εναρμονίζεται με τα όσα πολύτιμα και καλώς τεκμηριωμένα μας έχετε εισφέρει σε εκτενή σχόλια σας για τον κορωνοϊό;
Δίδεται στον επιμελή παρατηρητή η εντύπωση ότι δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα …
Από τη μια μιλάμε (μιλάτε, για την ακρίβεια) για κάτι άκρως μολυσματικό, που φέρεται να επιβιώνει για μέρες σε επιφάνειες και για ώρες στον αέρα, για ακραία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, για ανεπάρκεια και των ειδικών ακόμη μασκών για υγειονομική χρήση …
και από την άλλη για 30 κοινές κλίνες και 5 κλίνες ΜΕΘ σε ένα χώρο όπου μετά βεβαιότητος οι μισοί θα μολυνθούν … δεν είναι υπερδεξαμενόπλοιο με 20 άτομα πλήρωμα … και ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος …
Έχετε κάποια εξήγηση;
Προσοχή, ρωτώ καθαρά με όρους ιατρικής, όχι ανάγκης, ως εάν ευρισκόμαστε στο Απρίλιο του 1972 και από τις ημερήσιες εξόδους που θα βγάλει το αεροπλανοφόρο να εξαρτάται η επιβίωση ή κατάληψη του Ν. Βιετνάμ … Ή στην Ορεστιάδα ανά πάσα στιγμή …
Νικόλαε το ένα δεν αναιρεί το άλλο.
Το καράβι σαν κλειστό σύστημα, είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί. Ειδικά αν έχει τις δυνατότητες ενός αεροπλανοφόρου, με κρεβάτια ΜΕΘ, με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ειδικό να ανταπεξέλθει σε αεροπορικό ατύχημα στο κατάστρωμά του, και επιπλέον χώρους να δημιουργήσεις επιπλέον περιβάλοντα νοσηλείας.
Επιπλέον το αεροπλανοφόρο και άλλα πολεμικά πλοία έχουν περιοχές αρνητικής πίεσης, Πράγμα που σημαίνει ότι ο αέρας και ότι αιωρούμενο σωματίδιο υπάρχει σε αυτόν αδειάζει τρείς φορές το λεπτό σε αυτούς τους χώρους.
Τώρα για τον ιό και τι είχα γράψει σε παλαιότερη ανάρτηση.
Η φυσική απομόνωση γίνεται για να παίξουμε κατενάντσιο. Από την εμπειρία στο κρουαζιερόπλοιο, αλλά κι από την διεθνή εμπειρία μέχρι σήμερα έχουμε θνητότητα νοσηρότητα 80%, βαρειά νοσηρότητα 30 -60% ( ανάλογα με την ηλικία) και θνητότητα 2-1% ( ανάλογα με την ηλικία ).
Αυτό θα γίνει είτε είσαι στο αεροπλανοφόρο, είτε στην Αθήνα είτε οπουδήποτε.
Με την φυσική απομόνωση ελπίζεις ότι, είτε μέχρι να το κολλήσεις θα έχει βρεθεί τρόπος θεραπείας, είτε όταν θα αρρωστήσεις θα έχουν αρρωστήσει ήδη λίγοι και θα υπάρχει κρεββάτι σε νοσοκομείο να σου δώσει την αρχική υποστηρικτική θεραπεία με CPAP και αν επιδεινωθεί η κατάστασή σου θα σου μπορέσουν να σε διασωληνώσουν και να σε υποστηρίξουν. Αν είσαι σε αυτό το 1 με 2% που θα πεθάνει τότε δυστυχώς μετά από 14 ημέρες θα πεθάνεις παρόλα τα μέσα.
Αν όμως δεν υπάρχει CPAP, πολύ χειρότερα μονάδα, ακόμα και αν δεν είσαι στο 1-2% θα πεθάνεις γιατί δεν θα λάβεις καμία υποστήριξη. Για αυτό είμαστε στην απομόνωση.
Τον ιό δεν θα τον αποφύγεις. Μπορεί να μη γίνει τώρα και να γίνει τον Σεπτέμβριο πχ.
Βέβαια αν νοσήσει το 70% ενός κλειστού συστήματος, ο ιός παύει να μεταδίδεται.
Στο Κρουαζιερόπλοιο, τους είχαν κλειδώσει όλους στα δωμάτια τους. Μέχρι και ο καπετάνιος το είχε κολήσει. Ένα ποσοστό 20% δεν νόσησε γιατί είχε καταφέρει να μην τον κολλήσει μέχρι που νόσησε το 70%. Το 2% πέθανε. Οι άλλοι αναρρώσαν,
Το κρουαζιερόπλοιο τώρα είναι καθαρ’ο, αλλά για ένα μήνα μετά την εκκένωσή του βρίσκαν τον ιό στις επιφάνειές του.
Ο Στρατός είναι πιο περίπλοκο,τι θα μπορύσε να γίνει και πώς.
Είπαμε ότι το προσωπικό έχει ακπαίδευση και μέσα. Δεύτερο έχει εκπαίδευση και τα υλικά ΑΡΒΧΠ ( Οι γνωστές κουκούλες μάχης έχουν καλύτερη προστασία από μάσκα Ν95). Είναι πειθαρχημένο. Δεν ξέρω αν έχεις κάνει ναυτικό αλλά οι κάτω από το κατάστρωμα έχουν λιγότερες εξουσίες από τα ποντίκια του καραβιού. Οπότε μιά καραντίνα θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάλιστα.
Δεν ξέρω τον μέσο όρο ηλικίας αλλά μέχρι 30, το 60% θα νοσήσει με συμπτώματα, το 40% σοβαρά να χρειαστεί νοσηλεία και το 0.56% θα πεθάνει.
Το γεγονός είναι ότι ο καπετάνιος είχε περιέλθει σε κατάσταση πανικού, όπως δείχνουν οι κινήσεις του και είναι το βασικό πρόβλημα σε αυτή την ιστορία. Γιατί είναι απαράδεκτο για κάποιον, που έχει στα χέρια του την ευθύνη δύναμης πυρός ενός αεροπλανοφόρου. Αυτό και μόνο τον κάνει ανίκανο για διοίκηση.
Δεν ξέρουμε τι είχε να αντιμετωπίσει και μπορεί να ήταν όχι μόνο ο ιος. Πολλά συμβαίνουν στη θάλασσα. Αλλά όλα όσα έκανε ήταν OTT.
Στο κάτω κάτω της γραφής δεν μπορώ να καταλάβω γιατι ένας δερματολόγος πχ σε ένα νοσοκομείο που γνωρίζει ότι η μάσκα δεν τον προστατεύει να καλείται να είναι στην δουλειά του αλλιώς έχει κυρώσεις, για να αντιμετωπίζει κρεατοελιές και ένα αεροπλανοφόρο να πάσχει από τέτοιο πανικό και και να δικαιολογείται ΄να εγκαταλείπει τη θεση του ακόμα και αν αυτή ήταν χαμηλής επιφυλακής.
Εν κατακλείδι αυτή η απομόνωση θα κρατήσει πολύ και για αυτό ο φίλος μου, συμμαθητής μου και βητάς μου στη ΣΕΑΠ και κατί διοικητικό στο σύλλογό σας στη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Μ. κίνησε γή και ουρανό να ενταχθείτε στα μέτρα για τις πληγήσες επιχειρήσεις.
Και επειδή δεν μπορώ να κάνω edit στο κείμενο, Το αεροπλανοφόρο αυτό, λόγω του ότι είχε τα κρούσματα δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί από υγιές πλήρωμα που δεν έχει περάσει τον ιό για δύο μήνες. λόγω του ότι οι επιφάνειες του θα είναι μολυσμένες για δύο μήνες από τον ιό.
Συνεπώς η απόφαση ελλιμενισμού, έβγαλε BLR ένα ολόκληρό αεροπλανοφόρο για δύο μήνες.
Καμία διαφορά από την θεωρία της αγέλης για την καταπολέμηση της επιδημίας. Δεν χρειάζεσαι κριτική..
@ Stratilatis,
Επιβιώνει ο ιός για χρονικό διάστημα 2 μηνών σε επιφάνειες (εκτός οργανισμού ξενιστή);
Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
σ’ ευχαριστώ για τον κόπο σου να καταθέσεις όλες αυτές τις σημαντικές πληροφορίες.
Μένω βέβαια με την απορία, πώς με νοσηρότητα 70% και ανάγκη νοσηλείας (κατά συνθήκην θα το πω) 10%, δηλαδή 350 ανδρών, δεν θα είχαμε τεράστιο αριθμό νεκρών με τις 30 κλίνες του νοσοκομείου του αεροπλανοφόρου και τις 5 κλίνες ΜΕΘ. Με δεδομένη την προφανώς καλπάζουσα και ταυτόχρονη μόλυνση όλων αυτών, που κοιμούνται ανά 6 σε 9 τετραγωνικά μέτρα, και εργάζονται σε συνεργεία σε στενό χώρο.
Επίσης μένω με την απορία: Στις μελέτες που είχες επικαλεσθεί σε προηγούμενο εκτενές σχόλιο σου ο ιός εφέρετο να επιβιώνει για 3-5 ημέρες σε μεταλλικές επιφάνειες (πλην χαλκού, όπου προφανώς οξειδώνεται ταχύτατα). Η δημοσιευμένη μελέτη για το Diamond Princess μιλούσε για ανίχνευση σε επιφάνειες 15 μέρες μετά. Τώρα μιλάς για 1 μήνα, και στο συμπληρωματικό σου σχόλιο για 2 μήνες. Τι ισχύει τελικά; Και το σημαντικότερο: Το ότι βρέθηκε με τη γνωστή διαδικασία το ιικό RNA σε μια επιφάνεια σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι μπορεί να μολυνθεί άνθρωπος και να νοσήσει;
Για τα παρ’ ημίν, πότε φαντάζεσαι την ομαλοποίηση; Νομίζω η ανάγκη επανάληψης της οικονομικής δραστηριότητας θα οδηγήσει σε πέρας μόλις καταγραφούν 2 εβδομάδες το πολύ χωρίς κρούσματα, αλλά πότε προσδοκάται αυτό; Πώς θα καλυφθεί ο γενικός πληθυσμός μετά από την “επανεκκίνηση”, δεδομένου ότι δεν αναμένεται εμβόλιο; Με θεραπευτικά σχήματα αντιιικών που θα μειώσουν αισθητά τη θνητότητα της νόσου;
Φίλε Νικόλαε, Έχω τρεις μέρες εκτός, πρίν ξαναμπώ για άλλα για άλλα 3 εικοσιτετράωρα στο νοσοκομείο για να συνεχίσω την μάχη με τον ιό, και με βάζεις να μιλάω πάλι για τον ιό, αλλά χαλάλι σου.
Ο υγειονομικός αξιωματικός, όπως μας είχαν εξηγήσει στην εκπαίδευση πριν πολλά πολλά χρόνια, δεν βρίσκεται για να δίνει ελεύθερος αρβυλών και υπηρεσίας σε μία μονάδα, αλλά να περιλαμβάνει τα δεδομένα των υγειονομικών κινδύνων κατά τη διάρκεια της αποστολής και να προσαρμόζει τα σχέδια της αποστολής ανάλογα με το τί θα αντιμετωπίσει. Ποτέ δεν έχει δικίωμα να προτείνει ακύρωση της αποστολής.
Γιατί το λέω αυτό. διότι εξακολουθείς να πιστεύεις ότι σε ένα αεροπλανοφόρο των 30 στρεμάτων επιφανείας, είναι σαν μία κουφή ή άντε σαν μία φρεγατα του 1 στρεμματος επιφανείας και κοιμούνται εφτά νομά σε ενα δωμά.
Έχεις δυνατότητα και τρόπους να δημιουργήσεις καραντίνα σε ένα τέτοιο χώρο και είμαι σίγουρος ότι στο παρελθόν θα είχαν κάνει άσκηση βιολογικού πολέμου.
Το πόσο θα ανταπεξέλθει το υγειονομικό σύστημα ενός αεροπλανοφόρου, ακόμα και με επιπλέον μέτρα όπως δημιουργία επιπλεόν χώρων νοσηλείας και άλλα, έχει να κάνει με την αποφασιστικότητα του κυβερνήτη και τις ικανότητες του υγειονομικού αξιωματικού.
Στην τελική δεν τον διατάξαν να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που μας διέταξε εμάς στην Αγγλία να κάνουμε ο πρωθυπουργός μας ή που διέταξε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας στους υπηκόους του ή η Μέρκελ στους Γερμανούς. Κλειδώστε του υπερήλικες σε καραντίνα και business as usual.
Οι καμπύλες νοσηρότητας, η παρακολούθηση των ασθενών, και των υγιών και όλα τα υπόλοιπα είναι πιο εύκολα σε ένα κλειστό σύστημα από ότι σε ένα κράτος πχ. και θα μπορούσε να ελεγχθεί η κατάσταση πιο εύκολα. Δεν δικαιολογεί τον πανικό του καπετάνιου.
Επειδή προσπαθείς, σαν καλός δικηγόρος να με πιάσεις στους αριθμούς, Η ιατρική δεν έχει κάτι σταθερό και τα δεδομένα αλλάζουν κάθε 5 με 6 χρόνια στις καλές εποχές, σε καταστάσεις όπως η πανδημία με 100 + εργασίες να δημοσιεύονται κάθε μέρα και καινούρια στατιστικά αποτελέσματα από διαφορες χώρες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Συνήθως παίρνουμε τα στοιχεία που συμφωνούν οι περισσότερες αναφορές και τα υπόλοιπα τα έχουμε σαν υπό διερεύνηση. Τι σημαίνει αυτό.
Το πόσο επιβιώνει ο ιός είναι μία μεγάλη υπόθεση. Οι ιοί, λόγω της απλής κατασκευής τους, είναι περίεργα πλάσματα. Είναι ένα πολυμερές μεσα σε ένα φάκελο άλλου πολυμερούς. Βρίσκουμε ιούς πχ μέχρι και σε αστεροειδής που έρχονται από το διάστημα. Αν βρείς ολόκληρο το πολυμερές και δεν έχει διασπαστεί στα μονομερή του τότε θεωρείς ότι έχεις να κάνεις με live virus ( like live ammunition).
Έτσι αυτά που έγραφα είναι αυτά που γνωρίζουμε από την επιβίωση στο εργαστήριο και σε συνθήκες εργαστηρίου που είναι τα πρώτα δεδομένα. Μετά ερχόταν αναφορές για ανίχνευση σε μολυσμένες επιφάνειες μέχρι και 15 ημέρες και προσφάτως σε ειδικες συνθήκες υγρασίας και ανήλιαγες μέχρι και ένα μήνα.
Που σημαίνει αλλιώς θα συμπεριφερθεί ένα κομματι μολυσμένο χαρτί σε ένα κουτί στο ράφι του σουπερμαρκετ και αλλιώς σε μία αποθήκη χαμηλής ψύξης.
Οπότε για να το βάλουμε στην περίπτωση του αεροπλανοφόρου, δεν ξέρουμε στις υποκαταστρωματες επιφάνειες πόσο χρόνο θα επιβιώσει ο ιός. Πληροφορίες λένε για μεχρι ένα μήνα. Για να γίνει λειτουργικό με πλήρωμα που δεν έχει νοσήσει από τον ιό θα πρέπει να γίνει βιολογικός καθαρισμός όπως σε προβλέπεται σε βιολογική επίθεση. Πράγμα που στην παρούσα κατάσταση θα πάρει πάνω από ένα μήνα να συγκροτηθεί ομάδα και να κάθαρίσει κάθε επιφάνεια στο αεροπλανοφόρο αλλά και σε όλα τα αεροσκάφη. Συνήθως σε βιολογικό πόλεμο, αυτό το αναλαμβάνει το πλήρωμα on the go.
O καπετάνιος μπορεί να θεωρεί ότι έσωσε το πλήρωμα του αλλά ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι στο επόμενο πλήρωμα που θα κληθεί να λειτουργήσει το αεροπλανοφόρο.
Το ίδιο δεν γνωρίζουμε και για την μολυσματικότητα των ανθρώπων. Θεωρούμε ότι ειναι η ιδια με τον μέσο κορωνοϊό του οποίου είναι μετάλλαξη και για αυτο θεωρούσαμε ότι σε 15 μέρες ασυμπτωματικός ένας ασθενής δεν μεταδίδει τον ιό. Μετά βρήκαμε ότι διέσπειρε τον ιό 20μέρες και κάποιες αναφορές λένε 30 ημέρες.
Οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε όλο αυτό μπορεί να λήξει.
Χθές η Κίνα ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ασυμπτωματικούς φορείς σε μία περιοχή 300 μίλια μακρυά από την Γουαν και προληπτικά κλείνει την περιοχή αυτή.
Κανείς δεν ξέρει.
Θεωρητικά όταν νοσήσει το 70% του πληθυσμού επέρχεται η ανοσία αγέλης και δεν έχεις νέα κρούσματα. Ποιά στρατηγική θα εφαρμόσει η Ελλάδα κανείς δεν ξέρει. Έχετε και τον Μόσσιαλο τώρα που είναι κατά της ανοσίας της αγέλης οπότε δεν ξέρω τι θα συστήσει στον πρωθυπουργό.
Ξέρω τι κάνουμε εμείς. που κρατήσαμε την οικονομία να τρέχει όσο πήγαινε, και μιας και από σήμερα είναι οι αργίες του πάσχα, που ουτως η άλλως η οικονομία θα σταματούσε, προσδεθήκαμε να χτυπήσουμε το κύμα κατάμουτρα, Χτίσαμε τρία στρατιωτικά νοσοκομεία 3000 θέσεων υψηλής νοσηλείας, μπήκαμε επιφυλακή όλοι οι υγειονομικοί και βουρ στον πατσά. Οπότε ελπίζουμε μέχρι Μάιο να τελειώσουμε.
Για να γυρίσουμε στο αρχικό θεμα μας και να το λήξουμε εδώ. Ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου έλεγε ότι ανάλογα με την θέση που έχεις, έχεις και άλλη αντίληψη της πραγματικότητας.
Αυτό σημαίνει ότι ο καπετάνιος που γνώριζε τι συμβαίνει στο καράβι και το πλήρωμα του, όπως και όλοι εμείς που βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του πληρώματος τον θεωρούμε ήρωα που αγωνίστηκε για το καλό του πληρώματός του εναντίων των “καραβανάδων”, brass στην αγγλική, για να χρησιμοποιήσω την έκφραση των φαντάρων.
Αν το δούμε όμως από την πλευρά του επιτελείου η κίνηση του καπετάνιου, έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ λόγω των επιπτώσεων της.
Τί θα γίνει αν νοσήσει, που θα νοσήσει και άλλο σκάφος επιφανείας των ΗΠΑ;
Τι θα γίνει αν νοσήσει, αν δεν έχει ήδη νοσήσει ένα υποβρύχιο, που τα πράγματα είναι πιο δύσκολα;
Θα τους ελλιμενίσουν όλους; Αν αρνηθούν τον ελλιμενισμό, θα δεχθούν τη διαταγή οι κυβερνήτες ή θα πράξουν του κεφαλιού τους για να γίνουν ήρωες στα μάτια του πληρώματος;
Θα αναγκαστούν να καθηλώσουν όλα τα σκάφη τους και να σταματήσουν την αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που είναι η παρουσία Σημαίας και η επόπτευση των εμπορικών οδών σε όλο των πλανήτη;
Με δεδομένο ότι αυτό που οι απλοί πολίτες ονομάζουμε ειρήνη, είναι ένας low intensity conflict που κινείται σε δύο επίπεδα,
α)επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας σε αψιμαχίες και
β) επιβολής οικονομικής ισχύος και οικονομικής επικράτησης (κάτι που οι έλληνες ντεμεκ πατριώτες δεν καταλαβαίνουν και νομίζουν ότι ο πόλεμος είναι μόνο με όπλα)
συνεπώς κάθε αποστολή θεωρείται πολεμική αποστολή,
μιλάμε για εγκατάλειψη θέσεως υπό την επίρροια πανικού και ανυποταξία εν ειρήνη στην καλύτερη των περιπτώσεων μέχρι και απαγγελία εκούσια ή ακούσιας βλάβης του στρατεύματος και της μαχητικής του ισχύος. Υπάρχει λόγος που στο στρατό και σε όλους τους στρατιωτικούς κανονισμούς η άρνηση εκτέλεσης διαταγής τιμωρείται, αλλιώς δεν έχεις στρατό αλλά ρεμπέτ ασκερ.
Όπως είπες και εσύ, ότι στην Ορεστιάδα ορθά δεν θα εγκαταλείψουν τη θέση τους, αλλά αν είναι ο ΛΔ στο πεντάγωνο ή στο Άργος Ορεστικό μπορούν να το εγκαταλείψουν, αντιλαμβάνεσαι το πλήγμα που θα επιφέρει αυτό στο ηθικό των στρατιωτών στην Ορεστιάδα;
Αν ήσουν ένας από αυτούς το πρώτο πράγμα που θα περνούσε από το μυαλό σου είναι ότι οι ανώτεροι σε θεωρούν αναλώσιμο άτομο κατώτερης αξίας εν σχέση με τους άλλους ( τους βυσματίες), με ότι αυτό θα επέφερε στην εκτέλεση της αποστολής σου και στις σκέψεις σου για ανυποταξία ή λιποταξία.
Γιατί, ως άτομο των κοινωνικών σπουδών, θα γνωρίζεις, ότι δεν είναι οι θυσίες που ζητάς από τους στρατιώτες σου να κάνουν που επιδρά στο ηθικό αλλά η ανισοκατανομή των θυσιών.
Και όπως μας διδάσκει ο Μέγας Αλέξανδρος στο περιστατικό με το νερό στην έρημο, σε ένα σύνολο θα πρέπει ή όλοι ή κανένας να χαίρει προνομίων.
Για την απολύμανση δεν χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορούν να ανεβάσουν την θερμοκρασία διαμερισμάτων (έχουν εξαιρετικά στεγανά) του πλοίου στους 45 βαθμούς και να μειώνουν την υγρασία στο ελάχιστο για μερικές ώρες και να απολυμάνουν φυσικά τον χώρο. Τρόποι χιλιάδες. Βούληση μηδενική. Το ζήτημα είναι όπως πολύ σωστά είπες είναι ότι θα πρέπει να πείσεις το πλήρωμα να μπει.
Σημαντικό να αναφέρουμε πως με τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτει μπορεί να μεταφέρει βαριά νοσούντες ή μολυσμένους εκτός πλοίου. Να ζητήσει κιτ και να κάνει εξετάσεις τάχιστα σε όλο το προσωπικό του. Να απομονώσει τις ζωτικές για το πλοίο ειδικότητες, να κάνει κάτι στην τελική να το παλέψει. Ο τύπος τα παράτησε έχοντας διαβάσει λάθος τις στατιστικές. Γιατί έδεσε στο Βιετνάμ ενώ γνώριζε ότι ήταν περιοχή υψηλού κινδύνου; Γιατί δεν έγραψε τότε στην ιεραρχία; Που προστάτεψε ολόκληρο τον στόλο του. Τώρα έδεσε σαν μάγκας στο Γκουάμ και η υπόλοιπη αρμάδα θα πνίγεται για να τον προστατέψει.
Ρε συ. Ποια αρμάδα πνίγεται;
Και για να κρατάμε τις αναλογίες. Είναι σαν να λες ότι η Τουρκία δεν αποσύρει προσωρινά ένα τάγμα στον Έβρο (από τα 2 σώματα στρατού) γιατί κινδυνεύει να δεχθεί αιφνιδιαστική επίθεση από τις δυο ελληνικές μεραρχιές.
Το πιο πιθανό είναι, αυτοί που αρχικά είπαν το όχι, να πάρουν κάθε άσχετο και δαπανηρό μέτρο για να δικαιολογήσουν την ανικανότητα τους.
Μου φαίνεται πως κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Που είναι το υπόλοιπο battle group; Έδεσε κάπου; Όχι γιατί με δεμένο το αεροπλανοφόρο περιπολούν σαν τους τρελούς για να το προστατέψουν. Η τουρκία απέσυρε μερικά άρματα για την Συρία και γέμισε τον Έβρο με μετανάστες για να σιγουρευτεί πως το αποδυναμωμένο τμήμα της δεν είναι εκτεθειμένο σε δική μας επίθεση. Η στρατιωτική λογική είναι μία και δεν παίζει ρόλο πόσο ισχυρός είσαι.
@aesa AX! Θα με σκάσεις σήμερα! Το battle group (προφανώς) είναι στην περιοχή και περιπολεί. Έχει ανοιχτά τα AEGIS, έχει το απαραίτητο προσωπικό στην γέφυρα. Εάν σκάσει μύτη κανένας ICBM (κουβέντα να γίνεται), θα εκτοξεύσουν τους SM-3 που απαιτούνται. Business as usual. Το ίδιο κάνανε και πριν. Το ίδιο κάνουν και τώρα. Αν δεν έχουν κρούσματα, συνεχίζουν. Η θέση του αεροπλανοφόρου είναι πάντα γνωστή στους κύριους παίχτες της περιοχής. Έχουν τα μέσα. Δεν κρύβονται πλέον ομάδες αεροπλανοφόρων στον Ειρηνικό, όπως γινόταν στον ΒΠΠ.
” γέμισε τον Έβρο με μετανάστες για να σιγουρευτεί πως το αποδυναμωμένο τμήμα της δεν είναι εκτεθειμένο σε δική μας επίθεση”
Αυτό ξεπερνάει κάθε όριο επιστημονικής φαντασίας!!!!!!!!!
Δεν θέλω ούτε να σε σκάσω, ούτε να σε κουράσω, ούτε να σε κοντράρω, for the shake of κόντρα. Συζητάμε τόση ώρα, γιατί είσαι εκ των κύριων συνομιλητών. Μάλλον θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε διαφορετικά πράγματα ότι και να πούμε από δω και πέρα. 🙂
Το σενάριο δεν είναι φαντασίας, είναι η μόνη λογική εξήγηση για την πράξη. Γιατί τώρα; Τους τελείωσαν τα φουσκωτά; Πριν από κάθε κίνηση θα πρέπει να εξετάζεις ακόμα και τα πιο τρελά σενάρια. Τρελό να επιτεθούμε αλλά υπαρκτό σενάριο. Πόσες φορές δεν ακούστηκε η άποψη στο forum μετά την αποδυνάμωση του τουρκικού έβρου; Λες να το σκεφτήκαμε μόνο εμείς; Το ζήτημα είναι πως με πραγματικά δεδομένα ο Covid19 σταματά ένα αεροπλανοφόρο. Αυτό πλέον το γνωρίζουν όλοι. Δεν γνωρίζω αν έγινε επίτηδες ή όχι το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε. Ένας ιός που η Κίνα αντιμετώπισε μόνο σε μια επαρχία της κατέκτησε τον κόσμο. Γονάτισε την Ευρώπη και θα δούμε τα σημάδια του στις ΗΠΑ. Η Κίνα επανέρχεται μετά από 4 μήνες με ελάχιστες απώλειες σε σχέση με το δυναμικό της. Στην καλύτερη περίπτωση οι ΗΠΑ θα συνέλθουν τον Ιούλιο και ακόμα δεν γνωρίζουμε τα σημάδια που θα τους αφήσει. Αν νομίζεις πως όλα αυτά δεν τα καταγράφουν κάποιοι ακραίοι, τρελοί ονόμασε τους όπως θες, κάνεις λάθος. Ο επόμενος πχ Covid-34 θα είναι συστημένος. Μέρα με την μέρα αναρωτιέμαι πως ήταν τόσο καίρια η αντίδραση της Κίνας, και εφόσον δεν είχε την παραμικρή ιδέα τι αντιμετωπίζει. Είναι 1,5 Δις, γιατί έμεινε μόνο στην Γιουχάν και διάλυσε την Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, και ΗΠΑ. Μήπως στοχεύει καυκάσιους;
Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
ευχαριστώ πολύ για τον κόπο σου και εύχομαι καλή δύναμη στα καθήκοντά σου.
Καταλαβαίνω ότι σε πολλά ερωτήματα δεν υπάρχουν μονοσήμαντες απαντήσεις, όπως άλλωστε και στη δική μου επιστήμη δεν υπάρχει κατ’ ανάγκη μία μόνο ερμηνεία ενός κανόνος δικαίου, και μάλιστα είναι δυνατόν οι πλείονες αποκλίνουσες ερμηνείες να έχουν ακολουθήσει όλες δόκιμη μεθοδολογία.
Το ζήτημα της απόφασης (που κατ’ αποτέλεσμα πάντως δεν αμφισβητείται, δεν είδα ο νέος Πλοίαρχος να αποπλέει, αφήνοντας ίσως κάποιους ασθενείς έξω) θα κρινόταν βεβαίως, σε τελική ανάλυση, είτε σε δίκη κατά του Κρόζιερ για εγκλήματα του ΣΠΚ ή (αν ήταν διαφορετική) σε δίκη αστικής ευθύνης του Δημοσίου για τους θανάτους ή και ποινικής ευθύνης του Πλοιάρχου [ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή, με ενδεχόμενο δόλο, δια παραλείψεως, από πρόσωπο υπέχον ιδιαίτερη νομική υποχρέωση (πρόσωπο που έχει “εγγυητική θέση” – Garantenstellung, όπως λέμε και όταν μιλάμε ελληνικά μεταξύ μας οι γερμανοτραφείς – ως προς κάποιο έννομο αγαθό άλλου προσώπου] προς διαφύλαξη της ζωής των θανόντων). Εκεί ο κατηγορούμενος ας απεδείκνυε, αν το μπορούσε, ότι συνέτρεχε κατάσταση ανάγκης που αίρει το άδικο (ή έστω τον καταλογισμό) είτε της μίας συμπεριφοράς (απείθεια) ή της άλλης (ανθρωποκτονία).
Γράφω τα παραπάνω γιατί η συζήτηση έχει εστιασθεί στο θέμα της ιεραρχικής προσταγής και πιθανών ιδιαίτερων εγκλημάτων του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, ενώ λησμονούμε ότι το θέμα είναι παράλληλα (και κύρια) θέμα ευθύνης. Αστικής (του κράτους) και ποινικής (του διοικούντος). Δεν υπάρχει εξουσία χωρίς ευθύνη. Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν εξ ορισμού ιεραρχική δομή, τα μέλη τους δεν αυτοκαθορίζονται, άρα δεν έχουν επιλογή να μην εκτεθούν στον έναν ή στον άλλο ενδημικό στα καθήκοντά των κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε διοικών έχει πάντοτε και εξ ορισμού ιδιαίτερη νομική υποχρέωση για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των υπό τις διαταγές του. Όπως φυσικά και για τα υλικά που του είναι εμπεπιστευμένα.
Τώρα, αυτό που διακρίνω στην περίπτωση του Κρόζιερ είναι ότι το “σύστημα” κράτησε τα προσχήματα, με μια πειθαρχική επί της ουσίας κύρωση, ακριβώς από φόβο γενίκευσης μιας πρακτικής που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι προβληματική, αλλά ταυτόχρονα επιμελώς αποφεύγει κάθε επί της ουσίας νομική διερεύνηση, διότι φοβάται ότι θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, και κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτή η ιστορία με τον ιό. Η αίσθησή μου είναι ότι θα μείνει εκεί. Αν ο Κρόζιερ αποταχθεί με βαθμό χαμηλότερο αυτού που έχει και κινηθεί δικαστικώς βέβαια, μπορεί να τον απειλήσουν ότι θα στείλουν το φάκελο στον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου. Φαντάζομαι θα ακούσει νομική συμβουλή για τα υπέρ και τα κατά, και θα πράξει ανάλογα.
Για την ουσία του πράγματος, μη γνωρίζοντας τα πραγματολογικά δεδομένα σε πλήρη έκταση και το περιεχόμενο των διαταγών, αλλά ούτε και τον τρόπο με τον οποίο εκεί ερμηνεύονται οι αντίστοιχες διατάξεις (απέδωσα τα νομικά ζητήματα με όρους του ηπειρωτικού ευρωπαϊκού δικαιϊκού συστήματος παραπάνω …) μόνο εικασίες μπορεί να κάνουμε σχετικά με την έκβαση αυτών των (απίθανων μάλλον …) δικών.
Φίλε Νίκο,
Πρώτον αφήνεις να εννοηθεί ότι δεν θα γίνει δικαστήριο.
Σαφώς και θα γίνει. Εδώ θα είμαστε και θα το δούμε το αποτέλεσμα αν ενδιαφέρει η κατάληξή του.
Επίσης πλοίαρχος δεν υπάρχει ακόμα, Όπως και πλήρωμα. Διοικητικά καθήκοντα έχει ο δεύτερος τη τάξη Αξιωματικός, ο οποίος δεν μπορεί να καταπλεύσει το πλοίο με το υπάρχον πλήρωμα.
Δεύτερον τα νομικά σου επιχειρήματα έχουν πρόβλημα, λόγω πολλών παραδοχών που δεν ισχυουν στην συγκεκριμένη περίπτωση διότι.
α) Η πλεύσιμη υπηρεσία στο ναυτικό, όπως η υπηρεσία στις Ειδικές Δυνάμεις, θεωρείται πολεμική επιχείρηση και ο κανονισμός ισχύει με τις διατάξεις του εν πολέμω και όχι εν ειρήνης. Με ότι σημαίνει αυτό για την εκτέλεση διαταγής ακόμα και αν υπάρχει πιθανότητα για νεκρούς.
β) Σε περίοδο πολέμου το risk assessment για unnecessary risk, είναι διαφορετικό και υπερκαλύπτει την ευθυνη προστασίας όλου του προσωπικού.
γ) Στο risk assessment θα συμπεριληφθεί και αν η απόφαση του να εγκαταλείψει την αποστολή μετέβαλε σημαντικά το ρίσκο του πληρώματος εν σχέση με την παραμονή στο πλοίο.
δ) Η πανδημία από μόνη της θεωρείται κατάσταση κρίσης που έχει αλλάξει το νομικό καθεστώς για την ευθύνη θανάτων. Στις ΗΠΑ και στην υπόλοιπη Ευρώπη εξαιρέθηκε το προσωπικό που κάνουν διαλογή ασθενών, από αστικές ευθύνες παραλείψεων ή λαθασμένων κρίσεων που πιθανόν να έχουν σαν αποτέλεσμα θάνατο ασθενών.
ε) Επίσης στις ΗΠΑ και σε εμάς στην Αγγλία ενεργοποιήθηκε το war effort act, για αυτό και ο στρατός αλλά και η εθνοφυλακή έχει ενεργό συμμετοχή στην αντιμετώπιση της πανδημίας και επίσης γίνεται επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ιατρονοσηλευτικου και κατασκευαστικού για να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του pandemic effort. Για αυτό βλέπεις μεγάλες βιομηχανίες να το γυρίσαν σε κατασκευες υγειονομικού υλικού. Αυτό συμπεριλαμβάνει και εντολές για τον στρατό και αναιρεί τον κίνδυνο νόσησης σαν παράγοντα που αναιρεί την αποστολή.
στ) Ακόμα και αν πάει σε πολιτικό δικαστήριο, θα κριθεί με την κατηγορία ότι εξέθεσε σε unnecessary risk πολιτικό προσωπικό, ( πχ αυτό των ξενοδοχείων) ή πολιτών δημιουργόντας νέες “φωλέες” επιδημίας κάτι που είναι ασυγχώρητο για Στρατιωτικό Διοικητή. Μπορεί αν παει σε πολιτικό δικαστήριο να κατηγορηθεί για reckless behavior posing unnecessary risk on civilians. Τότε να δεις αν πάνε σε μηνυσεις οι πολίτες του Guam, τί εχει να γίνει.
Γιατί για military personnel, death risk μέχρι 4% είναι αποδεκτό στην ειρήνη (περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο κατάταξης) , για civilians είναι μηδενικό. Και όποιος το αλλάζει θεωρειται ως δυνητικά υπεύθυνος φόνου εξ αμελείας ή εκ προθέσεως.
Αγαπητέ μου φίλε,
Επειδή και ο ίδιος, ως ιατρός, είσαι στο μάτι του κυκλώνα …
Επειδή και ο ίδιος έχω παρακολουθήσει, ως μέλος του επιτελείου υπεράσπισης (δεν είμαι ποινικολόγος, αλλά έχω μια εξοικείωση με τα ιατρικά θέματα και ιδίως με τον έλεγχο της μεθοδολογίας και της τεκμηρίωσης των πορισμάτων, ως ερευνητής πανεπιστημιακός δάσκαλος στο αντικείμενό μου …) υποθέσεις αρίστων ιατρών να διασύρονται αναίτια για θανάτους με τους οποίους οι ιατρικές τους πράξεις δεν έχουν την παραμικρή αιτιώδη συνάφεια, επειδή α) ένας από τους συνήθεις υπόπτους συναδέλφους μου έπεισε χήρες ότι μπορούν να βγάλουν άκοπα χρήματα με μια εργολαβία δίκης, β) ένας φωτισμένος εισαγγελέας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, γ) ένας ευθυνόφοβος/φθονερός/μέλλων πολιτευτής ανώτερος λειτουργός την έφερε στο ακροατήριο, μέχρι να αθωωθούν, αλλά με το γόητρό τους πληγωμένο και την ψυχή τους κουρέλι …
Επειδή όλοι οι προϊστάμενοι και διοικούντες τα παρουσιάζουν εύκολα , αλλά αν κάτι στραβώσει δεν είναι εκείνοι που κρίνουν, και ούτε μπορούν να συνδράμουν ουσιωδώς τον κατηγορούμενο …
Επειδή το μόνο που βλέπω πιθανό να αίρεται λόγω πανδημίας είναι οι ασφαλιστικές καλύψεις των ευθυνών (όταν βέβαια υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο ασφαλιστήριο …), και όχι οι ευθύνες …
Χωρίς να γνωρίζω τις λεπτομέρειες του δικαίου στη έννομη τάξη που ευρίσκει εφαρμογή στη δουλειά σου, και στη δικαιοδοσία στην οποία υπόκειται, αλλά με τις οικουμενικές γενικές αρχές του δικαίου, όπως τις ανευρίσκουμε στην επιστήμη μας με τη δικαιοσυγκριτική μέθοδο …
θα μου επιτρέψεις τη φιλική παραίνεση:
Λειτούργησε, είτε στη διαλογή ασθενών είτε σε κάθε άλλη υπόθεση πρόσφορη να δημιουργήσει ευθύνη, σαν να είναι μια κοινή ημέρα, με ένα πολύνεκρο τροχαίο ατύχημα. Κι εκεί υπάρχουν κανόνες. Ποιος έχει πιθανοτητες να ζήσει και ποιος όχι. Με ποια κριτήρια. Τα ξέρεις εσύ, όχι εγώ (στη λεπτομέρεια τουλάχιστον). Όποιος κινείται lege artis και με τους κανόνες της δεοντολογίας, είναι σίγουρος. Βράχος. Δεν χρειάζεται να επικαλεσθεί ούτε κατάσταση ανάγκης, ούτε άλλους επισφαλείς ισχυρισμούς να προβάλλει.
Είμαι βέβαιος ότι δεν σου λέγω κάτι καινούργιο.
Παίρνω το θάρρος αυτής της φιλικής παραίνεσης επειδή έχεις (όπως έχω διαπιστώσει από πολλές συμβολές σου στο παρελθόν) εγκολπωθεί πολύ έντονα κάποιες παραστάσεις εκπαίδευσης σε στρατιωτική διοίκηση, και εύκολα μιλάς κατά καιρούς για πόλεμο, κατάσταση ανάγκης, αστυνομικές κλπ αρχές που θα εξουσιοδοτηθούν τάχα να τυφεκίζουν παραβάτες καραντίνας κλπ. Δεν υπάρχει πόλεμος. Δεν υπάρχει κατάσταση πολιορκίας. Δεν τελεί σε αναστολή το Σύνταγμα και τα ατομικά δικαιώματα, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Αγγλία, ούτε στην Ιταλία, ούτε στις ΗΠΑ, ούτε πουθενά. Το να αντιλαμβάνονται οι μετέχοντες, λόγω στρες και φόρτου εργασίας, την υπόθεση ως πόλεμο, δεν σημαίνει κάτι νομικά. Εφαρμόζονται απλώς κάποιοι συμβατοί με το Σύνταγμα, και ελεγχόμενοι δικαστικώς ανά πάσα στιγμή υπό το πρίσμα της αναλογικότητας, περιορισμοί γενικού και αφηρημένου χαρακτήρα, αποβλέποντες στον έλεγχο της πανδημίας. Οι νόμοι περί “πολεμικής προσπαθείας” κλπ έχουν τεχνικό περιεχόμενο και καλούνται σε εφαρμογή για τον πολύ απλό λόγο ότι διαφορετικά θα πρέπει για κάθε προμήθεια αναγκαίων υλικών να γίνεται, κατά τις οικείες εθνικές και ενωσιακές διατάξεις, μειοδοτικός διαγωνισμός, με προθεσμίες, ενστάσεις, δικαστήρια κλπ., πράγμα που θα έπρεπε να γίνεται και για τη μίσθωση ιδιωτικών υπηρεσιών, που τώρα επιτάσσονται. Δεν υπάρχει, απλά, χρόνος για διαγωνισμούς! Το ότι κάποιοι μπορεί να δωροδοκηθούν για να αναθέσουν απευθείας κλπ κρίνεται (ορθά) ανεκτό ενόψει της βέβαιης προοπτικής απώλειας ζωών αν βραδύνει η προμήθεια.
Για να υπάρξουν, τουναντίον, καταστάσεις που να καθιστούν συνταγματικώς ανεκτό π.χ. των τυφεκισμό παραβατών καραντίνας (δηλαδή ποινικώς ακαταδίωκτη την κυβέρνηση και τους εκτελούντες τις διαταγές της) θα πρέπει να εμφανισθεί λοιμός με τη μεταδοτικότητα της ιλαράς και τη θνητότητα του Marburg συνδυασμένη, κατ’ ελάχιστον. Θα πρέπει, δηλαδή, να υπάρχει εδραία πεποίθηση (όχι πιθανολόγηση) ότι η πράξη του παραβάτη συνεπάγεται αναπόδραστα, δηλαδή κατ’ αναγκαία και πρόσφορη αιτιότητα, το θάνατο πλειόνων. Η ζωή και αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι το θεμέλιο της έννομης τάξης, και οι θεσμοί τίθενται και υπάρχουν χάριν αυτής. Δεν μπορεί δηλαδή η ανθρώπινη ζωή να εργαλειοποιηθεί για παραδειγματισμό άλλων, αλλά η αφαίρεσή της είναι τότε μόνον ανεκτή συνταγματικώς (εφόσον το προβλέψει νόμος, πάντως!) όταν αποδεδειγμένα θα απωλεσθεί άλλη ζωή από τη συμπεριφορά, και στη στάθμιση των εννόμων αγαθών η ζωή του θύματος θα κριθεί προκριτέα έναντι εκείνης του παραβάτη (βλ. και άμυνα ως λόγος άρσεως του αδίκου).
Ο Στρατός είναι ιδιαίτερη περίπτωση, και τα ισχύοντα ποικίλουν. Πίστεψέ με όμως, δεν είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Δεν ευρίσκεται εκτός έννομης τάξεως! Μπορεί να έχει κάποιους παραλλάσσοντες κανόνες, αλλά δεν ευρίσκεται εκτός δικαίου! Έχω δει στρατιωτικούς (αξιωματικούς) να καταδικάζονται από το Στρατοδικείο για ανθρωποκτονίες κατά συρροή και βαριές σωματικές βλάβες κλπ. Είχαν την πεποίθηση ότι “έκαμναν τη δουλειά τους” με τα υλικά που τους έδιδε το Δημόσιο, ότι “σιγά μη σταματήσει η αναγκαία εκπαίδευση επειδή η κάννη είναι εφθαρμένη, πόλεμο έχουμε, ή εν πάση περιπτώσει παρατεταμενη γενική επιστράτευση” … Στο ακροατήριο ήταν για λύπηση, σαν κλαμμένα μ@@@ιά, κατά το λαϊκό ιδίωμα. Επέρριπταν την ευθύνη (πού αλλού …) στον ΔΕΑ (ευτυχώς που ο βαθμός του του επέτρεπε έγγραφη αντί προφορικής αναφοράς, και είχε καλύψει τα νώτα του … άλλος μηχανισμός υπόθαλψης του εγκλήματος αυτός, η αποστέρηση του δικαιώματος της γραπτής αναφοράς …). Επιστράτευσαν λογής αργυρώνητους και επίορκους ψευδομάρτυρες, “επιστήμονες” που έλεγαν, με κάθε σοβαρότητα, ότι “η εφθαρμένη κάννη το πολύ να μη δώσει αρκετή αρχική ταχύτητα στο βλήμα, όχι όμως να εκραγεί εντός της κάννης και να εκτονωθεί εντός του πύργου!”. Μάταια όλα. Οι δικαστές δεν είναι τίποτε μωρά παιδιά να ακούνε ως θέσφατο το πώς κάποιοι φαντάζονται ότι λειτουργούν τα πράγματα. Και τελικά όλοι κρίνονται, και δεν εννοώ τις μαυροφορεμένες μανάδες των θυμάτων στην αίθουσα, αλλά το Αναθεωρητικό Δικαστήριο εν προκειμένω …
Ανάλογα ισχύουν σε όλες τις δικαιοκρατούμενες κοινωνίες. Στην Κίνα δεν ξέρω, μπορεί και να μην ισχύουν.
Μου αρέσει που έχουμε αποφασίσει κιόλας ποιος το διέρρευσε προς τα έξω. Αν αυτή η λουλού με το πορτοκαλί μαλλί (για να είναι ασορτί με τον αφέντη της), ο πρώην λογιστάκος της PWC Υπουργός Ναυτικών, είχε το ανάστημα ας ζητούσε την παραπομπή του στο Ναυτοδικείο. Εκεί να δούμε τι θα γινόταν. Γιατί εκεί βέβαια θα είχε υπεράσπιση και θα είχε βήμα ο Πλοίαρχος, αντί να υφίσταται δολοφονία χαρακτήρος. Ο κατηγορούμενος γίνεται κατήγορος.
Μιλάμε μια ζωή για στρατιωτικά θέματα σε αυτό το φόρουμ και (κάνουμε ότι) δεν καταλαβαίνουμε πως η ηγεσία είναι το ήμισυ του παντός. Κάνουμε ότι δεν βλέπουμε πώς απέδωσαν οι αραβικοί στρατοί, που γνωρίζουν ότι είναι αναλώσιμες ποσότητες, και πώς ο Ισραηλινός στρατός, με τον Νταγιάν και τους άλλους στρατηγούς να βλέπουν τους στρατιώτες έναν έναν και να τους εμψυχώνουν με ιδιαίτερη οικειότητα και ανθρώπινη επαφή … και βέβαια καμιά ανοχή σε περιττές απώλειες … Και αυτοί ανταποκρίνονταν, αξιωματικοί και στρατιώτες, ακολουθώντας την ηγεσία και στην κόλαση εκεί που ήταν αναγκαίο κατά την κρίση της ηγεσίας … ενδεικτικά, 75% απώλειες αρχηγών πληρώματος αρμάτων στο Γιομ Κιππούρ το 1973 διότι διοικούσαν έξω από τον πύργο για άριστη αντίληψη της τακτικής κατάστασης, μεταξύ άλλων …
Πιστεύουμε ότι ο Κατσάνης π.χ. θα άφηνε τους άνδρες του να πεθάνουν; Το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο, όποιος έχει ακούσει παλαίμαχους σε εκπομπές να μιλάνε γι’ αυτόν ξέρει …
Κατ’αρχήν του έγινε απλή αφαίρεση καθηκόντων. Του αφαιρέθηκε η διοικηση, τίποτα το σοβαρο. Απλή διοικητική πράξη που γίνεται από τον ανώτερο σχηματισμό.
Το αν παραπέμφθηκε σε Ναυτοδικείο ή όχι δεν το γνωρίζουμε και το ένα είναι ανεξάρτητο από το άλλο. Και η παραπομπή σε Ναυτοδικείο δεν γίνεται εντός 24 ωρών αλλά θα το δούμε στη συνέχεια.
Τα υπόλοιπα είναι περιττες δικαιολογίες, που κάπου έχουν χάσει την μπάλα.
Δεν μπορεί να διακομίζαμε ασθενείς με ‘Εμπολα σε αεροπλανοφόρα λόγω των δυνατοτήτων τους για να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά και αυτός θέλει να ελλιμενιστεί για ένα ιό, γιατί?
Και σου το λέω εν γνώση τόσο των δυνατοτήτων των αεροπλανοφόρων όσο ακόμα και του SanDiego Naval Hospital.
Κατά κοινή ομολογία στις ΗΠΑ η καριέρα του εν λόγω θεωρείται πλέον τελειωμένη.
@stratilatis
Αγαπητέ Στρατιλατη,
Θα διαφωνήσω με το ότι η απαλλαγή καθηκόντων διοίκησης δεν θα έχει επιπτώσεις στον Πλοίαρχο Κροζιερ. Η σταδιοδρομία του θα τελειώσει σε αυτό τον βαθμό εάν ο υπουργός Άμυνας κρίνει ότι έχει επιτελέσει τα καθήκοντα του βαθμού του Πλοιάρχου σε ικανοποιητικό επίπεδο και με τιμή. Ειδάλλως θα πάρει σύνταξη στον βαθμό που ο Υπουργός Άμυνας θα κρίνει ότι έχει εκτελέσει ικανοποιητικα τα καθήκοντά του. Οπότε υπάρχει η περίπτωση να αποστρατευτει με τον βαθμό του Αντιπλοιαρχου.
Η διαφορά στην σύνταξη (πάνω στο μέσο όρο των 3 τελευταίων ετών του βασικού μισθού επί 70% λόγω 28 χρόνων υπηρεσίας) μεταξύ των δύο βαθμών είναι σημαντική, για την ακρίβεια είναι $1, 505.46 τον μήνα, η $18, 065.52 τον χρόνο.
Όπως είπα νωρίτερα, δεν θα εκφράσω άποψη για το ποίος πήρε η όχι την σωστή απόφαση γιατί δεν είναι σωστό μιας και δεν ξέρω όλες τις λεπτομέρειες.
Φιλικά πάντα,
Γιώργος
@yiorgos Προφανώς και δεν μπορείς, γιατί υπηρετείς σε αυτές τις ΕΔ. Όταν αποστρατευτείς με το καλό και με υγεία, έλα Ελλάδα. κερνάω τσιπουράκι για να μας αναλύσεις τα πάντα 🙂
@chriss8
Αγαπητέ Chriss8, είχα πλάνο να έρθω οικογενειακός στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι για να δω τον πατέρα μου (έκλεισε τα 80) και για διακοπές, αλλά η όλη κατάσταση δεν το επιτρέπει. Ισως του χρόνου μίας και θα είναι το τελευταίο καλοκαίρι μού στο στράτευμα πριν πάρω σύνταξη στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Looking forward towards the after the Army life. (28 χρόνια).
Φιλικά πάντα,
Γιώργος
Φίλε Γιώργο.
Δεν διαφωνώ σε αυτό που λές.
Αυτό που λέω και ίσως το εκφράζω λάθος, είναι απάντηση στο σχόλιο του νίκου ότι δεν του κάναν στρατοδικείο για να υπερασπιστεί την θέση του και του σπιλώσαν την εικόνα ύπουλα.
Προσπαθώ ότι δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας αλλά είναι ο καταράκτης των ποινών ( disciplinary waterfall)
Αρχικά ο προιστάμενος σχηματισμός σου αναστέλει την διοικηση, μετά σε παραπέμπει σε υπερκείμενο κλιμάκιο για κρίση και ποινή.
Το Στρατοδικείο ο κυβερνήτης δεν το γλιτώνει.
Όπως και την κρίση από τον Secretary of Defence.
Αλλά θα γίνει σε δεύτερο χρόνο στο μέλλον.
Ίσως τότε
I agree and is the responsible thing to do, that we shouldn’t judge as the judgement of the decision is completely subjective. We don’t have the full view of the situation and we come from different branches with different mentality, tradition and culture.
Even in the same branch, the Navy, a Navy SEAL has a different opinion from a active duty Navy Captain or an active duty Submarine Captain.
So we have a laugh as we become to serious.
Air force bombs
Army conquers
and finally comes the Navy to organise a celebration party.
Αγαπητέ Στρατιλατη @stratilatis
Αυτή η ιστορία έχει ακόμα δρόμο μιας και έχουν μπλεχτεί βουλευτές και ζητούν να γίνει έρευνα για το τι έγινε. Το Ναυτικό ήδη κάνει την δική του έρευνα. Στο τέλος θα μάθουμε τι έγινε και τότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα.
Στο Στρατό εδώ λεμε “Mission first, People always” και λέμε ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε. Οπότε με αυτή την διχοτομία και με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο καθένας μπορεί να βγάλει την απόφασή του.
Όσο για το συγκεκριμένο θέμα, λίγο παρακάτω έχω δώσει δύο σύνδεσμους οι οποίοι δίνουν ορισμένες πληροφορίες που δεν υπάρχουν στο άρθρο τής Πτήσης. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπέρασματα. Από εμένα, κανένα σχόλιο.
Από ότι κατάλαβα είσαι ιατρός στην Αγγλία. Σού εύχομαι δύναμη, υγεία και να περάσει αυτή η μπόρα χωρίς να σε ακουμπήσει εσένα και την οικογένειά σου. Σε ευχαριστώ για όλα όσα κάνεις μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό και είσαστε οι ήρωες για όλους μας.
Φιλικά πάντα,
Γιώργος
Κι ο άγιος φοβέρα θέλει. Αν θυμάμαι καλά την αλληλουχία των γεγονότων, το αμερικανικό ΠΝ δεν του άφησε πολλές επιλογές. Και καμία δεν θα είχε καλή κατάληξη για τον ίδιο (ακόμη κι αν γλύτωνε τον ιό, κάτι μου λέει ότι με εκατοντάδες ή χιλιάδες κρούσματα και επιπλέον πιθανούς θανάτους θα γινόταν με ευκολία αποδιοπομπαίος τράγος).
Ο κυβερνήτης πολεμικού πλοίου δεν μπορεί να στέλνει επιστολές στον Τύπο. Υπάρχει ιεραρχία. Διαφωνείς, παραιτείσαι.
Συν το γεγονός ότι αποτέλεσμα του αιτήματος του είναι να κατέβουν σε ένα νησί με 170000 άτομα αλλά 4000. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα σ’αυτό ,γιατί η κυβέρνηση μας έχει απαγορεύσει τις μετακινήσεις προς τα νησιά ; ❓
Αυτό θα το έκανε ένας γραφειοκράτης. Παραπονέθηκα, δεν με ακούσαν. Είμαι καθαρός. Εδώ έχουμε περίπτωση που μπαίνει κάποιος μπροστά για το γενικότερο καλό
Και ας μην θεοποιούμε την ιεραρχία. Αυτή υπάρχει για την κανονικότητα. Άνθρωποι είναι και αυτοί με πάθη και αδυναμίες. Ακόμα και στην ελληνική στρατιωτική ιστορία έχουμε πολλά παραδείγματα που η υπέρβαση της έφερε νίκες, ενώ η εμμονή σε αυτή, συμφορές.
ΥΓ: συμφωνώ με τον Νικόλα. Δεν ξέρουμε αν την διαρροή την έκανε ο κυβερνήτης, ή κάποιος ενδιάμεσος ( ή ανώτερος), που σιχάθηκε την ανικανότητα κάποιων decision maker.
φανταζομαι δεν θα κατεβαιναν για τουρισμό, εχουν την πειθαρχία να μεινουν σε καποια μορφή καραντίνας απο τον υπολοιπο πλυθησμό αλλά και μεταξύ τους. Στην αναγκη βαλτους 2 βδομαδες σε σκηνάκια σε μια παραλια να ξεμπερδευουν και αν εντωμεταξυ επιτεθει ο πουτιν στην αμερική βαντους παλι μεσα να φυγουν και οτι γινει
Εσύ που ξέρεις ότι την αναφορά την έστειλε στον τύπο? Θα μπορούσε οποιοσδήποτε να ήταν το βαθύ λαρύγγξ. Έχεις ακούσει για το βαθύ λαρύγγι? Η έκφραση «βαθύ λαρύγγι» καθιερώθηκε το 1972, όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Τότε κάποιος βαθύς γνώστης του σκανδάλου τα είπε όλα στους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» Γούντγουορντ και Μπερνστάιν, προκαλώντας σάλο και οδηγώντας σε πτώση τον τότε πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον. Εκείνο το «βαθύ λαρύγγι» έμεινε άγνωστο για 30 ολόκληρα χρόνια. Αποκαλύφθηκε λίγο πριν πεθάνει ότι ήταν ο υποδιευθυντής του FBI Μαρκ Φελτ.
https://twitter.com/jackmurphyrgr/status/1246058360547524608?s=21
Εξαιρετικό βίντεο. Πόση δικαίωση για αυτό τον άνθρωπο! Αυτοί οι ναύτες θα πολεμούσαν παντού για τέτοιο κυβερνήτη!
Από το tweet που παρέθεσες:
We’re seeing such a large schism emerge in the military that it isn’t even hidden anymore. There are the careerists trying to kill their soldiers for a star or a bird and then there are the actual soldiers and sailors. This is a cultural issue.
“careerists trying to kill their soldiers for a star or a bird”.
Μιλάμε για χαρτογιακάδες του κερατά, που θυμίζουν Βιετνάμ, όταν λόγω έλλειψης βομβών έστελναν Φάντομ και -105 στο Βορρά με δύο ή τρεις βόμβες το καθένα, για να εμφανίσουν σκορ εξόδων αεροσκαφών! Χωρίς αποτέλεσμα, αλλά με διακινδύνευση αεροσκαφών που κόστιζε το καθένα όσο δέκα Μιγκ και ζωών ιπταμένων (να κλείσεις τις κατά τον κανονισμό 100 αποστολές στο Βορρά με F-105 ήταν λιγότερο πιθανό από ότι με B-17 πάνω από τη Γερμανία το 1943 …). Ή, αποστολή 50 α/φ στο Ανόι για να χτυπηθεί, με προσωπική εντολή Προέδρου Τζόνσον, ΜακΝαμάρα κλπ χαρτογιακάδων του κερατά, “καλύβη όπου εστάθμευσαν δυνάμεις καθ’ οδόν προς το Νότο, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα”, ενώ τα αεροδρόμια του Βορρά και το λιμάνι της Χαϊφόνγκ λειτουργούσαν ακώλυτα από βομβαρδισμούς …
Νομίζω πως περίπου 4.000 ναύτες έχουν διαφορετική άποψη για τον καπετάνιο τους από ότι οι ανώτεροι του.
Να βάλει υποψηφιότητα να τον ψηφίσουν για αρχηγό στόλου των ΗΠΑ !!!
Για να κάνουμε πάντως και το δικηγόρο του διαβόλου, αυτό δεν μετράει και πολύ για social distancing…
Έχουν κολλήσει τη χλαπάτσα όλοι … Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται …
Οι υπερβολές περί εμπόλεμης κατάστασης στην οποία ευρίσκετο δήθεν το αεροπλανοφόρο, και τις οποίες διαβάζω και από εκλεκτούς σχολιαστές, μου θυμίζουν το εξής αμίμητο:
Υπηρετούσα αποσπασμένος στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης και είχα υπηρεσία όταν, αργά το απόγευμα, μου τηλεφώνησε σε πανικό ένας στρατεύσιμος υπηρεσίας από το Τάγμα Διαβιβάσεων του Γ’ ΣΣ (ίδιο στρατόπεδο με μας) για να μου ζητήσει να πάω στο Τάγμα για να παραλάβω κατεπείγον σήμα. Αφού “απογειώθηκε” προσηκόντως για την απύθμενη θρασύτητά του, ήρθε ο ίδιος σαν βρεγμένη γάτα να μου το φέρει. Αντικείμενο του “κατεπείγοντος”: Ένας Ανχης, διοικητής α/κ ΜΜΠ της Κεντρικής Μακεδονίας, ζητούσε να συνεδριάσει νύκτωρ ως αυτόφωρο το Στρατοδικείο για να δικάσει έγκλημα “εγκατάλειψης θέσεως ενώπιον του εχθρού σε περίοδο παρατεταμένης γενικής επιστράτευσης” (πράγματι προβλέπεται στον ΣΠΚ, όπως και η επιβαρυντική περίσταση), και ανέφερε ότι στέλνει τον κατηγορούμενο με τζιπ μόλις τον ενημερώσουμε. Είχα την πρόνοια να τηλεφωνήσω στο Διοικητήριο της μονάδος αυτής και να ρωτήσω περί τίνος πρόκειται, και έχει αναστατωθεί όλο το Σώμα … Απάντηση: “Ένας θαλαμοφύλακας, Ι4, αποκοιμήθηκε”. Δεν χρειάστηκε να ακούσω άλλο, διαβεβαίωσα τον καλό κύριο ότι θα τον ενημερώσω αφού μιλήσω με τον Πρόεδρο του Στρατοδικείου (Αναθεωρητή Γ’, παρακαλώ …), και φυσικά τον συνέδεσα με Κάιρο … Αφηγούμενος την ιστορία στον ως άνω Διοικητή μου – λαμπρό νομικό – στην αναφορά μου, εισέπραξα, πέρα από την αυτονόητη ευαρέσκεια για την κρίση μου, την ικανοποίηση να τον δω να ξεκαρδίζεται με την ψυχή του ακούγοντας τα όσα ψυχεδελικά συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ …
Ο αχρείος Τραμπ κολακεύεται να συνομιλεί με τον παιδοβούβαλο Κιμ, έχει ξεβρακώσει τις ΗΠΑ, του έχει δώσει όλο το παράθυρο ευκαιρίας που χρειαζόταν για να τελειοποιήσει πυρηνικές κεφαλές και εξελίξει φορείς των, αλλά κρίνει (και δεχόμαστε …) ότι έπρεπε να πεθάνουν δεκάδες κατ’ ελάχιστον για να μη φύγει το αεροπλανοφόρο από τη “γραμμή” παραμονή του Β’ Κορεατικού Πολέμου …
Εγκατάλειψη θέσης προ του εχθρού…. για θαλαμοφύλακα που κοιμήθηκε…. ❓
Ο δκτης αυτός? Έγινε και στρατηγός??? ❓
Δυνατό σχόλιο!
Γιατί να πεθάνουν δεκάδες; Δεν μιλάμε για εμπόλα, και το αεροπλανοφόρο δεν είναι γηροκομείο. Η θνητότητα του ιου είναι 1-2 % στο γενικό πλυθησμό. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων είναι τα 60+ έτη και με διαγεγνωσμένη συνοσηρότητα, όπου αντιστοιχεί στο 10% των επιβεβαιωμένων μολυσμένων από τον ιό. Από αυτούς ένα μικρό ποσοστό με βαρύ ιστορικό θα μπει στην ΜΕΘ με μο ηλικίας τα 70 έτη. Αν πάρουμε και τον κανόνα πως για κάθε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα υπάρχουν 10 ασυμπτωματικοί τότε οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος στο αεροπλανοφόρο από τον ιό είναι λιγότερες από την πιθανότητα να σε πετάξουν στην θάλασσα τα καυσαέρια από κάποιο κινητήρα.
Έτυχε όταν ήσουν εκεί να μπεις στον θάλαμο των ΣΝ; 😉
Δυστυχώς … τη Δευτέρα μετά το Σάββατο της Eurovision 🙂 του 2001 (Παπαρίζου Ι, κουκλάκι ακόμη χωρίς πλαστικές …) … Είχε πέσει την ώρα του διαγωνισμού η καταιγίδα του αιώνα, στο Στρατοδικείο φούσκωσαν οι υπόνομοι και οι τούρκικες τουαλέτες έβγαλαν το περιεχόμενό τους σε ύψος 20 πόντων σε όλο το ισόγειο … Μάντεψε ποιος είχε υπηρεσία και τα … ξανάστειλε πίσω με τη σκούπα … Αλλά τι να που και οι δόλιοι οι στρατονόμοι, ο ημιυπόγειος κοιτώνας πλημμύρισε μέχρι το έδαφος (= μέχρι λίγο κάτω από το πάνω κρεβάτι της κουκέτας) … το άδειαζαν οι δόλιοι με κουβάδες (!), ενώ ουκ ολίγοι ψόφιοι αρουραίοι επέπλεαν … ό,τι χειρότερο μου έχει τύχει να δω στη θητεία …
Σε άλλη κατάσταση αναφερόμουν αλλά μάλλον υπηρέτησες λίγο μετά από εμένα. Ο θάλαμος αυτός ήταν… θρύλος μεταξύ των ΣΝ, από υγειονομικής απόψεως.
Ελπίζω ο ως άνω Διοικήτης σου, να μην ήταν ο γνωστός στρατοδίκης στην Θεσσαλονίκη, που κυλόφορούσε το ανέκδοτο ότι τον επισκέφθηκε μιά φορά ένας Πυράγος και αυτός σηκώθηκε και του χτύπησε προσοχή γιτί νόμιζε ότι είναι ανώτατος αξιωματικός.
Για τα υπόλοιπα, απλός κομπασμός κάποιου που δεν έχει εμπειρία μάχιμης μονάδας και τους λόγους που αναγκάζουν έναν Διοικητή Μονάδας να λάβει μία τέτοια απόφαση για παραπομπή σε Στρατοδικείο.
Δεν θα τους αναλύσω εδώ γιατί είναι δημόσιο βήμα.
Παραπομπή στο Στρατοδικείο μπορεί να κάνει μόνο ο Εισαγγελέας του, αυτό έλειπε να ασχολούνται τα Δικαστήρια με πειθαρχικά θέματα των μονάδων, επειδή οι διοικητές είναι ανίκανοι να τα λύσουν μόνοι τους. Σαν να μη φτάνουν τα κοινά ποινικά, τα βαριά ατυχήματα, τα ναρκωτικά, το οικονομικό έγκλημα εις βάρος της υπηρεσίας (πολλοί βάζουν το δάκτυλο στο μέλι) κλπ, θα ασχολούνται και με το ότι αποκοιμήθηκε ο θαλαμοφύλακας … Μεγάλης φιλοσοφίας αντικείμενο το πώς θα πάρει 5Φ ο θαλαμοφύλακας, να ανοίξουμε τον Σουν Τζου μήπως έχει καμιά απάντηση!
Ο Διοικητής μου κόσμησε τη στρατιωτική δικαιοσύνη όσο κανένας άλλος τον τελευταίο μισό αιώνα, και καθιέρωσε ένα πρότυπο τεκμηρίωσης των βουλευμάτων και αποφάσεων που κάνει πολλές αποφάσεις των κοινών ποινικών δικαστηρίων να ωχριούν.
Τέλος, οι Στρατιωτικοί Δικαστές δεν χτυπούν προσοχή σε κανέναν. Είναι ΔΙΚΑΣΤΕΣ.
Δεν ξέρω αν ο “κομπασμός” πάει σε μένα ή στο Διοικητή μου, αλλά υπηρέτησα 20 μήνες, εκ των οποίων 4 στην 124ΠΒΕ και 12 σε πτέρυγα μάχης, με τη μοναδική ειδικότητα (πλην, φαντάζομαι, καταδρομέων και εθνοφυλάκων στα νησιά) που επιστρατεύθηκε με ατομικά φύλλα πορείας και το 1987 και το 1996, που θα επιστρατευόταν πρώτη όλων σε κάθε πιθανή κρίση με την Τουρκιά, και πήρα λευκό απολυτήριο μόλις στην τρυφερή ηλικία των 42 ετών. Το 1987, οι τότε “ομότεχνοί” μου πυροβολητές βρέθηκαν σε λίγες ώρες από τα σπίτια τους στην παραλία Καμαρίου Σαντορίνης, για να υπερασπίσουν τη σμηναρχία από αναμενόμενη ενέργεια ΟΥΚ του εχθρού που κατά πληροφορίες θα αποβιβάζοντο απο υ/β. Ως το βράδυ είχαν κάνει έργα στην αχανή παραλία, φωλεές π/β με αλληλοκαλυπτόμενα τόξα βολής και χίλια δυό άλλα πράγματα. Προσωπικά έχω κάνει σκοπιά για δυο ζωές, χειρίζομαι και συντηρώ ευχερώς δύο είδη αντιαεροπορικών και όλο το φορητό οπλισμό της ΠΑ, έχω υπηρετήσει αεροσκάφη στην πίστα, έχω οργανώσει από το μηδέν χαοτικά γραφεία προσωπικού, που … αγνοούσαν τη δύναμη της μονάδας ανά ειδικότητα, σε προδιαγραφές γερμανικής δημόσιας διοίκησης κλπ αρκετά για να γεμίσουν βιβλίο.
Με μόνιμα στελέχη κρίνω άνευ αντικειμένου να παραβγώ, διότι πολύ απλά άλλη σταδιοδρομία διάλεξα. Ευόρκως έκανα ό,τι μου ζητήθηκε από την Πατρίδα, και πολλά παραπάνω λόγω δυσανεξίας μου στο χάος και στο “δε βαριέσαι”.
I’ll not comment on the Acting Sec Navy decision or how CAPT Crozier managed the situation as that would not be appropriate. Here are two links that brins more light in the situation.
https://www.stripes.com/news/us/captain-of-uss-roosevelt-relieved-of-command-after-letter-about-coronavirus-outbreak-was-leaked-1.624691
and
https://www.stripes.com/news/pacific/captain-crozier-captain-crozier-videos-show-sailors-sending-off-ousted-uss-roosevelt-commander-with-cheers-1.624732
Very respectfully,
Yiorgos
Το γεγονος αυτο φερνει στο προσκηνιο ενα βαθυτερο προβλημα γενικα στις ενοπλες δυναμεις.Την αποστασιοποιηση των ανωτερων αξιωματικων απο τους χαμηλοβαθμους και τους αξιωματικους πρωτης γραμμης.
Αν τωρα κατι τετοιο παρατηρειται στις Αμερικανικες ενοπλες δυναμεις….το προβλημα στις αντιστοιχες Ελληνικες ειναι απλα μεγαλητερο.Φαινεται ξεκαθαρα απο τις επιλογες εξοπλισμων αλλωστε.
Η ιστορια του Νικολαου παραπανω οπως και οι προσωπικες μου εμπειριες δεν μου αφηνουν περιθωρια ελπιδων για κατι διαφορετικο…..Μαχιμια και αξιωματικοι που εμπνεουν ακομα και τον απλο στρατευσιμο υπαρχουν….αλλα ειναι “μαυρισμενοι”…Οι χαρτογιακαδες και τα πολιτικα βυσματα δυστηχως εχουν τον πρωτο λογο…
Ο ανθρωπος αυτος εχει κερδισει τις καρδιες του προσωπικου του…Πρεπει να αποτελει παραδειγμα προς μιμιση.
Θίξατε ένα πρόβλημα που φαντάζομαι μας έχει αγγίξει όλους στη θητεία μας: αν και δεν έχω κάποια ιδιαίτερη κλίση στη στατιστική μάλλον έχουμε αυτή την ομαλή κατανομή: στα δυο άκρα κάποιοι εξαιρετικά καλοί/κακοί μόνιμοι και στη μέση κάποιοι αδιάφοροι/τυπικοί αξιωματικοί.
Ακόμα θυμάμαι τον Ασμια που με είχανε πει ότι τρέχει η μαγκιά από τα μπατζάκια και αποδείχθηκε άψογος στη συνεργασία ακόμα κι όταν ήθελε να με επιπλήξει και τον ομοιόβαθμο του που οι συνάδελφοί είχαν πει ότι απέφυγε όλα τα μαθήματα ηγεσίας στη σχολή και νόμιζε ότι η ιεραρχία σταματά στο βαθμό του. Και σε αντίθεση με τον Αμερικανό αξιωματικό που θεωρούσε το προσωπικό το πιο ζωτικό στοιχείο στη διάθεσή του, ο δικός μας Ασμίας χρησιμοποιούσε εύκολα τη λέξη “κ@λ0φ@νταρα”.
Δύσκολη κατάσταση για όλους ήταν αυτή.
Θα συμφωνήσω κ εγώ με τους σχολιαστές που πιστεύουν ότι καλά έκανε ο κυβερνήτης να ζητήσει να δέσει το πλοίο και να εκκενωθεί. Για τους σχολιαστές που διαφωνούν να αναλογιστούν ότι το Αεροπλανοφόρο δεν είναι Κρουαζερόπλοιο όπου κάθε επιβάτης έχει τη δική του καμπίνα. Επίσης αν και το νοσοκομείο του είναι περισσότερο εξοπλισμένο σε σχέση με ένα κρουαζερόπολοιο δεν έχει χώρο να στήσει νοσοκομείο εκστρατείας με επιπλέον ΜΕθ έκτος αν αρχίσει να πετάει αεροσκάφη μεσοπέλαγα όπου σε μια τέτοια περίπτωση πάλι δεν μπορεί να εκτελέσει την αποστολή του.
ΠΤΗΣΗ ένα update του άρθρου με τις επευφημίες του πληρώματος https://www.youtube.com/watch?v=Suc5fUJ13Rg γιατί αξίζει γι αυτόν τον αξιωματικό!
Με βαση αυτα που ξερουμε για την μεταδοτικοτητα του ιου,η λογικη λεει πως σε ενα τοσο περιορισμενο χωρο θα ειχαν μεσα σε λιγες μερες τετραψηφιο αριθμο κρουσματων.Αλλα τι λεμε τωρα?Υπαρχει πιο ωραιο πραγμα απο το να διοικεις απο το γραφειο σου…????
Που το πιθανότερο είναι να είναι ασυμπτωματικοί, δεν είχαν ομάδες υψηλού κινδύνου, και το σημαντικότερο έχεις τρομακτικά μέσα για να ανταποκριθείς.
Δεν θα διαφωνησω μ αυτα που λες,αλλα σκεψου ποσα λιγα πραγματα ξερουμε για τον ιο και τη συμπεριφορα του,και ποσοι νεοι ανθρωπιο(55-50 και κατω)εχουν πεθανει μεχρι τωρα σε ολο τον κοσμο χωρις μαλιστα να ειχαν πριν καποιο προβλημα υγειας.Νομιζω πως η ολη ιστορια ηταν ενα δικοπο μαχαιρι για τον πλοιαρχο.Να υπακουσει στις διαταγες ρισκαροντας τις ζωες του πληρωματος,με κινδυνο αργοτερα να χαρακτηριστει σαν ενας καραβανας που εκτελει ακριτα οτι διαταγη του δινουν η να επιμενει στην αρχικη του προταση,βγαζοντας στη σεντρα το επιτελειο,και θυσιαζοντας την καριερα του.Πιστευω πως και εσυ στη θεση του διαλεγες το δευτερο.
Κρούσμα δεν σημαίνει θάνατος.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε μπορεί εσύ ή εγώ να νοσούμε από τον ιό και να μην το γνωρίζουμε.
Προφυλασόμαστε για εμάς, αλλά για τις μανάδες μας και τους πατεράδες μας που αν τους το μεταδώσουμε θα πεθάνουν.
Σκέψου το σαν το προφυλακτικό στο σεξ. Ειδικά αν έχεις εξωσυζυγικές σχέσεις. Δεν θες να κολλήσεις εσύ αλλά κυρίως δε θες να το φέρεις στο σπίτι σου και στη γυναίκα σου.
Τα ασυμπτωματικά κρούσματα είναι ακίνδυνα. Από τα υπόλοιπα ένα μεγάλο ποσοστό θα χρειαστεί νοσηλεία, ενώ πάρα πολλά θα χρειατούν διασωλήνωση. Χωρίς να δοθεί ιατρική υποστήριξη πολλά από αυτά μάλλον θα είναι θανατηφόρα. Τέλος, δεν ξέρουμε, μια τόσο βαριά πνευμονία, τι προβλήματα θα αφήσει σε αυτούς που την περάσανε.
Ας δεχτούμε ότι κανένας δεν θα άφηνε να πληγεί η οικονομία του, όσο αποφάσισαν οι χώρες μας, αν το κόστος της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού δεν ήταν πολύ μεγαλύτερο.
Για πότε υπολογίζετε ότι θα γυριστεί ταινία στο Hollywood με αυτή την ιστορία;
Έχουν βρει και τον τίτλο USN Pussy !!,
Η μετάφραση του Grozier στα Ελληνικά είναι Λυμπέρης !
Αυτός έκανε άλλη βλακεία.
Ψάξε να βρείς το βιβλίο του “Σύγχρονη Ελληνική Αμυντική Στρατηγική” που το εξέδωσε τρία χρόνια πρίν τα Ίμια και θα καταλάβεις γιατί μας πήραν φαλάγγι οι τούρκοι τότε.
Η πλάκα είναι ότι θεωρεί ότι το βιβλίο του ήταν σημαντικό σημείο της βιογραφίας του.
Διάβασα το μετά των Ημίων και πραγματικά έχω κάνει overflow. Αυτά γίνονται όταν η πολιτική ανακατεύει το στράτευμα. Φτιάχνει Λυμπερηδες, Κωσταράκους Αποστολάκηδες και Croziers. Και μια προσωπική ερώτηση. Δεν σε προβληματίζει κάθε μέρα που περνάει και τα αποτελέσματα που βλέπεις η γρήγορη αντίδραση της Κίνας. Συνήθως ο πρώτος την πατάει χειρότερα από όλους. Είναι ο ένας πάνω στο άλλο. Δεν γνώριζαν τι αντιμετωπίζουν και όμως έμειναν μόνο στην Γιουχάν; Υποτίθεται πως η διατροφή, ο τρόπος ζωής και οι δομές των δυτικών έχουν ανεβάσει πολύ το προσδόκιμο ζωής, και το ανοσοποιητικό μας αντιμετωπίζει εκατοντάδες κορωνοιόυς κάθε μέρα. Γιατί τους Καυκάσιους τους πήρε ο διάολος αυτή την φορά;
Το πρόβλημα προφανώς και δεν θα το λύσουμε μεταξύ μας με τις όποιες διαφωνίες και επιχειρήματα. Απλά θα παραθέσω τις σκέψεις/απόψεις που μου γεννήθηκαν από τα σχόλια και κυρίως το άρθρο. Οι σκέψεις/απόψεις μου, θα πω εκ των προτέρων είναι υπέρ του πλοιάρχου.
– Όπως αναφέρθηκε ορθά σε προηγούμενο σχόλιο, εάν γίνει πόλεμος θα μπουν μέσα όλοι και το πλοίο θα πολεμήσει χωρίς να χρειαστεί αντικατάσταση πληρώματος.
– Όσον αφορά το χειροκρότημα στον πλοίαρχο, είτε 5.000 είτε 1.000 μείνουν ένδον, έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Δεν θα άλλαζε κάτι που συγκεντρώθηκαν στο κατάστρωμα.
– Το μεγαλύτερο πλήγμα στο μέλλον για το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του θα είναι η συνέχιση του δόγματος του “αναλώσιμου στρατιώτη”. Πλέον, απέναντι στην Κίνα μειονεκτής σε αριθμό στρατιωτών. Εάν δεν υπολογίζεις να τους κρατήσεις ζωντανούς περισσότερο από τον εχθρό και για όσο χρειάζεται, τότε θα τελειώσεις μια ώρα αρχύτερα. Το ίδιο λάθος κάνουμε κι εμείς σαν Ελλάδα. Ο στρατιώτης ανεκπαίδευτος και αναλώσιμος οσάν να έχουμε τον πληθησμό της Κίνας απέναντι στην Τουρκία. Δυστυχώς για εμάς έχουμε τον πληθυσμό της Ελλάδας.
– Δεν είναι ελίτ στρατιωτικό πλήρωμα. Είναι ελίτ στρατιωτικοί ανθρώπινοι οργανισμοί και πρέπει να διαφυλαχθούν σε άριστη κατάσταση προκειμένου να μην καταρρεύσουν από την αρχή απέναντι σε πολυαριθμότερο αντίπαλο (Κίνα) διότι η πίεση θα είναι μεγάλη. Άνθρωπος χωρίς χέρια, με ένα πόδι, 40 πυρετό και σπασμένο κεφάλι, μόνο στις ταινίες του χόλιγουντ πολεμάει.
– Όσον αφορά το Βιετνάμ, έχει μέχρι σήμερα μηδέν θανάτους διότι έκλεισε τα σύνορά του με το καλημέρα. Πιθανόν, να μην κόλλησαν εκεί και αυτό ίσως να θέλουν να αποφύγουν οι επιτελείς να βγει παραέξω. Η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα (ΗΠΑ) αποτελεί τώρα τον παγκόσμιο φορέα του ιού. Ο στρατός των ΗΠΑ είναι πλέον μία υγειονομική βόμβα που επισκέπτεται όλον τον πλανήτη. Όπου πηγαίνουν σπέρνουν κορονοϊό. Το λάθος του Τραμπ και τον επιτελών του, να πιστέψουν στην αρχή κάθε είδους συνωμοσιολογία περί κορονοϊού τους στοιχίζει ακριβά. Αυτήν την περίοδο αδράνειας θέλουν να καλύψουν αλλά δεν καλύπτεται όσους και να παραπέμψουν επειδή έμμεσα εκθέτουν τον πρόεδρο και όποιους από τους συμβούλους του πέρασαν σε αυτόν την γνώμη τους. Η ανάγκη γράφει την ιστορία και όσους μπορούν να διαχειριστούν αυτήν καλύτερα.
– Όπως και να ‘χει δεν πήγε από μόνος του Βιετνάμ. Κάποιοι τον διέταξαν. Όταν πας σε μία χώρα που έκλεισε τα σύνορά της με το καλημέρα, με αναλογία σε 90 εκατομύρια πληθυσμό τα 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα και με μηδέν καταγεγρεμμένους θανάτους και εσύ έχεις 5 χιλιάδες πληθυσμό και 97 επιβεβαιωμένα κρούσματα κάτι δεν πάει καλά. Η αναλογία προδίδει άλλα. Με το καλημέρα έχεις το 1/3 σε αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της χώρας που επισκέπτεσε. Μάλλον σημαίνει ή ότι το Βιετνάμ ψεύδεται ή ότι κουβαλούσες τον υιό μαζί σου, μια που με τις ευλογίες του προέδρου, επί μήνες το έπαιζες “alegria” όταν οι άλλοι μετρούσαν θανάτους. (Είμαι υπέρ του Τραμπ αλλά εδώ έκανε πατατιά). Το πρώτο μένει να ελεγχθεί, το δεύτερο το βλέπουμε να εκτυλίσσεται. Δεν μπορεί τόσοι νεκροί και τόσα κρούσματα από την μια στιγμή στην άλλη. Η κατάσταση προϋπήρχε στις ΗΠΑ.
– Όταν οι διαταγές και τα αποτελέσματα αυτών δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να το αναφέρεις για να εκτιμηθεί και όχι για να ληφθεί εμπαθώς εις βάρους αυτού που το ανέφερε. Η μεγαλύτερη άμυνα είναι το “όλα στο φως”. Μόνον αυτό σε αναγκάζει να διορθώσεις τα “κακώς κείμενα” για να μην ντρέπεσε για τον εαυτό σου. Το “κάτω απ’ το χαλί” κρύψιμο απλά πολαπλασιάζει τα προβλήματα και στο τέλος “σκάνε” όλα μαζί και γίνεσαι μια και καλή ρόμπα, συν το τρέχεις και δεν φτάνεις κατόπιν εορτής. Βλέπε Ελλάδα. Θέλει θάρσος η αλήθεια.
– Προφανώς, ο πλοίαρχος δεν είναι από αυτούς που θεωρούν την εκτέλεση εντολών ως ευκαιρία για γλύψιμο ανωτέρων διά υπηρεσιακών ενεργειών. Αλλά και οι ίδιοι οι διοικούντες φάσκουν και αντιφάσκουν. Εάν έχουν δίκαιο ας τον αντικαταστήσουν και ας διατάξουν το πλοίο να συνεχίσει. Δεν το κάνουν όμως.
– Για την πιθανότητα να ήταν δικό του το λάθος που δεν αντέδρασε νωρίτερα. Εάν είναι έτσι, “Το δις εξαμαρτείν τ’ αυτόν ουκ ανδρός σοφού”. Μένανδρος. “Το να κάνει κανείς το ίδιο λάθος δύο φορές δεν είναι γνώρισμα σοφού άνδρα”. Σκέφτηκε λοιπόν με Σοφία και θέλησε να διορθώσει άμεσα το λάθος (ελέγχεται εάν ήταν δικό του) των εντολών που πρόδωσαν το αξιόμαχο των ανδρών του ή συνυπηρετούντων του. Με άρρωστους στρατιώτες δεν πας στον πόλεμο. Μια πανδημία εντός του αεροπλανοφόρου πάλι θα τον έστηνε στον τοίχο και αυτόν και το πλοίο.
– Τέλος, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν, ότι για το Βιετνάμ δεν μπορούσε να έχει στοιχεία στα χέρια του για τον κορονοϊό παρά μόνο δημοσιεύματα. Στα στρατιωτικά συστήματα, δεν έχει αποτέλεσμα η όποια ενέργεια διόρθωσης μια κατάστασης από κατώτερο προς ανώτερο, εάν δεν υπάρχουν απτά στοιχεία. Οι ανώτεροι, εάν δεν συντάσσεσαι μαζί τους, θα το εκλάβουν αυθαίρετα εις βάρος σου, βασισμένοι στην λογική του “εγώ έτσι το κατάλαβα άρα έτσι είναι”. Εάν συνεχίσεις να διαφωνείς αρχίζει το εργασιακό μπούλινγκ, βασισμένο στις ατέλειες και τα λάθη μόνο των κατώτερων. Όπως και έγινε.
Εύχομαι οι Αμερικάνοι να φανούν λογικοί και να “ποιήσουν την ανάγκη φιλοτιμία” και όχι “την ιεραρχία κόμπλεξ” και ενδεχομένως πολιτική σκοπιμότητα.
Αν είχε φτάσει αξιοκρατικά στην θέση του θα ήταν μέσα στο πλοίο και θα το πάλευε, όπως κάθε τίμιος αξιωματικός όταν αντιμετωπίζει μια απειλή. Με την παρουσία του διοικητή στόλου 2 γραφεία μακριά του στο ίδιο Deck δεν του είπε τις ανησυχίες αλλά έστειλε επιστολή στο βύσμα του για να τον γλυτώσουν επειδή ήταν ανίκανος να το διαχειριστεί. Μόλις του είπαν πως αυτή είναι η δουλειά σου να κρατάς το πλοιο up & running κάτω από οποιοσδήποτε συνθήκες, σαν κότα λυμπεράτη και ανεύθυνη έβγαλε όλο το USN στα μανταλάκια. Το λάθος είναι πως πάτε με την κοινή λογική να εξηγήσετε μια στρατιωτική υπερδύναμη. Με το να δικαιολογείτε την πράξη του Crozier είναι ύβρις για την μνήμη του χειριστή που έμεινε στο Μιράζ και πέθανε μέσα σε αυτό γιατί δεν το εγκατέλειψε στην τύχη του μην τυχόν και πέσει στον Ωρωπό και σκοτώσει ανθρώπους. Λυπάμαι που δεν θυμάμαι το όνομα του. Ο στρατιώτης ή ναύτης ή αεροπόρος που δίνει ένα όρκο τον τηρεί. Δεν αμφισβητεί την ιεραρχία, υπακούει και αναλαμβάνει την ευθύνη να παλέψει για να μην ντροπιάσει τον όρκο του, το σώμα του και την χώρα που υπηρετεί. Τον όρκο τον δώσατε όλοι σας, για θυμηθείτε τον και βάλτε τον δίπλα σε αυτά που έκανε ο τύπος αυτός. Μου θύμιζε τους καραγκιόζηδες αντιστασιακούς αξιωματικούς που είχα και ενώ έχω δώσει ένα όρκο για τυφλή υπακοή στους ανωτέρους μου, αν λάμβανα διαταγή που παραπέμπει σε πραξικόπημα να μην την εκτελέσω !!! Δεν βάζεις τους κατώτερους σου το βάρος να αμφισβητούν τις αποφάσεις των ανωτέρων τους. Αυτή η εικόνα απλά αντανακλά το γενικότερο κακό της ηγεσίας. Η ζημιά του Crozier είναι μεγαλύτερη της αχρήστευσης του πλοίου. Έκανε το πλήρωμα και όχι μόνο, να αμφισβητήςουν την ιεραρχία. Αν λέω εγώ διεξάγονται σήμερα επιχειρήςεις και παγιδευτούν 5 seals στην Β. Κορέα και πρέπει να τους πάρουν από εκεί. Ποιος θα πάει; Ο νέος κυβερνήτης θα τους πει να μπουν στο πλοίο. Θα μπουν; Θα τους εξηγήσει τι έχει συμβεί; Μήπως να το πουν στο CNN να τους παρακαλέσει να μπουν στο πλοίο να πάνε να σώσουν τους 5. Η ζημιά είναι τεράστια για το USN και όποιος δεν βλέπει τι έχει συμβεί, εθελοτυφλεί. Θυμηθείτε το Crimson tide, μπορεί να ταχθείτε με τον washington αλλά δεν είχε δίκιο, δεν πολεμάς μαντεύοντας.
Εάν ο Κατσιμήτρος είχε εκτελέσει τις διαταγές Παπάγου. για το πού θα έμπαινε η γραμμή του Μετώπου, οι Ιταλοί μάλλον θα είχαν ανατρέψει την VIII Μεραρχία και η Ελλάδα θα έπεφτε στην αρχική ακόμα επίθεση. Εάν ο Βελισσάριος εκτελούσε τις διαταγές του επιτελείου, δεν θα έσκαγε λίγες ώρες μετά στην σκηνή του διαδόχου να του πει “σας έφερα τα Γιάννενα”.
Την τυφλή υποταγή την ευαγγελίζονται πάντα όλοι οι στρατοί τα τελευταία 4.000 χρόνια. Δεν ακολουθήθηκε όμως ποτέ στην πράξη. Η πραγματικότητα της ΖΩΗΣ και του ΘΑΝΑΤΟΥ επιβάλει ο άχρηστος εκατόνταρχος να σουβλιστεί από τους λεγεωνάριους, ο τρελός ίλαρχος να κάνει έφοδο επάνω στις λόγχες μόνος του, ο ανίκανος στρατηγός να εγκαταληφθεί και οι τολμηροί είτε να νικάνε είτε να σώζουν ζωές… Αν η ανυπάκουη φέρει την νίκη, γίνεσαι ήρωας. Αν φέρει ζημιά, εκτελείσαι. Απλό.
Εν τέλη άλλη αντίληψη έχει ο στρατιώτης για να πάρει ανάλογη ευθύνη για ανυπακοή και άλλη ευθύνη ένας κυβερνήτης αεροπλανοφόρου που ΞΕΡΕΙ ότι ορισμένοι άχρηστοι γραφειοκράτες θυσιάζουν ζωές, γιατί το μόνο που θέλουν είναι να πάρουν προαγωγή τον Νοέμβριο, με την επανεκλογή Τραμπ.
@aesa @nikolaos @stratilatis,
Αγαπητοί φίλοι,
Επειδή παρακολουθώ τα σχόλια σας με πάρα πολύ ενδιαφέρον, απλά θα συνιστούσα να κατεβάσετε λίγο τον τόνο για αυτό το θέμα γιατί δεν ξέρουμε όλες τις πληροφορίες. Θα κάνω ορισμένες διευκρινίσεις για το πως είναι το σύστημα εδώ, τουλάχιστον στον Στράτο, και με γνώση ότι το Ναυτικό ακολουθεί τις βαθιές παραδόσεις του.
Ο Πλοίαρχος Κροζιερ δεν έγινε Πλοίαρχος αναξιοκρατκα, με βύσμα δηλαδή, γιατί οι προαγωγές βασίζονται πάνω στο Best qualified, ως ελάχιστο, και αξιολογούν πως έχεις ανταπεξέλθει στα καθήκοντα σου από Ανθυπολοχαγος έως Αντισυνταγματαρης, τι θέσεις είχες, διοικητικές, επιλελικες, και ποιες είναι οι δυνατότητες (potential) σου για υψηλότερο βαθμό. Το ποσοστό προαγωγής από Αντισυνταγματαρη σε Σύνταγματάρχη, ιστορικά, είναι κάτω από 20%.
Για παράδειγμα, την πρώτη φορά που πέρασα από αυτή την διαδικασία, το 2017, το ποσοστό ήταν 14%. Από τούς 150 που επιλέξανε, 6 ήταν του Μηχανικού. Το ποσοστό επιλογής με την δεύτερη φορά, η above the zone, είναι αμελητέο, συνήθως 2-3 άτομα. Όχι ότι δεν υπάρχουν ελπίδες, αλλά είναι μικρές. Γενικά, στο στράτευμα κυριαρχεί το αξίωμα ότι εάν φτάσεις στο βαθμό του Αντισυνταγματαρη έχεις κάνει μια επιτυχημένη καριέρα. Το ποσοστό προαγωγής από Ταγματάρχη σε Αντι/ρχη το 2013 (η δικιά μου χρόνια) ήταν 24% ενώ το 2012 ήταν πάνω από 60% και κατά την διάρκεια των πολέμων από το 2001 μέχρι το 2011 ήταν πάνω από 90%. Ο αριθμός επετηρίδας που είχα ήταν 24ος /300+.Οι ανάγκες του στρατευματος καθορίζουν το ποσοστό προαγωγής.
Όσο για αυτο το θέμα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε. Για εμένα, δεν είναι περίεργο ότι ο διοικητής του Aircraft Carrier Battle Group, ο προϊστάμενος του καπετάνιου του αεροπλάνοφόρου, δεν ήταν στη λίστα των 30 ατόμων που έλαβαν το μήνυμα. Θα υποθέσω ότι ο κυβερνήτης του πλοίου είχε συνεννοηθεί με τον Διοικητή του BG. Εάν όχι, ήταν σφάλμα, που δικαιολογεί την έλλειψη εμπιστοσύνης στις διοικητικές τού ικανότητες. Όπως είπα, υποθέτω,. Δεν ξέρω, άρα δεν μπορώ να τον κρίνω.
Το Ναυτικό με την καθαίρεση του κυβερνήτη, ανακοίνωσε ότι ο νέος κυβερνήτης θα ήταν ο προηγούμενος κυβερνήτης του πλοίου. Αυτός που παρέδωσε το πλοίο στον Κροζιερ. Οπότε ο νέος κυβέρνητης ξέρει το πλοίο και τις δυνατότητες του πληρώματος.
Το τι θα γίνει με τον Κροζιερ, ο καιρός θα δείξει. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα περάσει Ναυτοδικειο. Απλά θα του ζητηθεί να αποστρατευτει και ελπίζω με τον βαθμό του. Ήδη έχουν μπει βουλευτές (representatives) και ζητούν να γίνει έρευνα (Congressional Inquary) οπότε έχει αρχίσει να γίνετε ντόρος.
Όσο για τις μαχητικές ικανότητες του πλοίου πιστεύω ότι το Ναυτικό ξέρει τι πρέπει να κάνει. Παντός δεν υπάρχουν αποστολές ρουτίνας. Υπάρχουν εκπαιδευτικες, και επιχειρησιακες (προβολή σημαίας, πολεμικές αποστολές κτλ.) Γενικά τα αεροπλανοφορα δεν πάνε έξω για τουρισμό για 6 μήνες.
Συγνώμη για το μακροσκελή σχόλιο.
Φιλικά πάντα,
Γιώργος
Χωρίς να αναιρέσω ότι έχω γράψει, ας προσπαθήσω να σκεφτώ κόντρα στην άποψή μου και ας δεχθώ ότι φταίει. Αυτόματα όμως γεννιούνται προβληματισμοί. Ο πλοίαρχος “φαγώνεται”. Λύθηκε το πρόβλημα; Όχι. Γιατί;
Διότι ένα τόσο σημαντικό πλοίο, οι ανώτεροι ενός “άχρηστου” το άφησαν να ερημώσει.
Διότι ούτε ένας δεν βρέθηκε, από την βόλεψη της καρέκλας του, να τον διατάξει να κάνει το σωστό, από τον φόβο μήπως τον στείλουν ως ικανότερο να θαλασσοπνίγεται στους Ωκεανούς. “Καλά είμαστε στο γραφειάκι μας.”
Όλη η ιεραρχία εν τέλη γιατί έκανε αυτό που πρότεινε ο πλοίαρχος και δεν βρέθηκε ένας να τον διατάξει να χρησιμοποιήσει τον προηγμένο εξοπλισμό του πλοίου;
Και ο διοικητής στόλου τι έκανε; Γιατί δεν τον απάλλαξε άμεσα από τα καθήκοντά του και να αναλάβει αυτός; Πολύ βολικά του ρίξαν την ευθύνη χωρίς να τον διατάξουν να χρησιμοποιήσει τον προηγμένο εξοπλισμό του πλοίου.
Εάν κάποιος κάνει ένα λάθος (εσκεμμένο ή μη), όλοι οι ανωτεροί του θα περιορισθούν στο κομπλεξικό/γραφειοκρατικό “φάτε τον” ή πρέπει ταυτόχρονα να διατάξουν την διατήρηση της μαχητικής ικανότητας του πλοίου; Τι έκαναν όλοι αυτοί για την μαχητική ικανότητα του πλοίου; Το μόνο που έκαναν, ήταν να πράξουν ότι τους πρότεινε ο Crozier και να θέσουν το πλοίο σε αδράνεια μέχρι να στείλουν τον προηγούμενο από το Αμέρικα. Μου φαίνεται η σημαντικότητα της επιχειρησιακής κατάστασης του αεροπλανοφόρου, είναι σημαντικότερη για εμάς παρά για τους αμερικάνους.
Κανείς από τους ανωτέρους του δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη διατάζοντάς τον. Όμως, σε τόσο μάχιμες μονάδες οι στιγμές αδράνειας και τα κενά διοίκησης στοιχίζουν. Μήπως πρέπει λοιπόν να ξηλωθούν και άλλοι πλην του πλοιάρχου ή μήπως το πρόβλημα τελικά δεν ήταν τόσο επιχειρησιακό;
Κανείς δεν ξέρει το μέλλον αλλά αυτό που πρέπει να κάνει ο Crozier είναι να μην παραιτηθεί. Να το παλέψει μέχρι τέλους και εάν το αποτέλεσμα της ήττας είναι να τον διώξουν, ας τον διώξουν. Δεν πρέπει να παραιτηθεί. Τέλος.
Το πλήρωμα αποχαιρετά τον πλοίαρχο σαν ήρωα.
https://www.lifo.gr/now/world/276900/koronoios-naytes-aeroplanoforoy-apoxairetoyn-san-iroa-ton-ploiarxo-plirose-to-aitima-ekkenosis
Κάτι δεν πάει καθόλου καλά στο USN.
Για όσους πάντως κατηγορούν τον κυβερνήτη πως δεν έπρεπε να βγάλει το πλοίο εκτός μάχης, φαίνεται πως η ηγεσία του αμερικανικού ΠΝ ισχυρίζεται ότι η ίδια σχεδίαζε “εδώ και αρκετές μέρες” να κάνει το ίδιο ακριβώς πράγμα που ζητούσε ο Crozier, και διαφωνούν μονάχα στον τρόπο που είπε όσα είπε, όχι με το νόημά τους. Άρα μάλλον διαφωνείτε και με τον SECNAV… https://www.washingtonpost.com/national-security/battling-an-outbreak-captain-of-aircraft-carrier-asks-navy-to-evacuate-crew/2020/03/31/cfa57e1c-7363-11ea-ae50-7148009252e3_story.html
Συμπληρωματικό λινκ: https://www.ptisidiastima.com/%cf%84%ce%bf-uss-theodore-roosevelt-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%8d%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%ac%ce%ba%cf%84%cf%89%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81/
Ο τροπος που χειρίστηκε την κατάσταση είναι υπό κρίση και όχι το αποτέλεσμα. Στα link που παρέθεσε ο Yiorgos και εσείς λέει ακριβώς αυτό ότι ήταν δρομολογημένη η διαδικασία απομάκρυνσης του πληρώματος, απλά έβαλε στην λίστα αποστολής του mail και παραλήπτες εκτός της ιεραρχίας και δεν διασφάλισε ότι δεν θα διαρρεύσει το mail προς τα εξω ως όφειλε.
Αυτό λέω κι εγώ, επισημαίνω απλώς ότι πολλοί εδώ λανθασμένα επικεντρώνονται στο αποτέλεσμα.
Αγαπητέ μου φίλε,
γίνεται συζήτηση 100 σχολίων για το αυτονόητο, ότι δεν υπάρχει πόλεμος, ότι δεν υπάρχει λόγος για νεκρούς, ότι το πλοίο πρέπει να ελλιμενισθεί. ΣΗΜΕΡΑ, ΥΠΟ ΤΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ! Όχι τον Νοέμβριο του 1950, όχι τον Οκτώβριο του 1961, όχι τον Οκτώβριο του 1962, όχι τον Οκτώβριο του 1973. Σήμερα!
Εξάλλου, αν συνέβαινε το αντίθετο, ο Carrier Battle Group Commander θα διέτασσε τον νέο κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου να αποπλεύσει άμεσα! Δεν έγινε! Έγινε, τουναντίον, το μόνο λογικό. Οι πολιτικάντηδες πούλησαν ανέξοδη πυγμή, αλλά δεν διακινδύνευσαν νεκρούς από βλακεία, που θα γινόταν ο πολιτικός τάφος τους και πιθανώς θα τους οδηγούσε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Δεν είναι βλάκες, έχουν πολύ καλή νομική συμβουλή και ξέρουν ως που τους παίρνει: Να αφανίσουν μια καρριέρα ενός πολύτιμου στελέχους (δεν έγινε διοικητής αεροπλανοφόρου στα 48 για τα ωραία του τα μάτια, φαντάζομαι …) για να πουλήσουν το κομμάτι τους σε ένα μέρος του κοινού που αξιώνει πυγμή, ό,τι κάνει και ο μέσος Έλληνας συνάδελφός τους δηλαδή.
Αντ’ αυτού αρχίζουν θεωρητικολογίες περί ιεραρχικής προσταγής, πειθαρχίας, εγκατάλειψης θέσεως ενώπιον του εχθρού, άμεσα επικείμενου Β’ Κορεατικού Πολέμου και άλλα ηχηρά παρόμοια, που απλώς δεν συντρέχουν. Όταν, λόγω διαφωνίας των νομοθετικών σωμάτων με τον Πρόεδρο για τον προϋπολογισμό, το αμερικανικό κράτος κατεβάζει ρολά για μήνες, το πρώτο που γίνεται είναι να καταπλεύσουν στα λιμάνια τα αεροπλανοφόρα. Τότε δεν λείπουν; Η ΠΤΗΣΗ συχνά σχολίαζε σε άρθρα ότι για εβδομάδες δεν υπήρχε ούτε ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ σε περιπολία κάπου στον πλανήτη, για πρώτη φορά μετά το Β’ ΠΠ. Τι γινόταν τότε; Στο μεταξύ, στη ζώνη ευθύνης του 7ου Στόλου είναι έτσι και αλλιώς σε περιπολία το USS Ronald Reagan, με τη CVW-5 (“The tip of the Spear”) και βάση την Ιαπωνία.
Μερικοί νομίζουν ότι οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων είναι αναλώσιμα πράγματα, και ότι για τις ζωές τους δεν λογοδοτεί κανείς στα δικαστήρια! Ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι χώρος πέραν και υπεράνω του Νόμου!
Το αποκορύφωμα: Όσοι κόπτονται για την ιεραρχία και τις προσταγές, διερωτώνται “Πώς θα πειστεί τώρα το πλήρωμα να ξαναμπεί στο πλοίο;”, λες και από την ιεραρχία διέπεται μόνο ο Πλοίαρχος, ενώ το πλήρωμα άμα γουστάρει και μόνο ξαναμπαρκάρει, σαν να είναι το εμπορικό ναυτικό!
Θα τρελαθούμε τελείως. Λες και το Αμερικανικό Ναυτικό, η πιο μάχιμη και εμπειροπόλεμη ένοπλη δύναμη στη Γη, που έχει κάνει επιχειρήσεις το 1972 στο Βιετνάμ και το 1991 στο Ιράκ με έξι (6) αεροπλανοφόρα ταυτόχρονα στο ίδιο θέατρο επιχειρήσεων, κάποια εκ των οποίων έκλεισαν χρόνο (!) στη θάλασσα, έχει να αποδείξει κάτι σε μας ή σε κάποιον άλλο!
Νικόλαε, πιστεύω πως είμαι από τους πρώτους που σηκώνουν υποψιασμένοι το φρύδι μόλις βλέπουν λαϊκίστικες επικεφαλίδες που αντιπαραθέτουν τα παιδιά του λαού όπως ο καλός μας CO με τη διεφθαρμένη ελίτ των ηγετών, άρα δεν είχα κανένα καημό να λιβανίσω τον λαοπρόβλητο Πλοίαρχο Crozier για την πράξη του, ούτε δίστασα να δείξω την ανησυχία μου για τις επιχειρησιακές επιπτώσεις όταν η δική μας ΠΑ ακύρωσε τον φετινό Ηνίοχο. Εν προκειμένω όμως πραγματικά δεν μπορώ να δω κάτι το μεμπτό. Ολόκληρες οι ΕΔ των ΗΠΑ μπαίνουν σταδιακά σε αναπροσαρμογές και καταστολή, ήταν η μόνη λογική κατάληξη (ειδικά για ένα asset που έχει να φορτώσει πυρηνικά πάνω από 20 χρόνια…) να βρεθεί το πλοίο ελλιμενισμένο. Είμαστε σε περίοδο ειρήνης, το πλοίο βρισκόταν μακριά από τα πιθανά flashpoints, και επιπλέον αν χρειαστεί να αποπλεύσει, θα το κάνει με κάθε τίμημα. Επιτέλους, δεν είναι καν κρίσιμη η έλλειψή του ( https://news.usni.org/2020/03/30/usni-news-fleet-and-marine-tracker-march-30-2020 ). Και από τη στιγμή ειδικά που αποδεικνύεται πως το αμερικανικό ΠΝ σχεδίαζε να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα, είναι απορίας άξιο τελικά γιατί αυτή η τεράστια συζήτηση στρέφεται κατά του κυβερνήτη όταν η απόφαση ανήκε στην ηγεσία του USN. Γιατί η πτυχή της διαρροής, το μόνο δυνητικά επιλήψιμο σκέλος που πραγματικά αφορά τον Πλοίαρχο, φαίνεται πως πέρασε σε δεύτερη μοίρα…
Καλησπέρα
Αν και αργά στο πανηγύρι, μερικές σκέψεις που μου πέρασαν από το μυαλό.
Διέρρευσε η επιστολή του Crozier. Το ποιός την διέρρευσε άγνωστο, αλλά από τις ορολογίες που χρησιμοποιούνται (π.χ. η επιστολή αρχίζει με τον όρο BLUF) δεν πρόκειται για επιστολή προς αμύητους.
Περι ιεραρχίας: αν δεν απατώμαι, στα Carrier Battle Group πάντα επιβαίνει και ένας ναύαρχος, συνήθως διαμένων στο αεροπλανοφόρο. Άρα ο Crozier δεν χρειαζόταν να πάει και πολύ μακριά για να προοθήσει κάτι στην ιεραρχία. Το έκανε; Δεν το έκανε; Δοκίμασε και έπερνε απαντήσεις “σιγά μωρέ, θα το ξεπεράσουμε”; Δεν θα το μάθουμε ποτέ εκτός και αν γίνει ναυτοδικείο και τα πρακτικά δημοσιοποιηθούν.
*** Για το ποιό πάνω σενάριο δέχομαι διορθώσεις, αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα ας μας βοηθήσει.
Σε ένα πολεμικό πλοίο και δη αεροπλανοφόρο δεν υπάρχει η έννοια “περιορισμός”. Όχι με θαλάμους 50-60-70 ατόμων με προσωπικό χώρο ίσα με το μπόι τους.
Και τέλος για τον ιό και τα αποτελέσματα του. Μπορεί οι εκτιμήσεις για νεκρούς να ελέγχονται, δεν μπορεί να αγνοηθεί όμως η πιθανότητα δημιουργίας μόνιμων παθήσεων / ζημιάς στο αναπνευστικό. Αν το μισό Air Wing αποκτήσει αναπνευστικά προβλήματα, κλάφτα. Και φαντάζομαι ότι ένας αποστρατευμένος για λόγους υγείας πιλότος Χορνετ αντικαθίσταται λίγο πιο δύσκολα από ένα μάγειρα. Όχι πως υπάρχουν ζωές ανώετερες από άλλες.
Ο @yiorgos πιστεύω μπορεί να μας διαφωτίσει καλύερα, αλλά είναι λίγο πολύ γνωστές οι επιπτώσεις ξεροκέφαλων πολιτικών και αποφάσεων, το βλέπουμε στον προϋπολογισμό του VA και στις δικογραφίες για πρόκληση ανικανότητας από την υπηρεσία ακόμη και για συμβάντα εν καιρό πολέμικων επιχειρήσεων.
Ο Πλοίαρχος Κροζιερ έχει βρεθεί θετικός στον κορόνα ιό. Του εύχομαι να γίνει σύντομα καλά.
Φιλικά πάντα
Γιώργος