34.8 C
Athens
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗDeath From Above: «Ιπτάμενα Πυροβολεία» AC-130W εναντίον ναυτικών στόχων επιφανείας (βίντεο)

Death From Above: «Ιπτάμενα Πυροβολεία» AC-130W εναντίον ναυτικών στόχων επιφανείας (βίντεο)

Για πρώτη φορά, AC-130W Stringer II λαμβάνουν μέρος σε επιχειρήσεις από κοινού με το αμερικανικό Ναυτικό στην Αραβική Θάλασσα, με αεροσκάφη P-8A Poseidon και παράκτια περιπολικά σκάφη κλάσης Cyclone να πραγματοποιούν αναγνώριση και επιλογή «στόχων» επιφανείας ώστε να τους εμπλέξουν στην συνέχεια τα gunships της Αεροπορίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, όλα τα ανωτέρω assets λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις προς υποστήριξη της Μοίρας Αντιτορπιλλικών DESRON 50/Combined Task Force CTF 55 που έχει ως αποστολή της την ασφάλεια και σταθερότητα σε μια υδάτινη έκταση σχεδόν 6,5 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ζώνη ευθύνης του 5ου Στόλου, από τον Περσικό και την Αραβική Θάλασσα έως την Ερυθρά και τμήματα του Ινδικού Ωκεανού.

Θερμική απεικόνιση ενός AC-130W κατά την εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρά σε κοινή άσκηση με το Ναυτικό στην Αραβική Θάλασσα

Οι κοινές ασκήσεις εναερίων μέσων και μονάδων επιφανείας της NAVCENT (US Naval Forces Central Command) με AC-130W της SOCCENT (Special Operations Command Central) σηματοδοτούν την πρόθεση των ΗΠΑ να αναποκριθούν με «βαρύ χέρι» στις εν δυνάμει ναυτικές απειλές στην περιοχή –βλέπε Ιράν. Το ιρανικό Ναυτικό και δη οι ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο ασύμμετρης απειλής στον Περσικό και το τεστ των gunships στον ναυτικό πόλεμο δεν φαντάζει και τόσο περίεργο.

Τα AC-130W (τροποποιημένα MC-130W Dragon Spear) έχουν το «πακέτο» για τέτοια δουλειά: ένα αυτόματο GAU-23/A Bushmaster II των 30 χιλ. με ταχυβολία 200 βλημάτων ανά λεπτό, το τρομερό οβιδοβόλο Μ102 των 105 χιλ. –ιδανικό για να χαλάσει την μέρα κάποιου μόνιμα– πυρομαχικά ακριβείας για προσβολές στόχων από απόσταση όπως τις κατευθυνόμενες μέσω λέιζερ ή GPS βόμβες GBU-39 SDB (Small Diameter Bomb) και τους πυραύλους AGM-176A Griffin. Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας (AFSOC) διαθέτει δώδεκα gunships του τύπου τα οποία πετούν με τα νέα AC-130J Ghostrider.

Η ενσωμάτωση αεροσκαφών με την ισχύ πυρός του Stringer II σε ναυτικές επιχειρήσεις κατά σκαφών επιφανείας «ενισχύει σημαντικά την ικανότητά μας να εντοπίζουμε, να ιχνηλατούμε, να εμπλέκουμε και να νικούμε απειλές επιφανείας για την διατήρηση του ελέγχου της Αραβικής Θάλασσας… Η αποτελεσματικότητα της διεξαγωγής από κοινού ναυτικής κρούσης, αναγνώρισης και ένοπλης επιτήρησης φάνηκε σαφώς στις βολές με πραγματικά πυρά» επισημαίνει ο Πλοίαρχος Π. Μισιρόλα, επικεφαλής της DESRON 50/CTF 55.

Μπορεί να ήταν η πρώτη άμεση συμμετοχή AC-130W σε επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας ωστόσο εναέρια μέσα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν συνεργαστεί και παλαιότερα με το Ναυτικό, όταν ελικόπτερα MH-6M Little Bird έλαβαν μέρος στην Operation Earnest Will στον Περσικό από το 1987 έως το 1988.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
chikichiki
chikichiki
4 years ago

“Μπορεί να ήταν η πρώτη άμεση συμμετοχή AC-130W σε επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας ”

Κάτι τέτοια περίεργα ακούω και μένω. Ποτέ μου δεν “ταρακουνήθηκα” πολύ από τον θόρυβο που δημιουργούσε το “ασύμμετρο” ΠΝ του Ιράν, ακριβώς γιατί θυμόμουν πως οι ΗΠΑ διέθεταν μέσα ικανά να ανασχέσουν την απειλή των ταχέων σκαφών ακόμη και πριν τις δογματικές αναπροσαρμογές. Το AC-130 είναι μονάχα ένα από πολλά μέσα που ήταν άμεσα προσαρμόσιμα στην εν λόγω απειλή. Κι ενώ τόσα χρόνια γίνεται ντόρος περί αδυναμίας (υποτίθεται) αντιμετώπισης τέτοιων στόχων, τα AC-130, από τα πιο “έτοιμα” assets για την αποστολή, συμμετέχουν μόλις τώρα για πρώτη φορά σε σχετικές ασκήσεις;

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ ή αγορά 2 νέων κορβετών;

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού μας Ναυτικού, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020, βρίσκεται προς το παρόν σε τέλμα. Από το ποσό των 5,5...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο η πρώτη γαλλική Belh@arra, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -