27.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΔένδιας: Να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό τις νέες τεχνολογίες

Δένδιας: Να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό τις νέες τεχνολογίες

Την τεράστια συμβολή τού προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού «στην προάσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας μας στη θάλασσα για τη διασφάλιση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» εξήρε σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος παρέστη ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην τελετή εορτασμού του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Παράλληλα επισήμανε ότι «το Αρχιπέλαγος ήταν ιστορικά η κοιτίδα του Ελληνισμού. Και η συνθήκη της Λωζάνης μαζί με τις συνθήκες του Μοντρέ, των Παρισίων και την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων τού Αιγαίου. Υφίσταται βεβαίως ζήτημα υφαλοκρηπίδας το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί».

Ο κ. Δένδιας σχολίασε ότι «οι προκλήσεις που ο 21ος αιώνας μας έφερε, οδηγούν στην ανάγκη να δούμε πέρα και από την ήδη σημαντική ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού» και σημείωσε:

«Χρειάζεται μια καθαρή ματιά για να δούμε τι αντιμετωπίζουμε, τι δυνατότητες απαιτούνται, ποιο είναι το νέο τεχνολογικό υπόβαθρο, ποιος είναι ο βέλτιστος συνδυασμός. Να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό τις νέες τεχνολογίες. Να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα από τις σύγχρονες συγκρούσεις, με τις αναγκαίες πάντα προσαρμογές στο δικό μας περιβάλλον, στη δική μας πραγματικότητα.

Γιατί η σημασία του Πολεμικού Ναυτικού για την ασφάλεια της πατρίδας μας είναι αυταπόδεικτη. Η καθέλκυση της Φρεγάτας ΚΙΜΩΝ, στην οποία είχα την τιμή να παρευρεθώ στη Γαλλία, είναι απόδειξη, όπως και οι επόμενες καθελκύσεις φρεγατών τελευταίας τεχνολογίας, της ανταπόκρισης της πατρίδας μας στις προκλήσεις των καιρών. Κυρτές πλώρες για πρώτη φορά μετά το ΑΒΕΡΩΦ επιστρέφουν στις θάλασσές μας».

Περαιτέρω επισήμανε ότι «στις μέρες μας το Πολεμικό μας Ναυτικό προβάλλει την αποτρεπτική του δυνατότητα, προβάλλει τη δυνατότητα προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Η συμμετοχή μας σε τρεις διαφορετικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζει τον διευρυμένο ρόλο της πατρίδας μας στην επίτευξη της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας.

Και σε αυτή την κατεύθυνση το Πολεμικό μας Ναυτικό θα συνεχίσει να προβάλλει τις σημαντικές του δυνατότητες» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχήθηκε από καρδιάς στις γυναίκες και στους άντρες που υπηρετούν στο Λιμενικό μας Σώμα και στους ναυτικούς μας της ελληνικής ακτοπλοΐας «που συνδέουν 365 μέρες το χρόνο τα μικρά και μεγάλα νησιά κάτω από δύσκολες συνθήκες» απευθύνοντας έκκληση προς ττους Έλληνες πλοιοκτήτες και εφοπλιστές «να αγκαλιάσουν και να υψώσουν αυτή τη σημαία σε όλα τα πλοία ελληνικών συμφερόντων».

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε την φρεγάτα «Κουντουριώτης» στον Σαρωνικό Κόλπο -συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αΓΕΝ αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση- όπου ενημερώθηκε για την αποστολή της και αντάλλαξε ευχές με τον κυβερνήτη αντιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Κόκκαλη και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτήν.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο βουλευτής Α’ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας Νικόλαος Βλαχάκος, ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλειος Στίγκας και ο βουλευτής Β’ Πειραιά του κόμματος Αλέξανδρος Ζερβέας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας -Ιωάννης Ζώρας, ο δήμαρχος Πειραιώς Γιάννης Μώραλης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, o διοικητής της διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΑ, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Καλλιανιώτης ως εκπρόσωπος του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ και εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών Αρχών.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ: Γιατί 2 ελληνικά υποβρύχια δεν έδρασαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Θλιβερή μέρα και σήμερα, ανάμνησης του 1ου «Αττίλα», δηλαδή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Φάση που ολοκληρώθηκε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -