30.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήMEDIAΔένδιας: Τα MH-60R θα προσδώσουν νέες δυνατότητες στο Ναυτικό

Δένδιας: Τα MH-60R θα προσδώσουν νέες δυνατότητες στο Ναυτικό

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκε σήμερα, 20 Μαρτίου 2024, στη Βάση Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα, η τελετή υποδοχής και ένταξης στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ) τριών νέων ελικοπτέρων τύπου MH-60R Romeo.

Μετά την τελετή ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα που βρίσκομαι στη Βάση Ελικοπτέρων του Πολεμικού μας Ναυτικού στην τελετή παραλαβής των νέων μας ελικοπτέρων.

Όπως ήδη ελέχθη. αυτά τα ελικόπτερα θα προσδώσουν νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο Ναυτικό μας. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω, καταρχήν, τον συνάδελφο και αγαπητό μου φίλο Νίκο Παναγιωτόπουλο, γιατί ως Υπουργός Άμυνας έφερε σε πέρας μαζί με τους συνεργάτες του στο Υπουργείο, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, τις συμφωνίες για την απόκτηση αυτών των ελικοπτέρων.

Κυρίες και κύριοι, αντιμετωπίζουμε πληθώρα προκλήσεων στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον. Και κατά συνέπεια η διατήρηση και η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Μαζί, λοιπόν, με τα υφιστάμενα ελικόπτερα, τα Aegean Hawk, το Πολεμικό μας Ναυτικό θα αποκτήσει, με την πρόσκτηση αυτών των 7 ελικοπτέρων, έναν στόλο υψηλών δυνατοτήτων, ο οποίος προστίθεται επίσης στα Black Hawk της Αεροπορίας Στρατού, το πρόγραμμα των οποίων είμαι βέβαιος ότι θα εγκρίνει η Επιτροπή της Βουλής μετά το ΚΥΣΕΑ τις αμέσως προσεχείς ημέρες, δημιουργώντας μία νέα πραγματικότητα, ένα νέο υπόδειγμα με εκσυγχρονισμό, με ομοιοτυπία, με οικονομίες κλίμακας, με συμβάσεις Follow On Support, κυριολεκτικά μία μεγάλη αύξηση δυνατοτήτων.

Αλλά η πρόκληση αφορά το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Όπως το πλαίσιο της «ατζέντας 2030» δηλώνει, απαιτείται μία ολιστική προσέγγιση που θα δημιουργήσει σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις, έξυπνα συστήματα ως πολλαπλασιαστές ισχύος, κατάρτιση 12ετούς εξοπλιστικού, καινοτομία, ανάπτυξη εγχώριων δυνατοτήτων, νέα δομή δυνάμεων, Μονάδες με σημαντικές πληρότητες – όχι πλέον Μονάδες με πληρότητες του 20% και του 30% – άλλη μορφή θητείας, άλλη νοοτροπία. Όπως είπε, κυρίες και κύριοι, ο Πρωθυπουργός, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο με μία χαρακτηριστική φράση «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους».

Στο σχολείο μου, είναι το ίδιο με το σχολείο του Πρωθυπουργού, κάτω από το ρολόι, υπήρχε μία φράση: «Οι των πραγμάτων καιροί ού μένουσι την ημετέρα βραδύτητα». Πρέπει, λοιπόν, να σπεύσουμε. Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, επιβιβάστηκαν σε ΜΗ-60R και πέταξαν πάνω από τον Ευβοϊκό κόλπο.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος ε.α. και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Φλώρος, οι βουλευτές της ΝΔ Νίκος Βλαχάκος και Διονύσης Χατζηδάκης, στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorsky καθώς και πλήθος στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ολλανδός διοικήτης της επιχείρησης Aspides: Ύμνοι για τη δράση της ΨΑΡΑ στην κατάρριψη drones

Το έγκυρο site για θέματα ναυτικού και άμυνας, Μarineschepen.nl έχει δηλώσεις του Ολλανδού Αρχιπλοιάρχου George Pastoor, ο οποίος έχει αυτή την περίοδο την διοίκηση...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο η πρώτη γαλλική Belh@arra, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -