NATO is being very active at the moment on Baltic Sea.
German patrol boat, Danish naval vessels & Swedish Coast Guard ship are guarding the Chinese freighter ship Yi Peng 3 anchored at Kattegat Strait.
At the same time Finnish/Swedish ships are investigating the cable breaks. pic.twitter.com/RgxlaMXDxc
— Tomi 🇺🇦🇫🇮 (@TallbarFIN) November 24, 2024
Κύριος ύποπτος η Ρωσία για τη δολιοφθορά σε καλώδια οπτικών ινών στη Βαλτική
Πρόσφατα, η Βαλτική Θάλασσα έγινε και πάλι το επίκεντρο μιας κατασκοπικής ιστορίας, λόγω της σημαντικής δολιοφθοράς. Οι αρχές της περιοχής τέθηκαν σε συναγερμό, όταν δύο κρίσιμα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών υπέστησαν σοβαρές ζημιές, επηρεάζοντας τη διασύνδεση τηλεπικοινωνιών μεταξύ διαφόρων χωρών της περιοχής. Ο βασικός “ύποπτος” για τη δολιοφθορά, είναι ένα κινεζικό φορτηγό πλοίο με ονομασία “Yi Peng 3”, το οποίο είχε Ρώσο πλοίαρχο, ενώ τα πράγματα περιέπλεξε η παρουσία μιας ρωσική κορβέτα, αυξάνοντας τις εντάσεις και τις υποψίες γύρω από τις πραγματικές προθέσεις όλων αυτών των κινήσεων.
Η ιστορία ξεκίνησε όταν το “Yi Peng 3” αναχώρησε από το ρωσικό λιμάνι Ust Luga στις 15 Νοεμβρίου 2024, με προορισμό το Port Said της Αιγύπτου, μεταφέροντας χυτοσίδηρο. Το πλοίο βρέθηκε να πλέει ακριβώς στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι ζημιές στα καλώδια, τα οποία συνέδεαν τη Γερμανία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία με τη Λιθουανία. Η παρουσία του πλοίου στην περιοχή, μαζί με την εθνικότητα του πλοιάρχου του, προκάλεσε άμεσα κινητοποίηση των τοπικών αρχών και των διεθνών παρατηρητών.
Το περιστατικό της δολιοφθοράς δεν πέρασε χωρίς να υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις. Η Δανία, με το πλοίο της Y311 Søløven, έθεσε το “Yi Peng 3” υπό διαρκή παρακολούθηση, ενώ η Ρωσία απέρριψε κάθε υπόνοια εμπλοκής της στην υπόθεση, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες ως “γελοίες”. Η φινλανδική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για φερόμενη διακεκριμένη φθορά σε περιουσία και παρέμβαση σε τηλεπικοινωνίες, ενώ η Γερμανία προσέφερε υποστήριξη στην έρευνα των σουηδικών και φινλανδικών αρχών.
Το NATO φάνηκε αμέσως μετά ιδιαίτερα δραστήριο στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, με γερμανικό περιπολικό, δανέζικα πολεμικά πλοία και σουηδικό σκάφοςτης ακτοφυλακής να φυλάσσουν το “Yi Peng 3”, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο Στενό του Καττεγκάτ. Παράλληλα, φινλανδικά και σουηδικά σκάφη διεξάγουν αυτή τη στιγμή έρευνες για τις ζημιές στα καλώδια. Αυτή η κινητικότητα υποδηλώνει ότι οι αρχές θεωρούν το θέμα σοβαρό και ενδεχομένως επηρεασμένο από γεωπολιτικά κίνητρα της Ρωσίας.
Η παρουσία της ρωσικής κορβέτας στο Στενό του Καττεγκάτ προκάλεσε επιπλέον ερωτήματα και ανησυχίες. Η κορβέτα, η οποία θεωρήθηκε από το ΝΑΤΟ ότι βρισκόταν εκεί για να παρακολουθεί την κατάσταση γύρω από το κινεζικό φορτηγό πλοίο, πολλαπλασίασε τις υποψίες ότι η Ρωσία μπορεί να είχε ενδιαφέρον ή συμμετοχή στη δολιοφθορά. Οι Ρώσοι, από την πλευρά τους, αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή, αλλά η αποστολή της κορβέτας στην περιοχή, ουσιαστικά προς προστασία του κινεζικού πλοίου που μεταφέρει μετάλλευμα (επίσημα) έδωσε τροφή για περισσότερες εικασίες σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις τους.
Το θέμα έχει προκαλέσει ανησυχία όχι μόνο για την άμεση επίπτωση στην τηλεπικοινωνιακή υποδομή αλλά και για τις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες. Η Βαλτική Θάλασσα είναι μια στρατηγικά σημαντική περιοχή, με τις χώρες γύρω της να έχουν ιστορικές και πολιτικές εντάσεις με τη Ρωσία. Η δολιοφθορά σε κρίσιμες υποδομές όπως τα υποθαλάσσια καλώδια μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή υβριδικού πολέμου ή σαμποτάζ, που στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής.
Τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, πλην την Ελλάδας μάλλον, ανέφεραν άμεσα το γεγονός, με τη ρωσική κυβέρνηση να απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε υπαινιγμό εμπλοκής της στη ζημιά των καλωδίων. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως αβάσιμες και αποτέλεσμα της αντιρωσικής υστερίας στη Δύση. Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα αυτές της Βαλτικής, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των υποδομών τους και ζήτησαν διεξοδική έρευνα για την εξακρίβωση των πραγματικών ευθυνών.
Η δολιοφθορά σε καλώδια οπτικών ινών στη Βαλτική Θάλασσα αναδεικνύει την ευπάθεια των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών δικτύων και την ανάγκη για ενισχυμένη προστασία αυτών των ζωτικών υποδομών. Επίσης, φέρνει στο φως τις δυσκολίες στην αποδόμηση των γεωπολιτικών σχέσεων και την ανάγκη για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και προστασίας της διεθνούς υποδομής.
Η έρευνα συνεχίζεται, με τις αρχές να εξετάζουν όλες τις πιθανές αιτίες της ζημιάς, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ατυχήματος, αλλά και της δόλιας ενέργειας. Η παρουσία του “Yi Peng 3” με τον Ρώσο πλοίαρχο και η αντίδραση της Ρωσίας απλά έχουν στρέψει τις περισσότερες υποψίες προς τη ρωσική πλευρά.
- Advertisment -
Το Σχόλιο της Ημέρας
- Advertisment -
Κύριο Άρθρο
- Advertisment -
- Advertisment -