31.7 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕντάχθηκε στο ΠΝ το πλοίο γενικής υποστήριξης-ειδικών επιχειρήσεων «Περσέας» - το 5ο...

Εντάχθηκε στο ΠΝ το πλοίο γενικής υποστήριξης-ειδικών επιχειρήσεων «Περσέας» – το 5ο δωρεάς Π. Λασκαρίδη

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του νέου Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «Περσέας», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Δένδιας.

Μετά από το εκπαιδευτικό πλοίο «Κύκνος» και τα πλοία γενικής υποστήριξης «Άτλας», «Ηρακλής» και «Αίας», πρόκειται για μια ακόμη δωρεά προς το Πολεμικό Ναυτικό από πλευράς Πάνου Λασκαρίδη, του πέμπτου και μεγαλύτερου πλοίου, με το όνομα «Περσεύς», μήκους 105 μέτρων, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένες πλήθος σημαντικών τεχνολογικών καινοτομιών που θα υποστηρίξουν τις επιχειρησιακές ικανότητες του Στόλου μας σε μεγάλο βαθμό.

Ο Υποναύαρχος ε.τ. κ. Πάνος Λασκαρίδης, μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής που του απένειμε προ ολίγων ημερών η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μια υπενθύμιση για το χρέος όλων των Ελλήνων προς την πατρίδα. Επίσης, τόνισε ότι ο Περσέας, μαζί με τα άλλα τρία ΠΓΥ, τον Άτλαντα, τον Ηρακλή και τον Αίαντα, αποτελούν μια ισχυρή τετράδα που προσφέρει στον στόλο αυξημένες δυνατότητες ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ελληνικό στόλο, ο οποίος έχει καταφέρει να ανταποκριθεί σε κάθε συνθήκη, καθώς και στις ιδιαίτερα αυξημένες ευθύνες που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.

Κλείνοντας, αφού ευχαρίστησε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και όλες τις ηγεσίες του Ναυτικού, αναφέρθηκε στην οικογένειά του και τους φίλους και συνεργάτες του όλα αυτά τα χρόνια και ευχήθηκε στον “Περσέα” ήρεμες θάλασσες και καλά ταξίδια.

Λίγα λόγια για τον Περσέα

Το πλοίο δέχθηκε ριζική ανακατασκευή το 2007, με κόστος 50 εκατομμύρια δολάρια. Διαθέτει υβριδική προωστήρια εγκατάσταση, ηλεκτροπρόωση με ελάχιστη ακουστική υπογραφή που του επιτρέπει να πλέει δίχως να γίνεται αντιληπτό, υπερπλεονάζουσα ηλεκτρική ισχύ 11MW (ικανή να τροφοδοτήσει ένα μεσαίου μεγέθους νησί), μέγιστη ταχύτητα 17 κόμβων, δυνατότητα μεταφοράς και παράδοσης εν πλω καυσίμου F-76 περίπου 3.000 κυβ. μέτρων. Ακόμη έχει ελικοδρόμιο στο οποίο μπορούν να προσνηωθούν όλα τα ελικόπτερα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και διαθέτει πλήρη εξοπλισμό για σεισμικές και γεωφυσικές ερευνητικές αποστολές.

Διαθέτει επίσης δύο πολύ μεγάλα καλυμμένα καταστρώματα και κεκλιμένη πρύμνη από την οποία μπορούν να καθαιρεθούν και να ανελκυστούν ταχέα σκάφη, καθώς και τρεις πολύ ισχυρούς γερανούς ικανότητας 10 τόνων σε έκταμα 10 μέτρων.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το πλοίο σε μια σειρά σημαντικών πολεμικών και ειρηνικών αποστολών.

Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού και βαρέoς εξοπλισμού στα προστατευμένα και καλυμμένα καταστρώματά του, ο δε εξοπλισμός μπορεί να καθαιρεθεί και να ανακτηθεί σε ελάχιστο χρόνο.

Το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε το ΠΓΥ “Περσέας”, ακόμη μια δωρεά του Πάνου Λασκαρίδη

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -