21.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήVIDEOExcalibur-S: Το απόλυτο πυρομαχικό των 155mm, τώρα και εναντίον κινούμενων στόχων

Excalibur-S: Το απόλυτο πυρομαχικό των 155mm, τώρα και εναντίον κινούμενων στόχων

Επιτυχημένες δοκιμές που πραγματοποίησε το αμερικανικό ναυτικό έδειξαν πως είναι δυνατόν να εμπλέξει ταχέως κινούμενους στόχους από μεγάλες αποστάσεις με έξυπνα βλήματα πυροβολικού.

Φορέας της δοκιμής ήταν το βλήμα Excalibur-S. Το γνωστό έξυπνο βλήμα πυροβολικού της Raytheon συνδυάζει το σύστημα καθοδήγησης GPS του παλιότερου προτύπου Excalibur Ib, που αναπτύχθηκε για το πεδινό πυροβολικό, με τερματικό σύστημα κατεύθυνσης με λέιζερ.

Το αποτέλεσμα ανοίγει νέους δρόμους για το “έξυπνο” βλήμα της Raytheon που έχει χρησιμοποιηθεί στη μάχη και βάλλεται από όλες τις σύγχρονες δυτικές πλατφόρμες πυροβολικού (M-198, M-109A6, Pzh-2000, AS-90, M-777, G-6 και ARCHER). Το Excalibur μπορεί να πλήξει με μοναδική ακρίβεια στόχους κοντά στα φίλια στρατεύματα πρώτης γραμμής σε αποστάσεις από 150 ως 70,000 μέτρα.

Στην έκδοση -S το Excalibur υπόσχεται μια επανάσταση στο ναυτικό πυροβολικό σε μια εποχή που οι στόχοι χαμηλής αξίας πληθαίνουν δυσανάλογα με το κόστος ενός σύγχρονου πυραύλου. Το ναυτικό Excalibur αναπτύχθηκε αρχικά για τα πυροβόλα του σύγχρονου αντιτορπιλικού Zumwalt αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω κόστους. Σήμερα, η Raytheon το αναπτύσσει σε έκδοση ναυτικού βλήματος στις 5 ίντσες κάνοντάς το συμβατό με πυροβόλα φρεγατών και αντιτορπιλικών.

Πηγή: Defence Talk – Raytheon

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
My_name_is_Nobody
My_name_is_Nobody
4 years ago

Πολλαπλασιαστής ισχύος.

Chris
Chris
4 years ago

Και μάλιστα πολλαπλασιάζεις την ισχύ υπαρχόντων όπλων με σχετικά χαμηλό κόστος και γρήγορα. Με τέτοια πυρομαχικά στο πυροβολικό και τα πλοία, με APKWS για τα ελικόπτερα και συλλογές για έξυπνες βόμβες για την αεροπορία, αυξάνεις τις δυνατότητες σου σε κρίσιμα πεδία, “σήμερα” (το σήμερα καθ’ υπερβολή σε αντίθεση με το 2027 και το 2030). Και “σήμερα” είναι καλό να αποκτήσουμε τέτοιες δυνατότητες γιατί στέλνουμε και το κατάλληλο μήνυμα που απαιτεί η συγκυρία. Άλλωστε η αύξηση της αποτροπής που θα εξασφαλίσουν αυτές οι αγορές θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια.

Ενώ άλλοι πολλαπλασιαστές ισχύος θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά χρόνια μέχρι να έρθουν, και με το κόστος τους υπάρχει κίνδυνος να έχουν μείνει λίγα πράγματα να πολλαπλασιάσουν.

nigozs
nigozs
4 years ago

Εδώ όπως και σε άλλα παρόμοια άρθρα μας δείχνεται ο δρόμος για το μέλλον. Τα πάντα που αφορούν πυρομαχικά και παρεμφερή προϊόντα γίνονται έξυπνα !
Το Ελληνικό κρατος, κάποια στιγμή, θα πρέπει να επενδύσει σε αυτό αναπτύσσοντας κατάλληλη τεχνολογία. Από την άλλη πλευρά, ως ένα βαθμό οι Τούρκοι φαίνεται πως το εχουν καταφέρει για συγκεκριμένα προιοντα κυρίως μετατρέποντας σε διασποράς κάποιες εκδόσεις αλλά καί “κατευθυνόμενα” από ήδη υπάρχον υλικό.
Εν ολίγοις, το μέλλον βρίσκεται στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας αντιμετρων και προστασίας καθώς και στην μετατροπή/κατασκευή έξυπνων πυρομαχικών.

Apostolis
Apostolis
4 years ago

Αυτό το πυρομαχικο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον πλοίων (αποβατικα, φρεγάτες κλπ) από πυροβόλα στα νησιά και αν ναι μπορεί να αντιμετωπίστει από τα συστήματα των πλοιων;

Sousourada
Sousourada
4 years ago
Reply to  Apostolis

Ναι, και προφανώς δεν υπάρχει ανάγκη καν το πυροβόλο να είναι στο ίδιο νησί με αυτό που δέχεται επίθεση.
Όχι. Ιδίως αν σου έρχεται με μεγάλη γωνία προσβολής.

bill971
bill971
4 years ago

Αν δεν μας απασχολήσει αυτό ή παρόμοιο σύστημα θα είναι έγκλημα.
Νησιά κλπ….

x-m
x-m
4 years ago

Λήμνος- Στενά: 65 χλμ.

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago

Το Αιγαίο δεν ειναι η θάλασσα που περιβάλει την Ελλάδα και τα νησιά της, το Αιγαίο ειναι Η ΕΛΛΑΔΑ!εδω και 3000 χρονια απο την εποχη του
Α’ αποικισμού.Οπως εχεις δικαίωμα να κανεις πεδίο βολής όποιο κομμάτι του χερσαίου εδάφους σου θέλεις ετσι μπορείς να κάνεις και οποιοδήποτε κομμάτι του Αιγαίου……ούτε 3 μίλια ούτε 6 μίλια ούτε 12 μίλια ΟΥΤΕ διεθνή ύδατα η παρουσία και η κυριαρχία της Ελλάδας θα πρεπει να εκτείνεται σε καθε άκρη του Αιγαίου…….
(Θα ηθελα να δω, αν έχει προηγηθεί ενα θερμό επεισόδιο, πως θα περάσει το Αnadolu απο μια ομοβροντία απο βλήματα των 155mm και ρουκέτες των 122mm για να βγει απο τον βοσπορο στην Μεσόγειο…)

x-m
x-m
4 years ago
Reply to  MPAMPIS

Θα έχει βγει πριν απ’αυτό.

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago
Reply to  x-m

Σωστός…..αρα εμείς τι κάνουμε;;;!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -