Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της σελίδας μας, οι ελληνικές φρεγάτες Constellation θα μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. Το πρώτο βήμα που θα γίνει είναι η υπογραφή ενός “Planning Case”, ένα συμφωνητικό μεταξύ των δυο κυβερνήσεων για τη σχεδίαση της ελληνικής έκδοσης. Το Planning Case έχει τη δεσμευτική ισχύ ενός σχεδίου FMS, είναι διακρατική συμφωνία, αλλά δεν είναι το τελικό FMS. Καθώς όμως είναι δεσμευτικό, έχει κόστος και μακροπρόθεσμη εφαρμογή, η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αποφάσισε να το εισάγει και στη Βουλή και εντός των επόμενων εβδομάδων.
ΗΠΑ: παρήγγειλαν την πέμπτη και την έκτη φρεγάτα κλάσης Constellation
Για να γίνει κατανοητό το πόσο σοβαρό είναι αυτό το βήμα, Planning Case υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία για το σχεδιασμό των φρεγατών Adelaide (κλάσης O.H.Perry), όπως και με την Ισπανία για το σχεδιασμό των φρεγατών Santa Maria (πάλι O.H. Perry). Το ίδιο έγινε με την Ιαπωνία για τις κλάσεις Atago, Kongo και Maya, αλλά και με την Νότια Κορέα για την κλάση Sejong the Great (με το σχέδιο των Arleigh Burke ως βάση). Όλες αυτές οι χώρες, συνεργάστηκαν με το Αμερικανικό Ναυτικό, πήραν τη λίστα με τα υποσυστήματα που προσφέρονταν και ουσιαστικά συνδιαμόρφωσαν τη δική τους έκδοση.
Το Planning Case, ανάμεσα σε όλα στα άλλα, θα δώσει και λύσεις για τα ναυπηγεία που θα κατασκευαστούν τα πλοία. Αν και πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόγραμμα έχει φανεί να παίζουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ένα πρόγραμμα 7 σκαφών πιθανά θα εμπλέξει και τα δυο μεγάλα ναυπηγεία της Αττικής, σε Ελευσίνα και Σκαραμαγκά. Άλλωστε το κύτος των σύγχρονων πολεμικών πλοίων κατασκευάζεται σε ξεχωριστά δομικά μέρη (blocks), που συναρμολογούνται σε κάποια τελικό ναυπηγείο-προορισμό. Οπότε τέτοια μπορούν να κατασκευάζονται και σε άλλες ναυπηγικές δομές στην Ελλάδα, και να συναρμολογούνται σε Ελευσίνα ή και Σκαραμαγκά.
Διαθέσιμα όπλα και ηλεκτρονικά
Το εντυπωσιακό είναι πως οι Αμερικανοί έχουν ξεκαθαρίσει πως αποδεσμεύουν τον βασικό όγκο των συστημάτων των FFG-62, με κυριότερο το ραντάρ AN/SPY-6(V)3 της Raytheon. To AN/SPY-6 είναι η επόμενη γενιά ραντάρ του Αμερικανικού Ναυτικού, που μέχρι σήμερα δεν έχει εξαχθεί, ενώ θα εξοπλίσει (σε διαφορετικές διαμορφώσεις) τις τελευταίες εκδόσεις των Arleigh Burke, τα νέα αεροπλανοφόρα Gerald Ford και τα μεγάλα σκάφη υποστήριξης αποβάσεων (κλάσεις San Antonio και America).
Πάλι σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στις πρώτες συζητήσεις με το ΠΝ οι Αμερικανοί δηλώνουν πως αποδεσμεύεται μεγάλη γκάμα διαθέσιμων όπλων των πλοίων, μεταξύ αυτών οι τελευταίες εκδόσεις του αντιαεροπορικού πυραύλου SM-2, όπως και ο πιο προηγμένος SM-6. Ακόμη ο πύραυλος κατά πλοίων NSM, είναι διαθέσιμος εδώ και χρόνια, ενώ υπό μελέτη είναι και μελλοντικές προσθήκες όπλων που τώρα εξετάζει το Αμερικανικό Ναυτικό.
Θεωρούμε σχεδόν σίγουρο πως το ΠΝ θα επιλέξει και την τοποθέτηση κάποιου συστήματος αντιμετώπισης απειλών με laser, καθώς το Αμερικανικό Ναυτικό έχει εμπειρία, και τα νέα του πλοία θα έχουν τέτοια συστήματα των 150 kW. Ενώ οι Constellation έχουν το απαραίτητο απόθεμα ισχύος για την τοποθέτηση συστημάτων κατευθυνόμενης ενέργειας και το ραντάρ AN/SPY-6(V)3 μπορεί να τα τροφοδοτήσει με δεδομένα στοχοποίησης.
Ν. Δένδιας: Πρώτη φορά στην ιστορία μας θα σχεδιάσουμε φρεγάτα όπως η Constellation
Οι επεκτάσεις του προγράμματος για την Ελλάδα
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, το ΠΝ μαζί με το Αμερικανικό Ναυτικό, προβλέπεται να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της ελληνικής έκδοσης, με τις όποιες δικές μας ειδικές απαιτήσεις και προσθήκες, σε ένα περίπου έτος. Αφού γίνει αυτό, θα σταλεί στις ΗΠΑ (πιθανότατα μαζί με Letter of Request), για να έρθει μια LOA ως τελική απάντηση. Όλα τα πλοία, όπως είπαμε θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα.
Μέρος της συζήτησης είναι η Fincantieri, εφόσον πετύχει και παραγγελίες από τρίτες χώρες για Constellation, αυτές να κατασκευάζονται στην χώρα μας. Ενώ εδώ θα δημιουργηθεί και κέντρο υποστήριξης αυτών των πλοίων, τόσο των αμερικανικών και ελληνικών αλλά και όποιων άλλων πελατών. Κάτι τέτοιο είχε γίνει στα τέλη του 1990 στην Ισπανία, όπου με την κατασκευή των φρεγατών Santa Maria και μετά των F100, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια υποδομή υποστήριξης των Arleigh Burke και του συστήματος διαχείρισης μάχης Aegis στη Ρότα. Κάτι που τους απέφερε σημαντικά έσοδα και τεχνογνωσία, με το δικό τους μεγάλο ναυπηγείο, τη Navantia, να είναι πλέον από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.
Να πούμε καταληκτικά πως το πρόγραμμα είναι το πρώτο στην σύγχρονη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού, όπου διαφαίνεται να γίνεται τόσο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Δυστυχώς, κανένα παλαιότερο δεν περιελάμβανε προβλεψη δεκαετιών, όχι μόνο για την ενίσχυση του Κλάδου, αλλά και για την δημιουργία ενός ναυπηγικού οικοσυστήματος. Που περιλαμβάνει και την παράπλευρη ανάπτυξη εταιρειών για θα προσφέρουν σοβαρές δυνατότητες συντήρησης των πλοίων, σε όλα τα υποσυστήματά τους.
Καθώς αναμένουμε έναν καταιγισμό δημοσιευμάτων για το θέμα των Constellation, επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε με νεότερες πληροφορίες, αλλά και διευκρινήσεις. Το σημαντικό είναι όλος αυτός ο σχεδιασμός να προχωρήσει και να υλοποιηθεί, χωρίς αναβολές, “εκπτώσεις” και συνεχείς αλλαγές, που έχουμε δει στο παρελθόν να φθείρουν σημαντικές εξοπλιστικές και αναπτυξιακές μας προσπάθειες.