36.1 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕκσυγχρονισμός του ΣτόλουΓιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Γιατί ξαναήρθαν στη Βουλή τα αντίμετρα τορπιλών την περασμένη εβδομάδα;

Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα και μάλιστα είχε συμβασιοποιηθεί. Γιατί συνέβη αυτό;

Τα αντίμετρα τορπιλών ήταν ένα από τα λίγα προγράμματα που προχώρησαν με διαγωνισμό, ο οποίος μάλιστα κερδήθηκε σχετικά εύκολα από τη Leonardo, και χωρίς “παρατράγουδα”. Το πρόβλημα ήταν πως το 2022 που υπεγράφη η σύμβαση, είχαμε μια μείωση στα χρηματικά διαθέσιμα του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 220 περίπου εκατ. ευρώ, οπότε κάποια προγράμματα όπως η εν συνεχεία υποστήριξη για τα CH-47D και NH90 μετατέθηκαν. Οπότε φέτος, και πριν κλείσει ο χρόνος, το ΓΕΕΘΑ με εισήγηση του ΓΕΝ, πρότεινε την αγορά επιπλέον αντιμέτρων για τα υποβρύχια μας, τα Type 214 και το “Ωκεανός”.

Το σημαντικότερο είναι πως με τη συμπληρωματική αγορά, το ΠΝ θα αποκτήσει και εκπαιδευτικά αντίμετρα! Έτσι, θα μπορεί να κάνει ρεαλιστικές εκπαιδεύσεις και με χρήση εκπαιδευτικών τορπιλών που θα εκτοξεύουν οι φρεγάτες και τα ελικόπτερα του ΠΝ (θα λέγαμε και τα Ρ-3Β αλλά δεν θέλουμε να το… τραβήξουμε). Ακόμη υπάρχει και πρόβλεψη για εν συνεχεία υποστήριξη.

Στην πρώτη παραγγελία πάντως, αξίας 10 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται αρκετές ομοβροντίες (salvos) αντιμέτρων. Με κάθε ομοβροντία εκτοξεύονται 5 αντίμετρα, συνήθως 2 decoys (δολώματα) και 3 jammers (παρεμβολείς), που καλύπτουν το υποβρύχιο, ακόμη κι αν η εισερχόμενη τορπίλη έχει man-in-the-loop, δηλαδή λαμβάνει οδηγίες μέσω καλωδίου από εχθρικό υποβρύχιο. Οι περισσότερες βέβαια αμιγώς ανθυποβρυχιακές τορπίλες είναι αυτόνομες.

To δόλωμα βάρους 23 κιλών και μήκους 1,25 μέτρων, που κινείται μέσα στο νερό, παράγει ένα παρόμοιο ηχητικό “αποτύπωμα” με εκείνο του υποβρυχίου, οπότε αποσκοπεί να προσελκύσει την τορπίλη επάνω του. Ο παρεμβολέας, βάρους 8 κιλών και μήκους 1,15 μέτρων είναι στατικός στο νερό, αλλά παράγει ένα ισχυρό θόρυβο σε όλο το φάσμα που ανιχνεύει μια τορπίλη, οπότε καλύπτει κάθε ήχο που κάνει το αμυνόμενο υποβρύχιο, εμποδίζοντας την τορπίλη να “κλειδώσει” επάνω του.

Εκτοξευτής των αντιμέτρων

Μιας και έχει ήδη δημοσιευτεί, θα πούμε ότι το ΠΝ είχε προβεί σε αγορά 62 δολωμάτων και 93 παρεμβολέων. Και πλέον προμηθεύεται άλλες 13 πλήρεις ομοβροντίες, εν συνεχεία υποστήριξη, και εκπαιδευτικές συσκευές (όπως γράψαμε παραπάνω).

Συνολικά η νέα προμήθεια συμπληρώνει επαρκώς το απόθεμα και προσφέρει μια πολύτιμη δυνατότητα αυτοπροστασίας στα πιο σύγχρονα από τα υποβρύχια μας, που καλούνται να δράσουν σε ένα ιδιαίτερα ιδιότροπο περιβάλλον όπως του Αιγαίου. Σημειώνουμε πως η Leonardo είχε “κλείσει” τη γραμμή παραγωγής των εκπαιδευτικών decoys/jammers, και την ξανανοίγει κατά απαίτηση του ΠΝ!

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ ή αγορά 2 νέων κορβετών;

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού μας Ναυτικού, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020, βρίσκεται προς το παρόν σε τέλμα. Από το ποσό των 5,5...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο η πρώτη γαλλική Belh@arra, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -