25.7 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑEXOCET MM40 BLOCK 3c: Το έτερο υπερόπλο των FDI HN και οι...

EXOCET MM40 BLOCK 3c: Το έτερο υπερόπλο των FDI HN και οι μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει στο ΠΝ

Η ανακοίνωση για την επερχόμενη αγορά των υπερσύγχρονων και ικανότατων γαλλικών φρεγατών FDI HN, μπορεί να μην ήταν “κεραυνός εν αιθρία”, ήταν ωστόσο μια σωστή κίνηση που θα δώσει στην Ελλάδα πρωτοφανείς δυνατότητες και την ικανότητα να προβάλει ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι FDI HN όμως, διαθέτουν και άλλα “καλούδια”, όπως τους τελευταίας τεχνολογίας αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet MM40 Block 3c, οι οποίοι περάσαν σχετικά απαρατήρητοι, ελέω Aster 30.

Ας δούμε λοιπόν γιατί ο Exocet MM40 Block 3c, θα κάνει τη διαφορά σε τυχόν σύγκρουση στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκρινόμενη με τη διαθέσιμη Block 3, η έκδοση Block 3c εισάγει στον Exocet έναν νέο ψηφιακό αισθητήρα RF της Thales. Το «c» συμβολίζει τη «συνοχή». Ο νέος MM40 Block 3c θα είναι περισσότερο ανθεκτικός σε προηγμένα συστήματα παρεμβολών, ενώ «στα χαρτιά» εμφανίζεται ικανός να αναγνωρίζει πλοία επιφανείας, εξαιτίας της χρήσης βελτιωμένων μορφών κύματος. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος αισθητήρας θα είναι δυνητικά σε θέση να αναγνωρίζει το πλοίο που πρέπει να κτυπηθεί μέσα σε μία ομάδα πλοίων και να σημαδεύει συγκεκριμένες περιοχές του στόχου. Κάτι τέτοιο κατορθώνεται ήδη με σύγχρονους πυραύλους κατά πλοίων, όπως ο LRSAM και ο NSM, αλλά και οι δύο έχουν αισθητήρες IIR.

Exocet MM40 B3 Firing

Η οικογένεια αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet βρίσκεται σε υπηρεσία με το Γαλλικό Ναυτικό από τη δεκαετία του 1970. Η έκδοση MM40 Block 3 έφερε μεγαλύτερο βεληνεκές (200km) και ικανότητα να χτυπά παράκτιους στόχους, αλλά χρησιμοποιεί τον ίδιο αισθητήρα RF, όπως ο Block 2: Μια τεχνολογία 30+ ετών που δεν είναι ψηφιακή. Παρόμοιες αναβαθμίσεις θα ακολουθήσουν για την αεροεκτοξευόμενη έκδοση AM39 και την έκδοση SM39 για υποβρύχια. Αυτές έχουν ήδη δεχθεί αναβάθμιση ψηφιοποίησης των συστημάτων, που τις έφεραν στα επίπεδα AM39 Block2 Mod2 και SM39 Block2 Mod2, και η αναβάθμιση του αισθητήρα RF θα τις φέρει στο πρότυπο Block3 ή Block2 Mod3.

“Βιβλιοθήκη” απειλών

Ο Block 3c, διαθέτει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για συγκεκριμένες απειλές, όπως για παράδειγμα το ακριβές “προφίλ” συγκεκριμένων εχθρικών πλοίων.

Σύμφωνα με το Navy Recognition, αυτό είναι σημαντικό γιατί, συγκριτικά με με άλλους αντιπλοιϊκούς πυραύλους τελευταίας γενιάς, όπως ο νορβηγικός (Kongsberg) NSM ή ο αμερικανικός (Lockhed Martin) LRASM, ο MM40 B3C θα μπορούσε να αναγνωρίσει έναν στόχο μέσα σε μια ομάδα πλοίων και να πλήξει συγκεκριμένα σημεία του στόχου, όπως τη γέφυρά του, το CIC, το υπόστεγο ελικοπτέρων, τα όπλα ή τους αισθητήρες). Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας εικόνας, ο πύραυλος μπορεί να αναγνωρίσει και να πλήξει το πιο ευάλωτο σημείο ενός εχθρικού πλοίου.

 

Exocet MM40B3 firing fom Brazilian frigate

Οι Block 3c, μπορούν να πλήξουν και στόχους στην ξηρά (βασικά αυτό που ενδιαφέρει είναι πλοία στα αγκυροβόλιά τους ή σε αγκύρωση πίσω από νησιά), να κάνουν βίαιους ελιγμούς τελικής προσέγγισης, έχουν μεγάλη εμβέλεια, απαραίτητη για συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Basic specifications:
• Weight: 780 kg
• Length: less than 6 m
• Speed: high subsonic
• Range: 200 km class effective operational range
• Missions: Anti-ship as well as littoral operations and coastal land attack capability

Υπενθυμίζουμε πως οι ελληνικές FDI HN, θα έχουν εκτόπισμα 4.400t, μήκος 121,6m, πλάτος 17,7m και βύθισμα 6,7m. Το πλήρωμα θα αποτελείται από 125 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες. Η μέγιστη ταχύτητα θα είναι 27kn και η αυτονομία θα φτάνει τα 5.000nm με ταχύτητα 15kn. Ο κύριος οπλισμός θα περιλαμβάνει πυροβόλο των 76mm, δύο πυροβόλα των 20mm, 8 πυραύλους κατά πλοίων Exocet MM40 Block 3c, 32 Α/Α πυραύλους Aster 15/30 και τορπίλες MU90. Επιπλέον εξετάζεται η αξιοποίηση ΑΤ πυραύλων MMP για την αντιμετώπιση μικρών σκαφών.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -