18.4 C
Athens
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήThink Out Of The BoxΑΠΟΨΗ: Αγορά F-35B, καινούργια F-16V, και επένδυση στα F-16C/D Block 30 και...

ΑΠΟΨΗ: Αγορά F-35B, καινούργια F-16V, και επένδυση στα F-16C/D Block 30 και 50 το μέλλον της ΠΑ

 

Το μέλλον της ΠΑ είναι προδιαγεγραμμένο, και προφανώς βασίζεται πάνω στα 84(αν και έχει αναφερθεί και ο αριθμός 85) μαχητικά F-16V. Η απόφαση της ΠΑ να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 52+/52+Adv σε F-16V, δίνει ένα ποιοτικό πλεονέκτημα, που οι γείτονες και σύμμαχοι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ακολουθήσουν με τις επιλογές που έχουν κάνει μέχρι και σήμερα. Θεωρητικά, για μια χώρα σαν τη δική μας, ένας αριθμός 84 μαχητικών F-16V θα ήταν όχι απλά αρκετός, αλλά ίσως και υπερβολικός.

Όλη η αλήθεια για την εξέλιξη του προγράμματος F-16V, και το “θέμα” με το ASPIS II

Το πρόβλημα της χώρας μας όμως, ένα πρόβλημα που το ξέχασαν πολλές φορές αρκετοί, είναι πως η Ελλάδα δεν έχει για γείτονες το Βέλγιο, αλλά την Τουρκία. Μια χώρα, που όχι απλά είναι επιθετική, είναι μια χώρα εξόχως ιμπεριαλιστική, που δικαιολογεί συνεχώς τον τίτλο που της είχαμε δώσει κάποτε, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, προαιώνιος εχθρός.

Έτσι, έχοντας να προστατέψει η χώρα μας πάμπολλα νησιά, που απέχουν ελάχιστη απόσταση από την Μικρά Ασία, πρέπει να είναι σε θέση να συγκεντρώνει μεγάλη ισχύ πυρός άμεσα οπουδήποτε, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο η Πολεμική Αεροπορία. Αυτός είναι και ο λόγος, που μεταπολεμικά η ΠΑ εξελίχθηκε όχι απλά σε ισχυρή, αλλά ανάμεσα στις καλύτερες και ισχυρότερες αεροπορίες του ΝΑΤΟ. Σίγουρα πάντως, ισχυρότερη από την τουρκική, κάθε στιγμή μετά το 1950. Και φυσικά, ακόμη και σήμερα η ΠΑ είναι ισχυρότερη της τουρκικής.

Κρυφός πόθος των Τούρκων επιτελών είναι να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια αεροπορία ανώτερη της ελληνικής. Το προσπάθησαν το 1983, με την παραγγελία 160 μαχητικών F-16C/D. Το ξαναπροσπάθησαν πολλά χρόνια μετά, με την παραγγελία των 100 F-35, απλά εκεί μάλλον υπερεκτίμησαν τους εαυτούς τους, ή καλύτερα, υποεκτίμησαν τους Αμερικανούς. Εκεί, απλά φανήκαμε κάπως τυχεροί.

Σήμερα, η ΠΑ είναι σε μια αρκετά δύσκολη στιγμή. Μέσα στα επόμενα χρόνια πρέπει να αποστρατεύσει τα F-4E AUP, ενώ τα Mirage 2000EGM/BGM καθώς και τα F-16C/D Block 30 έχουν γεράσει επικίνδυνα. Αν και σήμερα ο στόλος θεωρείται αριθμητικά επαρκής, στην πραγματικότητα χρειάζεται να μπει το χέρι βαθειά στην τσέπη του ΥΠΟΙΚ για να συνεχίσει η ΠΑ να έχει την αποτρεπτική ικανότητα που οριακά διατηρεί σήμερα.

ΑΠΟΨΗ: Μήπως αντί για τα F-16C/D Block 30, να πουλήσουμε το σύνολο των Mirage 2000EGM/BGM/-5Mk2 και να εκσυγχρονίσουμε όλα τα F-16 σε F-16V;

Η εύκολη λύση για πολλούς είναι μια. Λέγεται F-35. Για κάποιους άλλους λέγεται Rafale, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που την έχουμε πει αρκετές φορές και θα την πούμε κι άλλες… Η αντικατάσταση όμως 35 μαχητικών F-4E σε λίγα χρόνια, 17 Mirage 2000EGM/BGM και 32 F-16C/D Block 30 πιο μετά, και 24 Mirage 2000-5Mk2 προς το τέλος της δεκαετίας, με ίσο αριθμό F-35, σημαίνει πως η χώρα μας πρέπει να βρει το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας για να καταφέρει να τα πληρώσει. Καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν ανάγκες και στο ΠΝ αλλά και στο ΣΞ. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;

Οπως έχουμε ήδη γράψει, η ΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αναβάθμιση των Block 50 σε Block 70 (F-16V) σε δυο στάδια, σε συνέχεια του προγράμματος των 84 αεροσκαφών. Καθώς η χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος είναι εφικτή, λογικό είναι να πρέπει να δούμε τι θα ακολουθήσει μετά. Πως θα συμπληρωθούν δηλαδή τα κενά που θα αφήσουν οι αποσύρσεις που προβλέπονται την τρέχουσα δεκαετία.

H ΠΑ εξετάζει την επέκταση του εκσυγχρονισμού των F-16V και στα Block 50!

Θεωρούμε πως τα F-35 έχουν με κάποιο τρόπο «κλείσει», και αργά ή πιο γρήγορα, η ΠΑ θα προχωρήσει στην παραγγελία μιας Μοίρας μαχητικών 5ης γενιάς. Το θέμα μας σήμερα όμως είναι, πως 18, 20 ή 24 μαχητικά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν σχεδόν 110 μαχητικά. Θεωρητικά τα F-35 θα αντικαταστήσουν τα F-4E AUP, αλλά όπως είπαμε και παραπάνω, δεν λύθηκε εκεί το πρόβλημα για την ΠΑ.

Οι αριθμοί της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας δεν είναι τόσο πρόβλημα, όσο οι αποστολές που πρέπει να βγάλουν τα ελληνικά μαχητικά σε μια κρίση στο Αρχιπέλαγος. Ειδικά μάλιστα αν η κρίση δεν περιοριστεί στα γνωστά, αλλά επεκταθεί στο Σύμπλεγμα της Μεγίστης και στην Κύπρο. Η ΠΑ ξέρει πολύ καλά πόσα αεροσκάφη πρέπει να έχει διαθέσιμα για κάθε σενάριο. Και το ξέρει πολύ καλά, καθώς κάθε τόσο εκτελεί σενάρια σε ασκήσεις, που όταν πρέπει και χρειαστεί να υλοποιηθούν (τα σενάρια), δεν θα δώσουν απλά τη νίκη στον αέρα, αλλά στην σύρραξη.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μήπως η αγορά ολοκαίνουργιων F-16V είναι καλύτερη επιλογή από το F-35A για την ΠΑ;

Προκειμένου να συμπληρωθούν οι αριθμοί, κυκλοφορούν πολλές και ενδιαφέρουσες λύσεις, και μάλιστα κάποιοι φίλοι μας τις προτείνουν με διάφορες ευκαιρίες στα σχόλια. Θα βρουν κάποιοι πολύ καλά τα ελαφρά μαχητικά όπως το Μ346FA, το νέο εκπαιδευτικό T-7 Redhawk της Boeing στην έκδοση διπλού ρόλου κα. Μα καλά, γιατί να πάρουμε τα αεροσκάφη αυτά; Για να συμπληρώσουμε αριθμούς με αεροσκάφη χαμηλού κόστους χρήσης; Και γιατί δεν κρατάμε εκσυγχρονίζοντας τα Block 30; Πρέπει να βάλουμε έναν ακόμη τύπο σε υπηρεσία; Άλλωστε η ΠΑ θέλει 20 μαχητικά του τύπου (Block 30) για OCU. Ας κρατήσουμε το σύνολο, κι ας επενδύσουμε χρήματα σε δομική αποκατάσταση!

Θα θυμούνται οι αναγνώστες μας πως στην υπόθεση του εκσυγχρονισμού των Block 30 δεν είμασταν υπέρ λόγω υψηλού κόστος, όπως άλλωστε δεν είμαστε υπέρ και του εκσυγχρονισμού των Mirage 2000EGM/BGM. Αλλά αν υπάρχουν τα χρήματα, η αναβάθμιση τους είναι πολύ πιο συμφέρουσα από την αφορά νέων αεροσκαφών και μάλιστα διαφορετικού τύπου από αυτά που υπηρετούν!

Θυμίζουμε όμως πως ούτε η ΠΑ ούτε η κατασκευάστρια έχουν προτείνει την αναβάθμιση Block 30 σε Block 70, αλλά σε επίπεδο Block 52+Adv. Ακόμη όμως κι αυτή η έκδοση είναι ανώτερη οποιαδήποτε λύσης ελαφρού μαχητικού, και μάλιστα με μηδενικό κόστος εισαγωγής σε υπηρεσία αφού το αεροσκάφος ήδη επιχειρεί με την ΠΑ!

 

Φυσικά, ακόμη κι έτσι, οι όποιοι αριθμοί δεν συμπληρώνονται. Οι λύσεις είναι δυο, ή αγορά περισσότερων πανάκριβων στην απόκτηση και χρήση F-35, ή άλλος τύπος, ο εξής ενας… η οικονομικότερη λύση είναι η αγορά επιπλέον μαχητικών F-16V, καινούργιων, από τη γραμμή παραγωγής. Ο τύπος θα υπηρετεί ήδη στην ΠΑ, είτε σαν 84 Block 72, και πιθανόν σαν 38 Block 70. Άρα, τα επιπλέον αεροσκάφη θα φτάσουν στις μονάδες της ΠΑ χωρίς να χρειαστεί καμία επιπλέον δαπάνη εισαγωγής νέου τύπου σε υπηρεσία.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να γράψουμε λίγες γραμμές και για μια άλλη λύση, που την προτείνουν αρκετοί φίλοι του Γρύπα. Το Gripen E είναι πράγματι ένα εξαιρετικό αεροσκάφος, που θα έπρεπε να μας απασχολήσει αν δεν είχαμε ήδη σε υπηρεσία το αντίστοιχο F-16V σε υπηρεσία.

Τι σημαίνει το F-35 για την Ελλάδα; Ας το δούμε όπως οι Βρετανοί

Αλλά θα ήταν πραγματικά άνευ ουσίας η εισαγωγή ενός όμοιων δυνατοτήτων μαχητικού, με τελείως διαφορετική αλυσίδα υποστήριξης στις τάξεις της ΠΑ, απλά και μόνο γιατί το Gripen E είναι ένα χαμηλού κόστους μονοκινητήριο αεροσκάφος.

Το εκτιμούμε απεριόριστα, και ίσως είχε θέση σε μια ΠΑ που δεν θα είχε το F-16V, ούτε χρειαζόταν ένα F-35. Αλλά νομίζουμε πως είναι αντιληπτο πως ένα τέτοιο αεροσκάφος είναι όχι απλά πλεονασμός, αλλά μάλλον ξεκάθαρο λάθος. Άλλωστε η ΠΑ δεν ενδιαφέρεται, ούτε το είχε μέσα στα σχέδιά της ποτέ.

ΘΕΜΑ: Gripen E πάνω από το Αιγαίο, σε ρόλο κυνηγού F-35;

Κλείνοντας, αφήσαμε τελευταία την περίπτωση του F-35. Θεωρούμε το F-35 ένα εξαιρετικό αεροσκάφος κρούσης, το οποίο πρέπει να συνδυαστεί με μαχητικά 4ης ή 4,5ης γενιάς για να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Όπως έχουμε γράψει και εξηγήσει πολλές φορές, το αεροσκάφος δεν είναι απλά stealth, αλλά έχει και πρωτόγνωρες δυνατότητες fusion πληροφοριών, που το κάνει ένα ιπτάμενο ραντάρ και κέντρο διοίκησης ταυτόχρονα με τους ρόλους κρούσης ή αναχαίτισης.

ΑΠΟΨΗ: Απόκτηση F-35B και αλλαγή δόγματος η καλύτερη λύση για την Πολεμική Αεροπορία;

Δεν είναι το ιδανικό αεροσκάφος για να μπει σε αερομαχία με F-16 ή Su-35, αλλά σε καιρό πολέμου δεν θα χρειαστεί, θα τα έχει καταρρίψει ή αποφύγει πολύ πριν οι αντίπαλοί τους μάθουν ότι είναι στην περιοχή τα F-35. Πάντως, από τη στιγμή που η Τουρκία ενισχύει πολλαπλά την αντιαεροπορική της άμυνα, η λύση των F-35 δείχνει να είναι μονόδρομος.

Εδώ θα πούμε και τη δική μας άποψη. Συμφωνούμε με την άποψη του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ, που έχουν εστιάσει πάνω στο F-35. Απλά, θα πούμε κάτι που έχουμε γράψει και άλλη φορά στο παρελθόν. Θα προτιμούσαμε για τη χώρα μας όχι την έκδοση F-35A, την κλασική έκδοση της USAF,  που θα αγόραζαν και οι αγαπημένοι μας γείτονες, αλλά το F-35B, την έκδοση STOVL.

12 F-35B για τη Σιγκαπούρη, «έλεγχος τιμών»

Το F-35B έχει μια δυνατότητα που πραγματικά είναι μοναδική παγκοσμίως, αυτή της δυνατότητας χρήσης από πλοία ή πολύ μικρούς διαδρόμους στην άκρη του “πουθενά”. H Stealth δυνατότητα μπορεί κάποια στιγμή να ατονίσει, αλλά η δυνατότητα αυτή είναι μοναδική. Έτσι, ακόμη κι αν τα Su-57, J-20, FC-31, FCAS, Tempest, να πετύχουν όσα το F-35 σε αποστολές stealth διείσδυσης, αλλά κανένα δεν θα μπορέσει ποτέ να κάνει ότι το F-35B. Ούτε καν τα σχέδια επιστημονικής φαντασίας που κατά καιρούς κυκλοφορούν τα ρωσόφωνα (ή ρωσολάγνα) sites δεν έχουν αντίπαλο για το F-35B.

H διαφορά τιμής είναι αισθητή, αλλά και η διαφορά στις επιχειρησιακές δυνατότητες είναι αντίστοιχη. Έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο μας, πως τα αεροσκάφη δεν θα περιορίζονται από την ύπαρξη ή όχι αεροδρομίων ή διαδρόμων διασποράς, αλλά από πραγματικά τίποτα. Ένα βυτιοφόρο, με μερικά ΑΙΜ-120D και JSM στην άκρη του πουθενά, θα μπορούν να φέρνουν τα αεροσκάφη κυριολεκτικά παντού πάνω από την επικράτεια του αντιπάλου. Και να χτυπούν υποδομές που όλοι τις θεωρούν απρόσιτες…

FCAS, θα μπορούσε να είναι το ελληνικό GF-X* ή θα τρέχουμε πάλι στο +5 να παρακαλάμε για … δανεικά αεροσκάφη;

Σήμερα σας φέραμε μια εικόνα από το πως μπορεί να είναι το μέλλον μιας ισχυρής ΠΑ, που θα μπορεί να προστατεύσει τα ελληνικά συμφέροντα, χωρίς φυσικά να χρειαστεί μια νέα οικονομική χρεωκοπία. Μια τέτοια όμως ΠΑ, μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε μια δεκαετία από σήμερα, αρκεί να υπάρξει κάτι απλό. Σχεδίαση, και διακομματική συνεννόηση. Κάποια στιγμή, ίσως τα αποκτήσουμε στην Ελλάδα.

ΑΠΟΨΗ: Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς τουρκικά F-35. Τα πετούμενα αυτά ήσαν μια κάποια λύσις

Κλείνοντας, θα πρέπει να πούμε κι αυτό που επίσης ζητάμε καιρό. Τη συμμετοχή της χώρας μας σε κάποιο πρόγραμμα μαχητικού 6ης γενιάς, με επικρατέστερο το FCAS, αν και στο Tempest υπάρχει επίσης διαθέσιμος χώρος. Σε κάθε σενάριο, ας δράσουμε για μια φορά προληπτικά, κι ας μην τρέχουμε να προλαβαίνουμε καταστάσεις. Η τύχη μας (για να μην το πούμε αλλιώς) με τα τουρκικά F-35A δεν θα επαναληφθεί. Ας αφήσουμε τις ανοησίες που κυκλοφορούν περί Su35 και ΠΑΚ ΦΑ και ας δούμε το ευρωπαϊκό μέλλον και συμφέρον μας.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mageiras
Mageiras
4 years ago

Ο αρθρογράφος έχει απόλυτο δίκιο! Οι σκέψεις του είναι σωστές και λογικές. Κάθε φορά όμως που διαβάζω για μια αεροπορία που θα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις διαθέσεις των Αμερικανών δεν ξέρω, με πιάνει ένα σφίξιμο, ένας σφάχτης, κάτι τέλος πάντων… Δυστυχώς όπως ακριβώς δεν έχουμε την πολυτέλεια για πολλούς τύπους αεροσκαφών έτσι ακριβώς δεν έχουμε και την πολυτέλεια του ενός αποκλειστικού προμηθευτή. Ας χαλάμε την φαιά μας ουσία για το πως θα συνεχιστεί αυτό το “διπορτο” της ΠΑ με το λιγότερο δυνατόν κόστος παρά για σενάρια όπου οι Αμερικανοί, μας μένουν για πάντα σύμμαχοι πιστοί. Ήδη τα δεδομένα των τελευταίων ημερών με την κατάσταση στην Ιντλίμπ δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά…

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Mageiras

είσαι φοβερός!!!!!

LYK
LYK
4 years ago

Όποιος τα λέει αυτά είναι από το Εβραζουνγκλάδου (Βραζιλιάνικη Ζούνγκλα)!!! Εμπουρδοκλάδου Εβραδουκλάδου. Όλα αυτά είναι για τα Καρναβάλια. Όσο υπάρχει MICA IR σε αριθμούς με πολλούς Γάλλους δεν φοβόμαστε.

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  LYK

@lyk στηρίζω το αντίπαλο δέος, CAMM-ER! 😎

evaggelos
evaggelos
4 years ago

το θεμα ειναι ωραιο κ μεγαλο συμφωνο σε ολα ομως υπαρχει ενα θεματακι που λεγεται πυραυλος μακρου πληγματος κ εφοσον το αμερικα δε δινει θα πρεπει να κοιταμε προς ραφαλ η γκριπεν εκτος αν την δουλεια την σπρωξουμε στο ναυτικο με της μπελαρες.

andreasmp412c
andreasmp412c
4 years ago
Reply to  evaggelos

Κ ο,τι σκεφτομουν να το αναφερω σε σχολιο… Scalp χαρη στους ευρωπαιους εχουμε κ βλημα σαν τον meteor οι ευρωπαιοι μπορουν να μας δωσουν. Αν προκειται να μας αποδεσμευσουν αναλογα οπλα οι αμερικανοι χωρις να τα δωσουν στους τουρκους ναι, αλλιως θελουμε κ ευρωπαικο μαχητικο απαραιτητως

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  andreasmp412c

είμεθα ευρωπαίοι, στηρίζουμε εκ προιμίου Ευρώπη γιατί αν δεν στηρίξεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει.

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago

Η ουσιωδέστερη συμβολή του άρθρου έγκειται στην παράγραφο:
“Οι αριθμοί της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας δεν είναι τόσο πρόβλημα, όσο οι αποστολές που πρέπει να βγάλουν τα ελληνικά μαχητικά σε μια κρίση στο Αρχιπέλαγος. Ειδικά μάλιστα αν η κρίση δεν περιοριστεί στα γνωστά, αλλά επεκταθεί στο Σύμπλεγμα της Μεγίστης και στην Κύπρο. Η ΠΑ ξέρει πολύ καλά πόσα αεροσκάφη πρέπει να έχει διαθέσιμα για κάθε σενάριο. Και το ξέρει πολύ καλά, καθώς κάθε τόσο εκτελεί σενάρια σε ασκήσεις, που όταν πρέπει και χρειαστεί να υλοποιηθούν (τα σενάρια), δεν θα δώσουν απλά τη νίκη στον αέρα, αλλά στην σύρραξη.”
Η Ελλάς αντιμετωπίζει ασύγκριτα πολυαριθμότερο εχθρό, με αφθονία μέσων, σε πολλά μέτωπα, και αυτός, ως επιτιθέμενος, έχει την πολυτέλεια να επιλέξει πού θα χτυπήσει, εμείς δε πρέπει, για να αποφύγουμε δεινή ήττα, να εξασφαλίσουμε άμεσα την αεροπορική υπεροχή και να συγκεντρώσουμε τεράστια μάζα πυρός στην περιοχή που θα εκδηλωθεί η ενέργεια του. Αυτό σημαίνει ισχυρή ΠΑ, οι ιδέες ότι μας αρκεί μια υστέρηση 7 προς 10 με ομοίους τύπους είναι επικίνδυνη φενάκη! Η Ελλάς χρειάζεται, δεδομένης και της απόστασης των κυρίων βάσεων της ΠΑ από τα πιθανά θέατρα επιχειρήσεων και της αντίστοιχης εγγύτητος των βάσεων της ΤΗΚ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ αριθμό ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ μαχητικών ή πολλαπλασιαστές τύπου εναερίου ανεφοδιασμού (με τις προκλήσεις του, ασφαλώς … αλλά δεν είναι μικρά παιδιά η ΠΑ!) για να βγάλει ΙΣΟ αριθμό εξόδων (sorties) πάνω από το μέτωπο με την ΤΗΚ, που και αυτές δεν αρκούν για να ανατραπεί μια πιθανή αρνητική εξέλιξη στο έδαφος, όχι απίθανη λόγω του αριθμητικού συσχετισμού δυνάμεων.
Άρα:
Α) Άμεση αναβάθμιση όλων των – εξ επόψεως κινηματικών επιδόσεων πάντα στη στάθμη της επίκαιρης τεχνικής! – Mirage 2000EGM & F-16C Block 30 άμεσα. Η δομική ζωή των υπερεπαρκεί.
Β) Κτήση μιας ενισχυμένης μοίρας F-35A των 24 α/φ ως αεροσκαφών “πρώτης μέρας πολέμου”, μέσων για decapitation strike, καταστολή αεράμυνας, πολυφασματική αναγνώριση και επιμερισμό δεδομένων στα F-16V. Η λύση του – Β είναι απλά ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΗ, το α/φ για να χωρέσει τις περίπλοκες διατάξεις κάθετης αποπροσγείωσης έχει σχεδόν τη μισή εσωτερική χωρητικότητα καυσίμου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποστολές κρούσης και την εμβέλεια …), πολύ χαμηλότερες επιδόσεις, ασύλληπτα μεγαλύτερη τεχνική πολυπλοκότητα και άρα βγάζει πολύ λιγότερες εξόδους ανά μονάδα χρόνου σε σχέση με το ήδη όχι λαμπρό στον τομέα αυτό -Α. Είναι ένα αεροσκάφος που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για το δόγμα πολέμου των Αμερικανών Πεζοναυτών, που θα κληθούν να καταλάβουν βιαίως παράκτιο κράτος σε χιλιάδες χιλιόμετρα από τις ΗΠΑ, χωρίς κατ’ ανάγκη φίλιες χερσαίες βάσεις, και με τα flat tops ίσως αρκετά μακριά για λόγους ασφαλείας (= λίγες έξοδοι!).

VAGGELAS
VAGGELAS
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Εξαιρετική η εστίαση τόσο του αρθρογράφου, όσο και του Νικολάου σε ότι αφορά την κρίσιμη παράμετρο του αριθμού εξόδων για την κάλυψη του συνόλου του θεάτρου επιχειρήσεων. Θα συμφωνήσω επίσης με τον Νικόλαο σε ότι αφορά το F-35B. Πολύ εξειδικευμένο, σίγουρα πολύπλοκο και σημαντικά ακριβότερο. Προσφέρει σίγουρα μια ευελιξία με τη δυνατότητα χρήσης FOB, αλλά φοβούμαι ότι σε πρακτικό επίπεδο μόνο οι ΗΠΑ παίζουν σε αυτή την κατηγορία υποστήριξης – διοικητικής μέριμνας.
Εάν μου επιτρέπετε θα έβαζα στη συζήτηση το F-15EX. Κόστος απόκτησης παραπλήσιο του F-35, σημαντικά μειωμένο κόστος λειτουργίας, τεράστια δυνατότητα μεταφοράς όπλων (ακόμα και αν βγάλει ίσο αριθμό εξόδων με τον Κεραυνό θα έχουμε πολλαπλάσια όπλα στον αέρα), ασύγκριτα μεγαλύτερη εμβέλεια και αυτονομία (ΝΑ Μεσόγειος), μηδενικό τεχνολογικό ρίσκο και μια γραμμή παραγωγής που διψά για παραγγελίες (σημαντικό για την τιμή και τον χρόνο παράδοσης). Να τσονταρουν και οι αδελφοί Κύπριοι για ένα α/φος η εμβέλεια του οποίου θα τους καλύπτει απόλυτα.
Μήπως η ΠΑ θα πρέπει να τολμήσει όπως κάποτε σοφά τόλμησε με τα Α-7?
Καλη εβδομάδα σε όλους.

NikolakiEfentis
NikolakiEfentis
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Συμφωνώ σε όλα εκτός από τα F-35Β. Η απόφαση για την έκδοση -Α ή -Β είναι αρκετά πολύπλοκη και μόνο επιτελείς της μπορούν να την αξιολογήσουν σωστά.

Από ‘κει και πέρα είναι κρίσιμο να μην αγνοηθεί η ανάγκη για επαρκή και εξελιγμένο οπλισμό όπως έχει γίνει στο παρελθόν. Ωραία τα έξτρα F-16 αλλά πρώτα ο οπλισμός των υφιστάμενος και η αναβάθμιση και των F-16 Block 50 σε Block70 και μετά ό,τι άλλο.

Meteor, Brimestone, JAGM, LRASM θα αύξαναν τρομερά την ισχύ των F-16V…

Αντί για Belhara πάντως, από Γαλλία θα ήθελα για την ΝΑ Μεσόγειο, 2 ενισχυμένες μοίρες Rafale. Με ραντάρ AESA, Meteor και 2 κινητήρες θα ήταν ό,τι καλύτερο για CAP στην ΝΑ Μεσόγειο.

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago

Παράλειψή μου πράγματι η μνεία στον οπλισμό. Brimstone … κάτι ανεκτίμητο για χώρα που υστερεί αριθμητικά … Έχω ρωτήσει επανειλημμένα αν είναι εφικτή η πιστοποίησή του στο F-16 ή αν έχει επιχειρηθεί από χρήστη ή τον κατασκευαστή, αλλά απάντηση δεν έχω λάβει.

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  Nikolaos

@nikolaos όταν έχεις να διεκδικήσεις υφαλοκρηπίδα, βολεύουν καλύτερα τα F-35Β, δεν γνωρίζει ο εχθρός από ποιό νησί θα του πρωτοέρθει. ➡

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Georgios

δύσκολο να μην γνωρίζει…..gokturk

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Nikolaos

απολύτως σωστός!!!

stepa
stepa
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Συμφωνω σε πολλα απο αυτα που γραφετε.Αλλωστε και εγω περιπου τα ιδια αναφερω κυριως στο κομματι της σκοπιμοτητας αγορας των F 35B.Εαν θελουμε να αναπτυξουμε μια Π.Α. με δογμα διασπορας και αιφνιδιασμου μπορουμε να το κανουμε και με αυτα που εχουμε.Υπαρχουν ηδη μοντελα υλοποιησης απο χωρες με παραπλησια ζητηματα. Εκει που διαφωνω ειναι στις προτεραιοτητες που θεσατε.Εχοντας σαν δεδομενη την οικονομικη στενοτητα πρεπει να αντιληφθουμε οτι ενα προγραμμα F 35 θα στραγγισει καθε δυνατοτητα για οτιδηποτε αλλο.Και δυστυχως οι αναγκες ειναι πολλεςΗ αναβαθμιση του συστηματος E.W. η προμηθεια οπλων που θα αξιοποιησουν την επενδυση Viper αλλα και -5, αλλα και η επιταχυνση του προγραμματος εκσυγχρονισμου ειναι μονο μερικα.Για να μην αναφερω και αλλες πιεστικες αναγκες στον χωρο της εκπαιδευσης, των μεταφορων, των UAV /UCAV και παει λεγοντας…..εκει πιστευω πρεπει να επικεντρωθουμε τουλαχιστον βραχυπροθεσμα.Τελος συμφωνω απολυτα στο ζητημα που θεσατε του εναεριου ανεφοδιασμου.Σε καμμια περιπτωση δεν πρεπει να μεινουμε στην αυταπατη των ισορροπιων.Η αποκτηση αυτης της δυνατοτητας θα λυσει σε μεγαλο βαθμο το προβλημα εξοδων, αλλα και παραμονης CAP λειτουργωντας αποτρεπτικα .Ειναι αυτονοητο νομιζω το τι επιφερουν οι συνεχεις αποπροσγειωσεις και σε φθορα και σε κοστος στις περιπτωσεις ταχειας απογειωσης που καθημερινα υφισταται η ΠΑ, φανταστειτε σε καιρο πολεμου και κατω απο συνθηκες κορεσμου. Ενα “βενζιναδικο” πετωντας εστω πανω απο την ασφαλεια της Ευβοιας πχ θα αξιοποιουσε στο επακρο τα μαχητικα πολλαπλασιαζοντας χρονους παραμονης, αλλα και διναντας την δυνατοτητα στους επιτελεις να σχεδιαζουν εχοντας μεγαλυτερη ευχερεια διαθεσιμων μεσων.Αξιζει πιστευω μια διερευνηση του θεματος ,του κατα ποσον δηλαδη υπαρχουν πιθανοτητες παραχωρησης ενεκα της αντικαταστασης των KC135 απο τα KC 46 απο πλευρας ΗΠΑ, ειτε με την συμμετοχη μας στην Ευρωπαικη κοινη δυναμη MRTT. Δεν ειναι λογικο να απογειωνουμε συνεχως αριθμους αφων προκειμενου να αναχαιτησουν ενα παρεισακτο που μπαινοβγαινει κατα το δοκουν στον ΕΕΧ μας εχοντας την αβαντα του τανκερ που τον περιμενει λιγα μιλια Ανατολικοτερα…..Εαν λυσουμε αυτα και νοικοκυρεψουμε τα πραγματα που αφορουν την λειτουργικοτητα της ΠΑ, μετα εχουμε καθε λογο να ξεκινησουμε την κουβεντα περι F35Α, , RafaleF4, η οτιδηποτε αλλο

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Nikolaos

σωστος Νικολαε. Πιστευω και εγω οτι με τα οικονομικα δεδομενα μας ειναι πολυτελεια να αφησουμε να αποσυρθουν τα ικανα αεροσκαφοι αλλα με παλια ηλεκτρονικα μπλοκ30 και μ2000. ειναι περιπου 50 αεροπλανα οπου η πιθανη αναβαθμιση τους θα προσφερει 32 μπλοκ30 στο σημερινο επιπεδο των μπλοκ52Μ και 17 μ2000 στο επιπεδο των -5 περιπου. Η προσθηκη λινκ16 στα γαλλικα αεροσκαφοι θα πολλαπλασιασει τις δυνατοτητες τους ( τα ελληνικα -5 εχουν τον υπολογιστη του ραφαλ φ2). επισης η αγορα 24φ35 a ή c θα μας δωσει την δυνατοτητα να χτισουμε ενα στολο απο hi-low αεροπλανα οπως οι αμερικανοι κανουν φ15/φ16 φ22/φ35 οπου τα φ35 θα αντικαταστησουν τα φαντομ και θα ειναι οι αρχηγοι των comaο. αυτο που θελω να τονισω και αρκετοι φιλοι που γραφουν εδω ειναι οτι για 24ωρη επιχειρησιακη ικανοτητα απαιτουνται 3 βαρδιες. τα 24 μ2000-5 που διαθετουμε για 24ωρη επιχειρισιακη δραση θα ειναι περιπου ετσι . με 75% διαθεσιμοτητα θα εχουμε περιπου 18 αεροπλανα διαθεσιμα . αρα 5 επιχειρουν 5 γυριζουν 5 ετοιμαζονται και 3 εφεδρικα. καντε τους υπολογισμους λοιπον με μια αεροπορια 84+38 +24 αεροπλανα που αυτην την στιγμη προδιαγραφεται να εχουμε. με 75% διαθεσιμοτητα θα επιχειρουν περιπου 34 αεροπλανα.

CKfurious
CKfurious
4 years ago

Κυριακή βραδυ χωρίς ναυτικό θέμα??? Μα τι ΠΤΉΣΗ και ΔΙʼΣΤΗΜΑ είμαστε?

Η real πάντως είχε άρθρο περί αγοράς rafale μετά τη αγορά Bel@don

Επί του άρθρου:

Θέλουμε αριθμούς

Δεν είμαστε Βέλγιο η Ολλανδία

Τα B30: κακώς τα ξεγράφουμε
Κατά πληροφορίες έχουν κατά μέσο ορο τις μισές ώρες από το δομικό τους όριο(4000vs 8000)

Με μερικό εκσυχρονισμό Ακόμα και από parts από τα αποσυρόμενα F4 (IFF,GPS/INS,MFDs,Litening,radios) μπορούν να προσφέρουν επιχειρησιακά άλλη μια δεκαετία!

Για τα B50: Λάθος μεγάλο που δεν εκσυχρονίζονται πρώτα αφού δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στα τουρκικα
CCIP (APG68V9/AIM9X/JHMQS)

Το 25+που θα αρχίσουν να διατίθενται από τα B52M ίσως είναι πολύ αργά για τέτοιο εκσυχρονισμό

Για τα M2000: Επιμένω πως πρέπει να βρεθούνε επιπλέον min14-max20 μεταχειρισμένα -5 ώστε να διατηρήσουμε 2 μοίρες από -5

Οποτε με 150 εκσυχρονισμένα F16 και c40 -5 νομίζω πως είμαστε ok μέχρι το 2030-35!!

Το F35 δεν το χρειαζόμαστε εφoσον οι γείτονες δεν θα το αποκτήσουν

Απαιτείται εκσυχρονισμός του οπλοστασίου ,του δικτύου C3/Radar/αεράμυνας( και του εκπαιδευτικού συστήματος

Δεν χρειάζεται να επενδύσουμε σε F35 μέχρι τις αρχές της επομενης δεκαετίας εάν γίνουν τα παραπάνω και δεν το αποκτήσουν οι γείτονες

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  CKfurious

+1 από μένα

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  CKfurious

ναι πιστευω και εγω στην αναβαθμιση και στην αγορα νεων οπλων και εξοπλισμου αναβαθμιση αεραμυνας και τελος η αγορα των 24 φ35.

agregorio
agregorio
4 years ago

Επιτέλους μετά από καιρό ένα άρθρο άποψη αεροπορικό!
Δεν διαφωνώ καθόλου στη λογική σας. Ούτε για τις οχιές, ούτε για το Φ35. Και μάλιστα στην έκδοση Β.
Υπάρχουν όμως και αλλά, τα οποία με κάνουν σκεπτικό. Αυτά τα άλλα έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά ιστορικά των ΗΠΑ στις μείζονες κρίσεις που αντιμετωπίσαμε με του εξ Ανατολής προαιώνιους. Από τις τάχα καθυστερήσεις των πλοίων στα λιμάνια το 74, μέχρι τα γεγονότα στα Ίμια, αλλά και σήμερα που δεν έχουν βγάλει άχνα για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και τον Έβρο. Όπως επίσης και το κλέφτικο σφύριγμά τους στις παρανομίες των Τούρκων αναφορικά με το δίκαιο της θάλασσας και την τουρκολυβική συμφωνία περί κοινής ΑΟΖ. Δεν μπορώ λοιπόν να εμπιστευθώ μια χώρα που είναι ξεκάθαρα υπέρ του διεθνούς δικαίου στην περίπτωση της θάλασσας της νότιας Κίνας, αλλά καταπίνει την κάμηλο στην περίπτωση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Για όλα αυτά δεν θα ρίσκαρα να έχω έναν προμηθευτή οπλικών συστημάτων και μάλιστα τις ΗΠΑ. Αφήστε δε, που αρνούνται συχνά την αποδέσμευση οπλικών συστημάτων για να μη δυσαρεστηθεί ο σουλτάνος…
Με κάποιον τρόπο λοιπόν πρέπει να βρεθεί τρόπος να έχουμε και δεύτερη πηγή. Όπως τώρα δηλαδή. Ξέρω ότι οι Γάλλοι είναι δύσκολοι και ακριβοί, αλλά κι εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να στήσουμε συνεργασίες μαζί τους που θα έχουν γενικότερο γεωπολιτικό χρώμα.
Δεν κομίζω γλαύκας εν Αθήναις, το ξέρω. Απλά εκφράζω τον σκεπτικισμό μου, μαζί με την αγωνία μου για το μέλλον της χώρας μου…

rooster
rooster
4 years ago

Συμπλήρωση αριθμών στη δύναμη της ΠΑ μπορεί να έρθει και με την αναζήτηση μεταχειρισμένων F-16 αναβαθμισμένων ήδη σε κοντινό επίπεδο με τα δικά μας F-16 block 52+, σχετικά οικονομική και πολύ αποδοτική λύση. Για νέα αεροσκάφη ας επικεντρωθούμε στα F-35.

stepa
stepa
4 years ago

Παρατηρηση πρωτη. Σε οτι αφορα την προμηθεια ελαφρων μαχητικων για την καλυψη αναγκων αριθμων, παραβλεπετε το γεγονος της αναγκης επειγουσας προμηθειας νεου εκπ/ου αφους προς αντικατασταση των παλαιμαχων Τ 2 ,το οποιο προφανως θα αποτελει την βαση μιας οπλισμενης εκδοσης.Αρα η εισαγωγη νεου τυπου θα γινει ετσι και αλλιως
Παρατηρηση δευτερη. Ισως θα ηταν σκοπιμο ενα αρθρο παρουσιασης των πιθανοτερων αντικαταστατων των Τ 2.Επιμενω γιατι το ζητημα της αεροπορικης εκπαιδευσης ειναι κρισιμης σημασιας .Καλα τα F 35 καλα τα Viper αλλα απαιτουν χειριστες συμφωνα με την παιδεια και τις απαιτησεις της εποχης, και οχι νοσταλγους της δεκαετιας του 50.Καλοδεχουμενο θα ηταν ενα αρθρο και για αυτο το τοσο σημαντικο ζητημα
Παρατηρηση τριτη….και τελευταια. Περαν της αναμφισβητητης υπεροχης στο θεμα της προσαρμοστικοτητας του Β σε ολους τους αλλους παραγοντες υστερει σημαντικα σε σχεση με το Α. Κοστος κτησης, χρησης, υποστηριξης, επιδοσεις, οπλικο φορτιο και οπου αλλου θελετε δεν υπαρχει συγκριση.Το Β ηταν μια λυση προκειμενου να καλυφθουν συγκεκριμμενες αναγκες αεροπορικης υποστηριξης, που δεν μπορουσαν πλεον να συνεχισουν να επωμιζονται τα παλαιμαχα AV-8. Και ας εχουμε κατα νου οτι η υποθεση F 35Α για την Τουρκια δεν εχει κλεισει οριστικα.

Yannis
Yannis
4 years ago
Reply to  stepa

Αργα ή γρηγορα οι Σ-400 θα φυγουν και τα Φ-35 θα ερθουν.

blackpeteg
blackpeteg
4 years ago

Χωρίς να εισέλθουμε καν σε τεχνική συζήτηση, το πρώτο ζήτημα που τίθεται και από τον είναι η εξάρτηση από τις ΗΠΑ οι οποίες θέλουν να έχουν τον τελευταίο λόγο για το τι θα κάνεις με το αεροσκάφος τους,
Με άλλα λόγια, σε μία Ελληνο-Τουρκική σύγκρουση (μικρή ή μεγάλη), εμείς θα αναγκαστούμε να δείξουμε “αυτοσυγκράτηση” όσο οι απέναντι κάνουν αυτό που θέλουν και δημιουργούν τετελεσμένα…
Συνεπώς, προσωπικά πιστεύω πως θα υποστούμε σημαντικό πλήγμα εάν δεν προσδεθούμε εκτός από την Αμερικανική και στην Γαλλική αεροδιαστημική βιομηχανία για κρίσιμες λύσεις. Μπορεί τα F-35B είναι τα μόνα που μπορούμε να πάρουμε για την ώρα ώστε να αναπτύξουμε εφοδιαστική (και ίσως περιορισμένη βιομηχανική) αλυσίδα εξελιγμένου α/φ, αλλά το μέλλον μας είναι με την Ευρώπη και όχι με τις ΗΠΑ που μας βλέπουν ως στρατηγικό σύμμαχο δεύτερης κατηγορίας όταν δεν είναι η Τουρκία διαθέσιμη.
Η λύση για την Γαλλική περίπτωση έχει δημοσιευθεί στην Πτήση από τον Fabrice Wolf εάν δεν κάνω λάθος.

apsa
apsa
4 years ago

ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ ΘΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ ΚΑΙ ΕΔΩ ΟΤΙ = Η ΧΩΡΑ ΕΑΝ σκεφτεται αμιγως στρατιωτικα πρεπει να σκεφτεται ακρως πρακτικα δηλ..η ενταξη ενος νεου οπλου δεν ειναι αντε το πηραμε και πεταμε θελει χρονια εξοικιωση και επιχειρησιακη αναπτυξη νεου οπλικου συστηματος αρα δεν μπορεις αμεσα να το εκμεταλλευτεισ – χρησιμοποιησεις ενω το F 16 V μπορεις και μαλιστα τωρα που οι τουρκοι εχουν αυτο παγιδευτει μεταξυ ηπα κ ρωσια …αρα η πιο αμεση κινηση θα ηταν η αγορα ενος σμηνους 20 νεων F16 V ΕΤΣΙ ωστε σε ενα- 2 χρονια η χωρα να εχει 40 μαχητικα F16V ετσι ωστε να υπερεχει καθαρα εναντι των τουρκων ακομα κι αν οι κεμαλικοι αναλαβουν την εξουσια και αν ακομα οι πιλοτοι- γκιουλουνιστες επιστρεψουν στισ θεσεισ τους ΑΡΑ θα ειχαμε αποκτησει ξανα αποτρεπτικη ικανοτητα…ΚΙ ΑΝ ειμασταν ακομα πιο εξυπνοι θα μπορουσαμε να αυξησουμε την ομοιομορφια σε πανω απο 120 -150 δηλ 40-60 νεα μαχητικα αυτου του τυπου ωστε να αυξησουμε διαχρονικα την ηλικια των μαχητικων..αντι λοιπον να παμε σε F35 καλυτερα να αντικαταστησουμε ηλικιακα πρωτα τον βασικο κορμο του στολου μας..

flatspin
flatspin
4 years ago

Ενα ελαφρύ μαχητικο/εκπαιδευτικο σε καμια περιπτωση δεν θα αντικαταστήσει μαχητικά πρώτης γραμμής, θα συμπλήρωνε ομως τους αριθμους που πηραν την κάτω βολτα με αλλεπάλληλες αποσυρσεις F-4 και A-7 καθώς και επίσης θα επετρεπε την αποσυρση των δεινοσαυρων T-2.

Και υπο αυτή την σκοπιά θα πρεπει να εξεταστει η αποκτηση ενος αεροσκάφους διττου ρόλου. Μπορεί να λάβει μέρος σε αερομαχίες, μπορει να πληξει στοχους εδάφους, μπορεί να εκπαιδεύσει. Θα ειναι ποιο ακριβη η αποκτηση ενος εξοπλισμένου εκπαιδευτικου, αλλα δεν έχουμε την πολυτέλεια για αοπλα αεροσκάφη.

neuromancer
neuromancer
4 years ago

Πώς ακριβώς φαντάζεστε ενα φ35 να κατεβαινει στη μεση του πουθενα σε ενα νησι για παράδειγμα και να φουλάρει από το βυτίο συν μερικους ΑΙΜ120? Μόλις το δουν αρκει μια αμοβροντία από απέναντι για να το αχρηστεύσουν. Γιατί με ανοιχτά ολα τα καπάκια για να κατεβει κάθετα, θα ειναι σαν πυγολαμπίδα τη νύχτα. Διορθώστε με αν κάνω λάθος….

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  neuromancer

Δυστυχώς δεν είναι καν τεχνικώς εφικτό. Θέλει χαλύβδινες επιφάνειες για να προσγειωθεί/προσνηωθεί καθέτως, καταστρώματα χρειάστηκαν ενίσχυση. Δεν είναι Χάρριερ, που επιχειρούσε από ξέφωτα σε δάση δίπλα στα σύνορα με την Ανατολική Γερμανία, από το Lüneburger Heide, από τα πάρκινγκ των Autobahn και από τα πάρκινγκ των ALDI του Αννοβέρου … Ο κώνος των καυσαερίων έχει υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, ούτε PSP πάνω σε χώμα αρκεί …

Spyros
Spyros
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Νομίζω δεν ισχύει απόλυτα αυτό που γράφετε. Ναι, αν θέλαμε να στήσουμε μόνιμη εγκατάσταση επανεξυπηρέτησης για τα -Β, θα έπρεπε πχ ένα ελικοδρόμιο να διαμορφωθεί καταλλήλως. Αλλά το α/φ μπορεί να κάνει απλώς προσγείωση μικρού μήκους, όχι κάθετη προσγείωση. Σε τέτοια περίπτωση η θερμική καταπόνηση (σε άσφαλτο) θα είχε μικρή διάρκεια και αντίστοιχες συνέπειες.

Και σε κάθε περίπτωση, δεν μας πολυ-πειράζει αν χαλάσει κάπου η άσφαλτος σε περίπτωση σύρραξης, μετά την επανεξυπηρέτηση δυο α/φ. Εδώ χαλάει απλώς επειδή θέλει ο κυρ-Ανέστης να περάσει σωλήνα για να ποτίσει το απέναντι χωράφι και δεν ανοίγει ρουθούνι…

Spider
Spider
4 years ago
Reply to  Spyros

Δεν είναι για μην χαλάσει ο δρόμος ή η εγκατάσταση. Τα πετραδάκια από την λιωμένη άσφαλτο θα απορροφηθούν από τις εισαγωγές αέρα με ολέθριες συνέπειες. Για αυτό θέλει χαλύβδινες επιφάνειες που να μην φθείρονται και δημιουργούν FOD.

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  Spyros

Σωστό, αλλά αυτό βγάζει αμέσως εκτός τα νησιά, όπου 300-500 μέτρα ευθείας ασφάλτου ικανού πλάτους είναι σπάνιο φαινόμενο (αν υπάρχει καν στα περισσότερα νησιά …).

Spyros
Spyros
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Σήμερα; Όντως, κι αν υπάρχει θα έχει δίπλα της μάντρες, καλώδια κτλ.

Αν είναι να γίνει τέτοια αγορά αεροσκαφών (που καθόλου σίγουρος δεν είμαι πως είναι καλή ιδέα, για να μη παρεξηγούμαστε), ας προετοιμαστούν 3-4 τέτοιες περιοχές ανά νησί. Αθόρυβα.

(τόσες αυλές και δρομάκια-παραδρομάκια στρώνονται στην επαρχία προεκλογικά, ας πέσει και λίγη άσφαλτος για κάτι χρήσιμο, δεν είναι κακό)

peet14
peet14
4 years ago
Reply to  neuromancer

Και το βυτιοφόρο θα έχει 100αρα της shell….
Και στην αποθήκη του πρατηρίου θα είναι οι 120 ….

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  neuromancer

@neuromancer για αυτό έχουμε τα SHORADS π.χ. τα Crotale που θα γνωρίζουν τις θέσεις προσγείωσης από πριν στο χάρτη και θα τις προστατεύουν. :beg:

neuromancer
neuromancer
4 years ago
Reply to  Georgios

Τι θα σου κάνουν αυτά π.χ. σε βολές πυροβολικού? Μπορεί να σου ρίχνουν από 20-30 km, δεν μπορούν?

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  neuromancer

@neuromancer τα SHORADS υποτίθεται θα καταρρίπτουν τα βλήματα του πυροβολικού, προστατεύοντας τις δομές. Μετά αναλαμβάνουν τα ραντάρ αντιπυροβολικού όπως τα ARTHUR που διαθέτουμε, που θα λειτουργούν παράλληλα, ώστε να δώσει στοιχεία βολής π.χ. στα Μ-109.

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  neuromancer

η ιδεα ειναι καλη αλλα σκεψου λιγο οτι οι συμμαχοι εχουν υπερτερες δυνατοτητες isr και θα εχουν διαπιστωσει ηδη που θα μπορουσαν να τοποθετηθουν φ35 ή θα δουν αμεσως που θα πραγματοποιησουμε τις απαραιτητες ενεργειες κατασκευων για να υποστηριξουν το αεροπλανο αυτο οποτε θα στειλουν μερικους πυραυλους που εχουν να τα καταστρεψουν πριν καν ξεκινησουν οι επιχειρησεις. το f35b ειναι ο θανατος του προγραμματος , η εκδοση που εβαλε τοσους περιορισμους ωστε το φ35 να γινει ενα μετριο αεροσκαφος απο αποψη επιδοσεων και μεταφορας οπλισμου. οχι προτιμω προσωπικα την εκδοση c με τα μεγαλυτερα φτερα και τις ελαφρως καλυτερες επιδοσεις παρα της b. προφανως θα επιλεξουμε την εκδοση Α οταν και αν αποφασισουμε να αγορασουμε το φ35 και ελπιζω μετατην εκδοση block4

Stavrogin1
Stavrogin1
4 years ago

απο μενα όχι στα Β. και αναλογα της οικονομικής δυνατότητας μας ας ειναι και 12 τα Α, αλλά εκσυγχρονισμός των ιπτάμενων ρανταρ, ισως 2 μεταχειρισμένα τανκερσ, νεα bvr, antiship, antiradar, συλλογες ακριβείας,δηλαδή όπλα, fos, εγκαταστάσεις, αεραμυνα εγκαταστάσεων, κοινως αξιοποίηση. και οι αριθμοι ας ερθουν λιγο αργότερα. προτιμω λιγοτερα αλλα με δοντια παρα περισσοτερα χωρις.

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago

Οπαδός των F35B…
Η δυνατότητα να επιχειρεί και απο την Κύπρο για εμενα ειναι καθοριστική…..( κάπου στην άκρη του πουθενά με ενα βυτίο….και μια χημική τουαλέτα θα προσθέσω εγω)
Κίνηση ψαγμένη απο μια χώρα πρότυπο που προσομοιάζει με την Κύπρο………την Σιγκαπούρη…
Κρυφή ελπίδα ενα μετασκευασμένο κατάστρωμα 160 μέτρων με sky jump και το όνειρο γινεται πραγματικότητα…….

DP80
DP80
4 years ago
Reply to  MPAMPIS

Μπορεί να επιχειρήσει και από ένα πλοίο μεταφοράς container, όπως έκαναν οι Άγγλοι στα Falkland .

Punker
Punker
4 years ago

Μπορεί κάποιος παρακαλώ να μου πει σε τι διαφέρει το block 70 με το block 72 ?

Lefteris
Lefteris
4 years ago

1) Πρωτού το F35 γίνει αήττητο:
https://www.ptisidiastima.com/f-35-vs-f-35/
Οποιος έχει 5 λεπτά, να μπει στο κόπο να το διαβάσει, όχι ως προς το F35 vs F35, αλλά ως προς τα συμπεράσματα του περιοδικού για την σκοπιμότητα κτήσης τους.

2)Χωρίς CUDA το F35 είναι άχρηστο, δεσμευμένο από την εμβέλεια των 4 AIM120 που δεν έχουν 100% ευστοχία και υπάρχουν αντίμετρα. Θα αποδεσμευτούν οι CUDA για την Ελλάδα ; Έχουμε αντίληψη για τι κόστος μιλάμε;

3) Το F35 είναι μια κοσμοσφαίρα. Δεκτό. Τα F16 με σχεδίαση και κινηματικές επιδόσεις 3ης γενιάς, απέναντι στο ραντάρ και τα βλήματα των F16 και των S400 τι ακριβώς είναι ;

4) Υπάρχει λογικότερη λύση: αναβάθμιση Block 50 σε Viper, συμπλήρωση αριθμού με νέα. Απόσυρση F4, πώληση F16 Block 30, όλων των Mirage 2k με αγορά Rafale F4 με συγχρηματοδότηση της Κύπρου. Πορεύομαστε τέλος 10ετία με 2 τύπους και σταδιακή αντικατάσταση τους με FCAS και F35 στην όποια έκδοση υπάρχει τότε.

Εν τω μεταξύ κάνουμε σχέδια, όταν ο πόλεμος με την τουρκία μπορεί να γίνει αύριο. Τι προλαβαίνουμε;

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Lefteris

το cuda δεν ξερω ακομα αν υπαρχει σαν προγραμμα. ηταν μια σκεψη της κατασκευαστριας εταιρειας για να αυξηση την μεταφορικη ικανοτητα σε ΑΑ πυραυλους. μαλλον δεν θα προχωρησει

npo
npo
4 years ago

Καλά, η ΠΤΗΣΗ έχει αρχίσει και πολιτικολογεί ασύστολα φοβάμαι. Ευρωπαϊκό μέλλον και μελλοντολογίες. Αν μας εξασφαλίζουν την άμυνά μας Κινέζικα να πάρουμε Κινέζικα – λέω εγώ. Τέλος της κουβέντας.

Επι της ουσίας, ας επικεντρωθούμε για την ώρα στα εξής..

(Α) στην όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση των πιλότων μας, που σημαίνει να πετάνε και να μην βλέπουμε το χάλι να κάνουν 2 και 3 χρόνια να πετάξουν όσο είναι στην Ικάρων λόγω περικοπών και γηραιών εκπαιδευτικών, ούτε να είναι σε μονάδες με καθηλωμένα τα ά/φη τους λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και να φυλλορροούν προς την Aegean… κι η εκπαίδευση να γίνεται αποκλειστικά για να πηδήξουμε τον αντίπαλο αν χρειαστεί, όχι για αναγνωρίσεις/αναχαιτίσεις.. Ας τις κάνουν τις αναγνωρίσεις με φτηνά ελικοφόρα ή uav αφού δεν έχουμε την βούληση να αυξήσουμε χωρικά ύδατα κι εναέριο χώρο στα 12 ν.μ ωστε να μην έχει ο αντίπαλος δικαιολογίες αν φάει κανένα πύραυλο.
Το αυτό για τους τεχνικούς/μηχανικούς
Υ.Γ το θέμα του εκπαιδευτικού είναι τεράστιο.

(Β) να έχουν τα όπλα που χρειάζονται, δλδ καιρός να μπει το χέρι στην τσέπη να πιστοποιηθούν όσα χρειάζονται πιστοποίηση, να αγοραστούν ό,τι ατρακτίδια χρειάζονται κι ότι νέα όπλα χρειάζονται

(Γ) να κοιτάξουμε τι γίνεται με τους πολλαπλασιαστές ισχύος, ΑΣΕΠΕ, ζεύξεις επικοινωνιών, ιπτάμενα τάνκερ, υπόστεγα, αεράμυνα εγκαταστάσεων, επίγεια ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κλπ

(Δ) Ρεαλιστικές συνεκπαιδεύσεις με το ναυτικό, συνεκπαιδεύσεις με το ναυτικό, συνεκπαιδεύσεις με το ναυτικό, γιατί βλέπω να χρειάζεται,

(Ε) μετά απ όλα αυτά βλέπουμε για μεταχειρισμένα ή καινούρια ή νέο μαχητικό..

Αυτά..

Chris
Chris
4 years ago

Αυτό που δεν περιλαμβάνει το άρθρο είναι το αεροσκάφος που θα έχει εμβέλεια μέχρι την Κύπρο, θα μπορεί να εκτελέσει πλειάδα αποστολών, θα μπορεί να φέρει τα στρατηγικά όπλα του ελληνικού οπλοστασίου, θα μπορεί να φέρει τον μέτεορ, και πιθανότατα δε θα έχουμε προβλήματα διπλωματικής φύσεως αν ποτέ έρθουμε σε κόντρα με την -επίσημη αγαπημένη των ΗΠΑ- Τουρκία.

Η πιό ορθολογική λύση όντως είναι η αγορά επιπλέον F16V για συμπλήρωση των αριθμών, αν και οι περιορισμοί που ανέφερε ο κύριος Ζηκίδης για τα ραντάρ και το σύστημα ψύξης, προκαλούν κάποιο προβληματισμό. Από κει και πέρα ένα σημαντικό ζήτημα είναι φυσικά το ποιά όπλα αποδεσμεύονται για την Ελλάδα. Αν δεν είναι τα επιθυμητά τότε ικανοί φορείς χωρίς τα επιθυμητά όπλα δεν περιορίζεται η αξία και η χρησιμότητα τους;

To FCAS αν κρίνουμε από τα έως τώρα ευρωπαϊκά προγράμματα αεροσκαφών, και ειδικά το γιουροφάιτερ έχει και αυτό μεγάλο ρίσκο. Αν το FCAS εξελιχθεί εξίσου πρβληματικά από άποψη ικανοτήτων, κόστους και χρόνου ανάπτυξης και εμείς έχουμε δεσμευτεί με συμμετοχή και αγορά τι θα γίνει;

Για το F-35 νομίζω ότι έως τώρα η συμμετοχή της Τουρκίας είναι σε αναστολή και η οριστική διαγραφή από το πρόγραμμα έρχεται οσονούπω. Αν δεν την προλάβουν οι εξελίξεις. Ελπίζω να μη χάσαμε το παράθυρο ευκαιρίας του ερωτικού καυγά ΗΠΑ-Τουρκίας για να αποκτήσουμε πραγματικά ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ. Όπως βέβαια έχετε γράψει έχουμε λαμβάνειν υλικό, που περιμένουμε να το δούμε.

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  Chris

@chris για μένα για να προστατευτεί με αξιώσεις η Κύπρος θέλει… αεροπλανοφόρο που να πλέει νοτίως της και με το παραμικρό να απογειώνει μία μοίρα πάνω από την Μεγαλόνησο. Δεν λέω, καλή και Στρατιωτικά η πραγματική ένωση των δύο Ναυτικών χωρών, καλά και άριστα τα πλοία Αεράμυνας Περιοχής αλλά ο Τούρκος στα παράλια κεροφυλακτεί και για αυτό και τα θεωρώ ημίμετρα. 🙁

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago
Reply to  Georgios

Εκτος πραγματικότητας αυτο το σενάριο σημερα. Η Κύπρος δεν εχει ουτε ενα πλοίο, και εσυ προτείνεις αεροπλανοφόρο, που χρειάζεται ολόκληρη ομάδα μάχης με 5-10 πλοία απο δίπλα. Συνολικό κοστος περίπου 10+δις ευρω. Καλύτερα να αγοράσουν αντιαεροπορικα SAMP/T ως πρώτο βήμα και κατοπιν βλέπουμε

evaggelos
evaggelos
4 years ago
Reply to  Georgios

δεν χρειαζεται αεροπλανοφορο αλλα ελικοπτεροφορο τυπου μιστραλ η σαν τζορτζιο.

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  Georgios

Αυτό που λες δεν έχω γνώσεις να το κρίνω. Όταν όμως τοποθετούνται τα πιόνια στη σκακιέρα αποτελούν επιπλέον πονοκέφαλο για τον αντίπαλο που πρέπει να διαχειριστεί. Η ικανότητα για πτήσεις έως την Κύπρο είναι στρατηγικής σημασίας. Δεν πιστέυω να χαρούν οι Τούρκοι πιλότοι αν έχουν απέναντι τους 10 ραφαλ πάνω από την Κύπρο. Προφανώς η προτίμηση στο F-35 δείχνει προτεραιότητα στο μέτωπο του Αιγαίου. Πάντως σε κάθε περίπτωση η πολιτική μας έναντι της Κύπρου δε με ικανοποιεί.

NIKOS_300
NIKOS_300
4 years ago

Θα ήταν απόλυτα λογικό αν συμπληρώναμε τους αριθμούς των f16V με λίγα καινούργια του κουτιού τα οποία και θα είναι τα τελευταία που θα αποσυρθούν στο μέλλον. Ο εκσυγχρονισμός-αγορά f16v και αγορά ενός μικρού αριθμού f35b (25?) δίνει λύση στην ΠΑ πριν η Ελλάδα μπει (λέμε τώρα) στο πρόγραμμα FCAS. Τα f-16v θα είναι ο κύριος κορμός της ΠΑ, τα f35 θα δίνουν το στρατηγικό πλεονέκτημα και θα είναι αυτά που θα σταθούν μαζί με το fcas μελλοντικά σαν 2αδα όταν τα f16 θα κλείνουν σιγά σιγά το κύκλο τους. Με τα 3 αυτά αεροπλάνα και σωστό προγραμματισμό και πλάνο η Ελλάδα βρίσκει λύσεις στο παρόν, μέλλον, και …πιο μέλλον
Εάν θέλουμε μια φορά να είμαστε εμείς αυτοί που θα κάνουμε τον απέναντι να ψάχνει λύσεις.

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  NIKOS_300

μελλοντικα η ελλαδα θα εχει 3 αεροσκαφοι και στο πιο μακρινο μελλον 2 αεροσκαφοι.
τα αεροσκαφοι αυτα θα ειναι αρχικα μ2000-5 φ16 και φ35 και αργοτερα φ16 και φ35.

Kimon
Kimon
4 years ago

Σίγουρα δεν θα έπρεπε να ξεγραψουμε τα block 30 και τα 2λιτρα έτσι απλά. Είναι αεροσκάφη που ακόμη μπορούν να προσφέρουν, έχουν τις επιδόσεις και μπορούν να δώσουν οικονομικά εξόδους που είναι χρήσιμοι για να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις.

Ακόμη και στην usaf (που έχει περισσότερο χρήμα) επενδύουν στην δομική αναβάθμιση των παλαιότερων εκδόσεων του f16 που έχουν σε υπηρεσία,εμείς γιατί να τα ξεγραψουμε έτσι απλά; Και ας μην τα αναβαθμίσουμε (αφού δεν γίνεται ) σε 70, ας πάρουν τα απαρτία από τα 52+ (αφού τα 50 θα αναβαθμιστούν ).

Τα 2λιτρα συμφωνούμε ότι θα χρειαστούν πολλά λεφτά για αναβάθμιση αλλά αφού διαθέσιμα μεταχειρισμένα -5αρια δεν υπάρχουν και πιο οικονομικά θα μας βγει η αναβάθμιση από αγορά νέων και καλώς ή κακώς δεν θα ήθελα μια αεροπορία βασισμένη μόνο σε αμερικανικά μέσα (όπως και πολλοί άλλοι)!

Για τα f35 ναι είναι απαραίτητα αεροσκάφη αλλά γιατί τα Β; Μπορεί να προσφέρουν την αποπροσγείωση από οπουδήποτε αλλά είναι ΚΑΙ πιο ακριβά στην αγορά ΚΑΙ συγχρόνως πιο ακριβά στην συντήρηση και όπως επισημάνθηκε και από τον Nikolaos είναι ΚΑΙ με το λιγότερο καύσιμο αρα μικρότερη αυτονομία.

Επίσης επιτέλους ας ανεβάσουν λίγο στην ΠΑ την απαίτηση για αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού , καθώς γλυτώνει αποπροσγειώσεις για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και δίνει περισσότερο βχρονο στο πεδίο ενδιαφέροντος. Πώς μπορεί το Ισραήλ μια χώρα που δεν έχει καθόλου στρατηγικο βάθος να τα χρησιμοποιεί τόσα χρόνια και δεν μπορούμε εμείς;

Οι αριθμοί είναι χρήσιμοι και για την πολεμική αεροπορία αλλά και για το ΥΠ.ΟΙΚ. , άλλωστε όπως πολύ σωστά ειπώθηκε στο άρθρο αν δώσουμε όλα τα λεφτά σε νέα 70αρια και σε f35b τι θα δώσουμε στους άλλους κλάδους;

Spider
Spider
4 years ago
Reply to  Kimon

Σωστά τα λες φίλε μου και μάλλον κάπως έτσι θα γίνει, άλλωστε αυτό υπαγορεύει η κοινή λογική.
Ήδη στα block30 έχουν αρχίσει η προεργασία για να τοποθετηθούν κάποια απάρτια από τα εκσυγρονισμένα, ενώ δεν έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια πώλησης των. Είχε πουληθούν είτε τα κρατήσουμε θα γίνει ένας μερικός εκσυγχρονισμός. Άλλωστε πιο εύκολα μπορούν να πωληθούν εκσυγχρονισμένα παρά όπως είναι σήμερα. Τα F-35 έχουν κλείσει και βέβαια πρόκειται για την έκδοση Α. Το B που λέει η ΠΤΗΣΗ είναι για να γίνεται κουβέντα.
Το μόνο που είναι δύσκολο να προβλεφθεί είναι η τύχη των παλαιότερων αλλά και των πιο νέων mirage. Όσο καλά και να είναι, όση διαφοροποίηση και να προσφέρουν, όσο σημαντική να είναι η ικανότητα μεταφοράς και ρίψης Exocet και scalp naval δυστυχώς η αδυναμία του κατασκευαστή να παρέχει, σε λογική τιμή, ένα πακέτο αναβάθμισης επιπέδου viper θα τα θέσει σιγά σιγά στο περιθώριο. Η Dassault η ίδια απαξιώνει το M2000 και αυτό γίνεται συνειδητά για να πουλήσει Rafale.
Τώρα για τα τάνκερ συμφωνώ απόλυτα, εγκρίνω και επαυξάνω. Απλά όταν έχεις να διαχειριστείς ένα συγκεκριμένο …μπάτζετ θέτεις προτεραιότητες.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Spider

θα συμφωνήσω με τις σκέψεις αυτές, προσγειωμένες & εφικτές λύσεις.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Kimon

+1 από μένα

MaryPoppins
MaryPoppins
4 years ago

Φαντάζομαι οτι σε ενα all out war (οχι σε πιθανά θερμά επεισόδια) αν τα αεροδρόμια είναι από τους πρώτους στόχους που ισοπεδώνονται, θα είχε λογική ενα μέρος των F35 να ειναι Β.

adpanos
adpanos
4 years ago

Λέξεις θα πετάξω μόνο.
– RAFALE F4
– METEOR
– MICA NG
– SCALP EG
– Δικινητήριο
– Multirole
– Αποδέσμευση
– IRST OSF
– FSO
– Δελταπτέρυγο.
– AASM

Steve
Steve
4 years ago
Reply to  adpanos

Από τα πιο σωστά σχόλια…. Η Ελλάδα έχει επιλέξει 2 προμηθευτές μαχητικών για κάποιο λόγο….
Για τον ίδιο λόγο λοιπόν πρέπει να συνεχιστεί ο ίδιος σχεδιασμός γιατί ακόμα και τώρα που τα έχουν “σπάσει” οι αμερικάνοι με τους γείτονες κρατάνε ισορροπίες χωρίς να παίρνουν το μέρος μας…
Θα φανεί και με τα AB και Tico που δεν θα έρθουν και με τα όπλα που δε θα μας αποδεσμεύσουν για τα F16
Η επόμενη παραγγελία μαχητικών πρέπει να είναι Rafale.. έχει σίγουρα τα αρνητικά του αυτή η επιλογή αλλά έχει το κύριο θετικό…
Δε θα σου πεί κανείς που να τα χρησιμοποιήσεις και πως και με τι όπλα…
Πληρώνεις και παίρνεις….

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS
4 years ago

Μαααλιστααα…

Αυτο ειναι αποψη της Πτησης η της Lockheed Martin προερχομενο απο την μπροσουρα του τμηματος marketing της εταιριας με τιτλο…”Γιατι η Lockheed Martin ειναι ο καλητερος συμμαχος της πολεμικης αεροποριας της χωρας σας” ;

Ακουστε κυριοι.Αν ειμασταν Ισραηλ,ειχαμε την σχεση που εχει το Ισραηλ με τις ΗΠΑ,το πολιτικο βαρος,το λομπι και τοσα αλλα η αποψη αυτη θα ειχε βαρος.Αλλα δεν ειμαστε.Εσεις πιστευετε πως επειδη οι Αμερικανοι ειπαν οτι εχουμε “στρατηγικη σχεση”…ξαφνικα γιναμε ισα και ομοια με τους Ισραηλινους και θα εχουμε την ιδια η παρομοια προνομοιακη αντιμετωπιση.Αυτα ειναι μονο στο μυαλο σας.

Μεχρι στιγμης η λεγομενη στρατηγικη σχεση δεν εχει αποδωσει τιποτα εκτος απο καποιες θεωριες,καποιες ασκησεις και καποια…οχηματα στρατοχωροφυλακης.Και μια βυθοκορο..Και 5 markV…Οσο για τις Αμερικανοτουρκικες σχεσεις….σημερα δεν ειναι….αυριο μπορει να επιστρεψουν στα προηγουμενα…και μαζι με την επιστροφη τους εκει…κατα πασα πιθανοτητα η “στρατηγικη σχεση” με την Ελλαδα…θα παει περιπατο.

Ωραιες οι αποψεις και οι θεωριες σας….ακομα και για αποκτηση του F-35B(Bellhara του αερα) αλλα χωρις καμμια βαση και θα καταστρεψουν…οχι θα ενδυναμωσουν την αεροπορια.

Για πειτε μας…αν αυτη ειναι η αποψη σας.Τα SCALP,τα Mica,τα Exocet…που τα εχετε σε τοσο μεγαλη εκτιμηση….που θα τα βαλουμε αν ακολουθησουμε την αποψη σας; Να απαντησω μονος μου; Δεν πρεπει….
Η μηπως ειστε της αποψης πως την δουλεια αυτη θα την κανουν οι ναυταιοι με τις δυο “τουμπανιασμενες” Bellhara και τους “φοβερους” και σε επαρκεις αριθμους ASTER και CAMM;

Καλο το F-35 αλλα δεν ειναι πανακεια.Ειναι ενα ακρως προβληματικο αεροσκαφος…που ακομα δεν εχει επιλυσει βασικα κομματια της αναπτυξης του,πανακριβο στην χρηση του,με πολλα θεματα…ιδιωτικοτητας…που θα χρειαστει πολυ μεγαλητερες επενδυσεις για να ακολουθησει τις αναβαθμισεις που θα δεχονται τα Αμερικανικα αδερφακια του μεχρι να καταστει πληρως επιχειρησιακο…καποια στιγμη το 2030….Και οπως λετε πολυ σωστα ειναι αεροσκαφος ΚΡΟΥΣΗΣ….Οποτε η αποκτηση του απο την Ελλαδα θα πρεπει να γινει και σε αναλογους αριθμους…Η θελετε να τα βλεπετε να κανουν αναχαιτησεις και να βομβαρδιζουν βαρελια σε ασκησεις; Οταν πετανε….

Για το F-35Β τι να πω…Μαλλον πιστευετε οτι ειμαστε Σουηδια…και εχουμε προετοιμασει χωρους διασπορας σε βουνα και λαγκαδια για να τα προσγειωνουμε εκει και να τα ανεφοδιαζουμε….με ενα βυτιφορο και μια νταλικα με ΑΙΜ-120D και JSM….Γελοιοτητες.

Μηπως βαζετε και το χερι σας στην φωτια λογω της “στρατηγικης σχεσης” οτι οι Αμερικανοι θα σας αποδεσμευσουν και τα αναλογα οπλα…η τα αναλογα συστηματα αυτοπροστασιας και τις δυνατοτητες αυτονομης “ρυθμισης” που εχουν αποδεσμευσει οι Γαλλοι;

Κυριοι…Οι χωρες δεν εχουν “στρατηγικες σχεσεις”…Αυτα ειναι για διανοητικα καθυστερημενους.Εχουν συμφεροντα και…μεχρι εκει.Αυτην την στιγμη τα συμφεροντα μας με τις ΗΠΑ συμπλεουν….και το εκμεταλευομαστε οπως καναμε διαχρονικα…Χειριστα….
Συμπλεουν επισης και με τους Γαλλους…με την διαφορα πως οι Γαλλοι διαχρονικα ηταν….πιο κοντα και πιο σταθεροι στις…”στρατηγικες σχεσεις” τους.

Το να ζητατε να Αμερικανοποιησουμε πληρως την Π.Α πετωντας εξω τους Γαλλους που αποδεδειγμενα εχουν προσφερει τις πιο μαχιμες μοναδες με πληρη οπλισμο…τον οποιο ζητατε και να πεταξουμε….για χαρη ενος αεροσκαφους….χωρις τις αναλογες δυνατοτητες…το οποιο ειναι απλα…Στελθ…. η ετσι υποστηριζει η εταιρια…..και θα ερθει καποια στιγμη στο μελλον….ειναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ.

Το να υποστηριζετε την αγορα Bellhara γιατι…ειναι σουπερ ουαου πλοιο και ικανοτατο που χωλενει λιγο σχεδιαστικα γιατι θα ειναι ολιγον τι τσιτσιδο,πανακριβο και δεν εχει και καμμια σχεση με τους τυπους οπλων που υπηρετουν στο Π.Ν….ειναι επισης εγκληματικο.

Μιλατε εναντιων της απαξιωσης οπλικων συστηματων που εχουν πληρωθει ακριβα.Την ιδια στιγμη το αρθρο αυτο απαξιωνει την επενδυση στα ισως ικανοτερα οπλα της Π.Α.

Πραγματικα θα μπορουσα να γραψω πολυ περισσοτερα.Αλλα εχω γραψει ηδη σεντονι και σεβομαι και οσους φτασουν να διαβασουν ως εδω.

Και εγω ο ιδιος υποστηριζω την σχεση με τους Αμερικανους…Και εγω υποστηριζω την σχεση με τους Γαλλους.Αλλα ο καθενας στον τομεα του.Οχι επειδη ειπαν οι Αμερικανοι F-35 και οι Γαλλοι Bellhara εγω θα στηθω στα τεσσερα να περασει το δικο τους….Θα παρω αυτο που θελω…στους αριθμους που το θελω κοιτωντας να εχει…ΣΥΝΕΧΕΙΑ….με αυτο στο οποιο εχω ΗΔΗ επενδυσει.

Ολα τα αλλα ειναι απλα…καταστροφικα.

Koukoz
Koukoz
4 years ago

+1

Ares
Ares
4 years ago

Πιστεύω πώς πριν κινηθούμε προς το f-35 θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε πως μας αποδεσμεύονται ολα και εννοώ όλα τα όπλα μακρού πλήγματος και ατρακτιδια που η Π.Α. κρίνει απαραίτητα. Οπωσδήποτε όσο μεγαλύτερη ομοιογένεια γίνεται με τον στόλο των f-16 και διατήρηση των b30 για εκεπιδευση και αλλες αποστολές μέχρι να φθάσουν το δομικο τους όριο. Επίσης όπως κάποιος είπε διατήρηση η και συμπλήρωση των Μιράζ και ιδανικά αναβάθμιση αν και μάλλον δεν αξίζει απ’ όσο έχω διαβάσει. Θα μπορούσαμε σίγουρα στα πλαίσια των εξαιρετικών επαφών με την Γαλλία να ζητήσουμε πέρα από ανταλλακτικά και κάποια μεταχειρισμένα δικά τους Μιράζ. Επίσης μην ξεχνάμε τι γαλλικα όπλα διαθέτουμε και σε το αριθμούς. Τι θα κάνουμε δηλαδη θα τα παρατήσουμε όλα και θα στραφούμε μόνο προς τη Lockheed; Πάμε λοιπόν στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό..Θεωρώ πως για τα δεδομένα μας θα πρέπει να αρχίσουμε με.επαναπιστοποιηση και αναβάθμιση όλων των γαλλικών πυραύλων, αίτημα για δύο μοίρες rafale f3r ή και f4 αν είναι διαθέσιμο. Με τα παραπάνω και σε συνδιασμό των belharra βάζουμε ως προϋπόθεση την συμμετοχή μας στο fcas και στο mgcs με ικανή μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, στήσιμο γραμμών υποστήριξης και παραγωγής όπως επίσης και αίτημα συμμετοχής και σε κάποια εξάρτηματα των πυραύλων της mbda έστω και σαν συναρμολόγηση για αρχή ειδικά εφόσον σκεφτόμαστε να εντάξουμε και τους meteor aster και camm στο μέλλον. Αυτό στα μάτια μου φαντάζει οργανωμένη κίνηση για το μέλλον της άμυνας. Συμπαραγωγές, θέσεις εργασίας, αντισταθμιστικά και μεταφορά τεχνογνωσίας. Όχι αγορά 20 ΤΜΧ σαν σε σουπερμάρκετ απλά γιατί ενδεχομένως είναι ότι πιο σύγχρονο κάτι. Και θα διαφωνήσω με την πτήση που έχει τόσο δεδομένο το f35 χωρίς φυσικά να υποτιμώ τις δυνατότητες του.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Ares

+1 από μένα

flashg
flashg
4 years ago

Η Ελλάδα θα πρέπει να αντικαταστήσει όλα τα μαχητικά πλην των 84 f16V με Gripen. Μόνο έτσι θα πάρουμε ένα καλό βιομηχανικό έργο, αλλά και θα κάνουμε τεράστια εξοικονόμηση χάρη στο μικρό λειτουργικό κόστος του Gripen. Επίσης χάρη στην τεχνογνωσία που θα κερδίσουμε θα μπορούμε να συμμετάσχουμε και στο Tempest για την αντικατάσταση των F16V. Η διαφορά στο λειτουργικό κόστος μεταξύ f16 και Gripen μπορεί να φτάσει και τα 200 εκατομμύρια το χρόνο. Σε 10 χρόνια μπορούμε να εξοικονομήσουμε 2 δισεκατομμύρια. Αυτά τα λεφτά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να αγοράσουμε τους απαραίτητους πυραύλους. Επίσης το Gripen εξυπηρετείτε από λίγο προσωπικό και είναι φτιαγμένο για να προσγειώνεται σε πρόχειρους διαδρόμους. Το f35b μπορεί να το κάνει αυτό αλλά είναι τρομερά πολύπλοκο αεροσκάφος και δύσκολο να επιχειρεί από πρόχειρες βάσεις. Το Gripen έχει 80% διαθεσιμότητα και το f35 θα παλεύει για το 50% αφού θα έχει εξαιρετικά μεγάλο κόστος. Το μέλλον της Ελλάδας πρέπει να είναι ο συνδυασμός Gripen, Tempest.

Spyros
Spyros
4 years ago
Reply to  flashg

Για να καταλάβω:

Θέλετε να αντικαταστήσουμε F-4, F-16 blk30/50, Mirage 2000 EGM/BGM & 2000-5mk2 ένα προς ένα με Gripen E;

Με σκοπό να κερδίσουμε 2 δις σε 10 χρόνια, από μειωμένο κόστος χρήσης;

Αφού τα Gripen θα κοστίσουν πολύ περισσότερο (πολλές ΦΟΡΕΣ περισσότερο) σε αγορά από τα αεροσκάφη που θέλετε να αποσύρουμε! Δεν φτάνει ούτε μια ούτε δυο δεκαετίες για να αποσβέσουμε κάτι λόγω κόστους χρήσης — ΑΝ δεχθούμε πως όντως είναι τόσο οικονομικά στη χρήση.

Και όλ’ αυτά για να αποκτήσουμε αμφίβολη τεχνογνωσία (μια γραμμή συναρμολόγησης δεν σημαίνει πως έχεις τεχνογνωσία — ρωτήστε στην ΕΛΒΟ), και ένα μαχητικό που είναι 100% εξαρτημένο από την Αμερικανική εφοδιαστική αλυσίδα, σε κινητήρες και όπλα.

(όχι, δεν ξέχασα τον METEOR)

Δεν συνεχίζω περισσότερο, τα λέει μια χαρά το άρθρο.

flashg
flashg
4 years ago
Reply to  Spyros

Τα f4 έχουν αρχίσει να αποσύρονται χωρίς αντικαταστάτη. Το ίδιο θα γίνει σε λίγα χρόνια και με τα mirage egm/bgm καθώς και με τα f16 blk30. Ακόμα και αν πάρουμε f16V πρόσθετα ποτέ δεν θα γίνει το “Ελληνικό αεροσκάφος” αφού δεν ελέγχουμε τον πηγαίο κώδικα. Το ίδιο και χειρότερα λόγω νοοτροπίας των Γάλλων γίνεται και με το mirage 2000. Το μόνο αεροσκάφος που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά για να αντικαταστήσουμε τα αεροσκάφη που θα φεύγουν λόγω παλαιότητας από υπηρεσία , αλλά και να αποκτήσουμε κάποιο βιομηχανικό έργο και κυρίως τον πηγαίο κώδικα πράγμα που θα το κάνει το “ελληνικό αεροσκάφος” είναι το gripen. Από εκεί και πέρα τα F35, Tempest, FCAS, δεν μπορούμε να αγοράσουμε πάνω από 2 μοίρες και μόνο ένα τύπο αφού είναι ακριβά και με τεράστιο λειτουργικό κόστος. Αν θέλουμε ποιότητα + αριθμούς θα πάμε στο gripen αλλιώς πάμε σε αεροπορία 40-60 αεροσκαφών που σίγουρα όσο ποιότητα και να έχει δεν θα μπορεί να βγάλει τις αναγκαίες αποστολές.

Spyros
Spyros
4 years ago
Reply to  flashg

Πρώτον, δεν έχω την ίδια σιγουριά με εσάς για το ότι θα μας έδιναν έτσι απλά τους πηγαίους κώδικες του μαχητικού οι Σουηδοί.

Δεύτερον, ΚΑΝΕΝΑΣ (ή τουλάχιστον όχι το άρθρο εδώ) δεν συγκρίνει το Gripen με το F-35. Με νέα F-16 συγκρίνεται, για να έχει κάποιο νόημα η συζήτηση. Το άρθρο μιλά μόνο για 1 ενισχυμένη μοίρα F-35, γιατί οικονομικά δεν θα αντέχαμε κάτι παραπάνω, και για άλλο μαχητικό για συμπλήρωση των αριθμών, με το σκεπτικό πως το F-35 χρειάζεται για την πρώτη μέρα και μόνο.

Τρίτον, ναι συμφωνούμε πως το Gripen έχει μικρότερο λειτουργικό κόστος από το F-16. Η διαφορά δεν είναι κατακλυσμική, αλλά υπάρχει. Αλλά για να αντισταθμιστεί αυτό το κόστος από το κόστος αγοράς των μαχητικών (σε σχέση με αγορά πχ F-16V, που είναι φθηνότερα), συν την αγορά απαραίτητων υποδομών και εξοπλισμού, την αντικατάσταση του αντίστοιχου υλικού και την επανεκπαίδευση μερικών χιλιάδων στελεχών της ΠΑ (καθόλου δεν υπερβάλλω, σκεφτείτε μόνο τι πρέπει να αλλάξει στην Τανάγρα), θα περάσουν δεκαετίες.

Να ξεκαθαρίσω κάτι: δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως το F-35 είναι πανάκεια για τη ΠΑ. Προσωπικά θεωρώ πως πρέπει να έχουμε άλλες προτεραιότητες — ΑΝ και όταν τα οικονομικά μας το επιτρέψουν. Ως τότε, θεωρώ πως πρέπει να επενδύσουμε σε υποστήριξη, αισθητήρες και όπλα για τα αεροσκάφη που έχουμε, να δούμε τι θα γίνει με την εκπαίδευση των νέων πιλότων (όχι απαραίτητα με αγορά αντικαταστάτη για τα Buckeye, γιατί μάλλον δεν υπάρχει σάλιο) και πως καλό είναι, για επιχειρησιακούς και πολιτικούς λόγους να μην παραμελήσουμε τα Ευρωπαϊκά μαχητικά, σε μια μελλοντική αγορά (συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων όπως Tempest ή FCAS).

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  flashg

δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να αποκτήσει σουηδικό μαχητικό, εδώ δεν το απέκτησε όταν ο Παπανδρέου ο Ανδρέας ήταν κολλητός του Ούλαφ Πάλμε. Η γεωπολιτική θέση και οι εξαρτήσεις της χώρας δεν επιτρέπουν τέτοιες σκέψεις. Εξάλλου, το Φ-16 που ήδη διαθέτουμε και αναβαθμίζουμε κάνει την ίδια δουλειά ακριβώς.

Koukoz
Koukoz
4 years ago
Reply to  flashg

Σε μία άλλη χώρα μιας άλλης γειτονιάς ίσως να μπαίναμε στο κόπο για συζήτηση. Αν γίνει αυτό το σενάριο την επομένη η Αμερική θα διατυμπανίζει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και η Γαλλία θα κάνει τα στραβά μάτια σε όλα τα οικόπεδα των Κύπριων.
Δυστυχώς όταν είσαι μικρός και αδύναμος δεν αγοράζεις μόνο οπλικά συστήματα αλλά κυρίως ”πλάτες”.

flashg
flashg
4 years ago
Reply to  Koukoz

Ο λόγος που Αμερική και Γαλλία υποστηρίζουν αυτή την στιγμή την Ελλάδα έχει να κάνει με στρατηγικά και οικονομικά θέματα πολύ σημαντικότερα από το αν θα σου πουλήσουν 40 αεροσκάφη. Η διπλωματία των εξοπλισμών δοκιμάστηκε στο παρελθών και απέτυχε παταγωδώς. Ή θα επιλέξουμε τα όπλα που ταιριάζουν στις δικές μας ανάγκες ή θα υποστούμε τεράστια ήττα στον πόλεμο.

Chris
Chris
4 years ago
Reply to  flashg

Γενικώς στα περι στήριξης ναι, αλλά οι κόντρες Ελλάδας-Τουρκίας, Ινδίας-Πακιστάν ,Κίνας με Ινδία/Ταιβάν/Ν. Κορέα/Ιαπωνία, Ισραήλ-Ιράν, Αραβικών χωρών-Ιραν, Ρωσίας-Ευρώπης, εκτός των γεωπολιτικών, ενεργειακών, οικονομικών θεμάτων, είναι μια χρυσοφόρος μπίζνα για τις αμυντικές βιομηχανίες πολλών κρατών, των οποίων μεγάλο μερίδιο απολαμβάνουν ΗΠΑ και Γαλλία. Δε νομίζω ότι οι πωλήσεις όπλων στους καλούς αυτούς πελάτες είναι αδιάφορες. Εδώ οι ΗΠΑ κάνουν ότι μπορούν για να εξασφαλίσουν τις πωλήσεις 8 και 12 F16 σε Βουλγαρία και Κροατία. Η Κύπρος έδωσε χρήμα για αγορά πυραύλων από τη Γαλλία η οποία την πιέζει και για συμβόλαιο περιπολικών. Επίσης όπως λέει και ο sotbak υπάρχουν και οι εξαρτήσεις. Οι προμήθειες αυτές είναι και αγορά προστασίας με όποια σημασία θέλει ο καθένας να δώσει στη λέξη.

Velos
Velos
4 years ago

Πολυ ενδιαφερον και ευστοχο το σχολιο σας, αλλα ανεχαρτητως της τελικης μορφης της ΠΑ σε 5-10 χρονια, εαν η κριση παει σε Μεγιστη/Κυπρο δεν θα επρεπε να κοιταξουμε για την προμηθεια 5 η 6 αερομεταφορεων καυσιμου (KC-135) για ανεφοδιασμο εν πτηση των αεροσκαφων; Με αυτη την προσθηκη η ΠΑ θα δυναται να καλυψει ολο την Ανατολικη Μεσογειο και να προστατεψει τα κοιτασματα υδρογονανθρακων, σε ολη την επικρατεια Ελλαδα-Κυπρος (ενιαιο αμυντικο δογμα).

Georgios
Georgios
4 years ago
Reply to  Velos

Άμα πάρεις εναέρια τάνκερ @velos δε θα πάρεις τα αρχαία KC-135 αλλά τα KC-45 που με ~300 εκατομμύρια αγοράζεις 4, όπως έπραξε και η Ιαπωνία και το Ισραήλ που είναι σε παραγγελία. 🙄

Velos
Velos
4 years ago
Reply to  Georgios

Αν εχεις 300 εκατομμυρια κυριε Γιωργο, αγοραζεις 4 κομματια KC-45 και περιμενεις 3-4 χρονια να τα παραλαβεις, απο την EADS (Airbus)/Northrop Grumman. Αν δεν εχεις τα 300 τοτε κοιταζεις να παρεις σε λιγους μηνες οχι χρονια, 5-6 κομματια KC-135 απο αυτα που αποσυρωνται τωρα απο την USAF εντος του 2020. Κοστος με FMS 60-70 εκατομμυρια, τα εχεις επιχειρησιακα αμεσως και κανεις την δουλεια σου. Οταν αργοτερα σου περισσευουν 300 εκατομμυρια, τοτε αποσσυρεις τα αρχαία KC-135 και αγοραζεις τα καινουργια KC-45. Μια καινουργια Ferrari ολοι την ζηλευουμε αλλα λογω κοστους, τα οικονομικα μας δεν το επιτρεπουν. Σε τετοια περιπτωση ενα Mazda Miata καλυπτει τις αναγκες μας, μεχρι τοτε (αν ποτε) εχεις την οικονομικη ευχερεια για μια καινουργια Ferrari.

a.o.
a.o.
4 years ago
Reply to  Georgios

Η Ιαπωνία και το Ισραήλ, έχουν παραγγείλει το KC-46 Pegasus της Boeing και όχι το KC-45 της Airbus. Το δε αναφερόμενο κόστος ανά αεροσκάφος στη βίκι για την παραγγελία των Γιαπωνέζων, είναι 173 εκ. δολ. Πολύ μακριά από τα 75εκ που αναφέρετε.

DP80
DP80
4 years ago

Έτσι θα γίνει γιατί είναι το ποιο ρεαλιστικό και εφικτό σενάριο με το μεγαλύτερο όφελος.

Georgios
Georgios
4 years ago

Fusion ή συγχώνευση δεδομένων δεν κάνει μόνο το F-35, κάνουν και τα ιπτάμενα ραντάρ, τα links16/22 για αυτό υπάρχουν, για να “βλέπουν” όλοι τα πάντα, απλά το F-35 έχει όλους τους αισθητήρες που υπάρχουν ενσωματωμένους, το ατού είναι ότι είναι αόρατο (ως κάποιο βαθμό) για τον εχθρό και επειδή έχει πολλούς αισθητήρες χρειάζεται και την τιτάνια επεξεργαστική ισχύ του. Θεωρώ, εδώ και χρόνια, το πρόγραμμα του F-35A/B/C θνησιγενές από την οικονομική άποψη που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με παλιό ραντάρ GaS και όχι GaN και πλέον σχεδόν ξεπερασμένο τεχνολογικά και πρέπει να πάμε σε λύσεις προαιρετικά επανδρωμένων μαχητικών τύπου F/A-XX που αποτελεί πρόταση για το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό της Boeing, είτε για το Ευρωπαϊκό που προκρίνω το FCAS με εναλλακτικό το Ιαπωνικό i3 γιατί εν τέλει τα F-2 (μεγεθυμένα F-16) δεν θα αντικατασταθούν από F-35 (γιατί άραγε;) Ακόμα και η Ρωσία βλέπω να το παρατάει το Su-57, να το υποβαθμίζει σε επίδειξης τεχνολογίας και να προχωράει στο αναχαιτιστικό MiG-41 με κινητήρες είτε Ramjet σε ταχύτητες δηλαδή 3 μαχ είτε Scramjet με ταχύτητες άνω των 7 μαχ! 😮

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Georgios

το GaS αναβαθμίζεται εύκολα σε GaN

LYK
LYK
4 years ago

Παρακαλώ ακούστε τα παρακάτω.

1) Τα F-35 πάλι AMRAAM φέρουν οπότε με ένα ICMS τους τυφλώνεις όλους.
2) Πάμε να πάρουμε 30-50 από Ταιβάν με πολύ MICA IR.
3) Πουλάω Patriot για χρήματα.
4) Πουλάω 214 και παίρνω SMX 31 που είναι πολύ ανώτερα και διατηρώ πλεονέκτημα
5) Αγοράζω ΛΕΟ 2 και βαζω 55αρι πυροβόλο και αντι-αντι-αρματικό παντού στα ΛΕΟ.

Αυτά από εμένα.

apsa
apsa
4 years ago

ΟΠΩΣ ΑΝΕΦΕΡΑ ΠΡΙΝ 11 ΩΡΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ = -20 ΝΕΑ F16V Κ ΣΕ 1-2 ΧΡΟΝΙΑ Η ΠΑ ΘΑ αποκτησει 40 μαζι με αυτα που θα αναβαθνισει αρα θα αποκτησει αποτρεπτικη ικανοτητα απεναντι στους τουρκους κι αν παει για 40-60 νεα μαχητικα F16V θα ανανεωσει ηλικιακα το βασικο κορμο του στολου και ταυτοχρονα θα αυξησει την ομοιομορφια του στολου ως οπλικου συστηματος.ΑΥΤΑ ΕΓΡΑΨΑ ΠΡΙΝ ..ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΤΟΠΙΝ Ως ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ Η ΠΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ? – ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ RAFALE SE F35 H ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ 6 ης ΓΕΝΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ? – Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΤΤΗ = ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ =ΠΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΤΟ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΧΗΤΙΚΟ 6 ΓΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ …? – ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ ? – ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΦΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΟΤΙ ΤΟ F35 [ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΕΧΟΛΟΓΙΑΣ STEALTH] ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ -ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ …ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟΤΕ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΠΟΤΕΡΠΤΙΚΑ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΑΝ ΘΑΝΤΑΡ ΣΑΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ…ΑΡΑ = ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΟ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΑΥΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ 6 ΓΕΝΙΑΣ ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΟ RAFALE ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ MIRAGE ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΜΕΝΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ..ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ 6 ΓΕΝΙΑΣ….ΘΕΩΡΩ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΕΝΑΡΙΟ- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ- ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ…ΩΣΤΟΣΟ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΧΩΡΗΓΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ…ΩΣΤΟΣΟ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΓΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΠΛΕΟΝ ΧΩΡΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΣ ΗΠΑ..ΕΙΔΩΜΕΝ

sotbak
sotbak
4 years ago

Λοιπόν έχουμε και λέμε:

1) Η ΛΜ και ο κ. Πλέσσας μας έχουν προϋπολογίσει για τη δεκαετία του 2030 για Φ-35Α (όχι Β). Άρα αυτά δεν τα “γλυτώνουμε”, μια (1) μοίρα θα την πάρουμε πιο πολύ για το συνδυασμό stealth/fusion και το λίγο καλύτερο ΑΕΣΑ σε σχέση με το viper παρά για τα όπλα και τα κινηματικά (…).

2) Τα Φ-4 κανονικά πρέπει να αντικατασταθούν με δικινητήριο, αφού είναι δικινητήρια και αυτά και πρέπει να έχουμε και Α/Φ με 2 κινητήρες για ευνόητους λόγους. Προσωπικά θέλω ραφάλ f-4, το θεωρώ εκπληκτικό σε αυτά που μπορεί να εξασφαλίσει, αλλά το ζήτημα είναι τι κάνουμε τα 2λίτρα, τα οποία εξίσου είναι αναγκαία για τη διαφορά πάνω από το Αιγαίο. Άρα, η λογική επιτάσσει μάλλον αναβάθμιση όλων των δίλιτρων (ΑΕΣΑ, σκοπευτικά επί κάσκας, όπλα, ατρακτίδια, link-16) + συμπλήρωση ολίγων από Γαλλία ή ΗΑΕ (;).

3) Συμφωνώ με την αναβάθμιση των 50ριων σε V, είναι η ενδεδειγμένη και πιο οικονομική λύση.

4) Συμφωνώ στην αναβάθμιση των 30ριών από τα απάρτια των αναβαθμισμένων. Θα είναι ό,τι πρέπει για εισαγωγή στον τύπο παρά τις όποιες διαφορές.

5) Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε Φ-35Β, καλύτερα προηγμένα όπλα μακρού πλήγματος από τη διαφορά και μόνο στην τιμή με τα Α.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ σε όλους, ακόμα και στο Μουσταφά!!!

digitallito
digitallito
4 years ago

Οι Σουηδοί έχουν βγάλει για το GRIPEN E ένα ατρακτίδιο ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολών. “Κολάει” αυτό στα δικά μας F-16?

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  digitallito

Έχουμε εσωτερικούς παρεμβολείς ραδιοσυχνοτήτων σε όλα.

SAAB
SAAB
4 years ago

Ξεκινάω με ένα μεγάλο ευχαριστώ για το βήμα που μας δίνετε για ακόμη μία φορά.

Εκ των πραγμάτων το μέλλον της ΠΑ είναι το F-16V. Πρέπει να έχουν ισχύ πυρός; Δεν χωράει αμφιβολία. Έχουμε λοιπόν την ποσότητα των πυρομαχικών που χρειάζονται τα αεροσκάφη για να πληρούν αυτήν την προϋπόθεση; Αν ναι είμαστε εντάξει, αν όχι άμεση αγορά πυρομαχικών και όχι αεροσκαφών. Χωρίς σφαίρες δεν πας στον πόλεμο.

Αντί να αποστρατεύσουμε F-4, Mirage και F-16 καλό θα είναι να τα αναβαθμίσουμε. Η αποστρατεία μπορεί να γίνει σε μια στιγμή. Η απόκτηση νέου θέλει χρόνια και η αναβάθμιση λιγότερα. Ας μην εκβιάζουμε καταστάσεις για απόκτηση νέων αεροσκαφών, έχοντας αποστρατεύσει αυτά που έχουμε, πριν έρθει ο αντικαταστάτης τους. Ας αποκτήσουμε πρώτα τον αντικαταστάτη και μετά διώχνουμε τον υποτιθέμενο άχρηστο. Ας γίνει ένας σοβαρός διαγωνισμός και εάν προκύψει τιμή καινούργιου αεροσκάφους χαμηλότερη από αυτό που θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε-ανανεώσουμε, τότε το αγοράζουμε. Και όταν το παραλάβουμε, τότε αποστρατεύουμε τα παλαιά.

Όσον αφορά τα Gripen, κακώς θεωρούνται ομοίων δυνατοτήτων με τα F-16. Κατ’ εμέ είναι ανώτερα και όχι ξεγραμένα, αλλά δεν θα αντιδικήσω γι’ αυτό, γνώμη διατυπώνω.
Το πλεονέκτημα ότι έχει πιστοποίηση να φέρει όσα τα πυρομαχικά χρειαζόμαστε από ΗΠΑ και Ευρώπη δεν μετράει;
Εάν θέλεις να ρίξεις και άλλο την τιμή (παρατήρησα ότι η τιμολόγιση τίθεται ως επιχείρημα ουσίας μόνον στα Gripen ενω για τα F-35 πρέπει να δωθούν πολλαπλάσια δις), βλέπεις από τα όπλα που μπορεί να φέρει ποια δεν χρησιμοποιείς και δεν ζητάς πιστοποίηση.

Στα σχέδια της ΠΑ δεν υπάρχουν αρκετά όπλα λόγω πολιτικών και όχι λόγω εξοπλιστικών αιτιών.

Τα χρήματα που θα δώσουμε για F-35 είναι πολλαπλάσια από όσα κοστίζουν τα Gripen.

Όλα τα αεροσκάφη είναι φορείς πυρομαχικών. Εάν η πολυτυπία είναι πρόβλημα η απάντηση είναι Gripen. Δεν μπορεί να θεωρούμε ξεγραμμένο ένα οπλικό σύστημα που έχει το τακτικό πλεονέκτημα να μου επιτρέπει να το φορτώνω με ότι πυρομαχικά έχω.

Όλα τα παρακάτω δεν σου τα δίνει κανένα αεροσκάφος, όσα δις και αν ξοδέψεις παρά μόνο το Gripen. Εάν όλα τα παρακάτω δεν είναι τακτικό πλεονέκτημα, τότε τι εστί ο όρος;

Air to air IR (Infrared homing=Παθητικό σύστημα καθοδήγησης) Missile:
IRIS T – A DARTER – AIM 9X SIDEWINDER – PYTHON 4/5.

Air to air BVR (Beyond Visual Range=Εκτός οπτικής επαφής) Missile:
METEOR – AIM 120 AMRAAM – DERBY.

Air to Surface or air to ground Missile (ASM or AGM):
SPEAR – BRIMSTONE – AGM MAVERICK.

Smart Bomb or guided bomb:
GBU-39 SDB I – GBU 49 – SPICE 1000 – GBU 53 B SDB II – PAVEWAY III GBU 22/24 – PAVEWAY II GBU 10/12/16 – JDAM.

General Purpose Bomb:
MK 80 SERIES.

Multipurpose Missile
RBS15F ER.

Stand Off Weapon
AGM 154 JSOW – AGM 158 JASSM – TAURUS KEPD 350.

EHUD FPR (AACMI Pod) – SNIPER (Targeting Pod) – MALD (Air Launched Decoy) – LITENING GIV/GIII (Targeting Pod) – DJRP (Reconnaissance Pod) – RECCELITE (Reconnaissance Pod) – MRPS (Reconnaissance Pod) – FUEL DROP TANK – AESA Radar.

Όσον αφορά την τεχνολογία stealth. Σημαίνει στόχος χαμηλού ίχνους και όχι αόρατος. ‘Οταν πλέον έχουν κατασκευαστεί RADAR που διαχωρίζουν Drones από πουλιά, το πλεονέκτημα ενός F-35 παραμένει ένα απλό πλεονέκτημα που χρειάζεται και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να απαλειφθεί. Οι Τούρκοι έχουν ήδη ανακοινώσει πρόθεση κατασκευής anti-drone και anti-stealth radar. Οι μεγάλες εταιρίες το έχουν κατασκευάσει ήδη. Στον συνδυασμό ενός τέτοιου Radar με τους S-400, η απάντηση δεν είναι το F-35 και κανένα αεροσκάφος που θα στείλει στον θάνατο ανούσια τους πολίτιμους αεροπόρους. Η απάντηση βρίσκεται στα πυραυλικά συστήματα που εδράζονται στην στεριά και στην ποσότητα σε αριθμό πυραύλων που πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να εκτοξεύσουμε. Είναι αδιανόητο να βλέπουμε τον πόλεμο μόνον από την πλευρά πχ του ΣΞ ή του ΠΝ ή της ΠΑ.

evaggelos
evaggelos
4 years ago

ωραια ειναι ολα αλλα πρεπει κ να οργανωθουμε λιγο(μη γελατε) δηλαδη παμε για saab gripen? ωραια βαλε μεσα και αναβαθμιση ιπταμενων ρανταρ χτυπα και λιγα skeldar χτυπα giraffe bamse rbs 70, το ιδιο κ απο γαλλια μερια η οπουδηποτε αλλου.
υγ. οι αντικαταστατες του τ2 θα μπορουσε να ειναι καποιο οπλισμενο αεροσκαφος σιγουρα δεν θα ειναι φ16 αλλα σε συγκρουση θα βαλεις κι αυτο κ εκειν εχεις επιλογη του aermachi fa.

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
4 years ago

Πρεπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα και το μέλλον. Οι αποστολές κρούσης σε Τουρκικό έδαφος ειναι πλεον πολυ δύσκολες με την ύπαρξη των S-400, ακόμη και εαν είχαμε F-35. Χρειαζόμαστε μεγάλο αριθμο αεροςκαφων Για αποστολές κρούσης, οι οποίοι φυσικά εχουν τεράστιο κοστος. Χρειάζονται βλήματα αυτόνομης καθοδηγησης μεγάλης εμβέλειας οπως οι scalp ωστε να γίνουν προσβολές στόχων υψηλής αξίας.

Αυτα τα βλήματα όμως ΔΕΝ χρειάζεται να ειναι αεροεκτοξευομενα. Επομενως θα ηταν καλύτερα επενδύσουμε στην ΕΓΧΩΡΙΑ ανάπτυξη και κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων και βλημάτων κρουζ εκτοξευομενα απο το έδαφος. Αυτα ειναι εξαιρετικά εύκολο να αναπτυχθούν εγχώρια, εστω και με βοήθεια απο κάποια άλλη χωρα (Γαλλία, Ισραήλ, Κίνα, Σουηδία, Ρωσία κτλ). Οι Τούρκοι αγόρασαν την τεχνολογια και άδεια παραγωγής των βαλλιστικών πυραύλων Bora και Khan απο τους Κινέζους, προκειται για τους ΒΡ-12Α.

http://www.military-today.com/missiles/khan.htm

Το ίδιο θα πρεπει να κάνουμε και εμεις. Τα βλήματα κρουζ ειναι ακόμη πιο εύκολο να κατασκευαστούν, καθως ουσιαστικά ειναι παρόμοια με τους ιπτάμενους στόχους που κατασκευαζόταν παλιά στην Ελλαδα απο την εταιρία 3 sigma, απλα χρειάζεται η προσθήκη τερματικης ναυτιλίας και γόμωση. Ακόμη και η τεχνολογια τύπου TERCOM ειναι πολυ εύκολο να αναπτυχθει σημερα. Έτσι θα μπορούσαμε να πλήξουμε στόχους σε όλην την Τουρκική επικράτεια χωρις να κινδυνεύουν τα μαχητικά, το οποία θα μπορούσαν να εστιαστούν σε ρόλους αεράμυνας.

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago

Σκέψεις:
-Πως βλέπουμε το 2040 την ΠΑ;
Εγω βλέπω f35 και rafale ή f15 ή f18 τέλος πάντων κάποιο δικινητήριο…….αρα f35 μονόδρομος……Έναρξη αποκτήσεις του f35 με την έκδοση Β που ήδη υπηρετεί, έχει παραγγελθεί απο 4 αεροπορίες, εφικτό…..
-Αληθινές vtol δυνατότητες στο f35 υπάρχουν, οχι οπως στο χαριερ απο χώμα αλλα μπορει να απογειωθεί απο τσιμέντο και καταστρώματα…..απο blog βρήκα οτι με 2 amraam και 2 sidewinder X (σε πτερυγικους φορείς αλλα βγαίνουν και νέα όπλα) έχει εμβέλεια one way περί τα 200 μίλια αρα πρεπει να κανει air refueling (απόλυτη προτεραιότητα η απόκτηση ιπτάμενων τάνκερ) ….απο μια independence με ταχύτητα 40kn θα εκμεταλλευτεί και τον κόντρα αέρα απο την ταχύτητα του πλοίου (το σεναριο ειναι καθαρά υποθετικό αλλα εφικτό έχει αναφερθεί σε blog)
-Με ski jamp μπορει να απογειωθεί απο ελικόπτεροφορα χωρίς να ειναι υποχρεωτικό να φιλοξενηθεί μόνιμα απο αυτά . Η σκέψεις της Σιγκαπούρης για ενα σκάφος endurance 170 (μέτρων) με εκτόπισμα περί τους 19000 τόνους μπορεί να φιλοξενήσει έως 6 f35 στο κατάστρωμα.
Ενα δικινητήριο ειναι απαραίτητο για την ΠΑ μια αρχή με το ισχυρότερο μονοκινητήριο που υπαρχει ειναι μια καλη αρχή…..μπορει να σκεφτεί κανεις κατι καλύτερο για αεράμυνα περιοχής του στόλου απο ενα f35 με aim 120D ή meteor……
-Και κατι τελευταίο, πιθανολογώ οτι πιθανόν μια παραγγελία F35Β να έχει μικρότερο χρόνο παράδοσης απο F35A ακόμη και για διαφημιστικούς λόγους……

ikaros
ikaros
4 years ago

1) Αναβάθμιση των F-16 Block 30 σε F-16 Block 52 Adv. Θα πρέπει η διαδικασία να γίνεται παράλληλα με την αναβάθμιση των 30 F-16 της 116 ΠΜ σε F-16V Block 72 που μπαίνουν πρώτα και τα απάρτιά τους θα είναι διαθέσιμα.

2)Θεωρώ δεδομένο ότι τα F-16 Block 50 θα γίνουν Block 70

3) Προσθήκες στα Mirage 2000-5 Mk2.Πρέπει το συντομότερο να εγκατασταθεί Link 16. Επίσης ατρακτίδια Damocles που βγαίνουν πλεονάζοντα από Γαλλία ή ΗΑΕ δεν θα ήταν άσχημα. Για ενίσχυση του στόλου και αντικατάσταση των Mirage 2000-EGM η μόνη λύση είναι τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ αλλά μπορούν οι Άραβες έστω να δώσουν 16 ?

4) Μεγάλο θέμα ανοίγεται για το F-35B.Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το ” Ένα βυτιοφόρο, με μερικά ΑΙΜ-120D και JSM στην άκρη του πουθενά, θα μπορούν να φέρνουν τα αεροσκάφη κυριολεκτικά παντού πάνω από την επικράτεια του αντιπάλου. Και να χτυπούν υποδομές που όλοι τις θεωρούν απρόσιτες…”

Όταν για την απλούστερη έκδοση F-35Α, δημιουργούνται εξαρχής νέες αεροπορικές βάσεις βλέπε τεράστιες επενδύσεις σε όλες τις χώρες που τα υποδέχονται, δεν νομίζω ένα τόσο πολύπλοκο-απαιτητικό-ευαίσθητο σε φθορές αεροσκάφος να μπορεί να επιχειρεί από υποτυπώδεις υποδομές νησιών του ανατολικού Αιγαίου εκτός και αν δημιουργήσουμε και προωθημένες βάσεις που να μπορούν να υποστηρίζουν το απαιτητικό F-35B. Και κάτι ακόμα, το κοντύτερα σε απρόσιτους στόχους σημαίνει και σε κινδύνους πχ εχθρικές ειδικές δυνάμεις, πυροβολικό κτλ. Η χρήση από τους USMC θα δείξει αν μπορεί να έχει χρησιμότητα και στην Ελλάδα αυτή η έκδοση, το δόγμα των οποίων βέββαια είναι ότι θα επιχειρεί κοντά στην εχθρική ενδοχώρα αλλά υπό πλήρη αεροπορική κυριαρχία που θα έχουν εξασφαλίσει USAF-USN. Τα λιγοστά ελληνικά F-35B θα απολαμβάνουν τέτοιας υπεροχής ? εκτός και αν μιλάμε ότι η ΠΑ θα έχει κυριαρχήσει της ΤΗΚ και τις επόμενες μέρες του πολέμου θα μπορεί να γίνει το σενάριο που λέτε.

Kimon
Kimon
4 years ago

Πολύ καλή πρόταση για αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού αλλα και AEW&C

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago

Ανέγνωσα όπως πάντα με προσοχή τα σχόλια των φίλων αναγνωστών και επανέρχομαι, εκκινώντας από τη παρατήρηση ότι συχνά δίδεται η εντύπωση ότι υπερτιμούμε τις (πενιχρές) οικονομικές δυνατότητες.
Για το -Β σημειώνω εκ νέου:
Η μακρά εμπειρία της Μεγάλης Βρετανίας με αεροσκάφη κάθετης/βραχείας αποπροσγείωσης και χρήση αυτών από ξηρά ή και βάσεις διασποράς δίδαξε ότι απαιτείται ασύγκριτα εντατικότερη εκπαίδευση του ιπταμένου προσωπικού για τις μηχανές αυτές, οι οποίες είναι κατά μερικές κλάσεις μεγέθους πιο απαιτητικές ως προς τα πτητικά χαρακτηριστικά κατά τις κρίσιμες φάσεις απογείωσης και προσγείωσης σε σχέση με τα συμβατικά μαχητικά. Απαιτούνται, απλά, ασύγκριτα περισσότερες ώρες πτήσεως ανά έτος για κάθε ιπτάμενο, ώστε να θεωρείται επιχειρησιακός! Παρά ταύτα, οι απώλειες σε ατυχήματα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες από τα συμβατικά μαχητικά, ακόμη και έτσι … Αυτά για τα Χάρριερ, για τα F-35B (ασύγκριτα μεγαλύτερου βάρους και ώσεως!) δεν θα είναι διαφορετικά, και σίγουρα όχι καλύτερα. Σημειώνω ότι το κόστος ανά ώρα πτήσεως του F-35A είναι ήδη υπερδιπλάσιο κάθε άλλου τύπου της ΠΑ, και του -Β ασύγκριτα υψηλότερο του -Α. Σημειώνω περαιτέρω ότι ήδη οι ώρες πτήσεως ανά χειριστή στην ΠΑ είναι εδώ και έτη στο ναδίρ, πολύ κάτω από τις νόρμες του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται ό,τι χτίστηκε από το 1974 (με την άφιξη των Φάντομ) και μετά … Enough said … Αναζητούμε νέο μαχητικό, όχι ταφόπλακα για την ΠΑ!
Η ιδέα των επιχειρήσεων από βάσεις διασποράς είχε βάση στο κεντρικό μέτωπο του ΝΑΤΟ, όπου ο εχθρός (ΣτΒ) είχε τακτικά πυρηνικά όπλα και μπορούσε ευχερώς να αφανίσει τις αεροπορικές βάσεις του ΝΑΤΟ. Όταν η Ανατολική Γερμανία ενσωματώθηκε στη Δυτική και τα πολεμικά σχέδια του ΣτΒ έπεσαν στα χέρια του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώθηκε ότι ο Γ’ ΠΠ θα άρχιζε με μια βροχή πυρηνικών πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς στα αεροδρόμια του ΝΑΤΟ. Μόνο τα βρετανικά Χάρριερ θα επιβίωναν! Αυτό δεν συμβαίνει με την Τουρκία, δεν έχει την ευχέρεια να αφανίσει τις βάσεις μας, παρ’ ότι ασφαλώς θα είναι ο πρώτος στόχος και αναμένονται μέχρι τρεις επιδρομές ανά ημέρα αγώνα στις μείζονες εξ αυτών. Δεν έχει πυρηνικά όπλα!
Τουναντίον, οι αποκεντρωμένες αεροπορικές επιχειρήσεις από βάσεις διασποράς παρουσιάζουν εξαιρετικώς δυσεπίλυτα προβλήματα:
A) Πλημμελής ασφάλεια εγκαταστάσεων (ειδικά για νησιά Ανατολικού Αιγαίου οι τυχόν FOL – Forward Operating Locations – θα είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων του εχθρού, ενώ και η ποιότητα της εκπαίδευσης των ΜΑΦ της ΠΑ φθίνει εδώ και δεκαετίες … η κάποτε τρομερή ΜΕΤΑ στην Τρίπολη έχει μείνει σκια του εαυτού της, ένα pool σκοπανθρώπων που εξασφαλίζουν ότι οι ντόπιοι στρατεύσιμοι θα είναι κάθε μέρα εξοδούχοι, κατά τις “ευγενείς” παραδόσεις των μονάδων της ΠΑ σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες … enough said …).
B) Ανυπέρβλητα προβλήματα υποστήριξης εφοδιαστικής αλυσίδας (μεταφορά κινητήρα σε ακινητοποιημένο -Β σε ελικοδρόμιο νησιού … ξέχασέ το …) και πυρομαχικών α/φ … Θα χρειαζόταν να επιστρέψουμε στο 1980, όταν η ΠΑ είχε τα 10 (έπειτα 5 από τα 10) CH-47C ως αεροσκάφη μεταφορών και υποστήριξης των ΜΣΕΠ, σταθμών αναφοράς και άλλων remote sites.
Γ) Τεράστιες ανάγκες επάνδρωσης, των οποίων η κάλυψη θα απαιτούσε διπλασιασμό της θητείας κατ’ ελάχιστον και πρόσληψη πολλών στελεχών.
Δ) Τεράστιες ανάγκες τακτικότατης εκπαίδευσης στις διαδικασίες, τη στιγμή που δεν έχουμε ποτέ κάνει μια έστω πρόβα επιχειρήσεων από τα τμήματα της ΠΑΘΕ (κωλύομαι ευνόητα να τα ονομάσω) που σε περίοδο πολέμου θα λειτουργήσουν ως πρόχειρα αεροδρόμια. Επιχειρήσεις ως γνωστόν ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ και με ατυχήματα (υπάρχουν αρκετά βίντεο από Autobahn στο ΥΤ …). Τακτικότατη εκπαίδευση σε τέτοιες διαδικασίες γίνεται μόνο στη Σουηδία και την Ελβετία, σπανιότερα στην Πολωνία, τη Φινλανδία, την Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη.
Ε) Βραδύτατος ρυθμός εξόδων αεροσκαφών από τέτοιες εγκαταστάσεις σε σχέση με εκείνες μείζονος βάσεως, διαφορά που μπορεί να μας στοιχίσει τον πόλεμο.
ΣΤ) Ανάγκη χαλύβδινων επιφανειών, ούτε καν PSP πάνω σε χώμα σε στυλ Σέδες, για το F-35B. Δεν είναι ελικόπτερα, η θερμοκρασία και η δύναμη των καυσαερίων σαρώνει τα πάντα! Πλοία χρειάστηκε να αποκτήσουν νέα καταστρώματα για τα α/φ αυτά!
Γενικώς, η συζήτηση περί τύπων αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνεται χωρίς αναφορά στα ζητήματα αεροπορικών επιχειρήσεων, τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά και τα οποία ξεκινούν από τις αεροπορικές τακτικές και φθάνουν σε πράγματα τόσο πεζά, όσο το τι κινητικότητα έχει ο γερανός απομάκρυνσης συντριβέντων αεροσκαφών του αεροδρομίου και τι ποσοστό των στρατευσίμων μπορεί να οδηγήσει όχημα ή έχει την ειδικότητα του οπλουργού αεροσκαφών (ή μπορεί να την αποκτήσει τάχιστα) … Είναι πράγματα που εκαναν τη διαφορά σε μερικές από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τιτανομαχίες της ιστορίας, με πρώτους τους πολέμους του Ισραήλ, ιδίως των Εξ Ημερών (1967) …

Spyros
Spyros
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Μόνη διαφωνία σε όλα τα παραπάνω έχω σχετικά με τη δυσκολία πτήσης του -Β. Βασική προϋπόθεση για τον αντικαταστάτη του Harrier ήταν να είναι ευκολότερος στην αιώρηση και μετάβαση από/σε οριζόντια πτήση, για όλους τους λόγους που αναφέρατε. Και σε κάθε συνέντευξή τους, Αμερικανοί πεζοναύτες και Βρετανοί ιπτάμενοι λένε ενθουσιωδώς πόσο πιο εύκολο είναι σε αυτές τις διαδικασίες το -Β, χάρη στο FBW, σε σχέση με το «χειροκίνητο» Harrier…

Κατά τ’ άλλα συμφωνούμε. Να διευκρινίσω επίσης πως η προηγούμενη διαφωνία μου σχετικά με την χρήση του αεροσκάφους εκτός αεροδρομίων ήταν περισσότερο θεωρητική (σχετικά με το αν είναι πρόβλημα ή όχι η εύρεση ή δημιουργία κατάλληλων χώρων για επιχειρήσεις STOL, όχι STOVL)… κατά τ’ άλλα και σε αυτό συμφωνούμε.

Και επί τη ευκαιρία, με δεδομένη την τωρινή συγκυρία, θα μπορούσε η ΠΑ να στείλει κάποια πολύ ενδιαφέροντα μηνύματα δεξιά-αριστερά (και βόρεια), αν ανακοίνωνε το προσωρινό κλείσιμο τμημάτων των εθνικών οδών, για μερικές δοκιμές απο-προσγειώσεων… λέμε τώρα.

Spyros_Kapa
Spyros_Kapa
4 years ago

Όλα αυτά συμπληρώνονται από ένα δύο τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού απ’αυτά πού θά αποσύρουν άμεσα οι Αμερικάνοι. Τότε μπορείς να πεις ότι κάτι κάνουμε.

Velos
Velos
4 years ago
Reply to  Spyros_Kapa

Φιλε Σπυρο, δύο τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού απ’αυτά πού θά αποσύρουν άμεσα οι Αμερικάνοι (KC-135) εχουν τη δυνατοτητα να εφοδιασουν στον αερα μια μοιρα μαχητικων F16 η Mirage μια φορα το καθε αεροσκαφος. Για καθε εξοδο μοιρας μαχητικων που επιχειρει σε αποστασεις μεγαλυτερες των 500 χλμ, ενα τανκερ πρεπει να βρισκεται στην περιοχη. Συμπερασμα δυο τανκερ δεν θα ειναι αρκετα να εφοδιασουν ολες τις μοιρες της ΠΑ, σε μια κριση. Πρεπει να κοιταξουμε για προμηθεια 4, 5 η ακομη και 6 τανκερς, που θα κρατησουν τα μαχητικα μας στον αερα, προσδιδωντας πολλαπλασιαστη αριθμου και ισχυος.

Stratilatis
Stratilatis
4 years ago

Η ΠΑ καλείται να φέρει σε πέρας τρείς αποστολές. Αναχαίτισης ( Air Interdiction), Δίωξης/Βομβαρδισμού/Αναγνώρισης/Καταστολή Αεράμυνας ( Omni Role/ EW) και τέλος Εναέρια Υπεροχή (Air Superiority)
Στο τομέα της Εναέριας Υπεροχής το F16V είναι το πλέον συμφέρον αεροσκάφος αυτή τη στιγμή. Κόστος Απόκτησης 60εκ ευρώ ( 20 κάτι για αναβάθμιση) και κόστος χρήσης 12000 ευρώ ανά ώρα πτήσης. Με ένα πολύ ισορροπημένο μείγμα αισθητήρων και δυνατοτήτων για να καλύψει την πληθώρα των αποστολών που θα του ανατεθούν. Ο τύπος της Εναέριας Υπεροχής θα πρέπει να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό στο οπλοστάσιο μας.
Το F35 που είναι για τον ίδιο ρόλο ακριβώς και με κόστος κτήσης 100+ εκατομμύρια και κόστος χρήσης 35000+ ευρώ/ώρα χρήσης είναι εξαιρετικά ασύμφορο και δεν έχει τίποτα να προσφέρει στις δυνατότητες της ΠΑ. (μην ξεχνάμε ότι ενώ τα PAK/FA πετούν πάνω από την Συρία, τα F35 η μόνη πολεμική αποστολή που τους ανατέθηκε είναι να προστατεύουν την Ισλανδίας από τους πιγκουίνους).
Η διαφορά της ΠΑ εν σχέση με τις αεροπορίες άλλων χωρών πλην της Ινδίας, του Πακιστάν και της Ιαπωνίας είναι ότι είναι υποχρεωμένη να εκτελεί αποστολές Αναχαίτισης Air Interdiction), κάτι που για τις άλλες αεροπορίες εξαφανίστηκε με τη λήξη του ψυχρού πολέμου,
Για αυτή την αποστολή χρειάζεσαι ένα αεροσκάφος μετρίου/χαμηλού κόστους, υψηλή ευελιξίας ( high a manoeuvrability) και χαμηλού κόστους χρήσης 36-48 αεροσκάφη για να σχηματίσει δύο τρεις μοίρες περίπου. Δεν έχει σημασία το κέρδος μεταπώλησης μιας και είναι τα αεροσκάφη που θα τα λιώσεις στα scramble.
Το Mirage 2000 είναι ένα τέτοιο αεροσκάφος. Με κόστος χρήσης 7000 ευρώ ανά ώρα πτήσης και υψηλής ταχύτητας και ευελιξίας μπορεί να φτάσει σε χρόνο Δτ στον G18 και να αναγνωρίσει αλλά και να αναχαιτίσει οποιοδήποτε αντίπαλο μαχητικό.
Χρειάζεται όμως επείγουσα αναβάθμιση. Η Dassault δίνει ένα πακέτο με νέο ραντάρ, ενσωματωμένο οπτικό/υπέρυθρο ανιχνευτή αναζήτησης και στόχευσης τεσσάρων καναλιών, νέο cockpit συμβατό με κράνος πληροφοριών, καινούριο υπολογιστή και νέο μόντεμ συμβατό με πρωτόκολλο επικοινωνίας 16. Το κόστος νομίζω φτάνει τα 25 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος.
Κάτι όμως που θα μπορούσε να γίνει εγχώρια με αντικατάσταση του ραντάρ με AESA όπως το EL/M 2052 ή το SeleX Vixxen 1000 ή το selex Raven( προσωπική προτίμηση λόγω του ευρύ κώνου του). IIRST pirate ή skyward, αλλαγή υπολογιστή και κόκπιτ και τέλος θέλει να δούμε την αλλαγή του κινητήρα ( κάτι λεγόταν για πιθανότητα αλλαγής με τον Μ88). Η εγχώρια αναβάθμιση θα έχει αρκετά πλεονεκτήματα μιας και υπάρχουν αρκετά Μ2000 στον κόσμο που χρήζουν αναβάθμισης και θα μπορούσαμε να τα αναβαθμίσουμε εγχώρια δίνοντας κέρδη στην ΕΑΒ.
Η εναλλακτική σε αυτή την προοπτική είναι η αγορά του JAS39. Με κόστος αγοράς τα 55 εκατ. και κόστος χρήσης τα 4000 ευρώ ανά ώρα αποτελεί αξιόλογη πρόταση. Η προοπτική εγχώριας κατασκευής και η πιθανότητα να μας βάλει στην τροχιά σχεδιασμού και παραγωγής ενός 6ης γενεάς αεροσκάφους αποτελεί δελεαστική προοπτική
Οι άλλες χώρες ( Ινδία, Πακιστάν, Κορέα) που έχουν το ίδιο πρόβλημα προσχωρήσαν στην παραγωγή εγχώρια ενός φτηνού μαχητικού, κάτι που θα ήταν ευχής έργο αλλά μακρινό όνειρο για την Ελλάδα στην παρούσα φάση.
Για την τελευταία αποστολή και αντικατάσταση των F4, χρειάζεσαι ένα αεροσκάφος με ισχυρό κινητήρα, κατά προτίμηση δύο, με εξαιρετικό φάκελο πτήσης και ευελιξία. Τα F35 δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας αυτή την αποστολή μιάς και είναι 5ης γενεάς F16.
Τα μαχητικά που θα πρέπει να υπολογίζονται για αυτή την αποστολή είναι το F15,Eurofighter,Rafale και το F18.
Το F15, Eurofighter και Rafale κοστίζουν πάνω από 120 εκατομμύρια έκαστο και έχουν κόστος χρήσης γύρω στα 30000 ευρώ ανά ώρα πτήσης. Τιμές απαγορευτικές για να χρησιμοποιούνται στην αποστολή τους κατά την διάρκεια της ειρήνης με ότι σημαίνει αυτό για την εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και για την αποτελεσματικότητας τους σε πόλεμο.
Αντίθετα το Advanced Super Hornet με τιμή τα 70 εκατομμύρια και κόστος χρήσης 12000 ευρώ ανά ώρα, αποτελεί μία προσιτή πρόταση για εμάς. Με όλα τα ηλεκτρονικά καλούδια, τις συμμορφες δεξαμενές, τις stealth εξωτερικές αποθήκες οπλισμού (EWC) που το κάνουν να έχει RCS ίδιο με το F35 μπορεί να φέρει τις αποστολές του Φάντομ και ακόμα περισσότερες. Ναι δεν έχει supercruising και δεν έχει το ενεργό σύστημα Stealth του Rafale αλλά έχει το καλύτερο έλεγχο της μύτης ( nose control a manoeuvre) σε όλα τα μαχητικά και μπορεί να εκτελεί υπέρελιγμούς (supermanoeuvrability) χάρις στα LEX. 36 αεροσκάφη και 12 growler είναι όσα χρειαζόμαστε. Αν ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Καναδά μπορούμε να πάρουμε συμπαραγωγή και πιστοποιήση για όλο το Ελληνικό οπλοστάσιο.
Τέλος θα πρέπει να σκεφθούμε το μέλλον γιατί των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Το στέλεχος της ΠΑ που είχε πει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τα μαχητικά 5ης γενεάς και να εστιαστούμε στις 6ης, είχε απόλυτο δίκαιο.
Πρέπει να χωθούμε σε ένα πρόγραμμα 6ης γενεάς που θα αντικαταστήσει τα F16 μετά το 2035.
Στο αμερικανικό πρόγραμμα με τον τρόπο που γίνεται ο διαγωνισμός μάλλον λίγο δύσκολο να ενταχθούμε. Ίσως αν πάρουμε το F18 και η Boing υποβάλει υποψηφιότητα να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε την υποψηφιότητα της Boing στην Ελλάδα ανεξάρτητα αν κερδίσει τον Ανερικάνικο διαγωνισμό.
Μετά είναι το Tempest κάτι που θα μπορούσε να μας χώσει μέσα η SAAB ή η Leonardo, Προϋποθέτει όμως ότι θα αγοράσουμε το Grippen ή θα χρησιμοποιήσουμε υλικά της Leonardo κατ´ αποκλειστικότητα σε αναβαθμίσεις, κάτι που είναι μία προοπτική δεν αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση.
Μετά είναι το FCAS, ξανά δεν νομίζω ότι υπάρχει συμφέρουσα οδός να χωθούμε. Τα Rafale είναι πανάκριβα.
Τέλος είναι η Ιαπωνική ανάπτυξη του αναβαθμισμένου YF23. Πάλι τρόπος να χωθούμε είναι δύσκολος.
Αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για την Στρατιωτική διπλωματία και τον ΥΕΘΑ που θα καταφέρει να μας χώσει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

sotbak
sotbak
4 years ago
Reply to  Stratilatis

ενδιαφέρουσες σκέψεις, ειδικά για τα Hornet αν ισχύει το κόστος ανά ώρα πτήσης και με δεδομένο ότι είναι δικινητήρια.

Stratilatis
Stratilatis
4 years ago
Reply to  sotbak

Για το F18 κάνει 600μέτρα στο λίτρο καυσίμου.
Το F35 κάνει 800μέτρα στο λίτρο
Το F16 910μέτρα στο λίτρο
Το Μ2000 1100 μέτρα στο λίτρο κ
Το Grippen 1300 μέτρα στο λίτρο.

Το κέρδος στο κόστος έρχεται από την προγραμματισμένη συντήρηση που για τον 414 είναι για τα ψυχρά μέρη ανά 8000 ώρες πτήσης και τα θερμά μερη ανά 6000 ώρες πτήσης.
Προγραμματισμένη συντήρηση του υπολοίπου αεροσκάφους είναι 15 λεπτά ανά ‘ωρα πτήσης ( ένας υπόλογος μπορεί να συντηρήσει μία ολόκληρη μοίρα σε μία εργάσιμη μέρα)
Για αντιπαράθεση το F35 θέλει 1,5 ώρα συντήρηση ανά μία ώρα πτήσης, πράγμα που σημαίνει αν πετάξει για αποστολή το F35 θα ξαναπετάξει το απόγευμα.
(15 εξόδους ανά ημέρα για το F18, 19 για το Grippen και τέσσερις μέ έξι για το F35)

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  Stratilatis

Τα f35 ξεχνάτε ότι έχουν εκτελέσει πολεμικές επιχειρήσεις από το Ισραήλ στην Συρία , πέταξαν πάνω από το Ιράν (γεγονός που είχε άσημες συνέπειες για τον υπεύθυνο εκεί) πάλι από το Ισραήλ και πλέον αφού είδε αυτά το κράτος του Ισραήλ παρήγγειλε (ή ετοιμάζεται να παραγγείλει) και άλλα.
Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα f4 και γιατί να τα πάρουμε για να κάνουμε αναχαιτήσεις, για αυτόν το ρόλο θα έχουμε τα f16/Mirage 2000-5

Τέλος για το f18 e/f block III που αναφέρεστε ( Advanced Super Hornet) νομίζω ότι το τραίνο έφυγε όταν επιλέξαμε τον ανταγωνιστή του πισω στην δεκαετία του ’80. Δείτε λίγο ποιοι χρήστες έχουν και τα δυο αεροσκάφη? κανένας! γιατί έχουν συν/ πλην τα ίδια χαρακτηριστικά! Και μην γελιόμαστε δεν θα μπορέσει ποτέ ένα αεροσκάφος 4ης/ 4,5ης/ 4,999999ης γενιάς που δεν κατασκευάστηκε με γνώμονα τα stealth χαρακτηριστικά να έχει το ίδιο RCS με ένα που σχεδιάστηκε με αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό. Αντίθετα η Boeing λέει πως το νέο f18 έχει κάποια stealth χαρακτηριστικά, αλλά ποτέ δεν δήλωσε ότι έκανε ένα f18 ίδιο με το f35 ( αεροσκάφος από το οποίο έχασε και η ίδια στον διαγωνισμό για το jsf) !! Και πάλι δεν καταλαβαίνω που υπερτερεί το f18 σε σχέση με το f35? είναι πιο μεγάλο σε μεγεθος , πιο ψηλό, έχει μεγαλύτερο εκπέτασμα (άρα μεγαλύτερο ίχνος) , μικρότερη ώση, μικρότερη χωρητικότητα καυσίμου . Μπορεί να έχει καλύτερο διατηρουμενο ρυθμο στροφής αλλά έχει μικρότερο στιγμιαίο, τέλος οι Αμερικανοί πεζοναύτες που έχουν και τα 2 αεροσκάφη έκαναν κάποιες ασκήσεις και τα f18 έχασαν και σε σενάρια 1v1 , 1v2 , 2v4 από τα f35.

Τελευταία θυμάμαι ότι διάβασα ότι η Π.Α. δήλωσε πως ΝΜΑ θα είναι μόνο 5ης γενιάς απορρίπτοντας όποιο άλλο αεροσκάφος υποψήφιο.Κάτι που δείχνει μόνο σε ένα αεροσκάφος!!

Stratilatis
Stratilatis
4 years ago
Reply to  Kimon

Οι Ισραηλινοί είχαν πετάξει πάνω από το Ιράν με F16 την δεκαετία του 80, την εποχή που το Ιραν είχε πραγματική αεράμυνα, με καταστροφικές συνέπειες για τον πυρηνικό τους αντιδραστήρα, όχι όπως είναι τώρα μετά από τόσα χρόνια εμπάργκο. Οπότε δεν γνωρίζουμε αν η επιτυχία του οφείλεται στις ικανότητες των Ισραηλινών πιλότων ή στις ικανότητες του αεροσκάφους.
Από την άλλη υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις για την αποτελεσματικότητά του.
Ως μία από τις 10 χώρες παραγωγούς του F35 ( κατασκευάζουν το 30% του αεροσκάφους) και αναζητώντας τον αντικαταστάτη του F16 η λύση του F35 για αυτούς είναι μονόδρομος. Τί άλλο να αγοράσουν το Grippen ή το Tejas αφού δεν κάνουν scramble; Ή να φτιάξουν ένα 100% δικό τους; Θα τους βγεί ο κούκος αηδόνι.
Στη Συρία έχουμε επιβολή no flying zone με απλό air patrolling. Στην επιβολή συμμετέχει και το Grippen δεν το κάνει όμως υπεραεροσκάφος.
Τo F35 είναι το παιχνιδάκι των πεζοναυτών που ταιριάζει γάντι στις αποστολές τους CAS, theater dominance, και για αυτό ήταν οι κύριοι υποστηρικτές τους και το προμοτάραν στην επιλογή. Αντίθετα το Ναυτικό ( που έχει τις ίδιες αποστολές για το μαχητικό air dominance με την ΠΑ) θεωρεί το F35 ελλειματικό και πιέζει για περισσότερα F18.
Οι περισσότερες χώρες, λόγω περικοπών, χρησιμοποιουν ένα τύπο μαχητικού πολλαπλών ρόλων για να χρησιμοποιηθεί όποτε και αν γίνει ποτέ πόλεμος. Για αυτό και οι αριθμοί τους σε αεροσκάφη είναι μικροί εν σχέση με τους στρατούς τους αλλά και τους προυπολογισμούς τους του ΥΠΕθΑ τους. Δεν θα δείς το Βέλγιο πχ να έχει περισσότερα από 100+ αεροσκάφη, η RAF έχει 140 μαχητικά, ενώ η Ελλάδα δεν είναι ασφαλής με λιγότερα από 200.
Προσωπικά δεν έχω κάτι με κανένα από τα δύο αεροσκάφη, ούτε με τις εταιρίες τους μιας και εργάζομαι σε άλλο τομέα της αεροδιαστημικής βιομηχανίας που πουλάμε και στους δύο.
Και δεν είμαι πιλότος μαχητικού να τα έχω πετάξει και τα δύο για να κρίνω ποιό είναι το καλύτερο. “Πέταξα” και τα δύο αεροσκάφη στους εξομοιωτές τους στο ΣανΝτιεγκο και στη Λοκχηντ και ενθουσιάστικα και με τα δύο αλλά στο επίπεδο που είμαι ενθουσιαζόμαι και όταν πετάω το Cessna οπότε δεν μετράει.
Κρίνω όμως ότι σε μία χώρα με κατώτατο ΑΕΠ και πραγματικούς κινδύνους της εθνικής άμυνας και που πρέπει να αντικαταστήσει τα F4 σε αποστολές αναγνώρισης, καταστολής αεράμυνας, ηλεκτρονικού πολέμου νομίζω ότι είναι χαζό να δώσουμε κάποια δις να πάρουμε 30 αεροσκάφη που δεν θα κάνουν την διαφορά και δεν έχουν δοκιμαστεί στους παραπάνω ρόλους, όταν μπορείς να δημιουργήσεις με τα ίδια λεφτά ένα απόθεμα 100 αεροσκαφών που είναι ανταγωνιστικά με με αξιώσεις με οποιοδήποτε σύχρονό τους για άλλα 20 χρόνια και έχουν εξειδικευμένες δομές όπως το growler για αυτές τις αποστολές και παρόλο που δεν θα τα πετάς για αναχαιτήσεις ακόμα και οι πτήσεις συντήρησης των πιλότων που αν δεν κάνω λάθος είναι 20 ώρες την εβδομάδα αλλά και απόστολές Η/Π θα σου στοιχίζουν όσο μία .ωρας πτησης ενός F35.

Kimon
Kimon
4 years ago
Reply to  Stratilatis

Συμφωνούμε με το κόστος (αγοράς /χρήσης) του f35 , που είναι πολύ ακριβό, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντικατασταθεί από f18, ούτε στο usnavy ,ούτε σε καμία αεροπορία στον κόσμο. Το usnavy μπορεί να ζητάει νεα super hornets, αλλά όχι γιατί δεν θεωρεί ικανό το f35, μην ξεχνάτε ότι απέσυρε όλα τα f18c/d , και ότι το f35 δεν είναι σχεδιασμένο για air dominance και επίσης ακόμη δεν έχει ξεπεράσει τις παιδικές του ασθένειες. Ήδη όμως ξεκινάει σιγά σιγά το πρόγραμμα ενός νέου αεροσκάφους που θα αντικαταστήσει τα Super Hornets.

Και πάλι συμφωνούμε για την αξία του F18, αλλά από την στιγμή που έχουμε το αντίστοιχο του (f16 block 70) γιατί να πάμε σε νέα επένδυση για ένα f18 ή ένα Grippen (και το τελευταίο δεν είναι κάτι που προσφέρει νέες δυνατότητες σε σχέση με το f16) , όπως πολύ σωστά αναφέρει παραπάνω ο Spyros η επένδυση αγοράς νέου τύπου αεροσκάφους και των υποδομών τους για συντήρηση δεν θα αποσβεστεί με το κόστος χρήσης (που δεν είναι τόσο χαμηλότερο από το f16). Αν από την αρχή είχαμε επενδύσει το f18 το 80 τότε θα συζηταγαμε σε άλλη βάση αλλά αυτό δεν έγινε!!

Φιλικά Κίμων

Spyros
Spyros
4 years ago
Reply to  Stratilatis

Στο Ιράκ πήγαν οι Ισραηλινοί το 80, όχι στο Ιράν. Και πήγαν εκεί τα F-16 πετώντας στα 0 πόδια, ακριβώς λόγω της αεράμυνας που είχαν απέναντι. Με τα F-35 τα πράγματα μάλλον θα ήταν διαφορετικά.

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago

Ξανά λιγο για το f35b
Ελάχιστη τροχοδρόμηση για συμβατικό κατάστρωμα 550ft δηλ 168μετρα…..με ski jump 450ft δηλ 137 μέτρα……ατσάλινες προκατ ράμπες μπορούν να τοποθετηθούν σε νησιά…οπως πχ στην νήσο Κύπρο……ή σε νησιά του Αιγαίου ή Στην Κρήτη…..τα «αβύθιστα αεροπλανοφόρα που θα έφεραν σουηδικά αεροπλάνα κάθετου αποπροσγείωσης» για τους παλιούς……
Γιατι μια χώρα 50χ50km οπως η Σιγκαπούρη θέλει f35b;;;για δυο λόγους α) γιατι η κυρία αντίπαλος της η Μαλαισία απόκτησε Astros ii και έτσι θέτει όλη την επικράτεια σε εμβέλεια πυρών πυροβολικού και. β) γιατι αναγνωρίζει οτι ισχυρό ναυτικό σημαίνει αεροπλανοφόρα ή f35B (Αγγλία, Ιταλία, παραλίγο Τουρκία) και η Σιγκαπούρη ειναι νησιωτικό κράτος και πρεπει να έχει ισχυρό ναυτικό…..
Πολλές ομοιότητες με Ελλάδα και Κύπρο βρίσκω εγω……

Stratilatis
Stratilatis
4 years ago
Reply to  MPAMPIS

Φίλε μου δίνεις την απάντηση μόνος σου αλλά δεν την βλέπεις. \Η Σιγκαπούρη όπως πολύ σωστά λές έχει σύνορα 50χλμ σαν να λέμε σύνορα Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή.
Σε αυτό το χώρο τρία ζεύγη σου F35θα τον περιπολούν για μίαμιση ολόκληρη ώρα καλύπτοντάς τον όλο μέχρι τα επόμενα 3 ζεύγη σου είναι έτοιμα να σηκωθούν.
Η Ελλάδα έχει σύνορα 1500 χλμ. και η Κύπρος 500 χλμ.
Αν μετασταθμεύσεις στη Κάρπαθο πχ και σου μπούν 4 ζεύγη Τούρκων μεταξύ Ρόδου καστελόριζου. θα σηκώσεις τα αεροσκάφη σου και σε μία ώρα θα τα προσγειώσεις και θα τα ξανασηκώσεις μετά από τρείς ώρες κατά την διάρκεια των οποίων οι Τούρκοι θα αλωνίζουν. Και αν σου μπούν από τον Έβρο και ταυτόχρονα από την Μυτηλίνη (απόσταση 200χλμ) ακόμα και αν έχεις μετασταθμέυσει ακόμα 12 αεροσκάφη στην Θασο και στον Αγ. Ευστράτιο τι ακριβώς θα σηκώσεις; τους γλάρους για να τα αναχαιτήσουν;

MPAMPIS
MPAMPIS
4 years ago
Reply to  Stratilatis

Οπως και η Σιγκαπούρη έχει f16 και f15 εχουμε και εμείς……..ενταξει οχι f15…….συμβατικά αεροπλάνα……..
Το f35 B ειναι ειδικού σκοπού ουσιαστικά εξασφαλίζει αεράμυνα και κρούση στόλου με το πλεονέκτημα του stealth……
Οταν BORA και SOM θα έχουν εξουδετέρωση Λήμνο,Σκύρο,Αγχιάλο,Τανάγρα,Καστέλι τότε θα πρεπει να έρθεις απο Άραξο,Ανδραβιδα,Χανιά και αυτά αν υπάρχουν, γιατι αλλιώς θα πρεπει να έρθεις απο………Ιταλία…….
Θα μου πεις μα το παιχνίδι θα έχει χαθεί…..ναι αλλα ισως την κρίσιμη στιγμή το f35B να βάλει έναν άγνωστο παράγοντα στην εξίσωση που θα πρεπει να λύσουν οι Τούρκοι…….
Ναι τέσσερα αόρατα αεροπλάνα που θα απογειωθούν απο την καρπαθο μπορει να κάνουν την διαφορά για το Καστελλόριζο…….και με χρήση amraam-meteor αλλα κυρίως βομβαρδίζοντας με jsow την πλησίον του Καστελλόριζου αεροπορική βάση που θα έχει και s400…..
Φυσικα και χρειαζόμαστε f35A (Και θα πάρουμε) αλλα ειδικα σε εμάς το F35B (σε μικρό αριθμό) ακόμα και χωρίς αεροπλανοφόρο (λόγω των διάσπαρτων νησιών) μπορει να έχει κάποια επιχειρησιακή αξία…
Η τιμή θα πέσει και παράμετροι για συντήρηση, εξόδους, κόστος χρήσεις θα βελτιωθούν καθώς οι πωλήσεις αυξάνονται και εμπειρία συσσωρεύεται……
Επιπλέον φέρνει το ενιαίο αμυντικό δόγμα πιο κοντά, υπό κάποιες προϋποθέσεις…….

Stratilatis
Stratilatis
4 years ago
Reply to  MPAMPIS

Νομίζω ότι είναι γνωστό ότι το F35 εντοπίζεται και στοχοποιείται στα 40χιλιόμετρα από IIRST και στα 60χλμ από AESA ραντάρ.
Το LIDAR που θα φέρει ο νέος πύραυλος της MBBDA το εντοπίζει στα 150χλμ.
Μη νομίζουμε ότι stealth σημαίνει αόρατο ντε και καλά. Στα 40 χλμ σου δίνει σήμα σε AESA ίσο με του Bayraktar πχ. Τα έχουμε δει πώς πέφτουν σαν μύγες οι Μπαϊρακτάρηδες από οργανωμένες αεράμυνες.

Velos
Velos
4 years ago
Reply to  Stratilatis

Για τα υποτιθεμενα σεναρια που κανεις λογο στο σχολιο σου, με την προμηθεια 5-6 τανκερ εναεριου εφοδιασμου παρατεινεις τον χρονο πτησεως των μαχητικων, πολλαπλασιαζοντας την ισχυ της ΠΑ.

kostask22
kostask22
4 years ago

Το F35B με 250+ εκ η μονάδα, και πόσα όπλα μπορεί να κουβαλήσει, καλύτερα να πάρουμε άλλες 4 belares μπαστακωμένες Κάρπαθο – Καστελόριζο φορτωμένες με Aster30/CAMM-ER και MdCN και να αφήσουμε τα Viper να κάνουν την δουλειά τους. Όταν ξεμυτίζουν οι S400 να φεύγουν οι cruise. Θεού θέλοντος, πιστεύω ότι είμαστε για FCAS, γιατί οι Γάλλοι θα μας δώσουν όλη την σουίτα όπλων, και γιατί ο Σαμ θα μας τα πρήξει με τα F35 όπως έπρηξε και τους Τούρκους, και ούτε νομίζω να μας τα δώσει σύντομα. Και αυτό είναι καθοριστικό γιατί σε 10 χρόνια το F35 δεν θα είναι stealth πια.

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago

Και πάλι ξεφυτρώνει το Gripen … Πάμε πάλι, λοιπόν …
Είναι αεροσκάφος υποδεέστερο των εν υπηρεσία στην ΠΑ, και συνεπώς κατά μείζονα λόγο ακατάλληλο για το μέλλον.
Είναι απολύτως αδύνατη η σύγκρισή του με το F-16.
Το F-16 δεν αντιπροσωπεύει απλώς μια νεότερη γενιά μαχητικού, αλλά μια συνολικά νέα, απολύτως εικονοκλαστική προσέγγιση στο φαινόμενο “μαχητικό αεροσκάφος”, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας η σημαντικότερη ιπτάμενη πολεμική μηχανή που σχεδίασε ο άνθρωπος, a stroke of genius, η πιο ορθολογική αξιοποίηση πόρων που έγινε ποτέ για ένα τόσο μεγάλου μεγέθους άλμα επιδόσεων, μια εξέλιξη που κατέστησε τις επιδόσεις εναέριας μάχης του F-15 προσιτές σε αεροπορίες που χρησιμοποιούσαν ως τότε μόνο μαχητικά του τύπου Mirage III, F-5A/E & MiG-21, προσδίδοντάς τους ταυτόχρονα το φάσμα οπλισμού και αποστολών που χαρακτήριζε το μυθικό Φάντομ. Ειδικότερα, η εκ συλλήψεως ανυπέρβλητη υπεροχή του F-16 έγκειται στο ότι αυτό εγκολπώθηκε την Energy–maneuverability theory και σχεδιάστηκε με εφαρμογή της σχετικής εξίσωσης που διετύπωσαν οι Σμήναρχος John Boyd (καταδιωγμένη από το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και αποσυνάγωγη ιδιοφυϊα της USAF, από τους μέγιστους μαθηματικούς αλλά και θεωρητικούς της στρατηγικής και του πολέμου στην εποχή μας) και ο μαθηματικός Tom Christie του Αερικανικού Πενταγώνου, η πιο “ολιστική” μέχρι σήμερα προσέγγιση στο φαινόμενο “επιδόσεις εναερίας μάχης”.
Τι αντιπροσωπεύει όμως το Gripen;
Ένα δικτυοκεντρικό F-20 πολυτελείας, που πέταξε 16 χρόνια μετά την πρώτη πτήση του F-16. Βιομηχανικός άθλος για μια μικρή χώρα, της βγάζουμε το καπέλο. Αλλά ως εκεί. “Έξυπνο” α/φ, με χαμηλά λειτουργικά κόστη. Αλλά: Πολύ πίσω από το F-16 σε εμβέλεια, φορτίο, διατηρούμενο ρυθμό στροφής, διηχητικές και υπερηχητικές επιταχύνσεις. Απίστευτα ελλειμματικό σε ειδική πλεονάζουσα ισχύ. Σχεδίαση με εγγενώς υψηλότερη οπισθέλκουσα. Πολλές απαιτήσεις από πολύ μικρό σκάφος.
Άλλα 25 χρόνια μετά, το επανεφευρίσκουν με πουσσαρισμένο κινητήρα, μεγαλύτερο μεικτό βάρος κλπ βελτιώσεις για να φτάσουν το F-16 στις όψιμες παραλλαγές του. Ποιο το νόημα; Ποιος αγοράζει κάτι υποδεέστερο αυτού που ήδη έχει, σε υψηλότερη flyaway τιμή; Σε ποιον περισσεύουν δισεκατομμύρια για εκπαίδευση/υποδομές/εφοδιαστική αλυσίδα νέου τύπου μαχητικού;
Παραθέτω εδώ ένα από τα κορυφαία άρθρα όλων των εποχών που έχουν δημοσιευθεί στην ΠΤΗΣΗ, και αναπαράγω τα κρίσιμα χωρία με την τεκμαιρόμενη συναίνεση του περιοδικού:
http://library.techlink.gr/ptisi/article.asp?mag=2&issue=166&article=4218

F-16C BLOCK 50, MIRAGE 2000-5, F/A-18C, JAS 39 KAI MiG-29SE
ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΠΕΝΤΕ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ: F-16C BLOCK
50, MIRAGE 2000-5, F/A-18C, JAS 39 KAI MiG-29SE
“ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιδόσεις των παραπάνω αεροσκαφών τόσο
σε αποστολές αέρος-αέρος, όσο και σε ρόλους αέρος-εδάφους. Το F-16C και το
Mirage 2000-5 υπερέχουν σε σχέση με τα F/A-18C, JAS 39 και MiG -29SE σε
όλους τους τύπους αποστολών. Ωστόσο το F-16 επικρατεί του 2000-5 σε ρόλους
αέρος-εδάφους και εναντίον θαλάσσιων στόχων επιφανείας.
Σε μία αποστολή αερομαχίας με οπλισμό τέσσερις πυραύλους αέρος-αέρος, δύο
IR και δύο BVR, και εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, σε συνθήκες τυπικής
ημέρας, το Mirage 2000-5 εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από τα
υπόλοιπα αεροσκάφη, φθάνοντας την ακτίνα των 880 ν.μ. Το F-16C ακολουθεί με
εμβέλεια 830 ν.μ. , ενώ τρίτο είναι το F/A-18C με 670 ν.μ. Το JAS 39 έχει
εμβέλεια 600 ν.μ. και το MiG-29SE μόλις 450 ν.μ. Το ίδιο συμβαίνει
εξετάζοντας την αυτονομία των αεροσκαφών σε αποστολή CAP (Combat Air
Patrol), όπου το M2000-5 έχει αυτονομία 2,8 ωρών και ακολουθεί το F-16C με
2.5 ώρες. Τα JAS 39 και F/A-18C ακολουθούν με αυτονομία δύο ωρών και 1,5
ώρα το ρώσικο αεροσκάφος.
Σε αποστολή αναχαίτισης όπου χρησιμοποιείται υποχρεωτικά υπερηχητική
ταχύτητα ώστε ή άφιξη στην περιοχή ενδιαφέροντος να γίνει στο μικρότερο
χρονικό διάστημα, το γαλλικό αεροσκάφος επικρατεί έχοντας μέγιστη εμβέλεια
460 ν.μ. Το σενάριο προβλέπει αναχαίτιση με ταχύτητα 1,6 Μαχ, φορτίο
τεσσάρων πυραύλων αέρος-αέρος και μεταφορά εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου. H
εμβέλεια του F-16C υπολογίζεται στα 410 ν.μ. και του F/A-18C στα 360 ν.μ.
Το JAS 39 προσεγγίζει τα 290 ν.μ., χωρίς όμως να έχει την ικανότητα να
φθάσει τα 1,6 Μαχ εφόσον η μέγιστη ταχύτητά του είναι 1,52 Μαχ.
Περνώντας στις επιχειρήσεις αέρος-εδάφους, το F-16C αποκτά σαφή υπεροχή
έναντι των άλλων αεροσκαφών. Έτσι σε αποστολή αέρος-εδάφους τύπου
Hi-Lo-Lo-Hi, το F-16C έχει εμβέλεια 680 ν.μ. και ακολουθεί το F/A-18C με
560 ν.μ. Τρίτο είναι το 2000-5 με 440 ν.μ. και ακολουθεί το JAS 39 με 400
ν.μ. Το τυπικό οπλικό φορτίο προβλέπει τη μεταφορά δύο πυραύλων IR, δύο
βόμβες των 2.000 λιβρών και εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου. Όταν πρόκειται
για αποστολή τύπου Lo-Lo-Lo-Lo με πλεύση στα 500 πόδια και ταχύτητα 420
κόμβους το F-16C αποκτά ξεκάθαρη υπεροχή με εμβέλεια 420 ν.μ. και ακολουθεί
το F/A-18C με 290 ν.μ. Το 2000-5 έχει εμβέλεια 280 ν.μ., ενώ τα JAS 39 και
MiG-29SE έχουν εμβέλεια 250 και 200 ν.μ. αντίστοιχα.
Σε ρόλους ναυτικής κρούσης όπου το φορτίο για κάθε αεροσκάφος προβλέπει δύο
πυραύλους IR, δύο πυραύλους εναντίον πλοίων και εξωτερικές δεξαμενές
καυσίμου, το F-16C παρουσιάζει τη μέγιστη εμβέλεια που φθάνει τα 680 ν.μ.
Το ύψος πλεύσης προς το στόχο υπολογίζεται στα 20.000 πόδια με το βέλτιστο
αριθμό Μαχ και κάθοδο στα 500 πόδια αυξάνοντας ταχύτητα στους 540 κόμβους
όταν το αεροσκάφος πλησιάσει το στόχο στα 50 ν.μ. Σε αυτή την περίπτωση το
F/A-18C έχει εμβέλεια 540 ν.μ. και το Mirage 2000-5 450 ν.μ. ενώ ακολουθεί
το JAS 39 με 390 ν.μ. Το ρώσικο αεροσκάφος δεν συμπεριλαμβάνεται στους
παραπάνω υπολογισμούς, καθώς δεν έχει δυνατότητα για αποστολές ναυτικής
κρούσης.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα στοιχεία που υποδηλώνουν την ευελιξία
του κάθε αεροσκάφους. O όρος αυτός αναφέρεται συνήθως στην ικανότητα ενός
αεροσκάφους να αλλάζει τη θέση του και να μεταβάλλει την ταχύτητά του σε
μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να αποκτήσει την υπεροχή σε μία εναέρια μάχη.
Οι παράμετροι που συνήθως χρησιμοποιούνται για να εξετάσει κανείς τις
επιδόσεις στροφής ενός αεροσκάφους είναι ο συντελεστής φόρτισης, ο βαθμός
και η ακτίνα στροφής. O βαθμός στροφής θεωρείται ως ο περισσότερο
σημαντικός παράγοντας. H εναέρια υπεροχή είναι συνάρτηση επίσης του
σταθερού βαθμού στροφής(sustained turn rate), δηλαδή του μέγιστου βαθμού
στροφής χωρίς απώλεια ταχύτητας.
Εξετάζοντας το σταθερό βαθμό στροφής σε ύψος 5.000 ποδών, με φορτίο
τεσσάρων βλημάτων αέρος-αέρος για κάθε αεροσκάφος και ποσότητα καυσίμου που
αντιστοιχεί στο 50% της χωρητικότητας σε συνθήκες στάνταρ ημέρας με χρήση
μετάκαυσης, το συμπέρασμα είναι ότι μέχρι την ταχύτητα των 0,9 Μαχ οι
διαφορές είναι της τάξης της μίας έως δύο μοιρών. Για παράδειγμα, στα 0,7
Μαχ ο βαθμός στροφής του F-16C είναι 17 μοίρες/δευτερόλεπτο, του F/A-18C 18
μοίρες/δευτ., ενώ του Mirage 2000-5 15 μοίρες/δευτ. Οι τιμές αυτές
παραμένουν ίδιες και στα 0,9 Μαχ για το F-16C και το 2000-5, με τη διαφορά
ότι οι επιδόσεις των υπόλοιπων αεροσκαφών υποβαθμίζονται. Έτσι ο βαθμός
στροφής του F/A-18C είναι στις 14 μοίρες/δευτ., του JAS 39 στις 15
μοίρες/δευτ. και του MiG-29SE στις 13 μοίρες/δευτ. Παραμένοντας στο ίδιο
ύψος, όταν η ταχύτητα αυξηθεί στα 1,2 Μαχ, μόνο το F-16C και το Mirage
2000-5, από τα πέντε αεροσκάφη μπορούν να διατηρήσουν σταθερό βαθμό στροφής
με 10 μοίρες/δευτ. για το πρώτο και 4 μοίρες/δευτ. για το γαλλικό
αεροσκάφος.
Στο ύψος των 15.000 ποδών, οι διαφορές στα 0,5 και στα 0,9 Μαχ είναι της
τάξης της μίας μοίρας/δευτ. και για τα πέντε αεροσκάφη με μέσο βαθμό
στροφής τις 11-13 μοίρες/δευτ. H διαφορά όμως αυξάνει στο 1,2 και στο 1,5
Μαχ, όπου στην πρώτη περίπτωση ο μέγιστος βαθμός στροφής είναι της τάξης
των 9 μοιρών/δευτ. και ανήκει στο F-16C, ενώ ακολουθεί το F/A-18C με 7
μοίρες/δευτ. Το MiG-29SE όπως και το Mirage 2000-5 έχουν βαθμό στροφής 6
μοίρες/δευτ. Στην ταχύτητα του 1,5 Μαχ μόνο το Mirage 2000-5 και το F-16C
διατηρούν σταθερό βαθμό της τάξης των 4 και 6 μοιρών/δευτ. αντίστοιχα. Στα
30.000 πόδια ο βαθμός στροφής πέφτει κατά μέσο όρο στις 5 και στις 7
μοίρες/δευτ. για τις ταχύτητες των 0,5 και 0,9 Μαχ αντίστοιχα. Στα 1,4 Μαχ
το F-16C υπερέχει με 6 μοίρες/δευτ. ενώ το JAS 39 και το 2000-5
επιδεικνύουν τη μικρότερη τιμή με 4 μοίρες/δευτ. Ανεβαίνοντας στα 1,8 Μαχ,
μόνο το F-16C, το MiG-29SE και το Mirage 2000-5 ανταποκρίνονται σε σταθερό
βαθμό στροφής με επίδοση 4, 2 και 3 μοίρες/δευτ. αντίστοιχα για κάθε
αεροσκάφος.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι τιμές των επιταχύνσεων σε ύψη από τα
5.000-30.000 πόδια, με οπλικό φορτίο και καύσιμο παρόμοια με εκείνα που
συγκρίναμε παραπάνω.
Ξεκινώντας από τα 5.000 πόδια οι τιμές της επιτάχυνσης από τα 0,4 στο 1,0
Μαχ είναι 21 δευτ. για το F-16C όπου και η μικρότερη, 24 δευτ. για το
MiG-29SE, 26 δευτ. για το F/A-18C και 30 δευτ. για τα JAS 39 και Mirage
2000-5. Στο ύψος των 15.000 ποδών οι τιμές της επιτάχυνσης από τα 0,5 στο
1,2 Μαχ είναι 35 δευτ. για το F-16C, 45 δευτ. για τα MiG-29SE και F/A-18C,
48 δευτ. για το Mirage 2000-5 και 56 δευτ. για το JAS 39. H υπεροχή του
F-16C διατηρείται και όταν πρόκειται για να επιταχύνει από τα 0,9 στα 1,6
Μαχ στα 30.000. H τιμή αυτή είναι 57 δευτ. και ακολουθεί το MiG-29SE με 75
δευτ. ενώ αρκετά κοντά με 83 δευτ. βρίσκεται και το 2000-5. Με διαφορά
ακολουθεί το F/A-18C καθώς χρειάζεται 101 δευτ. ενώ πολύ πίσω βρίσκεται το
σουηδικό αεροσκάφος με 206 δευτ. καθώς η μέγιστη ταχύτητά του είναι 1,56
Μαχ.”

Το -Ε ασφαλώς θα είναι καλύτερο, αλλά έχει εισέλθει στο φαύλο κύκλο των μαχητικών με εγγενώς υψηλή οπισθέλκουσα, όπως το Χόρνετ που μετεξελίχθηκε σε Σούπερ Χόρνετ: Μεγαλύτερο μεικτό βάρος, μεγαλύτερη ώση, περισσότερο καύσιμο … υπάρχει εγγενώς ένας νόμος φθινόντων αποτελεσμάτων σε αυτό το σπιράλ …
Βεβαίως και το -Ε ακόμη δεν πλησιάζει σε φορτίο, ποικιλία διαμορφώσεων και εμβέλεια το F-16 των όψιμων παραλλαγών.
Επίσης το κόστος ανά ώρα χρήσεως είναι κατά συνθήκην, αφού προς το παρόν δεν υπηρετεί σε κάποια πολεμική αεροπορία για να έχουμε κόστη σε απολογιστική βάση …
Αυτά γενικώς. Για την ΠΑ, που έχει ήδη αεροσκάφη αυτής της γενιάς, και μάλιστα δύο, θα ήταν ολέθριο να προσθέσει στην εκπαίδευση και στην εφοδιαστική της αλυσίδα νέο τύπο, που μάλιστα δεν χρησιμοποιεί κανένα από τα όπλα των ήδη υπηρετούντων τύπων πλην ΑΙΜ-9, ΑΙΜ-120 και ΑΙΜ-2000. Αυτό θα δικαιολογείτο μόνο για ένα τεχνολογικό άλμα, όπως το F-35, ή το πολύ για το Rafale, αεροσκάφος όχι εικονοκλαστικό αλλά εγνωσμένης αξίας και με τεράστιες δυνατότητες κρούσεως. Όμως αυτά και τα δύο χρησιμοποιούν όπλα ήδη διαθέσιμα στην ΠΑ (πλην AASM).

Εξέτασα ενσυνείδητα μόνο επιχειρησιακές όψεις, Διότι υπάρχουν και οι πολιτικές:
Στο ζόρι μπορεί η Σουηδία (αν θέλει) με μια κίνηση να αποθαρρύνει την Τουρκία από πόλεμο; Γιατί κάποιος άλλος, ένας και μόνο, (αν θέλει) το μπορεί. Γιατί να αφήσουμε έστω μια κορώνα στη Σουηδία; Επειδή μας ευχαρίστησε για τα erieye ΑΣΕΠΕ με τη διαρκή συνηγορία του Καρλ Μπιλτ υπέρ της Τουρκίας; Επειδή στρέφει όλες τις προσπάθειες της στην ενίσχυση του Μουσουμανικού Τόξου στα Βαλκάνια; Επειδή ο ίδιος ως άνω πρωθυπουργός της περιέγραφε τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό ως “τη μεγαλύτερη φονταμενταλιστική απειλή για τον κόσμο σήμερα”; Επειδή η επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ μας σκιαγραφούσε, σε σχέση με το προσφυγικό, περίπου ως ναζί, σε μια περίοδο που Έλληνες δεν είχαν να φάνε; Επειδή αξιώνουν τον εποικισμό της χώρας μας από Μουσουλμάνους (ναι, αυτοί που κατά το Β’ ΠΠ στείρωσαν αναγκαστικά όλο το Ρομά πληθυσμό τους …);
Αντιλαμβάνομαι ότι, στο πέρασμα των δεκαετιών, έχει καλλιεργηθεί στη χώρα μας ένας μύθος για τη Σουηδία: Είναι πλούσια, όμορφη, ανεκτική, κατοικείται από … Σουηδέζες, έχει “κράτος προνοίας” στην έσχατη εκδοχή του (= η ανήθικη ιδέα ότι είναι πιο συμφέρον να μην εργάζεσαι παρά να εργάζεσαι …), και βέβαια ο Πάλμε φιλοξενούσε τον Ανδρέα και έβγαζε κάτι δεκάρικους κατά της Δικτατορίας … Καιρός να παύσουμε να βλέπουμε τα πράγματα υπό τον παραμορφωτικό αυτό φακό. Μιλάμε εδώ για α/φ, πάντα η συζήτηση γυρίζει στο “υπερόπλο” Gripen. Μιλάμε για χερσαίες δυνάμεις, αντίστοιχα στο CV90. Τι κι αν άλλα συστήματα έχουν αποδείξει την αξία τους για 30 χρόνια στα πεδία των μαχών, με εκατομμύρια χιλιόμετρα σε ερήμους, διατρήσεις ακόμη και μέσων αρμάτων (Μ2), κλπ. … Μέλι έχει αυτή η Σουηδία …. Σαν κάτι κολλημένους που αγοράζουν μόνο γερμανικά αυτοκίνητα, επειδή κάποτε οι /8 και οι W123 έβγαλαν όλον τον εμφύλιο του Λιβάνου και πιθανώς πηγαίνουν ακόμη με τους 50 ίππους τους, ή όσους έχουν απομείνει ….

apsa
apsa
4 years ago
Reply to  Nikolaos

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ …ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ F16 K MIRAGE ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΙΝ Κ ΤΟΥ F16V ΜΕ ΤΑ RAFALE F3 F4 K F35 ..ETSI ΩSTE NA EXΩ H NA EXOYME ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΟΠΛΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ…ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΑΝ ΤΟ F15 ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΑΝΤΑ ΟΤΙ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ…ΘΑ ΜΕ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΜΕΣΩ ΜΕΣΩ ΕΜΑΙΛ Η REPLY..EYXAΡIΣTΩ ΠOΛΥ

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  apsa

Αγαπητέ φίλε,
τα συγχαρητήρια ανήκουν στην ΠΤΗΣΗ, η έρευνα είναι δική της, και τα πορίσματα ισχύουν και για τις σημερινές εκδόσεις των F-16 & Mirage 2000 που έχουμε, αφού δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικό στον πτερυγικό φόρτο και στο λόγο ώσης/βάρους. Για τα υπόλοιπα, χρειάζομαι τριάντα ετών τόμους εβδομαδιαίων βίβλων όπως Flight International και Aviation Week & Space Technology, δύο μήνες άδεια από τα δύο επαγγέλματά μου, και προφανώς κάποιον να μου βρει ένα καινούριο 🙂 … Ακόμη και η ΠΤΗΣΗ, που μάλλον είναι ο μόνος που έχει πλήρεις σειρές αυτών των περιοδικών στην Ελλάδα, το έχει σταματήσει εδώ και 25 χρόνια … Δυστυχώς …

apsa
apsa
4 years ago
Reply to  Nikolaos

ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΜΑΘΩ TRADE ΜΠΑΣ Κ ΓΛΙΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΦΟΡΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ …ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΚΑΛΑ..χαχαχα…ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΑ …ΚΡΙΜΑ …ΑΛΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ…ΤΑ ΛΕΜΕ

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago

Η ΠΑ είναι η κιβωτός της σοφίας στις ελληνικές ΕΔ.
Δεν έχει κάνει ποτέ λάθος στις επιλογές της, από τότε που κάνει επιλογές και δεν παίρνει ό,τι αποφασίζουν οι Σύμμαχοι γι’ αυτήν (από το 1972 δηλαδή με τα Φάντομ και τον θρυλικό οραματιστή της αεροπορικής ισχύος, Αλέξανδρο Παπανικολάου). Τουναντίον, εύρισκε τον τρόπο να “γειώνει”, με άμμο στα γρανάζια, ατυχείς αμιγώς πολιτικές (“Η Ευρώπη, το σπίτι μου!”) επιλογές, όπως τα 60-90 Typhoon της νεοπλουτικής εποχής Σημίτη, που θα την είχαν καθηλώσει δια παντός στο έδαφος αν είχαν αποκτηθεί. Βοήθησαν και οι εγκληματικοί φαραωνικοί Ολυμπιακοί Αγώνες βέβαια …
Απέκτησε το 1972 το Φάντομ. Όταν χρειάστηκαν μεγαλύτεροι αριθμοί και έφαγε πόρτα από ΗΠΑ (κρίση ερευνών τουρκικού σκάφους “Τσιανταρλί”, Μάιος 1974) για περισσότερα Φάντομ, απτόητη στράφηκε στη Γαλλία και στο πανάκριβο αλλά αποτελεσματικό Mirage F1C, και ταυτόχρονα, πιάνοντας στον ύπνο τους αμερικανούς γραφειοκράτες του State Dept., που μας έκοψαν τα εξτρά Φάντομ αλλά για τον “διάδοχο του Σκάιχωκ …” δεν είχαν ένσταση, έφερε το υπερόπλο Α-7Η στο Αιγαίο, με πολύ χαμηλότερο κόστος από το Φάντομ και μεγαλύτερες δυνατότητες κρούσεως, έχοντας καλύψει τις ανάγκες αεροπορικής υπεροχής με το Μιράζ. Όταν απορρίφθηκε σιωπηρώς η εισήγησή της για το Χόρνετ (ως “νέου Φάντομ”, το Φάντομ ήταν πάντα το Άγιο Δισκοπότηρο της ΠΑ), έκανε τη αυτονόητη επιλογή, και συνέχισε με όλες τις νεότερες εκδόσεις του F-16, αξιοποιώντας και το Μιράζ 2000 με τις ιδιαίτερες αρετές του.
Τώρα, σοφά παρακάμπτει όλες τις σχεδιάσεις που πρωτοπέταξαν το 1972-74 (F-15E/X/XX, F/A-18E/F Super Hornet), τους λευκούς ελέφαντες (Typhoon) και εξ ανάγκης το σπουδαίο (και πραγματικό νέο Φάντομ) Rafale, για να περάσει σε μια νέα γενιά αεροπορικών ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (και όχι αναχαιτίσεων, αστυνομεύσεων κλπ μίζερων πραγμάτων) με το F-35A, που θα είναι ένα άλμα αντίστοιχο του Φάντομ όταν έφθασε τον Απρίλιο του 1974 … Όχι, μοιραία, ως ο βασικός τύπος, αλλά ως ο πυρήνας μιας δύναμης κρούσεως ικανής να αλλάξει τη ροή του πολέμου …
Η ΠΑ κοιτάει μακριά … Πετάει … Την εμπιστευόμαστε απόλυτα! Και γνωρίζουμε ότι η φύση και το μέγεθος της απειλής την κάνει μια “αλλιώτικη” από τις κλασικές αεροπορική δύναμη: Η ΠΑ δεν είναι RAF, να αρκεστεί σε 36 α/φ για αεράμυνα του πατρίου εδάφους και άλλα 48 ή 60 για υπερπόντιες εκστρατείες μηνών, με αποθέματα πυρομαχικών για μήνες αγώνα. Η ΠΑ αγωνίζεται για να καθηλώσει πολυάριθμο μισητό εχθρό στα σύνορα, πρέπει να σηκώσει άπειρα α/φ την πρώτη ώρα, να επιτύχει αεροπορική υπεροχή με DCA & OCA επιχειρήσεις, και μετά να στηρίξει στο Στρατό στα νησιά, στον Έβρο και στην Κύπρο. Γι’ αυτό (και επειδή τα οικονομικά είναι πεπερασμένα) διατηρεί πάντα το μέγιστο δυνατό αριθμό αεροσκαφών, αλλά όπλα για αναλογικά λίγες μέρες αγώνα … Και ας είναι μερικά μη διαθέσιμα, στον πόλεμο με προειδοποίηση 72 ωρών (θα την έχουμε …) ΟΛΑ θα καταστούν διαθέσιμα, και έχει ΓΙΝΕΙ ήδη, και το 1996 και το 1987 και όποτε χρειάστηκε. Γι’ αυτό δεν ισχύει αυτό που έχει γίνει εσχάτως συρμός, “καλύτερα λίγα και καλά” ή “λίγα και διαθέσιμα”. Ο πόλεμος με την Τουρκία δεν θα είναι αψιμαχίες Ινδίας – Πακιστάν στο Κασμίρ, θα είναι Γιομ Κιππούρ 1973, θα χαθούν πολλές δεκάδες α/φ και πολλές εκατοντάδες άρματα σε ελάχιστες μέρες, κάτω της εβδομάδας, και πρέπει να μας βρει νικητές, γιατί διαφορετικά θα χάσουμε την πατρίδα μας, όχι παγετώνες και no man’s land!

Spyros
Spyros
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Πάντως προσωπικά θα καλο-έβλεπα μια αγορά νέων Φάντομ — Γαλλικών!

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  Spyros

Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν θα πάρουμε δύο τύπους … Δυστυχώς … σε αντίθεση με τη συμβατική σοφία, πάντα έβλεπα στη διαφοροποίηση, πέραν από έναν εφιάλτη εφοδιαστικής αλυσίδας, μια δήλωση ετοιμότητας για πόλεμο, χωρίς έγκριση από κανέναν, μια δήλωση που είμαι βέβαιος ότι δεν περνούσε απαρατήρητη από τον εχθρό …

aris32
aris32
4 years ago
Reply to  Nikolaos

σωστος

digitallito
digitallito
4 years ago
Reply to  Nikolaos

Απολύτως τεκμηριωμένα και αποδεκτά αυτά που γράφεις, αλλά….να πως να το κάνουμε, το αίμα νερό δεν γίνεται, ο απόλυτος αντικαταστάτης F-4+A7 είναι το F-15…

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  digitallito

Ό,τι βγήκε από “του Μάκη το γκαράζ” στο St. Louis, στην Πύλη του West, λάμπει 🙂 … και το τιμούμε … αλλά άλλαξαν οι εποχές, πέρασε η μπογιά του, και θέλουμε ΠΟΛΛΑ αεροπλάνα στον ΑΕΡΑ …

KonstantinosKaperonis
KonstantinosKaperonis
4 years ago

Καλησπέρα σας, μιας και ο καθένας μας, διατυπώνει την άποψη του ας μοιραστώ και εγώ μαζί σας τη δική μου. Μεγάλο το κόστος να διατηρείς αεροπορία από 2 προμηθευτές όταν είσαι χώρα στο μέγεθος της Ελλάδας (κυρίως οικονομικό μέγεθος) αλλά από την άλλη σου επιτρέπει να κάνεις τους απαραίτητους ελιγμούς για να εξασφαλίσεις μεγαλύτερα οφέλη τόσο επιχειρησιακά όσο και πολιτικά. Δε θα το αναλύσω περισσότερο το έχουν κάνει διεξοδικά πολλοί φίλοι εδώ. Άποψή μου λοιπόν είναι πως οι αριθμοί δε βγαίνουν για την αεροπορία μας. Χρειάζεται αναβάθμιση όλων των F-16 από Block 50 και πάνω σε επίπεδο viper, τα block 30 σε επίπεδο 52+ από τα πλεονάζοντα υλικά και ενίσχυση των αριθμών των mirage 2000 – 5,αναβάθμιση των 15 υπολοίπων απλών 2000ρων, παραχώρηση από τη Γαλλία των 35 Μ-2000 – 5F και τα 40-50 mirage 2000 N που έχουν σε αποθήκευση όπως και των 12 M-2000 D που δε θα αναβαθμίσουν. Τα Μ-2000-5 και 5F να πάρουν link-16 και σκοπευτικα επί κάσκας, τα M-2000 D+N να αντικαταστήσουν τα F-4.Οσο για την Κύπρο μας, πρέπει να βοηθήσει και να βοηθηθεί… 40 Kfir NG με κόστος 20 – 25 εκ. το καθένα συν τα όπλα τους πάμε στο 1.5 δις, αυξάνουν όμως το μέτωπο που έχουν να καλύψουν οι γείτονες και φυσικά αναιβαζουν κατακόρυφα τις δυνατότητες άμυνας του νησιού, ίσως και αντεπίθεσης.. Εκτός το ότι βελτιώνουν τις ήδη καλές σχέσεις με Ισραήλ. Ελπίζω να μη σας κούρασα

KonstantinosKaperonis
KonstantinosKaperonis
4 years ago

Να συμπληρώσω πως η απόκτηση του F-35 θα πρέπει να μεταφερθεί σε βάθος 10ετιας..πρώτα φτιάχνεις τη βάση της τούρτας και μετά προσθέτεις το κερασάκι

Greg13
Greg13
4 years ago

Αν δώσουμε τα 2000-5 μένουμε χωρίς scalp…. απλά λέω…

Nikolaos
Nikolaos
4 years ago
Reply to  Greg13

Δεν θα δοθεί τίποτε. Μην ανησυχείτε, και μην παρακολουθείτε απίθανες εικασίες περί αγοραπωλησιών μεταχειρισμένων α/φ, στο στυλ του πώς αλλάζουν αμάξια οι βενζινοκέφαλοι (και ντηζελοκέφαλοι …) που γνωρίζουμε στις παρέες μας όλοι. Αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ, από κανένα έθνος, και δεν θα γίνουν από την Ελλάδα παραμονές πολέμου.

Paliouras
Paliouras
4 years ago

3-4 μεταχειρισμενα εστω αεροσκαφη εναεριου ανεφοδιασμου ειναι must.
24 F 35A
12 F-35B

123 F16 M & V
24 M-2005 & 20 Rafale F.2 μεταχειρισμενα/upgraded
και ειμαστε μια χαρα….
Ποσο κανουν αυτα?

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εκσυγχρονισμός MEKO200HN, πάμε σε λύση “αυτεπιστασίας” από ένα Ναυτικό που χάνει στελέχη;

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης MEKO200HN του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) έχει υπάρξει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και αλλαγών πορείας τα τελευταία χρόνια. Και...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σχεδιάζεται να μείνει το Πολεμικό Ναυτικό με μόλις 8 φρεγάτες;

Πληροφορίες της σελίδας μας αναφέρουν πως ο νέος σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει τη μείωση των "οροφών" της Δομής Δυνάμεων όχι μόνο στην Πολεμική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -