14.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΠέμπτο P-8A Poseidon MRA Mk.1 για τη RAF

Πέμπτο P-8A Poseidon MRA Mk.1 για τη RAF

Το πέμπτο αεροσκάφος δίωξης υποβρυχίων και ναυτικής συνεργασίας Poseidon MRA Mk.1 της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Lossiemouth στις 2 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αεροπορία. Είναι η πρώτη φορά, όπως σημειώνει η ανακοίνωση, που το αεροσκάφος φτάνει στη Βρετανία απευθείας από το εργοστάσιο της Boeing στο Σηάτλ χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Το αεροσκάφος έχει το όνομα “Fulmar” και πέταξε απευθείας από το Σηάτλ, στην πολιτεία Ουάσινγκτον στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ ως τη Βόρεια Σκωτία.

Οι 5 προτεραιότητες του Βασιλικού Ναυτικού στην μετά Brexit εποχή

Η άφιξη του αεροσκάφους σηματοδοτεί μια σημαντική ενίσχυση της ικανότητας της RAF στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και έρχεται σε μια στιγμή που η υποβρυχιακή δραστηριότητα στα ύδατα της Βόρειας Θάλασσας έχει αυξηθεί κατακόρυφα φτάνοντας σε επίπεδα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Τα αεροσκάφη Poseidon MPA (Maritime Patrol Aircraft – Αεροσκάφος Ναυτικής Περιπολίας) είναι σχεδιασμένο και εξοπλισμένο να εντοπίζει και να αντιδρά σε στίγματα εχθρικών υποβρυχίων καλύπτοντας μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις και δρώντας προστατευτικά για τα φίλια υποβρύχια και σκάφη επιφανείας.

“Η άφιξη του τελευταίου αυτού αεροσκάφους μας βοηθά να εξασφαλίσουμε την διαρκή ικανότητά μας να υπερασπίσουμε τα χωρικά μας ύδατα και να υποστηρίξουμε επιχειρήσεις με τους ΝΑΤΟϊκούς μας συμμάχους”, δήλωσε σχετικά ο διοικητής της Μοίρας Poseidon.

Το αεροσκάφος Poseidon MRA1 (P-8A) της Boeing είναι ένα αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας-πολλαπλού ρόλου εξοπλισμένο με αισθητήρες και οπλικά συστήματα για ανθυποβρυχιακό αγώνα καθώς και παρακολούθηση και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Διαθέτει το ραντάρ APY-10 για καταγραφή περιβάλλοντος υψηλής ευκρίνειας, ένα εξειδικευμένο σύστημα ακουστικής ακρόασης, πύργο με ηλεκτρο-οπτικά και υπέρυθρης ακτινοβολίας συστήματα και πακέτο υποστήριξης ηλεκτρονικών αντιμέτρων (ESM). Εκτός αυτών, το αεροσκάφος μπορεί να εξοπλιστεί και με ποικιλία οπλικών συστημάτων που περιλαμβάνουν τορπίλες για την εμπλοκή στόχων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η βρετανική Βασιλική Αεροπορία -στη δικαιοδοσία της οποίας περιλαμβάνεται η έρευνα και ετνοπισμός εχρθικών υποβρυχίων- έχει παραγγείλει εννέα Poseidon MRA Mk.1 και η άφιξη του ZP805 σημαίνει πως πλέον πάνω από τα μισά έχουν παραληφθεί και οι αριθμοί θα αρχίσουν να αποδίδουν. Η βρετανική κυβέρνηση έχει επενδύσει συνολικά 470 εκ. λίρες-στερλίνες στη βάση των Poseidon στο RAF Lossiemouth, που στο μέλλον θα ασκηθούν σε επιχειρήσεις Συναγερμού Ταχείας Αντίδρασης και Θαλάσσιας Περιπολίας για τα επόμενα χρόνια.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -