21.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑUSN "Κρίση Μαχητικών" και εγένετο F/A-18E/F  Block III

USN “Κρίση Μαχητικών” και εγένετο F/A-18E/F  Block III

Αντιγράφοντας από το τρέχον τεύχος μας (Π&Δ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018) που βρίσκεται στα περίπτερα:

Ο προγραμματισμός της Διοίκησης Αεροναυτικών Συστημάτων NASC (Naval Air Systems Command) του Αμερικανικού Ναυτικού τη δεκαετία του 2000 προέβλεπε ότι οι 6.000 ώρες δομικής «ζωής» των Super Hornet (στο ίδιο επίπεδο με τα Hornet) θα ήταν αρκετές για να καλύψουν τις επιχειρησιακές ανάγκες έως ότου μεταφέρουν τα καθήκοντά τους στα Lightning II. Οι δύο κυριότεροι παράγοντες που τον ανέτρεψαν ήταν η εντατική χρήση και οι συσσωρευμένες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα JSF. Σύντομα το Ναυτικό βρέθηκε με ένα ραγδαία εξελισσόμενο πρόβλημα και μια δυνητική μείζονα κρίση διαθεσιμότητας αεροσκαφών στο μεσομακροπρόθεσμο μέλλον του. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αναφορικά με τις ανάγκες σε μαχητικά και τον ελάχιστο αριθμό που χρειαζόταν να διαθέτει τις δυο επόμενες δεκαετίες, δηλαδή μέχρι το 2035, υπήρχε μια σειρά πιθανών επιλογών.

Η πρώτη ήταν να αυξήσει τον αριθμό της προμήθειας των F-35C, μια ακριβή λύση, που είναι έτσι και αλλιώς επιλογή εάν ο ευρύτερος σχεδιασμός ωθήσει προς τα πάνω τον αριθμό των αεροπλανοφόρων που θα διαθέτει στο μέλλον.

Η δεύτερη επιλογή θα ήταν η αγορά περισσότερων Super Hornet, κάτι όμως που το Πεντάγωνο δεν έβλεπε με καθόλου καλό μάτι δεδομένης της πρότερης πρακτικής του Ναυτικού. Εκλαμβάνοντάς την υπό το πρίσμα υπονόμευσης της διακλαδικής συμμετοχής στο JSF (κάποιοι θεωρούν ότι το USN αποτελεί τον αδύναμο κρίκο του), είχε επιδιώξει τη διακοπή οποιασδήποτε χρηματοδότησης της γραμμής παραγωγής του μαχητικού της Boeing με αμερικανικά κονδύλια ήδη από το οικονομικό έτος 2017. Η θέση αυτή του Πενταγώνου, που έφερε πολλές φορές σε ανοικτή σύγκρουση την ηγεσία του με τη διοίκηση του Ναυτικού, ανατράπηκε στη συνέχεια υπέρ της δεύτερης λόγω της διαμορφούμενης κατάστασης από τον συνδυασμό των δύο αρνητικών παραγόντων: των καθυστερήσεων του προγράμματος F-35C και του ότι ο στόλος των Super Hornet είχε ήδη αναλώσει (κατά μέσο όρο) το 45% των 6.000 ωρών πτήσης του δομικού «ορίου ζωής» τους. Η λύση συνέχισης αγοράς F/A-18E/F, αν διαχυθεί με διαδοχικές αγορές τα επόμενα χρόνια όπως προγραμματίζεται να γίνει, αποτρέπει τη δημιουργία «χάσματος μαχητικών» μέσα στη δεκαετία του 2030, αν και το USN χρειάζεται το Super Hornet Block III για να διατηρήσει όχι μόνο την αριθμητική αλλά και τη μαχητική ισχύ που απαιτείται.

Τρίτη επιλογή θα αποτελούσε η επέκταση του «ορίου ζωής» των Super Hornet από τις 6.000 στις 9.000 ώρες, με την αύξηση να γεφυρώνει το όποιο «χάσμα» διαθεσιμότητας μαχητικών θα μπορούσε να δημιουργηθεί μετά το 2025. Κύκλοι όμως του Ναυτικού σημείωναν ότι η χρήση των F/A-18E/F είναι ήδη υψηλότερη από τον προγραμματισμό και κλιμακώνεται, με αποτέλεσμα η επέκταση του δομικού «ορίου ζωής» να γίνει απαραίτητη σε κάθε περίπτωση.

Η τέταρτη λύση δεν είναι ακριβώς επιλογή, αφού αφορά τη μείωση της χρήσης των Super Hornet. Δεδομένου ότι αυτό δεν είναι εύκολο να προέλθει από την επιχειρησιακή πλευρά, το Ναυτικό εξετάζει ήδη τρόπους περιορισμού των ωρών εκπαίδευσης στα πραγματικά αεροπλάνα με «μεταφορά» περισσότερου χρόνου σε εξομοιωτές.

Στην πραγματικότητα το Αμερικανικό Ναυτικό δεν επιλέγει μόνο μία από τις λύσεις αλλά προωθεί συνδυαστικά σε κάποιο βαθμό και τις τέσσερις, δεδομένου ότι δεν είναι άμεσα ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Η διαμόρφωση μιας μικτής προσπάθειας τα επόμενα 10-20 χρόνια που θα μεταβάλλεται με διορθωτικές κινήσεις κατά την υλοποίησή της (ανάλογα με τις εξελισσόμενες απειλές), ανάμεσα στις τέσσερις επιλογές φαίνεται ότι δίνει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία.

Κάπως έτσι το Super Hornet Block III ήλθε στο μέλλον της αμερικανικής ναυτικής αεροπορίας και πιθανότατα και σε εξαγωγικούς πελάτες, όπως την Ινδία, όπου η Boeing έχει αποκτήσει ισχυρό έρεισμα.

Από την άλλη ποια είναι η κατάσταση στον στόλο των Super Hornet του USN σήμερα;

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Ναυτικής Αεροπορίας η τρέχουσα χρήση του στόλου των Super Hornet είναι 300-400 ώρες τον χρόνο, κάτι που εξαρτάται από το συγκεκριμένο αεροπλάνο (κάποια ακινητούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα) αλλά και τη μονάδα που το χρησιμοποιεί. Υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2018 3-4 Super Hornet θα έχουν ξεπεράσει τις 6.000 ώρες, 8-10 θα περάσουν το ίδιο ορόσημο το 2019 και 17-20 θα έχουν αντίστοιχη εξέλιξη το 2020 κ.ο.κ.

Περισσότερα για το F/A-18E/F Block III και τα όσα προσφέρει στο Αμερικανικό Ναυτικό στο τεύχος ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Παλιουρας
Παλιουρας
5 years ago

Το εχω πει πολλες φορες, οτι το Superhornet το θεωρω ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ μαχητικο για ενδιαμεση λυση προ ελευσεως F-35 για φτωχοδιαβολους σαν εμας.
Φθηνοτερο και δοκισμασμενο, θα επετρεπε με προμηθεια 40-50 τεμαχιων την “αναιμακτη” αντικατασταση παλαιων αεροσκαφων της ΠΑ μεχρι ελευσεως των πρωτων 5ης γενιας.
Αντιστοιχα φθηνο στη χρηση με το F-16 (με την διαφορα οτι εχει 2 κινητηρες).
Οκ δεν ειναι Λοκχιντ, αλλα μηπως επρεπε να του δουμε?

chikichiki
chikichiki
5 years ago

Όχι ότι το SH δεν έχει πλεονεκτήματα που ακόμα και τα Blk52M δεν έχουν, όμως εξακολουθούν να είναι τέτοιου state of the art που τυχόν αγορά τους θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα ώστε να προλάβουν να αποσβέσουν την επένδυση που θα γινόταν σε αυτά.

Πάλιουρας
Πάλιουρας
5 years ago
Reply to  chikichiki

Το ιδανικο θα ηταν, να ειχε προλαβει η ΠΑ να κανει την αγορα το 2009, που εδινε τα βρακια της Boeing επι ΓΑΠ, για Super-hornet με AESA 50 εκατομμυρια το κομματι με ενα φορτο οπλισμου ! Με 2μιση δις θα μπορουσες να εχεις 2 μοιρες με συγχρονα βομβαρδιστικα, και να μην βαζουμε ιπταμενους σε σκουριασμενες σακαρακες πια..
RIP στον ηρωα χειριστη του Τ-2…

Ανδρέας
Ανδρέας
5 years ago

Να μεταφέρουν τμήμα της εκπαίδευσης στον εξομοιωτή θα έχει τραγικές συνέπειες αν πέσουν κατω απο τις 15 το μήνα. Επίσης μη δίνετε ιδέες στους δικούς μας για επιπλέον περικοπές.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και τι γίνεται με τις FDI

Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -