18.8 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠρώτη βολή του ελαφρού πυραύλου χαμηλού κόστους Martlet από ελικόπτερο του Wildcat

Πρώτη βολή του ελαφρού πυραύλου χαμηλού κόστους Martlet από ελικόπτερο του Wildcat

Ο νέος βρετανικός ελαφρύς πύραυλος Martlet ολοκλήρωσε σειρά δοκιμών με πραγματικά πυρά βαλλόμενος από ελικόπτερα Wildcat HMA2 του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο βολής Aberporth δυτικά της Ουαλλίας και εντάσσονται στο πρόγραμμα Μελλοντικού Κατευθυνόμενου Αντιπλοϊκού Βλήματος (Future Anti-Surface Guided Weapon – FASGW) του Βρετανικού υπουργείου Αμύνης, για την ανάπτυξη ενός μικρού, κατευθυνόμενου όπλου, χαμηλού κόστους που θα αντιμετωπίσει ελαφρά σκάφη επίθεσης, ταχύπλοα εφόδου, βομβιστές αυτοκτονίας με μικρά πλεούμενα ή jet ski ακόμα και κατεθυνόμενα σκάφη-φορείς αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

«Βαρύ φορτίο…», Φωτογραφία της Ημέρας

Όλες οι προηγούμενες απειλές έχουν αποτελέσει πονοκέφαλο για τους επιτελείς μεγάλων ναυτικών δυνάμεων, τα πλοία των οποίων έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και απώλειες στο παρελθόν κυρίως στα νερά του Περσικού και του Ινδικού ωκεανού. Ως σήμερα, η απειλή αντιμετωπιζόταν από την επάνδρωση θέσεων πολυβόλων ή ελαφρών πυροβόλων καθώς οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι των μεγάλων πολεμικών είναι πολύ μεγάλοι και πολύ πολύτιμοι για να αντιμετωπίσουν τέτοιους στόχους.

Το πρόγραμμα FASGW σκοπεύει να γεφυρώσει το κενό μεταξύ αυτών των όπλων και των πυραύλων Επιφανείας-Επιφανείας ενώ θα προσφέρει και μια συμπληρωματική, πιο ελαφρά λύση για πλήγματα μεσαίου μεγέθους στόχων, όπως ταχέα πυραυλοφόρα σκάφη, σκάφη περιπολίας και ελαφρές κορβέτες, δίπλα στον πύραυλο Sea Venom της MBDA που έχει επιλεγεί για αυτό το σκοπό.

Επιχειρησιακή δοκιμή για το νέο πύραυλο εγγύς άμυνας Martlet του Βασιλικού Ναυτικού

Η ανάπτυξη του βλήματος Martlet έχει ξεκινήσει ήδη και αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία από τον Ιανουάριο του 2021. Εκτός από ελικόπτερα, ο πύραυλος έχει εκτελέσει δοκιμές αναρτώμενος και από σταθμούς πυροβόλων των 30 mm του Ναυτικού.

Ο Martlet ακολουθεί την παράδοση του βρετανικού ελαφρού πυραύλου Starstrike και αναπτύχθηκε από την Thales, γνωστός ως Ελαφρύς Πύραυλος Πολλαπλού Ρόλου (Lightweight Multirole Missile – LMM). Έχει βάρος 13 μόλις κιλά, χρησιμοποιεί σύστημα κατεύθυνσης παρακολούθησης δέσμης λέιζερ και μπορεί να πλήξει στόχους στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα σε βεληνεκή από 400 ως 6,000 μέτρα.


Πηγή

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Gunner
Gunner
3 years ago

Και τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει σε σχέση με μια ρουκέτα κατευθηνόμενη με λέιζερ που υιοθετούν όλοι οι άλλοι;

DimitrisXr
DimitrisXr
3 years ago
Reply to  Gunner

Μπορει να ειμαι και εντελως λαθος, αλλα θα υποθεσω μεγαλυτερη δυνατοτητα ελιγμων μετα την εκτοξευση και μεγαλυτερη ευστοχια

Astir Keno
Astir Keno
3 years ago
Reply to  DimitrisXr

Θα συμφωνήσω μαζί σου στο πρώτο.
Για τα υπόλοιπα δεν είμαι και τόσο σίγουρος.
Με βάρος μόλις 13kg, πέραν από τη χρήση από ναυτικά ελικόπτερα και σκάφη επιφανείας, δείχνει ιδανικό συμπλήρωμα έναντι του Hellfire (45-49kg) για να εξοπλίσει ucav, ελαφρά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα.
Κατά την άποψη μου έχει παρόμοια λογική με τους τουρκικούς MAM της Rocketsan οι οποίοι έρχονται ως συμπληρωματικό όπλο των με laser κατευθυνόμενων ρουκετών CIRIT (της ίδιας εταιρίας) αν και με διαφορετική υλοποίηση.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Πύραυλοι Aster 30 σε εκτοξευτές Mk41 για το Πολεμικό Ναυτικό του Αύριο

Η ελληνική πρόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation, με βάση το σχέδιο του Αμερικανικού Ναυτικού, κάτι που αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας,...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

MH-60R «Romeo»: Θα γίνουν κυνηγοί των τουρκικών υποβρυχίων 214TN

Ο Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος-ASW (Anti Submarine Warfare) είναι μια κρίσιμης σημασίας ικανότητα που εκπληρώνεται από πολλαπλά μέσα της Ναυτικής Αεροπορίας. Στις ΗΠΑ αλλά και σε...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -