10.2 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΝέα πνοή σε 5 αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια εν αναμονή των νέων κλάσης...

Νέα πνοή σε 5 αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια εν αναμονή των νέων κλάσης Columbia

Σχέδια για επέκταση του ορίου ζωής έως και πέντε πυρηνικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων κλάσης “Ohio” εξετάζει το Ναυτικό των ΗΠΑ καθώς η αντικατάσταση του τύπου από τα νεώτερα κλάσης “Columbia” αναβάλεται για τη δεκαετία του 2030. Σύμφωνα με ανακοίνωση επισήμων του αμερικανικού ναυτικού την περασμένη Τρίτη, το υποβρύχιο USS Alaska θα είναι το πρώτο από την πεντάδα των παλιότερων υποβρυχίων που θα περάσουν από εκσυγχρονισμό για διατήρησή τους σε υπηρεσία, εάν το Ναυτικό των ΗΠΑ αποφασίσει πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να προετοιμάσει την μετάβαση στη νέα κλάση “Columbia”.

Νέος SLBM για τα αμερικανικά υποβρύχια;

Αν το μέτρο του εκσυγχρονισμού κριθεί απαραίτητο, το USS Alaska θα περάσει από γενική ανακατασκευή ή όπως αποκαλείται περιορισμένη διαθεσιμότητα προ της αδρανοποίησης (inactivation restricted availability-PIRA) το 2029, όταν το υποβρύχιο θα έχει συμπληρώσει 43 χρόνια υπηρεσίας. Οι εργασίες αυτές θα επεκτείνουν το προσδόκιμο του κύκλου ζωής του για τρία ακόμα χρόνια.

Η κλάση υποβρυχίων “Ohio” αποτελούν σχεδίαση της δεκαετίας του ’70 και προορίζονταν να υπηρετήσουν για 30 χρόνια. Μετά από εκτεταμένες αναβαθμίσεις και τροποποιήσεις ο κύκλος ζωής τους επεκτάθησε στα 42 χρόνια. Πέντε από τα 14 πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων “Ohio” θα έχουν ξεπεράσει ακόμα και αυτό το χρονικό όριο ζωής όταν τα πρώτα από τα 12 συνολικά υποβρύχια κλάσης “Columbia” θα αναλάβουν περιπολίες στη δεκαετία του 2030.

Τροποποιητικό συμβόλαιο 43,2 εκ. δολαρίων για τα συστήματα των στρατηγικών υποβρυχίων ΗΠΑ και Βρετανίας

Ήδη, ο ρυθμός ναυπηγήσεων της επόμενης τριακονταετίας αναμένεται να αποδώσει μόλις 11 ενεργά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων μεταξύ 2030 και 2032. Η επέκταση του κύκλου ζωής μερικών “Ohio” θα μπορούσε να δώσει ένα πολλά υποσχόμενο και αναγκαίο περιθώριο στο Ναυτικό των ΗΠΑ εντός της δεκαετίας του 2030, που κατά τους ειδικούς είναι η πλέον κρίσιμη περίοδος για τον στόλο υποβρυχίων των ΗΠΑ.

Δεύτερη εκτόξευση Trident II D5LE από αμερικανικό υποβρύχιο

Κατά τη φάση αυτή της μετάβασης, τα υποβρύχια κλάσης “Columbia” θα αρχίσουν να εξοπλίζονται με νέους πυραύλους, τους Trident II D5 Life Extension 2, εκκινώντας από το 9ο κύτος. Σε αυτό το χρονικό όριο μεταξύ 2036 ως το 2039 το Ναυτικό θα πρέπει να δοκιμάσει τους νέους πυραύλους τόσο από τα υποβρύχια κλάςης “Ohio” όσο και τα κλάσης “Columbia”. Οι δοκιμές θα στερήσουν το υποβρύχιο από την ενεργό δύναμη του στόλου με αποτέλεσμα το αμερικανικό ναυτικό να απαιτεί τουλάχιστον 10 ή 11 υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων. Αυτό σημαίνει πως το Ναυτικό έχει ανάγκη τριών τουλάχιστον υποβρυχίων κλάσης “Ohio” αλλά οι σχεδιασμοί προβλέπουν πέντε.

Το πρώτο πυρηνικό όπλο της εποχής Τραμπ τέθηκε σε παραγωγή

Στο ναυτικό των ΗΠΑ απομένει η αξιολόγηση του κόστους της 18μηνης PIRA αλλά υψηλές πηγές εντός του Ναυτικού δεν θεωρούν το κόστος της αναβάθμισης “απαγορευτικό”. Η απόφαση για την προβλεπόμενη κίνηση θα ληφθεί ως το 2026 ούτως ώστε τα υλικά ναυπήγησης και τα ναυπηγεία να είναι έτοιμα ως το 2029 για το “Alaska”.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Κάνοντας τις FDI HN τα ισχυρότερα πλοία στη Μεσόγειο, Μέρος Β’ – Πυρομαχικά Vulcano

H φρεγάτα “Kίμων”, είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες σχεδιάσεις παγκοσμίως αλλά και το ακριβότερο πλοίο που έχει αποκτήσει ποτέ το Πολεμικό Ναυτικό στην...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Agusta Bell AB.212 ASW, το ελικόπτερο των Ιμίων

Τα Ίμια έχουν δεθεί στη συνείδηση όλων μας με την απώλεια των 3 αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού - των Αντιπλοιάρχων Χριστόδουλου Καραθανάση και...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -