28.5 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑ«Mer et Marine»: Οι Γάλλοι προσφέρουν Cassard ή La Fayette στο ΠΝ...

«Mer et Marine»: Οι Γάλλοι προσφέρουν Cassard ή La Fayette στο ΠΝ για ενδιάμεση λύση, οι FREMM παραμένουν ανοιχτές σαν ενδεχόμενο αν αγοραστούν Belh@rra!

Καθώς το πρόγραμμα της Νέας Φρεγάτας μπαίνει στην τελική ευθεία, ένα καινούργιο δημοσίευμα από τη Γαλλία ασχολείται με τις ενδιάμεσες λύσεις που θα μπορούσε να προσφέρει το Γαλλικό Ναυτικό.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύεται στη γνωστή ιστοσελίδα «Mer et Marine» και δίνει ιδιαίτερη σημασία στο μέγεθος του προγράμματος της Ελλάδας, το οποίο δικαιολογεί λόγω της τουρκικής απειλής. Το ίδιο τονίζει την ύπαρξη ενός πολύ δυνατού ανταγωνισμού (ειδικά από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία), αλλά σημειώνει τη σημαντική πολιτική και στρατιωτική σχέση μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, που επιτρέπει στη Naval Group να επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων δυναμικά.

Η τελευταία γαλλική φρεγάτα κλάσης Cassard παροπλίζεται την άνοιξη

Παρόλα αυτά το πρόγραμμα παραμένει πολύπλοκο, αφού η Ελλάδα θέλει να ενισχυθεί άμεσα. Κάτι τέτοιο έγινε άλλωστε με το Νέο Μαχητικό, όπου η Αθήνα εξασφάλισε την παραχώρηση 12 μεταχειρισμένων Rafale από την Armee de l’Air. Θα μπορούσε όμως να επαναληφθεί και με το Γαλλικό Ναυτικό στην περίπτωση των Belh@rra;

Η Γαλλία θα μπορούσε να πουλήσει στην Ελλάδα δύο φρεγάτες La Fayette, σύμφωνα με τη “La Tribune”

Για τα πιθανά πλοία που θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν, η Γαλλία φαίνεται να κάνει μεγάλη προσπάθεια. Ένα από τα σενάρια περιλαμβάνει την παραχώρηση των φρεγατών Jean Bart (κλάσης Cassard) και Latouche-Treville. Τα πλοία εισήλθαν σε υπηρεσία το 1991 και το 1990 και θα παροπλιστούν φέτος και τον επόμενο χρόνο. Μια άλλη πιθανότητα αναφέρεται στην παραχώρηση δύο φρεγατών La Fayette, μη εκσυγχρονισμένων ή και εκσυγχρονισμένων. Μάλιστα, το σενάριο των εκσυγχρονισμένων La Fayette θα μπορούσε να ακολουθηθεί από τον εκσυγχρονισμό των υπολοίπων La Fayette, ώστε το Γαλλικό Ναυτικό να αποζημιωθεί.

Επιτυχής βολή ASTER-30 από τη φρεγάτα “Normandie” (βίντεο)

Ωστόσο, η Γαλλία ξέρει ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται πρωτίστως για πλοία ικανά να αντιμετωπίσουν μια εχθρική αεροπορική επίθεση. Έτσι υπάρχει και ένα σενάριο για τη μίσθωση μιας φρεγάτας FREMM μαζί με δύο φρεγάτες La Fayette. Η FREMM θα μπορούσε να είναι μία από τις τέσσερις που φέρουν ή θα φέρουν Α/Α πυραύλους Aster 30 (Bretagne, Normandie, Alsace, Lorraine). Αλλά είναι ένα δύσκολο σενάριο, γιατί το Γαλλικό Ναυτικό θέλει να κρατήσει και τις οκτώ FREMM.

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
massey-ferguson-65
massey-ferguson-65
3 years ago

Μάλλον καλή ιδέα θα ήταν να αναβαθμησουμε και να μας δωθούν οι
2 κλάσης Cassard

Δημήτριος Αναγνωστόπουλος
Δημήτριος Αναγνωστόπουλος
3 years ago

Για μένα, μια καλή ιδέα θα ήταν να αγοράσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε από τους φίλους μας Γάλλους και ως ενδιάμεση λύση να υπογραφεί μια μεγάλης χρονικής διάρκειας αμυντική συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής με το Παρίσι (δηλ. όποιος επιτεθεί στη Γαλλία είναι σα να επιτίθεται και κατά της Ελλάδας και το αντίστροφο) και, όπως νομίζω κάπου έχω διαβάσει, μέχρι τα νέα πλοία μάς παραδοθούν (ή, γιατί όχι, και επί μακρόν) μια μοίρα του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, να περιπολεί στο Αιγαίο και να ελλιμενίζεται σε εμάς. Τη στιγμή που υπάρχουν κοινά συμφέροντα, αυτή θα ήταν για μένα η καλύτερη λύση. Αν, φυσικά, η ενδιάμεση λύση είναι κάτι το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ, να την αποδεχθούμε, αλλά και πάλι η αμυντική συμφωνία να είναι στο τραπέζι. Παλαιά όμως πλοία, που οι άλλοι θέλουν να τα στείλουν για παλιοσίδερα, δεν είναι για μένα λύση.

ΔΗΜΗΤΡ ΚΟΛΛΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡ ΚΟΛΛΙΑΣ
3 years ago

Μόνο με fremm πρέπει να συνδυαστεί η αγορά fdi

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -