33.8 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΟι φρεγάτες θα κυριαρχήσουν στη διεθνή αγορά μέσα στην επόμενη δεκαετία

Οι φρεγάτες θα κυριαρχήσουν στη διεθνή αγορά μέσα στην επόμενη δεκαετία

Οι φρεγάτες είναι ο τύπος πολεμικού που θα αντιπροσωπεύει το 32,7% του συνολικού αριθμού ναυτικών μονάδων που θα ναυπηγηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το παραπάνω αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την GlobalData. Σύμφωνα με την έρευνα η παγκόσμια αγορά σε ναυτικά σκάφη και πλοία επιφανείας που θα ναυπηγηθούν μέσα στο 2021 θα φθάσει σε αξία τα 34,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 3,49% για να φτάσει τελικά τα 48,1 δις ως το 2031.

Χρειαζόμαστε φρεγάτες με δυνατότητες Αεράμυνας ή Φρεγάτες Πολλαπλών Ρόλων;

Η αναφορά με τον τίτλο: “Η παγκόσμια αγορά σκαφών πολεμικών πλοίων επιφανείας 2021–2031“, αποκαλύπτει πως η αυξανόμενη τάση εκσυγχρονισμού ναυτικών μονάδων και προγραμμάτων ναυπήγησης νέων πλοίων σε πολλές χώρες διεθνώς εμφανίζει μια ενισχυμένη τάση για φρεγάτες, με 207 νέα πλοία του τύπου να αναμένονται σε υπηρεσία μεταξύ 2021 και 2031.

Από τα πλοία αυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό αναμένεται να προέλθει από ευρωπαϊκά κράτη, με μερίδιο 34,8% επί του συνόλου των νεότευκτων φρεγατών, με τη Βόρεια Αμερική να ακολουθεί με 31,5% και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με 26,8%. Η ηγετική θέση της Ευρώπης στην αγορά νέων φρεγατών κατά την περίοδο σχετίζεται με μια σειρά μεγάλων εν εξελίξει προγραμμάτων, όπως εκείνα των φρεγατών κλάσεων Type 26, Type 31, Type 32, Belharra, FREMM, MKS 180 και F110.

Έναρξη ναυπήγησης νέας ινδικής φρεγάτας stealth

Από τη μεριά του το Ναυτικό των ΗΠΑ σχεδιάζει να προμηθευτεί 20 φρεγάτες κλάσης ‘Constellation’ υπό την αιγίδα του προγράμματος FFG(X) σε με εκτιμώμενο κόστος 19,8 δις δολαρίων. Τον Απρίλιο του 2020, η Fincantieri SpA ανέλαβε ένα συμβόλαιο από την αμερικανική κυβέρνηση για την σχεδίαση και ναυπήγηση  των πρώτων 10 φρεγατών κατευθυνομένων βλημάτων (ένα πλοίο-οδηγό και εννέα πλοία κατά προαίρεση). Άλλο σημαντικό πρόγράμμα είναι η ολοκλήρωση της ναυπήγησης των LCS κλάσης ‘Independence’ και κλάσης ‘Freedom’.

Ο όλο και μεγαλύτερος στόλος υποβρυχίων της Κίνας έχει κινητοποιήσει γειτονικά κράτη, όπως η Αυστραλία, η Ινδία και οι Φιλιππίνες, να επενδύσουν στην προμήθεια φρεγατών με ανθυποβρυχιακές ικανότητες. Μεγάλα προγράμματα προμηθειών περιλαμβάνουν τις φρεγάτες της αυστραλιανής κλάσης ‘Hunter’ (πρόγραμμα SEA 5000) και την ινδική κλάση stealth Project 17A.

“Με την αρθρωτή τους σχεδίαση που τους επιτρέπει να αναλαμβάνουν ποικιλία ναυτικών αποστολών, οι φρεγάτες διατηρούν τη θέση τους στη ραχοκοκκαλιά πολλών ανερχόμενων και ήδη ισχυρών ναυτικών δυνάμεων” σημειώνει η ανάλυση της GlobalData.

“Εκτός από τις σημερινές ικανότητες πολλαπλών αποστολών, οι σύγχρονες φρεγάτες είναι οι πλέον κατάλληλες πλατφόρμες να παίξουν το ρόλο του μητρικού πλοίου για μη επανδρωμένα οχήματα και σκάφη, που μπορούν να εξαπολύσουν ή να ελέγξουν. Τα μη επανδρωμένα αυτά σκάφη θα αποτελέσουν μέρος της ναυτικής δύναμης μέχρι το τέλος του 2030. Για παράδειγμα, οι φρεγάτες Type 26, Type 32, Littoral Combat Ship (LCS), 30FFM και Project 22350 αναμένονται να αποτελέσουν τα μητρικά σκάφη για μικρότερα πλοία”.

“Μαζί με μη επανδρωμένα οχήματα, μια σύγχρονη φρεγάτα θα μπορούσε να εκτελεί καθήκοντα μιας ολοκλήρης δύναμης αποστολής, περιλαμβανομένων αντιναρκικών αποστολών, ανθυποβρυχιακού πολέμου, συλλογής πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης (ISR) μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ακόμα και σε παράκτια και αβαθή ύδατα”.

Πρέπει να αγοραστούν νέες φρεγάτες για το ΠΝ, κι όχι F-35. Ας αφήσουμε αυτές τις ιδέες, σαν απολύτως επικίνδυνες

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -