13.1 C
Athens
Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑνατολική Μεσόγειος: Τώρα αρχίζει ο "υπέρ πάντων" αγώνας και η Ελλάδα οφείλει...

Ανατολική Μεσόγειος: Τώρα αρχίζει ο "υπέρ πάντων" αγώνας και η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 (Γλαύκος) της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, η ποσότητα φ.α. ανέρχεται σε 5-8 τρις κυβικά πόδια (142-227 δις κυβικά μέτρα) και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για ακαθάριστη αξία 50 δισ. ευρώ.
Το κοίτασμα του Γλαύκου είναι αυτή τη στιγμή το τρίτο μεγαλύτερο στην Ανατολική Μεσόγειο. Το κοίτασμα του Ζορ (Αίγυπτος) διαθέτει περίπου 30 τρισ. κυβικά πόδια αερίου και το κοίτασμα Λεβιάθαν (Ισραήλ), περίπου 20 τρισ. κυβικά πόδια φ.α. Το κοίτασμα Ταμαρ (επίσης Ισραήλ) περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα φ.α. με το Γλαύκο.
Για πρώτη φορά και επίσημα, ο Ελληνισμός βρίσκεται μπροστά από μια μεγάλη πρόκληση. Μεχρι σήμερα, οι συζητήσεις για κοιτάσματα φ.α. στη κυπριακή ΑΟΖ ήταν λίγο πολύ θεωρητικές. Πλέον όλοι γνωρίζουν πως στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει ένα “Ελ Ντοράντο” φυσικού πλούτου με τεράστιες οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Χθες ξεκίνησε η τουρκική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” με 102 πλοία του Τουρκικού Ναυτικού να έχουν αναπτυχθεί από τη Μαύρη Θάλασσα ως την Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς αυτή η κινητοποίηση τυχαία συνέπεσε χρονικά με την ανακοίνωση του κοιτάσματος στο Γλαύκο, ωστόσο ο σκοπός της είναι ο ίδιος: προβολή ισχύος προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς δυσμάς. Η Άγκυρα θέλει να δείξει πως μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της, ακόμη και αν αυτά βρίσκονται σε περιοχές που δεν της ανήκουν.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή; Αυτό το ερώτημα απαιτεί ανάλυση στρατιωτικής ισχύος μεταξύ των δικαιούχων (Ελλάδα, Κύπρος) και των “εκβιαστών” (Τουρκία) που θέλει να αρπάξει κομμάτι του πλούτου, κάτι που αν και είναι σημαντικό, δεν είναι του παρόντος.
Για να κατανοήσουμε όμως το γενικότερο γεωπολιτικό πλαίσιο, θα πρέπει να ανατρέξουμε σε παλιότερο άρθρο μας για τον East Med, αναφορικά με τις συμμαχίες που έχουν σχηματιστεί, ένεκα της ενεργειακής (και όχι μόνο) πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων στη περιοχή.
Στην γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής μας, έχει σχηματιστεί ένα δίπολο. Από τη μια πλευρά είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ και από την άλλη, η Τουρκία με τη Ρωσία.
Η πρώτη πλευρά θέλει την εξόρυξη του φ.α. για προφανείς οικονομικούς λόγους (ειδικά όσο αφορά την Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ) και κατόπιν τη διοχέτευσή του στις αγορές τις Ευρώπης, για την εν μέρη ενεργειακή ανεξαρτητοποίησή της από τη Ρωσία.
Η συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στο θέμα του αγωγού East Med που θα φέρει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου πιο κοντά στην Ευρώπη, είναι κατά γενική ομολογία μια στρατηγική συμμαχία που θα ωφελήσει και τα τρία κράτη.
Είναι σαφές πως η Ουάσιγκτον επιθυμεί διακαώς την δημιουργία του East Med, για λόγους που έχουν να κάνουν καθαρά με την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από την Ρωσία.
Στο ζήτημα του ορυκτού πλούτου της Κύπρου, είναι ίσως η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δεν κρατούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Ο υφυπουργός εξωτερικών για υποθέσεις Ευρώπης και Ευρασίας Wess Mitchell ενθάρρυνε τη Λευκωσία να συνεχίσει τον σχεδιασμό της, χαρακτηρίζοντας την τουρκική θεώρηση «μειονότητα» απέναντι στη διεθνή επικρατούσα άποψη και εξέφρασε την αντίθεση των ΗΠΑ σε κάθε πρόκληση εις βάρος της Κύπρου.
Είναι προφανές από δηλώσεις κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων, πως η τρέχουσα διάθεση της Ουάσιγκτον, δεν είναι να αφήσει την Άγκυρα να ανακατευτεί στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου και προτιμά έναν αξιόπιστο άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ + Αιγύπτου, για να εξορυχθούν οι υδρογονάνθρακες και να κατευθυνθούν στην ενεργειακά “πεινασμένη” και εξαρτώμενη από τη Ρωσία, Ευρώπη.
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα ανωτέρω και κάνοντας ένα βήμα πίσω για να δούμε την “μεγαλύτερη εικόνα”, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει η στρατηγική προσέγγιση της Τουρκίας με την Ρωσία. Πέρα από τις -όχι και πολλές- κοινές επιδιώξεις στο μέτωπο της Συρίας, Άγκυρα και Μόσχα δεν θέλουν με τίποτα να δουν τον East Med να κατασκευάζεται. Και εδω ταιριάζει η φράση, “Ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος”, διότι παρά την κατάρριψη του ρωσικού σουχόι το 2015 από τουρκικά μαχητικά και παρά την δολοφονία Καρλόφ τον επόμενο χρόνο στην Άγκυρα, οι δυο χώρες απολαμβάνουν έναν ιδιότυπο “μήνα του μέλιτος”, που απ’ ότι φαίνεται, κάθε άλλο παρά πρόσκαιρος είναι.
Συνοψίζοντας, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η Άγκυρα θα επιχειρήσει να “εκβιάσει” την ελληνική πλευρά προβάλλοντας την ισχύ των όπλων της. Πλέον το ζήτημα είναι (και επισήμως) οικονομικό και η Τουρκία, ως (φιλοδοξούσα) αναδυόμενη περιφερειακή υπερδύναμη χρειάζεται φυσικούς πόρους για να εκπληρώσει το όνειρο ανασύστασης μιας νέας “Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.” Αν η Ελλάδα όμως παίξει έξυπνα το “χαρτί” της, συνάπτοντας και ενισχύοντας ήδη υπάρχουσες συμμαχίες θα μπορέσει να καταστεί ρυθμιστής καταστάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επειδή όμως η διπλωματία can only take us so far, είναι απαραίτητη η διατήρηση (και ενίσχυση) μιας ισχυρής στρατιωτικής αποτρεπτικής ισχύος και το κυριότερο, αποφασιστικότητας για την προβολή της όπου και όποτε χρειαστεί.

111 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
111 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mustafa ...
Mustafa ...
5 years ago

μπλε πατρίδα
ανατολικός μεσογειακός
Αιγαίο Πέλαγος
Karadeniz
Τα τουρκικά συμφέροντα θα προστατευθούν
αγώνα μέχρι το τέλος
τα δικαιώματά μας θα υπερασπιστούν
κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει
θα δούμε …

Αλέξανδρος
Αλέξανδρος
5 years ago
Reply to  Mustafa ...

Don’t look so scared in front of the lady, any lady. Look her in the eyes, follow her lips and if you play it right she will be forever yours.

Ζαχαρης
Ζαχαρης
5 years ago
Reply to  Mustafa ...

Μα αυτο το πλευρο να κοιμασαι.

Παρτακιας
Παρτακιας
5 years ago
Reply to  Ζαχαρης

Ρε μην του απαντατε στα ελληνικα του τουβλου!
Δεν καταλαβαίνετε πως κανουμε οτι ακριβως κανει η ΠΑ στο Αιγαιο τα τελευταία 40 χρονια?
Γραψτε του αγγλικα ή αλαμπουρνεζικα ελληνικα, και σε αυτον και στις υπολοιπες κοπελες!
Μπα μπαρουτι!

Κυριάκος
Κυριάκος
5 years ago
Reply to  Mustafa ...

Τα λεφτά είναι δικά μας. Όποιος έχει λεφτά μιλάει και όποιος δεν έχει ακούει.

George K
George K
5 years ago
Reply to  Mustafa ...

Πρώτος πρώτος να σχολιάσεις ρε τρολάκι… σας πονάει πολύ…
Γαλάζια πατρίδα και αηδίες…
Τίποτα δε θα πάρετε, στην Κύπρο ανήκουν.
Και πάρτε δρόμο από την μεγαλόνησο και τραβάτε πίσω στις σπηλιές σας…

gk
gk
5 years ago
Reply to  George K

*στεπες

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  gk

+1

Γαιδουρον-μαν
Γαιδουρον-μαν
5 years ago
Reply to  Mustafa ...

Mustafa….αν κανεις μια βολτα σε μεγαλα καταστηματα της Αθηνας θα βρεις αρκετα προιοντα made in turkey…βρειτε ενα τροπο να συσκευασετε-πουλησετε και τον ψευτο-τσαμπουκα σας,τον μεγαλοιδεατισμο σας και τα κουφια μεγαλα λογια που λετε!θα δεις οτι κανεις δεν θα αγορασει…κανεις δεν σας υπολογιζει πια,μονοι σας ανοιξατε την πορτα και οδηγηθηκατε εξω και εκει θα μεινετε…μαζι με τον σουλτανο σας…εξω!

MisCo
MisCo
5 years ago
Reply to  Mustafa ...

You don’t have any rights to the Aegean sea or our EEZ. You may not like it, but this is the International Law of the Sea. So… bring it on, be on the wrong side of the history once more, pay the price.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  MisCo

+1

Rothschild
Rothschild
5 years ago
Reply to  Mustafa ...

The whole thing will drop from your media headlines very very soon.
It doesn’t suit your state policy to remain as a main issue for too long.
Its a lost case since Turkey have no valid argument to stand for. No rights in Cyprus EEZ what so ever.
Its not Greece thesis only, its Cyprus, Lebanon, Israeli, Egyptian and US as well.
They all agree on this issue.
Fact : Turkey couldn’t find an international drilling company to share her fantasies with and so decided to buy a state owned drilling ship. Only Turkey, as no other country worldwide keep a state owned drilling ships fleet. Guess what use those ships would have …none.All those millions of $$ lost for nothing but propaganda for blind and deaf “audience” of ignorant and in many cases fanatic voters.
Turks have always been and will be the victim of state propaganda for centuries.Either by Sultans, militarists or fanatic politicians for their own agenda.
Ignorance is a curse.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Rothschild

+1

α.ο.
α.ο.
5 years ago
Reply to  Rothschild

+1

shadow man®
shadow man®
5 years ago
Reply to  α.ο.

+1

Houdini
5 years ago
Reply to  Mustafa ...

Έχουμε ανοίξει και σας περιμένουμε! Είστε έτοιμοι θα πεθάνετε για την Γαλάζια Πατρίδα;;

κλείτος ο μέλας
κλείτος ο μέλας
5 years ago
Reply to  Mustafa ...

@Mustafa …
ξέχασες τη σελανικ……ταγαρι

Γ.Π.
Γ.Π.
5 years ago
Reply to  Mustafa ...

ασε ρε γιουσουφακι

Onair
Onair
5 years ago
Reply to  Mustafa ...

Είχες και στη Μογγολία θάλασσα ή δεν είχες ούτε λέξη για αυτήν.
Καλά για λέξη πλοίο ούτε στη φαντασία σου το μόνο που ήξερες ήταν να τηγανίζεις τους εχθρούς σου όπως ο Ταμερλάνος.
Ούτε λέξη για την πόρτα δεν είχατε όταν εμφανιστήκατε από την κεντρική Ασία γιατί στα τσαντίρια σας είχατε κουρελούδες για πόρτες.

aris32
aris32
5 years ago
Reply to  Mustafa ...

τι ειναι τουτο ;; τρολ εμμισθα και απο τουρκια μερια ;

Chris
Chris
5 years ago
Reply to  Mustafa ...

Όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα.

Falcon7
Falcon7
5 years ago
Reply to  Mustafa ...

Listen this Mustafa, and others like you. No matter how many more airplanes do you have than us, no matter how many more ships do you have than us, no matter how many more tanks do you have than us, you should know that you do address to Hellines. So, no matter the weapons you have, for us even a cup of frappe coffee is enough to drown you in it.
In case you didn’t notice, our country’s name in english, Hellas, begins with four letters making the word HELL. That is exactly what is waiting you.
So, leave the big words, and make your move. Μολών Λαβέ.

Mustafa
Mustafa
5 years ago
Reply to  Falcon7

Είμαι τόσο φοβισμένος 🙂

Chris Ain.
Chris Ain.
5 years ago

Η Ελλάδα είναι έτοιμη αλλά η πολιτική της ηγεσία είναι έτοιμη … να βάλει την Τουρκία στο παιχνίδι απο την πίσω πόρτα!

Dimitris L.
Dimitris L.
5 years ago

Η Κύπρος θα πάρει καμιά φρεγάτα ή κουκουρουκου πάλι?

nikos
nikos
5 years ago
Reply to  Dimitris L.

Τη να πάρουν οι αμπαλοι αδερφε

MisCo
MisCo
5 years ago
Reply to  Dimitris L.

Αν κρινω απο τον ζήλο που τους διακρινει την τελευταια δεκαετια για την ασφαλεια του νησιου, θα ελεγα πως θα τα φανε σε orgies στην Αγια Ναπα. Δεν βλέπω να κάνουν κάτι για να βοηθησουν τους εαυτους τους. Ειναι χειροτεροι και απο εμας.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Dimitris L.

+1

Nik13
Nik13
5 years ago
Reply to  Dimitris L.

Εδω δεν εχει η Ελλαδα καμια φρεγατα που να μπορει να βγει στην αν μεσογειο ,ζητας φρεγατες απ την Κυπρο;;
Εδω εχουμε τα καλυτερα υποβρυχια χωρις τορπιλες κ ζηταμε απ την κυπρο να κανει τι;
Ειναι ντροπη για το ναυτικο να βγαινει με πλοια τεχνολογιας 35 χρονων κ να λεμε οτι εχουμε σοβαρο ναυτικο κ θελουμε αοζ κλπ..
Το μεγαλο προβλημα ομως θα το δουμε σε 1 με 2 χρονια…τοτε θα φανει η ανυπαρξία μας σε ολα τα επιπεδα.
Εγω για την τουρκια δεν θελω να πω τιποτα διοτι ντρεπομαι να κανω σύγκριση….50 χρονια μπροστα ειναι κ ας ητανε 50 χρονια πισω..κ ας εχουν αυτον τον λαο που πουθενα δεν συγκρινεται με μας..
Εχουν ομως στρατηγικο σχεδιο κ τοβακολουθουννπιστα πολλα χρονια τωρα…κατι που εμεις δεν ειχαμε δεν εχουμε κ δεν θα εχουμε ποτε..

Νικόλας
Νικόλας
5 years ago

Εκτός από το ότι η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα , να προβάλει την οποιαδήποτε ισχύ, μακριά από τα στενά πλαίσια του Αιγαίου, μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όχι μόνο η πολιτική αβουλία , αλλά και η κοινωνική. Τα οποία και μας οδηγούν στην αδράνεια. Εκτός και αν νομίζει κάποιος ότι η νεολαία είναι έτοιμη να θυσιαστεί, να πολεμήσει, για τα Δίκαια του Έθνους. Ένα κομμάτι της, ναι, αλλά σκεφτείτε πόσο μεγάλο κομμάτι της νεολαίας έχει διαφθαρεί από τα κελεύσματα της Νέας Τάξης που εκφράζονται μέσα από την αριστερή κυβέρνηση και όχι μόνο. Εδώ θα θεσω και ένα ακόμη θέμα. Είναι άνγωστος ο αριθμός των Αλβανών (κατά κύριο λόγο), που υπηρετούν όχι μόνο την θητεία τους. αλλά και έχουν αποφοιτήσει από τις στρατιωτικές παραγωγικές σχολές, από όταν έπαψε να είναι προαπαιτούμενο η ελληνική εθνική καταγωγή. Ας υποθέσουμε ότι το 5% μίας μονάδας που βρίσκεται στο μέτωπο αποτελείται από Αλβανούς. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει? Θα πολεμήσουν? Είναι αστείο και να το λέμε. Και ποια θα είναι η επίπτωση της (σίγουρης) λιποταξίας των φαντάρων αυτών? Πλήρης κατάρρευση. Και δεν ασχολούμαι καν με τους Αξιωματικούς που ίσως ήδη να υπηρετούν, ή να πετάνε ελληνικά f-16. Σε μια χώρα με ανοικτά σύνορ απόσο δύσκολο είναι να υπέρχουν δυο -τρεις πυρήνες ήδη , και την κατάλληλη στιγμή να χτυπήσουν νευραλγικούς στόχους στα ενδότερα? Για παράδειγμα σε μια αεροπορική βάση? Είναι τεράστια τα θέματα που θέτει η σταδιακή απεθνοποίηση και η αξιακή κατάρρευση της ελλαδικής κοινωνίας. Και φυσικά δεν ασχολούμαι καν με την τραγική κατάσταση του Πολεμικού μας Ναυτικού που όλοι οι σχολιαστές και η ΠΤΗΣΗ, ορθότατα, αναφέρουν συνεχώς. Ελπίζω να κάνω λάθος.

npo
npo
5 years ago
Reply to  Νικόλας

@Νικόλας
Αγαπητέ, κάνεις μέγα λάθος. Αν κάποιοι “Αλβανοί” όπως τους χαρακτήρισες υπηρετούν την θητεία τους δεν είναι Αλβανοί, είναι Έλληνες Αλβανικής καταγωγής. Κι επειδή αυτή η νοοτροπία σου μόνο Ελληνική δεν είναι, στοιχηματίζω, οι περισσότεροι πολύ πιο Έλληνες στην ψυχή απο σένα …

Θεοδωρος Κομνηνος
Reply to  npo

Γι’αυτο κανουν τον αλβανικο αετο με τα χερακια τους;Απο την πολυ Ελληνικοτητα τους;

Giwrgos@SF
Giwrgos@SF
5 years ago

+1

Giwrgos@SF
Giwrgos@SF
5 years ago
Reply to  npo

+1

Νικόλας
Νικόλας
5 years ago
Reply to  npo

Έγραψα κάποιους προβληματισμους, στους οποίους προφανώς δεν είσαι ικανός ή δεν έχεις τις γνώσεις για να απαντήσεις. Το να προσβάλλεις, δεν είναι απάντηση είναι εκδήλωση αδυναμίας και ασχετοσύνης. Αν έχεις να πεις κάτι επί της ουσίας σε όσα είπα καλώς , διαφορετικά παίξε κανά τζόκερ, ή κανά tetris. Όπως και να χει πρόσεχε το στοματάκι σου.

Νικόλας
Νικόλας
5 years ago
Reply to  npo

Επιπρόσθετα δεν τους χαρακτηρίζω εγώ Αλβανούς, όπως μας λες, εκτός και αν το Αλβανός είναι για σένα προσβλητικό, Αλβανοί είναι οι άνθρωποι και πάνε στον ελληνικό στρατό για να πάρουν την υπηκοότητα που θα τους βοηθήσει είτε να παραμείνουν στην Ελλάδα, ή να πάνε σε άλλη χώρα του εξωτερικού, ως πολίτες της Ευρωπαικής Ένωσης. Το ότι πιστεύεις ότι οι Αλβανοί θα πολεμήσουν στις τάξεις του ελλαδικού στρατού ενάντια στην Τουρκία, δείχνει τον απίστευτο βαθμό ασχετοσύνης σου. Μετά όμως που κατηγορείς ότι οι εν λόγω πολίτες με αλβανική καταγωγή είναι πιο Έλληνες από εμάς ηρέμησα… Οκ ένας απλός αριστερός προπαγανδιστής… Οι Αλβανοί και οι Πακιστανοί που αθρόα ελληνοποιεί ο Τσίπρας θα πολεμήσουν ενάντια στην Τουρκία… Να σαι καλά, γελάσαμε και σήμερα.

npo
npo
5 years ago
Reply to  Νικόλας

Πουθενά δεν έγραψα “πιο Έλληνες απο εσάς” αλλά “πιο Έλληνες στην ψυχή απο σένα”.
Έχει διαφορά, διότι για μένα όσοι έχουν αυτές τις γερμανόφερτες ιδέες περι “καταγωγής” δεν γίνεται να έχουν Ελληνική ψυχή. Γερμανική, ίσως.
Υ.Γ. Λές οτι δεν ξέρω το ένα δεν ξέρω το άλλο, αλλά ούτε εσύ ξέρεις αν είμαι Αλβανικής καταγωγής..

ptisidiastimawp
5 years ago
Reply to  npo

Λάθος που εγκρίναμε το αρχικό σχόλιο. Εγκρίνεται και το δικό σας, δικαίως, αλλά δεν θα εγκριθεί άλλο

Αίας
Αίας
5 years ago
Reply to  npo

npo@
Μακάρι να είσαι Αλβανικής καταγωγής και να μιλάς έτσι.
Θα ήμουν περήφανος να είμαι δίπλα σου.

Γιωργος
Γιωργος
5 years ago
Reply to  Νικόλας

πως να πεις στη νεολεα να θυσιαστει την ιδια στιγμη που η ακαπνη γενια του πολυτεχνειου προκειμενου να λαβει τις συνταξουλες και τα αναδρομικουλια ειναι διατεθημενη να στειλει τη νεα γενια να πολεμησει αοπλη?

Tango Alpha
Tango Alpha
5 years ago
Reply to  Νικόλας

Οταν πήγα να υπηρετήσω ήθελα να βοηθήσω να έχουμε σοβαρές ένοπλες δυνάμεις – όταν είδα τη σημασία που έδινε η, αγαπητή σε όλους μας ΠΑ στο φαίνεσθαι κι όχι στη λειτουργία άλλαξα γνώμη, πήρε κάποιους μήνες. Ενα μικρό παράδειγμα: ακυρώθηκε η διάλεξη / εκπαίδευση για την ασφάλεια πληροφοριών για να κάνουμε περισσότερες δοκιμές για να πάει καλά η ορκωμοσία. Αργότερα κατάλαβα ότι καθημερινά βλέπω δεκάδες λόγους για να μη θέλω να χαλάσω ούτε λεπτό χρόνου ή Ευρώ για την άμυνα – βοηθάνε και οι πολίτες και οι καραβανάδες.
Ειλικρινά δε βλέπω γιατί πιστεύουμε ότι το πρόβλημά μας είναι αν θα έχουμε εκσυγχρονισμένο υλικό όταν το πρόβλημα είναι η νοοτροπία: η αξιωματικός φυλακής στον Αρματολό είχε ένα εξαιρετικό πλοίο ενάντια στο Τουρκικό φορτηγό αλλά δεν έκανε κάτι…

Genesis
Genesis
5 years ago
Reply to  Tango Alpha

Έχω ακριβώς την ίδια γενική αντίληψη για το θέμα και συμφωνώ μαζί σου απόλυτα.

DFN
DFN
5 years ago
Reply to  Genesis

+1

antonios
antonios
5 years ago
Reply to  Νικόλας

Αυτο με τους μυθους με τους οποιους ζουν οι Ελληνες καποτε πρεπει να σταματησει. Ενας απο αυτους ειναι οτι οι “αριστεροι” δεν πολεμανε..Μαλλον ο Κατρακης και λοιποι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ οπως ποιητες, ζωγραφοι, ηθοποιοι κτλπ , δεν πολεμησαν το ’40 αλλα σε καποιο παραλληλο συμπαν. Ομως αυτοι που ζουνε με τους μυθους ΧΑΝΟΥΝ και ττην μεγαλητερη εικονα…Ο Κατρακης και ο καθε Κατρακης πολεμησε “διπλα” στον Διονυση Παπαγιαννοπουλο χωρις να ρωταει ο ενας τον αλλο ποια παραταξη του αρεσει στην πολιτικη. Η εθελουσια πολιτικη ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ειναι χαρακτηριστικο της ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΓΕΝΝΙΑΣ και οχι των παλαιοτερων με τα οποια λαθη τους. Αυτη η πολιτικαντικη προσεγγηση των κρησιμων γεγονοτων ειναι η μεγαλυτερη ζημια για το ΓΕΝΝΟΣ. Και σε απαντηση σου η “συναντηση” αυτων των δυο μεγαθηριων της υποκριτηκης σε αυτο το πλανο ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ Ο ΜΕΓΑΛΕΙΟ. [ https://www.youtube.com/watch?v=XUj1uV2blr0 ] Το εγραψα ξανα…πιστευετε οποια ιδεολογια θελετε, αναγνωριστε στον διπλανο σας να πιστευει οποια ιδεολογια θελει ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΞΑΝΑ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΧΑΣΕΙ (δεν βαζω ΜΑΣ γιατι πολυ συντομα θα βλεπω τα ραδικια αναποδα). Ολα τα κακα του εθνους απο ΔΙΧΑΣΜΟΥΣ ξεκινησαν. Ειχα γραψει και τηον προλογο των απομνημονευματων του Μακρυγιαννη. Κρατηστε την φραση του “Ημαστε στο ΕΜΕΙΣ και οχι στο ΕΓΩ”.

Νικόλας
Νικόλας
5 years ago
Reply to  antonios

Αγαπητέ νομίζω ότι κάνεις ένα τεράστιο λάθος. Δεν είναι δυνατόν να συγκρίνεις τον Κατράκη, ή (θα πω και γω μερικούς) τον Φλωράκη, τον ΜΊκη Θεοδωράκη, ή τον Κύρκο ή τον Μανώλη Γλέζο με τους σημερινούς αριστεριστές. Όλοι οι ανωτέρω ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, έχουν αποκηρύξει τους σημερινούς και δεν τους θεωρούν καν αριστερούς. Η σημερινή αριστερά είναι κατά βάση εθνομηδενιστική και ακραία νεοταξική. Μία αριστερά κατά κανόνα βίαιη, ανθελληνική και φασιστική. Οπότε αν μου επιτρέπεις το θεωρώ προσβλητικό να ταυτίζεις τον Κατράκη με το σημερινό κατάντημα. Μην ξεχνάμε πως ο Κατράκης πολέμησε και στην πρώτη γραμμή ενάντια στον ιταλικό φασισμό όπως και όλοι οι Έλληνες, για αυτό και τον τσάκισαν εξάλλου.

ptisidiastimawp
5 years ago
Reply to  Νικόλας

Ας σταματήσει εδώ η εμπλοκή στην πολιτική, δεν εγκρίνεται άλλο σχόλιο

SEAMAN
SEAMAN
5 years ago

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Κύπρο και την Ελλάδα, δυστυχώς όμως λείπουν οι πραγματικοί ηγέτες που θα οδηγήσουν τις εξελίξεις…

gdmast
gdmast
5 years ago

Η Ελλάδα θα πρέπει να επανεξοπλίσει και τα τρία όπλα της. Έχει μείνει χρόνια πίσω στις ανάγκες της και αυτό σημαίνει πλέον δύο πράγματα. Τρέξιμο και λεφτά. Δηλαδή στα δύο πράγματα που δεν είμαστε …καλοί.
Από εκεί και πέρα, οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν το πλήρη έλεγχο της Τουρκίας πάνω στη Μεγαλόνησο (αν και «ο φυσικός πλούτος της Κύπρου θα πρέπει να κατανέμεται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων»), διότι θα έδινε στην Τουρκία το κλειδί της Ανατολικής Μεσογείου και θα την καθιστούσε περιφερειακή δύναμη. Γεω-πολιτικο-στρατιωτικά, οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο ρόλο στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα μέχρι πρόσφατα (δεν ξέρω για τώρα) είχαν τοποθετήσει ένα αντιτορπιλικό και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης στη περιοχή και σε απόσταση 60 περίπου ναυτικών μιλίων και εντός του βεληνεκούς των όπλων του για να παρακολουθεί τη κατάσταση, ενώ στη Σούδα βρίσκονταν ακόμη δύο αντιτορπιλικά σε ετοιμότητα.
Είναι σαφής ή εν πάσει περιπτώσει γνωστή η θέση των ΗΠΑ για την περιοχή και ειδικότερα η προτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης στην «Μικρή Συμμαχία» Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδος. Έτσι αναμένεται ότι θα ενισχυθεί την επομένη διετία η συμμαχία αυτή, ιδιαίτερα με τις τελευταίες εξελίξεις. Για τις ΗΠΑ είναι βασική η διατήρηση της ειρήνης και διεθνούς νομιμότητας στην «Ενδιάμεση Περιοχή» της Ευρασίας, που είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση των υποθαλάσσιων πόρων της περιοχής.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν ευνοούν μια εν δυνάμει συμμαχία που διαφαίνεται μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας-Γερμανίας ως προς την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θέλουν ούτε έλεγχο της Τουρκίας στην ΑΟΖ της λωρίδας της Γάζας. Οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, έχουν διαταραχθεί εδώ και αρκετό καιρό και υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι’ αυτό.
Το Ισραήλ, θεωρεί επικίνδυνη (όπως και οι ΗΠΑ) την ολοκληρωτική επιρροή της Τουρκίας επί της Κύπρου. Το δόγμα του Ισραήλ δεν έχει αλλάξει από την εποχή της ίδρυσής του ως κράτους. Για το Ισραήλ, οποιαδήποτε ηγεμονική δύναμη στη Μέση Ανατολή (μιας και είναι η μόνη χώρα που δεν είναι μουσουλμανική) θα έθετε μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα σε κίνδυνο την ύπαρξη του. Επιπρόσθετα, το Ισραήλ θεωρεί πως μια χώρα σαν την Τουρκία της οποίας ο πληθυσμός αυξάνεται, θα γίνεται ολοένα και πιο διεκδικητική στην περιοχή και ότι τα ενεργειακά πλάνα του Ισραήλ θα ήταν καλύτερο να περνούν από δύο χώρες που είναι μέλη της Ε.Ε και τα οποία θα βοηθήσουν την ισραηλινή επιρροή στην Ευρώπη. Μια πιθανή κυριαρχία της Τουρκίας επί της Κύπρου, θα «στραγγάλιζε» το Ισραήλ. Στο Τελ Αβίβ θεωρούν ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι πλέον σύμμαχοι. ΓΙ’ αυτό και το τελευταίο διάστημα εκτελούνται πλήθος στρατιωτικών συνεκπαιδεύσεων κυρίως με αεροπορικά μέσα (F-16 και Επιθετικά Ελικόπτερα).
Η Ρωσία θεωρεί πως η ενεργειακή δραστηριότητα αναφορικά με την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αφορά τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από την ίδια. Η δεδομένη παρουσία της Μόσχας στη Συρία, αυξάνει τη σημασία της Κύπρου στους σχεδιασμούς της, όμως η σχέση Μόσχας – Άγκυρας είναι πολύ λεπτή και στη Συρία και στο θέμα της Κύπρου.
Η Μεγάλη Βρετανία, δεν έχει την πολυτέλεια να απωλέσει κεκτημένα, οπότε υποστηρίζει τη φύλαξη των γεωτρήσεων της Exxon ενώ ταυτόχρονα το καθεστώς των εγγυήσεων στην Κύπρο τη συμφέρει να διατηρηθεί όπως αξιώνει η Τουρκία. Η βρετανική βάση στη Μεγαλόνησο, επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί ως «χρυσή διευκόλυνση» στο ΝΑΤΟ.
Η Γαλλία επιθυμεί να επιστρέψει δυναμικά στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστηρίζει τα συμφέροντα του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total. Πέραν αυτού, η Γαλλία δεν επιθυμεί να απεμπολήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή στον μετα-αποικιακό κόσμο. Επιπρόσθετα, ως μεγάλη δύναμη της Ε.Ε και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε, προσπαθεί να τονίσει πως η Μεσόγειος είναι σφαίρα επιρροής της και θα υπέβλεπε μια ρωσική, τουρκική αλλά και γερμανική επιρροή. Η Γαλλία είναι πιο κοντά στις θέσεις των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.
Η Ελλάδα καλείται να παράξει πολιτική η οποία θα πρέπει τελικώς να τείνει στην επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, εκμεταλλευόμενη διεθνείς συγκυρίες, συμμαχίες και συμφέροντα.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  gdmast

+1

antonios
antonios
5 years ago
Reply to  gdmast

Η Γαλλια δεν ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ να τα βαλει με την Τουρκια ΟΥΤΕ τα μεσα. Εαν εξαιρεσουμε τα πυρινικα , σε σχεση με την Τουρκια η Γαλλια υστερει σε ολους τους τομεις. Με 5 φρεγατες δεν κανεις επιθετικη εξωτερικη πολιτικη , πως να το κανουμε. Στρατιωτικα η Τουρκια ειναι ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ σε σχεση με την Γαλλια! Εδω με αυτα τα πεπαλαιομενα οπλα μας ημαστε υπερδυναμη σε σχεση με την Γαλλια εμεις, ποσο μαλιστ αοι Τουρκοι! Ουτε η Ιταλια ουτε η Γαλλια ειναι οι παλαι ποτε ναυτικες δυναμεις και γι’αυτο δεν ερχονται σε αντιπαραθεση με την Τουρκια. Εαν καποιος παρει τελικα ΟΛΑ τα αποθεματα της Κυπρου αυτη θα ειναι η Αμερικη λογω μεγεθους. Η Γαλλια εστειλε λεει μια φρεγατα στην Κυπρο για επιδειξη δυναμης…σιγα τα αυγα…Επιδειξη δυναμης εκανε η Τουρκια στην Ιταλια κανοντας το γεωτρυπανο της να φευγει τρεχοντας. Ολα τα αλλα τα ακουω βερεσε…

Geo Kok
Geo Kok
5 years ago
Reply to  antonios

Αγαπητέ θα διαφωνήσω εν μέρει.
Ποιοτικά, τουλάχιστον, τα όπλα της Γαλλίας είναι όχι απλώς καλύτερα από τα Τουρκικά αλλά κοντράρουν στα ίσια ακόμα και τα αμερικάνικα.
Οι χώρες που τα οπλικά τους συστήματα είναι αμιγώς εγχώριας κατασκευής είναι πραγματικά ελάχιστες και η Γαλλία είναι μία από αυτές: Πυρηνικά όπλα, στρατηγικοί πύραυλοι, κορυφαία αεροσκάφη, πλοία επιφανείας, υποβρύχια, άρματα κλπ κλπ. Μιλάμε για αμυντική βιομηχανία σε top επίπεδο (και σε top κόστος, δυστυχώς).
Έχεις δίκιο ότι πλέον υστερούν σοβαρά σε αριθμούς, αδιαμφισβήτητο.

gdmast
gdmast
5 years ago
Reply to  Geo Kok

Φυσικά και έχει άδικο ο φίλος.
Η ποιότητα των Γάλλων δεν συγκρίνεται. Δεν χρειάζονται τους αριθμούς.
Καμιά 100η Rafale, 3-4 πυρηνο-υποβρυχιάκια και καμιά 100η Scalp να τους έρθουν από τα 1.000 χλμ., θα ηρεμήσουν. Αν δεν ηρεμήσουν θα φέρουν και το αεροπλανοφόρο με τις Fremm και γεια σας.
Αν ανοίξουν ΚΑΙ τέτοια μέτωπα οι γείτονες, θα εξαφανιστούν από προσώπου γης, χώρια την ευκαιρία που θα έχουμε και εμείς αν εμπλακούμε στο πλευρό των Γάλλων.
Άσε που για να ανταπεξέλθουν σε όλα αυτά θα φύγουν από τη Συρία και θα αδυνατίσουν και το Κουρδικό το μέτωπο και θα έχουμε και άλλα εκεί.
Αν έχουν μυαλό οι γείτονες, θα καθίσουν φρόνιμα.

shadow man®
shadow man®
5 years ago
Reply to  Geo Kok

Κυριοι μη βλέπετε τα πράγματα μόνο απο τη στρατιωτική τους πλευρά. Νομίζετε θα χρειαστεί η γαλλια ή η Αμερική να πολεμήσουν τη τουρκιά αν απειληθούν οι ΤΟΤΑL & EXON MOBIL και η νεα ενεργειακή συμμαχία (Ελλάδα κυπρος ισραηλ κτλπ) που εχουν στηρίξει? Τέτοιες χώρες έχουν πολλούς τρόπους να ασκήσουν πιέσεις και στη τελική θα τους ερθει πολύ φθηνότερα και με μικρότερο πολιτικό κοστος να βρουν ενα τρόπο να κατεβάσουν τον ερντογαν απο την εξουσία αντι να τον πολεμήσουν. Και αν ολα αποτύχουν υπάρχει και εμπάργκο ανταλλακτικών για οπλικα συστήματα. Και αν ολα ξανααποτυχουν 100 scalp naval με 100 tomahawk ειναι αρκετοί για να πεισουν και τους πιο άπιστους.
στο τελος της ημερας μικρή σημασία εχουν οι αριθμοί των φρεγατων της γαλλιας.

gdmast
gdmast
5 years ago
Reply to  shadow man®

+1

Ηλιας
Ηλιας
5 years ago

«Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ και από την άλλη, η Τουρκία με τη Ρωσία», «είναι ίσως η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δεν κρατούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων» μα καλά ποσό άσχετος είναι ο αρθρογράφος… Αν η ΗΠΑ και το Ισραήλ ήταν με το μέρος μας ήδη θα είχαμε γίνει πλούσιοι…μόνο εμπάργκο να φάει σε όλα τα όπλα η Τουρκίας ή να αποκλείσει τον αέρα / θάλασσα οι ΗΠΑ, οι Τούρκοι ούτε για τσάρκα δεν θα έβγαιναν.. Ίσες αποστάσεις ; Πάντα οι ΗΠΑ είχαν σε καλύτερο βάθρο την Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα (στα ΠΑΝΤΑ όμως).
Μακάρι να ήταν όπως τα λέει ο αρθρογράφος αλλά και μετά από 10 χρόνια τα ίδια θα γράφει… και το αέριο θα είναι ακόμα εκεί.. το αιγυπτιακό και το Ισραηλινών θα βγει το δικό μας θα μείνει στον πάτο. Ή πας σε πόλεμο ή κότα (και άσε τον αρθρογράφο να λέει φανταστικές αναλύσεις). Δίνεις 30% του ΑΕΠ σε όπλα και 3 χρόνια στρατό χωρίς βισματα, μισθωρφουσ ΕΠΟΠ και Θητιες σε Αθήνες, εφοδιάζεις τους Κούρδους με ότι υπάρχει και πάμε….

antonis.
antonis.
5 years ago
Reply to  Ηλιας

Αν δεν εισαι τρολ φιλε θες διαβασμα…απο παπα ομως.
Εχεις μεινει στο Ναβαρινο εσυ μαζευονται οι μπλε απο τη μια και οι κοκκινοι απο την αλλη.
Οσο για τους εξοπλισμους..οχι 30% ΑΕΠ ενα 100% να ειμαστε καλυμμενοι!

gdmast
gdmast
5 years ago
Reply to  antonis.

amtonis, κάνε και 6 χρόνια τη θητεία και deal!
Βέβαια ο φίλος παραπάνω, θέτει (πέραν των υπερβολών) και ένα σωστό θέμα.
Δηλαδή των βυσμάτων στις Ε.Δ. (θα μου πεις ότι και ΑΓΕΝ να γίνεις πάλι βύσμα θέλεις!, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα).
Θέλω να πω, ότι πολύ κακώς, δεν έχει περάσει η νοοτροπία, ότι η θητεία δεν είναι καταναγκαστικό έργο ή αγγαρεία. Είναι μια διαφορετική κοινωνική υπηρεσία που στοχεύει στη διαφύλαξη ακριβώς αυτής (ταύτης θα έλεγαν οι παλαιότεροι) της κοινωνίας.
Το να πας για φραπέ και να πληρώσεις με ευρώ σερφάροντας, προϋποθέτει μια χώρα που θα έχει ευρώ και ελεύθερα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Αυτά αν δεν τα διαφυλάξεις, δεν είναι αυτονόητα. Υπάρχουν χώρες δίπλα μας που έχουν και αποκλεισμό από κάποιες αυτονόητες (πλέον) υπηρεσίες και κάποιοι νέοι εκεί που αντί για φραπέ, στέλνονται στα όρια της ερήμου για να πολεμήσουν.
Αφήνω βέβαια για άλλη φορά την κουβέντα, ότι η ελληνική κοινωνία και ο στρατός (που είναι μέρος της κοινωνίας) δεν εκπαιδεύει στρατιώτες αλλά …φαντάρους (τεράστια η διαφορά).

Nik13
Nik13
5 years ago
Reply to  Ηλιας

Πολλες φορες βλεπω οτι για ολα τα στραβα μας μας φταινε οι αλλοι…
Θυμασε εμεις οτι ειμασταν με τους αραβες κ οχι με το Ισραήλ;;;τι κερδιασαμε λοιπον απο αυτο;;;αντιθετα η τουρκια ητανε με το ισραηλ απ το 1960…ξερεις τι κερδισε;;;μπηκε μεσα σε ολα τα λομπυ των ΗΠΑ μαζι τους κ σιγα σιγα περναγε τις θεσεις της σε ολα τα ζητήματα….εμεις ομως υποστηριζαμε το δικαιο των παλαιστινίων κ λργαμε εξω οι φονιαδες των λαων…..
Οταν εχεις τετοια στρατηγικη τξς πλακας για 40 χρονια δεν σου φταιει κανεις για την καταντια σου.
Φτασαμε στο 2010 για να καταλαβουμε οτι πρεπει να φτιαξουμε σοβαρες συμμαχιες κ να κινηθουμε σωστα.

Α.Τ.
Α.Τ.
5 years ago

Σχετικα με το πραγματικο μεγεθος του κοιτασματος, καλο θα ηταν να μη βιαζομαστε… Οι σημερινες -αρχικες- εκτιμησεις ειναι στην πραγματικοτητα ελαφρα χαμηλοτερες των αντιστοιχων του κοιτασματος Αφροδιτη, το οποιο τελικα προσδιοριστηκε στα 4,5 τρις κυβ. ποδια. Αυτο δε μειωνει τη σημαντικοτητα των σημερινων ευρηματων, τη θετει ομως στην πραγματικη της διασταση (πιο αναλυτικα http://www.kathimerini.gr/1012368/article/k-blogs/security-bulletin/amesh-analysh-h-anakalyyh-toy-glaykoy-kai-to-kypriako-termatiko-lng ). Αυτο που μενει να αποδειχτει ειναι η ορθοτητα της επιλογης της Κυπριακης Δημοκρατιας να προχωρησει τους ενεργειακους της σχεδιασμους ΧΩΡΙΣ να διαθετει Πολεμικο Ναυτικο, αρα κ τη δυνατοτητα να επιβαλλει στην πραξη την αποκλειστικη χρηση του υποθαλασσιου πλουτου που υπαρχει εντος της ΑΟΖ της.

MisCo
MisCo
5 years ago
Reply to  Α.Τ.

Η Κυπρος απο μονη της δεν εχει πιθανοτητα να αντιμετωπισει την Τουρκία… θα ηταν αδυνατο να επιβαλλει κάτι χωρις να γινει αυτομάτως escalation. Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι δεν θα πρεπει να χει μια σοβαρη παρουσια στο μέτρο του εφικτου. Αν δεν βοηθησουν και αυτοι λιγο τους εαυτους τους, δεν βλεπω πως θα μπορουσαμε να τους βοηθησουμε και μεις.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  MisCo

+1. Είναι ώρα να πάρουν βάιπερ και καμιά κορβέτα, όπως και υποβρύχια

vasilis0011
vasilis0011
5 years ago

Οι αδελφοί Κύπριοι πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα δώσουν τα πρώτα εκατοντάδες εκατομμύρια στο ΠΝ ώστε εκείνο να είναι σε θέση να προστατέψει τα συμφέροντα μας από τους νέο-Οθωμανούς στην ανατολική μεσόγειο. Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να πατήσουμε ξανά στα πόδια μας μην την αφήσουμε.

Eman202
Eman202
5 years ago
Reply to  vasilis0011

Εδω δεν δινουν λεφτα για να φτιαξουν το δικο του Π.Ν θα δωσουν για το Ελληνικο;
Ειχαν κ συνεχιζουν να εχουν λεφτα σαν κρατος παρα την κριση που κ αυτοι περασαν αλλα δεν κανουν εδω κ χρονια τπτ για να εξοπλιστουν.
Μεχρι πριν απο 3-4 χρονια ολοι οι πλουσιοι Ρωσοι ειχαν τα λεφτα τους εκει.
Ναι υπαρχει εμπαργκο οπλων απο τις Η.Π.Α αλλα υπαρχουν πολλες χωρες που εχουν οπλικα συστηματα που θα μπορουσαν να αγορασουν οι Κυπριοι κ να γινουν “αστακοι”.
Σουηδια,Σερβια, Ρωσια,Ισραηλ,Κινα,Ν.Αφρικη πουλανε σχεδον τα παντα αν εχεις τα λεφτα.
Οι Κυπριοι τοσα χρονια περα απο καποια Α/Α συστηματα δεν εχουν κανει καμι συμαντικη αγορα.

Παλιουρας
Παλιουρας
5 years ago
Reply to  Eman202

Με 20 δις ΑΕΠ, ουτε μπροστα απο την βιτρινα των εμπορων οπλων δεν περνας..

Γιαννης
Γιαννης
5 years ago
Reply to  vasilis0011

Αυτό σκεφτόμουν και εγώ. Πρέπει να γίνει χρηματοδότηση πλοίων για το Ελληνικό ΠΝ άμεσα. Ειδικά γαλλικά πλοία, μιας και παίζει στα οικόπεδα, πιο εύκολα για άμεση χρηματοδότηση με εγγύηση τα μελλοντικά κέρδη. Συμφωνία με Ελλάδα ώστε τουλάχιστον δύο φρεγάτες να είναι πάντα Κύπρο. Και βέβαια αγορά πυραυλακατων και άλλων πλοιων/

Onair
Onair
5 years ago
Reply to  vasilis0011

Πώς να δώσεις λεφτά στο ΠΝ όταν εκκρεμούν δίκες για όλες σχεδόν τις ναυπηγήσεις του.
Οι Ναύαρχοι ήθελαν στη έκθεση τους τα 214 χθες και δόθηκε η παραγγελία απευθείας αλλά τα πήραν μετά από δέκα χρόνια όπως όπως

Μπαμπης
Μπαμπης
5 years ago

Γινεται αν υπαρχει πολιτική βούληση.
Για πρώτη φορά εχουμε συμμάχους αιγυπτο και Ισραήλ, η Τουρκία δεν μπορει να αντιμετώπιση τους πάντες εναντίων της σε κανένα επίπεδο ούτε στο στρατιωτικό, θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί.
Η άσκηση ειναι απλα για εκφοβισμό, δεν τσιμπάμε.
Συνεχείς ασκήσεις της συμμαχίας και έμπρακτη συνεργασία με προμήθεια στρατιωτικού υλικού απο Ισραήλ αλλα και παραχώρηση πλεονάζοντος σε Αίγυπτο.
Ισως η δημιουργία ενός κοινού στόλου με έδρα την Κύπρο και μεταστάθμευση αρμάτων απο Αιγυπτο και Ισραήλ στο νησί να ειναι μια καλη ιδέα.
Ενδεχομενως προσανατολισμένες αμυντικές προμήθειες σε σχέση με τους συμμάχους πχ οι Αιγύπτιοι βάζουν μιστραλ, οι Ισραηλινοί αεροπορία και εμείς υποβρύχια ή ακόμα και αγορά f-35B σε μικρό αριθμό ώστε να επιχειρουν απο τα μιστραλ για άμυνα περιοχής του κοινού στόλου.
Πολλά μπορει να σκεφτεί καποιος αν υπαρχει θέληση…….

ΘΟΔΩΡΗΣ
ΘΟΔΩΡΗΣ
5 years ago

ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΜΕ ΠΟΡΔΕΣ ΔΕΝ ΒΑΦΟΥΝ ΑΥΓΑ.ΜΕ ΤΙ ΩΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ?ΜΕ ΤΑ ΣΑΠΑΚΙΑ 25ΚΑΙ 30 ΕΤΩΝ?ΑΦΟΥ ΕΔΩ
ΜΟΙΡΑΖΟΥΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ.ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΠΛΩΝΦΡΕΝΤΟ ΚΑΠΟΥΤΣΙΝΟ ΚΑΙ ΦΕΙΣΜΠΟΥΚ ΕΜΕΙΣ.ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΠΗΓΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΟ.ΥΠΕΡΣΥΧΡΟΝΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΤΟΡΝΟΙ,ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥΣ,ΤΟΤΕ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟ HUMMER ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΜΑ ,ΟΛΑ ΤΖΙΤΖΙ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΟΝΤΑΝ ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΑΓΩΓΕΣ!!! ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΞΕΡΟΚΟΜΑΤΟ.ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ.ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΑΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ? Η ΧΩΡΑ ΧΑΝΕΤΑΙ,ΠΑΡΑΚΜΗ ΠΑΝΤΟΥ. Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ –
ΓΛΥΚΑΝΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΟΡΒΟΝΗΣ.

agnostosependytis
agnostosependytis
5 years ago

Και οι Έλληνες πρέπει να είναι έτοιμοι όχι μόνο οι Ελλάδ(α)ίτες.
Η Ελλάδα όσον αφορά το τι μπορεί, με τις δεδομένες συνθήκες το έχει εξαντλήσει, η Κύπρος το έχει?
Γιατί σε τελική ανάλυση τα οφέλη των κοιτασμάτων αυτή θα τα πάρει, δεν νομίζω ότι θα δοθεί και κάτι στην Ελλάδα. Οπότε καλό θα ήταν να ακολουθήσει το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου όταν είδε ότι έρχονται κοιτάσματα, επένδυσε στην ασφάλειά της.
Διπλωματική ενίσχυση για αυστηρά διπλωματική αντίποινα σε επίπεδο ΕΕ αν τολμήσουν κάτι, για να μην πω και διπλωματική ενθάρρυνση στον Σουλτάνο να παντρευτεί τον Τσάρο.
Μετά παραγγελία και μερικών οπλικών συστημάτων, πλοία (φρεγάτες και κορβέτες) και δυνατή αντιαεροπορική ομπρέλα μακράς εμβέλειας (ο Σουλτάνος δεν θα έχει πλέον επιχειρήματα κατά της αγοράς τους από την Κύπρο, αφού πήρε και ο ίδιος τώρα).

MisCo
MisCo
5 years ago

Θα περιμένω να δω πλεον καποια κίνηση του τύπου: 2x Sa’ar 6 και ίσως καποια υποβρύχια, με παραλληλη σαφεστατη ενισχυση της ακτοφυλακης με σοβαρα και οπλισμενα σκάφη.

lexandreas
lexandreas
5 years ago

Οι Κύπριοι είναι αδέρφια μας, αλλά ότι είναι του αδελφού μου δεν είναι και δικό μου. Σαν μια μικρή διόρθωση στο άρθρο λοιπόν η Ελλάδα δεν έχει συμφέροντα στην περιοχή ούτε φυσικά υποχρέωση να χρεωθεί μερικά δις ακόμη για να τα προασπίσει.
Αν η Κύπρος πάλι έχει πράγματι την τύχη να βρήκε τα ριάλια του πεζεβέγκη, θα πρέπει να επενδύσει ένα σοβαρό ποσό για να τα προστατέψει. Με το 10% των υποτιθέμενων δις χτίζεις ναυτικάρα, με άλλο 10% και σεβαστή αεροπορία. Και για ότι άλλο χρειαστεί δίπλα της θα βρίσκετε και ο κακόμοιρος μεγάλος της αδελφός…

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  lexandreas

+1

gdmast
gdmast
5 years ago
Reply to  sotbak

+1.
Οι Κύπριοι είναι αδέλφια μας. Και ελπίζουμε να κάνουν αυτό που πρέπει.
Δεν θα πρέπει εμείς να πούμε στους αδελφούς μας το τι θα κάνουν.
Σε ότι αποφασίσουν, να είμαστε δίπλα μας (και δεν ήμασταν πάντα).
Στρατηγικά, όσο πιο δυνατή είναι η Κύπρος, τόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τον νταή της περιοχής. Θα πρέπει για να γίνει το δικό του, να ανοίξει 4 μέτωπα ευθέως (Κούρδους Τουρκίας, Συρία, Κύπρο, Ελλάδα) και άλλα δύο εμμέσως (Ισραήλ, Αίγυπτος).
Όσο “δένει” η Μικρή Συμμαχία (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος), τόσο πιο δύσκολες θα καθίστανται οι μονομερείς και παράνομες ενέργειες κάποιων γειτόνων μας.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  gdmast

+1

dimitrov
dimitrov
5 years ago

Σωθηκαμε ….. γενικώς και ειδικώς …..

ΑΧΕΡΩΝ
ΑΧΕΡΩΝ
5 years ago

Θα καταθέσω έναν αισώπειο μύθο.
Φιλάργυρός τις τὴν οὐσίαν ἐξαργυρισάμενος βῶλον χρυσοῦν ὠνήσατο καὶ τοῦτον πρὸ τοῦ τείχους κατορύξας διετέλει συνεχῶς ἐρχόμενος καὶ ἐπισκεπτόμενος. Τῶν δὲ περὶ τὸν τόπον ἐργατῶν τις παρατηρησάμενος αὐτοῦ τὰς ἀφίξεις καὶ ὑπονοήσας τὸ ἀληθές, ἀπαλλαγέντος αὐτοῦ, τὸ χρυσίον ἀνείλατο. Ὁ δέ, ὡς ἐπανελθὼν εὗρε τὸν τόπον κενόν, ἔκλαιε καὶ τὰς τρίχας ἐσπάρασσεν. Ἰδὼν δέ τις αὐτὸν ὑπερπαθοῦντα καὶ μαθὼν τὴν αἰτίαν ἔφη πρὸς αὐτόν·Μὴ λυποῦ, λαβὼν δὲ λίθον κατάθες ἐν τῷ αὐτῷ τόπῳ καὶ νόμιζε τὸ χρυσίον κεῖσθαι·οὐδὲ γάρ, ὅτε ἦν, ἐχρῶ αὐτῷ. Ὁ λόγος δηλοῖ ὅτι τὸ μηδέν ἑστιν ἡ κτῆσις, ἐὰν μὴ καὶ ἡ χρῆσις παρῇ.
Ελεύθερη Μετάφραση
Κάποτε, ένας φιλάργυρος, πούλησε όλη την περιουσία του. Τα χρήματα που πήρε από την πώληση, τα μετέτρεψε σε ένα βόλο χρυσού και αφού δημιούργησε μία κρυψώνα σε ένα τοίχο (και κατά άλλη εκδοχή στο χωράφι του) τον έκρυψε. Μετά από αυτό, πήγαινε καθημερινά και άνοιγε την κρυψώνα για να βεβαιωθεί ότι ο χρυσός βόλος ήταν εκεί. Οι συχνές όμως επισκέψεις του, στον τόπο αυτό, κίνησαν την περιέργεια ενός εργάτη, ο οποίος δούλευε εκεί τριγύρω. Μία ημέρα λοιπόν, αφού έφυγε ο φιλάργυρος, ο εργάτης πήγε στο σημείο, έψαξε, βρήκε την κρυψώνα και έκλεψε το χρυσάφι. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα, επέστρεψε ο ιδιοκτήτης του βόλου και διαπίστωσε ότι το χρυσάφι είχε κάνει φτερά. Και τότε, άρχισε να οδύρεται, τραβώντας τα μαλλιά του, που έχασε όλη του την περιουσία. Ένας περαστικός, που τον είδε στην κατάσταση αυτή, τον ρώτησε τι συμβαίνει και αφού έμαθε το λόγο, του είπε “Μη λυπάσαι και μην οδύρεσαι. Πάρε μία πέτρα, βάλε την στο ίδιο σημείο και νόμιζε ότι είναι το χρυσάφι διότι, από ότι καταλαβαίνω, ο χρυσός βόλος δεν σου χρησίμευε σε τίποτε”.
https://hellenicnews.com/%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B3%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-ernest-griset-1884/
Αντικαταστήστε τον χρυσό βώλο με το «διπλωματικό κεφάλαιο»,αναθυμηθείτε τα συνθήματα περί «αποσκοπιανοποίησης» και «αποπυραυλοποίησης» της δεκαετίας του ΄90 και πού αυτά οδήγησαν,και έχετε το dejá vú για τα επικείμενα.

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

+1

Cobra Kai
Cobra Kai
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

+1 για τον μυθο.
+1 για την τελευταια παράγραφο.
Και οπου ακουσουμε για αήττητα ελληνικσα νομικα οπλα καλυτερα να παρουμε φτυάρι και να σκαψουμε 2 μετρα λακκο βαθυ.

Αμερικανόφιλος
Αμερικανόφιλος
5 years ago
Reply to  ΑΧΕΡΩΝ

Πολύ εύστοχος ο ΑΧΕΡΩΝ !
Να προσθέσω πως ο λαϊκισμός και η αδράνεια αφαιρούν διπλωματικό κεφάλαιο από μια χώρα και στο τέλος λειτουργεί κατά.

Eman202
Eman202
5 years ago

Εδω δεν δινουν λεφτα για να φτιαξουν το δικο του Π.Ν θα δωσουν για το Ελληνικο;
Ειχαν κ συνεχιζουν να εχουν λεφτα σαν κρατος παρα την κριση που κ αυτοι περασαν αλλα δεν κανουν εδω κ χρονια τπτ για να εξοπλιστουν.
Μεχρι πριν απο 3-4 χρονια ολοι οι πλουσιοι Ρωσοι ειχαν τα λεφτα τους εκει.
Ναι υπαρχει εμπαργκο οπλων απο τις Η.Π.Α αλλα υπαρχουν πολλες χωρες που εχουν οπλικα συστηματα που θα μπορουσαν να αγορασουν οι Κυπριοι κ να γινουν “αστακοι”.
Σουηδια,Σερβια, Ρωσια,Ισραηλ,Κινα,Ν.Αφρικη πουλανε σχεδον τα παντα αν εχεις τα λεφτα.
Οι Κυπριοι τοσα χρονια περα απο καποια Α/Α συστηματα δεν εχουν κανει καμι συμαντικη αγορα.

Onair
Onair
5 years ago

Το δημογραφικό είναι το κύριο πρόβλημα πλέον της Ελλάδας.
Όπλα πανάκριβα και άφθονα έχουν οι Σαουδάραβες αλλά σε χέρια Πακιστανών μισθοφόρων,Κολομβιανών κλπ είδαμε τί αξία έχουν στη Υεμένη.
Επίσης με τέτοιο πληθυσμό το ότι ο Ερντογάν ζητά από κάθε οικογένεια να έχει τέσσερα παιδιά θα έπρεπε να μας προβληματίσει.
Ίσως αυτή η ανθρωποθάλασσα να είναι ο βασικός φόβος του Ισραήλ απέναντι στη Τουρκία μακροπρόθεσμα.

peet14
peet14
5 years ago

Νομίζω ότι κυρίως η πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα και να πράξει ανάλογα .Οι δρόμοι που μπορεί να επιλέξει είναι κατ ουσίαν δύο δηλ Α] να έρθει σε συμβιβασμό με τις απαιτήσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας [αφου κάνουν το σχετικό παζάρι] και Β] να βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη και να αποφασίσει να υπερασπιστεί τα οικονομικά και εθνικά της συμφέροντα.
Το δεύτερο μπορεί να επιτευχθεί τόσο με συμμαχίες αλλά κατ ουσία και με την συμβολή της Ελλάδας .
Κανείς που έχει έστω και ελάχιστο ιχνος ευφυίας δεν αφήνει τη περιουσία του απροστάτευτη και έρμαιο στις διαθέσεις των άλλων .

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  peet14

+1

Γιώργος70
Γιώργος70
5 years ago

1.Πολύ θετική είδηση.Καλό εμπορεύσιμο κοίτασμα Ενδεικτικοί υπολογισμοί για την τάξη μεγέθους.
Αφροδίτη $250 εκ/bcm 6 bcm/έτος=$1.5δις/έτος πιθανό κέρδος για κυπριακή δημοκρατία $400 -$300 εκ/έτος (60/40 ή 40/60 sharing)
Αλλα τόσα από το Γλαύκο μαζεύονται $800- $600εκ/έτος.
Ελπιζουμε και σε νέες ανακαλύψεις(θα επιτρέψουν και το 60/40) και θα δώσουν την δυνατότητα για τερματικό υγροποίησης και΄ανάπτυξη στην Κύπρο.
2.Για τα εξοπλιστικά στα προηγούμενα σχόλια.
Εάν αρχίσει να έχει έσοδα μετα το 2026 με έσοδα από τα 2 κοιτάσματα σε βάθος 15ετιας τα 10δις με 5% “ασφάλιστρο”=500εκ αρα το 2030 μπορεί να κάνει προμήθεια 1 κορβέτας.
https://www.jpost.com/Israel-News/Cyprus-Egypt-sign-MoU-on-gas-export-from-Aphrodite-reservoir-391234
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-21/shell-mulls-15-year-deal-for-israeli-cypriot-gas-partner-says
https://cyprus-mail.com/2018/08/26/hasty-new-gas-deal-could-cost-billions/

gdmast
gdmast
5 years ago

Πέστα Γιώργο.
Γιατί πολλοί νομίζουν ότι από αύριο το πρωί οι Κύπριοι θα έχουν ξέρω γω 10 δις (και το ποσό αυτό για τα επόμενα 100 χρόνια) μόνο για εξοπλισμούς. Και περιμένουν να παραγγείλουν αύριο οι Κύπριοι 5-6 Fremm, 7-8 Belharra, υποβρύχια, 100 F-15 και 50 F-35, καμιά 10αριά συστοιχίες Patriot, καμιά 500αριά Leo2 Α7V κ.λπ.
Σοβαρότητα χρειάζεται, προγραμματισμός, ικανή πολιτική ηγεσία και υπομονή.
Και κανείς δεν λέει ότι κάποιοι εξοπλισμοί δεν είναι αναγκαίοι στο μέτρο του εφικτού (μιλάμε για μια χώρα που επίσης πτώχευσε πρόσφατα και μην το ξεχνάμε αυτό).

peet14
peet14
5 years ago

Αγαπητέ Γιώργο ,όταν ο συμβαλλόμενος κατασκευαστής ξέρει ότι υπάρχουν τα χρήματα για την αποπληρωμή της παραγγελίας έστω και σε βάθος χρόνου ,είναι λογικό να δεί πολύ θετικά την συμφωνία .
Δεν νομίζω ότι οι κατασκευαστές πληρώνονται μετρητοίς με τη παραγγελία ,ούτε φυσικά με τη παράδοση .
Εξ άλλου υπάρχουν και οι διακρατικές συμφωνίες σε επίπεδο κυβερνήσεων .
Το ζητούμενο είναι να θέλει κάποιος να εξοπλιστεί ,όταν μάλιστα υπάρχουν έσοδα .

Giannis
Giannis
5 years ago

Giorgo i sinoliki axia twn mexri simera epibebaiwmenwn koitasmatwn stin kypriaki aoz einai 110 dis euros. Endeiktika to aep i allws to gdp tis kyprou einai 20 dis euro. ..katalabaineis ta megethoi?

Λεοντόκαρδος
Λεοντόκαρδος
5 years ago

Σύμφωνα με το Αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο εδω και χρόνια η αξία των υδρονοναναθρακων της Ελλάδας υπερβαίνει τα 10 Τρις!
Για όσους δεν το έχουν με το σπορ 10.000 δις…
Ας τους δώσουμε κι ένα ποσοστό λάθους, βάλτε όσο θέλετε κατά το δοκούν…
Πόσο είπαμε είναι το χρέος? Απλά για γέλια…
Τροφή για σκέψη και προβληματισμό!!! Αν έχει μείνει αυτή η ικανότητα σε μερικούς……..

FOX
FOX
5 years ago

Ότι μπορεί να υπάρχουν κοιτάσματα δεν σημαίνει ότι είναι και όλα εμπορικά εκμεταλλεύσιμα… το αντίθετο συμβαίνει.

mike sarafis
mike sarafis
5 years ago
Reply to  FOX

Οι πιθανοτητες για εμπορικα εκμεταλλευσιμα κοιτασματα ειναι γυρω στο 25%
Αν νοτια και νοτιοδυτια της Κρητης μονο υπαρχουν 16 στοχοι τυπου Zohr η και μεγαλυτεροι (η αξια του Zohr υπολογιζεται γυρω στα 200-250 δις) τοτε μαλλον ειμαστε καλα

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  FOX

Είναι όμως εξόχως πιθανό από τα 10 τρις το 1 τρις να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο. Αρκεί για πολλά χρόνια αυτό. Αρκεί να ξεκινήσουμε έρευνες κάποια στιγμή…

Λεοντόκαρδος
Λεοντόκαρδος
5 years ago
Reply to  Thras

Fox προφανώς…
Όμως συνήθως τα ποσοστά κυμαίνονται 25-30% που αναφέρει ο Mike,και γω θα το πάω χειρότερα και από αυτό που λέει ο Thrash’s για 1 και θα πω έστω ότι στη χειρότερη για χίλιους δυο λόγους είναι όλο κ όλο το 5% εκμεταλλεύσιμο.
Ξεχνάτε να υπολογίσετε ότι πλέον δεν θα εισάγουμε το 99,..% αλλά θα εξάγουμε όποτε τα οφέλη είναι πολλά περισσότερα από τα κοιτάσματα αυτά κάθε αυτά!

kuazar
5 years ago

Ο υδρογονάνθρακας στην περιοχή είναι αρκετός για να εμπλουτίσει τις δύο χώρες. Εάν οι δύο χώρες αγωνιστούν, θα υπάρξουν 15 εταίροι υδρογονανθράκων. Διαχωρίστε σε 2 και διαιρέστε με 15. τουρκική και ελληνική αγκαλιά,

Thras
Thras
5 years ago
Reply to  kuazar

Επειδή ο γείτονας σου βρήκε πετρέλαιο δεν σημαίνει ότι πρέπει να το μοιραστεί μαζί σου… άλλαξε πλευρό γιατί σε βλέπω λίγο χλωμό!

Φου Μαντσου
Φου Μαντσου
5 years ago
Reply to  kuazar

Αυτη η εντυπωση οτι ολοι σας χρωστανε και πρεπει να μοιρατουν τα κερδη και τα δικαιωματα τους μαζι σας μονο σε ζητιανους αρμοζει.Για να μην πω κατι πιο βαρυ …
Ποιο καθαρη δηλωση φαντασιοπληξιας απλα δεν υπαρχει.
Καλα θα κανεις να μην πας να ψηφισεις στις εκλογες της χωρας σου.

Onair
Onair
5 years ago
Reply to  kuazar

Εκεί στη Ανατολία έχετε κάτι ορυχεία χρυσού που κάποτε ήταν βυζαντινές περιοχές.
Πρέπει να μας δώσετε το μερίδιο μας έχουμε ιστορικά δικαιώματα.
Έχω και άλλα να ζητήσω με την λογική σου αλλά δεν είναι θα συνεχίσω.
Επίσης όσοι σας ξέρουν δεν σας δίνουν τίποτα γιατί του μογγόλου όσα του δίνεις άλλα τόσα ζητάει.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Onair

+1

Παρτακιας
Παρτακιας
5 years ago
Reply to  kuazar

Εγκω μ@λ@κ@ ντεν ειμαι τζοω σαν τα ηπολοιπα τζοα! Ειμαι κτηναρα! Και οπλισμενος μεχρι τα δοντια. Και ωπου σας πετηχω θα σας γκαμιζω μεχρι να πηασετε παιδια με κατσαρα μαλληα που να μου μηαζουν. Ετζι και απλοσετε ξερα σας σε χυντρογκονατρακες θα σας τα κοψω απο την αμασχαλ!
Εκω ενα ειντικο τσεκουρι για κεφαλακια σαν το δικο σου goalοτουρκα. Γκεγκε?
Οι υπολοιποι ειπαμε μην γραφετε σε νορμαλ ελληνικα. Γραψτε ουγκανα σαν εμενα να παρει ο διαλος! Δεν φτανει που εκπαιδευσαμε μια γενια δωρεαν στο Αιγαιο?

sotbak
sotbak
5 years ago

καλό το άρθρο κατευθείαν στο στόχο. Εγώ θα προσθέσω κάτι όμως: Ακόμη και μην υπήρχε κοίτασμα, η Ελλάδα έχει υποχρέωση να διατηρεί αξιόμαχο και αξιόπλοο ΠΝ και μάλιστα με σύγχρονα πλοία. Δείτε την έκταση των θαλασσών μας και τις θαλάσσιες οδούς που διέρχονται από αυτές και δε θα χρειαστεί κανένα επιχείρημα για να πειστείτε ούτε η επίκληση του πάντα υπαρκτού τουρκικού κινδύνου.

Φου Μαντσου
Φου Μαντσου
5 years ago
Reply to  sotbak

Αυτονοητα πραγματα

Νικολάκη Εφέντης
Νικολάκη Εφέντης
5 years ago

Δεν ξέρω αν μου έχει διαφύγει της προσοχής μου αλλά δεν έχω δει στο site κάποιο άρθρο σχετικά με το πρόσφατο επεισόδιο των Τούρκων ψαράδων και της Ρουμανικής Ακτοφυλακής και της σωστής αντίδρασης των τελαυταίων.
Άραγε ποιοί θα είναι οι κανόνες εμπλοκής των Ελληνικών μέσων στην ΝΑ Μεσόγειο; Έχουν συζητήσει καθόλου στην Κυβέρνηση; Ή μάλλον, πρώτα απ’ όλα, έχουν εξηγήσει στον Πρωθυπουργό και στους κους Κατρούγκαλο και Κουίκ τί σημαίνει κανόνας εμπλοκής;

Giannis
Giannis
5 years ago

Αγαπητή ΠΤΗΣΗ,
το εν Ελλάδι πρόβλημα συνιστά στο λεγόμενο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ και την ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΊΑ του Υπουργείου Ενέργειας.
Κάντε μια έρευνα για την διαπλοκή όσων έχουν επιτελέσει ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ στο Υπουργειο Ενέργειας και σε ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ οι οποίοι έχουν να κάνουν με τις ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ φυσικού αερίου από την ΡΩΣΙΑ και ειδικά την GAZPROM.
Είναι ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΆΡΗ, για να σταματήσουμε τις ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ σε ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΕΣ τιμες όπου και κάποιοι ΒΛΕΠΕ ΕΠΑΝΩ, τα βάζουν ΤΣΕΠΗ, από το να μετατραπούμε σε ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟ, με τιμες ενεργειες πολύ λιγότερες, και με πολλά πολλά κρατικά έσοδα..που θα αλλάξουν την οικονομική ΚΑΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ πορεία της χώρας. Αυτο ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ όμως ΙΣΧΥΡΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ…
ΆΡΑ, γυρνάμε στο ΓΝΩΣΤΟ….\
ΕΧΟΥΜΕ ΓΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΟΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.

Νάσος
Νάσος
5 years ago

Αν στο παιχνίδι έχει μπει η ExxonMobil, δε χρειάζεται να ανησυχούμε για τίποτα. Αν θέλουν οι Τούρκοι, ας τα βάλουν με τον 6ο Στόλο, να μην καταλάβουν από πού τους ήρθε. Τόσα χρόνια δεν ήθελαν να λυθεί το κυπριακό, τώρα ας μείνουν με τις περιοχές που δεν έχουν φυσικούς πόρους. Τώρα πλέον το κυπριακό πήρε άλλη τροπή και οι όροι άλλαξαν: θέλουν μερίδιο; Να μαζέψουν τα στρατεύματα κατοχής. Και τζάμπα κάνουν χαζές ασκήσεις, να μας το παίξουν θαλασσοκρατορες οι νομάδες, γιατί δε θα κάνουν τι-πο-τα. Όλα τα άλλαλλα είναι φιλολογία.

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Νάσος

+1από μένα

Anios
Anios
5 years ago

Αν το κοίτασμα είναι από αυτά που δεν αμφισβητεί άμεσα η Τουρκία (λέμε τώρα), ίσως είναι μια καλή αρχή να αποκομίσει ο ελληνισμός της Κύπρου ένα πρώτο μεγάλο οικονομικό όφελος, χωρίς πολλά παρατράγουδα. Από κει και πέρα, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θεωρούν οι ΗΠΑ και λοιποί μεγάλοι παίκτες ότι χρειάζονται/δεν χρειάζονται πλέον την Τουρκία. Θά το πάνε για συμβιβασμό και γενική μοιρασιά των κερδών και με την τουρκοκυπριακή (τουρκική) πλευρά, ή θα υπερασπισθούν έμπρακτα τις ανακαλύψεις, για το καλό της ενεργειακής ανεξαρτητοποίησης από τη Ρωσία σε φ.α., για το καλό της Κύπρου, και για το δικό τους συμφέρον βέβαια. Προκαλούν μελαγχολία οι μη εξοπλισμοί της Ελλάδας και Κύπρου εδώ και χρόνια, όπως και το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας (σε γενικές γραμμές) για να θεωρήσει κανείς ότι η Ελλάδα θα έχει τη βούληση και την ισχύ να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες και των κυπριακών κοιτασμάτων, μόνη της

sotbak
sotbak
5 years ago
Reply to  Anios

+1

Μήτσος Μάντζος
Μήτσος Μάντζος
5 years ago

Αγαπητέ Νικόλα συμφωνω απόλυτα μαζί σου, αλλά για το θέμα των Αλβανών έχω μία διαφορετική άποψη. Πιστεύω ότι το 30% θα πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων, ίσως για να αποδείξουν με πράξεις αυτό που δεν μπορούν να αποδείξουν με λόγια, ίσως για να σκοτώσουν μία για πάντα κάποια κόμπλεξ που τους βασανίζουν, και ακόμα Ίσως ένα πολύ μικρό ποσοστό (τα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ) για την Ελλάδα.
Δεν ξέρω μπορεί και να είμαι εντελώς λάθος , ας ελπίσω όχι.
Κάτι επίσης που συμπληρώνει το σχόλιο σου οπως αναφέρθηκε σε αυτό παρακάτω ο φίλος Tango Alpha και είναι για εμένα το πιο σημαντικό….
Η νοοτροπία των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται σε μία φάση λήθαργου, απάθειας και αδιαφορίας, Χωρίς καμία καινοτόμο ιδέα και ευελιξία, επάνω σε επιχειρησιακά και καθημερινά θέματα. Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρες σελίδες με παραδείγματα αλλά τέλος πάντων, όλοι μας έχουμε υπηρετήσει και γνωρίζουμε πάνω-κάτω τι γίνεται. Εάν δεν αλλάξει αυτό πολύ φοβάμαι ότι το χάσαμε το κορμί πατριώτη.
Υ.Γ. Μην τα βάζετε με τον Νικόλα γιατί την μία είσαι έξω την άλλη απομόνωση.

kakaouskia
kakaouskia
5 years ago

Καλησπέρα
Άκουσα πριν καιρό στο ραδιόφωνο μια συνέντευξη του Νίκου Ρολάνδη (υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανιας και Τουρισμού 1998 – 2003) ο οποίος είχε υπογράψει τη συμφωνία καθορισμού της Κυπριακής ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Είπε ότι από την ΕΕ μας είπαν σαφέστατα ότι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων χωρίς μερίδιο στους Τουρκοκύπριους αποκλείεται. Και αντιπροτάθηκε από την Κύπρο η δημιουργία ταμείου που θα φυλάγεται το ποσοστό που αντιστοιχεί στους Τουρκοκυπρίους από τα κέρδη και όταν με το καλό δεήσουν να επανέλθουν υπό τη νόμιμη κυβέρνηση θα πάρουν το μερτικό τους.
Οπότε χρειάζεται έξυπνη στρατηγική. Δεν λες εξοπλισμοί, λες “έξοδα εξοπλισμού για την ασφάλεια των κοιτασμάτων” και πας και παίρνεις από το Ισραήλ 4-5-6 ραντάρ επιτήρησης και τα ενώνεις με Ισραηλινή αεροπορία / ναυτικό.
Παίρνεις 3-4 φρεγάτες και αντί να τις έχεις Κύπρο – δυστυχώς οτι και να πούμε η Κύπρος είναι πολύ κοντά στις βάσεις τις ΤΗΚ για να υπάρχει χρόνος αντίδρασης – έχεις 1 σε περιπολία, βάζεις μια στο Ισραήλ για συνεκπαίδευση, 2 στη Σαλαμίνα με κάποιο πρόσχημα και λες και στην Τουρκία οτι ευχαρίστως να σταθμεύσεις και 1 στη Σμύρνη αλλά τι κρίμα που δεν με αναγνωρίζεις, τι να κάνουμε.
Λες και στις ΗΠΑ να κάνουνε καμία δήλωση του στύλ “μια χαρά μας συμπεριφέρεται η Κύπρος γι΄αυτό και εμεις θα τη βοηθήσουμε με προνομιακές τιμές σε εξοπλισμό προστασίας γεωτρήσεων από τρομοκρατικές επιθέσεις. Νά ένας κατάλογος με προνομιακές τιμές, διαλέχτε”
Και ούτο καθ’εξής.

βαγγελης
βαγγελης
5 years ago

σαλιο δεν εχουμε να υπερασπιστουμε το αιγαιο δεν μπορουμε πλεον θα παμε και στην κυπρο κ στην αν.μεσογειο για γελια ειμαστε εδω δεν συμφωνουμε να βαλουμε τακακια στα μιραζ fos στα nh90 το μονο θετικο ειναι οτι για να ξεκινησει το πανυγυρι θα παρει κοντα στην δεκαετια αρα πρεπει απο το 20 να παραγγελνουμε πλοια κ αεροπλανα το θεμα ειναι με τη λεφτα την ιδια στιγμη που δεν μπορουμε ουτε το 1δις να παρουμε απο την εε.

Αμερικανόφιλος
Αμερικανόφιλος
5 years ago

Παρόμοια κοιτάσματα θα βρεθούν και στα οικόπεδα της Κρήτης !
Λογικά
Άρα δυο Tico για αρχή (αν και θα ήθελα αν είναι δυνατόν Arleigh Burke) και να κλείσει το θέμα των ναυπηγείων Ελευσίνας με αμερικανική εταιρεία ώστε να πάμε στην ενισχυμένη φρεγάτα FFG (X) 4 + 4 και είμαστε μια χαρά.

sotbak
sotbak
5 years ago

μακάρι

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Προστασία του Αιγαίου με πυραύλους PrSM από MLRS A2

Στις 19 Νοεμβρίου 2024, η Lockheed Martin, σε συνεργασία με τον Στρατό των ΗΠΑ, ολοκλήρωσε με επιτυχία μια ακόμη δοκιμή για την πιστοποίηση έναρξης...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Η Fincantieri παρέδωσε το LPD Al Fulk στο Κατάρ, πλοίο ιδανικό για το ΠΝ μας

Η Fincantieri ανακοίνωσε την παράδοση του αμφίβιου πλοίου LPD "Al Fulk" στο Υπουργείο Άμυνας του Κατάρ. Η τελετή παραλαβής πραγματοποιήθηκε στο ναυπηγείο της εταιρείας...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -