22.7 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΜΥΝΑΗ Ελλάδα θα μπορούσε να παραλάβει κορβέτες νέας γενιάς EPC από το...

Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραλάβει κορβέτες νέας γενιάς EPC από το 2027!

Οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα EPC, γνωστό και σαν «Ευρωκορβέτα», στοχεύουν να έχουν έτοιμο το πρωτότυπο πλοίο του εγχειρήματος το 2026 ή το 2027, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός πρόκειται να συνδράμει στην επιτυχία του προγράμματος αποδεχόμενος αίτημα της Ιταλίας, η οποία παίρνει μέρος εκτελώντας χρέη συντονιστή. Έργο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας θα είναι να βοηθήσει στην εξέλιξη της Ευρωκορβέτας, στηρίζοντας με την εμπειρία του τη διαμόρφωση του κοινού πλαισίου και τον προσδιορισμό των προδιαγραφών και των απαιτήσεων που συνάδουν με τη φιλοσοφία του έργου.

Το πρόγραμμα EPC είναι ενταγμένο στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και ξεκίνησε από την Ιταλία και τη Γαλλία στις 12 Νοεμβρίου 2019, στοχεύοντας στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου πλοίου-πλατφόρμας. Αυτό θα έχει σπονδυλωτή σχεδίαση και δυνατότητα ευέλικτης ενσωμάτωσης αισθητήρων και οπλικών συστημάτων, ώστε να προσαρμόζεται σε ευρύ φάσμα καθηκόντων και αποστολών. Σύμφωνα με τον EDA, κάποιες από τις τελευταίες αναμένεται να είναι η ναυτική επιτήρηση και η προβολή ισχύος. Άλλα καθήκοντα θα μπορούσαν να είναι η διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ποιες θα είναι οι τρεις οι πιθανές διαμορφώσεις της (“Ελληνό”)Ευρωκορβέτας – Πρώτο πλοίο έτοιμο το 2027

Η ένταξη της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020, ενώ η Ισπανία ακολούθησε τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Οι τέσσερις χώρες αποτελούν μέχρι τώρα τον πυρήνα του προγράμματος, αν και υφίσταται ενδιαφέρον από τουλάχιστον ακόμα τρία ευρωπαϊκά κράτη: την Πορτογαλία, την Κροατία και, μάλλον, τη Βουλγαρία.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία θα υπάρξουν τρεις εκδόσεις. Μια κορβέτα βελτιστοποιημένη στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, μια ελαφριά φρεγάτα με Α/Α και ανθυποβρυχιακές ικανότητες και ένα υπεράκτιο περιπολικό. Η επιθυμητή διαμόρφωση για τη χώρα μας εμφανίζεται ως η πιο ισχυρά εξοπλισμένη, αφού εκπρόσωποι του Ιταλικού Ναυτικού ανέφεραν στην εκδήλωση «OPV International 2020» ότι η πιθανή ελληνική έκδοση θα είναι η πλέον βαριά οπλισμένη.

Το ΠΝ συνδιαμορφώνει την Ευρωκορβέτα, η ελληνική έκδοση θα είναι ταχύτερη και ισχυρά οπλισμένη

Επιπλέον, οι ίδιοι συμπλήρωσαν ότι η πιθανή ελληνική έκδοση αναμένεται να έχει σύστημα πρόωσης CODAD (Combined Diesel And Diesel), που θα εξασφαλίζει μια μέγιστη ταχύτητα της τάξης των 28 κόμβων. Συγκριτικά, η έκδοση που ενδιαφέρει την Ιταλία και την Ισπανία προβλέπεται να έχει μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβους, ενώ η αντίστοιχη τιμή για τη γαλλική έκδοση δεν ανακοινώθηκε, αλλά σίγουρα δεν θα φτάνει τους 28 κόμβους. Όλες οι εκδόσεις θα βασίζονται πάνω στο ίδιο βασικό σχέδιο πλοίου, που θα έχει μέγιστο μήκος 110m και εκτόπισμα μέχρι 3.000t. Το πλοίο θα είναι ικανό να επιχειρεί από μικρά λιμάνια.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στην ελληνική περίπτωση η Ευρωκορβέτα θα μπορούσε να θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για την αντικατάσταση κύριων μονάδων μάχης, όπως οι φρεγάτες S. Επειδή όμως είναι μακριά το 2026 ή το 2027, πόσο μάλλον το 2030, το εγχείρημα μπορεί να έχει μόνο συμπληρωματικό χαρακτήρα στο σημερινό πρόγραμμα απόκτησης φρεγατών, ο νικητής του οποίου πρόκειται να ανακοινωθεί σε μερικές εβδομάδες ή μήνες.

Μετά τις 2 (+2) Belh@rra, τι; Η European Patrol Corvette είναι η λύση για τη συνολική ανανέωση του Στόλου του ΠΝ;

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την απόκτηση και διατήρηση ισχυρού στόλου που θα επιτρέπει στην Ελλάδα ισχυρή ναυτική παρουσία και αποτρεπτική προβολή ισχύος, η οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην Ευρωκορβέτα, μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος της «Πτήση» που κυκλοφορεί!

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Thersitis
Thersitis
3 years ago

Προφανώς και ΔΕΝ θα μπορούσε!
Από το “στοχεύουν να έχουν έτοιμο το πρωτότυπο πλοίο του εγχειρήματος το 2026 ή το 2027” μέχρι την οριστικοποίηση των σχεδίων και την ναυπήγηση των πλοίων παραγωγής θα περάσουν χρόνια. Όπως λέτε κι εσείς προς το τέλος, από το 2030 και έχει ο Θεός. Αν φυσικά φτάσουμε ποτέ σε πλοία παραγωγής.
Μέχρι τότε ο χρόνος τρέχει αμείλικτος αλλά εμείς “φέταααα”…

gcp2spot
3 years ago

Νομίζω ότι οι 6 αναβαθμισμένες S αντέχουν μιά 6ετία ακόμα, με κανιβαλισμό των υπολοίπων 4ρων.

Μικρός Ήρωας
Μικρός Ήρωας
3 years ago

Θέλουμε πλοία τώρα! Χρειαζόμαστε πλοία τώρα!

Θέλουμε λύσεις τώρα αγαπητή Πτήση χθες, σήμερα και όχι το 2027!

Θέλουμε λύσεις και πλοία τώρα αγαπητή Πτήση και όχι μετά από 3-5 χρόνια.
Γίνετε να πάρουμε πλοία τώρα γίνετε;

Πως δεν γίνετε να τα πάρουμε άμεσα.
Ώστε δεν υπάρχουν πλοία να τα πάρουμε τώρα άμεσα με
καλύτερο οπλισμό από της φρεγάτες S;

Μάλιστα για μεταχειρισμένα πλοία λέτε και εγώ σας λέω για καινούργια
του κουτιού, με ένα δις θα τα πάρουμε.

Από την Σαουδική Αραβία τα πλοία που φτιάχτηκαν στην Γαλλία για τον
Λίβανο οι πυραυλάκατοι-κορβέτες που έχουν επάνω MICA VL.

Θα αγοράσουμε τους πυραύλους MICA VL NG με εμβέλεια τα 30+ χιλιόμετρα
θα τους βάλουμε στα πλοία και έχουμε την υπεροπλοία στο Αιγαίο και στην θάλασσα, όπως θα την έχουμε με τα Ραφάλ στον αέρα.

Μετά σχεδιάζουμε ότι άλλο θέλουμε με την άνεση μας.
Για της φρεγάτες L θα αναφερθώ χωριστά.

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Amiral Ronarc’h: η πρώτη γαλλική FDI σε αγώνα δρόμου να «συρρικνώσει» τις καθυστερήσεις

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε προ ημερών γνωστός γαλλικός ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα, υπήρξε «επιτέλους λευκός καπνός» για την πρώτη γαλλική FDI, την μελλοντική...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -