Η Γαλλία και η Ελλάδα εργάζονται ενεργά για την επίτευξη μίας συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων των δυο χωρών για την προμήθεια δύο φρεγατών Belharra / FDI για το Πολεμικό Ναυτικό, όπως αναφέρει άρθρο του Xavier Vavasseur στην ιστοσελίδα Naval News, που επικαλείται επίσημες πηγές των γαλλικών ναυπηγείων Naval Group.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Laurent Mourre, Αντιπρόεδρο πωλήσεων για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, η Ελλάδα «ενδιαφέρεται πολύ» για την φρεγάτα Belharra / FDI (Frégate de Défense et d’Intervention), την επόμενη γενιά φρεγάτας για το Γαλλικό Ναυτικό (Marine Nationale).
Ο Mourre υπενθυμίζει ότι τον Ιανουάριο του 2009 η Ελλάδα ανακοίνωσε την έναρξη αποκλειστικών συνομιλιών με τη Γαλλία για πιθανή προμήθεια 6 φρεγάτων πολλών αποστολών (FREMM). Η σύμβαση αυτή δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Κατά τον Mourre, η Γαλλία και η Ελλάδα επανέλαβαν τις συζητήσεις περί φρεγατών πριν από μερικούς μήνες ως φυσική συνέχεια της αρχικής σύμβασης που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Οι διακυβερνητικές συνομιλίες συνίστανται σε πολύ περισσότερα από την απλή προμήθεια πλοίων. Σύμφωνα πάντα με τη Naval News, αυτό που προσφέρεται στην Ελλάδα είναι μια εταιρική σχέση στην οποία το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ουσιαστικά θα συμμετάσχει στο γαλλικό πρόγραμμα FTI, το οποίο διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Προμηθειών ή DGA.
Το σχέδιο αυτό θυμίζει πολύ την πρώτη «Γαλλική πώληση “FMS”», η οποία έχει ήδη υλοποιηθεί δοκιμαστικά στην περίπτωση της προμήθειας τεθωρακισμένων οχημάτων (πρόγραμμα CAMΟ), όπου ο Βελγικός Στρατός προσχώρησε σε πρόγραμμα γαλλικού στρατού για αντίστοιχη προμήθεια.
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει δύο φρεγάτες, με ένα δικαίωμα προαίρεσης για μια επιπλέον σε διαμόρφωση παρόμοια με αυτήν που θα αποκτήσει και το Γαλλικό Ναυτικό (με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των πυραύλων πλεύσης SCALP Navale).
Αυτό θα μεγιστοποιούσε την αξία για τα χρήματα για την Ελλάδα, διότι δεν θα υπήρχαν πρόσθετα έξοδα ανάπτυξης. Τα πλοία του Ελληνικού Ναυτικού θα ναυπηγηθούν σε μαζική παραγωγή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φρεγάτας της κλάσης, που θα παραδοθεί στο γαλλικό Ναυτικό.
Αυτή η πιθανή συμφωνία είναι εκτός των άλλων και ακόλουθη με την πρόσφατη πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης για αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θυμόμαστε όλοι εξάλλου ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε πρόσφατα στον προηγούμενο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ότι ήταν έτοιμος να στείλει φρεγάτες για περιπολία στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Κύπρος διαθέτει μεγάλα πεδία φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της και όπου η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει τις δικές της γεωτρήσεις.
Σχετικά με την πρόσφατη αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο Mourre θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει το ίδιο επίπεδο ενδιαφέροντος για φρεγάτες και πύραυλους πλεύσης.
Ένα (μείζον) ζήτημα παραμένει η χρηματοδότηση του σχεδίου προμήθειας. Ωστόσο, η Naval Group εργάζεται για το θέμα αυτό με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η Ελλάδα έχει ήδη υποβάλει μία επιστολή πρόθεσης (LOI) στις αρχές Ιουνίου, έτσι ώστε η γαλλική πλευρά να μπορέσει να αρχίσει επίσημα να ερευνά και να εργάζεται για λύση με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ο Μουρρέ επισήμανε ότι η ανάγκη του Ελληνικού Ναυτικού είναι καθαρά για φρεγάτες πολλαπλών αποστολών, αλλά ένας αποφασιστικός παράγοντας είναι ο πύραυλος πλεύσης SCALP Navale (NCM) της MBDA. Η Γαλλία προτείνει τομ NCM ως μέρος της συμφωνίας για τις FDI.
Η εισαγωγή του NCM στο Πολεμικό Ναυτικό θα του παρείχε αυξημένες ικανότητες αποτροπής και βαθιάς κρούσης, κάτι που φαίνεται ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, τα πλοία θεωρούνται στρατηγικά μέσα στη δομή της ελληνικής αμυντικής δύναμης.
Οι γαλλικές FDI στην βασική τους διαμόρφωση θα φέρουν «μόνο» 2 κάθετους εκτοξευτές 8 κελιών SYLVER A50 για τους πύραυλους επιφάνειας-αέρος αεράμυνας περιοχής ASTER 30. Οι φρεγάτες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού φέρονται ότι θα διαθέτουν ένα ακόμα κάθετο εκτοξευτή 8 κελιών SYLVER A70 για τους πυραύλους πλεύσης NCM (καθώς και τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά συστήματα αποστολής και κονσόλες).
Όλα τα υπόλοιπα αναμένεται να είναι τα ίδια στην διαμόρφωση των φρεγατών και των δυο χωρών.
Το ζουμι ειναι ποσο θα κοστησουν με οπλα, συντηρηση, ανταλλακτικα. Αν ειναι να αγορασουμε για να λεμε οτι αγορασαμε και φαμε ολο το budget μας δεν αξιζει. Ισως καλυτερα κατι χειροτερο που θα ειναι πιο value for money.
Τα νέα πλοία, έχουν λιγότερες απαιτήσεις συντήρησης και πολύ λιγότερο προσωπικό, απ’ όπου γίνονται οικονομίες κλίμακας.
Συμφωνώ, αλλά εμένα όμως με ενδιαφέρει και το σκαρί. Θα είναι επαρκές για αυτό που το θέλουμε; Είδες οι Αμερικανοί στο διαγωνισμό τους; και στις ΦΡΕΜΜ απαίτησαν ενισχύσεις.
Πιστεύω ότι το ΠΝ θα ζητήσει τις σωστές προδιαγραφές.
“σε διαμόρφωση παρόμοια με αυτήν που θα αποκτήσει και το Γαλλικό Ναυτικό”
Πάλι ετοιμαζόμαστε για μεγάλη συμφωνία βλέπω… θα κλάψουν μανούλες.
Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η σαχλαμάρα συνεχίζετε….
Νομίζω ότι έχει γραφτεί ο εξοπλισμός σε ειδικό άρθρο εδώ και δε νομίζω να αλλάξει για τις φ/γ α/α. Θα είναι 32 (24+8 scalp) +32 (ένα vls για 32 ESSM).
νομίζω μας καλύπτει στη διαμόρφωση που βάζεις
Ε ναι. Νομίζω ότι επαρκεί. Μιλάμε για κάτι εφικτό. Τώρα αν διαθέτεις χρήματα μπορείς να βάλεις ότι θέλεις. Δηλαδή να κάνεις και τους ESSM 64 με ένα ακόμη vls ή/και να προσθέσεις ένα ακόμα vls για άλλους 8 Aster 30 ή όλα μαζί και να βάλεις και 2 RAM (και ότι άλλο θέλεις). Όπως απέδειξαν οι Ισραηλινοί με τις Sa’ ar, ακόμα και σε 2.000 τ. μπορείς να έχεις παπάδες. Αλλά νομίζω ότι κάτι παραπάνω θα ήταν υπερβολικό. 32+32 είναι μια χαρά.
32+32 μόνο μια χαρά; Εξαιρετικά θα έλεγα, τα είχαμε και χθες;
???
Εάν κοιτάξουμε το ακόλουθο:
https://www.navalnews.com/naval-news/2019/07/france-greece-working-on-g-to-g-agreement-for-multi-mission-frigates/
Οι Γάλλοι για να κρατήσουν το κόστος χαμηλά μας προτείνουν πλοία με την ίδια διαμόρφωση με το γαλλικό ναυτικό
Για αεράμυνα τα γαλλικά θα έχουν:
French Navy’s FDIs will come with “just” 2×8 SYLVER A50 cells for ASTER 30 surface to air missiles
https://www.naval-technology.com/projects/fti-medium-size-frigates/
16 ASTER 15 /30 MONO!!
Όσα και οι ΜΕΚΌ!!
Στο γαλλικό ναυτικό θα επιχειρούν με τις HORIZON που είναι φρεγάτες αεράμυνας και πιθανόν του αεροπλανοφόρου τους
Εμείς όμως έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα !
Ο αριθμός των βλημάτων είναι ανεπαρκέστατος ιδιαιτερα εάν θέλουμε επιχειρήσεις στην ανατολική μεσόγειο
Με 2 βλήματα κατά επερχόμενου στόχου το αποθεμa των πυραυλων φτάνει μονο για 8 εμπλοκές
Σε καμια περίπτωση τα πλοία αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν πλοία αεράμυνας
Πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί τουλάχιστον 1 RAM
Και πάλι τα βλήματα είναι ανεπαρκέστατα
Το πρώτο άρθρο γραφει περί πιθανής τοποθέτησης ενός Ακόμα εκτοξευτή A70 στις ελληνικές :
French Navy’s FDIs will come with “just” 2×8 SYLVER A50 cells for ASTER 30 surface to air missiles. The Hellenic Navy frigates would allegedly receive the addition of 1×8 SYLVER A70 cells for the Naval Cruise Missiles (and associated cabinets and racks for mission planning calculators). As previously mentioned, everything else would remain identical, configuration-wise, between the two navies
Μάλλον προορίζεται για τους SCALP NAVAL
Για σύγκριση οι ADELAIDE μπορεί να έχουν 32 ESSM στον 8plo VLS MK41 και άλλους τόσους SM2 στον MK13
Το συμπέρασμα είναι πως θα φορτωθούμε ένα πανάκριβο αλλα ανεπαρκέστατο για τις ανάγκες μας πλοίο για πολιτκούς λόγους
ΠAΛΙ
ESSM στις FTI; έχεις link του άρθρου αυτού;
Ίσως γι’ αυτό να μην αναφέρεται τί θα περιέχει το 4ο VLS;;; Αν οι Gowind των ΗΑΕ συνδιάσουν SETIS με essm blk2 τότε γιατί όχι και οι Belharra..
Αλλάζουν κυβερνήσεις, αλλάζουν υπουργοί….αλλά στις προμήθειες παραμένουμε ότι ναναι! Μην δούμε πανάκριβο μακέτο, δήθεν πρωτοποριακό, να τρέξουμε να το πάρουμε!
Αντί να βάλουμε τις βάσεις για την ανανέωση του στόλου με ένα δοκιμασμένο σκάφος, τρέχουμε να πάρουμε μακέτα ενώ ο υπόλοιπος στόλος σαρανταρίζει! Τουλάχιστον παιδιά, πάρτε και 4-5 ASTER. Μην το πάρετε άοπλο οπως τα U-214….
Δεν υπάρχει τίποτε άλλο με τέτοιους όρους χρηματοδότησης (ακόμη κι αυτοί βέβαια είναι αμφίβολο κατά πόσο είναι εφικτοί).
Η πρώτη Bel ήδη κατασκευάζεται. Μέχρι να ξεκινήσουμε εμείς, όχι μόνο θα έχει απαλειφθεί το όποιο τυχόν ελάττωμα, αλλά μην είναι και ώρα να …..αποσυρθεί λόγω παλαιότητας (λέμε τώρα). Το θέμα δεν είναι εκεί. Και οι Γάλλοι ξέρουν να φτιάχνουν πλοία. Δεν είναι χθεσινοί.
Το είδαμε με τα ΝΗ-90 πόσο χθεσινοί δεν είναι.
Ποια χρηματοδότηση λες, δεν υπάρχει καμιά χρηματοδότηση…
Τα υπόλοιπα ειναι ψευτοδιλήμματα του τύπου μόνο Belharra μας δανείζουν οι Γάλλοι.
Δηλαδή τι άλλο μας πωλούν οι Γάλλοι ενώ εμείς κολλάμε στις Μπελαράδες σαν εμμονικοί;
Καλύτερα να παίρναμε τις FREMM που είναι δοκιμασμένο και σύγχρονο πλοίο. Από το άρθρο δεν κατάλαβα , τους SCALP τους δίνουν ή όχι; Γιατί αυτοί είναι που κάνουν την διαφορά για τα γαλλικά πλοία.
Τους δίνουν. Η γαλλική διαμόρφωση δεν τους περιλαμβάνει, η ελληνική (god bless) θα τους περιλαμβάνει.
ζω ένα όνειρο, μη με ξυπνάτε……
Οι Γαλλοι μας περνανε για “αμερικανακια” πολυ εμφανως. Πουλανε το SAMP-T μαζι με τεχνογνωσια στην Τουρκια και εμας μας πουλανε απευθειας απο τα ναυπηγεια τους πλοια που ειναι σαφων υπο-οπλισμενα σε σχεση με το ανταγωνισμο! Ουτε τεχνογνωσια ουτε καν λαμαρινοδουλεια! Οποιος κανει μια τετοια προσφορα δεκτη θα πρεπει να περασει ΕΙδικο Δικαστηριο… Ή Belha@ra με ναυπηγηση στην Ελλαδα στην διαμορφωση που την θελει το ΠΝ (32 κελια και οχι 24) με μεταφορα τεχνογνωσιας (ακομα μας χρωστανε τα αντισταθμιστηκα απο την 1η αγορα Mirage-2000) ή τιποτα.Ας πανε να βρουνε αλλα κοροιδα να πουλησουν! Το ΠΝ εχει πολυ ΜΕΓΑΛΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ για να το “πουλησει” τοσο φτηνα στα Γαλλακια.
Μας τις προσφέρουν με χρηματοδοτικούς όρους τύπου νόμος Κατσέλη, είναι θρασύ να έχουμε και παράπονο. Η διαβόητη για τη “λιμπερτινίστικη” στάση της στην εξαγωγή όπλων Γαλλία είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που θα δεχόταν να πουλήσει τέτοια πλοία με τέτοιους για τον πωλητή όρους. Κανείς άλλος.
Το “υπο-εξοπλισμένα” είναι μάλλον άκυρο αφού τα πλοία του γαλλικού ΠΝ θα είναι ακόμη πιο υποεξοπλισμένα από τα δικά μας.
Όποιος θέλει customιές και λαμαρίνες και ζάντες και αεροτομές πρέπει να έχει και λεφτά. Δε μπορεί να τις απαιτεί. Αφού η Γαλλία δε μπόρεσε να έχει τα βασικά, όπως στοιχειώδεις εγγυήσεις γρήγορης αποπληρωμής και εύλογες σε αριθμό και χρόνο δόσεις, δε μπορεί να μας δώσει κάτι πέρα από τα βασικά. Απλό.
Επισης σε τι ακριβώς ναυπηγεία θα τις φτιάχναμε? σε αυτα που δεν μπορούν να τελειώσουν τις vita?
Χωρια που οταν δεν εχεις φράγκο και δεν εχεις και επιλογές χρηματοδοτησης αγοράζεις οτι σου πασάρουν ή τίποτα. παλι καλά να λέμε που ειναι και μπελχαρα και οχι τίποτα πιο ακατάλληλο για τις ανάγκες του ΠΝ μας.
Τι χρηματοδοτήσεις νόμου Κατσέλη γράφεις, που τα είδες γραμμένα αυτά τα πράγματα;
Αν δε κάνω λάθος, εδώ, μεταξύ άλλων. Υποτίθεται πως ο λόγος που δεν κοιτάμε για καμιά φρεγατάρα De Bazan ή De 7 Prov. ή ούτε καν για FREMM/FREDA είναι πως η Γαλλία είναι η μόνη χώρα διατεθειμένη να μας προσφέρει κάποια πλοία με τόσο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης/αποπληρωμής, είτε αυτοί λέγονται “κέρδη ομολόγων” είτε πολλές άτοκες δόσεις είτε οτιδήποτε. Αν υπάρχει άλλος λόγος, σαφώς κάνω λάθος. Έχω οδηγηθεί όμως να πιστεύω ότι το ΠΝ δεν κυνηγάει πλοίο που δε πιάνει ούτε 30 κόμβους απλώς επειδή κόλλησαν νόσο τρελών αγελάδων.
“Σύμφωνα πάντα με τη Naval News, αυτό που προσφέρεται στην Ελλάδα είναι μια εταιρική σχέση στην οποία το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ουσιαστικά θα συμμετάσχει στο γαλλικό πρόγραμμα FTI, το οποίο διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Προμηθειών ή DGA.”
Εξαιρετικά νέα (!) και αναμένουμε επίσημες ανακοινώσεις. Θέμα αποτελεί η επιλογή CIWS. :hmm:
Το πραγματικό θεμα ειναι αν θα εχουμε να πληρώσουμε CIWS. Αν και ειχε αναφερθει πως μας επιτρέπεται να βάλουμε δικό μας phallax αν θυμαμαι καλα.
Οντας λιγο ασχετος, ποση υπολογιζεται η διαρκεια ζωης των Belharra? Απο οτι εχω διαβασει, η τελευταια απο τις Kortenaer ηρθε με τιμη 38,5 εκατ, η οποια αν και σε τιμες 2002, ακουγεται εντυπωσιακα χαμηλοτερη απο τα αντιστοιχα 500εκατ που ακουγονται για τις Belharra. Φυσικα μιλαμε για μεταχειρισμενα πλοια και κατωτερης δυναμικης, αλλα η διαφορα στην τιμη δεν παυει να με εκπλησσει
Οι S αγοράστηκαν τότε ως πλοία υπό απλοσυρση με σχτικά παρωχημένα συστήματα, για αυτό και ακολούθησε εκσυγχρονιαμός μέσης ζωής (ΕΜΖ).
Η FDI βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας και παραδίδεται καινούρια.
Απλά δεν υπάρχει σύγκριση…
Οποιος καταλαβε τι θα εχουν τελικα απο Sylver πανω οι 2 ελληνικες να σηκωσει το χερι !!!!Για Ciws ουτε λογος !!!!
Γιατι διακυβερνητικη ρε παιδια?
Γιατι 2?
Παλι τα ιδια?
Αφου οι 9 S θα χρειαστουν αντικατασταση αμεσα.
Γιατι δεν γινεται ενας σχεδιασμος μακροπροθεσμος για 6 ας πουμε τουλαχιστον πλοια κ παμε παλι σε τετοιες λυσεις.
Θα ξεπερασουμε τον εαυτο μας αν παρουμε 2 γαλλικες κ 2 με αμερικανικα οπλα.
Ναι μεν οι 10!!! και οχι 9 S Θελουν αντικατασταση ,αλλά δεν χρειαζετε ολες να ειναι τουμπανιασμενες FDI …Θα προτιμούσαμε 4 τουμπανιασμενες και 6 Γαλλικης διαμορφοσης … Στο μελλον μπορει να παρουμε ακομα 2 αμερικανικες τουμπανιασμενες και 4 κανονικες .Οι αριθμοι και η ποιότητα μοιράζονται στο χρόνο ….Ίδωμεν ….
1) “The Hellenic Navy would be getting two frigates, with an option for additional ones”
Δηλαδή η option είναι ανοικτή, δε αναφέρει additional one ΑΛΛΑ additional ones..
https://www.navalnews.com/naval-news/2019/07/france-greece-working-on-g-to-g-agreement-for-multi-mission-frigates/
2) Μένει να δούμε τί ακριβώς σημαίνει “A major partnership”…
3) Ίσως είναι ώρα για τη Κύπρο να πάει σε προμήθεια 2+2 Gowind…
Ο Αλέξης έγραψε το άρθρο που παίζει με τις λέξεις !!!! Btw στο παραπάνω άρθρο μιλάν για 2 οχτάδες Aster 30 ,και μια 8αδα για Scalp . Στην θέση της 4ης οχτάδας θα έχει μια μεγάλη τρύπα ? Επιπλέον MIca ? Ciws ? Τα αρθρα εχουν πολλες λογικες τρυπες !!!!
είναι πολύ συνηθισμένο θέσεις για μελλοντικά VLS να μένουν κενές και καλυμμένες μέχρι να γίνει δυνατόν (είτε οικονομικά είτε τεχνικά) να τοποθετηθούν. Δείτε τις ταϊβανέζικες La Fayette για παράδειγμα όπου όλος ο χώρος πίσω από το κύριο πυροβόλο είναι… απλά κενός και φλατ. Επειδή εσείς δεν το γνωρίζετε αυτό, δεν συνεπάγεται το άλμα λογικής ότι τα άρθρα έχουν «λογικές τρύπες».
Συγκρινεις τις ταιβανεζικες υποεξοπλησμενες La Fayette με τα πλοια αεραμυνας περιοχης που θελει το ΠΝ ? . Απο αυτα που εχουμε διαβασει για τις ελληνικες προδιαγραφες τα κελια ειναι λιγα και οχι να αφηνουμε τρυπες . Πλοια αεραμυνας περιοχης με 16 πυραυλους δεν εχει ματα γινει .
Θα συμφωνησω με το οτι το 16 ειναι λιγο…
Γιατι δεν κοιτανε κατι ετοιμο κ αριστο οπως οι de zeven δεν μπορω να καταλαβω
Τι άριστο εννοείς; Η τεχνολογία που αναφέρεσαι είναι 20ετίας και παρωχημένη.
Ο Νικόδημος περιέγραψε μια παγκόσμια πρακτική που ισχύει για όλα τα πλοία, δηλ. ότι θέσεις για VLS πολλές φορές μένουν κενές για να συμπληρωθούν μετά. Τίποτα δεν αλλάζει σε αυτό είτε μιλάμε για La Fayette είτε για AAW FFG/DDG.
Τι εννοείς ? Υποτίθεται οτι θα βάζαμε πάνω σε κελιά 24 Mica +24 Aster +8 Scalp ,και τώρα πάμε για 16 αστερ +8 Scalp . Είναι χαοτική η διάφορα … Δεν αναφέρει πουθενά για επιπλέον κελιά χωρίς απλά να είναι γεμάτα με πυραύλους από την αρχή …. Δεν θα αφήσουν χώρο για τίποτα .Τα Scalp λογικά θα μπουν οριζόντια στο μπροστα μερος πισω απο τα κάθετα 16 Aster .Και όλα αυτά γίνονται για να μην αυξηθεί πολύ το βάρος μάλλον … ο χώρος για τα 24 εχτα κελιά των mica μαζί με τα κελιά και του πυραύλους μαζι με τον χορο για τα 8 απο τα 24 αστερ +τα κελια και του πυραύλους απλά τελείωσαν .Όπως τελείωσε και το 127mm .Μιλαμε για χειρότερες AAW προδιαγραφές απο τις 15χρονες formidable της συγκαπουρης που είναι μικρότερες και φθηνότερες . Πάει και η πολυστρωματικη άμυνα
Για την Κύπρο μια καλή λύση θα ήταν και οι Ισραηλινές sa’ar 6, τούμπανο!!! Και κανένα υποβρύχιο scorpine καλό θα ήταν.
“Σύμφωνα πάντα με τη Naval News, αυτό που προσφέρεται στην Ελλάδα είναι μια εταιρική σχέση στην οποία το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ουσιαστικά θα συμμετάσχει στο γαλλικό πρόγραμμα FTI”
Το ζουμι ειναι εδω.Αρκει να μην επαναληφθει το ιδιο με τα 214.Μια “διαφορετικη” εκδοση που θα μπορει να προσφερεται και να αναπτυσεται και τα εσοδα απο πιθανες πωλησεις θα πηγαινουν και στο ΠΝ(Κυριως σε αποπληρωμη των τριων πρωτων πλοιων και αργοτερα στην αγορα πιο ελληνοποιημενων εκδοσεων)
Ακούγονται κι άλλα, ότι προτάθηκε από ελληνικής πλευράς η ανάληψη υποκατασκευαστικού έργου για τις FTI, για το σύνολο της παραγωγής της NG (και όχι μόνο για την ελληνική παραγγελία) αλλά επίσης και κατασκευή 2 επιπλέον μονάδων στην Ελλάδα (άρα μιλάμε για 2+2 μονάδες).
Όλα αυτά βέβαια είναι υπέροχα ευχολόγια, το θέμα είναι να βρεθεί η χρηματοδότηση.
Για το τελευταίο η γαλλική πλευρά θέλει την πλήρη δέσμευση από μέρους μας ότι η υπόθεση είναι “κλεισμένη” ώστε να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με διάφορα τραπεζικά ιδρύματα. Γενικά, δεν είναι εύκολο, αλλά θεωρούν ότι με την οριστική απάντηση από μέρους μας ότι τις θέλουμε τις FTI και θα τις πάρουμε, μπορεί να βρεθεί μια λύση.
Το πρόβλημα είναι ότι η μοναδική από τη δική μας πλευρά απάντηση είναι ότι υπάρχει “σοβαρό ενδιαφέρον” και δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση για την προμήθεια. Κάτι λογικό όμως, καθώς υπάρχουν ακόμα κάποια ασαφή στοιχεία σχετικά με το κοστολόγιο και ως γνωστόν πλέον μετράμε και το τελευταίο ευρώ. Μια λεπτομέρεια που είχε διαρρεύσει πριν λίγο καιρό ήταν ότι δεν είχε δωθεί οριστική απάντηση από γαλλικής πλευράς για την διαμόρφωση των σκαφών, ακόμα και για των “σίγουρων” 2.
Θεωρώ ότι είναι καθαρά πολιτική η απόφαση. Αν δεσμευτούμε στην προμήθεια των FTI (ουσιαστικά θεωρήσουμε την απόφαση του ’09 ως δεδομένη) μπορούμε με την προμήθεια των 2 τουλάχιστον σκαφών να έχουμε μια βάση για την εξεύρεση χρηματοδότησης. Από εκεί και πέρα ανάλογα με την εκάστοτε λύση, προχωράμε.
Λέτε να ‘χτυπήσουν’ οι γάλλοι τον σκαραμαγκά στον διεθνή διαγωνισμό πώλησης που ετοιμάζεται για του χρόνου? Ενδιαφέρον. Ενδιαφέρουσα και η ‘αντίδραση’ αμερικανών (onex) και γερμανών (214) σε αυτή την περίπτωση…
Μπορεί στο παρασκήνιο (συνεννόηση ΗΠΑ-Γαλλίας) να πάρουμε Φ-35Α και ΦΤΙ και να πάρει και η ΟΝΕΧ με την LM τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Νομίζω η Γερμανία δεν έχει ελπίδες εκτός αν δεχθούμε ότι με την κυβερνητική αλλαγή έχει αυξηθεί η πιθανότητα προσέγγισης με τη Γερμανία….
Είναι το σενάριο που θα οδηγήσει τις ΕΔ σε μια άλλη εποχή. Η αναβάθμιση των F-16 και των ΜΕΚΟ θα είναι η ενδιάμεση λύση. Πολιτικά και οικονομικά έχει νόημα. Την Γερμανία πάντως να την ξεχάσετε, όπως και την Αγγλία και την Ολλανδία και τις χώρες που αυτές επηρεάζουν. Δεν είναι θέμα κυβερνήσεων. Η Γερμανία λειτουργεί ως proxy της Rosneft στην ΕΕ. Η BP κσι η Shell προσπαθούν να βρουν τρόπους να μπουν στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής, επίσης μέσω Τουρκίας. Η όλη ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου, είναι πολιτική επιλογή των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ. Φυσικά αυτοί επιθυμούν μια pax americana που θα κάνει την μέγιστη δυνατή ζημιά στη Ρωσία αλλά θα φέρει κέρδη για τις εταιρίες τους. Οι μεγάλοι έχουν διαλέξει πιόνια, δεν είναι εποχές για ανεξάρτητη και υπερήφανη εξωτερική πολιτική. Δυστυχώς είμσστε καταδικασμένοι να είμαστε χρεωμένοι στον αιώνα τον άπαντα προκειμένου να επιβιώνουμε ως έθνος και αυτό θα γίνει και πάλι, τουλάχιστον ας φροντίσουμε να είμαστε με την σωστή πλευρά.
Aντε πάλι με τις Belhara!!
Ονειροβατούμε με μια τάση μεγαλομανίας
Εδώ βασιζόμαστε σε δωρεές να αλλάξουμε τις γεννήτριες στις S και από την άλλη ονειρευόμαστε ψηφιακές φρεγάτες με κόστος πάνω από 1billion each!
Οι φρεγάτες αυτές υπαρχουν μονο ως ψηφιακή μακέτα!
Έχουν τελείως ξένα με το Ναυτικό οπλικά ηλεκτρονικά μηχανολογικά και πάει λέγοντας συστήματα
Με όπλα και απόκτηση ανάλογης υποδομής μιλάμε για πάνω από 1 billion το πλοίο
Χωρια το τεράστιο ρίσκο που αναλαμβάνουμε με πλοίο που δεν έχει ναυπηγηθεί ακόμα
Ξεχάσαμε τη περιπέτεια με τα 214?
Ποτε θα παραδοθεί το 1o πλοίο?
2025? 2026? 2028? και βλέπουμε
Πως πάμε μέχρι τότε?
Με τις S?
Η χρηματοδότηση τους επίσης είναι μάλλον αδύνατη
Με διαθέσιμα 500MILL το χρόνο και το πρόγραμμα εκσυχρονισμού των F16 να τρέχει τι θα χρηματοδοτηθεί
τοπρίλες? MEKO Upgrade? UH60R?
Χωρίς τις ανάγκες των άλλων κλάδων
Δεν βγαίνουν τα νούμερα!!
Πρέπει να αγοράσουμε τορπίλες να εκσυχρονίσουμε τις MEKOνα κοιτάξουμε για κάνα αξιοπρεπές μεταχειρισμένο
(Adelaide,F122/F123) και ελικόπτερο UH60
και THATS ALL για το ναυτικό until 2025 !!
Συμφωνώ απόλυτα. Αν θέλουμε τέτοιες αγορές θα πρέπει να μπορούμε να τις καλύψουμε από τον προϋπολογισμό χωρίς να επηρεάσουμε τα πλεονάσματα. Αυτό σημαίνει νέους φόρους ή ορθολογισμό του κράτους ή μείωση της φοροδιαφυγής (κατά πάσα πιθανότητα λίγο από όλα). Εναλλακτικά βέβαια μπορούμε να κάνουμε τις κινήσεις αυτές που απαιτούνται για την ανάπτυξη της οικονομίας μας και τότε δεν θα έχουμε ανάγκη κανένα στο Eurogroup να μας πει τι θα αγοράσουμε αλλά αυτό σημαίνει ολοκληρωτική αλλαγή του τρόπου που λειτουργεί η χώρα.
εντωμεταξύ ο βασικός λόγος που τα περισσότερα πλοια μας εχουν θεμα με τις ηλεκτρομηχανές είναι επειδή ο ναύσταθμος δεν εχει αρκετές θέσεις στο δικτυο του για να τροφοδοτήσει τα πλοια που δενουν σε αυτόν! με αποτέλεσμα αυτα να εχουν μονίμως αναμμένες ηλεκτρομηχανές 24/7 αναγκαστικά!
Τέτοιου είδους κατάχρηση υλικού το λες και ποινικό αδίκημα.
Επειδή δεν έκανες το κόπο να απαντήσεις στο σχόλιο που σου απάντησα στο Defencereview.gr, και έκανες copy-paste το σχόλιο σου και στη @NavalDefence, θα ποστάρω αυτούσια την απάντηση μου, μήπως και δεήσει ο Κύριος και απαντήσεις.
Quote:
“Ένα πρόγραμμα προμήθειας & εγχώριας ναυπήγησης 6 έως 8 πλοίων, θα είναι της τάξης €3-4.2Δισ το οποίο θα διαρκέσει μια 10ετία και η αποπληρωμή του 15 έτη και δεν θα είναι εμπροσθοβαρής.
Οι προβλέψεις βασίζονται ότι στο κομμάτι που αφορά τη Γαλλία (πλοία, αισθητήρες, όπλα, συστήματα) θα υπάρξει κάποιας μορφής δωρεά ή έκπτωση έως 10% της συνολικής αξίας.
Επίσης η Ελληνική οικονομία εφ’ όσον αρχίσει να αναπτύσσεται με μεγαλύτερους του 1.5-2% ρυθμούς, αντίστοιχα ποσοστιαία θα αυξάνεται και το budget των ΕΔ διατηρώντας σταθερό το 2%/ΑΕΠ.
Μια ετήσια ανάπτυξη μεσοσταθμικά μεταξύ 3-4% επί μια δεκαετία τουλάχιστον, πράγμα καθόλου αδύνατο, με αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και με επιτόκια κοντά στο μηδέν, σημαίνουν αθροιστικά €82Δισ κατά μέσο όρο πρόσθετο ΑΕΠ και εκ τούτου €1.65Δισ, επιπλέον του υφιστάμενου, ποσό στο προϋπολογισμό των ΕΔ με σταδιακό ρυθμό ανόδου.
Αν εν μέσω κρίσης βρέθηκαν €500Εκ για τα P-3…, να μην έχεις αμφιβολίες ότι δεν θα προκύψουν ετησίως min επιπλέον €300Εκ για τα πλοία”
Unquote
Σημείωση ότι το €1.65Δισ αύξηση του προϋπολογισμού των ΕΔ σε βάθος δεκαετίας, δεν σημαίνει νέο δανεισμό, γιατί προέρχεται από πιστώσεις του προϋπολογισμού, λόγω αύξησης φορολογικών εσόδων που προκύπτουν από την αύξηση του ΑΕΠ, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε περαιτέρω ποσά που ούτως ή άλλως θα οδηγηθούν από την νυν κυβέρνηση προς τις ΕΔ, ή που θα εξοικονομηθούν από αναδιάρθρωση στρατιωτικών δομών, συνέργειες και οικονομίες κλίμακος και των 3 όπλων, δηλαδή μια κανονικότητα που εφαρμόζεται σε όλα τα αναπτυγμένα κράτη.
Τι?
Ποιος?
Που?
Σιγά μην μου γλύτωνες!! 😡
Σου απάντησα από χθες το βραδυ η σήμερα το ξημέρωμα
Δεν το βλέπω να το χει ανεβάσει
Τζάμπα τόση ώρα γράψιμο
Θα το ξαναγράψω τώρα εν συντομία άντε να θυμηθώ όλα τα references και links
Αλλιώς θα έρθεις να μου κτυπάς κάνα κουδούνι μεσημεριάτικα 😆
ivycris εμενα μου αρεσει αυτο που λες αλλά θα ηθελα να ακουσω και απο αλλους αν ισχυει στη πραξη γιατι δεν ξερω απο τετοια
Τα επιτόκια δανεισμού πέφτους
Η ποσοστική χαλάρωση έρχεται
Τα F-35 και οι FTI ακολουθούν
Όσο στην Τουρκία προσγειώνονται S400 και Su-35 (όπως ακούγεται) μαζί με Ρωσικές δηλώσεις Τουρκο-Ρωσικής συνεκμετάλευσης των υδρογοναθράκων της Μεσογείου τόσο η αξία της Ελλάδος αυξάνεται.
Τώρα όλοι θα τρέχουν να πουλήσουν….
Αν τα βρουν στα λεφτά καλός να έρθουν αλλα με essm, ram και με ενα καλο ραντάρ, sea fire ή κατι ανάλογο…….δεν ενδιαφερόμαστε για scalp έχει η αεροπορία…..
Φρεγάτα του 1 δις με όπλα σημαίνει……εισαγγελέας……
Το οτι εχει η ΠΑ scalp δεν σημαινει οτι δεν χρειαζεται το ναυτικο κατα την δικη μου αποψη.
Φαντασου 4 FTI να μπορουν να να ριξουν ανα πασα ωρα 32 scalp 1000km μακρια?
μαζι με 10 scalp που μπορει να ριξουν τα -5 στο πρωτο κυμα επιθεσης μας κανει ενα αντε δυο αεροδρομια ανενεργα η οτι αλλο στοχο επιλεχτει…
Πολυ ωραίο το σεναριο οπως το περιγράφεις…..
Θα μπορούσα να σου πω πολλά…… ενα μονο θελω να σε ρωτήσω πόσες χώρες ξερεις να έχουν αγοράσει πυραυλους 1000km;
Αν παντως μας δώσουν προτιμώ να εκτοξευτούν απο τα U214…..
Μονο 2 χώρες κατα την γνώμη μου μπορούν να παραβούν τους κανονισμούς η ΗΠΑ και η Β.Κορεα…..
Παρεπιπτόντως 32 scalp naval *8εκ= 256εκ!
Όσο 3 f-35 δηλαδή!
Η γαλλια εριξε καμια 10αρια στη Συρια απο τις FREEM σιγουρα.
Εχουν πανω απο 1.000 βεληνεκες κ δεν κοστιζουν 8 μυρια!!
3 πρεπει να κανουν.
Μεγαλη ελευθερια να τα εχεις στα πλοια σου γιατι οπως λεει και ο φιλος andreasmp412c απο τα διχιλιαρα ποσα θα ειναι διαθεσιμα εκεινη τη στιγμη κ ποσα θα περασουν?
Υποστρατιγικη κρουση και στο ΠΝ δεν βλεπω αρνητικο κανενα.
3,5-4εκ για τον γαλλικό λαο για εμάς τα δίπλα.
Ο scalp naval αναπτύχθηκε γιατι η ΗΠΑ αρνήθηκε να δώσει tomahawk στην Γαλλία!
Missile Technology Control Regime Αυτο ειναι το πρόβλημα εχουμε υπογράψει και εμείς και οι Γάλλοι και οι Τούρκοι που βάζουν γαλλικούς κινητήρες στους SOM τους.Ευκολα ξεχειλώνεις τα 299km σε 550km (scalp eg) αλλα >1000km ειναι to much…..ισως στα μουλωχτά μικρός αριθμός για υποβρύχια….
Jassm er για τα viper μας σε λιγο καιρό ισως πιο ρεαλιστικό και οικονομικό σεναριο (λένε θα δώσουν στην Πολωνία για να αντιμετωπίσουν τους iskander) γιαυτο είπα μόνον ΗΠΑ και Β.Κορέα έχουν τέτοια δύναμη……
Φυσικα και το καλύτερο όπλο για την Ελλάδα ειναι ένας stealth cruise με εμβέλεια 1000km (που θα εκτοξεύεται και απο τα Γιάννενα) αλλα θα πρεπει να τον φτιάξουμε μόνοι μας…..
μα οι γαλλοι το ειχαν πει ξεκαθαρα οτι μας δινουν παντως. δεν μπορουμε να βασιστουμε στο οτι και καλα λεει ψεμματα η τουρκια για τους δικους της και να φυγουμε απο τη συνθηκη?
Με τις διαθεσιμοτητες των mirage ποσους scalp λες να μπορουμε να ριξουμε;
Αρα πρώτα fos και μετα fdi……
εγώ που μενω στο αεροδρόμιο βλέπω αρκετά να πετάνε καθε εβδομαδα σε ασκησεις….
δεν γραφω αριθμο σχηματισμών δεν κανει αλλά πετανε….
Μα αφου λεγανε 700 με οπλα οτι κοστιζει τελικα το κομματι… (ενταξει οχι scalp στη τιμη αυτη φανταζομαι). το ειχε πει η πτηση νομιζω
Θα πρεπει να παρατηρησω οτι ο λεγομενος «λογαριασμος» δειχνει να εχει αυξητικες τασεις που μπορουν να φτασουν σε δυσθεωρητα επιπεδα. Μεχρι σημερα, ειμαστε μαρτυρες μιας προσπαθειας αγορας τοσο μεταχειρισμενων οσο και νεας ναυπηγισεως πλοιων απο πλευρα ΠΝ. Ισως τελικα το μαγικο νουμερο σε πλοια με αυξημενες ΑΑ δυνατοτητες να ειναι το «5» και οχι κατι λιγοτερο. Εκεινο που μπορω να παρατηρησω ειναι οτι μεσα στους επομενους 12 ή 24 το πολυ μηνες θα «κληρωσει» το «λαχειο» και του US NAVY για το προγραμμα FFG(X). Μεχρι σημερα, εκτος απροοπτου πιστευω οτι μια «βελτιωμενη» FREMM μπορει τελικα να αποδειχτει οτι θα ειναι ο νικητης. Η επιλογη λοιπον για συνεχιση των διαδικασιων με την DCNS, ισως να ειναι «βιαστικη» εαν πρωτα δεν γνωρισουμε το αποτελεσμα του αμερικανικου διαγωνισμου για πολλους λογους.
Σε γενικες γραμμες η αποφαση για «Γαλλικα FMS» δεν φαινεται οτι αποτελει κατι το διαφορετικο σε σχεση με την παραδοσιακη τραπεζικη χρηματοδοτηση που προσφερουν παραδοσιακα οι Γαλλοι με την υποστηριξη του Γαλλικου Υπουργειου των Οικονομικων προς τους πιθανους πελατες. Για να εχει καποια αξια το γαλλικο “FMS”, αυτο θα πρεπει να προσφερει και καποιο «κερδος» που να επιτρπει και στο ελληνικο ΥΠΟΙΚ να χαμογελουν. Ζουμε σε δυσκολους καιρους και μια επιλογη που θα επιβαρυνει εστω και με λιγα εκ. € παραπανω μπορει να κανει την διαφορα στα ματια πολλων.
Πρεπει να παρατηρησω οτι υπο το πρισμα των προσφατων εξελιξεων ο Σκαραμαγκας σαν Ναυπηγιο μπορει πλεον να θεωρειται παρελθον. Ισως τελικα αυτο που θα μεινει θα επιβιωσει σαν ενα τμημα του Ναυσταθμου της Σαλαμινας. Απο εκει και περα, σε οτι αφορα τις ναυπηγισεις μενουν η Ελευσινα, η Σκυρος και καποια μικροτερα σε δυνατοτητες ναυπηγια οπως πχ εκεινο της Χαλκιδας. Τι θα συμβει; Θα μεινουν ολοι εκτος «νυμφωνος»; Γιατι αυτο που βγαινει προς τα εξω με την φραση «μαζικη ναυπηγιση» ειναι ο μονος που ευνοειται απο την συνδιαλαγη μεταξυ γαλλιας και Ελλαδας ειναι το ναυπηγειο που ναυπηγει τις FTI για το Γαλλικο ΠΝ. Με βαση το προγραμμα των FREMM, οι FTI θα παρουν την θεση των FREDA στην ναυπηγικη κλινη, με τις ελληνικες να επιτρεπουν να αυξηθει ο αριθμος απο «5» σε 7 ή 8 πλοια με οριζοντα ολοποιησης σε βαθος περιπου 12 ετων ολων των πλοιων. Οι παραλαβες των ελληνικων πλοιων μαλλον θα ειναι μετα απο 6 ή 7 χρονια το 1ο (2ο ή 3ο κατα σειρά), και μετα απο 9 ή 10 χρονια το 2ο (5ο ή 6ο κατα σειρα), με την λεγομενη «οπσιον» να κλεινει τον κυκλο των ναυπηγησεων (8ο κατα σειρα). Ας μην ξεχναμε οτι με τα σημερινα δεδομενα τα χρονοδιαγραμματα των ναυπηγησεων ειναι προσαρμοσμενα αποκλειστικα στα 5 πλοια του γαλλικου ναυτικου. Οποτε η κοπη των ελασματων στα τροποιημενα ελληνικα πλοια θα ξεκινησει το πολυ μετα απο 3-4 χρονια απο σημερα οταν τουλαχισοτν οι πρωτες 2 FTI θα βρισκονται σε εξαιρετικα προχωρημενο σταδιο ναυπηγισης, Σε τελικη αναλυση ο περιορισμος στις τροποποιησεις στην αρχικη γαλλικη σχεδιαση, μαλλον οφειλονται και σε αυτους τους λογους.
Θα πρεπει να επιστησω την προσοχη οτι για μια αλλη φορα η σχεδιαση που αγοραστηκε απο το γαλλικο ΠΝ απο τις παρελθουσες περιπτωσεις των FREMM και FREDA διαφερει σημαντικα σε σχεση με τις ελληνικες επιδιωξεις. Τιθεται λοιπον το θεμα: Εαν στα μεγαλυτερα πλοια υπηρχε προβλημα χωρου και καταλαμβανομενου ογκου που οδηγησε σε καθολου «ομορφες» πατεντες για να τετραγωνησει ο κυκλος και για να χωρεσουν τα επιπλεον οπλα που επιθημουσε το ΠΝ, πως γινεται να μην παει χειροτερα σε μια μικροτερη σε διαστασεις σχεδιαση οπως η συγκεκρημενη; Πως γινεται χωρις μια ριζικη αναθεωρηση των ναυπηγικων σχεδιων;
«Κουτσουρεμενα» πολεμικα πλοια αξιας 1,5 δις € θα αποκτησει το ΠΝ; χωρις να μπορει εστω και με μετασκευη να τα φερει στα μετρα του σε 2ο χρονο επειδη δεν χωρανε τα «καλουδια»; Οι τεραστιες διαφορες στην αντιληψη μεταξυ γαλλων και ελληνικων φαινονται εδω και πολλα χρονια απο τις διαφορες μεταξυ των FREMM και των FREMM-GR, των FREDA και των FREDA-HN.
Last but not Least: Και ολα αυτα μονο και μονο για να βγει το πολιτικο «γραμματιο» με τις FREMM του 2008; Βιαζονται;!
Εκτός αν τα ελληνικά πλοία ναυπηγηθούν στην Ελλάδα….
Υπαρχει το ζητημα της αναφορας σε «..μαζικη παραγωγη..» που αφηνει λιγες αμφιβολιες για το ναυπηγειο που θα κλειθει να ναυπηγησει τα ελληνικα 2 ή 3 πλοια σε βαθος χρονου και δεν ειναι αλλο απο το γαλλικο. Δυστυχως η μεγαλη ναυπηγικη μοναδα και αυτη που ταυτοχρονα εχει την μεγαλυτερη εμπειρια και προϊστορια στα προγραμματα του ΠΝ ειναι ο Σκαραμαγκας και οχι η Ελευσινα ή η Σκύρος! Βεβαια αυτο δεν σημαινει οτι και τα δυο ναυπηγεια που εχουν σωθει απο του «χαρου τα δοντια» δεν μπορουν να ναυπηγισουν τα πλοια αυτα, αλλα και παλι, υπαρχει μια συνδιαλλαγη μεταξυ ελλαδας και Γαλλιας η οποια μαλλον θα προβλεψει οτι τουλαιχστον το 1ο πλοιο θα ναυπηγηθει στην Γαλλια και τα υπολοιπα στην Ελλαδα οπως συνεβη με τις ΜΕΚΟ και προταθηκε και παλαιοτερα με τις Gowind, μονο που συζηταμε για μολις 2 πλοια με το 3ο σαν «οπσιον» να μην ειναι καθολου σιγουρο, καθως, στις περισσοτερες περιπτωσεις των εξοπλιστικων προγραμματων των ΕΕΔ οι οπσιον, με ελαχιστες εξαιρεσεις, ποτε δεν μετατρεπονταν σε νεες συμβασεις. Οποτε τελικα ολη η φασαρια θα γινει για να ναυπηγηθει ενα και μοναδικο πλοιο στην Ελλαδα; Εκει περα οι Γαλλοι μπορουν να πονταρουν οτι θα παρουν την ναυπηγιση και του 2ου πλοιου στην Γαλλια, καθως ηδη εκει στην DCNS λειτουργει ενας ρονταρισμενος μηχανισμος ναυπηγησεων. Οποτε ναυπηγησεις στην Ελλαδα, …γιοκ!
Εαν λοιπον τα πλοια καταληξουν να ναυπηγουνται σητν Γαλλια εκεινο που μενει ειναι απλο: Να μπουν οι ελληνικες αμυντικες εταιριες σαν υπεργολαβοι σε ολο το φασμα του προγραμματος και των 7 ή 8 ναυτικων μοναδων.
Στο νεώριο της Σύρου απ’ότι ξέρω είναι το τρίτο μεγάλο ναυπηγείο της Ελλάδας! Υπάρχει και στην Σκύρο;
«..Στο νεώριο της Σύρου απ’ότι ξέρω είναι το τρίτο μεγάλο ναυπηγείο της Ελλάδας! ..»
Ειναι ακριβως εκεινο. Δεν ειδα το λαθος μου. Εχεις απολυτο δικηο, σε ευχαριστω πολυ για την παρατηρηση.
Μακάρι να έπαιρναν οι Γάλλοι τον Σκαραμαγκά αλλά από ό,τι κατάλαβα αντί για ναυπήγηση στην Ελλάδα προτείνουν μεγαλύτερη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα. Μένει να δούμε τί σημαίνει το πολλά υποσχόμενο “A major partnership”… 🙂
όλο και κάτι θα γίνει εδώ, αλλά δεν ξέρω αν είμαστε σε θέση και αυτό το λίγο να τα φέρουμε εις πέρας….
Οι μεχρι τωρα ενδειξεις κυριως απο τον ιδιωτικο τομεα της ελληνικης αμυντικης βιομηχανιας ειναι παρα πολυ ενθαρρυντικες. Τα οσα ερωτημα μπορουν να υπαρξουν μαλλον θα πρεπει να επικεντρωθουν στον λεγομενο Κρατικο βραχιωνα της αμυντικης βιομηχανιας. Οποτε το ζητημα που τιθεται ειναι πως ειναι δυνατο να ξεπεραστουν αυτες που ειναι γνωστες σαν «αγκυλωσεις», οποιαδηποτε μορφη και να εχουν. Δες για παραδειγμα το ζητημα με το τεχνικοεργατικο προσωπικο που λειπει στην ΕΑΒ και που δεν βρισκει λυση επειδη εδω και μηνες λειπει η υπογραφη (εγγριση) για προσληψεις απο τον Υπουργο των Οικονομικων.
Τεχνολογικα και τεχνογνωσιακα, τα κενα και οι ελλειψεις που μπορουν να εντοπιστουν και να θεωρηθουν οτι πρεπει να καλυφτουν απαραιτητα πρι απο την οποιαδηποτε συμμετοχη μιας ελληνικης εταιριας σαν υποκατασκευαστη σε συγκεκρημενα υποσυστηματα, μπορουν να λυθουν ειτε κανοντας χρηση των ΑΩ, χρεωνοντας για παραδειγμα με συντελεστη 12 (οπως εγινε στο παρελθον με αλλα προγραμματα) την μεταφορα της τεχνολογιας και της τεχνογνωσιας, οπως εγινε στα Leo2A6Hell, ειτε με μια απευθειας επενδυση χρηματων με την υποστηριξη του Ελληνικου Κρατους, πραγμα που θεωρω επι της αρχης σαν την καλυτερη επιλογη. Απο εκει και περα η διαπραγματευση για το τι μεριδιο στην «τουρτα» θα εχουν οι ελληνικες εταιριες εξαρταται απο τις ικανοτητες αυτων που θα εκπροσωπησουν την Ελληνικη πλευρα σε ενα τραπεζι διαπραγματευσεων. Ο σκοπος ειναι να παρουμε οσο το δυνατον περισσοτερα χωρις να εχουμε καθολου αμφιβολιες και ενδιασμους.
η εαβ εχει παρει αρκετο κοσμο τους τελευταιους 12 μηνες. εχω 2-3 κολλητους που δουλευουν μεσα. ενας ειναι στα Ρ3 κιολας.
Ίσως η μεγαλύτερη συμμετοχή ελληνικών εταιριών στο πρόγραμμα να είναι προτιμότερη εως ότου συνέλθουν τα ναυπηγεία…
Ισχύει. Δεν είμαστε στο ’70. Σήμερα το κλειδί είναι η ενσωματωμένη τεχνολογία, όχι η ναυπήγηση. Η επίσημη αγαπημένη πολλών εδώ, η δανέζικη huitfeldt χτίστηκε στην Λιθουανία. Δεν είναι κακό να συντηρείς τα ναυπηγεία σου, αλλά μπορείς να ναυπηγήσεις με χαμηλό κόστος παντού. Την διαφορά την κάνουν πλέον τα ηλεκτρονικά και τα όπλα φυσικά. Το Ισραήλ δεν φτιάχνει αεροσκάφη ούτε πλοία, αλλά μπορεί να μετατρέψει τα πάντα και να τα φέρει στα μέτρα του. Γι αυτό και η ελληνική συμμετοχή σε ένα διεθνές πρόγραμμα είναι επιβεβλημένη.
μονο καλο θα σημαινει παντως
Νωρίτερα ή αργότερα πρέπει να πάμε σε καινούρια πλοία. Από μεταχειρισμένα σε μεταχειρισμένα θα συνεχίζετε το βιολί και θα μιλάμε ανά δέκα χρόνια για την αντικατάσταση τους. Οι μπελχάρα και οι φρεμ θα αργήσουν να έρθουν και γι’αυτό άμεσα πρέπει να πάρουμε 2-3 μεταχειρισμένα. Μέσο- και μακροπρόθεσμα να μπούμε μαζί με γους Γάλλους σε ναυπήγηση καινούριων πλοίων και στην Ελλάδα+τεχνογνωσία+όλλα τα απαραίτητα όπλα.
Φέρτε τα μωρά στην πίστα … να γίνει της κακομοίρας. Αλλά όχι 2 φρεγάτες ρε παιδιά …. 2 στα Γαλλικά ναυπηγεία και 4-5 στα Ελληνικά …
Ταχεία κατασκευή για τις πρώτες 4εις και οι υπόλοιπες χρόνο με τον χρόνο.
Skalp naval να βλέπω παντού, exoset και aster 30 …..
Μην ξεχάσουν όμως να ζητήσουν F21 για τα T214 …
Αντε μπας και πάρουμε μπροστά καμιά φορά ….
Η ερωτηση παραμενει…Στην Τουρκια δινουν τεχνογνωσια του SAMP-T , δηλαδη ρανταρ, πυραυλων κτλπ. Και ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ δεν ειναι τοσο καλοι “φιλοι” οσο με εμας. Εμας τους “φιλους” τους μας εχουν γραμμενους !!!!
Ζητήσαμε τεχνογνωσία κάπου και δεν μας την έδωσαν? Αυτά περι φιλίας τώρα δεν νομίζω πως έχουν νόημα σε συζητήσεις ενηλίκων
Η Τουρκία είχε λεφτά, ζήτησε να μπει και μπήκε. Αν μπορούσαμε και θέλαμε, θα είχαμε κάνει το ίδιο. Δε θα τρέχουν οι άλλοι από πίσω μας να μας παρακαλάνε μήπως θέλουμε να μπούμε σε αυτό ή εκείνο το πρόγραμμά τους.
Ίσως οι Τούρκοι τους πληρώνουν.
Συγγνώμη, αλλά που το διάβασες ότι η Γαλλία δίνει τεχνογνωσία ραντάρ και πυραύλων των SAMP-T στην Τουρκία; Γιατί τέτοιου είδους τεχνογνωσία δε δίνεται τόσο εύκολα. Και σίγουρα δε δίνεται σε χώρα που εναγκαλίζεται τόσο σφιχτά με τη Ρωσία. Κάτι μου λέει ότι οι Γάλλοι πλέον θα είναι πολύ φειδωλοί στην προσφορά know-how στη φίλη και γείτονα, εκτός κι αν θέλουν οι τυχόν μελλοντικοί S-600 να περιέχουν και Γαλλική τεχνολογία…
Πως ακριβως μας εχουν γραμμενους; Με το να μας παραχωρουν ολα τα διαθεσιμα οπλα τους σε καθε πλατφορμα βλ scalp exocet? Με το να μας δινουν συμμετοχη στο πιο συγχρονη φρεγατα που παραγουν? Θες να δεις λιγο τι οπλα δε μας αποδεσμευουν οι αμερικανοι κ να το ξανασκεφτεις;
Show me the money !!
Κανείς δεν περιμενει θαύματα απο τον Κυριάκο
Αλλα το να φτασει να δανείζεται η Ελλαδα με το ιδιο επιτόκιο που δανείζεται η Αμερική λεει πολλά
Και εδω ακριβώς ειναι το κλειδί για τη λύση τής χρηματοδότησης. Άλλος πελάτης η ελλαδα πριν δύο μήνες αλλος σήμερα
Απλα κάποια στιγμή η γκρίνια και μιζέρια που μας διακατέχουν θα πρέπει να μείνουν στην άκρη για το καλο της χώρας
Πολύ σωστή παρατήρηση, το κόστος δανεισμού είναι κρίσιμης σημασίας!
Δεν είναι! Δεν μπορούμε να δανειστούμε άλλα για να τα φάμε (με ποινή άμεσης χρεοκοπίας ακόμη κι αν απλά το σκεφτούμε 🙂 ) και όσα έχουμε πάρει (-120 δις του PSI που τα έχασαν οι πιστωτές μας) έχουν ήδη μπει σε μακροχρόνιο δανεισμό με πολύ μικρά επιτόκια μια και μπήκαν εγγυητές οι Ευρωπαίοι.
Οπότε οικονομικά δεν μας επηρεάζει σημαντικά και σίγουρα δεν είναι κρίσιμο
Είναι σημαντικό βέβαια στο το ότι οι Αγορές αγοράζουν τα δάνειά μας από την ΕΖ, το αντίστροφο δηλαδή από αυτό που είχε γίνει με τα Μνημόνια.
Αν τα επιτόκια ήταν μεγάλα αυτή η διαδικασία θα σταματούσε και θα πηγαίναμε για άλλο ένα μνημόνιο!
Αν το εννοείς έτσι ok αλλά δεν μας σώνει λεφτά το μικρό επιτόκιο γιατί ήδη το έχουμε!
σωστός
Το σημερινό momentum είχε προεξοφληθεί εδώ και 2 τουλάχιστον χρόνια. Για το τι θα έρθει τους επόμενους 6-12 μήνες κράτα μικρό καλάθι.
Για ποια προεξόφληση μιλάς ;
Το Μάρτιο μόλις δανείστηκε η Ελλάδα με 3,7% !
Το μήνυμα πέρασε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές΄
Όσο για το μέλλον, ο Ντράγκι μόλις προχθές ανακοίνωσε την παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης (αυτής που χάσαμε τα τελευταία 3 χρόνια)
Σκέψου να καταφέρουμε να μπούμε στο πρόγραμμα αυτό….κάτι αλλάζει ακόμα και με μικρό καλάθι
Μια δική μου άποψη είναι ότι το καλοκαίρι του 15 οι Αμερικανοί πρόσφεραν στην Ελλάδα και στη μονή κυβέρνηση που θα μπορούσε να το περάσει αυτό στο λαό μια πρόταση ή μαζί μας και σώζετε την οικονομία και τη χώρα σας ή συνεχίζετε τα μισολογα και καλή σας τύχη. Όπως λες σήμερα μετά από 3 χρόνια η Ελλάδα και Αμερική έχουν το ίδιο επιτόκιο δανεισμού . Πιστεύω λοιπόν ότι εκεί παίχτηκε το παιγνίδι όλο όσο αφορά τα σημαντικά θέματα της χώρας από κει και πέρα το πώς θα διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία της χώρας την οικονομία και γενικά την διοίκηση της, είναι κάτι που θα το δούμε σύντομα. Η ΝΔ μιας και κυβερνάει τώρα θα πρέπει να διώξει τα βαρίδια και να δώσει θέσεις σε άξιους πολιτικούς Βοριδιδες Γεωργιάδης κτλ ούτε απέξω από υπουργείο δε πρέπει να περνούν και δεν είναι τυχαίο ότι από τις ευρωεκλογές και μετά δεν κινείται τπτ από το Ισραήλ
Το 2015 απλώς αποφύγαμε τον γκρεμό και μας έδωσαν παράταση χρόνου
Αλλά απλά ζώντας στην παράταση, δουλειά δεν γίνεται
Το Μάρτιο δανειστήκαμε με 3,7% και προχθές με 2% !
Και αυτά πριν την ένταξη της χώρας στη ποσοτική χαλάρωση (αυτήν που χάσαμε το 2016).
Όσο για το Ισραήλ, φαντάζομαι ότι προτιμά κάποιον υπουργό ακροδεξιό παρά αριστεριστές τρομοκράτες στην Πρεσβεία του
Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ Βορίδη/Γεωργιάδη και άλλα υπολείματα. Το Λικούντ δεν είναι δεξιό κόμμα με εθνικιστικές θέσεις που συνεργάζεται με ακραία εθνικιστικά, δεξιά και υπερορθόδοξα κόμματα για να έχει την εξουσία στο Ισραήλ; Οι θέσεις και οι πράξεις του Ισραήλ έναντι άλλων λαών της περιοχής είναι στα πλαίσια του ανθρωπισμού και της καλής γειτονίας;
Το πραγματικό ζήτημα που τίθεται εν τέλει δεν είναι ότι κάποιοι ακολουθώντας την τύφλωση της ιδεολογίας τους μιλάνε εχθρικά για τους εβραίους ή αρνούνται το ολοκαύτωμα. Αυτοί αποτελούν πολύ μικρή μειοψηφία άλλωστε ως γνήσιες κότες τα πήρανε όλα πίσω και ζήτησαν συγνώμη.
Το θέμα είναι ότι ενώ καιγόμαστε τόσο πολύ για τα βάσανα ενός άλλου λαού (και καλά κάνουμε) ως γνήσια γατιά δεν αναγνωρίζουμε και δεν έχουμε εντάξει και εμείς στη δική μας πολιτική τη Γενοκτονία των Ελλήνων αλλά και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών από την Τουρκία. Από το Ισραήλ εκεί έχουμε να πάρουμε μαθήματα. Δεν είναι ζήτημα εθνικισμού αλλά ελάχιστο αίτημα επιβίωσης να απαιτείς από εισβολείς και γενοκτόνους (π.χ. Γερμανούς και Τούρκους) να αναγνωρίσουν και να αποζημιώσουν. Αν δεν το πετύχεις αυτό θα το ξανακάνουν, και το ξανακάνουν.
Εάν δανειστούμε έστω και με χαμηλό επιτόκιο αυξάνεται το χρέος!
και είμαστε ήδη στο 180% του GDP!
https://www.ceicdata.com/en/indicator/greece/government-debt–of-nominal-gdp
εκτος οριων συμμετοχής στο EURO:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Euro_convergence_criteria
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα του τύπου θα πάρουμε ένα δανειακi και ξεμπερδευσαμε!
Επιπλέον οι Γάλλοι δεν φημίζονται για τέτοιου είδους διευκολύνσεις
Διάβασες το άρθρο του defencepoint περί M2000 / FOS?
https://www.defence-point.gr/news/mirage-2000-5mk-2-zontani-apodeixi-oti-to-ellas-gallia-symmachia-isos-stereitai-periechomenoy?pop=1
Όταν για τα 400 mil FOS των M2000 δεν κάνουν διευκόλυνση και ζητάνε τα λεφτά upfront νομίζεις πως θα δώσουν κάτι acceptable για μας για τα billions των belhara?
Αν δανειστείς και αντικαταστήσεις υπάρχων δάνειο με επιτόκιο 5% με άλλο επιτοκίου 2% τότε έχεις κερδίσει πολλά χρήματα…
Το δάνειο, είναι δάνειο, σαφέστατα
Από την στιγμή όμως που έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, το επιτόκιο είναι το κλειδί !
Με χρέος 350 δις, 1% χαμηλότερο επιτόκιο ισοδυναμεί με 3,5 δις ετησίως
Επίσης για το χρέος, έχω την εντύπωση ότι είναι σημαντικό χαμηλότερο από το 180% καθώς έχουμε δανειστεί πολλά δις (γύρω στα 20 νομίζω) για το λεγόμενο μαξιλαράκι, αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα
Από κει και πέρα, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα κατεβάσουμε τα βρακιά στους Γάλλους, λες και δεν υπάρχει άλλος προμηθευτής
ckfurius εχεις ενα δικιο αλλά καιγονται να κανουν εξαγωγες στο συγκεκριμένο πλοιο και νομιζω οτι εκει βασιζεται και ολη η φαση. Πιστευω εκει θα βοηθησουν. τα μιραζ ειναι ισως αλλο θεμα.
2 πλοία είναι λίγα.
Στο αφιέρωμά σας (T 391), υπονοείται ότι η τιμή των 3,8 δις ευρώ για 5 πλοία δεν περιλαμβάνει CIWS, αλλά ότι οι Γάλλοι εξετάζουν τα συστήματα Mistral Simbad RC & CIWS RAPIDFire. Χωρίς CIWS δεν αξίζει καν να συζητάμε, δεν αντιμετωπίζουμε πειρατές ή δουλέμπορους στο Αιγαίο! Και φυσικά αναμένω να επιλεγεί είτε το RAM είτε το Millenium, πιθανότατα το πρώτο για ομοιοτυπία με επίπτωση στο κόστος.
Οι πύραυλοι Scalp Naval μου φαίνονται περιττή και δαπανηρή πολυτέλεια. Θα ήταν καλύτερη η ενσωμάτωση 32 Aster 30 που αφορούν τον κύριο ρόλο του πλοίου για το ΠΝ. Οι 2 + 1 εκτοξευτές δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Αφού μπαίνει 3ος στον ίδιο χώρο μπαίνει και 4ος.
Ο παραπάνω έξτρα φόρτος, 18 τόνοι για τους 2 επιπλέον εκτοξευτές και 7.200 κιλά για επιπλέον 16 Aster 30 και 7.300 kg για τον εκτοξευτή RAM με τους πυραύλους του, πόσο αλλάζουν τα δεδομένα για το αξιόπλοο του πλοίου και κυρίως την τελική του ταχύτητα (που τώρα είναι στους οριακούς 27 κόμβους)? 32,5 εξτρά τόνοι όλοι πάνω από το κέντρο βάρους του πλοίου δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Θεωρώ πάντως ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση το αναλυτικότατο άρθρο σας του Δεκεμβρίου, υπερκαλύπτει τα όποια νέα σε πληρότητα. Ελπίζω αν αγοραστούν οι Belharra να αγοραστούν με πλήρη σύνθεση και με δικαίωμα προαίρεσης για 2 τουλάχιστον επιπλέον μονάδες σε χαμηλότερη από την αρχική τιμή (που με την αγορά πυραύλων και τορπιλών δεν πέφτει κάτω από 850 εκατομμύρια με τίποτα, για 2 μόνο πλοία!).
Είχα γράψει την Κυριακή (20/07) πως η προσέγγιση με την Γαλλία δεν είναι προσωπικό απωθημένο ή ευχολόγιο. Η βούληση για την ενεργοποίηση του καναλιού χρηματοδότησης, υπάρχει από Γαλλικής πλευράς. Στην περίπτωση των FREMM, η Γαλλία είχε επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο και ο εντεταλμένος να το εφαρμόσει, ήταν γαλλικός τραπεζικός όμιλος που λειτουργούσε τότε στην Ελλάδα. Οι Γάλλοι θεωρούν πως η Ελληνική πλευρά οπισθοχώρησε τότε μπροστά στην επικείμενη οικονομική κρίση. Περιμένουν λοιπόν συγκεκριμένες δεσμεύσεις πριν ενεργοποιήσουν πάλι των μηχανισμό που παραμένει επί δεκαετία εν υπνώσει. Tα προφανή οφέλη, είναι η δυνατότητα χρηματοδότησης, η συμμετοχή του ΠΝ ως εταίρου στο πρόγραμμα και η αποδέσμευση συστημάτων που δύσκολα μπορουν να αποκτηθούν από άλλους προμηθευτές. Αν γνωρίζετε την ύπαρξη αντίστοιχης προσφοράς από αλλού, να το συζητήσουμε. Ίσως δεν μιλάμε για ανάπτυξη εγχώριας σχεδίασης ή ναυπήγηση σε Ελληνικά ναυπηγεία, που κάποιοι το θεωρούν κακό, προσωπικά διαφωνώ αν αυτό σημαίνει καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων (που θα χρωστάμε) και καλύτερους χρόνους ολοκλήρωσης του προγράμματος. Υποκατασκευαστικό έργο και εμπειρία, μπορουν να αποκτηθούν από άλλα προγράμματα, πιθανή ολοκλήρωση συστημάτων στην Ελλάδα, εκσυγχρονισμό άλλων μονάδων κ.α. Προσωπική κρίση, αλλά δεν νομίζω πως υπάρχει αυτή την στιγμή η δυνατότητα (ούτε ο χρόνος) για πιο ουσιαστική συμμετοχή (μέσω των ελληνικών ναυπηγείων) σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Το δεύτερο που επιβεβαιώνει το άρθρο, είναι πως το ΠΝ, έχει αποφασίσει να αποκτήσει στόλο φρεγατών πολλαπλών ρόλων, με μέσο εκτόπισμα. Άλλοι το βλέπουν με την αγγλοσαξωνική προσέγγιση “jack of all trades, master of none”, αλλά το ΠΝ κρίνει πως δεν μπορεί (για οικονομικούς λόγους και στελέχωσης) να διατηρεί μεγάλες και εξειδικευμένες μονάδες για το περιβάλλον του Αιγαίου και θέλει ο κορμός των μονάδων επιφανείας να μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε αποστολή. Υπό αυτό το πρίσμα, οποιαδήποτε άλλη επιλογή για τις μελλοντικές μονάδες του ΠΝ (FREMM on steroids ή σκέτες, Α26, Zeven Provincien, F-125 κ.α.), μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε fora, αλλά η ταπεινή μου άποψη είναι, πως δεν είναι ρεαλιστική, για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Αν το ΠΝ προχωρήσει σε αυτό το δρόμο, πιθανότατα αυτό θα επηρεάσει και το πρόγραμμα των ΜΕΚΟ (από άποψη διαμόρφωσης). Μένει το ερωτηματικό της άμεσης κάλυψης των αναγκών που φυσικά λόγω των γεωπολιτικών δεδομένων είναι φλέγον (εδώ μένει να δούμε τι ακριβώς εσήμαινε η πρόταση του κ.Μακρόν). Το θέμα της διαμόρφωσης προφανώς και δεν θα λυθεί σε αυτό το στάδιο, επομένως ο καθένας μπορεί να εύχεται ό,τι επιθυμεί. Η ζωή η ίδια στηρίζεται όμως σε συμβιβασμούς.
Αν δίνουν χρήματα οι Γάλλοι, η λύση για το ΠΝ ειναι μια Gowind σε διαμόρφωση όπως αυτή που ακούγεται για τα ΗΑΕ. Όλα τα άλλα είναι μεγαλομανίες
Ναι θα παμε με gowind στην ανατολικη μεσογειο να καλυψουμε το καστελοριζο. Δε το κλεινουμε καλυτερα το μαγαζι να μη ξοδευομαστε;
δεν νομίζω ότι το ΠΝ θέλει gowind, μην ανησυχείς. Tο ζήτημα είναι να βγει το σενάριο και η ενίσχυση του ΠΝ να γίνει πραγματικότητα
Ενώ θα πας με μια ή δύο FTI και τις S να καθαρίσεις φαντάζομαι.
καθε FTI λογικα θα πηγαινει παντου με μια ΜΕΚΟ τουλάχιστον. ετσι αλλάζει το θέμα.
Οι ΜΕΚΟ θα εκσυγχρονιστούν σε πολύ περιορισμένο βαθμό, δεν πιάνουν μία μπροστά σε μια Gowind ή κάτι αντίστοιχο με σημερινή τεχνολογία.
Πολυ σωστα το λες.
Ενας σχηματισμος απο 1 FTI, 2 Gowind & 2-3 S.V και δεν πλησιαζει τιποτα
Και η Belharra ως εκτόπισμα συμβιβασμός είναι. Οι Γάλλοι προτίθενται να τις χρησιμοποιούν σαν ελαφρές φρεγάτες, δίπλα σε Fremm και Horizon. Το περιβάλλον του Αιγαίου είναι που τις κάνει ιδανικές για το ΠΝ γιατί με εκτόπισμα 4,000τ. μπορούν να παρέχουν και Α/Α προστασία περιοχής και στρατηγική κρούση και υψηλή επιβιωσιμότητα σε περιβάλλον ΗΠ παράλληλα με τους συνήθεις ρόλους τους, ενώ έχουν και δυνατότητες να αναπτυχθούν και στην Ανατολική Μεσόγειο αν χρειαστεί. Με την Gowind δεν μπορείς να καλύψεις ένα τόξο από τις θρακικές ακτές μέχρι την Κύπρο, περιορίζεσαι στο χώρο του Αιγαίου. Άλλωστε δεν θα έχεις να αντιμετωπίσεις τους φρουρούς της επανάστασης με τα ταχύπλοα. Αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα, θα είχαμε και ελικοπτεροφόρο και φρεγάτες 6,000τ. και 3,500τ. και φρεγατο-κορβέτες και κορβέτες 2,500τ. και εξειδικευμένες εκδόσεις για Α/Α περιοχής, Α/Υ επιχειρήσεις, παράκτιες επιχειρήσεις και ό,τι ορέγεται ο καθένας. Όταν όμως πρέπει να ιεραρχήσεις τις προτεραιότητές σου με βάση το κόστος και το διαθέσιμο προσωπικό, επιλέγεις μια λύση υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να καλύψει με τον καλύτερο τρόπο όλα τα πιθανά σενάρια.
υπαρχει και το εξης που μονιμως ξεχνάμε ολοι μας. οι Γαλλοι μας δινουν τη χρηματοδότηση ΜΟΝΟ για τις μπελχαρα ωστε αυτές να παρουν μια ωθηση στη διεθνή αγορα…. εξυπνο απο πλευράς τους. Οποτε ας μη λεμε συνεχεια για κορβέτες κτλπ αλλιώς τους αφηνουμε και δοκιμαζουμε τον θειο Σαμ.
Αν και μου αρέσουν πάρα πολύ σαν πλοία οι belharra, αν είναι να πάρουμε 2 με 4 πλοία υπό εξοπλισμένα (γιατί και ο Scalp δεν λέω ειναι φοβερό όπλο αλλά δεσμεύει κελιά που είναι ήδη περιορισμένα στο πλοίο χωρια που σε αεροπλάνα θα ήταν πολύ πιο ευέλικτος), καλυτερα να χρησιμοποιήσουμε τα οποία χρήματα για να πάρουμε πλήρως εξοπλισμένες Gowind όπως των ΗΑΕ με essm για αντικατάσταση των Standard, να αναβαθμίσουμε τις Meko σωστά και να κυνηγήσουμε και τις Adelaide. Και οταν τα οικονομικά το επιτρέψουν ας δουμε τότε belharra, omega ή ακόμα καλύτερα το FFG(X) (της ficantieri φαίνεται φοβερό).
Δεν χρειάζεται επιτέλους να αγοράζουμε για πολιτικούς λόγους συστήματα πανάκριβα και υπό εξοπλισμένα τα οποία μετά δεν θα έχουμε να τα συντηρησουμε. Αν θέλουμε τόσο πολυ συνεργασία με Γάλλους, ας βελτιώσουμε τα μιραζ μας και ας μπούμε ως μέλη στο SCAF.
Ο scalp μπορεί να δεσμεύει κελιά, όμως σε οποιαδήποτε ανάλυση διαβάζω, το συμπέρασμα είναι πως μόνο αυτός και το πυροβολικό μπορούν να επιτύχουν αποτελεσματικό ανταποδοτικό κτύπημα. Επομένως χρειάζεσαι τον scalp άρα και τον φορέα του. Επειδή μιλάμε για το μέλλον και με την παράμετρο των s400 στην εξίσωση, δεν είμαι βέβαιος πως ο ιδανικός φορέας σε λίγα χρόνια, θα εξακολουθούν να είναι (αν υπάρχουν ακόμη) τα Mirage. Η belharra (υπόσχεται να) κάνει περίπου όσα η fremm και σε περιβάλλον που η gowind δεν μπορεί να σταθεί.
Νομίζω ότι τον scalp τον έχουμε μυθοποιήσει λίγο, είναι πλέον παλιά τεχνολογία, των Γάλλων στην Συρία δεν έκανε και καμιά ιδιαίτερη ζημιά ενώ οι Αμερικάνοι έριξαν καμιά 100αριά κρουζ σε ένα αεροδρόμιο το οποίο δεν έπαθε και καμιά τραγική ζημιά, άρα είναι σαν να λέμε ότι οι δύο μπελάρες που φουλαρισμένες θα ΄χουν 16 σκαλπ πάνω, δεν κάνουν τίποτα…
Αυτό που χρειαζόμαστε ίναι ένα πλοίο που α οι Τούρκοι επιλέξουν ένα θέατρο επιχειρήσεων (πχ Καστελόριζο) και δημιουργήσουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων με τα S-400, να μπορούμε να στείλουμε και εμείς μία φρεγάτα ντούκι, με δυνατές αντιαεροπορικές και ανθυποβρυχιακές ικανότητες, για να πετύχουμε το ίδιο για τα Τούρκικα αεροπλάνα. Μετά η μάχη θα πάει στα άλλα μέσα
Στη Συρία εκτοξεύτηκαν ελάχιστοι.
Επίσης σε ολόκληρη την Desert Storm έριξαν 288 TLAM για μια ολόκληρη χώρα. Τα νούμερα δεν είναι πάντα ίδια. Για την ακρίβεια το αρχικό δόγμα χρήσης των Τόμαχοκ ήταν εκτόξευση από τορπιλοσωλήνες υ/β, δηλαδή ελάχιστα βλήματα πακεταρισμένα δίπλα στις τ/λ. Άρα δεν είναι απαραίτητη σε όλα τα σενάρια επίθεση τριψήφιου αριθμού βλημάτων. Ειδικά αν οι στόχοι είναι δεκτικοί υποπυρομαχικών.
Τι εννοείς δεν μπορεί να σταθεί η Gowind, γιατί αν δεν μπορεί να σταθεί μια Gowind, o σημερινός στόλος δεν κάνει ούτε για ψαοκάικα.
Μάλλον δεν έχεις ιδέα για τις Gowind. Το μείζον θέμα όμως για το μείζον θέμα για το ΠΝ ειναι να αντικαταστήσει παλαιές μονάδες. Δεν είναι ούτε οι Scalp ούτε οι ASTER-30, που μπορεί να πάρει ούτως ή άλλως και η Gowind και sylver-A50.
Δεν έχει σημασία τι ιδέα έχω εγώ. Κάθε σχεδίαση έχει περιορισμούς. Υδροδυναμικά χαρακτηριστικά, ταχύτητα, διαθέσιμος χώρος για τα όπλα, τα συστήματα και το προσωπικό, οι δυνατότητες επεκτασιμότητας. Κάθε σχεδίαση μπορεί να εκτελέσει ικανοποιητικά ένα φάσμα ρόλων με συγκεκριμένες διαμορφώσεις. Η gowind επιδέχεται διαμορφώσεις από OPV μέχρι κορβέτα (ελαφριά φρεγάτα για την Μαλαισία, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ) έχοντας κάποιες δυνατότητες Α/Α σημείου (είτε με MICA, είτε με ESSM). Προφανώς και οι ανάγκες του ΠΝ είναι άλλες, τόσο ως προς το επιχειρησιακό περιβάλλον, ως και προς τις αποστολές που θα μπορεί να εκτελέσει.
Ποιες ειναι άλλες ο ανάγκες του ΠΝ, γιατί από τις 13 φρεγάτες που υπάρχουν σήμερα, οι Gowind είναι κλάσης ανώτερες αν επιλεγούν κατάλληλη διαμόρφωση… μάλιστα η διαμόρφωση των ΗΑΕ μας λύνει περισσότερο τα χέρια να μην αναγκαστούμε να φύγουμε ούτε από τους ESSM που έχουν πολλά κοινά με τους ESSM bl.2
Σιγά το μπισκότο Που θα πληρώσουμε κι ολας
Στοιχειο 1ο:
Οι ‘S’ ειναι αρχαιες αλλα η ‘ναυτοσυνη’ του ΠΝ θα νικησει ακομα και με αυτες αν χρειαστει.
Σωστα; Ολοι, ακομα και η Πτηση αυτο μας εχει πει.
Στοιχειο 2ο:
Τι ακριβως ειναι αρχαιο στις ‘S’;
Οπλα, αισθητηρες, μηχανες. Μεταλουργικη κοπωση;
Στοιχειο 3ο
Αμερικανικα πλοια εχουν παραμεινει υπηρεσια πολυ περισσοτερο και με πολυ μεγαλυτερη χρηση απο τις ‘S’
Στοιχειο 4ο
Καποιοι εχουν μετατρεψει ‘S’ σε υπερπολυτελεις θαλαμηγους και τα εχουν αλλαξει ολα με κοστος μικροτερο των $20εκ.
Στοιχειο 5ο
Τι εξωτικο εχει επιτελους ενας καθετος εκτοξευτης πυραυλων που δεν μπορουμε να κατασκευασουμε εναν στην Ελλαδα;
Οταν χανεσαι πιανεσαι απο τα μαλλια σου.
Δεν μπορουμε να βρουμε 9 3D Radar, 9 sonar, 9 καταυγαστες, 9 set μηχανων και να κατασκευασουμε ενα συμβατο καθετο εκτοξευτη να αναβαθμισουμε εστω και με off the shelf parts τα σκαφη και ονειροβατουμε οτι 2 νεες φρεγατες απο την Γαλλια θα μας σωσουν τοτε δεν υπαρχει σωτηρια.
Ειναι σαν να εχεις 10 αεροσκαφη χωρις συσκευη GPS και να θες να παροπλισεις για να παρεις 2 νεα α/σκαφη με ενσωματομενο GPS αντι να παρεις 10 GPS handhelds και να κανεις την δουλεια σου εστω.
50 χρονια μονο αγοραζουμε, η μονη προσπαθεια που καναμε ηταν να βαλουμε ενα Zu-23 σε ενα Μ-113. Μπραβο μας.
Συμφωνώ σε όλα ένα προς ένα, αλλά μήπως κάποια στιγμή πρέπει να πάμε και σε νέα πλοία; Μήπως δεν είναι θέμα μάρκετινγκ αλλά το Π Ν χρειάζεται κάτι νέο;
Φιλε μου σαφως και το ΠΝ χρειαζεται κατι νεο. Δεν το συζηταμε αυτο.
Σε πολλα posts ομως, φιλοι αλλα και η ιδια η πτηση εχει εντοπισει το γεγονος οτι δεν υπαρχουν χρηματα και δεν υπαρχουν και λιαν μεταχειρισμενα σκαφη.
Οποτε τι πρεπει να κανει το ΠΝ; Να παρει 2 καινουργια γαλλικα πλοια μεχρι το 2026 και μετα;
Οτι θεματα εχουμε τωρα με τις ‘S’ θα εχουμε με τις ΜΕΚΟ σε 5 χρονια.
και μετα;
ΟΙ Αμερικανοι πηγαν σε πολεμο με πλοια που επεσαν στο νερο την δεκαετια του 40′
Δεν υπαρχει οπλικο συστημα και μηχανες που δεν κολλανε στις S.
Απλα δεν εχουμε μαθει να σκεφτομαστε ετσι. Οπως οταν πεταξαμε τα F-1 και τα F-5 και τωρα ψαχνουμε αεροσκαφη εκπαιδευσης.
Πρεπει να ανατεθει σε καποιο σχεδιαστικο οικο, κατα προτιμηση Ισραηλινο, η μερικη ανακατασκευη των ‘S’ δοκιμασμενες λυσεις απο αλλα ναυτικα και off the shelf components.
Ανασχεδιαση της υπερκατασκευης με μοντερνες pre-fab μεθοδους για πιο VLO χαρακτηριστικα, εξελιξη ενος καθετου εκτοξευτη συμβατου με τους πυραυλους που θελουμε (γαλλικους ή αμερικανικους ας μας πει το ΠΝ) και νεες μηχανες και ας μην ειναι ο’τι τελειοτερο υπαρχει.
Εναν πολεμο τον διεξαγεις με τα οπλα που εχεις, οχι αυτα που ηθελες να εχεις.
Αν κρατησεις τις εκ-μοντερνισμενες ‘S’ καμια 15αρια χρονια ακομα, και παρεις και σταδιακα αλλες 9 απο Γαλλια (5 μτχ και 4 καινουργιες) χωρις πιεση χρονου πια, θα δουμε ποιος σου κουνιεται μετα οταν μπορεις να γεμισεις το Αιγαιο με φρεγατες υποβρυχια πυραυλακατους και νησια τινγκα στους πυραυλους.
Μεχρι το 90 ειχαμε πλοια του Β’ παγκοσμιου και τωρα μας πειραζουν οι ‘S’ αντι να μας πειραζει που δεν καταφεραμε τοσα χρονια να βγαλουμε μονοι μας ενα στοιχειωδες ανταλλακτικο για αυτες.
εγώ είπα και πιο πάνω ότι συμφωνώ σε όλα όσα έθεσες και προσωπικά είμαι οπαδός των Σ, τις θεωρώ καλύτερα σκαριά από άποψη πλοϊμότητας, αλλά αν είναι να κάνουμε όλα αυτά γιατί δεν κατασκευάζουμε τις ΑΛΣ και στα 120μ. μήκος, που θέλει το ΠΝ, να έχουμε και το 1ο ελληνικό πολεμικό πλοίο;
Συμφωνω με το 1ο ελληνικο πλοιο, αλλα πρεπει να το ναυπηγησεις απο το μηδεν. Ενω τις ‘S’ τις εχεις ηδη και τις ξερεις.
Με την εμπειρια απο τις μετατροπες των ‘S’ ισως μετα ανοιξουν τα ματια μας και δουμε οτι μπορουμε.
Οι κινεζοι βγαζουν 2 αντιτορπιλικα το μηνα. Απο αντιγραφες και βελτιωσεις ξεκινησαν και αυτοι.
Δεν υπαρχει περιπτωση να ναυπηγηθει στη Ελλαδα πλοιο χωρις να κανει 10 χρονια να τελειωσει. Η δουλεια πρεπει να γινει αλλου.
Γιαυτο προτεινω αναβαθμιση των ‘S’ και μαλιστα κοινη με τις ΛαΦαγιετ (που θα ζητησουμε) και τις ΜΕΚΟ.
Τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και πρέπει να σε προσγειώσω στη πραγματικότητα:
Τα πλοία σχεδιάζονται για ένα όριο ζωής και βάση αυτού βγαίνουν διαστήματα και μέθοδοι επιθεώρησης
Το όριο αυτό είναι γύρω στα 40 χρονια και ήδη κάποιες s το χουν φτάσει
Μετά από αυτό απαιτούνται συνεχείς επιθεωρήσεις και επισκευές με το πλοίο σε δεξαμενή σε σημείο που δεν αξίζει η διατήρηση του σε υπηρεσία
Τα ίδια ισχύουν για τη φθορά από διάβρωση από το θαλασσινό νερό(corrosion)
Έχει γραφει πως Ήδη γίνονται επισκευές από ειδικό τσιμέντο
Τα ίδια με τις μηχανές
Οι αεριοστρόβιλοι OLYMPUS και TYNE είναι αρχαίοι δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και υποστήριξη
Οι χιλιανοί για αυτόν τον λόγο αποσύρουν τις δικιές τους L
Κάποιa S htan χρονια εκτος υπηρεσίας επειδή δεν μπορούσε να βρεθεί ανταλλακτικό για το gear box!
Τα ίδια και με το ηλεκτρικό σύστημα Δεν μπορεί να υποστήριξη οποιαδήποτε νέα ηλεκτρονικά και υποφέρει από blackouts / breakdowns
Για να μην το συνεχίσω θα έλεγα πως μονο μια fora έγινε επιτυχής ανάσταση νεκρού
Τον λέγανε Λάζαρο !!
Και τοτε πως το περηφανο ΠΝ θα πολεμησει και θα νικησει (δεδομενο που υποστηριζουν ολοι);
Δεν εγραψα απο ρομαντισμο αλλα απο ρεαλισμο.
Δεν υπαρχει εργασια που δεν γινεται αν δεν εχεις επιλογες.
Προσωπικα πιστευω οτι ειναι πιο ευκολο μα αλλαζεις ελασματα παρα να περιμενεις 15 χρονια να παραλαβεις Super Vita.
Ονειροβατούνε πολλοί εντός και εκτος στρατεύματος!
Πλοίο 40+χρονων το πετάς δεν κανεις τέτοιες αναβαθμίσεις
Οι λαμαρίνες/ ελάσματα άντε να είναι max το 20% του κόστους ενός καινούργιου πλοίου
Οι αλλαγές που προτείνεις αντιστοιχούν πάνω από το 80% του κόστους ενός καινούργιου πλοίου
Για τις SV: Απλά κρατάγανε ζωντανό ένα ακόμα κραtiκοδιαιτο zobbie
Θα παραλάβουμε το 20 hoepfully μια sv με τον ίδιο οπλισμό και εξoπλισμο που είχε παραγγελθεί προ 20etias!!!
Τι κινητό είχες τότε και τι έχεις τώρα?
Νομιζω δεν καταλαβαινεις το νοημα του προβληματος.
Δεν διαφωνουμε εαν πετας ενα πλοιο 40+ ετων.
Το ζητημα ειναι τι κανεις οταν ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΤΑΞΕΙΣ!
Δεν θα σταθω στο κοστος αυτη τη στιγμη.
Το να επιμενεις οτι πρεπει να παρουμε νεα σκαφη (που πρεπει)
οταν οτι γινει θα γινει πριν ερθουν αυτα (και οταν ερθουν θα ειναι..2) δεν ειναι σταση, ειναι ευχολογιο, δεν νομιζεις;
Και σε παρακαλω μην μου πεις οτι 2 νεα πλοια κανουν δουλεια για 4 παλια, γιατι δεν αντεχω παλι αυτο το εωλο επιχειρημα.
Οι S σε λίγο δεν θα κάνουν ούτε για ξυραφάκια, τι δεν καταλαβαίνεις;
Το ίδιο ειναι μiα μετασκευή για να κόβει βόλτες μια θαλαμηγός με ένα πολεμικό πλοίο;
Τι αναβαθμίσεις και εκτοξευτές μιλάς, που μόνο 5 κράτη στην υφήλιο έχουν σχετική τεχνογνωσία, Προσγειωθείτε στην πραγματικότητα κάποια στιγμή, εδώ δεν έχουμε ναυπηγεία καλά-καλά, εξεζητημένη τεχνολογία ονειρευόμαστε.
Εχεις δικιο ρε φιλε, μα τι ειναι αυτα που λεω; Ειναι δυνατον να φτιαξουμε εμεις καθετο εκτοξευτη; Μιλαμε για κορυφαια μυστικη τεχνολογια εφαμμιλη του Στελθ.
Μνημονια για παντα……
Χωρις τιμες με αναλυτικα τα οπλα ( να συμπεριλαμβανονται στην τιμή), συζητηση κοινης λογικης δεν γινετε… Ενω αν κανουν καμμια πατεντα και φανε ολο το μπατζετ θα θελουν οπως ειπε και καποιος αλλος.. εισαγγελεα το λιγοτερο..
αν και είμαι οπαδός των δοκιμασμένων λύσεων και δη των δοκιμασμένων σκαριών (αμερικάνικα battle ships) , οι προδιαγραφές είναι υψηλές (ανώτερες μιας type 26 π.χ.). Οπότε περιμένω να υλοποιηθεί το όνειρο. Πάντως το βίντεο το είδα, είναι λιγάκι θεωρητικά και πρόχειρα όλα αυτά που λέει ο Γάλλος. Τέλος πάντων, μένει να αποδειχθεί στην πράξη το εγχείρημα.
Επειδή διακρίνω μια γκρίνια, να μελετήσουμε όλοι το άρθρο του τελευταίου τεύχους της Πτήσης σελ. 120-124 με περίληψη των όσων ειπώθηκαν στο Greek Shipping Summit. Επιγραμματικά το Ισραήλ εξαντλεί δύο κοιτάσματα, αξιοποιεί το Tamar και προχωρεί στην αξιοποίηση του Λεβιάθαν. Η Αίγυπτος μέχρι τέλους του 2019 θα είναι αυτάρκης σε φυσικό αέριο. ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ? Η Κύπρος προχωρεί ακάθεκτη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της αλλά όντας αδύναμη στρατιωτικά συμμετέχει σε σύστημα πολλαπλών Τριμερών, βελτιώνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις κλπ, κλπ. ΜΕ ΛΑΘΗ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ. Η Ελλάδα προσδοκά να γίνει ενεργειακός κόμβος διακίνησης ενέργειας και να ωφεληθεί η Κρήτη που δεν μπορέσαμε να την ηλεκτροδοτήσουμε τόσα χρόνια εμείς με υποθαλάσσιο καλώδιο. ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ λέω εγώ. Όλοι με τα λάθη τους αλλά … πως υποστηρίζουν Αλ Σίσι και Νετανιάχου την πρόοδο των χωρών τους? με στραγάλια? Και καλά ο Νετανιάχου είναι οργανωμένος. Ο Σίσι που σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα εξοπλίστηκε και υποστηρίζει στρατιωτικά τους ενεργειακούς του πόρους? Θυμάστε την πλατεία Ταχρίρ? Που ονειρευόταν ένας δικός μας “πολιτικός” να τους μοιάσουμε? ΟΚ τον βοήθησαν οι Σαουδάραβες αλλά άρπαξε την ευκαιρία. Λοιπόν για να σοβαρευτούμε η στρατιωτική ισχύς ΚΑΙ μια εθνική παιδεία στο σύνολό της από την στοιχειώδη μέχρι την ανώτατη εκπαίδευση, θα δώσει προϋποθέσεις για ενεργειακή εκμετάλλευση των ΠΟΡΩΝ ΜΑΣ και όχι μόνο. Με βοήθεια? ναι με βοήθεια. Επιτέλους ο μπαμπούλας της γειτονιάς μας είναι θρασίδηλος. Ας το πάρουμε χαμπάρι. Αν θυμάμαι καλά, στη Μαύρη Θάλασσα προσπάθησε ο γείτονας να το παίξει επιθετικός και του κόπηκε ο βήχας 2 φορές. Στη θάλασσα της Ουκρανίας και της Βουλγαρίας. Οι Ουκρανοί βυθίσαν τα ψαροκάικά τους και οι Βούλγαροι συνέλαβαν τους ψαράδες. Αυτά όμως γίνονται στην αρχή πριν ζεσταθεί η υπόθεση. Ας αφήσουμε λοιπόν τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους και ας προσπαθήσουμε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε διότι με τα επιθετικά τετελεσμένα η Άγκυρα πιστεύει ότι “η Λευκωσία θα περιοριστεί στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης”, “το κόστος στις σχέσεις με την ΕΕ δεν θα είναι σημαντικό” και … και “θα επιχειρηθεί σεισμική έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (Ρόδος, Κάρπαθος, Μεγίστη) και κατόπιν γεώτρηση”. ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ? ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ και σκεφτείτε το εγγύς μέλλον …
ορθή τοποθέτηση, αυτά πρέπει να αναλογιστεί η πολιτική ηγεσία της χώρας. Χωρίς όμως σύγχρονα και ετοιμοπόλεμα μέσα…..
Σε ποίους ειδικούς αναφέρεσαι?
Σε αυτούς που κατάπιαν τα P-3 και άφησαν τα υποβρύχια χωρίς σύγχρονες τορπίλες και τις MEKO όπως παραγγέλθηκαν με εξοπλισμό δεκαετίας 80?
Η αυτούς που θα παραλάβουν το 2020 πυραυλακάτους όπως ήταν πριν από 20χρονια όταν πρώτο παραγγέλθηκαν?
Έχω κάποιους ενδοιασμούς για το τι ειδικούς μιλάμε!!! :shutmouth:
Όλοι γνωρίζουμε ποιοι βάζουν την τελική υπογραφή. Οι πολιτικοί. Ειδικοί είναι οι στρατιωτικοί, αλλά οι πολιτικοί έχουν συγκεντρώσει όλη την εξουσία και κατά τους ίδιους “μέγας κριτής είναι ο λαός”. Αυτός που ανέβασε Πρωθυπουργό το άτομο που δεν πάταγε σε αίθουσα διδασκαλίας όταν ήταν μαθητής. Θα μου πεις ποιος είναι καλύτερος? Σίγουρα υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα που συνθλίβονται στις πέτρες του λαϊκισμού. Άσε κατά μέρος τους Ισραηλινούς που δε σηκώνουν πολλά πολλά, ο Σίσι πως κατάφερε να επιβληθεί? Και μη μου μιλάς για δημοκρατικά και “δημοκρατικά” πολιτεύματα. Ας βάλουμε τέλος σε εμμονές και ιδεοληψίες που μας έχουν πάει χρόνια πίσω. Η ερώτησή μου είναι: μπορεί ένας φωτισμένος πολιτικός να κατανοήσει τον στρατιωτικό?, τον εκπαιδευτικό?, κλπ και να βάλει τη δική του πινελιά για το παραγωγικό μέλλον της κοινωνίας?
Οι διεφθαρμένος ειδικός δε λειτουργεί βάσει των γνώσεών του, άρα είναι άδικο να απονομιμοποιούνται οι πραγματικοί ειδικοί εξαιτίας αυτών.
Μεταχειρισμένα πλοία (αεράμυνας περιοχής) με τον οπλισμό τους από τις ΗΠΑ , είναι η ποιο ρεαλιστική , ποιο εφικτή και ποιο γρήγορη λύση στην κατάσταση που βρισκόμαστε.
Δεν τους βλεπω να δινουν ομως. Και εγω πιστευω αυτη ειναι η πιο ορθη λυση, αλλα μαλλον δεν ειναι στο τραπεζι.
συμφωνώ απόλυτα, αλλά μάλλον οι σύμμαχοι μοίρασαν τις προμήθειες αν ισχύει το σενάριο του άρθρου πάμε για γαλλικά πλοία στο ΠΝ και προφανώς Φ-35Α στην ΠΑ. Δεν ακούγεται κι άσχημα, αρκεί να γίνει πράξη.
αφου ειναι ολα αυτα πως και δεν εχει αναφερθει καν η παραχώρηση τετοιων πλοιων?
Εδώ δεν παίρνουν adelaide γιατί λέει δεν μπορούμε να βρούμε 70 SM-2IIIA
Τι κουβεντιάζεις τώρα;
Δεν νομίζω πως δεν παίρνουμε adenaide γιατί δεν μπορούμε να βγούμε 70 SM2.
Δεν παίρνουμε γιατί με τα συστήματα που έχει δεν μπορεί να οδηγήσει παραπάνω από έναν SM2 την ίδια στιγμή ….. Οπότε δεν κάνει για ΑΑ + τα χρόνια της.
Και όμως αυτό επικαλούνται, από εκεί και πέρα δεν ειναι ακριβώς ένας SM-2. Οι Μκ.92 ειναι δύο στο πλοίο, επίσης υπάρχει και η ενδιάμεση φάση της πτήσης που στο IIIA υπάρχει autopilot συνεπώς δεν χρειάζεται συνεχή καταύγαση.
Με την Κίνα να ναυπηγεί πολεμικά πλοία σαν να βγάζει κουλουράκια από το φούρνο και την Αμερική να δυσκολεύεται να εκπληρώσει το φιλόδοξο στόχο αριθμού μονάδων για το ναυτικό της, νομίζω ότι η διάθεση ΑΒ ή τίκο είναι σχετικά απίθανη ακόμα και αν ήθελαν να μας δώσουν.
Νομίζω ότι είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση αλλά με πολλά γκρίζα σημεία. Όταν αγοράζεις κάτι, βλέπεις πόσο καλό είναι σε τι τιμή είναι και πότε το παίρνεις. Μια φερράρι είναι πιο καλή από ένα γκόλφ, αλλά το άλλο κάνει την δουλειά που το θέλεις και με μικρότερο budget, ενώ θέμα είναι και πότε το παραλαμβάνεις.
Μέχρι χτές βλέπαμε ότι η Μπελάρα μπορεί να κάνει την δουλειά που θέλουμε (και από τα καλύτερα πλοία), αλλά δεν υπήρχε στην συζήτηση τιμή, χρηματοδότηση, συμπαραγωγή, παράδοση. Επίσης δεν υπήρχε ουσιαστικός ανταγωνιστής να χτυπήσει την τιμή. Τώρα έχουμε συζήτηση για χρηματοδότηση και κάτι να ψελίζουν για συμπαραγωγή. Τιμή θα ακούσουμε??
Επίσης αυτά για κόστος διαφορετικής διαμόρφωσης τα ακούω βερεσέ, σιγά το κόστος της διαμόρφωσης ήδη το περιθώριό τους είναι μεγάλο και δίνουν δουλειά σε Γάλλους ναυπηγούς..
Το θέμα μου είναι ότι τρέχει και ο διαγωνισμός της Αμερικής για πλοίο παρόμοιο με αυτό που θέλουμε, και ότι οι Αμερικάνοι είναι πολύ αυστηροί με το ότι θέλουν ένα πλοίο να πολεμάει και όχι εφέ. Η προηγούμενη φρεγάτα της LM πήγε άκλαφτη παρά ο ότι είχε πέσει μεγάλη παραγγελία, μόνο και μόνο γιατί πρόσεξαν ότι όταν θα είναι έτοιμο δεν θα είναι τόσο ικανό σε πόλεμο. Όταν οι Ιταλοί με Αμερικανούς συναιτέρουν προώθησαν την Fremm, οι Αμερικάνοι δεν παίζανε, αλλά την είδαν εξονυχιστικά και ήρθαν με προτάσεις που πρέπει να βελτιωθεί για να γίνει αξιόμαχη με συνέπεια να ανέβει 10% το βάρος της. Φανταστείτε τι θα έλεγαν για την Μπελάρα που είναι σαν μέγεθος τα 2/3 της Fremm και πιο soft.
Θα πρότεινα ακράδαντα να πάρουμε άμεσα μερικά μεταχειρισμένα (ακόμη και ενοικίαση κάτι καλού) για άμεση απόκτηση ΑΑ και να πάρουμε σαν καινούργιο ότι πάρουν οι Αμερικάνοι σε πχ 3-6 κομμάτια (Fremm Panamera 🙂 και ας πάρουμε αντί Gowind μερικές Saar όπως τις έφτιαξαν οι Ισραηλινοί ή α βρούμε κάτι μεαχειρισμένο καλό (πχ Anzac)
πιστευω οτι εχει να κανει με τις θαλασσες το θεμα βαρους (δεν ειμαι ειδικος) αλλα το αμερικα για να παει καπου διασχιζει ωκεανο,το πν την παροναξια οποτε καλο το hms amsterdam αλλα παροναξια θα πας με σκοπελιτη κοινως κ η fdi και η fremm μια χαρα κανουν την δουλεια.
Η μαζικη παραγωγη της Ελληνικης παραγγελιας θα ξεκινησει οταν ολοκληρωθει το πρωτο πλοιο για το Γαλλικο ΠΝ??δηλαδη ζησε Μαη μου να φας τρυφυλι,σε καθε περιπτωση η ολοκληρωση της Ελληνικης παραγγελιας θα διαρκεσει μεγαλο χρονικο διαστημα,τα δυο πλοια ειναι λιγα και θα απαιτηθει οπωσδηποτε μια ενδιαμεση λυση..μηπως πρεπει να δουμε και τις LCS extented?πιο φθηνες-και λογω ισοτιμιας EUR/USD,οι Αμερικανοι επενδυουν στα Ελληνικα Ναυπηγεια,χρηματοδοτικη ευελιξια-βλεπε φ16V-πιθανοτητα παραγγελιας 4 πλοιων και παραχωρησης 2 Μπεργκ σαν ενδιαμεση λυση και φυσικα τον καλο συνδιασμο SPY/SM2+ESSM 2..
οχι ειχαν πει πως απο οταν υπογραψουμε η πρώτη λαμαρίνα θα κολληθει μεσα σε μήνες οχι ετη. ηταν σαφεστατοι.
Σε αλλο σαιτ γραφετε για 6 πλοια συνολικα, με υποκατασκευαστικο ελληνικο εργο με συνολικο κοστος στα 3,8 δις (ευρω) χωρις οπλα. Παρα τον αρνητισμο των περισσοτερων σχολιων τη διαμορφωση αυτη (16 αστηρ 30+ 8 σκαλπ ναβαλ) για καθε πλοιο την βρισκω
ιδανικη απο τι στιγμη που τα πλοια θα ειναι 6.
Οι 5 λαφαγιετ αντισταθμιστικα σε καθαρα ανθυποβρυχιακο ρολο (ηδη οι 3 αναβαθμιζονται με υπερσυχρονο σοναρ) οι 2 τωρα, οι 3 οταν αποσυρθουν το 2028, τοτε θα φυγουν και οι
τελευταιες εκσυχρονισμενες κορτεναερ, και θα εχουμε το 2030
ενα πολυ αξιολογο στολο απο
6 μπελάρα με 96 ατηρ 30 και 48 σκαλπ ναβαλ συνολικα
5 λαφαγιετ εκσυχρονισμενες ανθυποβρυχιακες
4 μεκο εκσυχρονισμενες
που θα μας παει ανετα ως το 2040+
οπου τοτε μαλλον θα αρχισουμε να σκεφτομαστε κατι σε γκοβιντ 2500-3000
για την συνολικη αντικατασταση λαφαγιετ και μεκο το 2045
Οι 96 ατηρ 30 και οι 48 σκαλπ ναβαλ των μπελαρα δεν ενισχυουν μονο
το ναυτικο αλλα και την αεροπορια και το πυροβολικο και την επιγεια αντιαεροπορικη
ομπρελα της χωρας.
Δεν θα χρειαστει να αγορασουμε (αν μας αποδεσμευονταν φυσικα)
deepstrike για MLRS, jassm-er για τα F-16 και επιπλεον πυροβολαρχιες Patriot.
Γιατί δεν γίνεται διαγωνισμός δεν καταλαβαίνω. Ξεκάθαρα τα γαλλικά σκάφη δεν κάνουν για το ΠΝ, διότι απαιτούνται ένα σωρό τροποποιήσεις για να έρθουν στο επίπεδο που θέλει το ΠΝ, άσε που χρησιμοποιούν εντελώς άγνωστα ΑΑ όπλα και ΑΥ οπλισμό.
Επίσης δεν μας γίνεται μάθημα το πάθημα με τα Τ-214 και το πολύ χειρότερο πάθημα με τα ΝΗ-90;
Προφανώς για να μη γίνεται διαγωνισμός, κάποιος λόγος υπάρχει. Το ΠΝ δεν είναι χαζό ενώ ξερογλειφόταν για Φ/Γ στους 5000+τ (μη πω 6000+) με Aegis/APAR ξαφνικά να πέσει σε…αυτό. Και αν και δεν εμπιστεύομαι ούτε τη νέα κυβέρνηση, για να μη γίνεται διαγωνισμός ούτε με την προηγούμενη τόσα χρόνια ούτε με την τωρινή, κάτι συμβαίνει που το αποτρέπει (τώρα αν αυτό το κάτι είναι καλό ή κακό…).
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Μόνο 16 ASTER 30 και 8 SCALP NAVAL είναι λίγοι. Θα ήθελα ένα σκαρί που να μπορεί να φιλοξενήσει 16 ASTER 30, 16 ASTER 15 και 8 SCALP NAVAL.
Εκτός κι αν υπάρχει καποιο άλλο αντίδοτο στην έλλειψη κάθετου εκτοξευτή για ASTER 15.
Αν ξέρει κάποιος πως θα μπορούσε να καλυφθεί ένα τέτοιο κενό, ας μας απαντήσει.
Θεωρώ πως αν δεν υπάρχει αντίδοτο, καλύτερα θα ήταν να κοιτάξουμε την διαμόρφωση που θα ζητήσουν για FREMM οι Αμερικάνοι και να στραφούμε εκεί.
1. “Ο Μουρρέ επισήμανε ότι η ανάγκη του Ελληνικού Ναυτικού είναι καθαρά για φρεγάτες πολλαπλών αποστολών” Άρα απ’ότι κατανοώ το ΠΝ θέλει κυρίως να αντικαταστήσει τις παλαιότερες φρεγάτες γενικών καθηκόντων του και ελλείψει πόρων αποπειράται να ζουλήξει το ρόλο area AAW στα ίδια πλοία.
2. Πρέπει αργά ή γρήγορα το ΠΝ να αποφασίσει τι θα κάνει με τις Adelaide. Τα πλοία δεν έχουν πολλή ζωή να τους απομένει, αλλά είναι αρκετή ώστε να θέτει διλήμματα ως προς την καταλληλότητα απόκτησής τους εφόσον συζητείται σοβαρά ταυτόχρονα η προμήθεια Belharra. Τυχόν ένταξη των Adelaide ίσως μας επέτρεπε να αναβάλλουμε την απόκτηση αρκετά ώστε να περιμένουμε για κάτι καλύτερο.
3. Είναι απαραίτητο να μπουν οι MdCN στις φ/γ; Τα υ/β θα ήταν εξαιρετικοί φορείς, αν το κόστος φυσικά δεν είναι αισθητά υψηλότερο. Οι Γάλλοι φαίνονται πιο απασχολημένοι με το να πουλήσουν τους πυραύλους παρά με την πλατφόρμα που θα τους φέρει.
μας συμφερει στο υποβρυχιο? δεν αφηνει ιχνη η ριψη πυραυλου?
Πως, αφήνει, απλά δεν είναι εκεί το δίλημμα…το πραγματικό δίλημμα είναι αν θέλουμε η βολή να γίνει αντιληπτή όταν το βλήμα βγει απ’το νερό (στη χειρότερη) και οι τουρκικές ΕΔ μάταια να ψάχνουν για ένα υ/β που έχει χαθεί στα βάθη της (ΜΕΓΑΛΗΣ) Αν. Μεσογείου ενώ προσπαθούν να ανασχέσουν επερχόμενο κύμα πυραύλων, ή αν θέλουμε η εκτόξευση να γίνει από μια φρεγάτα που εκπέμπει και ανακλά ραδιοκύματα απ’τη στιγμή που θα βγει απ’το ναύσταθμο και μετά την εκτόξευση πολύ απλά δε μπορεί να κρυφτεί…
και νεότερες εξελίξεις:
https://www.defence-point.gr/news/quot-ta-resta-tis-quot-i-naval-group-na-vrei-chrimatodotisi-gia-quot-ellinikes-belh-rra-quot
Τωρα θα με πειτε Αμερικανοφιλο αλλα νομιζω οτι η προσφορα της Lockheed Martin για τις LCS ειναι καλυτερη και μιλα για ποιο πολλα κομματια και ολα κατασκευασμενα στην Ελλαδα (θυμιζω οτι Αμερικανικη εταιρια πηρε ηδη και τα Ναυπηγια Ελευσινας).
Σιγουρα εχει καποια θεματα η LCS αλλα εχουμε δει παραδειγματα που την παραδιδουν και εξοπλισμενη σαν αστακο σε καποιες εκδοσεις.
O SM2 σιγουρα κανει την “δουλεια” που θελουμε.
Το μονο που χανουμε και δεν θα το ηθελα ειναι η δυνατοτητα μακρας κρουσης που τωρα με τους S400 γινεται ποιο επιτακτικη.
Τωρα αν δωσουν (χλωμο) οι Αμρικανοι μια εκδοχη του Tomahawk αλλαζει το πραγμα.
Σε ολα τα παραπανω προσθεστε και την προσφατη καψα(δικαιολογημενη) μας να παρουμε F35η οποια θα βγει ποιο ευκολα αν εχουμε διαλεξει τις LCS.
Αν δεν ηταν το SCALP NAVAL στη μεση ουτε καν θα το συζηταγα.
But thats just me….
Γνωρίζουμε κάτι για αυτό το σχέδιο της Belharra, με προέκταση κατά 9 μέτρα, με χώρο πχ για 4 τουλάχιστον 8πλους εκτοξευτές mk41, για μελλοντική χρήση ESSM block 2 από το σκάφος αυτό?
https://lefauteuildecolbert.blogspot.com/2019/06/fmanfmc-salves-de-la-ligne-de-bataille.html