Στο περιθώριο της τακτικής συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, έξι χώρες-μέλη ανακοίνωσαν την συνεργασία τους για ένα πρόγραμμα «πολυεθνικού αεροπλάνου πολλαπλών αποστολών σε ναυτικό περιβάλλον». Οι έξι χώρες είναι η Ελλάδα, Τουρκία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία αν και αναμένεται ότι θα υπάρξουν και άλλες συμμετοχές στο μέλλον. Η σχετική επιστολή προσθέσεων (Letter of Intent) αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις στην αναζήτηση λύσεων, ανάπτυξης και ένταξης σε υπηρεσία ενός αεροσκάφους που θα γίνει διάδοχος κατάσταση στις σημερινές υποδομές ASW/ASuW/MP/ISAR.
Να θυμίσουμε ότι την δεκαετία του 90 είχε υπάρξει μια αντίστοιχη κίνηση για την διαδοχή του BR.1150 Atlantic αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι επισκεφθήκαμε πρόσφατα την ιταλική βάση Singonella για να αποχαιρετίσουμε τα τελευταία αεροπλάνα του τύπου με τον τελευταίο χρήστη τους, την ιταλική αεροπορία (αν και το Atlantique 2 συνεχίζει την καριέρα του και μάλιστα εκσυγχρονισμένο με την Aeronavale). To σχετικό άρθρο στο τρέχον τεύχος μας.
Είναι μερικές φωτογραφίες που σε γεμίζουν υπερηφάνεια… κάπου έχω δει κάποια, είμαι σίγουρος.
Η μισή είδηση είναι η… φωτογραφία
σωστός!!!
😀
Και κακώς, γιατί κατά τ’ άλλα η είδηση έχει ενδιαφέρον…
H μισή φωτογραφία πάντως δέν είναι …είδηση
🙂
xaxaxaxaxaxax!!!!!!!
Απλώς θα μπορούσε κάποιος να προκαλέσει τα αντανακλαστικά του μεμέτη αναφορικά με τις γυναίκες υπουργούς κτλ
Άτσα Splinter παραλλαγή η κυριούλα εξ ευωνήμων του ΥΠΑΜ…
Τι βίτσιο ειναι αυτο με τις γυναίκες υπουργούς άμυνας που απέκτησαν ξαφνικά οι Ευρωπαίο ; Μηπως ειναι καινούργια μόδα γιατι άμα ειναι να αλλάξουμε και εμείς μην μας λένε και βλάχους. Τωρα στα σοβαρά, καλή είδηση σπάνια είχαμε να ακούσουμε κατι τετοιο, μας γυρνάει πίσω σε άλλες εποχές. Μακάρι να ευδοκιμήσει και να βγει κατι καλο, το μονο που με χαλάει ειναι οι Τούρκοι αλλα μπορείς να τους ξεφύγεις αυτές τις μέρες ; Όπου προγραμμα και χαρά η Τουρκια πρώτη !
Η συμμετοχή της Τουρκίας έχει ενδιαφέρον.
Αν το αεροσκάφος έχει αισθητήρες πχ της Aseslan, θα πρέπει οι αγοραστές του να στέλνουν απάρτια στη Τουρκία για συντήρηση..;
Βρισκόμαστε πολύ μακριά από ένα πρόγραμμα, πιθανότατα περισσότερο από μια δεκαετία και τουλάχιστον 15 χρόνια από ένα αεροπλάνο.
ΟΚ. Ξέρουμε τουλάχιστον τι σκέψεις υπάρχουν για το μέγεθος του αεροπλάνου; Φαντάζομαι θα είναι κοντύτερα πχ σε ένα ATR42 απ’ ότι σε Ρ-3.
Ή μήπως σκέφτονται να ακολουθήσουν τον δρόμο που χαράζει η Αμερική με το Ρ-8;
Όχι δεν ξέρουμε. Αυτό ακριβώς θα μελετήσει το πρόγραμμα. Μην περιμένετε πάντως σημαντικέ εξελίξεις μέχρι και το 2020.
Ασκήσεις επι χάρτου, δηλαδή. Ευχαριστώ.
(οπότε μπορούμε με ασφάλεια να επιστρέψουμε στον σχολιασμό/συμβολισμό της φωτογραφίας)
Όλα τα προγράμματα κάπως έτσι ξεκινάμε. Απλώς (τις περισσότερες φορές) όταν περνούν στην επόμενη φάση και απαιτείται οικονομική συμμετοχή εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα…
Πολυ καλη αποφαση η ελληνικη συμμετοχη. Να δουμε πως θα εξεληχτει.
Σίγουρα είναι καλή εξέλιξη, αλλά (κάτι όχι ιδιαίτερα γνωστό) η Ελλάδα έχει συμμετάσχει και σε άλλα τέτοια προγράμματα. Στα περισσότερα δεν υπήρξαν εξελίξεις. Πρόσφατα είμασταν μέλη της προσπάθειας για ευρωπαϊκό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού.
Και στο Α400 δεν είχαμε μια πολύ πρώιμη συμμετοχή; Τότε που ακόμη δεν είχαν αποφασίσει αν θα έχει στροβιλοελικοφόρους ή τουρμποφάν;
Δεν μπορούμε να το θυμηθούμε αυτό. Αν ήταν, τότε θα αφορούσε πολύ πρώιμη φάση.