Την περασμένη Κυριακή, ο έγκυρος δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος (https://twitter.com/NedosVassilis) έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη. Το ΠΝ, μετά από πολλά χρόνια σκέψεων και συζητήσεων, αποφάσισε να δημιουργήσει τη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΕΑΜ), με βάση το Ναύσταθμο Σούδας.
Βασίλης Νέδος: Ο ΥΕΘΑ ζήτησε καταδρομικά Ticonderoga από τις ΗΠΑ για το ΠΝ
Το ΠΝ, έχει επιλέξει σαν κύρια, αλλά και μοναδική βάση του, το Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Στρατηγικά τοποθετημένος δίπλα με μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, και στο κέντρο της ελληνικής επικράτειας, μπορούσε πραγματικά να μειώνει τα επιχειρησιακά του κόστη, έχοντας όλα τα στελέχη του συγκεντρωμένα στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Επίσης, με δυο μεγάλα ναυπηγεία (Σκαραμαγκά και Ελευσίνας) δίπλα, είχε και μεγάλες δυνατότητες επισκευής των πλοίων σε περιόδους κρίσεων ή ακόμη και πολέμου, ενώ η περιοχή καλύπτεται από την αντιαεροπορική ομπρέλα της ΠΑ (με Patriot αλλά και τα Mirage της Τανάγρας).
Η ελληνική πλευρά έτοιμη να αποδεχτεί αμερικανική προσφορά για Arleigh Burke ή/και Ticonderoga
Από εκεί, το ΠΝ έστελνε τα πλοία του οπουδήποτε στο Αιγαίο, ενώ είχε και αρκετές μεγάλες ή μικρές μονάδες σε θέσεις φυλακής, σε νησιά. Όταν χρειάστηκε, για παράδειγμα το 1996 με την Κρίση των Ιμίων, ο Στόλος βγήκε σε χρόνο ρεκόρ, και αναπτύχθηκε στις κατάλληλες θέσεις που προβλέπονταν. Με ευκαιρία θυμηθήκαμε και τη μετάδοση σε απευθείας μετάδοση, αλλά ας μην το (ξανα)θίξουμε…
Οι προκλήσεις όμως για το ΠΝ και τις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αλλάξει. Οι Τούρκοι έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν έχουν σοβαρές πιθανότητες να επικρατήσουν σε ένα φλεγόμενο Αιγαίο.
Επίσκεψη Αμερικανού υφυπουργού Άμυνας σε καταδρομικό Ticonderoga στη Σούδα
Αν βγάλουν το Στόλο τους μέσα σε ένα Αιγαίο, όπου το ΠΝ θα έχει σε καίρια σημεία υποβρύχια και πυραυλακάτους, παράκτιες πυροβολαρχίες, και φυσικά τις κύριες μονάδες του Στόλου. Συνδυάζοντάς τα όλα αυτά με την ΠΑ, τότε καλά κάνει η Τουρκία που μεταφέρει το μέτωπο της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ΠΝ φυσικά δεν έχει κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Το ΓΕΝ άλλαξε τα επιτελικά σχέδια σε χρόνο dt, και πλέον κύριες μονάδες του Στόλου ναυλοχούν σε καίρια σημεία, όπως στη Ρόδο και την Κάρπαθο. Από εκεί μπορεί να απαντά σε προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την -wannabe- ελληνική ΑΟΖ και φυσικά την υφαλοκρηπίδα μας (που είναι γνωστή και πραγματική).
Το 2020 παροπλίζονται τα πρώτα Ticonderoga (Mk41 VLS), παράθυρο ελληνικού ενδιαφέροντος;
Έτσι, δεν υπήρξε πρόβλημα να φτάσει κοντά στις προκλήσεις του Oruç Reis, και να δώσει την κατάλληλη απάντηση στον προβλεπόμενο χρόνο. Αλλά είναι προφανές, πως μετά το κατάπτυστο Μνημόνιο της καταρρέουσας κυβέρνησης της Τρίπολης και του Ερντογάν, το ΠΝ πρέπει να δώσει βάση και στην προστασία της περιοχής Νοτίως της Κρήτης. Δεν πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν θα στείλει ερευνητικά σκάφη εκεί, αλλά το ΠΝ πρέπει να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή.
Σε αυτή τη λογική, η δημιουργία της ΔΕΑΜ είναι ίσως η καλύτερη επιλογή. Ο Ναύσταθμος της Σούδας, εκτός του ότι είναι εξαιρετικά προστατευμένος, έχει πολύ καλές εγκαταστάσεις, καθώς και υποδομές υποστήριξης. Άλλωστε μπορεί να υποστηρίξει το σύνολο των πλοίων του USN, ενώ είναι κοινό μυστικό πως είναι και βάση ανεφοδιασμού σε καύσιμα και πυρομαχικά για τον 6ο Στόλο.
Εκτός από αυτό, υπάρχουν πάντα οργανικά στοιχεία αντιαεροπορικών πυραύλων στο Πεδίο Βολής Κρήτης, σε κοντινή απόσταση ανάπτυξη αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, αλλά το σπουδαιότερο, η 115 ΠΜ με δυο Μοίρες μαχητικών F-16C/D Block 52+. Έτσι, η Σούδα μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα από τα πλέον προστατευμένα στρατιωτικά λιμάνια της Μεσογείου, ουσιαστικά απρόσιτη για οποιοδήποτε θελήσει να την απειλήσει.
Το ΠΝ όμως έχει στελέχη που ουσιαστικά έχουν στήσει τη ζωή τους γύρω από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Έτσι, πολλοί θεωρούν πως μια μετακίνηση στελεχών στη Σούδα θα δημιουργήσει πρόβλημα σε μεγάλο αριθμό στελεχών, που δεν θα καταφέρουν να συνδυάσουν προσωπική και επαγγελματική ζωή.
Αυτό όμως δεν ισχύει σύμφωνα με πληροφορίες μας, καθώς πολύ μεγάλος αριθμός στελεχών του ΠΝ έχουν ήδη ζητήσει να μετακινηθούν στην Κρήτη. Συνεπώς, δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα , καθώς η Σούδα είναι επιθυμία πολλών για βάση τοποθέτησης.
Πάμε τώρα στο “πίσω μέρος του μυαλού” των επιτελών του ΠΝ. Θεωρούμε πως στο πίσω μέρος του μυαλού του ΓΕΝ, είναι η δημιουργία μιας υποδομής, μιας φιλοσοφίας δεύτερου ναυστάθμου στη Σούδα, ενός δεύτερου σπιτιού για το Στόλο. Εκεί δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός εκτοπίσματος, και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και αεροπλανοφόρα. Συνεπώς, δεν θα υπάρξει περιορισμός αν το ΠΝ, όλως τυχαίως, αποκτήσει είτε αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, είτε τα ακόμη μεγαλύτερα, καταδρομικά Ticonderoga.
Όσο κι αν ακούγεται “περίεργο”, η αποδέσμευση πλοίων σαν τα ανωτέρω, εκτός των άλλων προβλημάτων που θα δημιουργούσε στο Στόλο, θα έπρεπε, σε μικρό χρονικό διάστημα, το ΠΝ να μεταφέρει 500 ή 600 οικογένειες στη Σούδα. Αυτό τώρα θα είναι μια έτοιμη διαδικασία, και πολύ σύντομα, θα έχουν λυθεί διάφορα προβλήματα λογιστικής υποστήριξης.
Θα παρακαλούσαμε να μην υπάρξουν σχόλια επί του θέματος, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα στελέχη των ΕΔ είναι άνθρωποι με οικογένειες και προσωπική ζωή. Δεν μπορείς να ζητήσεις από κάποιους να βάλουν σε υπηρεσία πανίσχυρα πλοία, και την ίδια στιγμή να τους αποκόψεις από τις οικογένειές τους ή οι οικογένειές τους να είναι σε αναζήτηση ισορροπίας.
Σε κάθε περίπτωση, η μετακίνηση Μονάδων του Στόλου στη Κρήτη είναι εξαιρετική κίνηση, που φέρνει το ΠΝ και τις Ένοπλες Δυνάμεις κοντύτερα σε περιοχές ενδιαφέροντος, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, αλλά και η Λιβύη. Το μόνο που μας απομένει είναι η παραχώρηση των μεγάλων πλοίων από το USN. Σε αναμονή λοιπόν…
Βρε φωτιές που ανάβετε βραδιάτικα
Αφού είπαμε τα AB.Tico είναι σαπάκια, ακριβά, δεν χωράνε και δεν υπάρχει πλήρωμα
Μέγα το της Θάλλασης Κράτος. Περιμένουμε πως και πως τον κατάπλου τους, με την γαλανόλευκη στον ιστό 😎
Μέγα το της Θαλλασης Κράτος, αλλά Μικρό το της Σαλαμίνας Βάθος (κλεμένο)
Ένα πρόχειρο οπτικό απο τον @Petros_Zdrozis
https://twitter.com/Petros_Zdrozis/status/1229883647773331457?s=20
αγαπητη μου πτηση νομιζω οτι εκανες ενα φαουλ και μαλιστα παρακαλεσες να μην σχολιαστει αλλα δεν μπορω να το αφησω ασχολιαστο…τι θα πει οτι ειναι οικογενειαρχες κτλ κτλ…τα στελεχη του στρατου ξηρας που κανουν …τουρ την χωρα ανα 3 χρονια δεν εχουν οικογενεια και προσωπικη ζωη;ας μην ξεχναμε οτι ηταν επιλογη τους να ανοικουν στις ενοπλες δυναμεις με τα υπερ και τα κατα που συνεπαγεται αυτο…κατα τα αλλα η δημιουργια βασης στην κρητη ειναι πραγματικα κινηση-ματ,αρκει οπως επισημαινεις να συνοδευτει αμεσα με αγορα πλοιων…ευχαριστω
Ασε τις ενοπλες δυναμεις, κατι αναπληρωτες που γυρνανε νησια κ βουνα καθε χρονο χαζοι ειναι; Δυστυχως ή ευτυχως ενας στρατιωτικος δεν ειναι ενας απλος δημοσιος υπαλληλος, ειναι ενα κομματι της εθνικης μας αμυνας. Δυστυχως πολλοι μπηκαν στις ενοπλες για τον στανταρ μισθο. Κ μιας κ ακουω συνεχεια για υποεπανδρωση, μηπως να κοπουνε καποιες βυσματικες θεσεις;
Συμφωνώ κι επαυξάνω
Δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε ακόμα tico και AB ονειρεύονται κάποιοι.
Μωρε φερε τικο ή ΑΒ κ ας καθονται… Αρκει να ξερουν οι απεναντι οτι τη μια φορα που θα χρειαστει να βγουν απ το λιμανι θα βγουν ν αδειασουν ο,τι εχουν πανω.
Καλό θα ειναι να αντιληφθούμε οτι ενδεχομενη παραχώρηση TICO δεν θα σημανει (ή δεν θα επρεπε) την αποσυρση των S. Δημιουργούμε μια νέα περιοχή ευθύνής για την οποία πρεπει να αφιερώσουμε έξτρα πόρους. Συνέπεια αυτού ειναι η ανάγκη για μεγαλύτερο αριθμό φρεγατών και υποβρυχιων απο αυτα που ήδη είχαμε.
Αυτά τουλάχιστον θεωρητικα.
Μάλλον σημαίνει ότι έχουν μαζευτεί πολλοί Κρητικοί στη Σαλαμίνα (Athens Baby!!!!) και προτιμούν να πάνε μετάθεση σπιτάκι τους. Τα υπόλοιπα του άρθρου μου θυμίζουν Erich von Däniken.
Ήταν οι θεοί αστρο-ναύτες??
https://www.booksistor.gr/p/20348/itan-theoi-astronaytes-epistimones-apantoyn.html
Μια λογική κίνηση προετοιμασίας που έρχεται να επιβεβαιώσει την απόκτηση πλοίων από το USN στο άμεσο μέλλον! Μέχρι και ονόματα πλοίων σαν έχει γράψει μέλος εδώ μέσα!Τι άλλο θέλετε.
2.Οι Μουσταφάδες τι έγιναν και χάθηκαν? έφαγαν block?
χλωμο το κοβω ακομα για τα αμερικανικα,το ποιο πιθανο ειναι να γινεται για λογους ταχειας αναπτυξης κ καιρος ηταν.
Ο μουσταφα το ποιο πιθανο ειναι να μην μπορει να γραψει απο τα γελια με αυτα που γινονται στην χιο κ σκεψου να στειλει ο ταιπ κανα 2000 λαθρο.
Μαλλον τους εστειλε ο Ερντι στο μετωπο.
Για ονόματα πλοίων δεν ξέρω αλλά ένα Κίμων με την γαλανόλευκη να κυματίζει θα ήταν μουρλοα, έχουμε να αντικαταστήσουμε αυτό που αποσύρθηκε βλέπετε.. 😎
Μιας και ο Κίμωνας πέθανε στην Κύπρο, θα έλεγα ότι ένας Νικηφόρος Φωκάς θα έδινε μεγαλύτερο συμβολισμό 😉
Πλην φυσικά ενός Αβέρωφ ΙΙ
Προφανώς και δεν μπορείς να αποκόψεις από τις οικογένειές τους τα στελέχη!
Το ΠΝ θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να υποστηρίξει την μετεγκατάσταση
όσων δεν έχουν εστίες στα Χανιά και των οικογενειών τους.
Το ΠΝ έχει ήδη εκτενείς εγκαταστάσεις κατοικιών στη Σούδα (μεταξύ άλλων).
Η wannabe-AOZ είναι έκφραση που πονάει και δείγμα ολιγωρίας ή άγνοιας ή φόβου ή αδιαφορίας του συνόλου του πολιτικού μας κόσμου για πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί έστω και τώρα και ελπίζουμε ότι οι πολλές συζητήσεις του ΥΠΕΞ με τις χώρες που εμπλέκονται να έχουν (και) αυτό ως στόχο.
Από κει και πέρα η κίνηση αυτή είναι πολύ ενθαρρυντική και προς τη σωστή κατεύθυνση ακόμα κι αν δε συνοδευτεί με αμερικανικό μποναμά. Δείχνει με ένα πολύ καλό τρόπο την ετοιμότητα μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας έναντι της επιβουλής. Μακάρι αυτή η αποφασιστικότητα να γίνει ακόμα πιό “αποφασιστική”.
Το δεύτερο που πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσει ως φυσιολογική εξέλιξη της είναι η συμφωνία -με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων των ΑΟΖ και του East-Med- για τη δημιουργία αεροπορικής και ναυτικής δύναμης ασφαλείας που θα εποπτεύει και θα εξασφαλίζει την ειρήνη, την ναυσιπλοία και θα προστατεύει τα κοινά συμφέροντα από τωρινές ή μελλοντικές πειρατικές ή τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό είναι σημαντικό γιατί από μόνο του αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα αλλά και δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων (στα πλαίσια συμμετοχής σε μια τέτοια δύναμη θα είχε ακόμη μεγαλύτερη αξία και η αγορά πραγματικών πλοίων από την Κυπριακή Δημοκρατία).
Κατά τα λοιπά η Κρήτη, αν εξαιρέσει κάποιος τα αρνητικά της, πρόκειται για τον επίγειο παράδεισο. Ένα μέρος με 6 μήνες καλοκαίρι που μπορείς να πηγαίνεις στη θάλασσα από Μάιο έως Οκτώβριο, με φυσικές ομορφιές, τέλειο φαγητό κλπ. Ελπίζω η μετακίνηση στελεχών να μην αποτελέσει πρόβλημα.
Θα χαιρόμουν όμως ιδιαίτερα και για ένα άλλο λόγο. Ότι η μετακίνηση των στρατιωτικών θα συνεισφέρει έστω και σε συμβολικό επίπεδο στην αποκέντρωση. Μην ξεχνάμε ότι ο υδροκεφαλισμός του ελληνικού κέντρου έναντι της περιφέρειας (και πολές φορές σε βάρος της) είναι μη βιώσιμος και αποτελεί μια από τις μεγάλες εσωτερικές απειλές για τη χώρα που δεν συζητιέται.
Αν και θεωρώ σίγουρο ότι όλο και σε κάποια αναδημοσίευση θα το έχεις πετύχει.
https://www.defence-point.gr/news/ellada-thalassies-zones-aoz-i-oriothetisi-me-kypro-aigypto-kai-livyi-mia-quot-ponemeni-quot-istoria
Δυστυχώς είναι κυρίως πολιτικό το θέμα ΑΟΖ.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολιτικοί με μπαλάκια που να μπορούν να σηκώσουν το βάρος τέτοιων αποφάσεων.
Τουλάχιστον ας έχουμε κάνει προσύμφωνα με όλους πλην Τουρκίας και ας ελπίσουμε στο κατάλληλο timing.
Δεν είναι ασφαλής οδός η χάραξη ΑΟΖ από πριν και από μόνη της, καθώς έχουν κριθεί αρνητικά αρκετές παρόμοιες Υποθέσεις της Ελληνικής.
Η Οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας μας συμφέρει πολύ περισσότερο. Αυτή θα καθορίσει και τα Σημεία Στηρίξεως της ΑΟΖ. Εκ των υστέρων, έστω και με διαφορά ημερών.
Οκ ας προχωρήσουμε με τις κατάλληλες κινήσεις έστω και για αυτό. Με μυστικότητα.
Πράξεις , όχι στασιμότητα.
Οι εξελίξεις τρέχουν.
Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία του μέσου Έλληνα, να βλέπει την πολιτική σκηνή να τον εκπλήσσει ευχάριστα.
Με όλο το σεβασμό προς το προσωπικό που υπηρετεί. Έχοντας διαλέξει την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις αυτομάτως η Πατρίδα, το Εθνικό Συμφέρον και η Ασφάλεια πρέπει να έχουν αδιαμφισβήτητα πρωτεύουσα σημασία.
Ναι η πολιτεία να κάνει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει (όσο είναι οικονομικά εφικτό) τις ανάγκες τους αλλά όχι εις βάρος των προαναφερθέντων.
Έχουμε φτάσει σχεδόν Μάρτιος του 2020 και οι Πεζοναύτες ακόμα πριμοδοτούν τα σουβλατζίδικα του Βόλου ενώ το Π.Ν κοντεύει να γίνει ανέκδοτο με το γνωστό μικρό βάθος της Σαλαμίνας.
Πες τα ρε φιλε γιατι λογω οικονομικων συνθηκων κοντευουν οι ενοπλες δυναμεις να καταντησουν εισιτηριο για το δημοσιο ανευ ασεπ
Αυτές είναι γελοιότητες για να μπορέσεις να επιτηρήσεις στην Μεσόγειο πρέπει να μεταλλαχθείς απο Green-water ναυτικό που είσαι σήμερα, σε blue-water. Αυτό η μετάλλαξη δεν επιτυγχάνεται μόνο με την δημιουργία της ΔΕΑΜ, αλλά απαιτεί και πολλά δις για ναυπηγήσεις πλοίων. Χωρίς να σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν φτιάχνεις. Απλά πράγματα!
Συμφωνω απολυτα αλλα η αρχη απο καπου πρεπει να γινει… Κ αυτη ειναι μια καλη αρχη. Η συνεχεια ειναι στο χερι μας
Το ζητημα που θιγετε ειναι πολυ σοβαρο.Η χωρα μας σαν θαλασσιο κρατος θα επρεπε εδω και δεκαετιες να εχει αναπτυξει ενα δογμα φυλαξης θαλασσιων συνορων-προστασιας συμφεροντων , που να καλυπτει ολα τα πελαγη και τις θαλασσες που μας περιστοιχιζουν.Αρκετα χρονια πριν ειχε επισημανθει η αναγκη δημιουργιας τριων Ναυτικων διοικησεων, με εδρες αντιστοιχα στην Σαλαμινα και χωρο ευθυνης κυριως το Αιγαιο, την Σουδα με χωρο ευθυνης το κακως επονομαζομενο Λυβικο πελαγος,και την Αν Μεσογειο, και τελος την περιοχη του Ιονιου-Αδριατικης με εδρα την Πατρα.Εννοειτε οτι η δυναμη αυτων των Τακτικων Ναυτικων Διοικησεων {ΤΑΝΑΔ} ,θα ηταν αναλογη των απειλων, και καθε μια απο τις διοικησεις αυτες θα συνεδραμε στην υποστηριξη και των υπολοιπων, αν η απειλη γινονταν πραξη.Δυστυχως κατι τετοιο δεν συνεβη .Πολλοι και γνωστοι οι λογοι αλλα δεν ειναι της παρουσης.Ανεξαρτητα απο το εαν ερθουν η δεν ερθουν ΑΒ/Τico σημερα η αναγκη αυτη ειναι περισσοτερο απο ποτε επιτακτικη.Η απειλη πλεον δεν ειναι μονοκατευθυντικη, αλλα εχει αποκτησει πολυδιαστατες δυνατοτητες, με προσβασειςκαι παρουσια σε ολες τις θαλασσες που μας περιστοιχιζουν δημιουργωντας νεα δεδομενα.Ομως και απο την αλλη αυτες οι για αλλες χωρες αυτονοητες πραξεις, που σαφως απαιτουν επενδυσεις τοσο υλικες οσο και σε ανθρωπινο δυναμικο δεν γινονται ουτε απο την μια στιγμη στην αλλη, ουτε χωρις προγραμματισμο και συνεπεια σε αυτον.Για αλλη μια φορα λοιπον μας αναγκαζουν οι εξελιξεις να κυνηγουμε την ουρα μας.Εστω και ετσι ομως σαφως ειναι μια κινηση που πρεπει να γινει αρκει βεβαια να υπαρξει και μια αναλογη μεριμνα τοσο για το προσωπικο, ασο και για την επαρκεια στελεχων που θα πλαισιωσουν ολον αυτο τον σχεδιασμο.Ειναι λυπηρο το γεγονος της περικοπης των εισακτεων στις παραγωγικες σχολες του ΠΝ και οχι μονο.Με τι στελεχη θα επανδρωσουμε τα πολυθρυλητα Tico, τις Μπελχαρα ,τις Ρουσσεν κοκ….με διαγωνισμο μεσω ΑΣΕΠ? η το προβλημα θα λυθει με την αποσυρση των 3 “αδικημενων” Type S?Αρα το μονο που μας απομενει δεν ειναι μονο η παραχωρηση των μεγαλων μοναδων του USN αγαπητε αρθρογραφε, αλλα πολλα ακομα πραγματα πρεπει να γινουν ,εγκαιρα, ετσι ωστε οποιαδηποτε παραχωρηση, η προμηθεια νεων σκαφων να εχει το δυνατον και τους μικροτερους κραδασμους .Σε καθε περιπτωση παντως ας ελπισουμε οτι αυτη η κινηση θα αποτελεσει και την απαρχη εξελιξεων για το ΠΝ στα πλαισια μιας συγχρονης, ισορροπημενης , και αποτελεσματικης δυναμης, ικανης να ανταπεξελθει στις προκλησεις που μας περιβαλλουν.
Γιατί να μην έχουμε και στρατευμένο προσωπικό από την Κύπρο, πάντως το να υπάρχει μόνο μία βάση του ναυτικού, για όλη την επικράτεια έστω και εάν υπήρχαν πάντα πλοία κάπου στο αιγαίο το βρίσκω αναχρονιστικό και μακάρι να γίνει και αυτή της Πάτρας.
Η ανατολική Κρήτη έχει τον Κάβο Σίδερο πάνω από το Βάι που θα μπορούσε στο μέλλον να αναπτυχθεί ιδιαίτερα ως κάτι παραπάνω από ότι έχουμε σήμερα.
Στην ίδια πλευρά πάνω στο οροπέδιο Ζήρου υπάρχει ιδανική τοποθεσία για στήσιμο ραντάρ (ίσως με το Ισραήλ) που θα εποπτεύει όλη την Ανατολική Μεσόγειο μαζί με στρατιωτικές εγκαταστάσεις φύλαξης.
Γενικά η Κρήτη θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατά πολύ περισσότερο από ότι σήμερα αν θέλουμε να συζητάμε είτε για Κύπρο για την οποία η Κρήτη θα αποτελεί γέφυρα ή για Α.Μεσόγειο.
Επίσης, η απουσία μας από περιοχές έχει φέρει κοντά τους απέναντι. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε μέχρι και αποβατικές ενέργειες των απέναντι στην Κρήτη, είναι με τεράστια διαφορά το καλύτερο φιλέτο στην περιοχή. Και να σκεφτούμε τι επίγειες δυνάμεις υπεράσπισης από αποβάσεις έχουμε στο νησί (που δεν έχουμε).
Γενικά τα αμυντικά μας δόγματα θα πρέπει να αλλάξουν αναλογικά των νέων συνθηκών.
Το να κανουν αποβαση στην Κρητη ουτε για αστειο δεν το λενε οι Τουρκοι επιτελεις.
Ουτε καν “ο δικος μας” ο Μουσταφα δεν τολμαει ουτε να το σκεφτει.
Ποτέ μην λες ποτέ! Το δόγμα της φάλαγγας των οπλιτών, παραταγμένη πάνω στην γραμμή των συνόρων, δεν παίζει να πιάνει τον 21ο αιώνα.
https://www.youtube.com/watch?v=81BzxzrGytU
00:34 – 00:38
Διαφωνω με μερος του αρθρου. Τι θα πει εχουν οικογενειες; Εγω δηλαδη σαν καθηγητης , αν αυριο με στειλουν Σαντορινη απο Αθηνα και του χρονου Γιαννενα, δεν ειμαι αναγκασμενος να παω; Καλο ειναι ολοι μας να ειμαστε στον τοπο μας. Εννοειται αυτο. Αλλα η αμυνα της πατριδος, η παιδεια, η υγεια δεν μπορουν να στηριχθουν σε αυτο.
Αλήθεια, πλην των “πιτσιρικάδων” αναπληρωτών πόσο συχνά παίρνει μετάθεση ένας καθηγητής? Για πόσο καιρό πριν ξαναγυρίσει οριστικά σπίτι του? Μήπως για δεκαετίες ολόκληρες, οι διορισμένοι καθηγητές ενός ακριτικού σχολείου υπηρετούσαν αποσπασμένοι στο σπίτι τους? Για πάντα?
Δεν έχει αρνηθεί ποτέ κανένας στρατιωτικός να πάει μετάθεση. Αντιθέτως ήταν πάντα ο μοχλός καταπίεσης και αμοιβής που χρησιμοποιούσαν οι πολιτικοί για να έχουν πελατεία και έλεγχο.
Στον πόλεμο όλοι θα κληθούν να δώσουν την ζωή τους για την πατρίδα. Όταν όμως στην ειρήνη φερόμαστε στις ένοπλες δυνάμεις σαν να είναι δουλοπάροικοι, κατώτεροι και από συμβασιούχους σκουπιδιάρηδες (καμία προσβολή προς τα άτομα που ασκούν το χρήσιμο αυτό επάγγελμα) τι ακριβώς θεωρούμε ότι αξίζει η ελευθερία της πατρίδας μας? Θα πάνε μετάθεση όπως απαιτεί η ανάγκη. Θα κάνουν υπηρεσία και θα δουλέψουν ατελείωτες ώρες όπως απαιτεί η φύση του επαγγέλματος. Αλλά πάντα ήταν οι πιο χαμηλόμισθοι. Επίσης πλέον δεν βγαίνουν στην σύνταξη σε μικρή ηλικία! (όπως αντίστοιχα είχε βγει αναίτια το 40% του δημοσίου τομέα αλλά κανένας δεν έχει μιλήσει ποτέ για αυτό)
Σωστά , δεν μπορεί να συγκρίνονται όσον αφορά τις μετακινήσεις εκπαιδευτικοί και στρατιωτικοί.
Επίσης δεν μπορεί να θέλει κανείς το πρωί ο ίλαρχος να είναι στο στρατόπεδο και το βραδάκι να κάνει delivery (πραγματικό περιστατικό 🙁 ), ούτε να δίνεις εκατομμύρια για να εκπαιδεύσεις τον πιλότο και στην πιο παραγωγική του ηλικία να φεύγει για Emirates……..Πρόσφατα άκουσα σπουδαστή της Σ.Ι. ότι θα προτιμήσει, αν μπορέσει , C-130 ή C-27 γιατί θεωρεί ότι με προϋπηρεσία εκεί θα είναι πιο πιθανό στο μέλλον να βρει δουλειά έξω. Δεν ξέρω αν η σκέψη του είναι σωστή ,αλλά ο σχεδιασμός του αυτός είναι.
Καλά τα ΑΒ και τα Viper , χωρίς αυτά δεν γίνεται , αλλά κάποιοι τα χειρίζονται και δεν μπορεί να πεινάνε , ούτε να ψάχνουν ευκαιρία να ” την κάνουν”. Και αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με τους μισθούς αλλά με όλο το πλέγμα εργασιακών συνθηκών (μεταθέσεις , δυνατότητες περαιτέρω ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, προαγωγές κλπ.κλπ.)
ωραια τα παραμυθια αλλα καλη και η προσγειωση ….ΑΒ ..ξεχαστε γιατι πολυ απλα ..δωρεαν δεν προκειται να μας δωσουν ..και αν ακουσεται το κοστος θα εχουμε ιατρικα συμβαντα …αλλα ακομα και μερικα τζοκερ να πιασουμε …οι αμερικανοι δεν εχουν πλοια για αυτους …ελλειμα εχουν πως να δωρισουν?…τα δε tico ειναι για σκραπ …ακομα και απολυτως δωρεαν μαζι με τα οπλα να δωθουν με νυχια και με δοντια και πατεντα τις πατεντας ω πατεντα ..ζητημα αν μπορουν να μεινουν σε υπηρεσια 1 αντε βια 2 χρονια μετα φοβου θεου …τι να το κανω αν οταν θα θελω να ριξω θα παθαινει μπακ ουτ αν ολα θα ”τρεχουν” μεσα στο πλοιο ..και αν παει να κανει κανενα ρεμετζο θα κοπει στα 3 ?..να μας τα διναν πριν 20 χρονια να το συζητησουμε …μη υπαρκτες και μη βιωσιμες λυσεις ….αδικως κοπος η συζητηση
Διαβάστε λίγο σε άρθρα τις πτήσης και θα δείτε ότι μιλάει για παραχώρηση με χαμηλό κόστος το οποίο δεν είναι αφύσικο δεδομένων των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή και το us navy χρειάζεται έναν σύμμαχο που δεν έχει βλέψεις υπερδύναμης. Όσο για τις οροφές του , έχουν βγει πολλά άρθρα και στον διεθνή τύπο που μιλούν για αναπροσαρμογή του στόχου των 350 πλοίων που έθεσε ο Τραμπ. Επίσης το usnavy (όπως και όλες οι ένοπλες Δυνάμεις της χώρας) πάντα λειτουργεί υπολογίζοντας το κόστος χρήσης σε όλη τη διάρκεια χρήσης του και πολλές φορές όταν βλέπει ότι με νέες μονάδες (όπως τα Alreigh Burke που ναυπηγουνται block IIA +block III) έχει οικονομία κλίμακος δεν διστάζει να αποσύρει όχι μόνο Alreigh Burke αρχικής κατασκευής αλλά και πιο σύγχρονα assets .
Για τα Ticonderoga έχει γραφτεί ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την υπερκατασκευή τους , που είναι από αλουμίνιο και όντως δαπανούνται πολλά χρήματα για να αποκατασταθούν , αλλά πουθενά δεν διάβασα για black out ή για διαρροές και λοιπά προβλήματα που γράφετε , ούτε καν τα θεωρούν εκεί στο ναυτικό τους ως πλοία για σκραπ, τουναντίον τα έχουν στην πρώτη γραμμή άμυνας των αεροπλανοφόρων και υπολογίζουν πολλά σε αυτά ,ότι σχεδιάζουν να αποσύρουν τα πρώτα batches ναυπήγησης σημαίνει απλά ότι έρχεται το πλήρωμα του χρόνου κάτι το οποίο τηρούν για όλα τα πλοία τους ανεξαρτήτου κλάσεως. Οπότε δεν θα είναι η τυχόν παραχώρηση για 1 με 2 χρόνια σίγουρα ειδικά στην περίπτωση παραχώρησης επόμενων batch ναυπήγησης..
Φίλε Κίμων συμφωνώ μαζί σου, και συμπληρώνω οτι και τα Arleigh Burke που είναι πιθανόν να παραχωρηθούν , θα είναι τα παλαιότερα (30+ ετών ) ,και όπως έχουν αναφέρει και άλλοι φίλοι μας , τα Ticonderoga έχουν και πλεονεκτήματα ,
(όπως υπόστεγο για δυο Aegean Hawk στα TICO – ενώ στα burke προς πιθανή παραχώρηση ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ).
Είναι δε τόσο πολύτιμα ακόμα για τους Αμερικανούς, που άρχισαν ήδη να τα εκσυγχρονίζουν .
Ίσως ειδικά αν παραχωρηθούν “δωρεάν” ως βοήθεια στα πλαίσια της συμμαχίας θα μπορούσαμε να παραλάβουμε2 Ticonderoga , άμεσα ( 2020-21) και άλλα δύο προκειμένου να εκσυγχρονιστούν , μαζί με τα αμερικάνικα αδέλφια τους , και στην συνέχεια να αντικαταστήσουν τα 2 αρχικά μη εκσυγχρονισμένα…….
Η πτήση μεταξύ άλλων ανέφερε για την αναβάθμιση των TICO :
<< Πρόκειται για την τελευταία φάση εκσυγχρονισμού του καταδρομικού, που ονομάζεται MODPRD και θα περιλάβει τα οπλικά συστήματα του πλοίου, τον μηχανικό εξοπλισμό του -περιλαμβανομένων του προωστηρίου συγκροτήματος των αεριοστροβίλων, την αποκατάσταση των χώρων ενδιαιτήσεων του πληρώματος και την υποστήριξη της εγκατάστασης των νέων στοιχείων του νέου συστήματος μάχης Aegis και του συγκροτήματος επικοινωνιών και του Ενοποιημένου Συστήματος Επιχειρησιακού Δικτύου εν Πλω (CANES – Consolidated Afloat Network Enterprise System).
Με αφορμή το δημοσίευμα αλλά και την παράκληση θα γράψω όσο πιο γενικά μπορώ.
Δεν ευθύνεται κανένα στέλεχος. Οι μόνοι που ευθύνονται είναι όσοι έχουν θεσμοθετήσει έναν κρατικό μηχανισμό πριμοδοτούμενο από κάθε λογής εξωτερικούς χορηγούς, προκειμένου να μας τους εμφανίζουν κάποιοι γλύφοντάς τους ως ευεργέτες, για να ανελιχθούν.
Η εκδικητική εμπάθεια που διακατέχει τον Έλληνα, βγαίνει στην επιφάνεια μόλις πιάσει τον μοχλό της ατιμίας, δηλαδή την εξουσία ή το χρήμα ή και τα δύο μαζί. Αρχίζει τότε να απαιτεί από τους πάντες ως δερβέναγας, χωρίς πρωτίστως να κάνει ως διοικητής την δουλειά του. Να θεσπίσει δηλαδή κατ’ ουσίαν τα της διοικητικής μέριμνας. Όσα όπλα και να πάρεις, όσο προηγμένα και να είναι, εάν δεν έχεις τις προϋποθέσεις να τα λειτουργήσεις, την ύστατη ώρα θα κάθεσαι να τα κοιτάς. Όσους στρατιώτες και να προσλάβεις με την κομματική ή την ψηφοθηρική λογική, δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει το στράτευμα επειδή χρωστάνε στο κόμμα την βόλεψή τους και κάθονται σούζα σε καιρό ειρήνης.
Οι στρατοί με τους οποίους θέλουμε να συγκριθούμε παρέχουν τα πάντα στον κατώτερο ιεραρχικά προκειμένου να τον στείλουν όσο πιο προστατευμένο γίνεται στον πόλεμο, χωρίς να του συμπεριφέρονται σαν να τους χρωστάει ως χάρη την ζωή του. Αν ξεμείνεις από στρατιώτες ποιος θα πολεμήσει;
Όσον αφορά την διαμονή. Κάθε στρατόπεδο πρέπει να έχει και έναν ημιϊδιωτικό χώρο ως οικίες για όσους υπηρετούν σε αυτό και τις οικογένειές τους. Αυτό λέγεται διοικητική μέριμνα. Την άμεση ετοιμότητα δεν την απαιτείς λεκτικά, οσάν να απαιτείς να κόψουν κάποιοι το λαιμό τους να παρουσιαστούν άμεσα, ενώ τους έχεις στείλει να μείνουν 3 ώρες μακρυά απ’ το στρατόπεδο γιατί δεν βρίσκουν πιο κοντά.
Όταν θα αποκτήσουμε διοικητική μέριμνα, τότε θα αποκτήσουμε και αξιόμαχο στράτευμα.
Αυτά που λες απαιτούν πολλά λεφτά. Ποια κυβέρνηση θα τα δώσει όταν ο λαός της θέλει αίμα στα εργασιακά? Όλοι οι Έλληνες έχουν σαν όνειρο να είναι αφεντικά γιατί είναι «μοναδικοί». Όσο κερδοφόρο και αν είναι το μαγαζάκι του Α, ο Β θα πρέπει να δουλεύει σαν σκλάβος, για 6 κατοστάρικα και αυτά όποτε γουστάρει ο Α.
Ίδια σάπια νοοτροπία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Εγώ είμαι ξεχωριστός και τα παιδιά μου αξίζουν. Τα παιδιά του κόσμου ας είναι σκλαβακια. Όποιος είναι από πάνω μου είναι λαμόγιο και τυχερός. Οποιος είναι από κάτω μου είναι επειδή το αξίζω εγώ ο μοναδικός.
Ίδια σάπια νοοτροπία και στα σχόλια εδώ πέρα. «Είναι υποχρέωση τους να καταστραφεί η ζωή τους για να υπηρετούν την δική μου». Γιατί εμείς είμαστε η πατρίδα. Οι Έλληνες…
Ζηλεύει η κοινωνία τους (πολλούς) στρατηγούς/ναυάρχους αλλά θεωρεί υπάνθρωπους τους υπόλοιπους. Ευτυχώς το ΠΝ δεν είναι ΣΞ και λαμβάνει κάποια μέτρα για το προσωπικό του. Αλλά θα πρέπει να αναρωτηθούμε. Μήπως το ότι η αμοιβή των δικών μας υπαλλήλων της εθνικής ασφάλειας, στο μυαλό μας θα έπρεπε να ισούται με τιμωρία, υποδηλώνει ότι κοστολογούμε την ελευθερία μας τόσο χαμηλά? Μήπως για αυτό υποφέρουμε και όσα υποφέρουμε?
Συμφωνούμε απόλυτα αγαπητέ , δεν είναι χαζοί εκεί στις ΗΠΑ που έχουν είτε εντός βάσης είτε κοντά οικισμούς διαμονής των στελεχών τους με τις οικογένειές τους
Μακάρι όλες αυτές οι κινήσεις, να αποσκοπούν σε προετοιμασία για υποδοχή πλοίων game changer. Ας είναι και Tico(προσωπικά, τα προτιμώ από flight I/II που δεν έχουν υπόστεγα ε/π)! Έχω ρισκάρει φιλία σχετικά με τα ονόματα των σκαφών, όπως και έχω προσβάλλει το ίδιο άτομο, ότι μεταφέρει ειδήσεις που είναι αρλούμπες(και ο ίδιος προβληματίζεται για το ορθόν της πληροφορίας…). Το ζήτημα είναι, να υπάρχει ακολουθία εξοπλισμών και εξ. πολιτικής… Αυτό ας πούμε που αναφέρει η Πτήση σχετικά με την αποστολή γεωτρύπανου στη Κρήτη(και ο καθησυχασμός ότι αυτό μάλλον δεν θα γίνει), είναι ξεκάθαρα δείγμα ότι δεν έχουμε διδαχτεί το πως δουλεύει η Τουρκία… Το να κακαρίζουμε στη πρώτη ‘βόλτα’ του Oruc Reis και να λέμε διάφορα αξιολύπητα περί δυσμενών καιρικών συνθηκών και… αβλαβούς διέλευσης, δεν προοιωνίζει θετικά πράγματα, ούτε και καμία ιδιαίτερη ζέση από μέρους μας, να απαντήσουμε δυναμικά… Στη θέση της Τουρκίας, τι θα κάνατε; Δεν θα το επαναλαμβάνατε; Ποιος ο λόγος του Μνημονίου με τη Λιβύη, αν όχι να μπορούν νομιμοφανώς, να μπλοκάρουν κάθε πιθανή μας αδειοδότηση στην ευρύτερη περιοχή; Αλήθεια, εμείς που έχουμε αναφέρει τα όρια της υφαλοκρηπίδας; Με βάση τι ακριβώς θα αντιδράσουμε απέναντι στη Τουρκία;
Πέραν όλων αυτών, επιτέλους, θα μάθουμε ποιο είναι αυτό το βύθισμα που επιτρέπεται στη Σαλαμίνα; Αυτή η καραμέλα περί αδυναμίας φιλοξενίας ‘μεγάλων΄πλοίων, πότε θα λιώσει; Η Ναυκρατούσα, ήταν ‘μικρή’; Ο Προμηθέας; Τα Knox/Adams, είχαν μικρό βύθισμα(μην αναφέρω το Αβέρωφ, γιατί θα γελάμε ώρες…); Προσωπικά, νομίζω πως κάποιοι παίζουν με τη νοημοσύνη μας…
Είναι προφανές ότι η τουρκία θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Έχει ανακοινώσει ήδη την πρόθεση της (όπως συνήθως κάνει ) και δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να εμπεδωθεί απο όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Εμείς για άλλη μια φορά θα μιλήσουμε για “νομιμότητα”…….
μακάρι να ισχύει το άρθρο σας!!!
Ίσως κίνηση που θα προσπαθήσει να πείσει ότι μπορούν να έρθουν τέτοια πλοία στο ΠΝ..ίσως κίνηση που δείχνει ότι κάτι ψήνεται σοβαρά..
Σε κάθε περίπτωση πάντως ελπίζουμε να μη μείνει να σταθμεύουν μόνο πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι!!
Γνώμη για τα Ticonderoga “The cruisers are old and tired. Their hulls have cracked. Their pipes leak. Their SPY-1 radars are unreliable. “I think there is a growing recognition that the material condition of the ships is going to limit most of them to their rated service life,” Jerry Hendrix, a retired Navy captain who is now an analyst with the Telemus Group, told Defense News”
Όταν έχουμε τέτοιες περιγραφές για τα συγκεκριμένα πλοία, τι ακριβώς λέμε να πάρουμε; Με βάση τα παραπάνω, μιλάμε για ανάγκη αναβάθμισης τεραστίου μεγέθους για τα Ελληνικά δεδομένα. Να είμαστε και ρεαλιστές – δεν μιλάμε για μοντελισμό αλλά πιθανές προμήθειες του ΠΝ!
Οι απέναντι θα τρίβουν τα χέρια τους εάν αγοράσουμε αυτά τα προβλήματα με τους υπερπολύτιμους πόρους μας.
Δεν σοβαρεύονται κάποιοι επιτέλους για να διαπραγματευτούν ένα πλήρες πρόγραμμα νέων σκαφών με Γαλλία με γνωστές λύσεις για το σκέλος της χρηματοδότησης και κάλυψη των Ελληνικών απαιτήσεων;
Το οτι αυτος μπορει αν δουλευει για να προωθησει καποια εταιρια; Το οτι αλλα τα δεδομενα των Αμερικανων , αλλα τα δικα μας; Τα πλοια που εχουμε τωρα ειναι πιο αξιοπιστα δηλαδη; Στην τελικη ας τα πανε στη Συρο για επισκευες ΑΝ τα παρουμε.
Εάν διαβάσεις το άρθρο, αναλύει πως τα Tico είναι τα μοναδικά καταδρομικά σε υπηρεσία με τις ΗΠΑ που έχουν την δυνατότητα φιλοξενίας του Διοικητή αεράμυνας σε σχηματισμούς αεροπλανοφόρων. Τα AB δεν έχουν τέτοια δυνατότητα.
Συνεπώς, για να τα αποσύρουν οι ΗΠΑ με τέτοια επιχειρησιακή ανάγκη, αντιλαμβάνεσαι πως τα σκάφη της δεκαετίας του ’80 έχουν σοβαρούς περιορισμούς χωρίς να θέλει κάποιος να υπερβάλλει ή να εξυπηρετήσει συμφέροντα.
Όταν οι πολιτικοί εκεί δεν θέλουν να τα αποσύρουν επειδή δεν θα έχουν τα ναυπηγεία τους δουλειά από τις συνεχείς επισκευές αντιλαμβάνεσαι για τι προβλήματα μιλάμε…
Τα tico τα αναβαθμιζουν για να μεινουν σε υπηρεσια εως 2045. Κοστος περιπου 200 εκατ. ανα πλοιο και λυνουν ολα τα θεματα. Αποσυρουν τα υπολοιπα λογω ελλειψης μπατζετ. Ας τα παρουμε λοιπον και ας δωσουμε και καποια χρηματα για αναβαθμιση. Αλλωστε θα ζητησουμε να μπουμε και εμεις στο προγραμμα που ειναι το Ισραηλ και η Αιγυπτος και να παιρνουμε καποια χρηματα ανα ετος. Τωρα αν θα γινει αυτο αγνωστο..
Μάλλον γίναμε δύο που δεν τα θέλουμε με τίποτα !!!
blackpeteg Αγαπητέ μου φίλε, το domain που “επεξηγεί” την γνώμη του καθενός “αναλυτή” στο υπερσύστημα των Εταιρειών παροχής συμβουλών ασφαλείας των ΗΠΑ, είναι όχι το rating της Ακαδημαϊκής και Τεχνικής τους γνώσεως αλλά το πανάρχαιο (still thriving though) domain των bussines (καί άλλων) intelligence.
Ας παίξουμε λίγο με τις πληροφορίες λοιπόν. Κάποιοι Έλληνες το κάνουν καλά ξέρεις.
Ο εν λόγω κύριος δεν εργάζεται απλά στην Telemus. Είναι ο Αντιπρόεδρός της.
Χωρίς να εμβαθύνω σε αυτά που γνωρίζουμε γι’αυτόν και τους συναδέλφους του, θα σε παραπέμψω σε μιά δυό ιστοσελίδες, Εταιρείες και ονόματα και συνέχισε εσύ την έρευνα με την ησυχία σου.
Center for a New American Security (Jerry Hendrix)
https://www.cnas.org/people/dr-jerry-hendrix
Center for a New American Security (Supporters)
https://www.cnas.org/support-cnas/cnas-supporters
Telemus (Jerry Hendrix et al.)
https://telemusgroup.com/#team
Η Telemus και το CNAS είναι “αδελφάκια”. Θυμήσου το. Ψάξε καλά τους “Supporters” του CNAS. Έχει “διαμάντια” στην λίστα. Να έχεις στον νου σου πως όλοι είναι Dems και η καριέρα τους απογειώθηκε στα χρόνια του Clinton και του Obama. Όλων εκτός ενός από τα αφεντικά, του Bob Martinage. Ψάξε πότε και πως έχασε ντροπιαστικά την καλή του Δημόσια θέση. Όσο κι αν τον αγαπούσε ο Νavy Secretary Ray Mabus αναγκάστηκε να τον “παραιτήσει” asap : https://www.stripes.com/news/navy-s-no-2-civilian-resigns-for-having-inappropriate-relationship-1.262211
Του εξασφάλισετο μέλλον αμέσως βέβαια. Ήταν βλέπεις ομοϊδεάτες.
Τις περισπούδαστες “αναλύσεις” του Hendrix (https://www.nationalreview.com/2018/02/navy-expansion-plan-355-ships-not-enough/) τις επιβεβαίωνε κι ο Mabus:
https://breakingdefense.com/2015/04/mabus-to-congress-you-dont-have-to-trust-us-on-cruisers/
Όμως ποιός είναι ο Ray Mabus και οι “προστατευόμενοί” του;
Για να δούμε το DoD, τον Navy Secretary και κάποιες “σκανταλιές” τους όταν προσπάθησαν να κουκουλώσουν οι αθεόφοβοι “έξοδα γραφείου” 125 δις USD (ναι δις). Στην Washington Post θα το δεις εδώ: https://www.washingtonpost.com/investigations/pentagon-buries-evidence-of-125-billion-in-bureaucratic-waste/2016/12/05/e0668c76-9af6-11e6-a0ed-ab0774c1eaa5_story.html. Εαν δεν θέλεις να γίνεις συνδρομητής της και σου αρέσει το χιούμορ μπες https://www.youtube.com/watch?v=EzSW7YxWz6Y
Θα σταματήσω το αθώο παιχνίδι μας κάπου εδώ.
Θα σου πω μόνον πως όλο το Collegium αυτών των πανίσχυρων Lobbyists στοχεύει στην γιγάντωση του Προγράμματος Ναυπηγήσεως των αποτυχημένων LCS, με την δικαιολογία της διατηρήσεως των Εθνικών Ναυπηγικών Ικανοτήτων, δηλαδή το χτίσιμο όσων νέων Πλοίων χρειάζεται για να συντηρηθεί το κάθε “πικραμένο” Ναυπηγείο της Αμερικής…
Για το ποιά Ναυπηγεία πρόκειται, σε ποιά States εδρεύουν και ποιοί Βουλευτές, ποίου Κόμματος κάνουν Εκλογική καμπάνια επί του θέματος εκεί, ας το αφήσουμε για το αγελαδοκούρεμα.
Είναι λοιπόν λογικό να είναι “εχθροί” των Τico και της παραμονής τους σε υπηρεσία.
Το θέμα είναι πως κανείς από αυτούς τους εν Αποστρατεία Αξιωματικούς του USN δεν είναι “ψημένος” σε ένα από αυτά τα πανέμορφα και φοβερά Καράβια.
Τώρα, το παράδοξο είναι πως αυτές οι “διαμάχες” μας συμφέρουν! Βρίζουν και κατηγορούν τα Tico για να τα αποστρατεύσουν; Μας συμφέρει! Άστους να τα καταφέρουν και θα τα κάνουμε να λάμπουν σαν καινούρια…
Το παραπάνω “παιχνιδάκι” δεν το παίξαμε για πλάκα, παρά για να δείξουμε στους φίλους Έλληνες πως κάτι ξέρουμε κι εμείς για τα “υψηλά” παίγνια της Συμμάχου (ενός μέρους του establishment της).
Ας το έχουμε αυτό υπόψιν, ας αφήσουμε τους καλούς μας Αξιωματικούς να αξιολογήσουν οι ίδιοι την κατάσταση των Tico (το έχουν κιόλας κάνει σε κάποιο βαθμό) και όταν διαβάζουμε, από αγνό ενδιαφέρον, κείμενα, να ψάχνουμε πάντα το motive. Ουδείς λόγος υπάρχει να διχαζόμαστε πάνω στα “συμφέροντα” της κάθε πλευράς των Λομπιστών. Εμάς μας ενδιαφέρει η Θάλασσά μας.
Να είστε αισιόδοξοι λοιπόν. Να έχετε αυτοπεποίθηση. Να κοιτάτε το συμφέρον της Πατρίδας. Να μην φοβηθείτε εάν τα καταφέρουμε να τα “πάρουμε”. Να χαρείτε.
Εδώ βράζαμε τα καζάνια της Σφενδόνης* για 31 χρόνια και ήταν 17άρα όταν την αρραβωνιάσαμε, τα Τico θα φοβηθούμε; 😎
* http://www.hellenicnavy.gr/el/istoria/32-gr/istoria/palaia-polemika-ploia/antitorpilika-fletcher/101-sfendoni-d-85-(1959-1992).html
http://www.navsource.org/archives/05/569.htm
Η απάντηση στο ερώτημα του άρθρου προφανώς και είναι πως όχι. Η ερώτηση είναι ρητορική ή χάρη αστεισμού.
Ο προσανατολισμός προς τα νότια ακολουθεί τις γεω-πολιτικές επιταγές και πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από το τι πλοία έχουμε ή θα έχουμε. Δηλαδή αν τελικά δε μας παραχωρηθούν ΑΒ ή Τico θα πρέπει να ανακληθεί η απόφαση;;
Επίσης στην ΔΕΑΜ, γιατί αυτή είναι η είδηση, ξεχάσατε να αναφέρετε πως θα είναι ενταγμένη και η Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου, στην Αν Κρήτη, περιοχής Σητείας. Στο σημείο θα βρίσκεται σε μόνιμη βάση μια πυραυλάκατος της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών, Και εκεί δε χωράει ΑΒ.
Στα πλαίσια των ίδιων σχεδιασμών θα ήταν επιτακτική επιτέλους η ουσιαστική ενεργοποίηση/αναβάθμιση των S-300 που έχουν ιδανική θέση εκεί που βρίσκονται και ΔΕΝ μπορούν να αντικατασταθούν από Patriot (θα ήταν παντελώς άχρηστα εκεί). Ίσως μαζί με την αναβάθμιση να πέρναμε και κάποιο μεταχειρισμένο δεύτερο σύστημα που λογικά θα αποσύρει η Ρωσία με την εισαγωγή των S-400. Στη θέση των Patriot ή προς συμπλήρωση (λόγω μειωμένων επιδόσεων) σε Σκύρο ή Κερατέα θα ήταν πολύτιμα. Όλος ο κόσμος αγοράζει S-300/400 και εμείς μόνο που δε τα στείλαμε για αποσύρση (αν και υπάρχουν αρκετές τέτοιες φωνές ξέρουμε γιατί…)
Τί παραπάνω να πει λοιπόν κανείς;
(Εκτός ίσως από το ότι οι διορατικοί σχολιαστές της ΠΤΗΣΗΣ συζήτησαν αναλυτικώς επί του θέματος πριν κάποιους μήνες).
Συντεχνιακες συμπεριφορες του χειριστου ειδους. Αλλωστε το ξερετε και εσεις και γι’αυτο ζητατε να μην σχολιαστει. Οικογενειες εχουμε ολοι αλλα πηγαινουμε οπου χρειαζεται για να δουλεψουμε. Εχετε παρει χαμπαρι ποσοι μηχανικοι η γιατροι για παραδειγμα δουλευουν στο εξωτερικο ειτε μαζι με τις οικογενειες τους ειτε χωρια? Οι ναυτικοι, η οι χιλιαδες που πηραν τα ματια τους και εφυγαν την τελευταια δεκαετια ειναι δευτερης κατηγοριας ανθρωποι? Και υπαρχει δημοσιος υπαλληλος που γκρινιαζει επειδη θα παει απο Αθηνα Κρητη?
Μπορείς φιλαράκι μου να πας να γίνεις ΟΒΑ για 800€ και να πας στον Έβρο. Έτσι θα πιάσεις αυτή την πρώτη κατηγορία που φαντάζεσαι. Ούτε θα ξενιτευτείς ούτε θα είσαι άνεργος. Χώρια που θα είσαι και στο δημόσιο και θα φυλάς και την πατρίδα. Σε χαλάει η σύμβαση; Σκοτωμός γίνεται για μια σύμβαση στους ΟΤΑ.
Ή μήπως μέσα στο μυαλό σου ότι οι στρατιωτικοί θα έπρεπε να είναι Γ κατηγορίας για να νιώσεις εσύ καλύτερα;
Αν σου φαινεται μακρυα ο Εβρος, τραβα καμια Σαουδικη Αραβια να δουλεψεις σε οτι εισαι ικανος που εχει και ωραιο κλιμα. Εκει θα παιρνεις τα δεκαπλασια και θα γκρινιαζεις στην “Πτηση” για οσους δεν γουσταρουν να ξεβολευτουν με μεταθεσεις. 🙂
Εγω μια χαρα νοιωθω αγαπητε, κατα δηλωση σου, φιλε. Μαλιστα στα πλαισια αυτης της φιλικης μας σχεσης σου εστειλα και μια προταση για το που θα μπορουσες να βρεις τις αναλογες με τα πιθανα ταλεντα σου απολαβες, αν ξεπερνουσες το θεματακι που εχεις με τις αποστασεις. Οπως το ξεπερασαμε και εμεις οι υπολοιποι υποτασσομενοι στις βιοποριστικες μας αναγκες. Δυστυχως, ο ελεγκτης του σαιτ μαλλον παρεξηγησε τις αγαθες μου προθεσεις και κουρεψε το σχολιο.
Εσένα φίλε μου, σου φαίνεται μακρυά ο Έβρος. Γιατί δεν πήγες για ΟΒΑ. Διάλεξες Σαουδική Αραβία. Αντί για Α κατηγορία, όπως λες, διάλεξες την Β!!
Θα πας λοιπόν στην ΣΑ κα θα δουλέψεις σε δύσκολες συνθήκες και θα πληρωθείς για αυτές, ενώ μετά θα πας στην Αυστρία και θα βρεις κάτι άλλο. Οι απολαβές σε αυτές τις χώρες είναι εξαιρετικές αν και με σύμβαση. Εκτός και αν μιλάμε για απλούς εργάτες οπότε ναι, οι μισθοί είναι μέτριοι.
Το θέμα είναι ότι είσαι στο ψάξιμο. Αγωνίζεσαι. Δουλεύεις. Έχεις προοπτικές. Στην φαντασία σου όμως θα έπρεπε όλοι οι άλλοι να υποφέρουν γιατί εσύ είσαι καλύτερος. Θα έπρεπε να μην έχουν ζωή, οικογένειες και λεφτά, αλλά μόνο φακές για να επιβιώνουν. Στην φαντασία σου θα έπρεπε όλοι να είναι στρατηγοί «Ντεκαβάλας». Όλο το δημόσιο είναι αμετάθετο και με καλύτερες απολαβές. Αλλά εσύ εδώ κλαψουρίζεις για το ναυτικό.
Στον ιδιωτικό τομέα; Με άτομα με νοοτροπία «όλοι οι άλλοι να σκίζονται, no matter what», σαν αυτή που εκφράζεις εδώ, τότε πάντα θα γίνεται της εκμετάλλευσης και όλοι θα παίρνουν μόνο τον κατώτατο μισθό.
Για κάνε μια ερώτηση εκεί που είσαι. Πόσο παίρνει ένας Άραβας αξιωματικός, και πόσο ο γραφιάς ή ο σκουπιδιάρης (ή και εσύ). Για ρώτα στα ΗΑΕ. Στο Κατάρ. Άνοιξε λίγο τους ορίζοντες σου. Μην μεταφράζεις τον κόσμο που συναντάς με βάση τα κόμπλεξ του μέσου έλληνα.
Αν θέλεις ο ναυτικός, ο αεροπόρος ή ο στρατιωτικός να δουλεύουν με αυταπάρνηση για την πατρίδα, εξασφάλισε τους τα πάντα. Δεν ψάχνουν για ένα άνετο μέλλον ούτε θέλουν να οδηγάνε slk με την κόρη σου μέσα. Αλλά όταν τους έχεις τον πιο αδύναμο κρίκο της κοινωνίας, τότε θα μαζεύεις εκεί μόνο την χαμηλότερη ποιότητα κόσμου. Όσοι δε καταλάθως αξίζουν, στην πρώτη ευκαιρία θα την κοπανάνε ή θα διαπλέκονται για να μείνουν Αθήνα.
Εσύ είσαι ο πολίτης. Η δικιά σου νοοτροπία διαμορφώνει την πολιτική! Θυμώνεις για την δύσκολη ζωή που ζεις. Αλλά ξεσπάς εκεί που μας δίδαξαν από το 74 να ξεσπάμε…
Ειναι βασικο να καταλαβεις πως
1) Καθε σεντ απο τον μισθο σου προερχεται απο την ιδιωτικη οικονομια.
2) Θελω να υπαρχουν καλοπληρωμενες δουλειες ωστε να υπαρχει υψηλο βιοτικο επιπεδο μπας και ξαναρχισω να μοσχοπουλαω σπιτια που χτιζω. 😎
Προσωπικα, πιστευω πως ο ρολος του κρατους πρεπει να περιοριζεται στην δικαιοσυνη, την εσωτερικη και εξωτερικη ασφαλεια και ΜΕΡΙΚΩΣ στην υγεια και την εκπαιδευση. Οπου αλλου ανακατευεται φερνει μαζι του την σαπιλα, τις αγκυλωσεις και την διαφθορα του δημοσιουπαλληλισμου. Τουτων λεχθεντων, θεωρω πως οι ανθρωποι που εργαζονται σε αυτους τους τομεις πρεπει να απολαμβανουν ενα καλο, πιθανως και υψηλο επιπεδο ζωης.
Η ερωτηση ειναι εαν αυτο συμβαινει η οχι.
Η απαντηση δινεται ευκολα απο την αγορα. Οταν γινεται σκοτωμος για το ποιος θα πρωτομπει στις σχολες υποθετω πως η “συμβαση” που προσφερεται ειναι τουλαχιστον ικανοποιητικη. Μακαρι να ηταν και καλυτερη. Δεν ειναι αυτο το προβλημα μου. Το προβλημα μου ειναι οταν αρχιζουν ξεκαθαρες υποχρεωσεις της μιας (εργοδοτης) η της αλλης (εργαζομενος) πλευρας να “γκριζαρουν” με πλαγιες μεθοδευσεις και με αυτον τον τροπο να αποκτουν προτεραιοτητα μικροσυμφεροντα εις βαρος του σκοπου υπαρξης του οποιου οργανισμου αναφερομαστε. Στην προκειμενη περιπτωση του Π.Ν. Γενικευοντας θα ελεγα πως κλεινεις τα στρατοπεδα που δεν χρειαζεσαι χωρις να παζαρευεις με τον καθε Μαυρογιαλουρο. Πας τους πεζοναυτες οπου τους χρειαζεσαι και δεν καθεσαι να διαπραγματευεσαι τα προφανη με τους γυρω-γυρω. Με τον ιδιο τροπο, μεταθετεις το προσωπικο που χρειαζεσαι στην Σουδα γιατι αυτο χρειαζεται να κανεις και γιατι αυτο εχουν αναλαβει σαν υποχρεωση τους να δεχονται. ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ. Φυσικα, ειναι προς οφελος ολων αυτη η διαδικασια να ειναι το κατα το δυνατον συναινετικη.
Σε ευχαριστω για την ανταλλαγη αποψεων, ομως θεωρω πως καπου εδω πρεπει να σταματησουμε. Μαλλον το παρακαναμε στο off topic. Ειμαι σιγουρος πως θα μας ξαναδωθει η ευκαιρια να φαμε τα μουστακια μας 😆
@a-k
Για το 1) προφανώς και είναι αυταπόδεικτο. Όπως ότι και η θάλασσα έχει νερό.
Μίλησες για την αρχική «σύμβαση». Βλέπεις αυτό είναι το πρόβλημα. Όταν μπαίνουν αυτά τα πιτσιρίκια, στα 18, σε μια σχολή, ξέρουν ελάχιστα για τις απαιτήσεις μιας υγιούς ζωής. Αντίστοιχα και οι γονείς φαντάζονται τα τρελά προνόμια που φαντάζονται οι εδώ σχολιαστές.
Επίσης οι υπερβολικές απαιτήσεις, σε χώρες του εξωτερικού, πάνε χέρι με χέρι με προνόμια. Εδώ όμως όλα Γκριζάρουν όπως πολύ σωστά είπες. Και έχεις ένα αφεντικό (δημόσιο) να δίνει μ.ο. 38.000€ στην ΔΕΗ και μισό δις για να καλύψουν τα κενά τους, ενώ σε αυτούς που τους έχει να εργάζονται όσο απαιτηθεί και όπου απαιτηθεί, να τους δίνει μ.ο. 18.000€ (Μικτά πάντα). Ότι προνόμια υπήρχαν ακυρώθηκαν εν μέσω κρίσης (συνταξιοδότηση) ενώ τα άλλα είναι μια σταγόνα στον ωκεανό (ΚΑΑΥ του 70, ΣΟΑ για 10% του κόσμου). Επίσης πολλά πράγματα γκριζάρουν λόγω αναξιοκρατίας. Τέλος, όσοι καταφέρουν και κάνουν οικογένεια, θα πρέπει να την κάνουν με ΔΥ διότι είναι αδύνατο να εργαστεί σύζυγος στρατιωτικού.
Δεν μιλάμε προφανώς ότι θα πρέπει να παίρνουν μισθούς CEO, σε μια χώρα με μέσο μισθολογικό κόστος στα 18.000€, αλλά όχι και να παίρνουν μισθούς σκουπιδιάρη.
Ναι στο στρατό μπαίνεις για τα ιδανικά σου και για την πατρίδα. Αλλά είναι άνθρωποι, εργαζόμενοι, με ζωή. Ας μην κάνουμε σαν το ΚΚΕ που δεν πλήρωνε τους εργαζόμενους του Ριζοσπάστη, και έλεγε ότι είχε δικαίωμα να το κάνει επειδή δεν είναι εργαζόμενοι αλλά…. εθελοντές κομμουνιστές!
ΥΓ. Πέρα από εριστικές στιγμές προτιμώ την ανταλλαγή απόψεων. Δεν ψάχνομαι για καβγάδες με ανώνυμους σχολιαστές 🙂
Έχουμε και λέμε:
Τα πλοία διασποράς υπήρχαν πάντοτε διασκορπισμένα στα νησιά σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή.
Το Κυριαμαδι ήταν πάντα αυτό που ειναι.
20 χρόνια πριν είχε συζητηθεί έντονα – στα πλαίσια δημιουργίας της βάσης του Ακσαζ από τους Τουρκους – η μόνιμη παρουσία πλοίου επιφάνειας στην Σούδα. Αυτό δεν έγινε ποτέ και όπως βλέπετε οι εξελίξεις μας πρόλαβαν.
Με στόχο την επιβιωσιμοτητα του στόλου το σωστό θα ήταν μια πλήρης μοίρα (και υποβρύχιο/α) να βρίσκονται μόνιμα στην Κρήτη.
Το θέμα της παραμονής στο νησί μπορεί να λυθεί εναλλάσοντας μοίρες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ίσως.
Μην σας πω ότι ακόμα και Πεζοναύτες θα έπρεπε να είχαμε εκει για πολλούς λόγους.
Η Σαλαμίνα δεν είναι ρηχή και σαφώς μπορεί να εξυπηρετήσει πλοία τύπου Tico.
Όμως, όπως έχω πει και σε άλλο άρθρο εδώ στην ΠΤΗΣΗ, αναρωτήθηκα μήπως λόγω της ανεπίσημης πρότασης συμμετοχής μας στο πρόγραμμα FFG(X) από τους Αμερικανούς, θα έπρεπε να επιμείνουμε σε ΑΒ και όχι Tico.
Τέλος, σας προτρέπω να μην προτρέχουμε δημιουργοντας εντυπώσεις. Η ουσία μετράει και σίγουρα είμαστε πίσω. Δεν μεταλλασσομαστε δεν τροποποιούμε δεν δείχνουμε την απαιτούμενη σοβαρότητα ως σχεδιασμός και αποφάσεις που θα δυσκολέψουν τον αντίπαλο.
Χρειαζόμαστε εμπνευσμένη δημιουργικότητα που μας λείπει αυτή 5ην στιγμή και γιατί όχι να αποκτήσουμε με τις κινήσεις μας και επιθετικό προσδιορισμό !
Ή απόφαση της δημιουργία Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης στο Ναύσταθμο Σούδας , έρχεται ως μια ιδιαίτερα θετική είδηση , που μάλλον έπρεπε να είχε παρθεί εδώ και χρόνια.
Τα στελέχη του Π.Ν. που χρειάζονται να μετακινηθούν εκεί θα βρεθούν ,
και η ευκαιρία να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις του ¨ νέου ναυστάθμου ¨ υπάρχει μέσα από την συμμετοχή και χρηματοδότηση του Αμερικανικού ναυτικού , το οποίο θυμίζω ότι πρόσφατα συμφώνησε με τις ελληνικές κυβερνήσεις , ότι θα χρησιμοποιεί τον Ναύσταθμο Σούδας (και όχι μόνο αυτόν ) ακόμα περισσότερο…
Αναβάθμιση σε εγκαταστάσεις , αλλά ενδεχομένως και σε αμυντικές δυνατότητες …. ( περιφρούρηση – ηλεκτρονικά μέσα – ραντάρ , άλλα ίσως και αντιαεροπορικά μέσα μικρού και μεγάλου βεληνεκούς .)
Άρα συνολικά μιλάμε για ένα Π.Ν. ισχυρότερο και καλύτερα δικτυωμένο.
Το γεγονός επίσης είναι οτι όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα και στο ενδεχόμενο της παραλαβής (εύχομαι σύντομα ) Arleigh Burke’ ή Ticonderoga .
(ακόμα καλύτερο σενάριο)
Αγαπητοι συναναγνωστες μονο χαρα μας δινουν τετοια νεα(πιθανοτητες αποκτισης Α.Β η TICO). Σχετικα με τα στελεχη του ΠΝ να ειστε σιγουροι οτι ξερουν πολυ καλα ποια ειναι η δουλεια τους και το καθηκον τους. Εαν συγκρινουμε τις αποδοχες και τις παροχες με τα ΠΝ αλλων χωρων πχ ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΓΑΛΛΙΑ, και ΙΤΑΛΙΑ και τις αποστολες που καλουνται να εκτελεσουν (συχνοτητα και βαθμος δυσκολιας) θα βαλουμε τα κλαματα.Φανταστητε οτι στο ΠΝ της Γερμανιας δεν κανουν ουτε βαρδιες στα πλοια οτα ειναι στο λιμανι. Συμφωνω απολητα για την δυσκολια των μετακινησεων του ΣΞ, γι αυτο πρεπει επιτελους σαν χωρα να ανταμοιψουμε σωστα και πλουσια αυτους που θα ειναι πρωτοι εκει πουθα τους χρειαστουμε οταν γινει η στραβη ετσι ωστε να επικεντρονωνται σε αυτο που ετσι και αλλιως ξερουν να κανουν πολυ καλα και οχι στο αν φτανουν τα λεφτα για να ζησουν οι οικογενιες τους αξιοπρεπως. Εχω παιδι που ειναι στα Υ/Β τουΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝ και ξερω απο προτο χερι τα ζορια που τραβανε.
Τα στελέχη του ΠΝ είναι πρώτα απ’ όλα υπάλληλοι, όχι διαφορετικοί από δασκάλους, αστυνομικούς, πυροσβέστες, οτιδήποτε. Δουλειά τους είναι να πηγαίνουν εκεί που τους ζητάμε. Η χώρα ΔΕΝ έχει καμία υποχρέωση να μεριμνά για τη μεταφορά τους. Δεν είναι πιο προνομιούχοι από τους άλλους Έλληνες. Όποιος ξεβολεύεται ας παραιτηθεί και είναι ευπρόσδεκτος να αναζητήσει την τύχη του στον ιδιωτικό τομέα.
Δυστυχως ειναι γιατι αν εισαι καπου και παντρευτεις καποια που ειναι στο δημοσιο, την τραβας εκει. Στους καθηγητες δε μπορει να γινει αυτο. Δουλευει ο ενας γονεας Σαντορινη και ο αλλος Κερκυρα και λες και ευχαριστω που εχεις δουλεια.
Ή παίρνεις μια αποσπασούλα και βολεύτηκες για πάντα, μακριά από την θέση που σε προσλάβανε να υπηρετείς. Για την Ελλάδα δεν λέμε; Πρέπει να πήγες με την γυναίκα βουλευτή για να μην σε στείλουν εκεί που υπηρετεί ο/η σύζυγος σου. Εκτός και αν είσαι αναπληρωτής. Αλλά ούτε και οι μη μονιμοποιηθέντες ΕΠΟΠ δικαιούνταν συνυπηρέτηση.
Αλλά έτσι γίνεται στην Ελλάδα. Εκπαιδευτικοί και στρατιωτικοί, οι δουλοπάροικοι του δημοσίου πάντα μαλώνανε μεταξύ τους….
Ναι ειναι υπάλληλοι, αλλα οχι δεν μπορεις να τον στελνεις δεξια και αριστερα χωρις την απαραιτητη αποζημιωση αλλα και παλι για λογους οικογενειακης γαληνης και οχι μονο δεν μπορει να τους μετακινει συνεχως. Ισχυει και γι αυτούς το εργατικό δίκαιο το οποιο προβλέπει καποια αυτονοητα πράγματα για ολους τους εργαζομένους.
Αγαπητη φιλη θα διαφωνησω μαζι σου. Δεν ειναι απλοι υπαλληλοι. Υπαρχει τεραστια διαφορα μεταξυ εμμενα που ειμαι ενας απλος ιδιοτικος υπαλληλος (οδηγος) και σε ενα στελεχος του ΠΝ σε ενα Υ/Β η σε ενα ΤΠΚ. Εαν εγω δεν παρω την σωστη αποφαση εγκαιρως το πολυ να αργησω να παραδωσω το εμπορευμα , εαν το κανει ενας απο αυτους ισως να ειναι και το τελευταιο λαθος της ζωης του και των υπολοιπων. Αναφερομαι με ποιο πολυ παθος στα Υ/Β γιατι εαν απλα περασει καποιος 24 ωρες καταδυσης θα δει τι σημαινει 10,12 η 20 συνεχομενες ημερες σε Υ/Β σε καταδυση.
Δεν ξέρω κανέναν δάσκαλο (και τους σέβομαι πολύ, με μάνα δασκάλα) που να είναι κάτω απο το νερό 10 μέρες. Όχι, δεν είναι υπάλληλοι. Ναι, η χώρα έχει υποχρέωση να τους παρέχει το καλύτερο δυνατόν. Δεν είναι θέμα προνομίων, είναι θέμα συμφέροντος ! όλων μας!
Το μόνο που έχω να πω είναι, μακάρι. Μακάρι να πάνε όλα κατ’ευχήν. Γιατί μεταξύ των πιέσεων οροφών του αμερικανικού ΠΝ, της (όποιας) κατάστασης των πλοίων, των χρηματοδοτικών μας δυνατοτήτων, και τυχόν “εσωτερικών” αντιδράσεων, και ποιος ξέρει τι άλλων παραγόντων, η υπόθεση δεν είναι και τελειωμένη. Ας δούμε, λοιπόν.
Αν διαλέξουμε Ευρωπαϊκή σουϊτα όπλων όπως ASTER, CAMM-ER, MDCN, δεν έχει κανένα νόημα η επιλογή απόκτησης BURKE/TICO εκτός και αν μας τα δίνουν τσάμπα με τα όπλα τους.
Επιτέλους πρέπει τα όσα χρήματα έχουμε να κατευθυνθούν σε νέα πλοια , νέες σχεδιάσεις με ορίζοντα 40 – 45 ετών.
Ποιος θα βάλει την υπογραφή του για αγορά ESSM/SM2 για 5-10 χρόνια χρήσης?
Εκτός και αν στην PESCO χρησιμοποιηθεί ESSM, SM2 και MK41 αντί ευρωπαϊκων όπλων, οπότε πάω πάσο ..
Εκτός και αν σκοπεύουμε να τους ρίξουμε όλους τους ESSM και SM-2,εντός της δεκαετίας 😉