31.7 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑH έκπληξη του "Κίμωνα"

H έκπληξη του “Κίμωνα”

Πολλά έχουν γραφεί από χθες, μετά την αποτύπωση (από εναέρια άποψη) της πλώρης της  (μελλοντικής και υπό κατασκευή ακόμη) φρεγάτας “Κίμων”, που δείχνει το πλοίο με 32 εγκατεστημένα κελιά αντιαεροπορικών πυραύλων, ως τέσσερα 8πλα συγκροτήματα κατακόρυφων εκτοξευτών (VLS) Sylver 50 για Aster 30.

Δυνητικά πρόκειται περί ευχάριστης έκπληξης, μιας και αφορά στην τελική διαμόρφωση του πλοίου, που από τις συμβασιακές υποχρεώσεις της Naval Group δεν προβλεπόταν να γίνει, παρά μετά την παράδοση του πλοίου, τον ερχόμενο Μάρτιο. Όπου τότε το πλοίο θα έρχοταν με μόνο δυο 8πλά συγκροτήματα Sylver 50, όπως είναι η τρέχουσα διαμόρφωση των γαλλικών FDI.

Προφανώς το ζήτημα άνοιξε πολλές συζητήσεις και ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις και διευκρινήσεις. Οι αναγνώστες της έντυπης «Πτήσης» θα θυμούνται ότι ανάμεσα στις επισκέψεις που έχουμε πραγματοποιήσει στα ναυπηγεία της Λοριάν η πιο πρόσφατη ήταν τον Οκτώβριο του 2023 όταν καθελκύστηκε η “Κίμων”, αλλά είχαμε ξαναπάει και μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2023 και το σχετικό άρθρο μας  είχε δημοσιευτεί στο τεύχος μας Αυγούστου.

Όπως γράφαμε τότε -και κάτι που ίσχυε μέχρι χθες- οι “Κίμων” και “Νέαρχος” θα παραδίδονταν (σύμφωνα με τον προγραμματισμό) στις 31-3-2025 και στις 31-10-2025, αντίστοιχα, στο πρότυπο διαμόρφωσης Standard 1. Δηλαδή με δυο 8πλους Sylver A50 για συνολικά 16 αντιαεροπορικούς Aster, οκτώ Exocet MM40 Block 3c σε συγκροτήματα δυο τετραπλών εκτοξευτών, το κύριο πυροβόλο Super Rapido των 76 mm, τα δυο δευτερεύοντα πυροβόλα των 20 mm, τορπίλες MU90 και αντίμετρα τορπιλών CANTO. Τα δυο πλοία θα παραδίδονταν στο ΠΝ σε αυτό το μεταβατικό πρότυπο, ώστε να μεταπέσουν αργότερα στο οριστικό Standard 2, το οποίο θα είχε τη συμφωνημένη διαμόρφωση FDI-HN. Που αναφορικά με τον οπλισμό θα προσέθετε δυο ακόμη 8πλους Sylver A50 για ένα σύνολο οκτώ με 32 Aster και τον πολλαπλό εκτοξευτή RAM Mk31.

Είχαμε τότε ζητήσει από τα στελέχη της Naval Group να μας εξηγήσουν τους λόγους που γινόταν αυτό μετά την παράδοση και όχι στη Λοριάν, μια εύλογη απορία αφού -όπως υποστήριζε η εταιρεία- οι χώροι για την εγκατάσταση των δυο πρόσθετων Sylver υπήρχαν (και ως πρόβλεψη δυνητικής περαιτέρω εξέλιξης της σχεδίασης).

Στην καταγεγραμμένη απάντησή τους, τα στελέχη της  Naval Group ανέφεραν ότι οι λόγοι είναι η αδυναμία ικανοποίησης παραγγελιών των αντίστοιχων υποδομών συγκροτημάτων από την εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή των δυο πρόσθετων Sylver A50 ανά πλοίο, πέραν της παραγγελίας που είχε γίνει για τις γαλλικές FDI, τις οποίες πρακτικά παραλαμβάνει το ΠΝ, και του RAM, που δεν προβλεπόταν στον γαλλικό οπλισμό.

Όπως υπογράμμισαν, για την FDI-HN3, με παράδοση στο (τελικό) πρότυπο διαμόρφωσης Standard 2 στις 31-10-2026, υπήρχε αρκετός χρόνος για την παραγγελία και έγκαιρη παράδοση των συγκροτημάτων αυτών, ώστε να ενσωματωθούν στη διαδικασία ναυπήγησής της στη Γαλλία.

Απαντώντας επίσης σε ερώτησή μας, τα στελέχη της Naval Group μας διαβεβαίωσαν ότι, με όλες τις δοκιμές στα πλοία να έχουν ολοκληρωθεί και τις υποδομές έτοιμες να τα υποδεχθούν, η εγκατάσταση και ολοκλήρωση των συγκροτημάτων εκτοξευτών για τα δυο πρώτα πλοία, θα είναι απλή υπόθεση και δεν θα διαφέρει από τη διαδικασία προσθαφαίρεσης για συντήρηση σε επίπεδο ναυστάθμου.

 

Προφανώς η εικόνα της “Κίμων” χθες στη Λοριάν, με φαινομενικά εγκατεστημένους τους δυο πρόσθετους Sylver 50, ανατρέπει τα παραπάνω ή όχι

Κάποιοι υποστήριξαν ότι ίσως πρόκειται μόνο για σκεπάσματα (καπάκια) χωρίς την υποδομή του Sylver 50 από κάτω. Οι φωτογρσφίες του VLS που παραθέτουμε δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο και αυτά να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συγκροτήματος. Ίσως όμως και όχι.

Προφανώς και εδώ το θέμα απαιτεί διευκρίνηση. 

 

Από την άλλη, εάν πράγματι υπάρχουν πλήρεις οι δυο πρόσθετοι Sylver 50, οι λόγοι της ανατροπής δεν είναι γνωστοί και μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Ενεργοποιήθηκε περαιτέρω η εφοδιαστική αλυσίδα και έγιναν διαθέσιμοι νωρίτερα από το προβλεπόμενο οι πρόσθετοι Sylver; Εξασφαλίστηκαν δυο συγκροτήματα A50 από άλλη παραγγελία;

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα ίσως είναι άκρως ευνοϊκό καθώς οι εργασίες μετάπτωσης από το πρότυπο Standard 1 σε Standard 2 για την “Κίμων” φαίνεται πως θα γίνει στα γαλλικά ναυπηγεία και φυσικά ελπίζουμε να επαναληφθεί και στην “Νέαρχος”.

Όπως προαναφέραμε όμως μπορεί τίποτε από τα παραπάνω να μην ισχύουν.

Επίσης, αν και και δεν θέλουμε να «χαλάσουμε» την ευχάριστη εικόνα εάν ισχύουν, η εγκατάσταση των δυο πρόσθετων Sylver 50 δεν σημαίνει ότι τα κελιά τους θα είναι και γεμάτα με Aster 30, καθώς η MBDA έχει τον δικό της προγραμματισμό για την παραγωγή των πυραύλων.

Εμείς φυσικά ελπίζουμε ότι θα υποδεχθούμε την “Κίμων” με 32 κελιά γεμάτα με Aster 30 και τον εκτοξευτή RAM εγκατεστημένο (στις εναέριες φωτογραφίες της χθεσινής πρωθυπουργικής επίσκεψης τη Λοριάν διακρίνεται η βάση του RAM, που υπήρχε και στην επίσκεψη που είχαμε κάνει τον Οκτώβριο του 2023, στην καθέλκυση του πλοίου).

- Advertisment -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...
- Advertisment -

Κύριο Άρθρο

Το Πολεμικό Ναυτικό αναζήτα το πιθανό κόστος των LCS, πριν πάει σε κορβέτες

Όπως έχουμε πει, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θέλει ως μια "ενδιάμεση λύση", πολύ ειδικά τις LCS Freedom 13, 15, 17 & 19 (όπως πρώτη...
- Advertisment -

Διάφορα

- Advertisment -