Τα προγράμματα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού τελικά τραβούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όσο θα περιμέναμε. Πιθανότατα οι περισσότερες κατασκευάστιες εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει πως αν θέλουμε να έχουμε ΑΟΖ, και να αρχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να επενδύσουμε στην ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Αυτός είναι και ο λόγος που για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ τελικά το ΠΝ έχει συγκεντρώσει πολλές προσφορές, εταιρείες έρχονται συνεχώς για το πρόγραμμα των τορπιλών, ενώ τελικά υπάρχει κινητικότητα και για το θέμα των νέων φρεγατών.
Μέχρι σήμερα, το θέμα των νέων πλοίων είχε προωθηθεί μόνο από γαλλικής πλευράς. Οι Γάλλοι, εκτός από Σύμμαχοι είναι και οικονομικοί εταίροι και μεγάλοι δανειστές μας. Συνεπώς γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε, όχι χρήματα για να αγοράσουμε νέα πλοία. Η ιστορία με την αγορά των Belh@rra, που ξεκίνησε το Γενάρη του τρέχοντος έτους, έχει σαν βάση την χρηματοδότηση των πλοίων από επιστροφές χρημάτων των κερδών των ελληνικών ομολόγων που κρατά η γαλλική κεντρική τράπεζα. Με αυτό τον τρόπο, και με μια G2G (Goverment to Goverment) συμφωνία τα 2 πλοία θα ερχόντουσαν στην Ελλάδα. Όπως όμως αρκετές φορές έχουμε ακούσει από επίσημα χείλη (ΥΠΕΘΑ και πρώην ΑΝΥΕΘΑ), γινόντουσαν και προσπάθειες η ναυπήγηση των πλοίων να γίνει στην Ελλάδα. Αν όχι για τα πρώτα δυο, τουλάχιστον για τα επόμενα 2 (2+2 πλοία). Φυσικά οι συζητήσεις συνεχίζονται, υπό το πρίσμα της ευρύτερης ελληνογαλλικής συνεργασίας.
Την ίδια στιγμή, οι σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ γνωρίζουν άνθηση, καθώς ποτέ άλλοτε στην σύγχρονη ιστορία οι δυο χώρες δεν έχουν έρθει τόσο κοντά. Λογικό λοιπόν είναι οι ΗΠΑ και οι αμερικανικές εταιρείες να ενδιαφέρονται σφόδρα για τα περισσότερα αν όχι όλα ελληνικά στρατιωτικά προγράμματα. Δεν είναι λοιπόν κεραυνός εν αιθρία όταν μάθαμε ότι η Lockheed Martin έχει καταθέσει πρόταση για την πώληση 4 φρεγατών κλάσης LCS (Freedom Class) στο ΠΝ.
Η Naval Group προτείνει την πώληση δυο φρεγατών FTI/Belh@rra στην Ελλάδα
Καθώς η LM δεν έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα πλοία, φέρνει κάτι που οι Γάλλοι δεν μπορούν να προσφέρουν, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική στιγμή. Κατασκευή ακόμη και του συνόλου των πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο, και μάλιστα συζητείται η λύση της ΟΝΕΧ και της Σύρου!
H LCS έχει ήδη πετύχει την πρώτη εξαγωγική επιτυχία, όταν η LM πούλησε 4 πλοία στην Σαουδική Αραβία αντί του αστρονομικού ποσού 11,25 δις δολαρίων. Φυσικά το ποσό περιλαμβάνει μέσα τα πάντα, ίσως μέχρι και τις λιμενικές υποδομές, ενώ δεν έχει σχέση με το πραγματικό κόστος των πλοίων. Για το πραγματικό κόστος θα μιλήσουμε παρακάτω.
Η Freedom Class φρεγάτα της LM, είναι η δεύτερη κλάση που κέρδισε τον διαγωνισμό για τα LCS που επιθυμούσε το USN. Ο οπλισμός του πλοίου είναι πραγματικά περιορισμένος,
1 × BAE Systems Mk 110 των 57 mm gun, ένας εκτοξευτής Mk 49 launcher με 21 × RIM-116 Rolling Airframe Missiles, 4 × .50 in (12.7 mm) πολυβόλα, 2 × 30 mm Mk44 Bushmaster II, 24 × AGM-114L Hellfire missiles, 1 × MH-60R/S Seahawk και 2 × MQ-8B Fire Scouts ή 1 × MQ-8C Fire Scout.
Καθώς φανταζόμαστε τους τίτλους σε γνωστά “πεφωτισμένα” sites, “Οι Αμερικάνοι προσπαθούν να μας πουλήσουν πανάκριβα και άοπλα πλοία για να να χαρίσουν το Αιγαίο στον Ερντογάν” κλπ, να ξεκαθαρίσουμε πως αυτός ο οπλισμός είναι για ένα πλοίο που θα εκτελεί παράκτιες αποστολές, δεν θα είναι μέρος του Στόλου. Είναι ένα πλοίο για τα ανοιχτά του Λιβάνου, ή για τον Περσικό, δεν είναι για να μάχεται με άλλους στόλους ή να αντιμετωπίζει εχθρική αεροπορία και επιθέσεις κορεσμού. Για την αποστολή αυτή υπάρχουν αρκετές μονάδες επιφανείας, με πρώτα τα Arleigh Burke.
Αντίθετα, η LCS που έχει επιλεγεί από την Σαουδική Αραβία είναι ένα τελείως διαφορετικό πλοίο. Καθώς οι LCS είναι ένα τελείως modular πλοίο, μπορούν να λάβουν οπλισμό και αισθητήρες κατά το δοκούν. Έτσι, οι σαουδαραβικές LCS θα έχουν πυροβόλο 76 mm, 8 πυραύλους Harpoon, δυο 8πλούς εκτοξευτές Mk41 για 16 SM-2 ή 64 ESSM ή συνδυασμό αυτών, και φυσικά ραντάρ επιπέδου AEGIS.
MerEtMarine: Έτσι θα είναι οι ελληνικές BELH@RRA, με ASTER, VL MICA και SCALP NAVAL!
Αντίστοιχο είναι και το πλοίο που προσφέρεται στην Ελλάδα. H γενική του διαμόρφωση δεν διαφέρει από τα σαουδαραβικά πλοία, και το σημαντικό είναι πως ήδη έχει πληρωθεί ο επανασχεδιασμός του πλοίου από τους Άραβες. Θα φέρει την τελευταία έκδοση του Oto-Melara των 76 mm, 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους πίσω από την γέφυρα και το κεντρικό ιστό, και κάθετους εκτοξευτές εκατέρωθεν του υποστέγου. Το τελευταίο μπορεί να φιλοξενήσει ελικόπτερα MH-60R ή S-70B6.
Τώρα, οι κάθετοι εκτοξευτές μπορεί να είναι είτε Mk41 είτε η εξέλιξη αυτών, οι “γραμμικοί” Mk57. Χωρίς να είναι σίγουρο, υπάρχει η πιθανότητα να τοποθετηθούν είτε δυο 4πλοί Mk57 εκατέρωθεν του υποστέγου (2 σε κάθε πλευρά, σύνολο 4 εκτοξευτές με 16 κελιά), είτε 2 Mk41 εκατέρωθεν, δηλαδή 4 οκταπλοί συνολικά ή 32 κελιά. Αυτό θα σήμαινε δυνατότητα μεταφοράς 16 SM-2 και 64 ESSM ταυτόχρονα.
Ο οπλισμός θα συμπληρώνεται από ένας εκτοξευτή RAM με 21 πυραύλους, καθώς και πύργους πολυβόλων και ελαφριών πυροβόλων για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
Το ραντάρ θα μπορούσε να επιλεγεί από μια τεράστια γκάμα που υπάρχει στην αγορά σήμερα. Θα μπορούσε για παράδειγμα να ειναι το Hensoldt TRS-4D, που φέρουν τα τελευταία LCS, αλλά οι επιλογές δεν σταματούν εδώ. Για παράδειγμα, μια επιλογή θα ήταν και το ELM-2248 MF-STAR της IAI. Το πλοίο επίσης θα έφερε προηγμένο σόναρ κατά υποβρυχίων και εντοπισμού εισερχόμενων τορπιλών καθώς και ενεργά αντιμέτρα κατά τορπιλών νέας γενιάς.
Σε ότι αφορά το κόστος, ξέραμε εδώ και αρκετό καιρό πως οι συζητήσεις αφορούν πλοία που το κόστος τους με τους αισθητήρες θα έφτανε περίπου τα 500 εκ. ευρώ έκαστο (χωρίς τα όπλα, με τους φορείς τους όμως). Το πρόβλημα είναι πως το κόστος για 4 πλοία, χωρίς οπλισμό, θα έφτανε άνετα τα 2 δις ευρώ. Τα πλοία όμως αυτά θα έπρεπε να μπουν σε υπηρεσία σε βάθος 10ετίας, και φυσικά η αποπληρωμή τους να πάει σε βάθος 20ετίας. Δεν γνωρίζουμε αν τελικά οι ΗΠΑ προσφέρουν την απόκτησή τους μαζί με κάποιο πρόγραμμα FMS, και χρηματοδότηση-δανειοδότηση. Οι Αμερικανοί θεωρούν πως μπορεί να βρεθεί μια κάποια λύση, χωρίς η Ελλάδα να ξεφύγει από τους στόχους του προϋπολογισμού της. Όπως είπαμε και παραπάνω, οι Αμερικανοί δεν έχουν πρόβλημα να κατασκευαστούν τα περισσότερα πλοία στην Ελλάδα, σε μια 1+3 παραγγελία (1 στις ΗΠΑ, τα υπόλοιπα στην Ελλάδα), ακόμη και 0+4 παραγγελία (όλα στην Ελλάδα). Δηλαδή, 4 πλοία κατασκευασμένα κατά πάσα πιθανότητα στην Σύρο.
Model of #Lockheed's frigate for #Saudi Arabia – gunned-up version of their #LCS Littoral Combat Ship, better armed than US #frigate version pic.twitter.com/Ilqe2EPwAh
— Chris Cavas (@CavasShips) May 20, 2017
Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται πως το πλοίο είναι τόσο προηγμένο όσο οι Belh@rra ή άλλες ανταγωνιστικές φρεγάτες, ενώ θα έχει συστήματα που το ΠΝ γνωρίζει πολύ καλά. Το κόστος συντήρησης και χρήσης θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ η αμερικανική LCS έχει πλήρωμα μόλις 50 στελεχών. Το προωστήριο σκεύος των ελληνικών LCS δεν θα είναι όμοιο με το προηγμένο αμερικανικό (τα πλοία του USN φτάνουν “διαστημικές ταχύτητες”, κάτι που δεν ενδιαφέρει το ΠΝ ή την Σαουδική Αραβία), αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ γρήγορα, και θα ξεπερνούν τους 30 κόμβους, μια απαίτηση του ΠΝ που η Belh@rra δεν καλύπτει. Πιθανολογούμε πως θα είναι ένας συνδυασμός των γνωστών μας LM2500 μαζί με νέας γενιάς κινητήρες diesel.
Το ΠΝ έχει αναπτύξει διάφορες τακτικές αποφυγής τορπιλών με συνδυασμό ελιγμών και υψηλής ταχύτητας. Οι Γάλλοι ισχυρίζονται πως αυτό πλέον είναι αδύνατο με τις τορπίλες νέας γενιάς, αλλά οι αξιωματικοί μας έχουν διαφορετική άποψη. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΠΝ συνεχίζει να επιμένει για μέγιστες ταχύτητες άνω των 30 κόμβων.
Σε κάθε περίπτωση, και παρά το γεγονός ότι πολλές συζητήσεις γίνονται, και υπογραφή πουθενά δεν βλέπουμε, το γεγονός της κινητικότητας προκαλεί μια αισιοδοξία. Είτε προχωρήσει το πρόγραμμα των Belh@rra, είτε τελικά αυτό των LCS-GR, τουλάχιστον υπάρχει μια κινητικότητα στο θέμα του εκσυγχρονισμού του ΠΝ. Αν υλοποιηθούν όλα τα προγράμματα, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, τορπίλες για τα 214ΗΝ, KAI νέο πλοίο, τότε μιλάμε για διαφορετική κατάσταση στο Αιγαίο. Στο ενδιάμεσο, οι αναγνώστες μας μπορούν ελεύθερα να ελπίζουν, και να γράφουν το γράμμα με το τι επιθυμούν στο Άη-Μακρόν, στον Άη-Τραμπ ή στον Άη Βασίλη…
Αχ τι βόμβα ήταν αυτή…Εντάξει περιμέναμε τον αμερικανικό αντίλογο.Οτι είναι προς ενίσχυση του ΠΝ καλως να ορίσει…
+1
λέτε;
το σχέδιο φαίνεται πολύ καλό και σαν σκαρί και σαν οπλισμός και για την δυνατότητα ναυπήγησης στην Ελλάδα , πολύ καλύτερο από την γαλλική πρόταση που θέλει να βγάλει από την μύγα ξύγκι και μας το πουλάει και σαν εκδούλευση
οι Αμερικανοί είναι καλοί έμποροι , αν θέλουν και χρηματοδοτικό πακέτο θα προσφέρουν και διευκολύνσεις … καλύτερα αυτοί παρά κάποιοι άλλοι εταίροι που νομίζουν ότι συζητάνε με κάποια αφρικανική πρώην αποικία τους
μακάρι …
Ε όχι και καλύτερο από την γαλλική πρόταση.. είπαμε..μας βλέπουν…
Τούτο εδώ πιο πολύ σε κορβέτα φέρνει (σα κάνα κοντοξάδελφο των milgem) παρά σε φρεγάτα 21ου αιώνα..!
Και εξηγούμαστε..
Σχέδιο:Belh@ra=το αύριο των θαλασσών με αντίστροφη πλώρη και χαμηλό RC
LCS=τίμιο,χωρίς περιττές γραμμές και κλασσικές προσπάθειες πρώτης γενιάς για να γίνει stealth
Ραντάρ:Belh@ra:Sea Fire 500 με εμβέλεια 400χλμ πλήρως αυτοματοποιημένο και διαχείριση 26 ταυτόχρονων στόχων
LCS: Ένα τύπου Aegis και γενικά το ΚΠΜ του είναι ένα τύπου Aegis. Γενικά μια απομίμηση από ότι καταλαβαίνω.
Και τι να πρωτοπούμε.. σόναρ??.. οπλισμός??.. αποδέσμευση όπλων??..αυτοματοποίηση??..
Στο μόνο που μπορεί να κοκορεύεται η LCS είναι η ταχύτητα και η τιμή.
Αντί για 2 Belharra παίρνεις 4 LCS. Επίσης τρομακτική ισχύ πυρός σε σχέση με τις Belharra (16 SM2 + 64 Essm blk2) + ram. Καλό το Sea Fire 500 αλλά υπάρχουν και άλλα εξαιρετικά ραντάρ. Και μένει να δούμε αν θα μπεί σε πρόγραμμα FMS, καθώς η χρηματοδότηση του προγράμματος θα είναι ένα πλεονέκτημα για τους αμερικάνους.
Επίπλέον, αν η προσφορά τους συνοδεύεται από εξαγορά των ναυπηγείων και εκτός από τη ναυπήγηση των πλοίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνεται και πλάνο συντήρησης των πλοίων του αμερικανικού στόλου σε αυτά, τότε μιλάμε για βιώσιμα ναυπηγεία.
Από πού προκύπτει αναλογία 1:2 με τις γαλλικές φρεγάτες;
Άσε που σαν πλοία δεν θα έχουν σχέση…
Πόσο σίγουρο το’χεις πως θα μας δώσουν ότι πυραύλους θέλουμε (π.χ. sm-2)?? Εγώ μια ζωή ξέρω κρεμόμαστε από τα “μέζεα” των Αμερικανών να παρακαλάμε για το προφανές…να μας πουλήσουν τα όπλα που θέλουμε..!
Αντιθέτως η Ευρώπη, ότι πληρώσουμε, περνούμε! Θες κυρίε aster30?? Σκάστα μου και πάρε όσους θέλεις!! Με τους sm-2 τότε επί Αdams μόνο πως δεν ήταν ανάστροφος ο Ερμής δεν ακούσαμε..! Θες κυρίε scalp?? Ντουκ τα ευρώπουλα και πάρτο!! Με τους Αμερικάνικους tommahock όσο τους έχεις δει εσύ, άλλο τόσο τους έχω δει κι εγώ..!
Κι εξάλλου, σε κάθε πρότασή σου αναφέρεις 3-3 φορές την λέξη ναυπηγεία. Επειδή και στο ΓΕΝ η ίδια λέξη θα κουδουνίζει στο κεφάλι τους, ας ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς θέλουμε, κορυφαία πλοία ή δουλειές και ότι πλοία βγάλει το τσουκάλι…
αυτό ότι είναι πιο γρήγορα από τις μπελάρες που το βάζεις;
Πολυ σημαντική η τιμη καθώς για Μπελχαρα μιλαμε για 700 μυρια στο νερό χωρίς όπλα ενώ εδώ μιλάμε για 500 ..
Γενικά οι Γάλλοι είναι πανάκριβοι και στην υποστηριξη κάτι που ίσως δεν έχουμε υπολογίσει.
Εάν παμέ για 4 σκάφη μιλάμε για άλλο ένα σχεδόν LCS οικονομία που θα πάει σε όπλα ..
Δυστυχώς λοιπόν το χρήμα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας
.Μιλάμε για σκάφη πολύ ανώτερα οσων έχουμε και ανώτερα εννοειται των Milgem.
Πάντως πρέπει να παρθεί άμεσα απόφαση καθώς στο τέλος θα αχρηστευθουν οι μη εκσυγχρονισμενες Κορτεναερ .
πολλες προτάσεις τον τελευταίο καιρό αλλά με το ταμείο μείον δεν βλέπω να γινεται δουλειά
δεν ξέρω αν μας κάνει η όχι το πλοίο αλλά αν μας κάνει ειναι και μπορούσε να γίνει η δουλειά θα έδινε και θέσεις εργασίας στα ναυπηγεία
”στον Άη-Μακρόν, στον Άη-Τραμπ ή στον Άη Βασίλη…”
Κλαίωωωωωωωωω
Προτιμότερο από τα Γαλλικά σκάφη. Όλα είναι συμβατά με αυτό που θέλει το ΠΝ και δεν τινάζεται το ταμείο στον αέρα, με την αναγκαστική δημιουργία από το 0 υποδομών για την υποστήριξη των γαλλικών όπλων. Το πρόγραμμα δεν πρέπει να περιοριστεί σε 4 σκάφη, πρέπει να συνεχιστεί έτσι ώστε τελικά να αποκτηθούν 8 πλοία. Τα λάθη με τις ΜΕΚΟ δεν πρέπει να επαναληφθούν.
8 σκάφη σημαίνει συμβατική επιλογή. Αυτά που μέχρι σήμερα μας παρουσιάζουν ως επιλογές μάλλον εκτός ρεαλιστική δαπάνης, εκτός ίσως κάποια LCS με ένα Mk.41 και το 74άρι πυροβόλο, μετά πάμε σε κάποια ΜΕΚΟ Α200, GOWIND 3100, μεγάλη SIGMA και μερικά ακόμα σκάφη…
Γενικα μια Αμερικανική λυση ειναι ξεκαραθαρα καλυτερη για τους εξης λόγους:
1) πολλα όπλα τα εχουμε ηδη στο οπλοστάσιο και τα ξέρουμε. Δεν θα χρειαστεί να βαλουμε νεα οπλα και νεα ciws και διαφορετικο σύστημα μάχης
2) Οι Αμερικανοί αν θελουν μπορουν να δωσουν οικονομικη βοήθεια… Και αν όπως λενε οι Ελληνοαμερικανικες ειναι στα καλυτερα τους, υπαρχει νομιζω τετοιο ενδεχόμενο.
Επισης μπορουν να προσφερουν πολυ καλυτερες προσφορες απ τους Γαλλους
3) Δεν υπαρχουν τα προβλήματα των Γαλλων… Σε καποια πραγματα οι Γαλλοι υπερκοστολογουν τα πραγματα… οι Belharra σιγουρα θα βγουν πολυ ακριβές. Επισης ο Aster 30 ειναι πολυ ακριβός. Δεν διαφωνώ με τις εξαιρετικες του δυνατότητες, ομως στη φαση που ειμαστε τα οικονονικα μας καινε… αν το κοστος για να οπλισουμε δυο belharra κοστιζει οσα λεφτα εχουμε να διαθεσουμε για να αναβαθμισουμε ολες τις ΜΕΚΟ τοτε… βραστα
Παρα τα παραπανω υπαρχει ενα μεγαλο προβλημα και εχω να κανω και μια ερωτηση για όσους ξερουν…. Η υπερκατασκευή του πλοίου που θα πάρουν οι Αραβες και μαλλον και εμείς, θα ειναι και αυτή απο αλουμίνιο οπως οι Αμερικανικές;;;
Το θέμα με το αλουμίνιο θεωρώ είναι να μη δεχθείς πλήγμα. Άμα δεχθείς κλάφτα. Γενικά είναι όπως στα αμάξια: πιο βαρύ αυτοκίνητο (σίδηρος στη περίπτωσή μας) πιο βαρύ σασί (το κομμάτι που κάθεται η υπερκατασκευή). Άρα εκτιμώ ότι το πλοίο είναι στημένο για ελαφριά=αλουμινένια κατασκευή από πάνω.
Ρουσεν αλλα και milgem υπερκατασκευές απο αλουμίνιο…..
Δεν υπαρχει περίπτωση να δεχτει το ΠΝ αλουμινενια φρεγατα, εστω και μονο στην υπερκατασκευη, και κατά τη γνωμη μου καλα κάνει…
Δεν ειναι μονο το προβλημα στο ποσο ευαλωτο θα ειναι το πλήρωμα σε εχθρικα πυρα. Αυτος ειναι ο 2ος πιο σημαντικός λογος.
Ο πρώτος ειναι οτι το αλουμινιο μπορει να λιωσει ευκολα με μια φωτιά. Ενα ατυχημα να γινει, ακομα και εν καιρω ειρήνης, και μπορει να εξελιχθεί σε μεγαλη τραγωδία!
Ελπιζω να εχουν λυση για όλο ατσάλι αλλιως ας το ξεχασουν απο τωρα
Καλησπέρα!
Η υπερκατασκευή των kortenaer δεν είναι από αλουμίνιο;
για τι αλουμίνιο μιλάς ; για γκαραζόπορτες και ζάντες ; μιλάμε για ειδικά κράματα αλουμινίου ειδικής αντοχής όπως υπάρχουν και ειδικά κράματα για αεροπορικές κατασκευές , έλεος επιτέλους ο καθένας πετάει ότι νάναι
Ότι και κράμα να είναι, έχει χαμηλότερο σημείο τήξης, κανονικά δεν θα έπρεπε να μας αφορά το αλουμίνιο, ιδίως σε κλειστή θάλασσα.
Η επιλογή αυτή των Αμερικάνων έχει να κάνει με την υψηλή ταχύτητα, ώστε να πλοία αυτά να βρίσκονται γρήγορα σε διάφορα σημεία της υφηλίου.
Spirit κάποιοι λένε ότι βοηθάει η υψηλή ταχύτητα, άνω των 30 κόμβων, στην άμυνα κατά των τορπιλών, μη το ξεχνάμε. Κάποιοι μπορεί να διαφωνούν αλλά την κρίσιμη ώρα ακόμη και τα 10′ νωρίτερα να φτάσεις από το ναύσταθμο Ρόδο μπορεί να αποβούν κρίσιμα. Αλλιώς τα πολεμικά θα πηγαίναν με 10 μίλια την ώρα και ούτε στροβίλους θα είχαν ούτε τίποτα. Θέλω να πω ότι η ταχύτητα παίζει και αυτή το ρόλο της, δεν είναι αμελιταίο ποσό.
Λοιπον για να εξηγησουμε: το αλουμινιο στην υπερκατασκευη δεν ειναι κατι καινουριο. Μετα το Β ΠΠ υπηρχε η αναγκη για να χωρεσουν περισσοτερες κεραιες και συστηματα οποτε αποφασισαν να φτιάχνουν με αλουμινιο τις υπερκατασκευες για να εχουν περισσοτερο ογκο με λιγοτερο βαρος… το καλυτερο παράδειγμα: το καταδρομικο Ticonderoga.
Γενικα οι Βρετανοι και οι Αμερικανοι κινηθηκαν προς αυτη τη κατεύθυνση.
Ομως στα 1970s τα πορισματα απο πολλα ατυχηματα εδειξαν το αλουμινιο ως υπεύθυνο. Υπηρχαν περιπτωσεις που μια απλη φωτια οδηγησε σε πληρη αχρηστευση ολοκληρα πλοία . Επισης διαφορα δημοσιευματα στη Αμερικη εγραφαν οτι το αλουμινιο κανει ευκολα ρωγμες και χρειάζεται περισσοτερη συντηρηση. Ετσι, αρχισε να γινεται επιστροφη στο ατσάλι. Σε αυτο βοηθησε και οτι μειωθηκε ο ογκος των ηλεκτρονικων καθως και διαφορα συστηματς τωρα μπορουν να μπουν εσωτερικά. Ετσι με αυτά τα μαθηματα κατασκεύασαν τις Arleigh Burke.
Σημερα οι περισσότεροι θα αποφύγουν να βαλουν αλουμινιο στην υπερκατασκευή σε μεγάλα πλοια. Μικροτερα πλοια χρειαζονται το αλουμινιο για να διατηρουν χαμηλο βαρος ομως και εκει πολλες φορες μπαινουν φυλλα αλουμινίου και οχι μόνο αλουμίνιο. Εξαιρεση αποτελει η κλάση Independence των αμερικανων που το εφτιαξαν ολοκληρο απο αλουμινιο αλλα και αυτο συνοδευτηκε απο πολλα προβλήματα.
Γενικα οι κατασκευες πλοίων εξελίσσονται οπως τα οπλα και τα ηλεκτρονικά. Οπως το ΠΝ δεν θα επρεπε να παρει πλοιο οπλισμενο με sea sparrow και penguin , ετσι δεν θα επρεπε να παρει υπερκατασκευή απο αλουμινιο για τις φρεγάτες.
Οσο για το φιλο Δημο παραπάνω, συμφωνώ στην τελευταια πρόταση. Δεν ειπα οτι τις φτιαχνουν απο κουτάκια της κοκα κολα! Και δεν ισχυει μονο για το αλουμινιο, αλλα για τα περισσοτερα υλικά. Το θεμα ειναι πως καμια φορα πρεπει να κανουμε και την αυτοκριτικη πριν μιλησουμε …
In Lockheed we trust.. 🙂
Φυσικά και το πλοίο δεν θα έχει καμία σχέση με το αντίστοιχο αμερικανικό αλλά μένει να δούμε τί ραντάρ θα μας προτείνουν. Πολύ πιο οικονομική και στα μέτρα μας πρόταση και με συμμετοχή των ναυπηγείων της Σύρου. Οι γάλλοι ας πρόσεχαν. Επίσης ας πάμε επιτέλους σε NSM.
Ευχαριστώ να πούμε στον Άγιο Βασίλη ή στον κύριο Pyatt; 🙂
+1 !!
Προτιμώ μείξη αντιπλοϊκών με IR κεφαλή όπως ο NSM όπως πολύ σωστά αναφέρατε με ER τύπου Exocet ή Harpoon. Με 2 ER και 2 IR =4 πύραυλοι να του έρχονται ταυτόχρονα, το αμυνόμενο πλοίο θα δυσκολευτεί, όπως και να το κάνουμε παραπάνω. Καταρχάς άλλα αντίμετρα είναι για τα υπέρυθρα και άλλα για τα καθοδηγούμενα μέσω ραντάρ, ακόμα και state of the art να είναι τα συστήματα που θα έχει πάνω, άμα το πλήρωμα είναι λίγο ανεκπαίδευτο μπορεί κάποιος πύραυλος να περάσει και καμπούμ!
Οι γάλλοι ακόμα ζητάνε την άδεια από τους γερμανούς.
+1
Δεν θυμάμαι μετα το 74 η Ελλάδα να αγόρασε καποιο υπερσύγχρονο οπλικο σύστημα παρα το ενδιαφέρον (f15, kidd κτλ)
Μαλλον καποια αναβάθμιση θα γίνει στο τελος.
Φυσικά! Ποτέ δεν αγορασε meko,f-16, mirage200-5, leo2hel, pzh2000, ah64d, patriot, tor m1, crotale, u214, svita και άλλα πολλά! Ποτέ…
Μετά το 74 κιόλας… Ειδικά μετά το 74… Υπάρχει κάποιος λόγος γι’αυτήν ειδικά τη χρονολογία; Αφήστε θα σας πω εγώ, καθώς το ίδιο παραμύθι λένε όλοι οι νοσταλγοί ολιγαρχικών και λοιπών παρεμφερών καθεστώτων. Προφανώς οι κωλοφυλλάδες που διαβάζετε σας το έχουν μάθει αυτό το ποιηματάκι. Και βρήκατε και τον κατάλληλο άσχετο ιστότοπο πάνω σ αυτά τα ζητήματα για να αναπτύξετε το παραμύθι. Αν είναι δυνατόν…
+1
Αχαλίνωτη φαντασία και παραλήρημα σε ένα άπλο σχόλιο κάποιου ..
Να το κοιτάξεις αυτο όπως και τις ύβρεις που κρύβουν πολλά..
Ξαναδιαβάστε το σχόλιο του αναγνώστη και αν σας φαίνεται απλό, πάω πάσο. Θα το αγνοούσα αν απλά έμενε στο πρώτο απλό άστοχο σκέλος αλλά έβγαλε και συμπέρασμα για το τι θα γίνει τελικά και μάλιστα σε ειδικό ύφος. Και ο νοών νοείτω…
Όσο για τις ύβρεις θα μπορούσα να αποκαλέσω τα εν λόγω μέσα πεφωτισμένα ειρωνικά όπως κάνει η πτήση πχ, αλλά η ουσία είναι ότι είναι και παραμενουν κωλοφυλλάδες με ολη την έννοια και χωρίς καμία υβριστική διάθεση. Μέσα ενημέρωσης πατριωτικα υποτίθεται, που ενίοτε έχουν κάνει μεγάλα χατίρια στους αξιωματικούς ΨΕ της MIT. Χαίρετε, καθώς είμαστε και εκτός θέματος…
Oι Γάλλοι δίνουν και SCALP NAVAL όμως….
Oι Αμερικάνοι??
Έχουμε ήδη SCALP, αεροεκτοξευόμενους. Ούτως ή άλλως δεν ήταν ποτέ δική μας βασική απαίτηση για πλοίο επιφανείας, αλλά ένα χρύσωμα του πολύ ακριβού χαπιού FREMM/Bellh@rra. Με το 80% της υποδομής των τουρκικων ΕΔ και της τουρκικής οικονομίας να βρίσκεται σε βάθος 100 χλμ απο τα παράλια του Αιγαίου οι SCALP δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Αυτο για το οποίο καιγόμαστε είναι Α/Α άμυνα περιοχής. Στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι εδώ έρχονται να δώσουν λύση οι Αμερικάνοι.
@Κι εδώ έρχονται να δώσουν λύση οι Αμερικάνοι
Με lcs A/A περιοχής?
με ram ή essm δεν νομιζω να έχεις αεράμυνα περιοχής.
ΟΙ SM-2 είναι και παραείναι περιοχής. Οι ESSM Mk2 θα έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια, σύμφωνα με φήμες θα πλησιάζουν τα 100χλμ.
Το LCS που θα πάρουμε εμείς μάλλον δε θα έχει μεγάλη σχέση με τα Freedom Class. Στο μέγεθος πλησιάζει ή και ξεπερνάει τις Belh@rra. Αν μάλιστα μπεί και τρίτος 8πλος εκτοξευτής Μκ41 μιλάμε για κοσμογονία.
Προφανώς, ο ESSM, είναι για αεράμυνα σημείου και το SeaRam CIWS, υπάρχει όμως και νη οικογένεια SM που πάει από λίγο έως πολύ μακριά και καλυπτόμαστε.
Η εμβέλεια όμως του MdCN (αν δεν υποστεί εξαγωγική μείωση) του δίνει εντελώς άλλη αξία σε σχέση με τον αεροεκτοξευόμενο. Προσωπικά δεν κατανοώ γιατί έχουν τέτοια μανία να τους βάλουν στις FTI, νομίζω η ίδια η Π&Δ είχε πει σε σχόλιο πως τα Type 214 μπορούν να πιστοποιηθούν για χρήση MdCN από τους τορπιλοσωλήνες.
Κι όχι μόνο τα 214…
Οι SCALP ειναι κάτι δευτερευων και μονο ως added bonus μπορεί να ειδωθει η δυνατότητα. Το ναυτικο πρωτα προεχει να διασφαλισει την ναυτικη υπεροχή. Αυτο μας καιει στην παρούσα φάση.
Κόστος αρκετό … και δεν βλέπω Cruise Πύραυλο , δεν βλεπω αν τελικα μας αποδεσμεύουν Sm-2 και τι Sm-2 , δεν βλεπουμε αν τελικα εχει 32 κελια ή 16 ,ciws , αν εχει Harpoon bl2 ή οι δικοι μας εχουν την φαινει ιδεα για να γλυτώσουν κοστος να βαλουν σε τετοιο σκαφος το απλό , που στο τελος μπορει μονο το σκαφος να βγει 600 + τα οπλα . Γενικη η πληροφορία ειναι λιγη και για την μπελχαρα και για την ελληνικη Lcs . Σε καθε περιπτωση ειναι διαφορετικο πλοιο με 64 πυραύλους πανω και διαφορετικό με 26 .Το πλοιο δεν ειναι αποθηκευτικός χώρος πυραύλων . Άλλες απαιτήσεις σε ηλεκτρονικα εχουν 64 πυραυλοι και άλλες οι 26 ….
Είναι απαραίτητο να μπουν 32 κελιά αλλιώς πας σε πιο οικονομικές λύσεις με 16 δηλαδή σε κορβέτες π.χ. κάποια έκδοση της Gowind. Αυτό με τα ηλεκτρονικά δεν το κατάλαβα. Χρειάζεται άλλη κονσόλα άμα έχω 8 ESSM πάνω και άλλη άμα έχω 124 ή το θέμα είναι στην καλωδίωση;
Οταν εχεις 64 πυραυλους επανω σημαίνει οτι θελεις να κατευθύνεις πολλούς μαζί ταυτόχρονα + τα harpoon + τα πυροβολα απο οτι αν ειχες απόθεμα 26 πυραυλων (μιξη essm-sm2) .Δηλαδη το ενα ειναι αντιτορπιλικό τυπου burke και το δευτερο φρεγατα αντιαεροπορικων δυνατοτήτων … στην πρώτη περίπτωση χρειάζεστε ρανταρ θηρίο με πολυ ενεργεια να παρεχετε απο το πλοιο και στο δευτερο κατι ποιο ”μικρο” . Επισης τα ρανταρ που αναφέρουν παραπανω ειναι modular δηλαδη βαζεις εσυ οσες δυνανοτητες θεωρεις οτι πρεπει να εχουν πανω (TR) με αναλογο βαρος … Αν δεις τα ιδια ρανταρ μπαίνουν και σε μικρα και σε μεγαλα πλοια με προσθηκη (TR) . Το ιδιο ισχυει και για τις μπελχαρα .Υπάρχουν και άλλα που πρεπει να υποθουν … Και στις 2 περιπτωσεις τα στοιχεια που εχουμε απο τα ρεπορταζ ειναι λιγα
Τουλάχιστον στα ηλεκτρονικά, όλα τα ρανταρ και τα συστήματα βολής ή άμυνας καταλήγουν σε ένα υπολογιστή. Η ανάπτυξη των υπολογιστών είναι τέτοια που ένα F35 κάνει fusion και μοιράζει πληροφορίες και ιχνηλάτηση στόχων σε πλατφόρμα αεροπλάνου.
Σε ένα πλοίο 170 μέτρων με ρανταρ κτλπ η ενέργεια δεν είναι το ζητούμενο αλλά η υπολογιστική ισχύς που εξαρτάται από το HW και SW.
Φανταστείτε την διαφορά στο iphone 3Gs με το XS.
Έχουν μόνο 7 χρόνια διαφορά αλλά η υπολογιστική ισχυς απερίγραπτη.
Its the CPU silly.
Την απουσία βλημάτων cruise από τον οπλισμό της συγκεκριμένης πρότασης δεν την θεωρώ κρίσιμο μειονέκτημα.Το ΠΝ έχει πολύ πιο επείγουσες αποστολές να εκτελέσει από την προβολή ισχύος στην ξηρά.
Παρά ταύτα θεωρώ πως το συγκεκριμένο σκάφος είναι κάπως “λίγο” για τις απαιτήσεις τις Ανατολικής Μεσογείου καθώς μπορεί μεν να φέρει οπλισμό AAW,ενδεικτικά 24 SM-2 και 32 ESSM,είναι όμως οριακός ποσοτικά δε για να αποτελέσει το “πυρήνα” γύρω από τον οποίον θα χτιστεί μια ομάδα μάχη του Π.Ν που θα πλεύσει στην συγκεκριμένη περιοχή.
Αντιθέτως αποτελεί ιδανικό σκάφος για το περιβάλλον του Αιγαίου όπου το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ταχύτητας σε σχέση με τον ανταγωνισμό,ο ισχυρός οπλισμός του(εδώ ο αριθμός των 24 SM-2 και των 32 RIM-162 ESSM κρίνεται πέραν από ικανοποιητικός για το συγκεκριμένο περιβάλλον επιχειρήσεων) του επιτρέπει να ανταποκριθεί καλύτερα σε σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου(ASW) και πολέμου επιφανείας(ASuW). Αναφέρω την παράμετρο της υψηλής ταχύτητας διότι σύμφωνα με κύκλους του Π.Ν αποτελεί σημαντικό στοιχείο που μπορεί να αλλοιώσει ακόμα και να αποτρέψει την διόπτευση/ιχνηλάτηση/εγκλωβισμό/εμπλοκή του πλοίου από εχθρικές απειλές,τόσο επιφανείας,όσο και υποβρύχιες στο χαρακτηριζόμενο από έντονη κατάτμηση και πολυσχιδές γεωγραφικό περιβάλλον του Αιγαίου.
Μια χρήσιμη προσθήκη/αλλαγή στον οπλισμό σε σχέση με την πρόταση θα ήταν η αντικατάσταση των 2Χ4 εκτοξευτών RGM-84 με ισάριθμους NSM.Άλλωστε και το USN σε αυτήν την επιλογή προσανατολίζεται για τα δικά του LCS σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες.
Για την κάλυψη της απαίτησης προμήθειας σκάφους AAW,πρέπει να προωθηθεί αίτημα στις Η.Π.Α για την παραχώρηση(ίσως στα πλαίσια της αγοράς των LCS) 2-4 Α/Τ Arleigh Burke ή Κ/Δ Ticonderoga.Μαξιμαλιστική προσέγγιση ίσως,αλλά απολύτως αναγκαία.Καμιά άλλη λύση δεν είναι ικανή να αποδώσει ΑΜΕΣΑ πλοία ικανά να δράσουν στην Ανατολική Μεσόγειο με αξιώσεις.
συμφωνώ απόλυτα
Μέχρι τώρα κοιτάζαμε λαφαγιέτ 25 μιλίων, τώρα μάθαμε ότι το ΠΝ θέλει ταχύτητα… λες και μπορεί να συντηρήσει τέτοια μηχανοστάσια. Εδώ έχουν βγει οff τα αμερικανικά πλοία.
Εχμμ, τις LaFayette δεν τις κοιτούσε το ΠΝ, εμείς τις προτείναμε, και άτυπα κάποιοι Γάλλοι…
Μετα απο τοσα και τοσα αρθρα για φρεγατες, υποβρυχια καταδρομικα και αεροπλανοφορα οπου γης, μηπως, λεω μηπως να το αλλαζατε σε “ΠΛΕΥΣΗ & Θαλασσα” ?
Ε μα πια !
Χμμμ, καλή ιδέα! Αλλά έχετε παράπονο για τα αεροπορικά θέματα;
Φωτια να πεσει να με καψει !
Δρατωντας ομως την ευκαιρια, ο κυριος Θεολογου θα μπορουσε -ισως- να εχει περισσοτερο χωρο στο site.
🙂
Προτείνω το “αεροπλανα και βαπόρια” για να μην μενει κανεις κλαδος παραπονεμένος!!
Αυτό δεν είναι τραγούδι;
Ναι! Καιρος να κανετε ανοιγμα και στον καλλιτεχνικο χωρο λοιπον!
Μπα, δεν το έχουμε…
ΠΤΉΣΗ βλέπω πως περάσαμε τα 250 comments
είναι ρεκόρ???
Μονο στη πληροφορία πως μπορεί να αρχίσει #μη δεσμευτικός τεχνικός διάλογος# για LCS!!!!!!!!
Νομίζω πως πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την μετονομασία σε “Αεροπλάνα και Βαπόρια’
Μάλλον το “χετε” το ταλέντο
Congrats!!!!
Από πλευράς μου δεν έχω παράπονο για αεροπορικά/διαστημικά θέματα, ίσος λίγο περισσότερη ύλη για ναυτικά & στρατιωτικά θέματα (το θέμα είναι υποκειμενικό από την πλευρά του καθενός).
Επί του θέματος προτιμώ Bellh@ra με scalp naval, θεωρώ ότι ενισχύει το δόγμα της αποτροπής που έχουμε έναντι της Τουρκίας & άμα παραστεί ανάγκη χτυπάς και στην Κύπρο στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος!
Πλάκα πλάκα πάντως και οι αναγνώστες δεν πάνε πίσω, κάθε φορά που έχουμε ναυτικό θέμα για την Ελλάδα τα σχόλια σπάνε κοντέρ, τέτοιο σουξέ και μάλιστα με τέτοια σταθερότητα ούτε τα F-16V…
Lockheed Martin για την ΠΑ, Lockheed Martin για το ΠΝ τωρα Lockheed Martin και για το ΠΖ….. 🙂 Bαζουμε και το logo τους πανω στη γαλανολευκη και φυγαμε για το πολεμο…..
Lockheedides Martinopoulos Company… “40 χρόνια χτίζουμε την άμυνα σας (‘ναούμε)!”
Πτήση θα μπορούσατε να κάνετε σε εμάς τους καινούριους ένα ξεκαθάρισμα?
exocet είναι antiship σαν τους harpoon
aster είναι surface to air
οι sm2-3-6 – essm – nsm τι ακριβώς είναι???
SM-2/3/6 anti-air, NSM anti-ship
και οι ESSM επίσης anti-air.
SM-2: ο κύριος αντιαεροπορικός μέσης-μεγάλης εμβέλειας του αμερικανικού ΠΝ, έχει 800 υποεκδόσεις αλλά το βασικό είναι αυτό.
SM-3: Για να καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους.
SM-6: Βασικά ένας αναβαθμισμένος SM-2 με αισθητήρα ενεργού ραντάρ και απίστευτη εμβέλεια.
ESSM: Αεράμυνα μικρής-προς-μέσης εμβέλειας, κυρίως εναντίον αντιπλοϊκών βλημάτων που πλησιάζουν ή αεροσκαφών που έρχονται πολύ κοντά.
NSM: Naval Strike Missile, νορβηγικός αντιπλοϊκός πύραυλος, διάδοχος του Penguin, κύρια διαφορά του σε σχέση με τα άλλα βλήματα του είδους το ότι έχει αισθητήρα υπερύθρων αντί για ενεργού ραντάρ.
Ευχαριστώ.. όπως ανέφερε και άλλος αναγνώστης δεν διαθέτει cruise missle…
και αν προχωρήσουμε σε LCS.. σε συνδυασμό με την “απαξίωση” των mirage χάνεται η δυνατότητα των scalp …
πιστεύετε ότι υπάρχουν πιθανότητες να δούμε προταση για αμερικανικό cruise missle??
Αμερικανικός πύραυλος υπάρχει μόνο ένας, και δεν είναι αποδεσμεύσιμος.
Ελπιζω να μην κάνουμε καμια μπούρδα του τύπου δυο lcs και δυο Fti……..για διαφοροποίηση……,
Ξερεις πολυ καλα, οτι αυτο ειναι το πιθανοτερο που θα κάνουμε…. 😀
χαχαχαχαχ!!!!!!!!!!!!! καλό!!!!
Με διαφορετικούς κινητήρες για κάθε πλοίο της κάθε κλάσης εννοείται!
Θα δώσει know how η ΠΑ 🙂
Το τερμάτισες!!! 😀
+1 Λες και δεν μπορείς να διαφοροποιηθείς στα όπλα, αν θες, στο ένα βάζεις Harpoon, στο άλλο Exocet και στο άλλο NSM, ας πούμε.
Αααα όχι! Όχι άλλο τέτοια! Ικετεύω κι εκλιπαρώ, όχι άλλες κινήσεις συλλεκτών! ΕΝΑΝ πύραυλο, έναν!
Γιατί μόνο έναν….; τόσα χρόνια πολυτυπία, τόσα χρόνια παράδοση, τόση εμπειρία να πάει χαμένη….;
Παρακαλώ ξανά σκεφτείτε και απαντήστε καταφατικά…….! 🙂
ολα κομπλε αλλα κατω απο 48 κελια δεν κανει ….εχουμε θεμα
Στην τελική στέλνεις 2 μαζί και έχεις 64. Καμιά φορά και τα 24 κελιά είναι υπεραρκετά, ανάλογα με την αποστολή.
Οχι αδερφέ Είσαι λαθος δεν είναι αρκετά…ειδικά στο Αιγαίο που θα ναι απο πανω του η μιση ΤΗΚ …πρεπει να χωράει αξιοπρεπή αριθμό.Τώρα αν είναι από αλουμίνιο άλλη μ. ..α
Όλα καλά και αγια αλλά ήδη χρωστάμε δάνεια τα οποία δεν βγαινουν, πρόσθετο δανεισμό δεν νομίζω ακόμα και σε βάθος χρόνου να μπορούμε να αντέξουμε. Μόνο η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα είναι η σωτηρία λύση.
Να κάνω μια ερώτηση ως άσχετος.
Αυτές οι φρεγάτες που μας προτείνουν οι Ανερικανοι τι θα κάνουν στην Ανατολική Μεσόγειο;
Βόλτες
Μια λέξη όλη η ουσία !!
Το “κλου” είναι στη πρώτη φωτογραφία, πάνω αριστερά.
Στην εισαγωγική φώτο το φόντο με την εξέδρα άντλησης και την φρεγάτα να εκτοξεύει ομοβροντιες όλα τα λεφτά…..
Το μόνο αρνητικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πλέον όλη η άμυνα μας (σε αέρα και θάλασσα τουλάχιστον) θα εξαρτάται από τις ΗΠΑ. Καλό είναι πάντα να κρατάμε και εναλλακτικές πηγές. Όμως πλέον δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Τη δεύτερη πηγή την επιλέγεις όταν έχεις καλύψει τις βασικές σου ανάγκες. Εμείς πρέπει να κάνουμε επιλογή για την επιβίωση μας και η αμερικανική πρόταση φαίνεται πολύ καλύτερη από τη γαλλική. Οι Γάλλοι επειδή πουλάνε λιγότερο προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι. Γαλλία vs ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα είναι σαν συνοικιακό μαγαζάκι εναντίον πολυκαταστήματος. Το συνοικιακό μαγαζί δουλεύει με μεγάλο σταθερό κόστος ως ποσοστό στην τιμή κάθε προϊόντος, ενώ το πολυκατάστημα πετυχαίνει οικονομίες κλίμακας. Ας προχωρήσει η υπόθεση πριν να είναι αργά.
Υπερκατασκευή από αλουμίνιο δεν μπορεί να είναι αποδεκτή κατ’ εμέ.
Μήπως να δώσουμε το management της ΓΔΑΕΕ στην Lockheed ρε παιδιά;
είναι μια σκέψη…..
Σαν συνολική αντιαεροπορική ομπρέλα, έχουμε 4 Freedom x 16 SM-2 = 64 SM-2,
ενώ αν πάρουμε bellh@ra θα έχουμε 2 πλοία x 32 aster 30 = 64 aster 30 (τα κελιά των σκάλπ Α-70,
πέρνουν και aster 30).
Με 2 δις και 4 πλοία (χωρίς οπλισμό)!!! Θα έχουμε πολύ υποδεέστερες αντιαεροπορικές δυνατότητες
απο 2 δις με 2 πλοία με φούλ οπλισμό και επιπλέον δυνατότητα στρατηγικής κρούσης (Scalp naval).
Ο aster 30 είναι εφάμμιλος και μάλλον καλύτερος του SM-3, ουσιαστικά συγκρίσιμος μόνο με SM-6
SM-3 και SM-6 μάλλον δε θα μας αποδεσμεύτουν ποτέ, οπότε η γαλλική πρόταση αν και με 2 πλοία αντι για 4 υπερέχει σε όλα, (κόστος, αντιαεροπορικές δυνατότητες, στρατηγική κρούση, τεχνολογική εξέλιξη).
2 πλοια ομως… οτι και να ειναι αυτα, οτι και να κάνουν, δεν ειναι αποδεκτη λύση. Δεν ειναι καποιο υπερ-ατου και επιπροσθετα φυσικα και χρειαζονται και οι αριθμοι. 4 πρεπει να ειναι οι ελαχιστες μοναδες που θα εισάγουμε.
Οι Αστερ μπορει να ειναι καλυτεροι κλπ… αλλα θα ζησουμε και με λιγοτερο ικανους SM-2. Στο κάτω κάτω οτι και να ναι θα ναι καλυτερο απο τους ESSM με υπερεπαρκες βεληνεκες.
Τωρα βεβαια, σιγουρα μπορει να θεσει κανεις το χρηματικο ζήτημα… αυτο ειναι μια αλλη ιστορία που ειναι και ζητημα πολιτικης.
Οι Aster δεν ειναι καραμέλα για πάσα χρίση ειναι ακριβοί .Στόχος φαντάζομαι είναι 24 Aster 30 τις τελευταίας έκδοσης με αντιβαλιστικες δυνατότητες + 8 Scalp + 24 Mica VL σε άλλα κελιά ,μικρότερα, σε άλλο σημείο του σκαφους …Αυτος ειναι ο ιδανικός συνδυασμός για κάθε ελληνική μπελχαρα … O aster στην καλή και αντιβαλλιστική έκδοση έχει 3εκ και ο Sm-2 IIIB 1,8 .O scalp naval έχει 5εκ ο καθένας που οι Αμερικάνοι δεν μας δίνουν αντίστοιχο .
Στην Γαλλικη περίπτωση οι Πύραυλοι μόνο κάνουν 150εκ με αντιβαλλιστικες και στρατηγικη κρουση ανα πλοιο
Στην Αμερικανκη περίπτωση έχουμε το 1/3 του κοστους σε σχεση με τα γαλλικα αλλα δεν εχουμε την στρατηγική κρούση ούτε την αντιβαλλιστική δυνατότητα ουτε τον τρόπο καθοδήγησης των Aster 30
Τις τιμές τις πήρα από το παρακάτω
http://nation-creation.wikia.com/wiki/Modern_Day_Military_Pricing_List
Κοντά $3εκ έχει ο SM-2, o ASTER-30 είναι ακριβότερος.
1–ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 16 ΑΣΤΕΡ 30 Κ 16 ΑΣΤΕΡ 15[Η 16 ΜΙΚΑ]….ΤΟ ΠΟΛΥ …ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ 16 ΣΜ2 Κ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΛΛΑ 32 ΕΣΣΜ…..ΑΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΑ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ.
2–ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ….ΛΕΝΕ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ 1 ΜΙΛΕΝΙΟΥΜ…ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΡΑΜ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 10 ΦΟΡΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ…
3–ΡΑΝΤΑΡ-ΣΟΝΑΡ-ΒΑΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙς…ΟΠΟΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ….
4—300 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΑ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ…..
5…ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Ο ΑΣΤΕΡ 30 ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠ ΤΟΝ ΣΜ2….ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ…Ο ΑΣΤΕΡ 30 ΕΧΕΙ 120 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΕΜΒΕΛΕΙΑ….Ο ΣΜ-2 [ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΑΔΕΛΑΙΔΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΕΣ ] ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 160 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΚΤΙΝΑ…..[40 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ]
6—ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΛΕΝΕ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΚΑΛΠ…ΑΝ ΒΑΛΕΙΣ ΣΚΑΛΠ ΤΟΤΕ ΣΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΟ 16 ΚΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΑ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ…ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ….ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΚΑΛΠ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΣΚΑΛΠ [ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100] ΣΤΑ ΜΙΡΑΖ….ΟΙ ΣΚΑΛΠ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΕΧΟΥΝ 1.000 ΑΚΤΙΝΑ ΕΝΩ ΤΩΝ ΑΕΡΠΛΑΝΩΝ 500 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ….
ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΟΜΩΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ 4 ΚΑΛΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΙΞΟΥΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΘΕΛΟΥΝ…ΑΚΟΜΑ Κ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΟΠΟΤΕ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ Η ΙΔΙΑ…
7—ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ 1.8ΔΙΣ ΑΠ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ Κ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ 2 ΦΡΕΓΑΤΕΣ,,,,,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ…ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ…
5 -ο αστερ εχει καλυτερες κινηματικες επιδοσεις και δυνατοτητα ελιγμων σε ολο το ευρος της εμβελειας και φυσικα μεγαλυτερη ακτινα δρασης σε οτι αφορα no escape zone . επισης με αστερ30 και μπελχαρα μπορουμε να εμπλεξουμε μεχρι και 16 στοχους ταυτοχρονα . αντιθετα ο σμ2 ναι μες εχει μεγαλυτερη εμβελεια αλλα απο τα 100 χιλιομετρα (ισως και λιγοτερο) δεν εχει καμια δυνατοτητα ελιγμων απαιτει στην τερματικη του φαση καθοδηγηση απο το ρανταρ και το no escape zone ειναι αρκετα μικροτερο απο του αστερ30 και δεν μπορει να εμπλεξει τοσους στοχους εκτος και αν η φρεγατα αυτη εχει πανω το aegis .
6 -οι γαλλικες φρεγατες στην γαλλικη εκδοση εχουν 16 κελια και στην εξαγωγικη εκδοση εχει 32 (24 α50 και 8 α70 που μπορουν να παρουν συνδυασμο αστερ15 /30 και σκαλπ μονο στα α70) . η ελληνικη προσπαθεια ειναι να μπουν και α43 στα δεξια και αριστερα του υποστεγου για τουλαχιστον 24 mica και φυσικα σε εκθεσεις εχουμε δει και προτυπα της belhara με ραμ .
3- τα ηλεκτρονικα αντιμετρα των γαλλικων συστηματων ειναι απο τα καλυτερα παγκοσμιος και αυτο το γνωριζουμε απο icms2000 που εχουν τα μ2000 που κανει την διαφορα στις αεροπορικες αποστολες.
7- ρανταρ σοναρ μακραν καλυτερα του αμερικανικου και για αυτο απο περυσι που ειδαν τα στελεχοι του ΠΝ την FREMM της αιγυπτου ηθελαν να αποκτησουν και αυτοι κατι αντιστοιχο
το μονο πλεονεκτημα που εχουν τα αμερικανικα πλοια ειναι η χρηματοδοτηση απο FMS ή μεσω κονδυλιων απο την αμερικανικη κυβερνηση και οτι προσφερουν 100% ναυπηγηση στην Ελλαδα.
Ο aster-30 αναφέρεται πως εχει ελάχιστο υψος εμπλοκης τα 50μ και αποστασης 3χλμ.
Επισης εμβελεια για αεροσκαφος σε υψομετρο κατω απο 3χλμ η εμβελεια αναφερεται ως 50km.
https://www.army-technology.com/projects/aster-30/
Για vl mica ειχα διαβασει manoeuverability 50g στα 7km , 30g στα 12Km , για sm-2 δεν γνωριζω.
https://web.archive.org/web/20131007194715/http://www.mbda-systems.com/mediagallery/files/vl_mica_land_ds.pdf
Τοσο εξειδικευμενες λεπτομερειες δυσκολο να τις βρει κανεις για τους πραγματικους φακελους πτησης
ο αστερ30 εχει γενικα καλυτερες επιδοσεις απο τον σμ2 . ο mica το πλεονεκτημα του ειναι η εκδοση ir και φυσικα η εμβελεια του θα διπλασιαστει στην νεα του εκδοση .
100Κm δίνει η εταιρία…
https://www.mbda-systems.com/product/aster-30-sampt/
Against aircraft targets flying at altitudes above 3km, the maximum range of the Aster 30 is 100km. At aircraft targets with altitudes below 3km, the range of Aster 30 is 50km.
+1
Τα κελιά Α-70 παίρνουν μόνο Scalp, όχι Aster
https://www.ptisidiastima.com/mer-et-marine-belhrra-aster-30-vl-mica-s/
Οι σαουδαραβικές φρεγάτες θα φέρουν μόνο ESSM, όχι SM-2. Έτσι κι αλλιώς, ένα πλοίο πρέπει να έχει και πυραύλους μεσαίου/μικρού βεληνεκούς, όχι μόνο μεγάλου.
Πάντως συμφωνώ ότι οι bellh@ra είναι ανώτερες σε όλα (εκτός από την ταχύτητα).
τα α-70 παιρνουν αστερ30 και σκαλπ ναβαλ . το αναφερει η κατασκευαστρια εταιρεια στην ιστοσελιδα της .
μονο μειονεκτημα της belhara ειναι η ταχυτητα
Εγώ βλέπω νά περνούμε τά Αμερικανικά πλοία που θα τα κατασκευάσουμε εδώ στην Ελλάδα, για αυτό έβαλε η Lockheed την ΟΝΕΧ να αγοράσει τα ναυπηγεία, όπου ΟΝΕΧ βλέπε Lockheed!
φαίνεται εεεε;;; Τέλος πάντων είναι μια λύση. Το ζητούμενο είναι οι σχεδιασμοί των Αμερικανών μας εξυπηρετούν; Αν ναι τότε να προχωρήσουμε με τους Αμερικανούς, αφού οι Γάλλοι ……..περιμένουν την άδεια της Μέρκελ….
Ακόμα ένας μη δεσμευτικός τεχνικός διάλογος αρχίζει!!!!!!!!
M2000/NH90/MICA/SCALP/EXOSET / TORPEDOES/MEKO/ADELAIDE
Πω πω πω τι έργο επιτελείται σε αυτό το υπουργείο από τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία με τα
γεμάτα γνώσεις και μη ηττοπαθή στελέχη
Είμαι τρομερά αισιόδοξος για το μέλλον! τρομερά!!
Θα βγάζει LCS το Nεώριο και battlestar GALACTICA η ΕΑΒ!!
Επιφυλάσσομαι. Η πρόταση εγχώριας ναυπήγησης ελκυστική, αλλά πέραν αυτού είναι οι LCS κατάλληλα πλοία για εμάς; Έχουν επιλυθεί τα προβλήματα της προηγούμενης έκδοσης (littoral warfare) ώστε να καθίσταται ασφαλές το άλμα στην επόμενη έκδοση; Ποιες οι επιπτώσεις σε περίπτωση που αληθεύουν αναφορές περί σχεδιαστικά κατώτερης επιβιωσιμότητας (θωράκιση κλπ); Πως μπορούν ρεαλιστικά να χρηματοδοτηθούν αυτά τα πλοία (έμφαση στο ρεαλιστικά, πολυετή αποπληρωμή έχουν όλα τα προγράμματα); Τι ανάγκες θα καλύψουν (εναλλακτική Belharra, αντικατάσταση S/MEKO, τι); Η μαζική προσέλευση μνηστήρων κολακεύει την Πηνελόπη, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει, ή ότι μπορεί…
Αν δεν υπάρχουν 32 κελιά, τότε να το βράσω… Χειρότερο ραντάρ από belharra, 16 κελιά αντί 32 των belharra, θεωρητικά ίδιο πυροβόλο και ικανότητα για αντιπυραυλικο (δεν θα σχολιάσω καν τους harpoon…) και απλά μεγαλύτερη ταχύτητα (αυτονομία; ), προφανώς και είναι ελαφρά φθηνότερες από belharra. Κανονικά θα έπρεπε να μιλάμε για μεγαλύτερη διαφορά. .. Εντωμεταξύ, θέλουμε AAW Ή όχι; Αν όχι, μη το κουραζουμε με sm-2. Ας βάλουμε 64 essm blockII 127αρι και nsm και… τέλος. Επίσης, αυτό με τα όπλα και τα συστήματα που ξέρουμε, είναι συζητησιμο. Αν πάμε σε LM, δεν θα γνωρίζουμε το cms, οι sm-2 τη στιγμή που μιλάμε είναι άγνωστοι και τέλος επειδή δεν θα πάμε σε harpoon (αν πάμε θα είναι έγκλημα ), θα μιλάμε και για νέο αντιπλοικο, μιας και δύσκολο να βάλουν exocet τα αμερικανά.
Λοιπόν θελω να πω καιρό κατι για τον nsm και το κολλάω εδώ…..νομιζω οτι τον υπερεκτιμούμε……ο nsm ειναι ο διάδοχος του penguin με καποια καλύτερα χαρακτηριστικά κυρίως στην εμβέλεια αλλα έχει και καποια μειονεκτήματα που κληρονόμησε απο τον penguin υπέρυθρος μόνον αισθητήρας αρα και εξάρτηση απο καιρικές συνθήκες και κυρίως κεφαλή μόνον 110kg.Οπως δεν θα βάζαμε σε meko και S την δεκαετία του 80 penguin ετσι να μην βάλουμε και τώρα (δες το γομάρι rbs 15mk4 με 200kg κεφαλή και 350km εμβέλεια-απο μια χώρα που νόμιζω έχει κανει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία).
Ο nsm έχει θέση σε επακτιες συστοιχίες στο Αιγαίο αλλα και σε ΤΠΚ οπως και στα f-16 ειναι ένα όπλο που χρειαζόμαστε ως δεύτερο, για τις νεες φρεγατεσ θελουμε κατι πιο βαρι και ισως και με καλες δυνατοτητες προσβολών στόχων εδαφουσ(δες αλγερινη Μεκο με 16 rbs) άλλωστε και πριν τριάντα χρονια είχαμε harpoon,Exocet,penguin οι πολυτυπια δεν νομιζω να ειναι τοςο σοβαρό πρόβλημα.
Ραντάρ χειρότερο από τις Belharra; Ας κρατάμε μικρό καλάθι για το SF500. Ακόμη στα σκαριά είναι. Δε νομίζω πως θα είναι τόσο καλύτερο από άλλα αντίστοιχα AESA ό,τι και να λένε οι Γάλλοι.
Επίσης με 16 SM και 64 essm blk 2 δεν υπάρχει καν σύγκριση με τις Belharra. Για να μη βάλουμε στο παιχνίδι την ταχύτητα.
Αλλά και πάλι θεωρώ πως το deal θα το πάρει όποιος δώσει καλύτερη συνολική πρόταση (ναυπηγεία, χρηματοδότηση, πλοίο ενδιάμεσης λύσης, κτλ). Και λογικά θα πάει στους αμερικάνους.
Τα πλοία των 500εκ. που αναφέρονται παραπάνω δεν θα έχουν τέτοιο εξοπλισμό.
64 ESSM καλά-καλά δεν έχουν ούτε τα καταδρομικά των ΗΠΑ!
Τα καταδρομικά των ΗΠΑ (η κλάση Ticonderoga ας πούμε) έχουν 122 κελιά Μκ41 που χωράνε 488 ESSM σε τετράδες. Τα αντιτορπιλικά (όπως η κλάση Arleigh Burke) έχουν μόλις 96 κελιά, που χωράνε 376 ESSM.
Συγκεντρώσου!
Ξέφυγες…
Με 32 vls (κελιά) εκεί πας.
16 sm2 + (16×4=)64 essm
ΑΝ πας σε 48 vls τότε είναι μίνι καταδρομικό.
Το κόστος είναι το μέγα θέμα σε κάθε επιλογή.
Νομιζω οτι αν θελουμε AAW και δώσουμε βάση κυρίως σε sm 2/3/6 θελουμε κελιά οπως λες αλλα και AEGIS……νομιζω οτι 500εκ η μονάδα ειναι λίγα ….
Μαλλον θα πάμε σε essm και το πολυ 4-8 sm2 για ευκαιριακούς στόχους και επόμενος συμβατικό 3d ραντάρ το οποίο μπορει να ειναι AESA αλλα aegis δεν θα ειναι…..
Προσωπικά πιστευω οτι ταχύτητα 35 κόμβων θα ήταν καλο να υπαρχει γιατι θα κάνανε μια καλη ομάδα μάχης με ρουσεν….στις εκτάσεις της ανατολικής Μεσογείου η ταχύτητα συνδέεται με την βιωσιμότητα καλύτερα απο οτι στο κλειστό Αιγαίο…….
Από τις πολλές προσφορές θα ζαλιστούμε και στο τέλος θα μείνουμε με Kontenaer.
Θετικό το ενδιαφέρον και η κινητικότητα για νέα πλοια αλλά εκτός του κόστους νομίζω ότι οι μπελχαρα υπερεχουν ίσως θα ήταν καλές για αντικατάσταση των μη εκσυγχρονισμενες s
Κατασκευη στην Ελλαδα σε ”Αμερικανικα ναυπηγεια”.
Αν δεν κανω λαθος εδω και χρονια οι ΕΔ θετουν ως απαραβατο ορο καθε μειζων οπλικο συστημα προς
αποκτηση να ειναι σε χρηση απο τις ΕΔ της κατασκευαστριας χωρας….Ναι?
μια χαρα επιλογη ειναι αν προοριζονται για αντικαταστατες των παλαιοτερων και μη εκσυγχρονισμενων S. ισως μαλιστα η επιλογη τους να αποδεσμευε και αλλα πλοια και συστηματα (πχ OH PERRY /SM-2?ΜΗ-60) ως αντισταθμιστικα.
αν τα πλοια φορανε καλο ρανταρ και essm2 ειναι μια χαρα για Αιγαιο . ενα strales , 1 ram και 2 typhoon 30mm με ahead πυρομαχικα συμπληρωνουν την ενεργη αμυνα του πλοιου.
τα 16 κελια καλυτερα να γεμισουν με 8 vlasrock και 32 essm2 και ας αφησουμε τις παπατζες για εξωτικα και πρακτικα αχρηστα στο ΠΝ scalp naval για τους προνιουζακηδες.
θα ημουν υπερ τις προμηθειας NSM και δεν ξερω αν λογω εμφανως μικροτερου μεγεθους μπορουν να μπουν περισσοτερο (πχ16) βληματα στο πλοιο αντι του συνηθισμενου φορτου των 8.
Εε οχι και πρακτικα αχρηστα τα scalp naval! Η Τουρκια εχει στρατηγικο βαθος, αερδοδρομια,κεντρα ελεγχου, βιομηχανιες, κεντρα διοικησης, ναυσταθμοι απλωνονται σε ολο το μηκος και πλατος της. Πως θα τα χτυπησουμε? Με τα Μιραζ? Ουτε εναεριο ανεφοδιασμο δεν μπορουμε να κανουμε! Εκτος φυσικα και αν θελουμε να αφησουμε τους Τουρκους να εξαπολυουν αεροπορικα χτυπηματα απο τα ασφαλη αεροδρομια τους και ησυχα ησυχα οι στρατηγοι τους να μελετουν τις επιχειρησεις με ασφαλεια, ενω παραλληλα η πολεμικη τους βιομηχανια θα παραγει τονους οπλισμου.
Οσο για τον NSM δεν ξερω γιατι τον εχετε θεοποιησει τη στιγμη που εχουμε ηδη σε χρηση τον ΜΜ40 bk III, που εχει και ισχυροτερη πολεμικη κεφαλη και το ΠΝ εχει εμπειρια δεκαετιων.
τωρα που γυριζει μηπως φτιαχνουν κ υποβρυχια εκει στην λοκχιντ? θα χρειαστουν κι αυτα.
Τα Freedom είναι, όπως θα το έλεγαν και οι Εγγλέζοι, “steaming piles of manure” που κάθε λίγο και τόσο σπάνε οι κινητήρες τους.
Άλλη δουλειά δεν είχαμε, να τα σέρνουμε στο Αιγαίο σαν να είμαστε αμήχανοι.
ΕΧΕΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ FFG[X] CLASS LCS INDEPENDENCE ΚΑΙ ΤΙ ΟΠΛΙΣΜΟ ΦΕΡΟΥΝ?Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ LOOKHEEDMARTIN ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ 2 BURKE NOMIZΩ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ
Στη φωτογραφία με τα τρία πλοία, η μεγαλύτερη έκδοση της φρεγάτας φαίνεται να έχει κάθετους εκτοξευτές σε 5 σημεία ή κάνω λάθος; 1 πίσω από το πυροβόλο, 2 πίσω από τους χαρπούν, και 2 εκατέρωθεν του CIWS; Πόσους και ποιούς πυραύλους μπορεί να φέρει σε μια τέτοια διαμόρφωση;
Αυτό που προανέφερα σε άλλο άρθρο και βέβαια υπήρξε έμμεσος χλευασμός από αγαπητούς συμφορουμιτες. Μέχρι και πληρωμενους από την κυβέρνηση αναφέρουν όσους έχουν μια άποψη διαφορετική από την χολή που συνέχεια βγάζουν. Ο στρατηγικός διάλογος με ΗΠΑ αφορά και τα αμυντικά. Σε αυτά τα πλαίσια έτσι όπως και με τα f16 μπορεί να υπάρξουν λύσεις και για άλλα εξοπλιστικά. Οι αγαπητοί συμφορουμιτες όμως ασχολούνται μόνο με τα κοινωνικά δίκτυα βοηθήματα. Κατόπιν με τη έλλειψη επενδύσεων και κατόπιν άμα δεν κάτσει και αυτό ως επιχείρημα με την έλλειψη τεχνικών γνώσεων η ακόμα και την πληρωμή από την κυβέρνηση!
Για τις LCS θα μπορουσαμε να ζητησουμε σαν ενδιαμεση λυση δυο Burke,βεβαια να πανε ολα στους αμερικανους,βαιπερ,φρεγατες,ΝΜΑ,το βλεπω λιγο δυσκολο,αλλα ποτε δεν ξερεις..μηπως να βλεπαμε λιγακι και τις Saar 6 που ειναι καταδρομικα τσεπης?με 1.6 δις παιρνουμε 4 κομματια και μεταξυ αλλων παιρνουμε Barak 8 που χτυπανε στοχο στα 100χλμ,16 παρακαλω αντιπλοικα βληματα,C- dome κτλ κτλ..και περισευουν και λεφτα να κανουμε και ενα σοβαρο εκσυγχρονισμο στις ΜΕΚΟ..
Αν εξαιρεσουμε το θεμα ταχυτητας και καποια αλλα πλεονεκτηματα οπως 4αδες essm, κοστος αγορας, χρηματοδοτηση, γνωστα οπλικα συστηματα after sale support κλπ σαν πλοια η Γαλλικη προταση ειναι αρκετα σκαλια πανω.. Ειδικα στην επιμηκυμενη εκδοση.. Αλλα οι Γαλλοι δυτυχως ειναι και κακοι πωλητες και ακριβοι και αυτοκαταστροφικοι με αποτελεσμα να στρεφουν τους ενδιαφερομενους σε αλλες λυσεις..
Η ύπαρξη και μόνο της πρότασης με το backing μιας Εταιρείας του μεγέθους της LM, αλλα και των ΗΠΑ ως Κράτους αποτελεί εξαιρετικό νέο αφού είναι δεδομένο ότι θα υποχρεώσει τους Γάλλους να βελτιώσουν τη προσφορά τους. Η προοπτική ναυπήγησης στη Χώρα μας προσδίδει τεράστια δυναμική στην πρόταση, χαμηλώνοντας σημαντικά το κόστος απόκτησης (το Κράτος θα εισπράτει καθ όλη τη περίοδο ναυπήγησης φόρους και εισφορές), ενώ είναι πιθανό στη συμφωνία να προβλεφτεί η ναυπήγηση στην Ελλάδα σκαφών που θα παραγγελθούν απο τρίτες Χώρες (Μέση Ανατολή πχ.). Επιλογή (επιβεβλημένη κατα την άποψη μου) του NSM θα προκαλούσε ημικρανίες ……..διαρκείας στο ΤΝ. Αν και υπάρχουν ζητήματα πχ με την αλουμινένια υπέρ κατασκευή θεωρώ τα σημερινά νέα εξαιρετικά και με δεδομένο ότι τα στελέχη του ΠΝ θα δέσουν το πλοίο όπως αυτοί ξέρουν καλύτερα, μένει να δούμε την οικονομική διάσταση και τους χρόνους απόκτησης. Υ.Γ. Η αναφορά σας για την ταχύτητα των σκαφών και τις τακτικές του ΠΝ σχετικά με την αντιμετώπιση τορπιλων μου έφτιαξε τη…..νύχτα !!!
+1
+1. Θα ακούσουν το καμπανάκι στην Γαλλία;
Η Γαλλία πήρε συμβόλαιο για ναυπήγηση 12 υποβρυχίων από μια χώρα που έχει χρήματα να πληρώσει (Αυστραλία), και αρκετών πλοίων και αεροπλάνων από άλλες χώρες που έχουν χρήματα να πληρώσουν (με πετροδόλαρα). Δε νομίζω να ρίξει τις τιμές για το μπατίρη υποψήφιο πελάτη της Ελλαζουέλας. Το συμφέρον της κοιτάει δεν είναι φιλόπτωχος αδελφότης.
Αν και φαίνονται όμορφα, με ανησυχούν οι αναφορές στο internet/wiki ότι όταν εκτιμήθηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές στις ΗΠΑ< θεωρήθηκαν μη επιβιώσιμες σε μια ναυτική σύγκρουση (βέβαια έχουν άλλη διαμόρφωση, αλλά…).
Οπότε όμορφες, γρήγορες, από σωστό προμηθευτή κτλ αλλά μοιάζει να μην μας κάνει. Αλλά έτσι και αλλιώς ένα βήμα την φορά, ας κλείσουμε 2-3 καλές μεταχειρισμένες, ας κλείσουμε αναβάθμιση ΜΕΚΟ και αγορά τορπιλών και βλέπουμε.
Ένα μεγάλο μπράβο στην πτήση για την ενημέρωση που μας προσφέρει και συνεχίστε την καλή δουλειά γιατί αναμένουμε και τις άλλες προτάσεις που αναφέρεται ότι έχουν κατατεθεί. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση της LM έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία.
Τα θετικά:
Πιθανή ελκυστική χρηματοδότηση και ίσως επιδότηση όλων των αμερικανικών συστημάτων που φέρουν τα πλοία
Δοκιμασμένη σχεδίαση και επίλυση παιδικών ασθενειών εάν και θα χρειαστεί κάποια τροποποίηση
Μοναδική σχεδίαση που μπορεί ίσως να φέρει 64 ESSM και 32 SM-2
Δυνατότητα επιλογής εξοπλισμού, Κατασκευής Ελλάδα στην Σύρο και πολύ πιθανόν on schedule παραδόσεις
Τα αρνητικά:
Δεν είναι φρεγάτα η έκδοση της Σαουδικής Αραβίας, πιο πολύ σε κορβέτα φέρνει
Για να γίνει φρεγάτα πρέπει να κερδίσει τον διαγωνισμό FFG(X) γιατί διαφορετικά το κόστος θα το επωμισθούμε εμείς
Δεν ξέρουμε εάν οι πύραυλοι είναι αποδεσμεύσιμοι για εμάς και προφανώς δεν μιλάω για SM-3 και SM-6 που δεν υπάρχει περίπτωση αλλα για τον SM-2 Block IIIC
Η υπερκατασκευή αλουμινίου θα χρειαστεί να αλλάξει, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους για όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις.
500 εκατ χωρίς καν τα όπλα τους είναι ακριβή πρόταση ασχέτως εάν ναυπηγηθούν στην ελλάδα
Εν κατακλείδι και αφού υπάρχει ενδιαφέρον κάνουμε έναν διεθνή διαγωνισμό και αυτός που θα έχει το καλύτερο πακέτο ας πάρει και το πρόγραμμα. Η επίσπευση των διαδικασιών είναι αναγκαία για να είναι εφικτή παράδοση του τελευταίου πλοίου μέχρι το 2025.
64 essm μαζί με 32 sm-2 ούτε στον ύπνο μας … Αλλιώς κατέβαινα Σύνταγμα να πανηγυρίσω γυμνός. Οι Sm-6 έχω ρωτήσει πολλές φορές, τι το εξωτικό έχουν και απάντηση δεν έχω λάβει… Πειστικός λόγος για μη αποδέσμευση; Εν τω μεταξύ, όλοι όσοι λέτε για sm-2 έστω, οι Σαουδάραβες, δεν επέλεξαν aegis… Πως ακριβώς θα καθοδηγήσει το πλοίο sm-2; Με ψαλμωδίες; Θα αξιοποιηθούν μέχρι ποια εμβέλεια; Είναι σαν να λέμε ότι οι Γάλλοι είναι βλάκες που συνδέουν aster-30 με το υπερτουμπανο sf-500 και δεν βάζουν πχ ns-100… Υπόψιν, το trs-4 θα είναι η περιστρεφόμενη έκδοση..
Οι SM-6:
1.εχουν τεραστια εμβελεια , τουλαχιστον 240χλμ , καποιοι λενε ισως καπου μεταξυ 300χλμ-450χλμ
3.Μπορουν να εμπλεξουν οποιοδηποτε στοχο σε αερα,θαλασσα,στερια(σταθερο στοχο) σε τεραστιο υψομετρο αλλα και sea-skimming στοχους. Απο Βαλλιστικους(τερματικη φαση) μεχρι κοτερα .
4.Εχουν 3 διαφοτερικους τροπους καθοδηγησης , ενεργο ρανταρ, ημιενεργο ρανταρ και καθοδηγηση απο πληροφοριες που παιρνουν απο τριτο πλοιο
5,Υπαρχουν αναφορες για φοβερες ικανοτητες discrimination στοχων που εχει ο πυραυλος. Για παραδειγμα σε λειτουργια ημι-ενεργης καθοδηγησης που τερματικα καθοδηγειται απο illuminator του πλοιου,ταυτοχρονα ο ενεργος ερευνητης του sm-6 στελνοντας ηλεκτομαγνητικο σημα, διαχωριζει εναν cruise πυραυλο που εκτοξευεται πισω απο βουνο
6.Ισως το σημαντικοτερο , συνεργασια με το Cooperative Engagement Capability (CEC) και στο αμεσο μελλον με το Naval Integrated Fire Control-Counter Air (NIFC-CA) , οποιος θελει να ψαξει τι περιπου πλεονεκτηματα προσφερουν τα δικτυοκεντικα αυτα συστηματα/πλεγματα
Οι Γαλλοι συνδεουν aster-30 και με HERACLES στις FREDA . Εχουν ενεργη τερματικη καθοδηγηση οι aster-30 , ενω οχι ολοι οι sm-2 . Στο aegis τερματικη καθοδηγηση γινεται απο τα SPG και οχι απο τα s-band SPY-1 .
Και το SAMPSON περιστρεφομενο ειναι και εχει καποια πλεονεκτηματα αυτο , σε σχεση με τα σταθερα πανελ των αμερικανοaegis. Και καποια μεονεκτηματα φυσικα.
Οι sm-2, δεν αξιοποιούνται από ραντάρ της πλάκας (trs-4d). Επίσης, όταν δεν συνδυάζονται με aegis(δηλαδή spy-1 που δεν έβαλαν οι Σαουδάραβες) ή έστω apar μαζί με ραντάρ όπως το smart-l, δεν αξιοποιούνται όχι μόνο από άποψη εμβέλειας, αλλά και από άποψη αριθμού εμπλοκών. Άρα, ή θα βάλουμε ραντάρ που θα τους αξιοποιεί (και θα το πληρώσουμε αδρά) ή καλύτερα να εγκαταλείψουμε εντελώς τους sm-2. Οι sm-6, πέραν της εμβέλειας (που η Ελλάδα δεν μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να εκμεταλλευτεί), δεν είναι κάποιο υπερόπλο. Έχει εγκριθεί για εξαγωγή. Αν πάμε για μικρό αριθμό πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, ας πάμε για το καλύτερο. Επίσης, γιατί να μην εξαχθεί στην Ελλάδα; Η Τουρκία παίρνει s-400(που εκτός της εμβέλειας, μπορούν να κτυπήσουν και στόχους στο έδαφος) θυμίζω και η εμβέλεια των sm-6 για προσβολή στατικών στόχων, είναι μικρότερη των τουρκικών βαλλιστικών (και με γελοία κεφαλή).
Αρα και το APAR/SAMPSON ειναι της πλακας , αλλιως δε θα χρειαζοταν δευτερο ρανταρ ,to S1850M , πανω στις sachsen/type 45 . Και το CEAFAR ψιλομουφα ειναι γιαυτο βαλανε πανω και το CEAMOUNT οι Αυστραλοι στις ANZAC. Το AEGIS δεν ειναι ρανταρ. Το spy-1 ειναι ρανταρ αλλα της πλακας και αυτο αλλιως δε θα βαζανε 3 SPG-63 στην Ι/J μπαντα σε καθε AB οι αμερικανοι να κατευθυνει essm/sm2 , θα ειχε δυναμη να κανει τερματικο illumination μονο του σε 150 στοχους ταυτοχρονα!
Αλλο πραμα το Volume Search Radar , αλλο το MFR Multi-Function Radar αλλοι οι λογοι υπαρξης τους και η χρησιμοτητα τους βλεπε NATO Anti-Air Warfare System study (NAAWS).
Ιταλός, επειδή γράφω από κινητό, καταλαβαίνεις πιστεύω ότι δεν μπορώ να γράψω πολλά και αναλυτικά. Το trs-4d, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι επιπέδου spy-1 και apar(έχεις κολλήσει με το Sampson, οκ είναι φοβερό αλλά και μη συμβατό με sm-2). Το πλοίο που πραγματεύεται το άρθρο, ενώ μπορεί να φέρει sm-2, δεν θα μπορεί να τους αξιοποιήσει. Οι Σαουδάραβες, δεν θα έχουν aegis και αναμενόμενο να μην βάλουν και sm-2. Γενικά, το πλοίο που περιγράφεται, δεν μπορεί να έχει και ρόλο aaw. Είναι παραπλήσιο μιας τουμπανιασμενης gowind 3100+ ή μιας Α-200. Για το θέμα της εξαγωγής, διαφωνείς κάπου;
Η τιμη των sm-6 ειναι αρκετα παραπανω και απο tomahawk. Για εξαγωγη πραγματικα δεν γνωριζω.Αυτο που ξερω 100% ειναι πως εχουμε πολυ μικρο αποθεμα essm block 1 και μιλαμε για sm-6 . Πως εχουμε mw-08/da-08 και συζηταμε για το εαν ειναι καλο το trs-4d . Πως οι nansen φερουν spy-1/aegis αλλα φερουν essm -οχι sm-2 . Πως οι adelaide φερουν sm-2 με sps-49 .
Το trs-4d στην c-band ειναι κατι διαφορετικο απο το spy-1 στην s band που ειναι διαφορετικο απο το apar στην x band. Αλλες χρησεις ,αλλα +- και τιμες.
Γενικα συμφωνω μαζι σου aaw με sm-2 με μονο ρανταρ το trs4d οχι δε θα το επελεγα. Τουμπανιασμενη gowind3100+ / meko a-200 τοσο χαμηλα τις εχεις δηλαδη? Λες και μιλας για OPV !
Δαίμων του πληκτρολογίου 16 ήθελα να γράψω, συγνώμη για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία του να πηγαίνεις στο Σύνταγμα.
Με 500εκ θα πάρεις την “κορβετoφρεγάτα” με ένα Mk.41, οχι το αντιτορπιλικό με τους 64 ESSM και 32 SM-2 και το baby AEGIS
Εκλογές έρχονται, διαρροές θα δούμε πολλές, μέχρι και ΑΒ από νέο χρόνο…
Και στο τέλος θα μείνουμε με.. ΑΒ Βασιλόπουλος. Η φάση θυμίζει παρα πολύ το περασμένο καλοκαίρι αλλά αντί για French Comedy έχουμε Western Cowboy
Τα αμερικάνικα πλοία έχουν το πλεονέκτημα ότι κατασκευάζονται σε βάθος χρόνου και σε πολλές μονάδες προσφέροντας αξιόπιστη λειτουργία, χαμηλότερες τιμές (γενικά μιλάω) για τα συστήματά τους και επάρκεια ανταλλακτικών – σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά συστήματα που μετά από κάποια χρόνια παύουν να υποστηρίζονται από τις εταιρείες και χρειάζονται αντικατάσταση.
Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα ΔΕΝ ισχύουν στην περίπτωση των LCS. Η διαμόρφωση που θα πάρουμε δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και η ανάπτυξή της ενέχει το ίδιο τεχνολογικό ρίσκο με τις BELHARA. Και δεν θα θέλαμε να έχει σχέση με τις αμερικάνικες γιατί αυτές δεν θεωρούνται (από πολλούς) καν πολεμικά πλοία! Οι σαουδαραβικές φρεγάτες πάλι, που δεν θα είναι επιχειρησιακές πολύ σύντομα αλλά είναι αρκούντως οπλισμένα πλοία, φαίνεται να έχουν το ίδιο σύστημα πρόωσης με τις αμερικάνικες, 2 Rolls Royce MT-30 gas turbines και 2 Colt-Pielstick diesels σε συνδυασμό με 4 Kamewa waterjets που προκαλούν τόσο μεγάλο θόρυβο που κάνει την ύπαρξη σόναρ γάστρας άχρηστη! Και τα πλοία ακατάλληλα για χρήση στο Αιγαίο. Οι Σαουδάραβες βέβαια δεν έχουν κάποιον εχθρό με υποβρύχια και γι’ αυτό δεν βάζουν και τορπιλοσωλήνες.
Επίσης, το ότι η αμερικανική LCS έχει πλήρωμα μόλις 50 στελεχών δεν είναι σωστό. 50 είναι το αρχικό πλήρωμα. Οι LCS είναι σχεδιασμένες για να εκτελούν 4 διαφορετικά είδη αποστολών (εναντίον πλοίων ή υποβρυχίων, ναρκοπολέμου, μεταφοράς ειδικών δυνάμεων) χρησιμοποιώντας διαφορετικά modules και επιπλέον πλήρωμα. Οι σαουδαραβικές θα έχουν 110 – 130 άτομα και οι δικές μας ίσως περισσότερους.
Το κόστος προμήθειας τώρα των σχεδόν άοπλων LCS είναι πολύ πιο πάνω από 500 εκ.$ (υπήρχε αίτημα για χρηματοδότηση ναυπήγησης 1 πλοίου το 2019 κόστους 642 εκ.$) ενώ το κόστος λειτουργίας τους βρέθηκε να αντιστοιχεί στο 90% του κόστους των Arleigh Burke!! Για τους Σαουδάραβες δεν θα πω τίποτα, αυτοί αγοράζουν προστασία.
https://www.pogo.org/investigation/2016/12/overhaul-of-littoral-combat-ship-program-likely-to-increase-risks-and-costs/
Επιπλέον, όλα τα μοντέρνα πλοία μάχης των ΗΠΑ (κλάσεις Zumwalt, LCS Independence, LCS Freedom) παρουσιάζουν πολλά προβλήματα με βλάβες στις κύριες μηχανές, τα βοηθητικά μηχανήματα, κλπ., απαιτούν αυξημένη συντήρηση και θεωρούνται από τους αμερικάνους πλοία μειωμένης αξιοπιστίας…
https://www.businessinsider.com/us-navy-littoral-combat-ship-problems-2018-4
Όλα αυτά τα γράφω για να υποστηρίξω το γιατί ΔΕΝ είμαι ενθουσιασμένος με την πρόταση της Lockheed που προσπαθεί να κρατήσει σε παραγωγή τα πλοία ενός απόλυτα αποτυχημένου προγράμματος το οποίο φέτος ακυρώθηκε οριστικά προκειμένου να προχωρήσει το νέο πρόγραμμα πρόσκτησης φρεγατών FFG(X) …
Πολύ ενημερωτικό σχόλιο ..
Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται.
Αδυνατώ ακόμα να καταλάβω πως μπορεί και μπλοκάρει η Γερμανία το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα λεφτά που μας χρωστάει η Γαλλία από τα ομόλογα και πότε επιτέλους θα έρθουν αυτά.
Εφόσον η τωρινή Γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει αυτά τα 2δις ευρώ να πάνε σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ας σταματήσει τουλάχιστον να τα μπλοκάρει κι ας εκτεθεί επιτέλους η επικίνδυνη για την Εθνική Άμυνα της χώρας μας εχθρική πολιτική τους.
Τουλάχιστον αν δεν πάνε τα 2δις σε καινούργιες φρεγάτες θα μπορούσαμε με ένα μέρος τους να αναβαθμίσουμε με Link 16 και στην έκδοση Block 3 το σύνολο των πυραύλων που εξοπλίζουν τις Super Vita και τους επίγειους εκτοξευτές ενώ παράλληλα να προστεθεί επιτέλους η δυνατότητα βολής των ΑΜ-39 και στα 2000-5 Mk2.
Βασικά πραγματάκια που θα απογειώσουν τις δυνατότητες των ήδη υπαρχόντων συστημάτων που υπηρετούν και ξέρουμε.
Απο που προκύπτει ότι δεν αφήνουν οι Γερμανοί; Νομίζω ότι είναι μια υπόθεση που κάνουμε, ενώ ταυτόχρονα κανείς δεν ξέρει πότε και πως άρχισε αυτή η κουβέντα (αν έχει γίνει) περί χρήσης κερδών ομολόγων. Όταν δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση κινούμαστε σε θολά νερά. Το να υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις αναφορικά με τις δυνατότητες χρήσης αυτών των κεφαλαίων δεν είναι καθόλου απίθανο.
(Και μια απορία: πολλοί θεωρούν εκ των προτέρων πλεονέκτημα τη δυνατότητα κατασκευής τους στην Ελλάδα. Η διαφορά του κόστους θα ισοσκελίζεται απο τα οφέλη; Πως μπορεί να το πει κανείς εκ προοιμίου; )
Τα περί γερμανών είναι διαρροές γνωστού εγκέφαλου στρατάρχη, ειναι μια δικαιολογία να πει, να εγώ έτοιμα τα είχα μου την χάλασαν οι Γερμανοί.
Ότι ειναι μια παπατζα ολικής ειναι δεδομένο και οι Γάλλοι μαζί με τους Γερμανούς, καθόρισαν από καιρό που θα κατευθυνθούν τα κέρδη από τις επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Εγω ξερω οτι το κοστος ειναι λιγοτερο απο το μισο με τον οπλισμο.
Ας μου εξηγησει καποιος γιατι τοσο μακροχρονια αδιαφορια για τα παντα;
Έτσι όπως το πάμε, σε λίγο θα ακούσουμε και για κανένα Kirov με Brahmos και Kalibr …
Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο. Κάθε μέρα διαβάζω και για άλλο πλοίο.
Θεωρώ πως μόνο η Belhara σε μια καλή διαμόρφωση για εμάς, προσφέρει κάτι σαν αυτό που θέλουμε, ειδικά λόγω των οπλικών συστημάτων που μπορεί να αποδεσμευτούν για εμάς .
Το LCS τι να το κάνω… Πιο πολύ κορβέτα αλά Milgem φαντάζει, παρά για φρεγάτα πολλαπλών ρόλων.
Οι ένοπλες δυνάμεις μας, πάντα κοιτούσαν να είναι στις νέες αγορές τους, ένα σκαλί επάνω σε ποιότητα παρά σε ποσότητα .
Ίσως βέβαια η λογική των ΠΝ να είναι 4 – Belhara από την επιστροφή ομολόγων και 4- CLS για την συμπλήρωση των αριθμών του στόλου με ταυτόχρονη ενεργοποίηση των ναυπηγείων της Ελλάδας, φέρνοντας θέσεις εργασίας .
Δεν είναι κακό σενάριο, αν η LCS έχει σωστή διαμόρφωση και αποπληρώνεται σταδιακά ….
Μιλάμε για ενεργά ναυπηγεία για πάνω από μια 10-ετία.
Εξάλλου δεν υφίσταται το σενάριο ύπαρξης μονομιάς όλων αυτών των πλοίων στα χέρια μας , εντός 2-ετίας.
Τα τελευαία LCS θα έχουν σκοπό την απόσυρση και της τελαυτίας S από τον στόλο.
Αρα σε ορίζοντα 10-ετίας θα έχουμε
4 – Belhara
4 – LCS
4 – MEKO αναβαθμισμένες.
ίσως αν είναι οικονομικές οι Αδελαίδες να έχομε και 2 τέτοιες .
=========================================================
Με ένα τέτοιο ναυτικό και με τα 4 T214 + το Ωκεανός , πιστεύω πως μπορείς να κάνεις κουμάντο στην περιοχή.
Πιο πιθανό είναι να δούμε τον Θεό να πίνει καφέ κάπου στο κέντρο της Αθήνας παρά να δούμε να γίνεται αγορά 8 καινούργιων φρεγατών.
Τις καλές εποχές η Ελλάδα αγόρασε 4 καινούργιες φρεγάτες. Πως είναι δυνατόν στις κακές να αγοράσει 8… ?
Επιστημονικη φαντασια τα LCS+Belhara ταυτοχρονα. Τελειως διαφορετικα συστηματα και οπλα.
1.Ίσως ο ανταγωνισμός ξυπνήσει τους Γάλλους.
2.Χωρίς tomahawk στη θέση των Salp;
3.Ίσως τουλάχιστον να υπάρξει κάποια δέσμευση – οδικός χάρτης για παραχώρηση AB στο ορατό μέλλον.
4. Η τιμή, η χρηματοδότηση και πιθανό παράλληλο πακέτο δωρεάν παραχωρήσεων πλεονασματικού υλικού, ενδεχομένως κρίνει την αμερικανική πρόταση.
Από προτάσεις χορτάσαμε. Τι χορτάσαμε, μπάκα φτιάξαμε και πάμε για τρίτο πιγούνι.
Το βασικό είναι το ‘δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε’ στην αρχή το κειμένου. Για τα άλλα τι να πω. Τα όνειρα είναι τσάμπα.
Οτι και να παρουμε καλο ειναι να μην εξαρτομαστε απο μία μονο χωρα. Θυμιζω τη νυχτα των Ιμιων ο Χολμπουρκ ενημερωσε τις δυο πλευρες οτι τα αμερικανικα οπλα ειναι μπλοκαρισμενα.Οι τουρκοι μπορει να φτιαχνουν υποδεεστερα των δυτικων οπλικα συστημα αλλα θεμα πηγαιων κωδικων στο μελλον δεν θα εχουν.
Είναι παραμύθι αυτό περί μπλοκαρισμένων αμερικανικών όπλων εκείνη την νύχτα.
Στην τελική αν ο άλλος έχει αποφασίσει να σου κάνει ηλεκτρονικό πόλεμο αυτός θα προκαλέσει πρόβλημα σε ότι όπλα έχεις.
δηλαδή τι μπλοκάρισμα θα μπορούσαν να μας ειχαν κανει τότε? να πατας το κουμπί και να μην φευγει ο πυραυλος? να μη μπορει να απογειωθεί το Φ16? να μη μπορούν να βγουν τα αρματα στον ευρο??
Μονο ηλεκτρονικό πολεμο αν ειχαν καποιο πλοιο στη περιοχή. κατι ειχαν αλλά δεν ξερω αν ηταν κατάλληλο για αυτη τη δουλεια.
“Είναι παραμύθι αυτό περί μπλοκαρισμένων αμερικανικών όπλων εκείνη την νύχτα”
Πως είστε τόσο σίγουρος ότι το παραπάνω σχόλια είναι αληθή;
Ο μόνος τρόπος να το ξέρουμε είναι να έγινε χρήση όπλων και να λειτούργησαν κανονικά.
Έγινε χρήση όπλων εκείνη την νύχτα…..;
τα οπλα που ειχαμε τότε δεν μπλοκάρονταν καπως. μονο με ηλεκτρονικό πολεμο απο πλοιο του ΝΑΤΟ και θα επηρρεαζονταν και τα τουρκικα μαζι.